01 Oktober 2011

BERSIH 2.0 -KEMPEN LAKSANAKAN 8 PERKARA DILANCARKAN

BERSIH 2.0 sedia turut serta dalam PSC


Dengan Parlimen akan bersidang mulai Isnin ini untuk membincangkan penubuhan jawatankuasa khas parlimen bagi reformasi pilihan raya (PSC), BERSIH 2.0 sudah bersedia dan berharap dapat turut sama dalam PSC.

Berucap di majlis pelancaran kempen terbarunya bagi
pelaksanaan tuntutannya mengenai reformasi pilihan raya sebelum pilihan raya Umum ke-13, pengerusi BERSIH 2.0, Datuk S Ambiga berkata, jika PSC "ikhlas", maka ia harus melibatkan juga BERSIH 2.0.

Katanya, terdapat tanggapan bahawa BERSIH tidak boleh turut serta kerana Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein telah mengisytiharkan gabungan itu haram.

Tetapi, katanya, jika PSC itu ikhlas, mereka patut turut berbincang dengan gabungan tersebut.

BERSIH, tegas Ambiga, mempunyai segala fakta, angka dan
hujah-hujah dan pihak sudah bersedia untuk bertemu dan
berbincang dengan PSC dan berharap mereka ada peluang untuk berbuat demikian.

Kempen bertajuk 'Laksanakan lapan tuntutan sebelum PRU-13' itu dilancarkan di majlis yang dihadiri oleh kira-kira 300 penyokong di Kuala Lumpur semalam.

Ia dilancarkan selepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak enggan memberi jaminan bahawa syor PSC mengenai reformasi pilihan raya, akan dilaksanakan sebelum pilihan raya akan datang.

Skandal Scorpene: Lodin Wok dan rakan korporat Najib mungkin dipetik


Beribu batu jauhnya, peguam Perancis, Joseph Breham sedang dalam persiapan terakhir sebelum muncul di kota London malam ini. Beliau diberitakan akan bercakap dihadapan para hadirin antarabangsa, memperjelaskan maklumat terkini tentang siasatan kes berprofil tinggi yang mana syarikat gergasi senjata DCN telah membayar imbuhan kepada wakil kerajaan Malaysia termasuklah kepada Perdana Menteri Najib Razak.

Breham yang juga anggota Pertubuhan Peguamcara Hak Asasi Manusia Antarabangsa, telah dilantik oleh Suaram untuk mewakilinya dalam memfail aduan terhadap DCN di kota Paris awal 2010.

Skandal imbuhan pembelian Scorpene itu sebenarnya kecil berbanding dengan kes-kes rasuah yang lebih besar yang melibatkan penjualan senjata berat di seluruh dunia. Bukan sahaja DCN didakwa merasuah wakil rasmi kerajaan Malaysia untuk memeterai rundingan jual-beli senjata tetapi siasatan yang sama telah dilakukan di Taiwan dan Pakistan. Namun, malam ini di kota London, isunya ialah kes di Malaysia.

Breham dikatakan akan menyentuh tentang isu rumit rundingan jual-belisenjata yang melibatkan jumlah RM7 bilion, yang mana Najib sebagai Menteri Pertahanan ketika itu telah bersetuju dengan pembelian dua buah kapal selam terpakai jenis Scorpene dan satu kapal selam jenis Agosta.

Razak Baginda dan Perimekar

Turut terlibat di dalam jual-beli ini ialah rakan karib Najib iaitu Razak Baginda, yang bertindak sebagai proksi dalam menjayakan rundingan itu, dan Altantuya Shaaribuu, seorang wanita Mongolia yang bertindak sebagai jurubahasa untuk Baginda. Wanita itu yang dikatakan seorang kekasihnya pernah diberitakan mendampingi Najib. Malangnya, beliau telah dibunuh pada tahun 2006 di Kuala Lumpur oleh dua orang pengawal peribadi Perdana Menteri itu.

Perimekar yang sebelum ini tidak pernah terdengar merupakan sebuah firma kecil milik isteri Razak Baginda, yang bertindak sebagai pengantara bagi menjayakan pembelian kapal selam itu oleh Kementerian Pertahanan Malaysia. Sebagai habuan, Perimekar dibayar 114 juta Euro atau RM570 juta, namun perkataan ‘komisen – imbuhan’ tidak digunapakai, dan di dalam Parlimen negara, perkataan itu dimaksudkan dengan imbuhan lumayan kepada Perimekar atas perkhidmatan dan koordinasinya.

“Saya merasakan tidak perlu untuk kita membawa isu ini ke Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana rundingan jual-beli itu telah diluluskan oleh Kementerian Kewangan, dan pembelian kapal selam itu adalah sah mengikut kaedah-kaedah yang ditetapkan. Jawab Menteri Pertahanan sekarang, Zahid Hamidi yang dipetik dari the Star pada Julai 2010.

Situasi ini berlaku di Malaysia dimana para menteri bersumpah taat setia kepada ‘ketua penyamun’, parti politiknya dan barulah rakyat Malaysia. Oleh sebab itulah Suaram terpanggil untuk membuat laporan di luar negara selepas gagal melancarkan pendakwaan di negara sendiri.

Masalah besar

Perjuangan kental Suaram melawan rasuah besar dilihat semakin membuahkan hasil. Parti UMNO pimpinan Najib mula menjadi resah tak senang duduk. Para pemimpin Majlis Tertinggi mula tidak selesa apabila dipersoal oleh rakyat sendiri, pemimpin dunia tersohor dan ahli perniagaan taraf dunia, kenapa parti mereka menghalalkan rasuah berskala besar yang dibuat tanpa rasa malu ini?

RM570 million bukanlah satu jumlah yang kecil, ditambah pula ada lagi berita-berita buruk yang berkaitan akan muncul. Malaysia sangat malang apabila membayar harga yang terlalu tinggi untuk kapal selam yang tidak sesuai untuk perairan negara dan ditambah lagi proses penyelenggaraan yang melampau mahal mengakibatkan jumlah kos untuk sebuah kapal selam Scorpene ini dua kali ganda harga tawaran iaitu RM7 bilion.

“Najib telah diberikan waktu yang cukup untuk menjelaskan isu ini tetapi sebaliknya menghantar pulang peguam William Bourdon. Jika beliau tidak bersalah, beliau sepatutnya memanggil untuk diwujudkan siasatan terbuka untuk membersihkan nama baiknya tetapi dia memilih sebaliknya, menampakkan beliau sebenarnya bermasalah,” ujar Timbalan PResiden PKR, Tian Chua kepada Malaysia Chronicle.

“Sehingga kini, skandal itu menjadi besar dan tidak boleh disorokkan lagi. UMNO sedang menebal mukanya dalam mengharungi PRU-13 dan mungkin selepas itu akan menghumban Najib keluar. Imej tercalar yang ditimbulkan Najib memang sudah tidak dapat diperbaiki lagi. Rakan sejawat di dalam parti yang tidak bersalah turut terpalit, sama ada secara langsung atau tidak langsung.”

Kaitan Lodin Wok dan Scorpenes

Menurut sumber kabel diplomat dari kedutaan Amerika Syarikat di Kuala Lumpur, yang didedahkan

oleh Wikileaks awal tahun ini menyatakan nama beberapa orang rakan Najib yang turut terlibat dalam rundingan pembelian kapal selam Scorpene itu turut disebut-sebut.

Salah satu daripadanya ialah Lodin Wok Kamaruddin, ketua Lembaga Tabung Angkatan Tentera. Lodin bagaimanapun menyangkal spekulasi itu namun beliau tidak mahu menjelaskan dakwaan yang beliau terlibat langsung dalam urusan jual-beli itu.

Bukan sahaja Lodin menjawat jawatan sebagai ahli lembaga Perimekar yang mewakili Lembaga Tabung Angkatan Tentera tetapi namanya turut dipetik di dalam sebuah firma BIHC yang mengambil-alih firma Perimekar dalam kontrak urusan koordinasi dan perkhidmatan penyelenggaraan bermula pada tahun 2010 yang lalu.

Apakah ‘peralihan korporat’ terkesan kerana skandal Perimekar yang semakin hangat ini? Juga, kenapa kontrak koordinasi dan perkhidmatan oenyeleggaraan diketepikan dan diambil-alih oleh firma baru Lodin? Dan apakah jumlah RM114 juta milik Perimekar itu hanyalah sebagai 'wang pelincir'? Atau apakah ada lagi pembayaran yang akan diterima?

Soalan penting yang penting untuk dijawab. Mungkin Breham akan membawa kita kepada persoalan itu malam ini.

BHIC ambil-alih Perimekar?

Sementara itu, cuba kita menjenguk Lodin Wok Kamaruddin sekali lagi. Selain jawatannya di dalam Lembaga Tabung Angkatan Tentera, beliau juga ialah timbalan pengerusi Boustead Holdings Berhad. Dua syarikat tersebut mempunyai 20% saham setiap satu di dalam Perimekar melalui syarikat KS Ombak Laut Sdn Bhd. Selebihnya iaitu 60% saham dimiliki sepenuhnya oleh KS Ombak Laut.

Menurut laporan kewangan Perimekar, Lodin Wok Kamaruddin merupakan seorang dari lima pengarah urusan Perimekar selain daripada isteri Razak Baginda Mazlinda Makhzan, Rozana Abdullah Meili, Abdul Rani Mohd Hussin Abdullah dan Mohd Hussin Tamby. Lodin juga pernah menjadi ahli lembaga kepada Affin Bank Berhad, yang merupakan antara bank pendana utama syarikat Perimekar.

Semua ‘kebetulan-kebetulan’ tentang pembelian kapal selam ini boleh membuatkan tidur ahli perniagaan berusia 61 tahun ini tidak nyenyak. Walaubagaimanapun, ketika dihubungi, Lodin cuma menyatakan yang beliau sudahpun bersara dari lembaga syarikat Perimekar pada 1 Julai 2010 selepas syarikat itu menamatkan kontrak dengan kerajaan sesuai penghantaran dua buah kapal selam Scorpene kepada negara. Beliau turut berkata yang beliau ialah pengarah syarikat itu yang mewakili Lembaga Tabung Angkatan Tentera.

Namun, Perimekar bukanlah satu syarikat sahaja yang terlibat di dalam jual-beli kapal selam Scorpene itu. Penglibatan Lodin lebih dari itu. Beliau juga merupakan pengerusi syarikat Boustead Heavy Industries Corporation (BHIC)

Dan anak syarikat BHIC iaitu Boustead DCNS Naval Corp, telah dianugerahkan kontrak bernilai RM532 juta berkaitan pembelian kapal selam Scorpene oleh Kementerian Pertahanan. Syarikat itu sekarang menguruskan perkhidmatan penyelenggaraan kapal selam itu untuk tahun 2010- 2015.

Syarikat Boustead DCNS Naval Corp adalah sebuah syarikat gabungan 60:40 antara BHIC Defense Technologies dan DCNS berpangkalan di Perancis sejak tahun 2009.

“Lodin merupakan watak penting ketika Najib menjawat jawatan Menteri Pertahanan semasa pembelian itu berlaku pada tahun 2002,” kata Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution.

Melihat akan kenaikkan harga barang dan keresahan rakyat jelata tentang kegawatan ekonomi, pentadbiran Najib telah bermuslihat, berjanji untuk memperuntukkan lebih banyak dana kepada umum dan peruntukkan pembelian senjata direndahkan. Tahun 2010 yang lalu, Najib telah meluluskan peruntukkan belanjawan sebanyak RM9.1 bilion kepada Kementerian Pertahanan iaitu penurunan sebanyak RM1.5 bilion dari tahun 2009. Walaubagaimanapun, dalam tahun 2011, angka peruntukkan kembali meningkat kepada RM11 bilion, rentetan dari peruntukkan tambahan sebanyak RM500 juta akibat ‘anggaran paras rendah’ untuk perkhidmatan penyelenggaraan kapal selam kontroversi itu.

