17 September 2011

BAKAL CALON PARLIMEN SG.PETANI TERLIBAT SKANDAL ' INSIDER TRADING' SAHAM DI BSKL

Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti (SC) Tan Sri Zarinah Anwar telah menyepi diri dari ulasan yang berkaitan dengan urus niaga Sime Darby-E & O

PETALING JAYA: Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti (SC) Tan Sri Zarinah Anwar telah menyepi diri daripada semua ulasan yang berkaitan dengan pembelian kepentingan Sime Darby Bhd 30% di Eastern & Oriental Bhd (E & O).

Jurucakap SC kepada StarBiz semalam bahawa Zarinah menyepi dirinya daripada bermulanya ulasan mengikut proses tadbir urus dalaman SC dan ulasan yang diketuai oleh ahli-ahli suruhanjaya yang paling kanan, Datuk Francis Tan dan Datuk Gumuri Hussain.

Pengawal selia juga masih memeriksa keadaan sekeliling urus niaga bagi Pengambilalihan apa-apa Kod 2010 implikasi dan mengkaji semula semua transaksi saham oleh semua pihak sepanjang tempoh yang berkenaan yang berkaitan dengan perkara ini.

"Hasil daripada kedua-dua tetamu hanya akan diketahui selepas semua fakta yang berkaitan telah ditubuhkan," kata jurucakap SC melalui e-mel.

Langkah Zarinah, untuk menjauhkan dirinya dari ulasan yang berterusan ke dalam yang berurusan Sime Darby-E & O datang sebagai suaminya yang juga pengerusi E&O Datuk Azizan Abd Rahman, adalah dalam perhatian umum sepanjang minggu lepas , beliau terlibat urus niaga saham E &O yang membawa kepada perjanjian yang telah diumumkan pada 28 Ogos.

Azizan telah membeli kira-kira 450,000 saham dari pasaran terbuka yang melibatkan lima transaksi yang berasingan dari April hingga Ogos tahun ini, dengan membeli 100,000 saham yang mengambil tempat pada 12 Ogos lalu.Tiga urus niaga telah dijalankan antara bulan Julai dan Ogos.

Bagaimanapun, Azizan mempertahankan pembelian saham E& O beliau di hadapan pengambilalihan Sime Darby. Beliau memberitahu StarBiz minggu lalu bahawa perjanjian itu adalah transaksi peribadi antara E & O pemegang saham utama dan Sime Darby dan tidak memerlukan kelulusan lembaga. Kerana ia tidak dibincangkan di peringkat lembaga, Azizan berkata bahawa ahli-ahli lembaga tidak mengambil bahagian dengan urus niaga dan terus berdagang dalam selaras dengan peraturan-peraturan semasa dan telah membuat pemfailan yang sesuai dengan Bursa Malaysia.

Sementara itu, saham E&O terus menarik minat semalam, menokok empat sen dan dalam jumlah yang besar bertukar tangan, sebagai spekulator berharap tawaran am (GO) pada kad untuk syarikat itu.

Spekulator pasaran sedang menunggu untuk pengawal selia untuk memutuskan jika Sime Darby akan dikehendaki untuk membuat tawaran awam mandatori (MGO) untuk E & O saham yang tidak dimiliki olehnya. Harga E & O meningkat 2.5% kepada RM1.64 dengan kira-kira 17,22 juta saham yang diniagakan semalam.

Penganalisis berkata, harga saham E & O penghargaan terhadap kemerosotan yang dilihat di pasaran yang lebih luas hari ini adalah mencerminkan penentuan harga saham di GO yang berpotensi.

"Walaupun spekulator boleh menjangkakan GO yang hendak dibuat, saya tidak fikir akan ada sebagai pengawal selia berkemungkinan akan mendapati memihak kepada Sime Darby dan tidak menghendaki untuk membuat MGO," kata penganalisis yang disokong oleh bank asing yang meliputi E & O.

Presiden Sime Darby dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Datuk Mohd Bakke Salleh memberitahu StarBiz Jumaat lepas bahawa Sime Darby hanya akan membuat GO pada masa yang betul dan dia selesa dengan kepentingan semasa 30% dan harga pembelian saham untuk E & O.

Bakke menambah bahawa kepentingan 30% pembelian adalah langkah logik untuk Sime Darby, memandangkan bahawa E & O adalah sebuah syarikat yang disenaraikan dan ia tidak akan dapat menjalankan usaha yang wajar atau kajian kemungkinan bagi E & O.

Konglomerat itu telah mengumumkan pada 28 Ogos bahawa ia adalah untuk membeli 273 juta saham dan 60 juta saham pinjaman tidak boleh tebus boleh tukar bercagar, atau kepentingan 30%, bernilai RM766mil (atau RM2.30 sesaham) daripada pengarah,vendor-vendor E & O dan ahli pengasas Datuk Tham Ka Hon, Tan Sri Wan Azmi Wan Hamzah dan tersenarai dalam Singapura GK Goh Holdings Ltd Sime Darby membeli kepentingan pada premium 60% harga pasaran.

Walaupun negeri-negeri Kod Pengambilalihan bahawa MGO hanya dicetuskan oleh perubahan 33% atau lebih dalam pemegangan saham, terdapat contoh-contoh lain di mana kawalan boleh disifatkan telah berpindah, dan dengan itu memberi pengawal selia kuasa untuk menghendaki pembeli untuk membuat satu GO.

