21 Disember 2013

TERKINI ! GELOMBANG KEDUA BANJIR BERMULA - KEMASKINI 22 DIS13
Kelantan siap sedia hadapi gelombang kedua

KOTA BHARU: Jabatan dan agensi yang terlibat dengan pengurusan bencana banjir di Kelantan sudah bersiap-sedia menghadapi kemungkinan berlaku gelombang kedua banjir dan yang seterusnya yang diramal berlaku sepanjang musim tengkujuh ini.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Bencana Kelantan Datuk Makhtar Mustapha berkata, antara persediaan yang dibuat termasuk mengenal pasti 729 pusat pemindahan sementara serta menyediakan stok barangan keperluan.

"Kita telah hantar stok bekalan seperti makanan, tikar dan sebagainya ke 170 pangkalan hadapan sebagai persiapan menghadapi sebarang kemungkinan," katanya yang juga Pengarah Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Khas Banjir di sini hari ini.

Dalam gelombang pertama banjir yang bermula 3 Dis lepas, seramai 3,718 mangsa dari 1,165 buah keluarga khasnya di jajahan Pasir Mas, Kuala Krai, Pasir Puteh, Tumpat, Tanah Merah dan Machang terbabit. - 
21 DIS 13
CHUKAI: Gelombang kedua banjir melanda Terengganu apabila 91 penduduk di Kampung Labohan, Kerteh terpaksa dipindahkan ke pusat penempatan sementara.

Perkampungan itu dinaiki air selepas hujan lebat berterusan dari 8 pagi hingga jam 1 petang tadi menenggelamkan sebahagian rumah penduduk kampung terbabit.
SEMENTARA ITU SABAH JUGA DILANDA BANJIR:

67 kampung di Beaufort dilanda banjir

BEAUFORT - Banjir yang melanda daerah Beaufort menyebabkan 67 kampung ditenggelami air setinggi dua meter berikutan hujan lebat di hulu Sungai Padas, Tenom sejak semalam.

Penolong Pegawai Daerah Beaufort Mohd Shaid Othman berkata pihaknya membuka lima pusat pemindahan yang setakat ini menempatkan 30 keluarga.

"Semalam kita hanya buka satu pusat pemindahan sementara tetapi kini ada lima sebagai langkah berjaga-jaga sekiranya keadaan banjir bertambah teruk," katanya di sini hari ini.

Menurutnya beberapa jalan utama juga ditutup antaranya di Kampung Bingkul, Limbawang, Lawa, Melulugus, Mempagar, Binunuk, Gadung dan Kelabu.

Sementara itu, jurucakap Bilik Operasi Banjir Tenom berkata banjir kilat yang melanda daerah tersebut berikutan hujan lebat sejak Rabu lepas sudah pulih dan 14 pusat pemindahan ditutup hari ini.

Beliau berkata sekurang-kurangnya 1,500 penduduk dari 31 kampung di Tenom dan Kemabong terjejas antaranya Kampung Ponontomon, Enubai, Saga Laut, Pantongan Saga, Pantongan Sapong, Bangkulin Lama, Labut, Gumisi Laut, Angalor, Mamantong, Kalasasan, Batu-Batu dan Tumantalik.

Namun beliau berkata pihaknya masih membuka bilik operasi sebagai langkah berjaga-jaga sekiranya banjir kembali melanda.

SAMPAH DITABUR TEPI JALAN LINGKARAN 2 KL, APA CERITA NEH...BANGLA MOGOK KE?

 INILAH KALI PERTAMA DALAM SEJARAH DBKL, TEPI JALAN UTAMA DIJADIKAN TEMPAT PEMBUANGAN SAMPAH SISA PEPEJAL!!!!


Gambar: Apa kes ni? Pihak kerajaan negeri Selangor boleh beri penjelasan?

Kontractor mogok!!! 

Siapa yang songlap duit angkat tangann!!!


KESESAKAN lalu lintas yang berlaku di Jalan Lingkaran Tengah 2 berhampiran Stesen Pemindahan Sisa Pepejal Taman Beringin, Kuala Lumpur, hari ini. Longgokan sampah berkenaan menyebabkan kesesakan lalu lintas di kedua-dua arah.

Hebat Setiausaha Agung UMNO Malaysia bila di lantik menjadi Menteri Wilayah Persekutuan menjaga Bandaraya Kuala Lumpur.

Tepi jalan dijadikan tempat longgokkan sampah sisa pepejal ... Ini baru betul taraf Menteri UMNO Kabinet Najib Razak .. Otak sampah sisa pepejal.


Gambar: Jem MRR2 kepong..

Sampah letak tepi jalan..

Sek2 bangla mogok..

Kontraktor tak bayar gaji..

Mau vara free kalu. Poko bilakang pigi.. ada faham ka?

Jalan Jem MRR2 kepong.. Sampah letak tepi jalan..apa puncanya?

Sek2 bangla mogok..betul ke Kontraktor tak bayar gaji..

Mau vara free kalu. Poko bilakang pigi.. ada faham ka?


Longgokan sampah sebabkan kesesakan di MMR2


Para pekerja Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) membersihkan longgokan sampah di Jalan Lingkaran Tengah 2 berhampiran Stesen Pemindahan Sisa Pepejal Taman Beringin, Kepong di Kuala Lumpur hari ini. 

KUALA LUMPUR - Gara-gara Pusat Pemindahan Sampah di Taman Beringin ditutup awal hari ini kerana kerosakan mesin pemampat, kira-kira 2,000 tan sampah dilonggok di bahu Jalan Lingkaran Tengah 2 (MMR2) berhampiran Kepong.

Longgokan sampah itu menyebabkan kesesakan jalan yang agak teruk di kawasan berkenaan selain penduduk dan pengguna jalan raya terpaksa menghidu bau tidak menyenangkan.

Bernama difahamkan kontraktor sampah melonggokkan sampah yang dikutip mereka di situ kerana tiada pilihan selepas tidak dimaklumkan lebih awal mengenai penutupan pusat tersebut.

Sementara itu tinjauan Bernama di situ petang ini mendapati sebahagian besar sampah sudah dibersihkan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur yang menerima aduan daripada penduduk.

"DBKL akan siasat perkara ini, saya harap penduduk dapat bersabar sementara menunggu kerja-kerja pembersihan dijalankan," kata Ketua Pengarah DBKL Datuk Salleh Yusop ketika dihubungi Bernama.

Beliau juga tidak dapat memberi jangkaan bila pusat pemindahan sampah itu akan dibuka kembali.

Sementara itu, seorang penduduk Gan Chun Wai, 35, berkata beliau menyedari keadaan tersebut pada pukul 8 pagi ketika hendak memulakan perniagaan.

"Semasa saya buka kedai saya tengok sudah banyak longgokan sampah yang dibuang di bahu jalan dan kami mengadu kepada DBKL," katanya.

Tinjauan Bernama juga mendapati segelintir penduduk mengenakan topeng muka kerana tidak tahan dengan bau busuk daripada saki-baki longgokan sampah di kawasan berkenaan. - Bernama

PANAS ! MPSP HAMPIR BANKRAP SEMENJAK PAKATAN PERINTAH P. PINANG?

Langkah Kerajaan Negeri memperuntukkan kira-kira RM10 juta itu antara lain untuk menyelamatkan MPSP sendiri yang dikatakan hampir bankrap, iaitu semasa Kerajaan Negeri baru berpindah tangan kepada Pakatan Rakyat pada bulan Mac 2008.

"Sebelum (tahun) 2008, MPSP tidak pernah melaksanakan kerja-kerja naik taraf kerana MPSP sendiri semasa itu hampir bankrap.

"(Bagaimanapun,) bagi prestasi kewangan tahun 2013 ini, saya difahamkan, MPSP telah memperoleh pendapatan sebanyak RM177.9 juta, manakala, perbelanjaan MPSP pula adalah sebanyak RM172.3 juta.