Adakah ini juga sebuah rundingan syarikat BHIC? -mc

UTUSAN BERSALAH FITNAH YB KHALID SAMAD


KUALA LUMPUR - Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Dr Prasad Sandosham Abraham hari ini memutuskan akhbar Utusan Malaysia telah memfitnah ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad berkaitan berita di muka hadapan akhbar itu bertarikh 11 Oktober 2009 yang bertajuk ' Zulkifli bidas Pak Janggut'.

Berita itu antara lain melaporkan 'Ahli Parlimen Kulim Bandar Baru, Zulkifli Nordin membidas individu yang digelarnya Pak Janggut yang sanggup memutar belit ayat-ayat Al Quran untuk mempertahankan pembinaan kuil Hindu di Seksyen 23 Shah Alam..'

Di dalam samannya yang menamakan Ketua Pengarang Utusan, penerbit dan pencetak akhbar itu, Khalid menyatakan berita fitnah itu merujuk kepada beliau meskipun nama beliau tidak disebut.

Ini kerana sebelum berita itu diterbitkan, beliau ada menulis surat kepada penduduk Seksyen 23 di mana di dalam surat tersebut Khalid ada menukilkan ayat-ayat Al-Quran bagi menegaskan perlunya umat Islam berlaku adil dalam isu pembinaan kuil di Sekyen 23 Shah Alam.

Hakim bersetuju bahawa artikel tersebut merujuk kepada Khalid dan hakim berkata tuduhan nemutar belit ayat al-Quran adalah fitnah yang serius, lebih serius dari menuduh orang Islam sebagai Abu Jahal.

Hakim juga menetapkan 11 Oktober ini untuk mendengar hujah peguam kedua-dua pihak berkaitan isu gantirugi.

Khalid Samad yang juga AJK PAS Pusat diwakili peguam Mohamed Hanipa Maidin dan Azhana Khairudin manakala Utusan diwakili peguam Mohan dari Tetuan Shafiee & Mohan.

- Harakah Daily

PRU13, Soi lek dan Tsu Koon akan DIKETEPIKAN

Kerusi untuk Tee Keat di Selangor; Soi lek dan Tsu Koon melopong


Di tengah-tengah spekulasi bahawa dia akan diminta untuk beralih kepada kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), bekas Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat telah membuat perhitungan dan sasaran beliau adalah tidak lain daripada penggantinya Chua Soi Lek, yang dilihat menjadi batu penghalang kepada cita-cita politiknya

Persengketaan di antara kedua-dua lelaki ini memang sudah diketahui umum. Hubungan ibarat kucing dan anjing. Pergaduhan pasti berlaku sekiranya kedua-dua lelaki ini berada di dalam bilik yang sama walaupun untuk seminit.

Tee Keat kini merupakan ahli parliamen Pandan, telah dari dahulu lagi sering menggunakan reputasi Soi Lek yang sudah tercemar apabila Soi Lek cuba mengambil hati pemimpin-pemimpin atasan Umno untuk menggantikan beliau.

Pergaduhan paling hangat mereka berlaku dalam tempoh 2009 hingga 2010 apabila pertelingkahan mereka menjadi begitu tidak terkawal, lalu membawa MCA jatuh menjunam kedalam keadaan huru-hara dan sebuah Mesyuarat Agung Khas terpaksa dipanggil untuk menyelesaikan krisis kepimpinan dalam parti tersebut.

Ia berakhir dengan Tee Keat disingkirkan selepas kurang dari 2 tahun menerajui parti tersebut. Tidak hairanlah jika Tee Keat hanya ada kata-kata yang kasar untuk Soi Lek, yang dipercayai telah mendesak agar Tee Keat tidak diletakkan di kawasan Pandan pada pilihan raya umum akan datang yang dijangka akan diadakan pada bulan November.

Untuk membalas dendam terhadap Soi Lek, Tee Keat telah menggali semula keburukkan yang telah terkubur bagi musuhnya itu - skandal seks DVD - dan mempersoalkan jika Soi Lek masih boleh menang dalam mana-mana pilihan raya sama sekali.

"Adakah beliau seorang calon yang boleh menang? Saya tidak fikir rakyat Malaysia boleh menerima beliau. Sudah tentu, beliau mahu bertanding. Beliau telah berkata bahawa lima bahagian mahu dia bertanding dan ramai yang berkata, termasuk dia sendiri bahawa salah laku peribadi atau tidak bermoral tidak boleh dijadikan alasan untuk menafikan hak untuk bertanding, "Malaysian Insider melaporkan kenyataan Tee Keat pada hari Jumaat.

"Tetapi mereka tidak benar-benar menilai kebarangkalian boleh menang. Jika dia bertanding, ini akan menjadi ujian yang benilai untuk pengundi. "

Adakah Umno berani mengambil risiko untuk membenarkan Soi Lek bertanding

Sesungguhnya, gabungan BN yang diketuai oleh Umno pernah dihantui keputusan yang paling teruk dari MCA, parti komponen ke-dua terbesar BN. Dalam pilihan raya DUN Sarawak April lepas, parti cina terbesar SUPP hanya mampu mempertahankan 6 kerusi daripada 19 yang dipertandingkan. Pemberontakan pengundi terhadap SUPP begitu teruk sehinggakan Presiden parti, George Chan telah disingkirkan daripada kawasan yang telah sekian lama beliau pertahankan.

MCA yang memenangi 15 kerusi Parlimen dalam pilihan raya umum 2008 juga dijangka menghadapi nasib yang serupa. Walaupun Soi Lek tidak berasa begitu yakin, beliau telah merumuskan pelan yang mengancam masyarakat Cina bahawa jika mereka tidak mengundi MCA, pemimpin-pemimpin parti akan diketepikan daripada jawatan kerajaan dan orang cina tidak akan diwakili dan dengan itu terdedah kepada pembulian oleh Umno.

Soi Lek dikutuk kerana ancaman itu. Sebagai tambahan kepada skandal seks beliau, beliau kini dilihat sebagai penipu politik dan banyak pemimpin-pemimpin MCA percaya bahawa dia akan menjadi lebih teruk daripada Tee Keat, yang walaupun bersifat baran dan suka bertengkar; sekurang-kurangnya masih menolak rasuah.

"Ahli-ahli MCA perlu renungkan mengapa terdapat tanda tanya sama ada presiden sendiri akan bertanding," kata Tee Keat. Beliau telah memainkan peranan besar dalam mendedahkan skandal PKFZ, satu lagi sebab mengapa Umno tidak akan membantu beliau untuk mendapatkan Pandan daripada Soi Lek.

DUN Selangor

Sekiranya Umno enggan membariskan Soi Lek, kerana takut kejatuhan George Chan berulang semula, maka, Presiden MCA itu akan mendapati dirinya dalam situasi yang sama seperti Presiden Gerakan Koh Tsu Koon.

Media BN menjadikan Tsu Koon tidak lebih daripada seorang badut, karikatur yang sifat malu-malu dan agak canggung. Akhbar milik Umno pun turut mencabar beliau untuk menamakan kerusi mana yang beliau fikir beliau berpeluang untuk menang.

Walaupun memburukkan Soi Lek, Tee Keat sendiri tidak tidak juga berada dalam keadaan yang baik. Ada juga desas-desus orang Umno sendiri yang ingin menuntut kerusi Pandan beliau.

"Pandan adalah satu tempat yang mustahil bagi Tee Keat. Pertama, Soi Lek tidak mahu dia sama sekali. Oleh itu, beberapa orang-orang kuat UMNO telah mula tawar-menawar terhadap kawasan itu. Apa yang kita akan cuba lakukan adalah untuk meletakkan Tee Keat di kerusi DUN Selangor. Jika beliau menang, beliau akan dilantik untuk majlis eksekutif negeri, " ujar satu sumber Umno kepada Malaysia Chronicle.

Oleh itu, dari menteri kabinet kepada menteri negeri untuk Tee Keat jika dia menang. Mungkin kelihatan tidak begitu memberangsangkan, tetapi masih lebih lumayan berbanding dengan tiada apa-apa langsung yang dijanjikan untuk Soi Lek dan Tsu Koon

30 September 2011

HENTIKAN BUDAYA BODEK YANG MEMBODOHKAN MELAYU


apa yang berbeza ialah orang yang dicium tangan
nampaknya orang yang dicium tangan ini
masih lagi memiliki budaya feudal yang ditanamkan oleh
united malay national organisation
walupun kita ada melihat sosok ini melaungkan reformasi

ini bermakna melaungkan reformasi sahaja tidak cukup
reformasi politik dan ekonomi tanpa reformasi budaya
tidak cukup kerana budaya jiwa hamba dan bodek
akan memusnahkan kejayaan reformasi politik

sayang nya - budaya tidak dapat dilihat
yang kita lihat hanyalah manifestasi budaya
justeru gambar teratas memperlihatkan budaya bodek dan jiwa hamba ini
telah mula meresap masuk ke dalam parti keadilan rakyat

warga pkr dan pakatan rakyat wajib sedar
apabila mereka melihat imej ini
merejka harus gentar dan berwaspada

mereka wajib sedar
bahawa hegemoni budaya jiwa hamba
dari united malay natonal organisation
masih kukuh dan luas dan berpengaruh

budaya jiwa hamba inilah yang membodohkan melayu

waspada!
jangan nanti bertukar kerajaan rupa rupanya
rakyat hanya bertukar tangan untuk dicium!

NOTA:
manusia semuanya sederajat
tidak ada yang lebih tinggi
dan tidak ada yang rendah

jika ada yang cuba merendahkan kita sebagai manusia
hanya satu jawapan: lawan!


SEMIOTIK: TANDA DAN MAKNA

dari segi semiotik semua imej-imej ini
membawa tanda dan makna
kita hanya perlu memerhati
dan memahami tanda dan makna ini

ramai yang melihat imej
tetapi gagal memahami tanda dan makna
yang dibawa oleh imej

dalam satu bingkai imej
ianya membawa pelbagai naratif
kita boleh membuka bingkai ini
dan memahaminya satu persatu makna dan tanda yang dibawa

imej imej dibawah boleh dilihat
dengan dua naratif
kedua duanya adalah naratif induk
mungkin ada naratif sampingan tetapi
untuk pemahaman kita pagi ini
cukup diterangkan dua naratif induk

naratif pertama ialah naratif
orang yang dicium tangan

perhatikan kesemua imej ini
kesemua yang dicium tangan
matanya ada kala memandang juah
dari objek yang sedang mencium tangan
atau mata ke bawah melihat tangan yg dicium
ada bahasa badan yang dibawa oleh imej ini

sosok yang dicium tangan kelihatan bangga
dan matanya cuba meminta orang disekeliling
melihat apa yang sedang berlaku

bangga sendirian tidak bermakna
bangga hanya lahir jika ianya ke lihat
atau diketahui ramai

perlakuan ini hanya beberapa saat
tetapi imej ini telah berjaya merakamkan apa yang tersirat
jelas kelihatan yang dicium merasa dia lebih hebat
justeru kerana itu tangannya perlu dicium

matanya merayau keluar meminta orang
disekeliling lihat betapa hebatnya aku

dari kajian dan selidikan
maka kita akan mengetahui ini adalah manifestasi budaya feudal


yang di cium tangan itu adalah raja
yang lebih tingi dan berkuasa
yang memberi makan minum rakyat jelata

dalam imej imej ini menggambarkan
yang dicium akan merasa dirinya lebih hebat
berderajat tinggi justeru tangan perlu dicium
walau pun bukan raja
tetapi mungkin
berangan-angan dalam beberapa detik
ketika dicium ini merasakan dirinya raja

naratif kedua ilah diri yang mencium
sosok ini bejiwa hamba
jiwa yang telah telah dihambakan
ini lahir dari ratusan tahun penindasan
ini juga lahir dari zaman dimana raja dan
orang kaya memiliki hamba sahaya
ini adalah saki baki jiwa hamba
dizaman dimana raja itu adalah kuasa

kalau dalam budaya united malay national organisation
naratif kedua ini bermakna meminta projek
tunduk mencium tangan untuk menyampaikan niat meminta projek & CALON
aku tunduk pada mu
aku setia pada mu
aku menyokong kamu
aku akan mengundi kamu
berilah aku projek
inilah makna imej ini

gambar teratas memiliki naratif yang sama
SUMBER: TUKARTIUB

HANYA 4 dari 27 KAPAL NGPV TLDM SIAP

Akibat pecah amanah 1,000 perantis DTM terkontang kanting
Harakahdaily

LUMUT, 30 Sept: Ekoran kegagalan pembinaan kapal NGPV (New Generation Petrol Vessel) akibat penyelewengan kewangan dan rasuah pada tahun 2006, bukan sahaja duit rakyat yang hangus tetapi menzalimi anggota tentera.