Kemungkinan mencetuskan MGO timbul jika pengambil telah dibeli di antara 20% dan 33% daripada syarikat tersenarai dan penjual saham masih mengekalkan saham-saham dalam syarikat (setakat bahawa jika digabungkan dengan pembeli, jumlah itu akan menjadi lebih daripada 33%).

Ketiga-tiga vendor blok E & O saham yang dijual kepada Sime Darby masih akan mengekalkan 12% kolektif dalam E & O pasca urus niaga.

Azizan Rahman suku sakat bekas PM Tun Abdullah Badawi yang dilihat sebagai bakal calun Ahli Parlimen Kawasan Sungai Petani dalam PRU13 yang akan datang sedikit tercalar dengan berita-berita ‘insider trading’ seperti di atas.

Menghadapi PRU untuk kawasan Sungai Petani bukan sedikit wang yang perlu dilaburkan kerana ‘gatekeeper’ kawasan itu seperti buaya kehausan dimana bukan setakat daging segar malah bangkai pun dilahapnya.

Rakyat ghurka pengundi di bawah seperti di Kota Kuala Muda dan Pantai Merdeka bukannya faham apa itu ‘insider trading’, mereka hanya tahu jika ada skim cepat kaya mereka pun ingin menjadi kaya dan melabur akhirnya mereka ditipu.

PANAS!...KISAH HASASAN AL BANI ALI & MAT BACOK NAK LOMPAT...

KESAH BENAR LAGI SAHEH

NASARUDDIN WAITING FOR GODOT


KESAH AL HASASAN AL BANI ALI DAN MAT BACOK

adalah dikesahkan oleh sehibul hikayat seorang yang bernama al hasasan al bani ali yang telah membeli ijazah phd. tak tahu dimana dibeli ijazah ini. mengikut kata madey al pandy kutty harganya amatlah mahal.

betul mahal – mahal betul betul. akhirnya kerana terlalu mahal maka al hasasan al bani ali meminjam duit dari along. along ini macam maybank. macam ada orang buat loan kalau nak buka training center di hulu selangor

kesah ini disambung lagi dengan seorang jantan bernama mamat dari bacok. mat bacok ini bercita-cita tinggi tapi sayangnya tidak memiliki otak dan gigi. kerana al hasasan ada phd maka mat bacok ini merasa rendah diri. lalu untuk dilihat bijak bistari mat bacok telah mencari seorang peguam untuk jadi juru fikir dan juru mudi

maka mat bacok dan al hasasan berdua ini siang dan malam bermimpi nak jadi menteri. yang ini semua orang sudah tahu.

pukul punya pukul gendang punya gendang al hasasan dan mat bacok kalah bertanding. kalah bertanding ini samalah macam yb hasan ali dan yb nasaruddin mat isa yang bertanding untuk merebut pucuk pimpinan pas beberapa bulan dulu tapi kalah.

hangat punya hanga cerita disambung lagi.

al hasasan adan mat bacok kerana amat kecewa kini sedang merancang. maka telah tersebar berita bahawa al hasasan ini telah bertemu dengan seorang menteri. ini macam berita hasan ali berjumpa hishamudin hussein dua hari lalu.

al hasasan ini merancang untuk terjun kapal. opps... bukan terjun kapal tetapi bertukar kapal. ini macam mat ezam masuk jadi ahli gerombolan.mat bacok juga akan turut sama.

mat bacok dan al hasasan ini akan melunchaikan diri mereka – biarkan biarkan!

adalah juga mengikut kata sahibul hikayat al hasasan dan mat bacok ini telah dapat projek besar. projek berjuta runggit ini adalah untuk mengenangkan jasa baik mereka.

ini samalah seperti berita yang sudah tersebar bahawa hasan ali dan nasarudin mat isa telah mendapat projek di pekan pahang. projek di pekan ini pastiklah telah mendapat restu najib opps... maaf rosmah kerana pahang kini di jaga dan dikawal oleh rosmah mansor

mengikut tuan yan empunya cerita mat bacok dan al hasasan ini dipilihara oleh seorang ahli perniagaan dari negeri sembilan. ahli perniagaan ini amat lah kaya lagi raya. harta bertimbun tambah memiliki perniagaan diluar negara.

lalu orang ramai akan bertanya bila agaknya hasan ali dan nasaruddin amt isa akan meninggal kan parti pas dan masuk jadi ahli united malay national organisation?

semuanya bergantung kepada perancangan yang sedang berjalan di selangor. semua ini adalah sebahagian dari rancangan untuk merampas selangor

BIJAK BERLAKON JUAL ISLAM
SELANGOR

selangor bagitu penting untuk al hasasan kerana dia bermimpi untuk menjadi menteri besar menggantikan mat ezam. mat ezam ketika ini ialah menteri besar kerajaan buangan gerombolan di selangor hari ini. kalau tak percaya kesah ini sila tanya lokman adam musuh ketat mat ezam. lokman adam akan sedia bercerita tentang kesah kesah mat ezam.

selangor amat amat penting untuk mat mongol. selangor pasti akan jatuh ke tangan gerombolan. semua telah dirancang. apabila selangor jatuh ke tangan gerombolan maka rosmah mansor selamat sebagai fat lady of malaysia.

rancangan tawan selangor ini cukup senang:

1 – pengundi indon
2 – pengundi bangla


semua sudah sedia. ada lagi persedian?

rancangan najib nak mansuhkan isa itu bertujuan untuk melicainkan undi tipu ini. kemenangan di selangor akan dilihat masuk akal. ertinya gulungan middle class telah kembali menyokong gerombolan. ini sebahagian dari perancangan tawan selangor

mat bacok dan al hasasan ini adalah sebahagian dari strateji ini

tak percaya?

kalau tak percaya pergi mapoooslaaaaa kah kah kah

BUKAN KESAH DONGENG

kesah ini adalah saheh belaka kerana:

ada manusia bernama hasan ali
ada manusia bernama nasaruddin mat isa
ada peguam yang bantu nasaruddin
ada ahli perniagaan dari negedri sembilan yang menjadi payung
ada projek di pekan pahang

semua ini adalah fakta bukan fitnah atau tohmah
sumber: tukartiub

Admin: ah...ah...jadi 2 MP pakatan rakyat...akan lompat...ingat kes Rampas Perak mula 1 adun BN masuk PKR...lepastu dia u-turn...3 adun PR lompat....najib nampak poyo.....tapi....