"Ini bermakna, MPSP terus mengekalkan rekod surplas sepanjang lima tahun ini dengan lebihan pendapatan sebanyak RM5.6 juta," ujar Guan Eng.


Ohh...masa Gerakan dan BN perintah dulu MPSP Dah nak bankrap rupanya.....
MPSP naik taraf 11 lagi pasar awam menjelang 2014

KETUA Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng menjangkakan 11 buah lagi pasar awam di sekitar Seberang Perai akan siap dibaik pulih serta dinaik taraf menjelang tahun 2014.

"Pasar Awam Sri Bandar ini telah dibina pada awal tahun 80-an, tetapi, tidak pernah dinaik taraf sehinggalah MPSP (Majlis Perbandaran Seberang Perai) mendapat peruntukan RM5 juta daripada Kerajaan Negeri untuk membaik pulih (memperbaharui) Pasar Awam Sri Bandar dan juga dua pasar awam lain.

"Sebanyak 23 pasar awam juga telah menjalani pembaikan kecil dengan peruntukkan sebanyak RM5 juta.

"Dijangka, ada 11 buah pasar awam lagi akan dibaik pulih dan dinaik taraf menjelang tahun 2014," ujar Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan pada majlis pembukaan semula Pasar Awam Sri Bandar dekat Butterworth, pagi tadi.

Yang di-Petua MPSP, Maimunah Mohd. Sharif turut berucap pada majlis rasmi itu.

Hadir sama, Exco Kerja Raya, Pengangkutan & Utiliti, Lim Hock Seng, Phee Boon Poh (Exco Kebajikan, Masyarakat Penyayang & Alam Sekitar) dan Dr. Afif Bahardin (Exco Pertanian, Industri Asas Tani, Pembangunan Desa & Kesihatan, Michael Tan Cheong Heng (Ahli Majlis bagi MPSP) dan Arshad Md. Salleh (Pegawai Penyelaras Pas Kawasan DUN Pinang Tunggal).

Guan Eng menjelaskan, Kerajaan Negeri pada tahun 2011 memperuntukkan RM10 juta untuk menaik taraf pasar-pasar awam meliputi ketiga-tiga daerah di Seberang Perai.

Dari jumlah itu, beliau berkata, RM5 juta untuk menaik taraf 21 pasar awam, manakala, baki RM5 juta lagi diperuntukkan untuk memperbaharui tiga buah pasar lain.

Tiga buah pasar yang diperbaharui itu adalah Pasar Awam Sri Bandar dekat Seberang Perai Udara (SPU), Pasar Awam Samagagah dekat Seberang Perai Tengah (SPT) dan Pasar Awam Taman Berjaya dekat Seberang Perai Selatan (SPS).

Projek pembaharuan Pasar Awam Sri Bandar menelan peruntukan sebanyak hampir RM1.9 juta (RM1,894,674.55) peruntukan Kerajaan Negeri.

Kerja-kerja pembaharuan pasar itu bermula pada 1 Jun 2012 dan siap sepenuhnya pada 19 Disember lepas.

Pasar awam itu menyediakan 131 unit gerai, dilengkapkan dengan sistem 'greasetap', iaitu sistem perangkap sampah berpusat demi melestari kebersihan di situ.

Itu, tidak termasuk kemudahan tiga tandas lelaki, tiga tandas perempuan serta satu tandas khas untuk orang kurang upaya (OKU).

Bumbung setinggi lebih 20 kaki untuk tujuan pengudaraan selesa serta bangunan mesra orang kurang upaya (OKU) merupakan antara elemen istimewa pada projek pembaharuan Pasar Awam Sri Bandar tersebut.

Dalam perkembangan sama, Guan Eng berkata, langkah Kerajaan Negeri memperuntukkan kira-kira RM10 juta itu antara lain untuk menyelamatkan MPSP sendiri yang dikatakan hampir bankrap, iaitu semasa Kerajaan Negeri baru berpindah tangan kepada Pakatan Rakyat pada bulan Mac 2008.

"Sebelum (tahun) 2008, MPSP tidak pernah melaksanakan kerja-kerja naik taraf kerana MPSP sendiri semasa itu hampir bankrap.

"(Bagaimanapun,) bagi prestasi kewangan tahun 2013 ini, saya difahamkan, MPSP telah memperoleh pendapatan sebanyak RM177.9 juta, manakala, perbelanjaan MPSP pula adalah sebanyak RM172.3 juta.

"Ini bermakna, MPSP terus mengekalkan rekod surplas sepanjang lima tahun ini dengan lebihan pendapatan sebanyak RM5.6 juta," ujar Guan Eng sambil merakamkan penghargaan kepada 'pasukan' Maimunah.

Sebelum itu, Maimunah menjelaskan, MPSP pada tahun 2012 memperuntukkan hampir RM500,000 (RM494,759) untuk menaik taraf satu pasar awam serta dua kompleks makanan.

Kerajaan Negeri pula, katanya, memperuntukkan hampir RM5 juta (RM4.73 juta) kepada MPSP pada tahun yang sama untuk menaik taraf tiga pasar awam lain.

Pada tahun 2013 pula, katanya, Kerajaan Negeri memperuntukkan RM1.569 juta untuk mendirikan sebuah pasar awam serta menaik taraf sebuah pusat penjaja.

MPSP, katanya lagi, pada tahun sama turut menaik taraf lima kompleks makanan yang menelan belanja RM345,438.

Tambah Maimunah, Kerajaan Negeri memperuntukkan RM1.119 juta untuk menaik taraf dua buah lagi pasar awam, dijangka pada tahun 2014.

Itu, katanya, tidak termasuk peruntukan MPSP sebanyak RM1 juta menaik taraf sembilan buah kompleks makanan dan pasar awam, juga dijangka pada tahun hadapan. ~ Faqar
Kedahkini

PANAS ! MENGAPA BANYAK BLOGGER PRO- BN MENIBAI KERAJAAN & NAJIB......BARU NAK SEDAR KUT....
Antara blog Pro-BN yang turut membantah kenaikan harga barang.

Semua sudah sedia maklum mengenai isu kenaikan harga barang kebelakangan ini hingga menimbulkan pelbagai reaksi dan bantahan daripada pelbagai pihak terutama penyokong pembangkang.

Namun pemerhatian Sinar Harian mendapati penyokong BN juga turut merungut dengan tindakan kerajaan menaikkan harga barang apabila subsidi dikurangkan itu.

Rata-rata tidak puas hati apabila kebanyakan barang dan perkhidmatan dinaikkan secara serentak bermula tahun hadapan termasuklah gula, tarif elektrik, tambang LRT dan terbaharu kadar tol.

Antaranya, blogger The Unspinners menyatakan penyakit pengurusan harga berlaku di negara ini ialah apabila semua harga mahu dinaikkan secara serentak.

“Berlumba-lumba sapa dulu. Hari-hari kita boleh dengar, semua pihak nak naikkan harga kononnya tak dapat tampung kos lagi. Sampaikan syarikat berkaitan kerajaan pun guna alasan sama, padahal syarikat kerajaan sepatutnya menyeimbangkan harga agar rakyat menikmati harga murah.

“Menaikkan harga barang memanglah baik untuk negara tapi negara mana? Rasa-rasanya Malaysia tak memerlukan kenaikan harga pun, sebab ada sebahagian daripada kenaikan tersebut, boleh diserap menerusi pelbagai cara termasuk pengurangan kadar cukai berkaitan,” kata blog tersebut.

Sementara satu lagi blogger, Gerakan Anti PKR pula mempersoalkan kesan kenaikan kadar tol yang akan menyebabkan poket rakyat semakin nipis.