Ini kerana, akibat kegagalan pembinaan 27 buah kapal tentera itu, ia telah menyebabkan lebih 1,000 pelatih TLDM yang dipersiapkan untuk bertugas dengannya sudah teraniaya.Inilah yang diajukan para lulusan Perantis Diploma Teknologi Marin (DTM) yang kini terus terkontang-kanting dan tidak tentu hala kedudukan mereka.

Semua masalah ini berpunca dari rasuah dan pecah amanah dari skandal pembinaan 27 kapal NGPV ini.Skim DTM yang dimulakan pada tahun 1996 dijalankan di KD Pelandok yang berpangkalan di Lumut dengan kerjasama pihak UTM Skudai.Pembelajaran mereka dijalankan di bawah pengawasan Markas Pendidikan dan Latihan TLDM. Penganugerahan diploma pula dibuat di UTM Skudai, Johor.

NGPV

TLDM merancang pembinaan 27 kapal ronda dalam program Kapal Ronda Generasi Baru NGPV (New Generation Patrol Vessel) pada hujung 1990an.

Namun Jawatankuasa Perakaunan Awam mendedahkan kegagalan PSC-ND menyerahkan semua kapalnya yang dianugerahkan dengan kontrak sejumlah RM5.35 billion ringgit kepada media massa.
Dari 27 buah, hanya dua sahaja berjaya disiapkan.Selepas pasukan pengurusan baru ditubuh, projek ini berjalan semula namun hingga kini hanya empat buah sahaja berjaya diselesaikan.

Dua kapal pertama dalam kelas ini, 171 KD Kedah dan 172 Pahang akhirnya ditauliahkan ke dalam perkhidmatan pada bulan Jun dan Ogos tahun 2006.Kapal ketiga, KD Perak (gambar atas) dan kapal keempat KD Terengganu baru sahaja diserahkan kepada TLDM baru-baru ini.

Akibat kegagalan pembinaan ini, lebih 1,000 anggota tentera laut yang dilatih untuk berkhidmat dengan kapal-kapal ini dan memiliki DTM ini terkontang kanting.Mereka tiada tempat untuk diperjawatkan setelah habis kursus DTM dan memakai pangkat Laskar Kanan.

"Maka terjadilah lebihan anggota tetapi perjawatan tiada kerana kapal PV ini gagal disiapkan mengikut jadual," kata satu sumber kepada Harakahdaily.Kini, mereka mula menghadapi akibat dari penyakit rasuah yang menyelubungi pentadbiran kerajaan Datuk Seri Najib Razak ini.

Antara masalah yang mereka hadapi adalah penyambungan perkhidmatan, pemberhentian sukarela sebelum tarikh tamat perkhidmatan tanpa pembelaan nasib anggota yang sewajarnya selepas berhenti di samping pemberian gaji yang tidak telus, adil dan saksama."Untuk pengetahuan tuan, hanya cawangan kami (skim DTM) sahaja yang mengalami masalah yang dinyatakan. Nyatalah kami telah didiskriminasi berbanding cawangan kelasi, bekalan dan teknikal biasa," kata sumber itu.

Mereka juga menghadapi pencabulan perjanjian pangkat cepat yang dijanjikan kepada mereka.Teraniaya, "Skim kami dijanjikan pangkat cepat selepas lima tahun tamat kursus skim DTM, pakai pangkat Laskar Kanan selama setahun, selepas itu dinaikan ke pangkat Bintara Muda (petty officer)."Tetapi janji ini telah ditarik balik oleh bekas panglima tentera laut," kata sumber itu.

Skim perantis DTM ini telah dimansuhkan pada tahun 2010 dan dihentikan pengambilan anggota sejak tahun 2009.Pengambilan terakhir iaitu intake 2001 paling junior sekarang masih dalam on job training untuk melengkapkan kursus DTM mereka.

Mulai tahun lepas, mereka mula ditawarkan pemberhentian awal secara sukarela sebelum tarikh tamat perkhidmatan yang tidak pernah diamalkan dalam tentera laut.Mereka hanya dibayar pampasan mengikut tahun berkhidmat.Kini, kira-kira 200 orang dari kesemua 1,000 anggota telah berhenti dari perkhidmatan melalui pendekatan ini.

Yang menyedihkan mereka juga, akibat rasuah dan kegagalan projek ini merekalah yang menjadi mangsa.Bayangkan selama 5 tahun berkhidmat, gaji mereka masih RM1200.00 sebulan iaitu sama dengan anggota dari cawangan lain yag baru berkhidmat dalam setahun dua sahaja.

Untuk menyelesaikan masalah ini, pelbagai cara telah mereka buat termasuk berbincang secara langsung dengan Panglima Angkatan Tentera tetapi gagal.Bahkan ada antara mereka telah cuba berbincang secara langsung dengan Perdana Menteri melalui facebooknya, namun pegawai ini telah diambil tindakan tatatertib oleh TLDM.Bagi mereka, inilah jalan terakhir untuk membela nasib mereka iaitu ke media.


Komen: Patutle...dok heran pasai apa Pengkalan/pelabuhan MAWILLA 3 ,Langkawi tidak pernah ada Kapal Perang walaupun sebuah padahal pengkalan tersebut telah siap lebih 2 tahun. Taktau pulak kut kapal selam...dok parking bawah luat?.

Senarai KESILAPAN yang dilakukan rakan Facebook penyokong Pakatan Rakyat...

Senarai KESILAPAN yang dilakukan rakan Facebook penyokong Pakatan Rakyat...
Jangan anggap remeh rangkaian Facebook

Oleh: ZULKIFLI YAHAYA

Menurut satu kajian yang dibuat terhadap rangkaian laman sosial terkemuka, Facebook, pada bulan April 2010 terdapat 5.5 juta pemegang akaun FB di Malaysia. Ia dianggarkan 19.6 peratus dari 28 juta rakyat Malaysia.

Setahun selepas itu, iaitu pada April 2011, pemegang akauan FB bertambah ke angka melebihi 10 juta. Pertambahan dalam masa setahun adalah sekali ganda menjadikan pemegang akaun FB di Malaysia merupakan 35.6 peratus dari penduduk keseluruhan. Peratus tersebut meletakkan Malaysia di tempat ke tujuh penggunaan FB tertinggi di dunia selepas Kanada, Amerika Syarikat, United Kingdom, Chile, Australia dan Turki.

Peratus tersebut mungkin tidak tepat untuk dinisbahkan dengan jumlah penduduk memandangkan ada di kalangan rakyat Malaysia yang memiliki lebih dari satu akaun FB sama ada melalui penyamaran ataupun atas nama entiti lain yang diwakilinya, misalnya NGO, jabatan, syarikat, parti politik dan sebagainya. Apa pun penggunaan FB sebagai platform menyebarkan maklumat tetap penting dan berpengaruh.

Kejayaan terbesar FB ialah mengeratkan semula antara rakan-rakan sebenar yang pernah dikenali seseorang menyebabkan tiada lagi batasan persahabatan berdasarkan jarak.

Kejayaan FB dalam dunia teknologi informasi ialah keupayaan menyebarkan maklumat dalam masa yang pantas. Hari ini FB benar-benar menjadi 'akhbar, radio dan televisyen' bagi segolongan anggota masyarakat yang menatap FB seperti menikmati sarapan pagi, makan tengahari atau malam.

Maklumat yang muncul dalam FB adalah mentah dan bersepah-sepah. Siapa yang berkuasa mengawal maklumat dalam FB? Jawapannya, sama untuk kemunculan blog sejak dua dekat lalu.. tiada siapa boleh mengawal atau menguasainya. Justeru bagi pembangkang di Malaysia FB mesti diurus, ia adalah peluang penyebaran maklumat yang terbaik. Alhamdulillah bagi PAS, melalui lajnah teknologi maklumat di semua peringkat, penggunaan FB telah diurus dengan baik namun mereka cuma mewakili golongan kecil dari lebih 10 juta pemegang akaun FB.

Terlalu ramai penyokong Pakatan Rakyat yang bersemangat menyokong PR dan memerangi BN; tetapi hanya membazir tenaga dan masa dalam FB dalam kerja yang nampaknya bersungguh benar tapi hakikatnya hanya 'merosakkan' sokongan terhadap PR. Di samping terdapat segolongan besar lagi yang malas memanfaatkan peluang menyebarkan maklumat secara mudah yang terhidang dalam FB.

Saya ingin mengguna kesempatan ruangan ini untuk membetulkan golongan yang hanya bekerja keras (work hard) tetapi tidak bekerja secara baik (work smart) di FB.

Berikut adalah senarai KESILAPAN yang dilakukan oleh rakan FB penyokong PR:


1. Kesilapan terbesar jurukempen alam siber ialah tidak memokuskan tugas utamanya iaitu cuba mengubah minda sasaran. Ramai yang berminat menyindir, mengutuk, menghina, memperlekeh dan merendahkan pihak lawan. Pihak lawan membalas balik dengan serangan yang lebih ganas, memaki hamun, mencarut, memberi gelaran buruk. Atau pihak lawan yang memulakan dan kita memberi reaksi serupa. Apa hasilnya? Kita adalah penyokong PR tegar manakala mereka adalah penyokong BN tegar. Tiada siapa akan berubah. Yang akan terubah persepsi ialah rakan-rakan atas pagar yang melihat kedua belah pihak sama saja, 2x5, 5x2. Jadi, betulkan nawaitu serta tujuan kita: Hendak mempengaruhi orang ramai atau hendak melepas geram.

2. Jangan termakan provokasi lawan. Berhujah dengan lunak berasaskan dalil dan fakta. Hujah kita akan dinilai oleh golongan yang rasional. Biarkan pihak lawan melakukan serangan kotor kerana semakin celupar mereka 'berhujah' semakin hilang wibawa mereka. Kita yang untung.

3. Jangan guna gelaran buruk untuk lawan. Contoh: Najis Tun Razak, Wak Sembab (Muhyiddin Yasin), Hisham Aww, Khir Toyol. Ingat tugas anda ialah mempengaruhi golongan atas pagar dan golongan rasional. Pihak lawan sering menggunakan N.ajis, Pork Nick, Aljuburi, Peliwat Tegar, Anugay, Mat Sabun, Mat Shabu, DAPig, hamPAS.. Biarkan, kerana ia 'sangat membantu' kita.

4. Jangan memaki hamun, eg. Babi, anjing, bodoh, bengap, keldai, haramjadah, celaka. Jangan mengejek, eg. Wakakaka, perghh, huahhh. Jangan mencarut. Tiada sasaran yang akan terpengaruh dengan maki hamun dan ejekan, tetapi manusia terpengaruh dengan hujah dan fakta.

5. Jangan menyerang penyokong atau pengikut. Tahap kesetiaan penyokong mana-mana parti adalah berbeza. Penyokong yang lemah dan rasional mempunyai keupayaan untuk berubah tapi jika kita menyerang penyokong BN secara borong, yang lemah pun akan terasa kuat. Jadi elakkan mengguna perkataan puak-puak tu, penganut UMNO, pengikut buta tuli UMNO, geng songkok tinggi dll. Yang mesti diserang ialah para pemimpin mereka di semua peringkat.

6. Bagi segolongan rakan FB dari kalangan penyokong PR, mereka hanya gemar menjadi pembaca, langsung tidak mahu berperanan sebagai penyebar maklumat. Di luar sana, kita sibuk menyalahkan BN kerana media yang berat sebelah tetapi di alam siber yang beratnya berbelah-belah kita tidak memanfaatkan peluang yang terhidang. Jadilah pencetus dan pengkomen, bukan hanya sekadar pembaca.