Program 'syok sendiri' antara punca BN tewas di S'gor- NAJIB

Program 'syok sendiri' antara punca BN tewas di S'gor

Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Razak menempelak pemimpin tertentu dalam parti itu yang masih menjalankan program "syok sendiri" dan memberi laporan tidak tepat berhubung sokongan masyarakat akar umbi.

Katanya, anggota parti itu sepatutnya sedar bahawa tindakan seperti itulah yang menyebabkan BN kehilangan Selangor dalam pilihan raya 2008.

Tambahnya, pemimpin berkenaan hanya "menipu diri sendiri" sekiranya melaporkan bahawa program yang diadakan itu merupakan satu kejayaan.

Walhal ia hanya dihadiri oleh 300 orang di kalangan mereka sendiri, katanya ketika bercakap kepada kira-kira 3,000 orang yang hadir dalam konvensyen BN Selangor di Shah Alam hari ini.

"Jangan hantar laporan, 300 orang berhimpun, berjaya. Siapa 300 orang itu?

"Kalau 300 orang itu orang yang menentang kita, barulah berbaloi buat perhimpunan," katanya lagi dalam perhimpunan yang diadakan di Politeknik Sultan Abdul Aziz Shah.

Beliau turut menyebut mengenai satu program "Sirih Pulang Ke Gagang" yang akan dihadirinya selepas itu di kampus Universiti Teknologi Mara.

"Saya dengar banyak ribu nak masuk balik. Kalau betul, we are on the upward swing," katanya lagi.

Tambahnya, pemimpin akar umbi perlu memberi bacaan politik yang tepat ke atas kawasan masing-masing.

"Jangan tipu pemimpin di atas. Kalau (kawasan) hitam, jangan kata putih. Mesti beritahu betul-betul.

"Laporan macam dulu tak boleh pakai lagi. Mesti dengan tindakan dan penilaian tepat dan jujur.

"Bukan nak sedapkan kita saja. Kita rasa kita cukup kuat. Tapi kalau laporan kita betul, kita tak akan kalah di Selangor, kita boleh buat tindakan pemulihan,"
katanya lagi.

Beliau dalam pada itu turut menyeru kepada jentera parti itu supaya menjalankan kerja berterusan.

"Jangan harap pada kerajaan, pada (Jabatan) Penerangan, pada JASA (Jabatan Hal Ehwal Khas), pada KEMAS sahaja," katanya.-MK

HARI MALAYSIA: PEMIMPIN SABAH WAJAR DISUMPAH?

PEMIMPIN SABAH WAJAR DISUMPAH?

Oleh: THAMPARREQ KITOES

UPACARA sambutan ulang tahun Hari Malaysia yang jatuh pada setiap 16 September, rasanya kurang lengkap bagi memperingati kelahiran ‘Malaysia’ di bumi Sabah; khususnya di Pedalaman, jika tidak melibatkan upacara menepung tawar; sambil membaharui tekad dan ikrar taat setia kepada janji-janji yang terukir di atas ‘Batu Sumpah’ yang terletak di perkarangan, Urusetia Pejabat Daerah, Keningau.

Batu Sumpah yang dahulunya terletak di atas bukit berdekatan Hotel Perkasa, dibina khas ketika Sabah terutamanya rakyat Pedalaman bersetuju pembentukkan Malaysia pada tahun 1963, yang dipelopori oleh pejuang pejuang politik tempatan seperti mendiang OKK Sedomon Gunsanad, Datuk G.S Sundang, OKK Anthony Undan Andulag, Datuk Anthony Gibon dan banyak lagi.

Sumpah yang tercatat di atas Batu Sumpah itu merupakan cetusan rasa rakyat Pedalaman ke atas keikhlasan mereka terhadap penerimaan kerajaan Malaysia yang menggabungkan tiga wilayah Sabah, Sarawak dan Malaya; (Ketika itu Singapura masih bersama Malaysia tetapi selepas tahun 1965 Singapura mengambil keputusan keluar daripada gagasan Malaysia).

Bagi menyempurnakan keikhlasan mereka (rakyat Sabah), satu janji antara kedua belah pihak termeterai yang meminta pemimpin Malaya tidak memungkiri mahupun menodai 20 Perkara diukir ke atas Batu Sumpah dan disaksikan beberapa ‘Bobolian’; termasuk mengorbankan ayam sebagai ‘Sogit’ untuk mengukuhkan janji-janji tersebut.

Kini Sabah sudah dalam usia selama 48 tahun bersama Malaysia, namun apa yang tersurat di atas Batu Sumpah sudah jelas terabai dan diengkari. Malah terdapat beberapa pemimpin silih berganti sebelum ini; jangankan hendak menjenguk muka ke Batu Sumpah, malah baying-bayang mereka pun langsung tidak kelihatan.