“Apa kesan tol naik? Kesan tol naik adalah menyebabkan poket rakyat makin kempis.

“Bukan setakat itu, tatkala tol naik ini bermakna pedagang akan menolak kos kenaikan itu kepada rakyat. Justeru rasionalisasi bermakna kos kenaikan kepada rakyat,” katanya.

Selain itu, blog Medan Info Kita juga mempersoalkan tindakan BN yang tidak menepati janji pada PRU13.

“Kenapa pada saat ini tidak mahu menepati janji sedangkan slogan BN adalah ‘Janji Ditepati’? Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak boleh dipersalahkan dalam hal sebegini.

“Kita harus melihat siapakah di belakang tabir membuat keputusan yang kurang bijak ini. Siapakah penasihat kepada Najib memberikan lorong jalan yang boleh menjahanamkan parti dan mengundang kebencian rakyat?" soalnya.

Manakala, blogger Sahabat Gunung pula menerbitkan kenyataan Exco Pemuda Umno, Nazir Hussin Akhtar Hussin menyatakan kerajaan hanya akan menguji kesetiaan rakyat kepada BN dengan menaikkan harga tambang pengangkutan awam.

“Nazir berkata, nampak seakan-akan ada perlumbaan di kalangan syarikat milik kerajaan (GLC) berlumba-lumba menaikkan harga perkhidmatan tanpa memikirkan kesan bakal diterima rakyat khususnya di kawasan bandar.

“Sehubungan dengan itu, Pemuda Umno mendesak pihak kerajaan menilai semula cadangan yang akan memberikan kesan buruk kepada rakyat khususnya warga kota berpendapatan sederhana saban hari menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam setiap hari,” katanya dipetik blog berkenaan.

Satu lagi blog iaitu Malaysia Heaven menyatakan langkah menubuhkan makmal untuk mengkaji siri kenaikan barang dirasakan kurang perlu.

Katanya, dengan menubuhkan makmal baru, lebih banyak duit akan dihabiskan pada Unit Pengurusan Prestasi dan Perlaksanaan (Pemandu).

"Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin cakap makmal akan ditubuhkan untuk kaji kos sara hidup masyarakat. Makmal ditubuhkan akan diletakkan di bawah Pemandu. Habis apa tanggungjawab kementerian yang ada?

"Adakah selama ini Kementerian Pembangunan Wanita, Jabatan Kebajikan Masyarakat tak selidik kesusahan rakyat? Adakah menteri masih tak tahu, kenaikan harga minyak, gula dan lain lain tu antara punca rakyat hidup susah?" katanya.

Blog lain yang turut memperkatakan isu yang sama ialah Parpukari dan Selangorchronicle.

Warga Internet Mengamuk Gara-Gara Bengang Status Terbaru Najib Di FacebookBila rakyat semakin benci.. buat apa semua tak jadi. Terbaru post di fb Najib teruk kena belasah oleh pengguna fb. Kebanyakannya memberi komen-komen pedas.

Najib kononya nak tunjukan keprihatinan dengan menubuhkan Makmal Mengenai Kos Sara Hidup, yang bertujuan merangkan langkah-langkah susulan untuk meringankan beban rakyat.

Namun menerima kritikan pedas dari pengguna fb, saksikanlah petikan komen-komen tersebut..Nampaknya Najib cuba menutup kesalahannnya dengan menaikkan harga barang. Jikalau ikhlas untuk membantu rakyat, sepatutnya kenaikkan harga barang perlu di elakkan. Rata-rata rakyat mungkin berpendapat biar gaji tidak naik asalkan harga barang murah..SETELAH TERTIPU JANJI BN DAN HADIAH BR1M.....RAKYAT YANG BELUM SEDAR PATUTLAH  SEDAR BUKAN BN BOLEH MENONGKAT LANGIT BUAT SELAMA-LAMANYA.....

PANAS ! PELABUR-PELABUR AKAN LARI SEKIRANYA TARIF LETRIK NAIK...BAGAIMANA NASIB PEKERJA TEMPATAN?


Sebahagian pelabur Jepun di Malaysia dijangka pindah ke negara lain


Agensi perdagangan Jepun, JETRO Kuala Lumpur menjangkakan sebahagian pelabur Jepun akan berpindah dari Malaysia ke negara lain ekoran pelaksanaan gaji minimum dan kenaikan kos operasi pada tahun depan.


Pengarah Urusan JETRO Kuala Lumpur, Joji Ikeshita juga melihat kenaikan tarif elektrik akan memberi impak kepada pelabur dari negara tersebut.

Beliau berkata, dua keadaan itu sudah semestinya akan menambahkan kos yang perlu ditanggung syarikat Jepun sekali gus mendorong mereka memikirkan destinasi pelaburan alternatif.

"Walaupun belum berlaku, tetapi saya boleh katakan bahawa keadaan semasa pasti akan menakutkan segelintir pelabur, terutamanya kerana kenaikan tarif elektrik adalah agak tinggi.
"Jika kos gagal dikurangkan, pasti akan ada pengilang yang berpindah keluar dari Malaysia.
"Anda (media) mungkin akan terkejut apabila mendengar nama syarikat yang akan berpindah dari Malaysia, keadaan ini bagaimanapun tidak dapat dielakkan," katanya kepada Sin Chew Daily.

Menurutnya, banyak pengilang sedang berfikir cara untuk mengurangkan kos operasi dan jalan penyelesaian terakhir ialah berpindah.

"Pengilang bagaimanapun akan mempertimbangkan suasana baik yang ditawarkan oleh Malaysia. "Jika berpindah ke negara Asia Tenggara lain, negara berkenaan mungkin gagal menyediakan suasana dan kemudahan yang setanding Malaysia," katanya.

Menurutnya, kerajaan sepatutnya memberi tempoh lebih panjang kepada pengilang untuk menyesuaikan diri sebelum melaksanakan kenaikan tarif elektrik.
Tambahnya, terdapat 700 pengilang Jepun melabur di negara ini ~MalaysiaGazette


 

Apa kata menteri malaysia....tidak suka di malaysia anda boleh melabur di negara lain....ALASAN MENTERI BANGANG DAN BODOH....


20 Disember 2013

FAKTA YANG KITA KURANG TAHU : THAILAND KELUAR 2.5 JUTA KERETA SETAHUN, MALAYSIA HANYA 500K, DIMANA SILAPNYA MUNGKIN ATAS DASAR PERLINDUNGAN KEPADA PROTON...

Industri Automotif Thailand Bernilai RM86 Bilion VS Automotif Malaysia? Di Mana Silapnya?


Kadang-kadang tiba masa, Berita Semasa akan terfikir seketika bagaimana negara gajah putih seperti Thailand menjadi hub automotif iaitu NO.1 di Asia Tenggara diikuti Indonesia. Apa yang hebatnya mereka? Apa kurangnya Malaysia? Di mana silapnya?

Bagi Berita Semasa ini supaya berpunca daripada tabiat golongan yang berkepentingan dan berkuasa mahu terus membela lelaki tua yang telah sakit dan dasar automotif negara hanya bersifat setempat. Berita Semasa tidak menafikan langsung penambaikan yang berlaku pada model-model terbaru seperti Proton. Tetapi atas nama mahu menjaga kepentingan Proton akhirnya industri automotif mendapat tempias buruk sama.
Kereta Proton = Kereta Nasional. Jualan Terjamin!


Konsep kereta nasional yang diperkenalkan di Malaysia adalah satu industri yang tenat. Ia hanya bergantung semangat patriotik bagi melindungi terus industri yang tidak cekap ditambah dengan pelarasan cukai yang tinggi baik kepada kereta Nasonal sendiri mahupun kereta import. Akhirnya? Akhirnya pembeli kereta di Malaysia iaitu rakyat Malaysia menjadi mangsa & “terkorban”.