7. Masing-masing pemegang akaun FB mempunyai rangkaian rakannya tersendiri. Terlalu banyak bahan kempen yang sampai berupa nota, banner, kartun ataupun klip video. Lakukan 'share' (kongsi), hanya dengan satu sentuhan beribu rangkaian rakan kita akan memperolehnya. Lagi banyak maklumat yang sama disebarkan, lagi teguh kepercayaan orang terhadapnya. Sangat mudah untuk dilakukan mengapa tidak buat?

Hari ini ceramah tidak lagi mendapat sambutan seperti satu atau dua dekad lalu. Maklumat yang mudah diperolehi dari media baru mungkin menjadi sebab. Tenaga dan masa yang diperlu untuk mengatur satu program ceramah sangat besar. Tapi Tuan Guru Nik Aziz boleh 'berceramah' kepada lebih 400 ribu rakan mayanya hanya dengan sentuhan jari.

Kelebihan FB ialah rangkaian rakan-rakannya adalah golongan menengah dan terpelajar dalam masyarakat. Cakap mereka berwibawa dan didengari. Pengaruhi mereka, lalu biarkan mereka mempengaruhi masyarakat.

Sah Umno dalang disebalik serangan gangster ke atas program libat Hj Md Sabu

Saringan Bakal Pekerja Dengan Facebook Twitter & Blog

Saringan Bakal Pekerja Dengan Facebook Twitter & Blog

Terjumpa infografik keputusan survey yang telah dijalankan tentang pengaruh media sosial seperti Twitter & Facebook ke atas proses pemilihan pekerja baru oleh majikan. Secara keseluruhan, majikan pada hari ini akan membuat saringan bakal pekerja mereka dengan melihat profil bakal pekerja di Facebook dan Twitter.

Walaupun kajian ini tidak dijalankan di Malaysia, namun trend media sosial di Malaysia sudah lama berkembang dan tidak mustahil majikan di Malaysia juga akan menggunakan Facebook dan Twitter untuk ‘mereview’ bakal pekerja mereka.


Jika aku berada di pihak mereka, aku sendiri akan membuat saringan bakal pekerja yang akan bekerja dengan aku nanti di media sosial. Manalah tahu kalau mereka pernah bercerita tentang keburukan aku, atau cuba memburukkan nama aku, takkanlah aku nak bagi bekerja di syarikat aku, betul tak?

Dengan adanya media sosial dan popularitinya yang semakin berkembang di negara kita, sangat mudah sebenarnya untuk majikan mengenal bakal pekerja mereka dengan lebih rapat. Walaupun pada kebiasaannya perangai individu di Facebook & Twitter tidak konsisten dengan dirinya dalam kehidupan sebenar, namun ini sedikit sebanyak memberikan sedikit gambaran tentang peribadi individu tersebut.

Dan itulah sebabnya aku tak banyak buat bising di Facebook mahupun Twitter. Nama aku pernah menjadi bualan seketika dahulu, muka aku pernah keluar di media cetak, jadi tak mustahil bila nak kerja nanti bakal majikan yang mungkin pernah terdengar nama aku atau terlihat muka hensem ni di mana-mana akan membuat background search di internet

PIKET NUBE: POLIS GUNAKAN KEKERASAN

Piket: NUBE dakwa polis guna kekerasan, PDRM naïf

KUALA LUMPUR, 29 Sept – Polis menafikan dakwaan Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Bank (NUBE) bahawa polis menggunakan kekerasan bagi menyuraikan piket di hadapan bangunan Maybank, Mont Kiara, di sini pagi ini.

NUBE dalam satu kenyataan mendakwa, kira-kira 50 anggota polis telah menggunakan kekerasan terhadap anggotanya yang ingin mengadakan piket di hadapan Maybank Mont Kiara dan melanggar hak asasi manusia dan kesatuan sekerja.

NUBE menegaskan piket diadakan secara aman dan polis tidak mempunyai sebab untuk menyekat anggotanya menyertai piket yang sah di sisi undang-undang.

NUBE dan Maybank berhadapan dengan pertikaian industri berkaitan dengan bonus prestasi dan penubuhan kesatuan dalaman.

Ketua Polis Daerah Brickfields ACP Wan Bari Wan Abdul Khalid berkata tuduhan itu sememangnya tidak berasas kerana polis telah menggunakan cara yang terbaik bagi menyuraikan piket itu.

“Walaupun mereka ada hak untuk mengadakan piket secara aman, tetapi mereka memerlukan permit supaya polis dapat mengawal keadaan dan tidak mengganggu ketenteraman awam.

“Saya sendiri berbincang dengan wakil mereka dan mereka bersetuju untuk membatalkan piket itu. Namun mereka cuba mengedar risalah, tetapi kita tidak membenarkannya,” katanya.

Wan Bari berkata, NUBE mempertikaikan tentang hak mereka kerana mendakwa kesatuan itu ditubuhkan di bawah Akta Perhubungan Industri 1967 yang membolehkan anggotanya berpiket serta bebas berpersatuan dan bersuara.

“Mereka mempersoalkan hal ini kerana mendakwa NUBE ditubuhkan bagi membela nasib pekerja-pekerja bank, mereka boleh mengadakan piket secara aman sekiranya terdapat sebarang pertikaian atau penindasan daripada pihak atasan,” katanya.

Beliau berkata polis berjaya menyuraikan piket yang disertai kira-kira 40 anggota NUBE tanpa sebarang insiden tidak diingini.

“Peserta piket bersurai selepas berbincang dengan polis, dan tidak ada sebarang tangkapan dilakukan,” katanya dipetik Bernama Online.

Umno yang tolak Hudud, bukan DAP!

KUALA LUMPUR, 29 Sept: DAP, PKR dan PAS hari ini mengambil pendirian akan mempertahankan segala dasar yang dipersetujui bersama disamping menghormati perbezaan ideologi di antara ketiga-tiga parti khususnya dalam isu hudud.

Bercakap pada sidang media selepas mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat di Pejabat Agung PAS, lewat malam tadi, Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata mereka mengormati aspirasi PAS mahu melaksanakan hudud disamping menghormati pandangan DAP yang membantahnya ekoran bertentangan dengan perlembagaan.

Kesemua komponen parti katanya memperakui kewujudan Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan 1993 dan Enakmen Jenayah Syariah Terengganu 2003 sebelum muafakat dalam Pakatan Rakyat.

"Kita mendengar penjelasan Datuk Taqiyuddin Hassan yang mewakili kerajaan Kelantan bahawa perlaksaan hudud di negeri itu hanya boleh dibuat dengan pindaan perlembagaan persekutuan.

"Kita tidak boleh menafikan mana-mana hak PAS, DAP dan PKR untuk mengemukakan pandangan termasuk dalam isu syariah.

"Kita jelas menghormati hak dan aspirasi PAS (mahu laksanakan hudud). Cuma dia terikat dengan apa yang kita sebut dasar bersama, semangat perlembagaan dan Buku Jingga," katanya.

Turut serta pada sidang media itu Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Pengerusi DAP Karpal Singh, Penasihat DAP Lim Kit Siang serta 23 ahli mesyuarat yang lain.

Sebelum ini, semua pimpinan Pakatan Rakyat diarah tidak mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai hudud sehinggalah mencapai pendirian bersama pada mesyuarat malam ini.

Mesyuarat yang bermula kira-kira jam 9 malam tadi antara lain bagi mencari pendirian bersama berhubung perbezaan pandangan antara ketiga-tiga parti dalam isu hudud.

"Mesyuarat Pakatan Rakyat juga mempertegaskan bahawa kami tidak akan terheret dengan mainan politik Umno BN untuk memecah belahkan kesatuan Pakatan Rakyat," kata Anwar lagi.

Isu hudud telah bergema kembali ekoran cabaran yang dibuat oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap Kelantar agar melaksanakan hudud kerana beliau bukan lagi perdana menteri.

Kata Mahathir, pemimpin PAS Kelantan sentiasa menyalahkan beliau apabila tidak melaksanakan undang-undang itu ekoran satu surat amaran yang dikeluarkan semasa beliau menjadi PM lalu.

Mahathir meminta Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz meminta kebenaran dari Datuk Seri Najib untuk berbuat demikian.

Najib pula dalam jawapannya berkata, beliau tidak akan memberikan kebenaran itu walaupun timbalannya, Tan Sri Muhyidin Yassin berkata sedia untuk berbuat demikian.

Parti MCA dan Gerakan memberikan amaran kepada Umno, mereka akan keluar dari BN jika membenarkan undang-undang Islam itu dilaksanakan.

Ekoran itu, DAP juga membuat kenyataan akan keluar Pakatan Rakyat jika pakatan setuju menjadikan agenda hudud sebagai agenda bersama Pakatan.

Ia terus panas apabila Tuan Guru Nik Abdul Aziz menyatakan kerelaan jika DAP mahu keluar daripada Pakatan Rakyat kerana tidak bersetuju dengan pendiriannya mahu menegakkan hukum hudud dan menubuhkan negara Islam.

Nik Aziz berkata demikian mengulas kenyataan Karpal bahawa parti itu tetap menolak penubuhan negara Islam dan pelaksanaan hukum hudud kerana ia bertentangan sama sekali dengan Perlembagaan Persekutuan.

- Harakah Daily

29 September 2011

Hanya dakwat kekal mutu rendah boleh tanggal-SPR INDIA

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) India menjelaskan bahawa penggunaan dakwat kekal yang bermutu rendah pada mengundi, merupakan punca dakwat tersebut mudah "tanggal".
Dalam jawapan melalui emel kepada Malaysiakini, Setiausaha SPR India, KN Bhar berkata, ini pernah berlaku di India, dan sejak itu, ia diatasi melalui "arahan ketat" kepada Mysore Paints dan Varnishes Ltd (MPVL), milik kerajaan negeri Karnataka .

"Punca utama kegagalan (penggunaan dakwat tersebut) adalah
berpunca daripada kecuaian dalam proses penyediaan. MPVL telah diarah supaya memastikan kualiti dakwat dikekalkan," kata Bhar.

SPR India terkenal sebagai sebuah badan yang bebas.


"Selepas itu, tiada lagi aduan diterima. Penggunaan dakwat
kekal cukup berkesan dalam mengelak pengundian berganda," kata Bhar.

Pada tahun 2009, seorang calon dalam pilihan raya Parlimen di bandar Pune dilaporkan oleh akhbar Times of India, membuat aduan bahawa dakwat kekal yang digunakan, dapat ditanggal.

Bhar berkata, negara India telah menggunakan dakwat kekal sejak 1951 dan MPVL membekalkan dakwat tersebut sejak tahun 1959. -MK

Najib-Rosmah minta tangguh hadir ke Isnin hadapan: Umum nantikan penjelasan

Najib-Rosmah minta tangguh hadir ke Isnin hadapan: Umum nantikan penjelasan


Para peminat Perdana Menteri Najib Razak dan isteri Rosmah Mansor yang ternanti-nanti kehadiran pasangan hebat itu di kompleks mahkamah Kuala Lumpur hari ini kesal kerana gagal hadir atau tidak menghantar barisan peguam mereka iaitu Hisyam Teh Poh Teik, Salehuddin Saidin, M Athimulan dan Ghazi Ishak.

Kekesalan ditambah lagi apabila Ghazi memohon mahkamah untuk menangguhkannya, yang mana hakim Mohd Zabidin Mohd Diah telah bersetuju.

Permohonan pasangan pertama negara yang mengenepikan sapena sebagai saksi di dalam perbicaraan kes liwat Anwar Ibrahim yang juga ketua pembangkang ditunda kepada Isnin hadapan jam 2.15 petang.

“Kami memohon waktu seperti yang diperintahkan oleh anak guam kami sekiranya ada apa-apa yang perlu disediakan,” ujar Ghazi. Dia menjelaskan kepada mahkamah mereka hanya diberikan affidavit bertulis melalui peguam Anwar hari ini.

Liwat tidak disebutkan

Anwar yang mendakwa Najib dan Rosmah terlibat berkonspirasi di dalam perbicaraan kes liwatnya telah berjumpa dengan Saiful Bukhari Azlan, mantan Ketua Polis Negara Musa Hassan dan seorang pegawai polis Rodhwan Ismail bagi menggagalkan karier politiknya.