Walhal segala-galanya bermula di sini (Batu Sumpah) yang melakar pelbagai kemewahan mahupun kecemerlangan mereka dalam perniagaan, malah dalam pendidikan termasuklah dalam bidang politik; namun kerdipan lampu neon dan bunga api menjadi pilihan mereka menyambut Hari Malaysia; sebaliknya Batu Sumpah dibiarkan menjadi perhiasan perkarangan Pejabat Daerah Keningau sehingga ke hari ini.

Dalam keghairahan pemimpin hari ini dalam kerajaan, Pemimpin Sanjungan Sepanjang Zaman, Datuk Dr Jeffrey G. Kitingan tidak melupakan mesej yang terkandung di atas Batu Sumpah; meskipun ketika melahirkan dan memimpin UBF sejak awal 2011, sudah tiga kali beliau mengadakan upacara memperingati Batu Sumpah.

Manakala SAPP pula pertama kali menyertai upacara ini dengan diiringi kira-kira lebih seratus ahlinya, namun barisan pemimpin SAPP yang hadir tidak sahaja terdiri dari pemimpin KDM; sebaliknya jelas kelihatan pemimpin lain seperti Richard Lee seorang Ahli Majlis Tertinggi SAPP, Irene Chan, Rudy Sulaiman Mairi bagi menghormati kewujudan Batu Sumpah.

Meskipun Parti BERSAMA (dulu dikenali Parti SETIA) di bawah teraju kepimpinan Shuhaidin Langkap juga kali pertama menyertai upacara ini, namun dilakukan dengan penuh tradisi termasuk pakaian, tarian dan pukulan gong kerana kesemuanya berdasarkan kebudayaan dari kesukuan etnik Gana.

Pendek kata, kelibat mereka ini telah membuktikan kecintaan mereka terhadap Sabah yang pada realitinya memberi mesej kepada rakyat dan pemimpin Sabah bahawa erti sebenar pengisian sambutan Hari Malaysia adalah terletak kepada apa yang tersurat di Batu Sumpah yang perlu dihormati dan perlu dilaksanakan janji-janji tersebut.

Mesej tersebut juga mempunyai kaitan bahawa senario terbinanya Batu Sumpah di celah lipatan sejarah; sekaligus mengingatkan generasi muda masa kini bahawa itulah bukti catatan sejarah yang tepat penerimaan masyarakat Pedalaman terhadap pembentukan Malaysia pada tahun 1963.

BOLEHLAND, PEMBOHONGAN TERUS PEMBOHONGAN

Kejatuhan Umno


Bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad telah menyertai perdebatan sama ada Malaya pernah dijajah oleh British. Bekas Presiden Umno itu berkata beliau bersetuju dengan Zainal Kling bahawa Tanah Melayu tidak pernah "secara teknikalnyal" dijajah, Sebaliknya, British yang seolah-olah bertindak memberi arahan.

"Secara teknikanya kital tidak pernah dijajah. Apa yang berlaku adalah para Sultan memutuskan untuk menjemput pihak British untuk datang dan menasihatkan mereka tentang bagaimana untuk mentadbir tanah Melayu. Dalam erti kata lain, kami tidak ditawan. Seperti Pulau Pinang, kita telah dibayar untuk memberi mereka pusat perdagangan. Tetapi hakikatnya adalah apabila pihak British di sini, mereka beroperasi seolah-olah menjajah kita., British tidak menasihati, mereka seakan-akan memberi perintah,” Mahathir yang berusia 85 tahun memberitahu sidang akhbar.

Umno tidak boleh kalah pada Mat Sabu

Pandangan beliau berkonflik dengan bebrapa orang pemimpin Melayu yang lain termasuk mursyidul am PAS yang berusia 79 tahun, Nik Aziz Nik Mat, Ketua Pembangkang, yang berusia 64 tahun, Anwar Ibrahim dan Presiden PAS, Hadi Awang. Mereka pada hujung minggu yang lalu, mengutuk Umno kerana seolah-olahh cuba menulis semula sejarah untuk memuliakan parti mereka sendiri.

"Ada seorang wartawan telah meminta pandangan saya tadi tentang beberapa orang profesor yang telah mendakwa bahawa negeri-negeri Melayu tidak pernah dijajah. Saya jawab orang ini telah lama tidur dalam gua, baru bangun dari tidur, dan dalam keadaan separuh sedar, kini mula merepek sebab dah terlalu lamaduduk dalam rahim penjajah, "kata Nik Aziz kepada pemberita di Kota Baru pada hari Isnin.

Fakta penjajahan telah diterima oleh rakyat Malaysia tanpa soalan, termasuk Umno, sejak 31 Ogos, 1957. Ia tiba-tiba menjadi isu utama negara yang harus dimenangi Umno atau ia akan hilang kredibiliti dikalangan pengundi Melayu.

Ini adalah permainan dimana Umno tidak boleh kalah, akibat kehilangan kepercayaan orang bukan Melayu, ia tidak boleh juga kehilangan undi orang Melayu yang benar-benar diperlukan sekarang. Inilah sebabnya mengapa ia telah menimbulkan isu ini semasa sambutan hari raya bagi menimbulkan kebencian orang Melayu terhadap Timbalan Presiden PAS Mat Sabu yang semakin popular. Ia cuba untuk mendapatkan pengundi dikalangan veteran tentera dan polis supaya membenci Mat Sabu dan PAS yang mempertahankan bahawa Mat Indera yang dikatakan komunis adalah sebenarnya wira.