Terbaru atas nama alasan untuk membela Proton iaitu :

Jika kereta nasional dihapuskan jualannnya di Malaysia, ia akan menyebabkan negara kehilangan RM12 bilion dalam pertukaran matawang asing setahun dengan mengandaikan harga sebuah kereta sekitar RM40,000 melibatkan RM300,000 kereta nasional ditambah dnegan kos mengimport kereta import. Siapa kata? Arkitek bagi polisi Proton Tun Dr Mahathir yang dimiliki taikun Syed Mokhtar Al Bukhary melalui DRB Hicom.

Melihatkan pandangan di atas, agak logik juga. Tetapi….ada tetapinya.

Tetapi, jikalau dikaji dengan lebih lanjut melihatkan antara ungkapan yang biasa digunakan oleh kalangan ahli perniagaan. Apa dia? “High pain, high gain”
Buang Tongkat Proton

Apa yang Berita Semasa cadangkan, adalah supaya usah lagi diberikan tongkat dan perlindungan serta keutamaan kepada Proton. Insyaallah, kasar aliran tunai akan mula menyusut dan pendapatan negara akan meningkat dan menjadi ekonomi negara kembali mampan. Dengan menjadikan industri automotif negara lebih liberal, pengeluar kereta akan datang berkumpul dan berkampung untuk melabur ke Malaysia. Akhirnya kita Malaysia akan menjadi pengeksport sebenar kereta dan bahagian-bahagian aksesori. Kuncinya?


Membuat jualan dengan cara mengenakan cukai kereta yang tinggi terhadap kereta import dengan harapan memberikan laluan untuk kereta Nasional untuk membuat jualan, adalah persaingan yang tidak adil dalam industri automotif dan memberikan bebanan hutang yang tinggi pembeli seperti rakyat Malaysia. Hyundai dari Korea Selatan, di mana mereka sekarang? Terus memanjat satu satu tangga untuk menakluk dunia. Apatah lagi umur Hyundai jauh lebih muda berbanding Proton. Tetapi di mana Proton sekarang selepas 28 tahun lamanya?

Tetapi media di Malaysia begitu takut untuk meletakkan kalimah kegagalan kepada Proton. Semacam penghinaan kepada mereka, satu karakter yang sepatutnya tidak patut ada dalam diri syarikat seperti Proton.

Kuncinya adalah membuang idea yang dipanggil istilah keramat dan sebuatan ramai selama ini iaitu, kereta Nasional. Jika ada kereta Nasional, adakah akan ada TV nasional, peti sejuk, loro, motosikal nasional atau apa-apa lagi selepas ini? Buat jualan bukan atas nama kereta Nasional tetapi kualiti.


Sumber : Thailand Automotive Institute (TAI)

Industri Automotif Thailand VS Industri Automotif Malaysia

Apa kereta dijual jauh lebih murah dan berpatutan, industri automotif akan terus bertenaga yang akan terbitnya potensi import yang tinggi sekaligus mampu meningkatkan pendapatan negara ke angka yang lebih tinggi :

Cara buat duit sekarang dengan industri kereta : kenakan cukai kereta tinggi RM 7 bilion
Cara buat duit pada masa akan datang yang lebih cekap : perbanyakan penghasilan & pengeluaran kereta untuk tujuan eksport

Mari kita lihat dan bandingkan industri automotif Thailand dengan Malaysia :

Thailand berjaya menghasilkan kira-kira 2.5 juta kenderaan.
Malaysia hanya menghasilkan sekitar 500,000 kenderaan sahaja, hanya satu perlima daripada Thailand
Thailand mengeksport lebih daripada 40 % berbanding Malaysia
Pendapatan eksport kereta untuk Thailand berjumlah US$27 bilion (lebih RM86 bilion) pada tahun 2011! Malaysia?
Thailand adalah pengeluar kereta ke-10 terbesar di dunia. Malaysia?

Bagaimana Thailand boleh berjaya melaksanakan dan mencapainya?

Di Thailand, tiada kereta Nasional. Kerajaan Thailand tidak membela pembuat kereta. Semuanya diberikan lapangan yang sama rata.
Dasar-dasarnya adalah liberal dan peluang yang sama diberikan di kalangan pelabur bermakna bahawa tidak ada diskriminasi dan diwujudkan persaingan bebas.Sumber : Global Automobile Production Ranking 2012Kita tidak perlu membunuh Proton, tidak perlu. Cuma biarkan mereka berjalan sendiri. Sudah terlalu lama Proton berjalan “bertongkat”. Hanya perlu mengumumkan dasar tidak diskriminasi yang akan berkuat kuasa selama lima tahun daripada sekarang. Dan, pada masa itu mahu atau tidak Proton akan terus mencari rakan kongsi teknologi kerana ia perlu untuk terus hidup.

Anggaplah teguran kami ini kerana mahukan industri automotif Malaysia terus berkembang. Kami cemburukan kejayaan negara gajah putih. Jikalau Thailand boleh, mengapa tidak Malaysia?

P/S : Kepelbagaian sumber pendapatan negara bukan hanya berpaksikan kepada GST semata, malah boleh dipelbagaikan lagi, dengan cara merancakkan lagi indystri automotif negara. Apa pandangan anda pula?

KANTOI ! ISU TOL NAIK: KERAJAAN BN SAH PENIPU

Kalau dah dasar penipu tue tetap la penipu juga. Sekarang neh BN dah terkantoi gila babi dalam isu tol. Ini memang betul2 kantoi yang membunuh neh.

KAH KAH KAH

Perhatikan gambar kat bawah neh beb ; 

Rujukan berita : http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130221/dn_31/Kerajaan-untung-RM358-juta-hasil-penstrukturan-semula-tol

Tarikh berita 21/2/2013

Isi kandungan berita :

1. Kerajaan umumkan yang mereka untung RM35.8juta bila menstruktur semula perjanjian tol dengan syarikat konsesi tol.

2. Kerajaan lazimnya memang dapat untung melalui tol tetapi selalu kena pulangkan semula kepada syarikat konsesi tol dalam bentuk pampasan..

3. Selepas penstrukturan semula dibuat, kerajaan dapat untung, tak perlu bayar pampasan, kadar tol juga tak perlu dinaikkan.

4. Kesemua pihak dapat keuntungan dan keuntungan syarikat konsesi lebuhraya pun tak terjejas.

Tak rasa macam chelakey nak mampos ke selepas beberapa bulan berlalu then tiba2 pada bulan December kerajaan bagi alasan bangang untuk menaikkan kadar tol atas alasan tidak mampu lagi menanggung bayaran pampasan yang tinggi baru2 neh?

Dah tue berita bulan February berita apa bangang? Apsal tak struktur semula aje perjanjian tol tue macam yang korang buat pada awal bulan hah? Nak memperbodohkan orang? Silap besar la lue BN. Lue yang kena tembak balik lagi la ada.

Lihat bawah ;Link berita dah bagi.

Gambar pun dah buat.

Sumber Utusan dan BERNAMA oke. Sekarang pergi bagitau pemimpin masing2. Sentiasa la buat kenyataan media demi kenyataan media. Sebab itulah antara point kami untuk kantoikan korang. Oke?

>>> Read more: sumber

Panas ! Program Transformasi Putrajaya Gagal, Gantung The Heat Kerana Tidak Tahan ' PANAS' ...


Tidak tahan ‘panas’, Putrajaya gantung The Heat


Penerbitan akhbar The Heat digantung kemungkinan besar disebabkan artikel muka hadapannya yang menyentuh perbelanjaan boros perdana menteri dan isteri.

Program transformasi Putrajaya melangkah setapak lagi ke belakang selepas Kementerian Dalam Negeri (KDN) menggantung akhbar mingguan The Heat semalam, kemungkinan besar kerana artikel muka hadapannya mengenai cara perbelanjaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor.