Benar Saiful ada bertemu dengan Najib dan Rosmah dua hari sebelum beliau membuat laporan polis terhadap Anwar pada bulan Jun 2008, menyebabkan kes ini masih berlanjutan sehingga sekarang.

Najib ketika itu yang menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri, didakwa berbohong apabila beliau menafikan ada bertemu Saiful tetapi selepas gambar Saiful bersama pembantu khas Najib muncul, beliau terpaksa mengaku yang beliau ada bertemu Saiful.

Walaubagaimanapun, Najib menyatakan mereka hanya berbincang tentang biasiswa pendidikan Saiful dan tiada kaitannya dengan kes liwat. Di dalma mahkamah, Saiful memberitahu bahawa beliau telah diliwat oleh Anwar beberapa kali, dan ketika pertemuannya dengan Najib beliau menjadi mangsa sekiranya betul.

“Apa yang pelik ialah bagaimana Saiful mempercayai Najib yang menyatakan beliau akan berusaha membantunya sekiranya Anwar tebukti meliwat Saiful,” kata Eddie Wong, ahli PKR veteran kepada Malaysia Chronicle.

"Saiful tak mungkin sedar pengaruh Najib ketika itu dan jika dia berkata benar yang dia diliwat Anwar tanpa persetujuannya, dia akan tergesa-gesa bertemu Najib dan meminta timbalan perdana menteri itu membantunya supaya Anwar tidak melakukan apa-apa lagi. Ini mungkin juga satu situasi yang agak logic, tetapi Najib menyatakan mereka tidak berbincang soal liwat itu. Perkara ini hanya membuktikan adanya konspirasi menjatuhkan Anwar.”

Saksi-saksi

Memandangkan hanya selepas dua hari Saiful melancarkan laporan polis, pakar undang-undang menyatakan bahawa Najib dan Rosmah adalah antara dua saksi utama dan Najib dilihat mempunyai agenda bagi menghancurkan karier Anwar. Ini sudah mencukupi bagi mahkamah untuk mengenepikan perbicaraan ini.

Walaubagaimanapun, perbicaraan yang dilakukan ini setakat ini berpihak kepada Najib, yang memegang tampuk pemerintahan bulan April 2009. Malangnya karier beliau dilihat tenat. Ketika ini, Najib sedang bersabung nyawa dengan pilihanraya umum yang tidak boleh dilewatkan lagi takala situasi ekonomi yang merosot dan keyakinan rakyat umu yang mula menipis terhadap kepimpinannya.

Perbicaraan itu yang dipanggil Liwat II telah memalukan Malaysia di mata dunia dan seterusnya membawa episod hitam kepada institusi kehakiman negara. Antara pemimpin dan ahli korporat dunia yang menghentam pentadbiran Najib yang menggunakan institusi undang-undang terhadap musuh politiknya ialah saudagar British Richard Branson, barisan ahli Parlimen Australia, Britian dan Amerika Syarikat yang teurut memantau secara dekat perbicaraan kes ini.

Mantan Duta Besar Amerika ke Malaysia, John Mallot baru-baru ini mendedahkan pada tahun 1990an, penasihat utama Najib iaitu Razak Baginda telah memberitahu pejabatnya cara unutk menamatkan karier politik Anwar selama-lamanya. Seorang lagi pegawai polis senior ada memberitahu kedutaan Amerika itu yang UMNO akan melancarkan banyak dakwaan ke atas Anwar supaya beliau merengkuk di dalam penjara untuk ‘100 tahun’.

Seorang lagi penasihat Najib iaitu, Rohana Mahmood ada memberitahu wakil rasmi kedutaan yang Najib ada mengatur rancangan dengan Anwar yang mana beliau bersetuju menjadi Timbalan Perdana Menteri sekiranya Anwar menjadi Perdana Menteri sekiranya kumpulan yang dikenali sebagai “Tim Wawasan 2020” dapat menewaskan Presiden UMNO Mahathir Mohamad di dalam pemilihan pucuk pimpinan UMNO.

Meminjam dari Mahathir

Hanya selepas itu barulah Mahathir sedar dan kerana takut ditumbangkan oleh Anwar yang mula menjadi popular, telah menciptakan satu babak Anwar melakukan liwat dimana ianya dikenali sebagai “Liwat I” yang menyebabkan Anwar dipenjara selama 6 tahun sebelum dibebaskan tahun 2004. Beberapa bulan selepas itu, Mahathir bersara dan Mahkamah Persekutuan akhirnya menolak keputusan penahanan Anwar itu.

“Pada tahun 1998, Tun Mahathir Mohamad menggunakan taktik Machiavellian untuk berkuasa ke atas semua institusi-institusi kerajaan. Beliau Berjaya menjatuhkan 15 tahun hukuman penjara ke atas kesalahan yang saya tidak lakukan. Ini ialah bentuk perbuatan seorang tirani,” Anwar dilaporkan berkata ketika masuk ke hari pertama kes perbicaraan itu di mahkamah. Beliau membacakan kenyataannya diluar kandang saksi sebagai protes terhadap hakim perbicaraan itu yang dilihat berat sebelah.

“ Dan kini, Najib Razak juga menggukan taktik sama seperti Mahathir, yang menggunakan segala jentera kerajaan seperti media, polis, pejabat Peguam Negara dan institusi kehakiman sebagai usaha menolak keadilan dari berlaku dan mengakhiri karier politik saya. Cara hina yang mahu menghantar saya ke penjara sekali lagi ini menjadi realiti politik apabila gabungan Pakatan Rakyat telah menang besar ketika PRU-12 bulan March 2008 lalu. Ketakutan mereka menjadi-jadi apabila saya tidak lagi dikongkong hukum untuk bertanding kerusi Parlimen dan sekiranya saya menang, saya akan menjadi Ketua Pembangkang.

“Makanya tidak mungkin perkara ini adalah satu kebetulan di dalam konspirasi terbaru ini hanya tiga bulan selepas kemenangan kita bulan March 2008. Dan pendakwaan rasmi terhadap saya dibuat satu bulan sebelum saya masuk bertanding bagi kerusi Parlimen Permatang Pauh.”-MC

Raja Pop, Michael Jackson,Mati dengan mata terbuka


LOS ANGELES - Hujah pembukaan bermula kelmarin di sebuah mahkamah di sini dalam perbicaraan ke atas seorang doktor yang dituduh membunuh Raja Pop, Michael Jackson.

Seorang pendakwa raya menyatakan kepada juri bahawa penyanyi itu menyalahletakkan keyakinan terhadap doktor itu, Conrad Murray yang menyebabkan kematiannya.

Dalam bilik Mahkamah Tinggi Los Angeles, satu gambar mayat penyanyi itu di atas katil sebuah hospital didedahkan.

Satu audio rakaman penyanyi itu yang kelihatan seperti sudah diberi ubat yang kuat dua bulan sebelum kematiannya juga didedahkan.

Video rakaman Jackson melakukan latihan persembahan The Way You Make Me Feel sebelum kematiannya juga disiarkan.

Timbalan Peguam Daerah, David Walgren menyatakan kepada juri bahawa dia akan memperincikan apa yang berlaku pada beberapa jam terakhir kehidupan penyanyi tersebut, dari ketika dia meninggalkan latihan nyanyian sehingga kepada anggota-anggota paramedik dipanggil ke kediaman yang disewanya.

Jackson meninggal dunia disebabkan ubat pelali yang kuat, propofol yang berlebihan."Apa yang terjadi pada jangka masa itu adalah kerana perlakuan dan kecuaian doktor peribadi Michael Jakson, Conrad Murray secara langsung menyebabkan tanpa disangka-sangka kematiannya pada umur 50 tahun," kata Walgren.

Dia berkata, Jackson percaya kepada Murray sebagai doktornya.

"Kepercayaan yang disalahletakkan kepada Conrad Murray itu mengorbankan nyawa Michael Jackson," katanya lagi.

Sejumlah anggota keluarga Jackson berada di dalam kamar mahkamah termasuk bapanya, Joseph, ibu penyanyi tersebut, Katherine, kakaknya, La Toya dan abangnya, Jermaine.

La Toya Jackson membawa bunga matahari yang merupakan bunga kesukaan Jackson.

Murray tiba di mahkamah itu dengan memegang tangan ibunya.

Doktor itu mengaku tidak bersalah melakukan pembunuhan dengan tidak sengaja dan dia serta peguamnya menafikan memberikan Jackson sesuatu yang boleh menyebabkan penyanyi berkenaan mati.

Peguam Murray berhujah bahawa Jackson mati dengan cepat selepas mengambil dua ubat ketika doktornya keluar dari bilik di kediaman penyanyi tersebut, Holmby Hills pada 25 Jun 2009.

"Dia (Jackson) melakukan satu perbuatan tanpa pengetahuan doktornya, tanpa kebenaran doktornya, menentang arahannya.

"Dia (Jackson) melakukan satu perbuatan yang menyebabkan kematiannya sendiri," hujah peguam Murray, Ed Chernoff.

Peguam itu menyatakan bahawa Jackson mengambil lapan pil lorazepam yang mencukupi untuk menyebabkan enam orang tidur tanpa pengetahuan doktornya dan kemudian memberikannya satu tambahan dos ubat sedatif propofol yang kuat.

"Kombinasi dadah itu membunuhnya (Jackson) dengan cepat. Dia (Jackson) meninggal dunia dengan pantas. Dia (Jackson) tidak mempunyai masa untuk menutup matanya," kata Chernoff.

Murray, 58, akan berdepan hukuman empat tahun penjara jika didapati bersalah oleh juri yang terdiri daripada tujuh orang lelaki dan lima wanita kerana melakukan pembunuhan dengan tidak sengaja.

Dia dituduh memberikan Jackson dos propofol berlebihan yang Jackson gelarkan ubat itu sebagai susu untuk membantu mengurangkan masalah insomnia.

Murray pernah menafikan memberikan Jackson ubat propofol yang selalu digunakan sebagai ubat pelali dalam pembedahan.

Dia menangis pada satu ketika semasa sesi perbicaraan itu.
- Kosmo

96.7 peratus rakyat Malayisa yang hidup di bawah barisan kemiskinan adalah kaum Melayu.

Najib kata akan mengakhiri kuota Bumi, tapi pakar tanya bilakah akhirnya?

Perdana Menteri Najib Razak sekli lagi mengura-urakan penarikan semula kuota Bumiputera, tetapi setelah kegagalan untuk menjayakan Dasar Ekonomi Baru, pakar telah mnagmbil langkah berjaga dan memintanya untuk memberikan rangka masa yang betul dan muktamad.

“Keyakinannya amat menggalakkan tetapi bilakah cadangan ini akan dilaksanakan dan berapa lama lagi akan ada layanan istimewa terhadap Bumiputera kerana ini memberi kesan terhadap perpaduan Negara dan pembangunan sosio-ekonomi. Jadi soalannya ialah berapa lama lagi rakyat Malaysia harus tunggu?” Ramon Navaratnam, pengerusi Pusat Kajian Dasar Awam memberitahu Malaysia Chronicle.

Di forum Megatrends Khazanah pada hari Selasa, Najib telah membangkitkan khayalan tentang Dasar Ekonomi Barunya yang tidak lagi relevan, dan ini telah dijatuhkan oleh bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad, dan juga timbalan beliau Muhyiddin Yassin.

“Kita ingin menarik balik kuota tetapi kita mestilah menyokong mereka (usahawan Bumiputera) di dalam cara yang membolehkan mereka berkembang,” katanya kepada forum tersebut pada hari Selasa.

“Jika kita berikan kuota, apa yang bakal terjadi ialah mereka akan berpuas hati dengan keadaan mereka dan akhirnya, mereka tidak akan memeperolehi sebarang kepakaran.”

Benda lama diulang semula

Najib juga berkata bahawa 30 peratus sasaran ekuiti Bumiputera “tidak bermakna apa” jika penerima menjual saham mereka. Beliau menunjukkan cadangan pentadbiran barunya untuk melatih 1,100 syarikat bersaiz kecil, mikro dan sederhana teratas sebagai usaha untuk membantu mereka lebih berdaya tahan di dalam persaingan.