Tetapi sekarang, pemimpin-pemimpin Umno termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin mula dilabel sebagai pendusta besar. Dengan bersetuju dan menyokong pada pendapat yang berbeza daripada apa yang sudah lama diterima sebagai sejarah negara, Umno kini harus bersedia untuk kehilangan keyakinan daripada masyarakat yang paling diharap-harapkan olehnya.


"Ini adalah peluang yang terakhir dari orang Melayu, penipuan yang terakhir. Mereka kini boleh melihat sendiri bagaimana korupnya Umno. Malah dalam hal-hal sebagai penting seperti sejarah, ia bersedia untuk mengubah dan menukarkan fakta-fakta. Bagi saya, ini adalah Pengakhiran Umno adalah dalam pilihan raya ke-13. Melayu pasti akan meninggalkan UMNO, "naib presiden PKR Tian Chua memberitahu Malaysia Chronicle.


Kekeliruan

Hanya beberapa hari lalu, Menteri Pengajian Tinggi Khaled Nordin memberitahu bahawa sukatan pelajaran sejarah untuk sekolah-sekolah akan dikaji semula berikutan "penemuan baru" kisah silam negara. "Kita boleh pergi lebih jauh ke ke masa lampau sejarah dan kita boleh bermula bukan dari 1400 tetapi dari awal-awal lagi," kata Khalid kepada pemberita pada hari Jumaat.

Sementara itu, Ahli Parlimen PAS, Parit Buntar Mujahid Yusof Rawa telah menyeru MPN atau Majlis Profesor Negara untuk menarik balik gelaran profesor Kling Zainal itu.

"Kami juga menuntut bahawa dia menarik balik kenyataan beliau bahawa Malaysia tidak pernah dijajah tetapi semata-mata dilindungi oleh British," kata Mujahid kepada pemberita di Pulau Pinang.

Zainal membuat gempar pada minggu lepas, apabila berhujah bahawa Tanah Melayu tidak pernah menjadi sebuah tanah jajahan tetapi hanya "naungan". Motif-Nya adalah semata-mata untuk membuktikan Timbalan Presiden PAS Mat Sabu salah dalam menyatakan bahawa pejuang kebebasan Melayu seperti Mat Indera dan Putera-AMCJA telah berjuang untuk kemerdekaan dan akan menang, jika tidak kerana Umno menikam mereka dari belakang dan memaksa beberapa orang bergabung tenaga dengan Parti Komunis untuk melawan British.

Mat Indera adalah seorang wira bagi orang Melayu pada masa lalu, tetapi dilabel sebagai pemberontak Komunis oleh British kerana dia menentang mereka. Namun, bagi Zainal Kling, hanya Singapura, Melaka dan Pulau Pinang telah dijajah lebih 400 tahun yang lalu, kecuali tempoh antara 1946 dan 1947, apabila Malaya berada dibawah penjajahan Jepun semasa Perang Dunia II.

Pembohongan yang terang

Seperti kebiasaan di 'Bolehland, dimana telah dipopularkan oleh Mahathir dan UMNO beliau menegaskan, terdapat pihak tertentu yang telah menulis semula sejarah kita.

"Saya tealah melalui masa di bawah pemerintahan British, Jepun, Thai, dan kemudian pentadbiran tentera British dan orang awam, dan akhirnya kemerdekaan Malaysia. Saya telah memerhatikan sejarah di depan mata saya, dan saya mendapati bahawa ada orang yang membuat kenyataan-kenyataan yang tidak relevan langsung, bukan fakta. Saya fikir penting supaya mereka tidak cuba mencipta sejarah dan berpegang kepada fakta-fakta sejarah, "kata Mahathir.

'Bolehland' merujuk kepada jenama politik Mahathir yang diamalkan semasa pemerintahan beliau dari tahun 1981 hingga 2003. Mahathir sering akan menuduh orang lain atau menyalahkan orang lain untuk melakukan dengan tepat apa yang dia lakukan atau cuba untuk berbuat sesuatu pada masa yang sama. Ia adalah seperti usaha yang berani untuk mengelirukan dan menipu rakyat, sama seperti pencuri yang melakukan 'rompakan siang hari' untuk kebenaran.
- Malaysia Chronicle

ISA: GULA-GULA TRANSFORMASI JENAMA, NAJIB

Najib mansuh satu ISA, mahu gubal dua ‘ISA’

Ulasan KM Penang yang merengkok di Kemunting selama 18 Bulan:

Lim Guan Eng menegaskan langkah pentadbiran Najib mahu menggantikan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dengan dua undang-undang baru satu perkembangan yang mengecewakan dan penjenamaan semula akta yang kontroversial itu.

Justeru kata beliau, inisiatif pembaharuan politik yang diumumkan malam tadi adalah sesuatu yang tidak bermakna jika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mahu mengadakan undang-undang baru bagi tujuan yang sama.

“Ya, sudah pasti ia berita yang baik tetapi jika anda mahu menggantikan dengan dua undang-undang baru, maka ia akan menjadi dua ISA?

“Kami tidak mahu melihat satu situasi di mana anda memasukkan wain yang lama dalam satu botol yang baru,” kata beliau pada sidang media hari ini.

Lim (gambar), seorang bekas tahanan ISA berkata, rakyat Malaysia mahukan elemen peruntukan boleh menahan seseorang tanpa perbicaraan dibuang daripada mana-mana undang-undang pencegahan yang mahu diadakan.

Setiausaha Agung DAP menambah, satu tempoh yang pendek boleh dibenarkan bagi penahanan tetapi tahanan mesti dibicarakan di mahkamah.