Walaupun laporan sedemikian merupakan perkara biasa di portal berita atas talian, artikel The Heat dianggap “keras” kerana ia merupakan bahan bercetak dan disiarkan pada ketika Putrajaya memotong subsidi minyak dan gula, sementara harga tol, tarif elektrik dan harga pengangkutan awam akan meningkat tahun hadapan.

Sumber dalaman Putrajaya memberitahu, KDN mengambil tindakan itu kerana laporan tersebut membuat perdana menteri nampak buruk dan ini bukan satu kebiasaan bagi media arus perdana tempatan.


“Kamu dapat permit penerbitan, jadi kamu perlu tahu batas walaupun mahu mengkritik,” kata seorang pesara media kepada The Malaysian Insider.

“Ini hanyalah amaran supaya jangan bertindak melebihi batas walaupun PM mungkin tidak kisah tentang perkara ini,” katanya dan menambah kerajaan lebih risau tentang media cetak berbanding media atas talian.

Ironinya, Najib melonggarkan undang-undang penerbitan dua tahun lalu, iaitu permit penerbitan tidak perlu diperbaharui setiap tahun seperti sebelumnya. Bagaimanapun, Menteri Dalam Negeri mempunyai hak untuk menggantung permit penerbitan seperti yang mereka lakukan kepada The Heat semalam.

Kali terakhir akhbar digantung adalah pada Febuari 2006 apabila Sarawak Tribune menyiarkan imej Nabi Muhammad yang merupakan satu pantang larang bagi umat Islam.

Sebelum itu, pada 1987 akhbar The Star dan beberapa akhbar berbahasa Mandarin digantung semasa Operasi Lalang.

Perdana menteri pada ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad melancarkan Operasi Lalang yang menyaksikan lebih 100 ahli politik dan aktivis ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan akhbar-akhbar berkenaan digantung untuk mempertahankan “keharmonian.”

Bagi Sarawak Tribune, permit penerbitannya digantung untuk meredakan kemarahan akibar penyiaran imej Nabi.

Kali ini, akhbar digantung permit penerbitannya disebabkan laporan mengenai pembaziran kerajaan yang menggunakan langkah populis mengekalkan kadar subsidi tetapi gagal mempertahankan majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat dalam pilihan raya umum 5 Mei lalu.

Pada ketika Parlimen diberitahu kediaman rasmi perdana menteri membelanjakan sebanyak RM2 juta setahun untuk bil elektrik, Putrajaya memulakan pemotongan subsidi bagi minyak dan gula, dan membenarkan peningkatan harga barang yang digelar “tsunami kenaikan harga barang” bagi rakyat biasa.

“Ada pandangan menyatakan bahawa Putrajaya berada jauh daripada realiti kehidupan sebenar. Mereka terus boros berbelanja apabila meminta rakyat Malaysia untuk berjimat,” kata seorang penganalisis politik kepada The Malaysian Insider.

Dalam keluaran pada 22 November, The Heat menulis: “Najib membina reputasi sebagai seorang kuat berbelanja, menggunakan dana awam yang kadang-kala menyebabkan kritikan umum. Sesetangah portal berita secara emosinya menggelar beliau dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor sebagai ‘pemboros.’

“Dalam banyak sesi Parlimen, soalan dibangkitkan dalam pelbagai aspek perbelanjaan, termasuk bil utiliti bagi kediaman rasminya di Seri Perdana, Putrajaya, penggunaan pesawat kerajaan untuk urusan rasmi, penggunaan perunding cara dan bajet besar untuk Jabatan Perdana Menteri.

“Rakyat harus tahu bagaimana wang pembayar cukai digunakan. Bagaimanapun, tidak terdapat akses penuh kepada maklumat itu. Satu-satunya sumber adalah sesi Parlimen dan ahli Parlimen pembangkang memainkan peranan sebagai pemantau,” tulis laporan tersebut yang masih berada di atas talian.

Tetapi Putrajaya mempertahankan keputusan tidak popular mereka untuk memotong subsidi dan kenaikan tarif, mengatakan mereka mahu menyelamatkan ekonomi dan mempertahankan keyakinan pelabur.

"Untuk mempertahankan ekonomi kukuh Malaysia, kita perlu menjadikan perbelanjaan kita terkawal. Ini bermaksud menaikkan beberapa kadar dan memotong beberapa subsidi.

"Sesetengah langkahnya mungkin tidak popular tetapi dalam tempoh sederhana ia baik untuk ekonomi dan rakyat," kata jurucakap kerajaan dalam satu kenyataan semalam sebagai respon kepada tinjauan Merdeka Center yang menyaksikan kadar kelulusan Najib jatuh 10% kepada 52% bulan ini.

Menurut Kajian terbaru Merdeka Center, populariti Najib jatuh paling rendah sejak September 2009 (59%) dan menghampiri 45% pada Mei 2009, sebulan selepas mengambil alih jawatan perdana menteri.

“Menggantung The Heat mungkin akan mengurangkan kritikan kepada perdana menteri. Tetapi akan dilihat tidak demokratik dan tidak boleh menerima kritikan,” kata seorang diplomat kepada The Malaysian Insider dengan syarat namanya tidak disiarkan.

“Ia merupakan satu langkah ke belakang tetapi beliau masih mempunyai empat tahun lagi,” katanya merujuk kepada pilihan raya umum yang perlu diadakan selewat-lewatnya pada 2018

19 Disember 2013

Panas! Macai Umno melucah nak pertahankan kerajaan...sapa yang kena macai jugak..!!!!!!!!!!


Teringat Lagi Kata kata Mazidul Masa Harga Petrol Naik...

Dia Cakap Dulu Subsidi 83sen..Sekarang 63sen..
Jadi Bila Masa Harga Petrol Naik???

La Nie Mungkin Dia Dah Celik Sikit Kot Bila Berlaku Kenaikan Tarif Elektrik...Baru Nak Sedar Dah Kena Maki Dengan "Puteri Umno"..Hahaha...

Belum kira kenaikan kadar tol.....sampai ahli-ahli parlimen umno banyak yang kurang setuju sebab gagal tunaikan aku janji manifesto PRU13 

PANAS ! KELAB PENYOKONG KERAJAAN BN ( BNBBC) & MP UMNO TIBAI KABENIT NAJIB UNTUK KURANGKAN KADAR TOL BUKAN NAIK !!!!


K'jaan BN diingatkan pada manifesto kurangkan tol

Anggota Parlimen Kepala Batas daripada BN R Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican hari ini mengingatkan kerajaan BN kepada akujanji mereka sendiri dalam pilihan raya berhubung kos sara hidup sebelum menaikkan kadar tol lebuh raya.

Katanya, dalam akujanji itu, BN secara spesifik berjanji mengurangkan kadar tol antara bandar secara berperingkat-peringkat dalam agenda pembangunan infrastruktur bertaraf dunia dan pembangunan luar bandar.

"Cadangan kenaikan kadar tol yang dikemukakan oleh pihak kerajaan wajar dikaji semula secara menyeluruh.

"Kenaikan dalam apa sahaja kuantum, akan menyukarkan rakyat khususnya dalam bandar, dan kalangan mereka yang sentiasa perlu menggunakan laluan bertol, baik dalam bandar mahupun antara bandar."


'Turunkan, Bukan Naikkan Kadar Tol' - BNBBC


 Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BNBBC) menggesa kerajaan untuk menunaikan manifesto Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) untuk mengurangkan kadar tol secara berperingkat-peringkat daripada menaikkan kadar tersebut.

Pengerusi BNBBC, Tan Sri Shahrir Samad berkata, walaupun kerajaan belum mengumumkan sama ada kadar tol akan dinaikkan, mereka harus memenuhi janji pada PRU-13 yang lalu.