Walaubagaimanapin, pakar tidak lagi kagum, kerana telah terdapat plan yang hampir sama ketika pemerintahan Mahathir dulu, dan tidak banyak perubahan yang dibawa oleh plan tersebut.

Malaysia telah memperkenalkan tindakan afirmatif untuk membasmi kemiskinan pada tahun 1971 tetapi setelah bertahun-tahun disalahguna, Dasar Ekonomi Baru tidak lagi dianggap sebagai mekanisme pengagihan kekayaan tetapi lebih kepada rancangan layanan istimewa perkauman yang digunakan untuk mengekalkan kuasa Umno, dan juga menyembunyikan rasuah yang dilakukan pihak pemerintah.

Kali terakhir Najib berucap panjang tentang menarik balik kuota adalah pada tahun 2010. Dan ini telah menerima kemarahan daripada Mahathir dan kumpulan hak-hak Melayu seperti Perkasa. Kemungkinan besar mereka akan menyorot komen beliau walaupun dalam cara yang senyap dan halus kerana Najib mungkin mengadakan pilihanraya lebih awal daripada sepatutnya pada bulan November.

Ketuanan Melayu

Parti Umno Najib telah mengawal kerajaan persekutuan semenjak 1957, dan dengan kuasa yang hampir mutlak di tangannya, telah menghasilkan pemikiran yang dikenali sebagai Ketuanan Melayu, di mana kaum Melayu meminta hak-hak utama dan saham terbesar dari segi politik, sosial, ekonomi dan pendidikan.

Menggunakan ketuanan Melayu, ataupun kemungkinan kehilangannya, untuk menakutkan kaum Melayu mengundi Umno, Umno telah berjaya memecah-belahkan kaum dan menggunakan syak wasangka dan ketidakpercayaan perkauman untuk kekal berkuasa.Pengkritik telah lama menuduh Dasar Ekonomi Baru sebagai penutup kepada rasuah besar.

Sementara itu, statistik kerajaan telah menunjukkan 96.7 peratus rakyat Malayisa yang hidup di bawah barisan kemiskinan adalah kaum Melayu.

“Setelah 53 tahun memimpin, orang Melayu dan Bumiputera masih lagi diabaikan, 30 peratus ekuiti Melayu-Bumiputera belum lagi berhasil. Daripada ekuiti RM54 bilion dan saham untuk Bumiputera, Cuma RM2 bilion yang masih milik mereka,” kata presiden PKR Wan Azizah Wan Ismail.

Beliau telah mengkritik BN kerana tidak berjaya membentuk semula ekonomi dan masih lagi bergantung dengan Dasar Ekonomi Baru.


Malaysia Chronicle

POLIS MENGARUT, HANYA IKUT UMNO

Mahkamah bebas ahli PAS pakai baju Bersih

KUANTAN, 29 Sept: Mahkamah Sesyen di sini, semalam membebaskan tanpa melepaskan dua ahli PAS

yang ditangkap di Rompin 2 Julai lalu kerana memakai baju kuning berlogo Bersih 2.0.

Mohd Fadzli Ramly, 33, seorang peguam ialah AJK Pemuda PAS Pahang sementara Abdul Manaf Md Hassan, 41, merupakan AJK PAS Dun Tioman.

Ketika dihubungi, Mohd Fadzli berkata beliau masih belum berpuas hati dengan keputusan berkenaan dan mahkamah masih belum memulangkan baju-T yang dirampas daripadanya sebelum ini.

"Ini tuduhan mengarut dibuat akibat rasa terdesak kerajaan Umno dan BN hendak menyusah dan menakut-nakutkan rakyat yang menuntut pilihan raya bersih dan adil.

"Kami akan ambil tindakan saman ke atas kerajaan," katanya yang juga Pengarah Pilihan Raya PAS kawasan Dewan Undangan Negeri Tioman.

Sebelum ini mereka dituduh di bawah Seksyen 47 Akta Pertubuhan kerana memakai baju sebuah pertubuhan haram.

Pendakwaan dilakukan ketua unit pendakwaan negeri Pahang, Kalmizah Salleh manakala kedua-dua tertuduh diwakili peguam Hon Kai Ping dan Hisham Ramzam di hadapan Hakim Fathiyah Idris.

Mengikut pertuduhan, kedua-dua tertuduh didakwa memiliki pakaian yang tertera tulisan Bersih 2.0 yang menuntut pilihan raya bersih dan adil bagi kepentingan suatu pertubuhan yang menyalahi undang-undang, di markas PAS Kampung Mentara, Rompin, kira-kira jam 10.50 malam, 2 Julai lalu.

Bagi kesalahan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 47 Akta Pertubuhan 1966 (Akta 335) yang memperuntukkan hukuman penjara dua tahun atau denda RM5,000 atau kedua-duanya sekali kerana menyiar dan memiliki perkataan yang tertera bagi kepentingan pertubuhan haram.

Kedua-duanya dikenakan jaminan sebanyak RM3,000 bagi setiap tertuduh dengan seorang penjamin.

Sementara itu, turut meraikan pembebasan mereka ialah Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang juga Menteri Besar Kelantan, Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang, Ustaz Yusuf Embong dan ahli-ahli PAS.-hd

28 September 2011

Rugi: Pekerja MAS tidak maafkan Mahathir


SUBANG JAYA, 28 Sept: Isu penggabungan syarikat penerbangan Airasia dengan Penerbangan Malaysia Berhad (MAS) semakin hangat diperkata sehingga menimbulkan bantahan dari pelbagai pihak termasuk Kesatuan Pekerja-Pekerja MAS Semenanjung Malaysia (MASEU).

Dalam satu temubual bersama Setiausaha Agung Maseu, Ab Malek Arif di pejabatnya hari ini, beliau menjelaskan MAS mempunyai banyak aset, kenapa perlu penggabungan dengan syarikat yang kecil seperti Airasia yang hanya baru bertapak.

"MASEU memang tidak setuju dengan penggabungan tersebut kenapa MAS yang mempunyai banyak aset perlu bergabung, ini menjadi satu kemusykilan dan persoalan.

"Secara jelas saya katakan dalam penggabungan ini, kita hanya nampak Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Airasia, Tan Sri Tony Fernandes hanya di hadapan sedangkan yang memainkan peranan di belakang masih ada lagi tangan-tangah ghaib.

"Kita tahu Tony tidak akan dapat berbuat apa-apa jika tiada mereka yang mempunyai pengaruh di belakang. Tony datang di bawah arahan pihak tertentu dan ini diketahui oleh kakitangan MAS,” katanya.

Sebenarnya, kata beliau tangan ghaib ini telah wujud sekian lama semenjak zaman Tan Sri Tajuddin Ramli menjadi Pengerusi MAS apabila Perdana Menteri pada waktu itu, Tun Mahathir Mohamed melantik Tajuddin menggantikan Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman walaupun pada waktu itu MAS sentiasa mendapat keuntungan setiap tahun.

Katanya, manakala semenjak pengerusi ditukar MAS bukan sahaja tidak untung malah terus rugi setiap tahun.

Tambah Malik lagi sehingga sekarang kakitangan MAS masih memarahi dan tidak maaf apa yang telah dilakukan oleh Mahathir itu.

"Secara jelas kakitangan MAS tidak maafkan Mahathir sehingga sekarang persoalan timbul kenapa individu yang boleh membawa keuntungan kepada MAS ditukar dan membawa masuk mereka yang telah menyebabkan MAS rugi teruk.

"Tidakkah ini menunjukkan ada individu yang berpengaruhi di dalam politik mahupun kerajaan?” soalnya.

Justeru, beliau ingin menyatakan sejak Januari hingga Mac tahun 2011, MAS mengalami kerugian RM270 juta manakala dari April hingga Jun kerugian bertambah dan hampir RM500 juta.

Keadaan ini, ujarnya menyebabkan kakitangan MAS tidak boleh terima, jelas ada sesuatu yang berlaku di sebaliknya.

"Kenapa kerugian ini terus berlaku dan persoalan kenapa kerajaan tidak memanggil Abdul Aziz kembali jika selama ini dibawah beliau kita tahu MAS sentiasa untung," ujarnya lagi.

Setiausaha Agung MASEU itu memberitahu mereka bersetuju jika ia adalah kerjasama biasa tetapi penggabungan yang membolehkan Tony masuk ke dalam MAS tidak boleh diterima.

"Kerjasama biasa kami boleh terima tetapi jika selain dari itu kami tidak boleh terima kerana kita tahu Tony bukan sahaja masuk untuk dirinya sendiri tetapi bersama-sama tangan ghaib yang ada di belakangnya, apa akan jadi. Tony tidak boleh buat macam AirAsia.

Katanya, kedatangan Tony dengan tangan ghaib itu bukan sahaja ingin mengambil MAS tetapi akan turut mengambil MASKargo dan juga Maintenance Repair Overhaul (MRO).

“Kita tidak mahu ini terjadi.

"MAS adalah hak rakyat dan kerajaan adalah pemegang amanah, kalau ada mana-mana orang dalam kerajaan mahu memberi MAS kepada individu sepatutnya ia dibentang di Parlimen bukannya dibuat mengikut kuasa yang dimiliki oleh mereka," sambung beliau lagi.

Malik menegaskan sekali lagi perancangan awal pengabungan ini akan dilakukan sebelum bermulanya Sidang Dewan Rakyat tetapi apabila perkara ini telah hangat perkara tersebut dilengahkan.-HD

PROGRAM UMNO DALAM MARKAS FRU- KPN HARUS PERJELAS


Ketua Polis Negara harus perjelas program Umno dalam Markas FRU dan logo Umno memenuhi persekitaran markas.

September 27, 2011 | Author chegubard
Pada 26 September 2011, bertempat di Markas Polis Simpanan Persekutuan- FRU (Unit 7 PSP NS) telah diadakan satu program bersama di dengan parti politik UMNO. Pada hari tersebut bendera Umno memenuhi ruang sekitar Markas FRU dan jelas tertera logo dan nama Umno dalam pemidang dibelakang pentas. Malah ucapan Ketua Umno Bahagian Seremban penuh bersifat politik kepartian.
Solidariti Anak Muda Malaysia Negeri Sembilan memandang serius perkara ini.

Ini menunjukkan polis khususnya FRU sudah terjebak mengambil sikap dalam politik kepartian. Ketua Polis Negara harus tampil menyatakan pendiran dalam perkara ini. Dato’ Hj. Ishak Ismail hadir bukan sifatnya selaku mana – mana kapasiti jawatan kerajaan tetapi hadir dan berucap atas kapasiti Ketua Umno Bahagian Seremban.
Ucapan Dato Ishak sungguh bersifat politik kepartian

Lebih serius program ini berlaku selepas polis dilihat melindungi dan gagal bertindak dengan kejadian Pemuda Umno Seremban yang menyerang sehingga mencederakan orang awam ketika Majlis Hari raya anjuran PAS yang dihadiri oleh Hj. Mohamad Sabu baru – baru ini.

Kenyataan Media :
Muhammad Saufi Miad
Penyelaras
Solidariti Anak Muda Malaysia
Negeri Sembilan

TERKINI: 12.3 JUTA LAYAK MENGUNDI -SPR

SPR: Pemilih 12.3 juta, 50,000 pemohon masih disiasat

KUALA LUMPUR, 27 Sept – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah mengeluarkan sebanyak 69,293 nama daripada rekod pemilih berdaftar antara Julai hingga 15 September lalu setelah disahkan meninggal dunia.

Selain itu, dalam tempoh berkenaan, SPR juga telah memotong 1,068 nama pemilih berdaftar yang disahkan telah dilucutkan kewarganegaraan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Setiausaha SPR Datuk Kamaruddin Mohamed Baria dalam kenyataan hari ini berkata tindakan itu diambil dalam proses semasa pembersihan senarai Daftar Pemilih membabitkan jumlah pemilih berdaftar terkini seramai 12.3 juta orang.

Katanya SPR juga sedang membuat siasatan lanjut terhadap 50,000 nama pemilih berdaftar.

Kamaruddin berkata dalam proses pembersihan itu, SPR membuat semakan rekod pemilih dengan kerjasama JPN, Jabatan Arah rekod dan Pencen (JRP), Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Menurutnya semakan rekod pemilih melalui proses pembersihan Daftar Pemilih adalah secara berterusan sebagai persediaan menghadapi pilihan raya umum ke-13 akan datang.