Dalam perutusan khas sempena Hari Malaysia semalam, Najib mengumumkan bahawa ISA akan dimansuhkan dan dua undang-undang baru yang sesuai akan digubal bagi memelihara keamanan, kesejahteraan, kesentosaan serta kerukunan hidup rakyat dan negara.

Kata Najib, dua undang-undang baru itu akan digubal di bawah “semangat serta payung” Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan bagi mencegah perbuatan subversif, keganasan terancang dan perbuatan jenayah.

Perdana Menteri menegaskan bahawa undang-undang baru itu akan memperuntukkan tempoh tahanan polis yang lebih pendek daripada yang dijalankan pada masa ini.

Kerajaan juga menjamin bahawa mana-mana individu tidak akan ditahan semata-mata hanya kerana ideologi politik.

Perdana Menteri turut mengumumkan bahawa kerajaan memansuhkan Akta Buang Negeri 1959 di samping akan mengkaji semula beberapa undang-undang lain bagi memastikan ia memenuhi kehendak semasa.

Kajian semula komprehensif ini akan melibatkan Akta Kediaman Terhad 1933 dan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (PPPA) 1984 di mana prinsip pembaharuan tahunan akan dihapuskan dan digantikan dengan pengeluaran lesen sehingga dibatalkan, kata Najib semalam.

Kerajaan juga akan mengkaji semula Seksyen 27 Akta Polis 1967 dengan mengambil kira peruntukan Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan tentang kebebasan berhimpun dengan prinsip menentang sekeras-kerasnya demonstrasi jalanan.

Beliau juga berkata kebenaran berhimpun akan diberi selaras dengan kaedah-kaedah yang akan ditetapkan kelak dengan mengambil kira norma-norma di peringkat antarabangsa.

Lim yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata, Putrajaya seharusnya memansuhkan undang-undang berkaitan media selari dengan usaha memansuhkan ISA.

“Saya juga mangsa PPPA . . . saya ditahan selama 18 bulan,” kata beliau.

Lim juga membidas pemimpin parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) seperti MCA, Gerakan dan MIC kerana menyokong pembaharuan diumumkan oleh Najib kerana mereka juga menyokong ISA sebelum ini.

“Sekarang, mereka cuba untuk mengambil kredit dengan pengumuman Najib,” kata Lim lagi.

Sehubungan itu kata Lim, rakyat Malaysia seharusnya diberikan pujian atas pengumuman Najib semalam, yang dilihat sebagai hasil perubahan landskap politik menerusi pilihan raya umum 2008.

Pilihan raya umum 2008 menyaksikan tsunami politik dengan majoriti dua pertiga BN di Parlimen dinafikan dan lima negeri dikuasai komponen Pakatan Rakyat.

“Mereka menyokong pembangkang yang berjuang untuk kebebasan yang lebih luas. Ia juga kesan kebangkitan di negara-negara Arab . . . jadi kerajaan-kerajaan, diktator-diktator jatuh pada era moden ini, ia tidak lagi berfungsi lain,” katanya lagi.

Najib, bebaskan tahanan ISA sekarang jika ikhlas

Ulasan Ketua Penerangan PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak digesa membebaskan kesemua tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sekarang sebagai langkah keikhlasan pertama ekoran pengumuman beliau untuk menghapuskan undang-undang tersebut.


Ketua Penerangan PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) berkata, amat dikesali apabila kenyataan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang sekali lagi mengikut langkah melawan arus seperti dalam hal menangani perhimpunan Bersih 2.0 dengan mengumumkan bahawa tahanan ISA akan kekal sehingga dua akta baru menggantikan ISA siap.

“Dua akta itu pula hanya akan dibentangkan tahun depan mengikut kenyataan Datuk Seri Nazri Aziz dan semua ini menambah perit kepada ahli keluarga tahanan ISA yang menaruh harapan tinggi sejak pengumuman Najib (kelmarin),” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Tuan Ibrahim menambah, seharusnya Menteri Dalam Negeri bertindak lebih bijak dalam hal ini dengan membebaskan semua tahanan ISA secepat mungkin sebagai langkah ikhlas dan demi membantu Najib mendapatkan kembali keyakinan dan kepercayaan rakyat bahawa pengumuman melakukan reformasi untuk kebaikan negara bukanlah hangat-hangat tahi ayam seperti apa yang melanda siri reformasi ekonomi yang diwar-warkan.

Malah katanya, jika tidak dapat dibebaskan dengan serta-merta pun, PAS menggesa agar tahanan tanpa bicara ini dapat dihadapkan di mahkamah serta-merta supaya mereka dapat membela diri sekiranya kerajaan mendakwa mempunyai bukti kukuh mereka adalah golongan pengganas.

Pesuruhjaya PAS Pahang ini yakin terdapat puluhan lagi yang ditahan dalam kem Kamunting sekarang dengan pelbagai tuduhan yang mungkin hanya berpunca daripada sangka buruk, dendam dan politik seperti yang berlaku ke atas enam ahli PSM yang ditahan di bawah Ordinan Darurat baru-baru ini.

“Najib mesti memilih antara dua pilihan ini - sama ada mereka mesti dibebaskan atau dibicarakan,” kata beliau lagi.

16 September 2011

HASAN AHLI MASUK UMNO AKHIRNYA..............

Hasan ali masuk UMNO akhirnya.....

GUA DENGAN INI MENGISTIHARKAN BAHAWA
GUA SUDAH TIDAK PERCAYA LAGI DGN PAKATAN RAKYAT..