"Perkara penting di sini adalah manifesto kita menyatakan bahawa kadar tol akan dikurangkan secara berperingkat dan oleh itu, BNBBC berharap tidak akan ada sebarang kenaikan," kata Shahrir.

Manifesto itu turut menyatakan antara perkara lain yang ditekankan Barisan Nasional (BN) adalah untuk mengurangkan tol antara bandar secara berperingkat-peringkat' dalam tempoh lima tahun akan datang.

Shahrir yang juga Ahli Parlimen Johor Baharu berkata, tiada sebarang rancangan oleh BNBBC untuk membantah kenaikan tersebut kerana kerajaan masih belum mengesahkan mengenai perkara itu.

"Isu itu masih dibincangkan oleh kerajaan, pemimpin-pemimpin BN yang terdiri daripada Ahli Parlimen di pelbagai kawasan tidak mempunyai pendapat yang sama mengenai perkara ini kerana tidak semua di kalangan kami mempunyai tol di kawasan masing-masing," katanya.

Walaupun pemimpin-pemimpin BN dari Sabah dan Sarawak tidak perlu bimbang mengenai kenaikan kadar tol itu kerana kawasan mereka tidak terlibat, Ahli Parlimen lain, terutamanya mereka yang tinggal di Lembah Klang dan beberapa bandar utama amat bimbang mengenai perkara ini.

Shahrir berkata, pemimpin-pemimpin BN yang menentang kenaikan kadar tol terkesan mengenai isu ini kerana pengurangan kadar tol, terkandung dalam manifesto parti itu ketika menarik pengundi.

"Namun, kita juga menyedari bahawa tidak menaikkan kadar tol akan bermaksud, mungkin ada kos yang perlu ditanggung oleh kerajaan," katanya.


Mengapa Shahhidan Kassim Belasah KDN & Zammihan


Akibat Wahhabi Di Serang, Shahidan Kassim Belasah Zamihan KDN


Datuk Seri Shahidan Kassim (gambar) menyelar Pegawai Agama Kementerian Dalam Negeri (KDN) Dr Zamihan Mat Zain Al Ghari kerana turut melibatkan aliran Wahhabi dalam serangan kerajaan terhadap penganut fahaman Syiah.

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu, Zamihan cuba mengelirukan umat Islam di Malaysia dengan kefahaman salah mengenai aliran Wahhabi dan ramai orang-orang Umno marah dengan tindakan tersebut.

"Pegawai di KDN nak hukum pasal Syiah itu tidak mengapa kita boleh sokong. Namun mencampuradukkan Wahhabi dan sebagainya merupakan satu perbuatan yang tidak boleh terima," katanya dalam satu temuramah eksklusif bersama The Malaysian Insider.

"Kita tidak ada masalah dengan tindakan Zamihan dalam menentang pengaruh Syiah.”

Zamihan sebelum ini semasa masih bersama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) pernah menjadi kontroversi apabila mengaitkan empat tokoh politik dan agama iaitu bekas Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin, Mufti Perlis Datuk Dr Juanda Jaya, Shahidan dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dengan fahaman Wahhabi dan pengganas Jemaah Islamiah (JI).

Menurut Shahidan yang merupakan bekas Menteri Besar Perlis itu, pengasas fahaman Wahhabi Syeikh Muhammad Abdul Wahab lebih mirip melaksanakan amalan Nabi Muhamad dan sebahagian besar daripada ajarannya diasaskan oleh Muhammad Ibni Hanbal yang merupakan imam kepada mazhab Hanbali.

"Muhammad Abdul Wahab menaikkan semangat jihad dan menentang orang-orang putih yang telah pun menguasai Bani Uthmaniyyah (memerintah Mekah/Madidinah di bawah negara Hijaz) bila penguasaan British semakin bertambah kuat," katanya.

"Oleh kerana gerakannya yang berpengaruh itu, British menulis buku gerakan tersebut bernama 'Wahhabi'," katanya.

Shahidan turut menjelaskan Wahhabi bukanlah satu mazhab kerana sebenarnya ia tetap mengikut ajaran Sunni.
"Kerana itu saya selalu kata Wahhabi umpama hantu yang kita selalu sebut tapi kita tidak nampak bagaimana. Bertanduk atau tidak? Ramai yang sebut tidak faham apakah itu Wahhabi," katanya.

Menurut Shahidan, Syiah perlu ditentang kerana fahaman itu dibentuk berasaskan gerakan politik tidak seperti mazhab Sunni yang berteraskan ajaran Islam.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu berkata, rakyat di negara ini seharusnya tidak terkeliru dengan perbezaan Syiah dan Sunni.

"Islam di Malaysia adalah Sunni iaitu berpandukan mazhab Hanafi, Maliki, Shafie dan Hanbali dan mana-mana fahaman dan agama Islam sendiri selain daripada itu adalah tidak dibenarkan sama sekali untuk diamalkan.

"Dan gerakan Syiah ini ditentang kerana mereka menentang mana-mana pemerintah selain Saidina Ali," katanya.

Bagaimanapun pada tahun 2004, Shahidan bersama-sama bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Badawi, Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang menguruskan hal ehwal Islam Tan Sri Abdul Hamid Othman menandatangani perjanjian Amman Message.

Amman Message merupakan inisiatif daripada pemerintah Jordan pada ketika itu yang memperkenalkan satu deklarasi bagi menjelaskan kepelbagaian mazhab dalam Islam seperti Sunni, Syiah, Ibadi dan Thairi.

"Sesiapa pun yang mengamalkan satu daripada empat mazhab Sunni seperti (Hanafi, Maliki, Shafie dan Hanbali), dua daripada mazhab Syiah (Jaafari dan Zaydi) serta mazhab Ibadi dan Thahiri adalah muslim. Menggelar mereka orang yang kafir dan sesat adalah sangat mustahil," kata perjanjian tersebut.

Bagaimanapun kini Shahidan berkata, Syiah menimbulkan ketegangan kepada sesebuah negara dan itulah sebabnya mengapa kerajaan menentang mereka pada ketika ini.

"Ia sudah termaktub dalam undang-undang, siapa yang amalkan Syiah maka dia bersalah. Orang itu tidak boleh amal dan kembangkan jika dia seorang dalam rumahnya pun, dia masih tidak boleh amalkan." ~tmi

18 Disember 2013

PANAS ! KADAR CAJ PENGGUNAAN FACEBOOK TERSEBAR !!!! - LIHATLAH SENDIRI...........


Pautan kekal imej terbenam

Cadangan menteri umno untuk tubuh "Jabatan Facebook Negara" ?

Senarai-senarai Harga pengguna Facebook Selepas ini :

1.Update Status - RM2.00
2.Upload Gambar - RM1.49
3.Share Status - RM0.65
4.Share Gambar - RM1.00
5.Iklan-Iklan - RM4.00
6.Jualan Online - RM5.00
7.Buat Page - RM8.90
8.Buat Group - RM6.00
9.Copy and Paste - RM3.99
10.Daftar Akaun - RM19.99

betul ke bohong????? kalau betui mampuh....

Pautan kekal imej terbenam

TERKINI ! POPULARITI NAJIB JATUH MERUDUM !!!


Merdeka Center: Populariti Najib menjunam

Satu tinjauan baru oleh pusat kajian Merdeka Center mendapati populariti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di kalangan pengundi menjunam 10 mata kepada 52 peratus dalam bulan Disember berbanding Ogos tahun ini.

Menurut Merdeka Center, tinjauan itu dibuat di kalangan 1,005 orang responden terdiri daripada pengundi Melayu, Cina dan India di semenanjung Malaysia di antara 4 hingga 12 Disember 2013.