Dipetik Bernama Online, katanya, hasil semakan itu mendapati ada nama-nama pemilih berdaftar dikeluarkan atas pelbagai sebab seperti pelucutan kewarganegaraan, meninggal dunia atau bersara daripada perkhidmatan polis atau tentera.

Selain itu, Kamaruddin berkata semakan Daftar Pemilih juga melibatkan pertukaran status pengundi dan perubahan status pemilih awam kepada pemilih pos dan sebaliknya.

Beliau berkata SPR juga menyediakan kemudahan memuat turun borang pendaftaran pemilih (Borang A) melalui laman web di alamat www.spr.gov.my.

Bagaimanapun, beliau mengingatkan orang ramai bahawa pendaftaran sebagai pemilih tidak boleh dibuat atas talian tetapi sebaliknya perlu menghantar Borang A itu ke kaunter pendaftaran pemilih SPR.

Katanya borang berkenaan tidak boleh dihantar melalui pos, faks ataupun e-mel.-TMI

DUIT JUDI RM100 JUTA SETAHUN UTK DANA PELAJARAN - NAJIB

RM100 juta hasil keuntungan judi untuk pendidikan, kata Najib


KUALA LUMPUR, 26 Sept – Sekurang-kurangnya RM100 juta daripada keuntungan aktiviti perjudian akan disalurkan kepada sekolah-sekolah vernakular dan mubaligh menerusi “perbincangan rapat” bersama komponen Barisan Nasional (BN), kata Datuk Seri Najib Razak hari ini.

Perdana Menteri (gambar) berkata demikian selepas melancarkan dana Community Chest yang diuruskan oleh sebuah konsortium ahli-ahli perniagaan yang membayar lebih RM2 bilion kepada Pan Malaysian Pools Sdn Bhd (PMP) milik bilionair Ananda Krishnan tahun lalu.

Dana pendidikan didukung oleh Putrajaya itu diketuai oleh Tan Sri Lim Kok Tay dari Genting, yang menyumbangkan sumbangan awal RM26 juta kepada 61 sekolah hari ini, kebanyakannya bagi sekolah vernakular dan menjanjikan minimum RM100 juta setiap tahun mulai tahun depan.

“Dana ini akan diagih-agihkan menerusi perbincangan rapat dengan parti-parti seperti MCA, Gerakan dan MIC dan juga pertubuhan bukan kerajaan bagi memastikan ia diagihkan dengan adil,” kata beliau di SJK (C) Confucian petang ini.

Langkah kerajaan mengehadkan pembiayaan kepada sekolah-sekolah vernakular telah menjadi punca rasa tidak puas hati di kalangan komuniti Cina dan India.

Akhbar Straits Times melaporkan bulan lalu bahawa eksekutif-eksekutif kewangan yang terlibat dalam perjanjian itu percaya ia boleh memperbaiki penerimaan Barisan Nasional (BN) di kalangan masyarakat Cina dan India yang sokongan mereka beralih kepada Pakatan Rakyat dalam jumlah yang banyak pada pilihan raya umum 2008.

Najib yang dijangka memanggil pilihan raya umum ke-13 dalam waktu terdekat menambah, “penyelesaian kreatif” akan melengkapi usaha kerajaan dalam memastikan akses kepada pendidikan berkualiti bagi semua.

“Kami tidak boleh memenuhi kesemua keperluan komuniti,” katanya.
Kata Najib, adalah penting “model-model baru” diusahakan untuk mencapai apa yang kerajaan sasarkan.

Selain Lim, lembaga pemegang amanah terdiri daripada timbalan pengerusi Genting Tun Hanif Omar, Tan Sri Quek Leng Chan dari Kumpulan Hong Leong, ketua Kumpulan Lion Tan Sri William Cheng dan Tan Sri G. Gnanalingam dari Westports.

Genting memiliki separuh daripada Jana Pendidikan Malaysia, konsortium yang membeli PMP.

Melayu akan hilang dunianya

BN - hilang arah, hilang tumpuan dan hilang 'priority' dalam perjuangan

Isu bertambah-tambah sekarang ini. Isu klip video ‘undilah’ sedang diperkatakan dengan hebat di mana-mana. Arahan MCMC untuk menarik balek penyiarannya di TV saluran perdana merupakan satu tindakan yang membayangkan kerajaan sedang begitu takut dengan keadaan politik sekarang.

Ahli Parlimen Kota Belud memberi ulasan yang video itu mengandungi unsur anti BN dan beliau menyokong tindakan mengarahkan saluran-saluran TV untuk tidak menayangkan video itu. Apa kandungan yang dianggap sebagai anti BN tidak dapat di ketahui tetapi orang ramai berpendapat yang kata-kata Tengku Razaleigh yang menyebut negara kita ada masalah merupakan penyebab kenapa video itu di katakan anti BN. Pemimpin BN minta semua orang berkata yang BN tidak ada masalah.

Bagi setengah pemimpin berpendapat BN merasa pedasnya dengan kata-kata itu kerana mereka yang paling banyak memakan cili itu. Kata-kata Tengku Razaleigh itu merupakan kata-kata yang amat ditakuti dan sekali gus ianya dianggap sebagai anti BN sedangkan Tengku Razaleigh tidak pun menyebut apakah masalah-masalah yang beliau maksudkan. Itu menunjukan yang pemimpin UMNO sedar yang mereka sedang menghadapi masalah.

Hakikatnya BN memang bermasalah khususnya UMNO. Kalau tidak ada pun kata-kata Tengku Razaleigh itu rakyat tahu BN berada dalam masalah besar yang belum pernah dialaminya sebelum ini. Kalau tidak ada masalah masakan keadaan haru biru yang di alami negara sekarang ini wujud.

Saya selalu menyebut dalam tulisan saya sebagai seorang yang telah begitu lama menyertai UMNO bercakap benar itu seolah-olah menjadi cegahan dan sesiapa bercakap secara jujur dan terbuka orang itu akan menghadapi masalah dan ditekan dan diketepikan. Pemimpin BN hanya mahu pujian walaupun tidak betul.

BN bermasalah dengan keyakinan rakyat terhadapnya. Krisis keyakinan ini sangat besar yang datang dari setiap sudut. BN sudah diketahui rakyat sebagai pentadbir yang melakukan ‘stripping’ terhadap aset negara kepunyaan rakyat untuk kepentingan beberapa orang tertentu dalam kerajaan.

Ramai kroni kepada pemimpin-pemimpin tertinggi negara menyelesaikan masalah hutang mereka dengan menggunakan wang dan harta rakyat dan negara secara sistematik dan akhirnya ramai pula rakyat yang menyokongnya kerana menipu mereka. Orang Melayu dan UMNO akan menyokong siapa sahaja yang menipu dan membohongi mereka.

‘Corporate Exercise’ Air Asia dan MAS adalah isu yang besar dan sudah diketahui umum sebagai satu tindakan yang amat buruk padahnya kepada kerajaan BN pimpinan UMNO ini. ‘Share swap’ di antara AA dan MAS ini merupakan penipuan terancang bagi kepentingan orang-orang dan pihak tertentu dalam persekitaran pihak berkuasa. Urusan yang sebesar ini tentunya telah mendapat persetujuan Kabinet dan kita tidak tahu kenapa kerajaan yang menjaga amanah kepada harta rakyat melalui Khazanah itu tidak bertanggungjawab terhadap isu ini.

Apa yang berlaku di antara Air Asia dengan MAS merupakan satu kes pemindahan harta rakyat kepada beberapa individu yang berkepentingan serta satu ‘exercise’ untuk menyelesaikan hutang beberapa orang kroni dengan menggunakan harta rakyat pembayar cukai.

Tuntutan Bersih untuk pihak kerajaan melaksanaan 8 tuntutan dalam pengendalian pilihanraya masih lagi menghantui pimpinan sehinggakan pimpinan kita menghadapi pandangan serong oleh masyarakat antarabangsa kerana kegagalan menyelesaikan masalah tuntutan ini.

Perpecahan di dalam UMNO di setiap peringkat akan menjadi penghalang yang terbesar dalam usaha UMNO mendapatkan keyakinan rakyat keseluruhan untuk terus memberikan sokongan terhadapnya. Telah di sebut acapkali yang UMNO akan menurunkan calon-calon yang ‘winnable’ tetapi sehingga hari ini parti itu menghadapi kesulitan untuk mencari calon yang ‘winnable’ itu kerana ‘winnable’ atau tidaknya seseorang calun itu merupakan elemen intrepitasi masing-masing.

Saya tidak nampak UMNO akan mampu melaksanakan pencarian calon-calon ‘winnable’ itu kerana UMNO itu sudah terlalu dipersoalkan oleh rakyat untuk kekal sebagai sebuah parti yang ‘winnable’.

Dalam definasi ‘winnable’ itu ianya mesti seorang calon dari parti yang ‘winnable’ serta calon yang akan diberikan sokongan dan dukongan oleh parti dan pimpinan setempat. Ramai yang berpendapat yang calon-calon yang dikatakan sebagai calon yang ‘winnable’ itu sebahagiannya adalah calon ‘payung terjun’ yang akan ditentukan oleh pucuk pimpinan.

Dalam parti sedang berkecamuk di peringkat bahagian-bahagian ini untuik meletakan calon payung terjun itu akan hanya memberikan padah yang lebih buruk terhadap parti UMNO itu sendiri. Dulu-dulu calon-calon payung terjun ini mudah diterima kerana semasa itu sikap perjuangan masih menebal dan rakyat tahu turunnya calon payung terjun itu adalah untuk kebaikan perjuangan parti.

Tetapi perjuangan itu sudah lama hilang dan orang ramai menerimanya sebagai tindakan yang hanya memberikan kepentingan beberapa kelompok dalam pimpinan parti dan calon-calon itu adalah calon kepada kelompok di dalam UMNO sahaja. Najib pastinya akan hanya menurunkan payung terjun dari mereka yang menyebelahi beliau kerana isu ini penting bagi menjaga keselesaan beliau sebagai pemimpin utama.

Keadaan ini lebih lagi menjadi perhatian kerana tindakan secara senyap-senyap mereka di dalam UMNO untuk menurunkan Najib dari kepimpinan itu adalah real dan nyata kepada mereka yang memerhatikan politik UMNO secara detail. Di kalangan pemimpin UMNO di peringkat tertinggi bukannya baik sangat sebenarnya. Masing-masing mahukan calon-calon yang di turunkan nanti adalah dari kelompok mereka dalam parti.

Dalam proses pemilihan calon-calon ini lah akan timbul permasalahan yang besar di dalam UMNO kerana masing-masing akan mengaku dan yakin yang setiap di antara yang bercita-cita itu merasakan yang mereka adalah calon-calon yang ‘winnable’. Tetapi tidak kurang pemimpin-pemimpin yang adalah di dalam barisan kepimpinan bahagian-bahagian UMNO sekarang ini mempunyai ‘apprehension’ untuk menjadi calon UMNO pada masa ini kerana belum pasti menang dalam pilihanraya kali ini.

Ahli-ahli UMNO tidak sehaluan dengan ahli-ahli dari MCA dan Gerakkan dan saya pernah menulis yang BN di Semenanjung itu adalah UMNO tanpa parti-parti komponen yang lain. Jika keadaan ini berlaku BN itu UMNO, UMNO itu adalah BN di Semenanjung ini yang dijangkakan akan hanya mempunyai kurang dari 70 kerusi selepas pilihanraya yang akan datang.

Sesungguhnya UMNO telah terlalu lama terabai kerana sudah terlalu lama dikuasai oleh manusia pemimpin yang terlalu mementingkan kuasa peribadi. Ketagihan mendapat kuasa menyebabkan parti menjadi korban dan budaya perjuangan yang ada di dalam UMNO sudah terlalu jauh dan menyimpang dari matlamat asal perjuangannya.

Sesuatu parti politik itu selalunya ada budaya yang menyebabkan parti itu tertubuh. Tetapi apabila budaya yang selama ini telah memperkuatkan perjuangan parti itu sudah hilang, maka identiti parti itu dengan sendirinya hilang. Apabila identitinya hilang maka parti itu akan dengan sendirinya lemah dan tersasar dari matlamat asalnya.