DAH GUA MASUK UMNO DEMI HARTA PANGKAT
DAN KEKUASAAN..
GUA NAK JADI MENTERI BESAR SELANGOR..
GUA GILAKAN KUASA!
HANYA UMNO APCO SAHAJA YG BOLEH BAGI GUA KESENANGAN
DAN AKSES UNTUK SAMPAI KE SITU...
OLEH ITU BERSAMA SAMA GUA MENERAJUI KERAJAAN SELANGOR
DI BAWAH BANGSAWAN HARBI UMNO APCO!
KAH KAH KAH

MERU 16 SEPT - Dari angin angin yg bertiup kencang di beritakan bahawa hasan ali akan
menyertai UMNO APCO.. berita ini telah di bincangkan oleh Pas Meru dan sedang di perdebatkan di peringkat pusat..

umum tahu bahawa hasan ali adalah totok umno dan ingin sekali menjadi menteri besar selangor, dari sumber yg gua boleh percayai.. kemungkinan hasan ali akan menjadi adun bebas mersa UMNO APCO dahulu.. - tiewnama..

biodata gerombolan lembumngok..

Hasan Hj Mohd Ali dilahirkan di Klang,
Selangor Darul Ehsan pada 28hb November, 1947.
dapat ijazah pertama dari Universiti Malaya 1970/71,
Ijazah Sarjana dari University of Pittsburgh, USA 1975 dan
PhD dari University of Wisconsin, USA 1985.
Hasan Ali pernah berkhidmat dengan Kerajaan 1Malaysia bawah UMNO APCO sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik selama hampir 20 tahun. Beliau telah menjawat berbagai jawatan di peringkat daerah, negeri dan Persekutuan. Antara jawatan yang pernah disandang termasuklah:

Penolong Setiausaha di Bahagian Kabinet, JPM;
Ketua Penolong Pegawai Daerah Kuala Selangor,
Ketua Penolong Setiausaha (Perkhidmatan) Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor;
Ketua Penolong Pengarah Pusat Pengajian Pembangunan Malaysia, JPM;
Ketua Penolong Pengarah (Unit Perancangan) Kementerian Tanah;
Ketua Pusat Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) dan
Timbalan Ketua Pengarah Biro Tatanegara, JPM.
Timbalan Ketua Pengarah, Unit Penyelidikan Sosio-Ekonomi, JPM.
Logika..
patut lah pun.. 20 tahun kerja dgn kaum bangsawan harbi rupanya!
kah kah kah


GUA TETAP MENYOKONG UMNO APCO..
KERANA HANYA UMNO APCO SAJA LAH
TEMPAT GUA MENCARI MAKAN

UMNO APCO BUKAN SAJA BERJAYA MEMBELI ORG MISKIN..
TETAPI UMNO APCO JUGA BERJAYA MEMBELI ORG GILA KUASA!
KAH KAH KAH

SUMBER: http://umnoisdead.blogspot.com/2011/09/hasan-ali-masuk-umno-akhirnya-beb-kah.html#ixzz1Y6jMzTd0

KOMEN: Admin ade juga mendapat cerita nie dalam minggu lepas, kisah Exco selangor dan SEORANG AHLI PARLIMEN DARI KEDAH dalam proses Tawar menawar untuk keluar dari Pakatan Rakyat....

SELANGOR, PEPERANGAN PALING SUKAR PRU-13

S’gor, Medan Paling Sukar Pada PRU Akan Datang?


Selangor, dikatakan negeri terkaya di negara ini, merupakan permata berharga yang bakal menjadi rebutan di antara pembangkang dan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.

Namun, untuk memenangi negeri itu bukan tugas mudah, sama ada di pihak BN mahupun pakatan PAS-PKR-DAP.

Berikutan desas desus bahawa pilihan raya umum bakal diadakan bila-bila masa, penganalisis turut memberi tumpuan pada Selangor dan meramalkan agak sukar bagi pembangkang mengekalkan negeri itu manakala BN akan berdepan tugas getir untuk menawannya semula.

Penganalisis politik di Universiti Sains Malaysia, Dr Sivamurugan Pandian berkata bukan lagi rahsia bahawa BN menumpukan banyak usaha untuk menawan semula negeri itu.

“Dengan landskap politik dinamik di Selangor, kini lebih maju dan moden dengan golongan muda menjadi pengundi, pastinya sukar bagi mana-mana pihak untuk memenangi undi. Saya percaya Konvensyen BN Selangor akan datang pada 17 Sept akan memberikan panduan mengenai bagaimana Umno bakal menghadapi cabaran itu.

“Walaupun terdapat banyak isu menyelubungi pentadbiran kerajaan negeri sekarang, persoalannya ialah adakah Umno berjaya meminimumkan isu yang melandanya di peringkat negeri? Adakah parti telah mengenal pasti panglima untuk mengetuai dan menyatukan pasukan?” katanya.

“Panglima” itu boleh jadi sama ada Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar atau ketua pembangkang Selangor Datuk Mohamad Satim Diman, dua pemimpin yang dilihat berupaya mengetuai Umno negeri.

Namun, kata Dr Sivamurugan, Umno juga boleh memilih seseorang di luar kelompok mereka iaitu “seseorang yang mampu menyatukan semua kumpulan”.

Konvensyen akan datang, katanya mesti menumpukan kepada mengenai perlunya untuk bersatu demi untuk menawan semula negeri itu.

“Buat masa ini, jika anda minta saya nilai keadaannya, saya akan katanya masih 50-50. Bakal menyaksikan persaingan sengit sehingga ke akhir. Terdapat terlalu banyak kawasan “campuran”.