"Masa culaan ini dibuat adalah selepas pengurangan subsidi bahan bakar pada September 2013, pembentangan belanjawan negara 2014 sewaktu kerajaan mengumumkan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dan kenyataan tambahan berkenaan kenaikan tarif elektrik yang dijangka bermula pada Januari 2014," kata Merdeka Center dalam kenyataannya.
Data berkenaan merekodkan tahap populariti Najib yang paling rendah sejak dilantik sebagai perdana menteri pada September 2009.

SELANGOR BANTAH KENAIKAN TOL MENERUSI SAHAM DALAM TIGA KONSENSI LEBUH RAYASelangor bantah kenaikan tol menerusi saham dalam syarikat konsesi
Pakatan Rakyat akan guna saham minoriti dalam syarikat konsesi lebuh raya untuk bantah kenaikan tol, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pakatan Rakyat melalui kerajaan negeri Selangor akan menolak cadangan kenaikan kadar tol melalui saham yang dimilikinya dalam tiga syarikat konsesi lebuh raya, kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kerajaan negeri Selangor memiliki 30% saham dalam Lebuhraya Kesas melalui PKNS manakala 20% dalam Lebuhraya Sprint serta Lebuhraya Damansara-Pucong (LDP) melalui Kumpulan Perangsang.

Pada sidang medianya hari ini, Anwar berkata, beliau berbincang dengan dengan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan mereka mencapai kata sepakat untuk menggunakan saham minoriti itu bagi membantah kenaikan tol.

"Saya difahamkan perkara ini akan dibawa ke mesyuarat Exco hari ini dan arahan akan dikeluarkan kepada wakil kerajaan dalam konsortium berkenaan untuk membantah kenaikan tol ini," katanya.
RAMPASAN DADAH RM14 JUTA, PEGAWAI KANAN PENGUAT KUASA TURUT TERLIBAT.....APA NAK JADI KERANA WANG NEGARA HANCUR!!!


 

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin (dua,kiri) menunjukkan sebahagian dadah yang dirampas yang dianggarkan bernilai RM14 juta pada Sidang Media mengenai penumpasan dua sindiket pengedaran dadah antarabangsa di sekitar Lembah Klang dan Negeri Sembilan.

KUALA LUMPUR - Polis percaya dapat menumpaskan sindiket penyeludupan dadah dengan penahanan 11 lelaki termasuk pegawai kanan dan pegawai penguatkuasa serta warga asing dalam beberapa serbuan di ibu negara dan Negeri Sembilan.
Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin berkata mereka disyaki terlibat dalam sindiket penyeludupan dadah antarabangsa bernilai RM14 juta melalui Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA).

Beliau berkata dalam serbuan di sekitar Taman Desa, Jalan Klang Lama, Brickfields dan Jalan Pudu di sini, serta Nilai dan Seremban di Negeri Sembilan pada Sabtu lepas dan semalam, polis menahan empat lelaki warga Nigeria, seorang lelaki warga India dan enam lelaki tempatan berumur antara 22 dan 58 tahun.

Dalam serbuan itu, polis turut merampas dadah syabu seberat 68.68 kg, heroin 9.7 kg, kafein 25.3 kg, sepucuk pistol jenis CZ bersama magazin serta 30 butir peluru, wang tunai RM34,950 dan menyita dua buah kenderaan.

"Amat menyedihkan apabila penguat kuasa ini yang seharusnya membantu dalam membanteras kegiatan dadah sebaliknya memberi bantuan kepada sindiket antarabangsa dalam penyeludupan dadah ke negara ini," katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Diraja Malaysia Bukit Aman di sini hari ini.


Mohd Bakri berkata polis percaya penguat kuasa yang bersekongkol dengan sindiket itu mendapat habuan tertentu dalam melakukan kegiatan itu, namun beliau enggan mengulas lanjut mengenai pegawai kanan dan pegawai penguatkuasa yang ditahan.

"Mereka menggunakan modus operandi keldai dadah yang tiba di KLIA tidak mengambil bagasi mereka tetapi terus keluar dari lapangan terbang dan menginap di hotel berdekatan.

"Kemudian mereka akan menghubungi KLIA bagi menghantarkan bagasi mereka ke hotel untuk mengelak daripada dikesan pihak berkuasa mahupun ditangkap bersama bagasi berisi dadah itu," katanya.

Polis percaya sindiket itu bergiat aktif sejak setahun lepas di KLIA. Beliau berkata warga India itu ditahan reman tiga hari sejak Sabtu lepas manakala 10 yang lain direman tujuh hari mulai semalam.

Kes itu disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952. - Bernama

17 Disember 2013

HOT ! PROTON LANCAR MODEL KERETA KECIL GLOBAL " Proton P2-30A " JANGAN JADI MACAM TIARA & SAVY SUDAHLAH..!!!

grafik....kerangka macam savy....

Tentu ramai di antara kita yang ketika ini tidak sabar-sabar menantikan tarikh pelancaran rasmi model kompak serba baharu Proton Global Small Car (GSC), atau dikenali juga dengan nama Proton P2-30A, yang bakal dilancarkan mulai awal tahun depan.

Sebelum ini sudah terdapat gambar-gambar ‘spyshot’ model kompak berkenaan yang berjaya dirakamkan di Eropah dan juga di Malaysia, namun model ujian berkenaan sarat dengan penyamaran yang menyukarkan kita semua untuk meneka reka bentuknya yang sebenar.

Bagi merungkaikan misteri terbaru Proton itu, artis Theophilus Chin secara sukarela telah melukis ilustrasi Proton GSC berdasarkan sekeping gambar ‘spyshot’ yang berjaya dirakamkan dengan jelas oleh pembaca blog Paultan.org di PLUS Ulu Bernam baru-baru ini.

Jika benar Proton GSC bakal tampil seperti mana yang dibayangkan melalui ilustrasi yang dihasilkan oleh Theo itu, adakah anda bersetuju bahawa model ini bakal ‘meletup’ di pasaran dan memintas jualan Perodua Myvi? Hanya masa akan menentukannya.

Proton-P2-30A-Global-Small-Car

Pandangan paling jelas bagi Proton P2- 30A  Kereta Kecil Global

Ini adalah spyshot yang paling jelas yang akan datang Proton P2- 30A Kereta Kecil global , terima kasih kepada pembaca Hakim Hashim. Hatchback akan datang Proton ini telah dilihat di kawasan rehat Ulu Bernam.

Beberapa ciri Proton hatchback baru yang kami perasan dari spyshot ini:

Ia seolah-olah mempunyai headlamps agak besar, tetapi yang boleh menjadi perkara yang baik kerana jika dilaksanakan dengan baik , ia boleh memberi pinjaman hatchback kecil reka bentuk yang lebih rancak dan rempah ia . Untuk sasaran pasaran , kereta itu untuk golongan muda.

Gril atas mempunyai dua selat mendatar, dengan lencana Proton di tengah-tengah. Ini seolah-olah berlepas dari jeriji Proton sayap ' , yang biasanya mempunyai bar tunggal berjalan merentasi jeriji .

Kereta ini mempunyai jeriji yang lebih rendah besar itulah trapezoid . Jeriji adalah lebih luas di bahagian bawah tetapi keluk bawah ke dalam seperti Proton EMAS Konsep bukannya mempunyai kelebihan tajam seperti jeriji yang lebih rendah pada Lotus CityCar Konsep . Ia juga mempunyai pelbagai selat mendatar, dengan nombor plat yang dipasang pada jeriji .

Pemegang pintu adalah jenis merebut dan bukannya jenis lif.

Cermin tepi mempunyai petunjuk isyarat dan buat kali pertama bagi Proton mereka telah dipasang di pintu bukan pada tiang A .

Sandaran kepala belakang seolah-olah cukup dekat dengan cermin belakang , yang mungkin bermakna tidak ada bilik bagasi banyak di dalam kereta ini . Masih belum dapat dilihat .