Banyak bangsa di dunia ini telah hilang dan hanya tinggal di kawasan-kawasan terpencil di banyak negara dan ketinggalan di dalam pembangunan dunia sejagat ini. Semuanya berlaku bermula dengan kehilangan identiti bangsa mereka.

UMNO dan pemimpin-pemimpinnya sedang menjurus ke arah itu….maruah boleh dijual beli. Yang penting mereka menjadi pemimpin. Samada mereka dihormati atau dipandang rendah oleh rakyat tidak menjadi isu.

Sekarang ini Najib sedang menjelajah negara dan ber 'shopping' undi. Beli sana dan beli sini. Jika menang lagi boleh cari lagi wang untuk menggantikan yang telah di belanjakan dalam masa sibuk membeli undi sebelum PRU itu. Keadaan akan menjadi seperti biasa kembali....pemimpin sibuk menyaingi rakyat untuk berniaga dengan bermodalkan kuasa yang di berikan rakyat tadi.

Walaupun 'Melayu tidak akan hilang di dunia in' tetapi 'Melayu akan hilang dunianya'. Syabas UMNO kerana Melayu sudah beransur-ansur hilang dunianya hasil dari perjuangan parti ini.
-Aspanalias

27 September 2011

ODER KFC DARI LOKAP, PERKIDMATAN BARU

RASUAH DI LOKAP IPD KK?

Saudara Pengarang,

MOHON ehsan Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia menjalankan siasatan rapi berhubung kejadian rasuah di Lokap Ibu Pejabat Polis Daerah, Kota Kinabalu yang amat memalukan imej polis Malaysia. Untuk makluman, pada 26 September 2011, sekitar jam 10.30 pagi, pegawai polis meminta wang RM200 daripada tahanan lokap yang ingin membuat panggilan telefon; di samping meminta dihantar makanan KFC.

Salam Hormat,

TAHANAN REMAN

Sumber: http://sabahkinimirror.blogspot.com/2011/09/rasuah-di-lokap-ipd-kk.html?spref=tw

POLIS KEJAM : UGUT TEMBAK,TANGKAP,LOKAP, PUKUL & LEPAS, JITRA

Sungguh kejam... Pekerja kutip sampah dibelasah polis UMCO haram jadah

Seorang pekerja syarikat pembersihan sisa pepejal mendakwa dipukul oleh anggota polis ketika sedang menjalankan tugas di sebuah taman perumahan di Kodiang, dekat Jitra, pada 11.30 pagi, Sabtu lalu.

Mohd Ridzuan Mohd Noor, 23, berkata ketika kejadian dia sedang mengangkut sampah di kawasan itu dan dia menegur seorang lelaki yang tidak membuang sampah ke dalam tong sampah yang disediakan di situ.

"Saya hanya menegur supaya dia buang sampah ke dalam tong sampah. Mungkin dia tidak puas hati dengan teguran saya dan dia terus tinggikan suara dan masa tu berlaku pertengkaran mulut.

"Dia juga mengugut nak tembak saya kalau dia ada pistol sebelum dia beredar dari tempat itu," katanya ketika ditemui pemberita di Jitra hari ini.

Katanya, kira-kira 30 minit selepas kejadian pertengkaran mulut berlaku, dia didatangi lima lelaki lain yang datang dan memukulnya tanpa sebab.

"Depa (mereka) menendang saya hingga jatuh. Kemudian depa heret saya dengan tangan bergari bawa saya ke Balai Polis Kodiang dengan menaiki motosikal. Sampai di balai, saya dibawa masuk ke dalam sebuah bilik dan dipukul.

"Kemudian lelaki yang bertengkar dengan saya datang ke bilik itu dan turut memukul saya sebelum saya dibawa masuk ke dalam lokap tanpa sebab. Masa tu baru saya tau dia (lelaki yang bertengkar dengannya) adalah anggota polis," kata mangsa.

Dia berkata, dia ditahan di dalam lokap kira-kira setengah jam sebelum anggota polis tersebut melepaskannya.

"Selepas kejadian itu, saya pergi ke Hospital Jitra untuk mendapatkan rawatan dan doktor memberitahu pipi kiri, bahu dan tulang rusuk kiri ada kesan lebam. Saya juga membuat laporan polis tentang kejadian itu di Ibu Pejabat Polis Daerah Kubang Pasu," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kubang Pasu, Supt Ibrahim Mohamad Yusof ketika dihubungi berkata, beliau menerima laporan tentang kejadian itu.

"Kita sudah membuka kertas siasatan berhubung kejadian itu dan siasatan sedang dijalankan," katanya.

PALSU BUKTI: PEGUAM NEGARA WAJAR DISIASAT

Palsu bukti: Gani dicabar saman pihak kaitkan beliau


KUALA LUMPUR, 26 Sept: Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dicabar menyaman pihak yang mengaitkan beliau dengan pemalsuan bukti dalam kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Tindakan ini penting bagi membersihkan nama baik institusi kehakiman dan keluhuran perlembagaan negara ini," kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar dalam sidang medianya di Ibu Pejabat PAS di sini, petang ini.

Gesaan itu dibuat apabila baru-baru ini bekas Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim dalam surat terbukanya kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, mendakwa Gani dan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hasan terbabit pemalsuan bukti tersebut.

Sebelum surat terbuka daripada bekas Ketua Polis Kuala Lumpur itu, telah wujud dakwaan-dakwaan tentang salah laku dan peranan Peguam Negara dalam kes Anwar oleh para blogger, namun isu itu didiamkan sahaja.

Mahfuz juga menggesa supaya satu Suruhanjaya Diraja ditubuhkan untuk menyiasat Gani kerana dakwaan itu menggugat kredibiliti institusi kehakiman dan penyiasatan negara ini.

“Selain itu, turut terdapat dakwaan daripada blogger tentang penglibatan Gani Patail dalam kes rasuah dan peranannya dalam kes pembunuhan Altantuya. Kegagalan Gani Patail menangani isu ini menyebabkan timbul pelbagai tafsiran yang mencemarkan Jabatan Kehakiman,” ujar Mahfuz.

Menurut Mahfuz lagi, jika Gani terus mendiamkan diri, beliau yang juga ahli Parlimen Pokok Sena akan menggerakkan usaha menghantar petisyen kepada Yang di-Pertuan Agong agar suatu Suruhanjaya Diraja dibentuk

26 September 2011

TPM- TIPU PUNYA MENTERI

Transkrip buktikan Guan Eng tak fitnah Johor
Sep 26, 11 2:39pm

Transkrip wawancara radio Perbadanan Penyiaran Australia (ABC) dengan Lim Guan Eng membuktikan bahawa ketua menteri Pulau Pinang itu tidak membuat sebarang ulasan berhubung rekod keselamatan di Johor, seperti yang didakwa oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pejabat Lim hari ini menyediakan pautan ke transkrip rasmi temuduga yang dijalankan oleh wartawan ABC, Cameron Wilson bagi program ehwal semasa Connect Asia bagi menyangkal dakwaan Muhyiddin itu.

Transkrip itu dihantar bersama-sama dengan surat menuntut permohonan maaf daripada Bernama, yang memetik Muhyiddin mengkritik Lim dalam laporannya 23 September lalu yang berjudul "Lim Guan Eng tidak sepatutnya sabotaj negeri lain - Muhyiddin".
"Semasa wawancara itu, Lim tidak menyebut mengenai Johor. Lim membincangkan tentang perjanjian pemohon suaka, pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan mengenai Pulau Pinang.

"Beliau tidak pernah menyebut Johor atau membuat sebarang rujukan mengenai keadaan di negeri-negeri lain di Malaysia semasa temuduga dengan Radio Australia," kata setiausaha akhbar Lim, Wong Kim Fei.

Dalam surat yang ditujukan kepada Ketua Pengarang Bernama Datuk Yong Soo Heong, Wong berkata artikel agensi berita nasional itu adalah 'berita palsu, dusta dan penuh dengan pembohongan' sehingga menyebabkan Lim dibidas oleh pemimpin Umno.
Pada artikel 23 September lalu, Lim didakwa oleh agensi berita nasional itu sebagai berkata bahawa Johor adalah sebuah negeri yang tidak selamat berbanding Pulau Pinang dan kemungkinan seseorang diculik adalah tinggi.


Oleh itu, Lim menenutut permohonan maaf tanpa syarat dan sekiranya Bernama gagal berbuat demikian, pihaknya akan mengambil tindakan undang-undang.

Radio Australia adalah milik Australian Broadcasting Corporation dan menyiarkan perkhidmatan dalam talian serta radio antarabangsa yang disiarkan dalam lapan bahasa dengan tumpuan khususnya di Asia dan Pasifik.-MK

Mahasiswa tuntut hak asasi manusia dilaksana


PETALING JAYA - Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) menuntut penubuhan Jawatankuasa Khas Parlimen bagi mengkaji garis panduan hak asasi manusia yang diamalkan di Malaysia.

Tuntutan tersebut terkandung dalam deklarasi Mahasiswa yang dicapai sebulat suara di Kongres Gerakan Mahasiswa Nasional 3.0 bermula Sabtu lalu sehingga tengah hari semalam.

Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Ahmad Shukri Abdul Razab berkata, tuntutan penggubalan Jawatankuasa Khas Parlimen ini selaras dengan pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Pengumuman itu, katanya dilihat sebagai tindakan populis Najib untuk meraih sokongan rakyat dalam pilihan raya umum yang dikhuatiri berlaku pada bila-bila masa dari sekarang.

"Dalam masa terdekat kita akan menuntut kerajaan menggubal Jawatankuasa Khas Parlimen untuk menyiasat garis hak asasi manusia dan menilai sama ada benar atau tidak hak asasi manusia ini tertunai di Malaysia," kata beliau pada sidang media sejurus berakhirnya kongres di Yayasan Selangor, dekat sini petang semalam.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan deklarasi mahasiswa mengenai hak asasi manusia itu dibawa ke peringkat antarabangsa untuk dibahaskan dan dibaikpulih.

"Saya tidak menolak kemungkinan isu hak asasi ini dibawa ke peringkat antarabangsa sebab hak asasi ini bagi semua negara banyak yang tercabar. Pemansuhan ISA hanya secebis tapi banyak lagi undang-undang yang menekan termasuk Akta Universiti dan Kolej Universiti yang menghalang kebebasan mahasiswa untuk bersuara.

"Kita boleh bawa ke Suhakam tapi laporan Suhakam boleh dibakul sampahkan seperti yang berlaku sebelum ini," katanya.

Selain itu, deklarasi turut mencakupi tuntutan reformasi politik, ekonomi, sosiobudaya, pendidikan dan kewanitaan.

Deklarasi itu akan didokumentasikan dan akan diserahkan kepada Perdana Menteri, kerajaan-kerajaan negeri, parti-parti politik dan badan bukan kerajaan (NGO) dalam masa terdekat.

"Selain Perdana Menteri, kami akan serahkan deklamasi ini kepada semua pihak baik kerajaan BN atau Pakatan Rakyat dan kepada NGO-NGO.

"Deklarasi ini sebagai pengetahuan di peringkat kerajaan dan pembangkang bahawa ini menjadi prinsip mahasiswa yang perlu mereka ambil perhatian," tegasnya.

Kongres dua hari itu antaranya diisi dengan pembentangan kertas kerja oleh beberapa tokoh tanah air iaitu Prof Dr. Aziz Bari (pakar perlembagaan), Senator Mumtaz Md Nawi dan Prof Abu Hassan Hasbullah (pensyarah).

Selain SMM, kongres ini turut mendapat kerjasama Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis), Malaysia Youth And Students Democratic Movement (Dema), Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM), Kelab Rakan Siswa Islah Malaysia (Karisma), Pro Mahasiswa Nasional (PRO MN), Aksi Mahasiswa Peduli (Aksi), Legasi Mahasiswa Progresif (LMP), Gabungan Mahasiswa Insaniah (GMI), Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM), Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Putra Malaysia (PMIUPM) dan Sister In Movement (SIM)- HD
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...