Hud enjin mempunyai beberapa menyamar dirakam di atasnya tetapi ia kelihatan seperti ia mempunyai dua baris berjalan di tengah-tengah, mirip dengan Preve .

Kami menjangkakan P2- 30A  Kereta Kecil  Global yang akan dilancarkan pada separuh pertama 2014 . Apa-apa lagi anda boleh perasan? Anda boleh klik pada spyshot untuk melihat versi yang lebih besar .  


p2-30a-night-2


PANAS ! PENYOKONG BOLASEPAK MYANMAR LAKUKAN RUSUHAN SELEPAS TEWAS 0-1
Penyokong-penyokong tuan rumah, Myanmar telah melakukan rusuhan sejurus tamat perlawanan bola sepak antara Myanmar dan Indonesia yang berkesudahan Myanmar tewas 0-1. Mereka bertindak membakar jersi pasukan mereka dan papan iklan sukan SEA dibakar dan dimusnahkan. 


Ada juga yang bertindak membaling batu kepada polis yang mengawal rusuhan itu. Akses telefon juga dipotong dan laman Web Sukan SEA rasmi juga digodam sendiri oleh peminat yang tidak berpuas hati yang menuntut mutu pengadilan dikaji semula.

Sebelum perlawanan Myanmar telah menang dua kali dan seri sekali. mereka hanya memerlukan keputusan seri untuk layak dan ditambah pula dengan keputusan seri 0-0 antara Thailand dan Kemboja yang memudahkan mereka menjadi juara kumpulan.


Malaysia juga berada situasi seperti Myanmar yang hanya memerlukan seri untuk layak. Kita harapkan malaysia mampu menang menentang Vietnam.


Apa pendapat anda tindakan yang dilakukan oleh penyokong2 Myanmar? Adakah boleh terjadi di negara kita sekiranya Malaysia gagal layak.Apakah nasib team Malaysia sebentar lagi........

 
SUMBER BERITA

TERPANAS ! SUKAN SEA: WARTAWAN SUKAN BERITA HARIAN DISERANG PENGURUS TAKRAW KERANA FITNAH...!!!
TAKRAW: Pengurus mengamuk!

Nay Pyi Taw: Skuad sepak takraw terus mencetus kontroversi apabila pengurusnya cuba menyerang wartawan di Stadium Tertutup Wunna Theikdi semalam.

Penolong Pengarang Sukan Berita Harian Hussain Said cuba diserang pengurus pasukan sepak takraw negara Zamry Fareed Moh Norden ketika cuba mendapatkan komen ketua jurulatih Jamaluddin Hassan.

Insiden itu berlaku dalam bilik atlet ketika Jamaluddin dan Zamry, yang juga Presiden Persatuan Sepaktakraw Negeri Sembilan (PESTANS) makan tengah hari bersama.

Zamry cuba menumbuk Hussain kerana tidak puas hati dengan laporannya beberapa hari lalu dan menjerit dengan perkataan “fitnah“ namun dileraikan jurulatih Nordin Sabaruddin.

Beberapa minit kemudian, Zamry cuba sekali lagi menyerang di salah satu pintu masuk ke gelanggang pertandingan ketika Hussain bersama Nordin.

SAM Kesal Insiden Pengurus Pasukan Malaysia Kasari Media

NAYPYITAW: Persatuan Penulis-Penulis Sukan Malaysia (SAM) melahirkan rasa kecewa dan kesal dengan tindakan seorang pengurus pasukan kontinjen negara yang bertindak kasar terhadap wartawan sukan Malaysia yang membuat liputan Sukan SEA ke-27 di Myanmar.


Sambil menyifatkan perkara itu tidak sepatutnya terjadi, Presiden SAM AhmadKhawari Isa berkata pegawai terbabit perlu bersikap profesional dan memahami tugas media.

"Jika benar insiden ini berlaku, sebagai Presiden SAM, saya kesal. Kita (SAM) memandang serius perkara ini kerana belum pernah insiden pegawai kontinjen Malaysia sendiri bersikap kasar terhadap wartawan tempatan yang membuat liputan temasya seperti ini.

"Beliau (pegawai terbabit) ada tugas lain yang lebih penting di sini (Myanmar) dan pada masa sama, beliau perlu menghormati tugas media," katanya pada Isnin.

Khawari berkata, beliau akan mendapatkan penjelasan daripada Majlis Sukan Negara (MSN) dan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) berhubung insiden berkenaan.

Insiden tersebut berlaku di bilik rehat pasukan sepak takraw negara sejurus selepas Malaysia tewas kepada Thailand pada perlawanan akhir acara antara regu lelaki.

Ketika sekumpulan wartawan mahu mendapatkan komen jurulatih, Jamaluddin Hassan, pengurus pasukan sukan berkenaan cuba menyerang seorang wartawan media cetak kerana beliau mendakwa berita yang ditulis berunsurkan fitnah.

Pegawai terbabit dikatakan cuba menyerang dua kali terhadap wartawan tersebut namun dileraikan oleh seorang jurulatih pasukan berkenaan. - BERNAMA

PANAS ! WALL NAJIB DIKECAM KERANA KES " BARANG NAIK ".......


Harga Barang Naik: Najib Razak hari ini dikecam  hebat di facebooknya

 

 Kesabaran rakyat malaysia semakin menipis bila kerajaan yang di terajui oleh seorang perdana menteri dari umno telah menaikkan satu demi satu harga barangan keperluan asas rakyat malaysia. ini dapat di lihat di facebook milik najib razak apabila hampir 99% posting yang di lakukan oleh rakyat malaysia di pages miliknya, dengan jelas telah mengecam malahan menghentam teruk akan perdana menteri kesayangan rakyat ini.

desas desus dari maklumat
Ajensi, ada juga yang mengatakan, bahawa tahun ini adalah tahun terakhir beliau sebagai perdana menteri, rakyat mempertikai setiap kata-kata dan ucapan dari menteri-menteri BN kerana jawapan yang di berikan oleh mereka sangat-sangat tidak memuaskan, jika di nilai dari prestasi KPI menteri kerajaan BN ini, rakyat memberikan KPI G [Gagal] kepada mereka.

 

 berikut adalah jawapan menteri apabila setiap barangan di naikkan harga selepas 5 mei lalu.

a - "jika petrol naik, jalan kaki jangan bawa kereta".

b - "jika tepung naik, jangan makan tepung, makan ubi".
c - "jika tambang bas naik, hantar anak sendiri ke sekolah".
d - "jika letrik naik, pakai lilin untuk elak renjatan letrik".
e - "jika tol naik, sila guna jalan biasa tiada tol".
f - "gula naik untuk elak obesiti dan rangsangan seks".
g - "jika tidak buat gst, malaysia akan bangkrup"


l - "harga rumah naik jangan beli rumah, sewa saja".
m - "gas memasak naik jangan guna gas, guna kayu api".
n - "beras naik tidak akan membebankan rakyat".
o - "harga kereta naik tidak bebankan rakyat".
p - "tak bayar ptptn, sila duduk luar negara".
q - "sayur naik tanam sayur sendiri di belakang rumah" [jika rumah flat]?
r - "daging naik harga jangan makan daging"
s - "tambang teksi naik jangan naik teksi naik beca". - Ajensi Berita Fakap

"malaysia bakal jadi lagenda kerana mempunyai menteri-menteri bodoh sepanjang zaman"

HOT ! MACAI & PENYOKONG KERAJAAN BN DAH MULA MENGAMUK...LIHAT BUKTI TERSEBAR DI MEDIA SOSIAL...KAH..KAH..

Kelab anti Dap dan jadi Kelab Maki BN
 
 Manifesto Barisan Nasional. Tak tahu lah kalau pemimpin BN sendiri lupa atau suruh konsultan yang buat manifesto ni kan. Janji Ditepati kononnya 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...