Dr Sivamurugan berkata walaupun jentera BN Selangor dilihat bekerja dengan baik, hakikatnya ialah persaingan pasti sengit kerana ia perlu berdepan dengan “pendekatan populis” yang dilaksanakan oleh kerajaan negeri.

Kerajaan negeri pimpinan PKR juga sudah memiliki semua jentera yang mereka tidak mempunyai akses langsung pada pilihan raya umum 2008, katanya.

“Ini merupakan perkara paling utama dan mencabar yang perlu dihadapi BN,” katanya.

Tony Pua, Ketua Publisiti DAP dan Timbalan Pengerusi DAP Selangor, berkata pada ketika ini kedudukannya ialah 53-47 yang memihak kepada pakatan pembangkang.

Beliau bagaimanapun menzahirkan rasa bimbang dengan pengundi India dan Melayu yang menurutnya memainkan peranan paling penting di kawasan separa bandar.

“Ia bukannya mudah. Kami berasa selesa di kawasan bandar tetapi bukan di kawasan separa bandar, misalnya di tempat-tempat seperti Hulu Selangor dan Kapar (di mana) 10 peratus (sokongan) boleh beralih ke mana-mana pihak,” katanya.

Menjadikan Ijok sebagai contoh, Pua berkata 29 peratus pengundi adalah kaum India dan tanpa isu-isu mendesak seperti yang dibangkitkan oleh Hindraf, kedudukan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim boleh terancam.

Ini amat mencabar bagi pakatan pembangkang di Selangor kerana BN telah melancarkan “serangan” untuk menawan semula negeri itu, katanya.

“Sebab itu kenapa kerusi dengan perbezaan undi yang kecil akan memainkan peranan amat penting. Di Ijok, kami menang dengan majoriti kurang 2,000 undi, Sekinchan dengan kurang daripada 200 undi, Teluk Datuk dengan kurang daripada 700 undi. Kerusi-kerusi yang kami menangi dengan kurang daripada 2,000 undi dianggap kerusi “berisiko”. Ia akan menjadi ibu kepada semua pertarungan, memang tidak dapat disangkal,” katanya.

“Pada 2008, lima hingga 10 kerusi kami kalah dengan kurang 2,000 undi. Terdapat kira-kira 10 hingga 12 kerusi yang kami anggap amat penting pada ketika ini,” katanya.

Seorang lagi penganalisis, Ong Kian Ming melihat senario kedua-dua belah pihak melancarkan strategi tarik tali, menunjukkan wujud kemungkinan pakatan pembangkang enggan membubarkan Dewan Undangan Negeri jika pilihan raya umum ke-13 diadakan sebelum 2013.

Di Pulau Pinang dan Kedah, beliau berkata kerajaan persekutuan dilihat lebih bertolak ansur. Sebagai contoh, perjanjian air dan pemerolehan aset air di Pulau Pinang dilihat lebih memihak kepada negeri. “Tetapi di Selangor, ia berbeza.” katanya.

Negeri itu juga berdepan banyak tekanan politik termasuk senario Abdul Khalid didesak untuk memberi laluan kepada Timbalan Presiden PKR Azmin Ali.

Bagaimanapun, BN juga tidak kalis masalah, satu daripadanya ialah mencari pengganti Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo, bekas Ketua Umno Selangor.

“Tiada calon yang dapat diterima oleh semua orang,” katanya.

Penganalisis politik Datuk Dr Denison Jayasooria sementara itu berkata cabaran besar bagi BN untuk menawan semula Selangor ialah bagaimana ia dapat menawarkan alternatif kepada pakatan, termasuk pemimpin alternatif kepada Abdul Khalid.

“Apakah rangka kerja alternatif itu? Di manakan BN Selangor? Anda tidak nampak mereka. Khir sudah terkeluar.

“Siapakah akan jadi MB (BN) Selangor ? Mereka tiada pemimpin yang menyerlah. Di Kedah, mereka ada Datuk Muhkriz (Tun Mahathir) dan beberapa yang lain,” katanya dan menurutnya BN patut mengetengahkan pemimpin berpotensi mereka untuk berdepan Abdul Khalid.

Penganalisis Norizan Sharif pula meramalkan akan berlaku pertandingan sengit di Selangor dengan tiada mana-mana parti mampu menang dengan majoriti dua pertiga.

“Setiap pihak, masing-masing boleh menang kira-kira 16 kerusi. Ini pada asasnya bermakna 32 daripada jumlah 56 kerusi negeri. Pertarungan sengit akan berlaku untuk baki 24 kerusi,” katanya dan menurutnya jika BN dapat meningkatkan sokongan popularnya sebanyak 5 peratus, ia mempunyai peluang cerah untuk memenangi semula Selangor.

Norizan berkata beliau percaya tadbir urus dan kewibawaan pemimpin merupakan faktor penting untuk meraih undi.

“Apa yang membimbangkan ialah sekiranya rakyat sudah bosan dengan politik, mereka mungkin tidak akan mengambil bahagian dalam pilihan raya umum akan datang. Jika ini berlaku, ia akan menjejaskan demokrasi kita.” – BERNAMA

Aziz Bari: Inisiatif Najib terhad, ‘terlalu awal raikan’ langkah Putrajaya

KUALA LUMPUR, 16 Sept — Pakar Perlembagaan Prof Abdul Aziz Bari menegaskan terlalu awal untuk meraikan inisiatif yang diumumkan oleh Datuk Seri Najib Razak malam tadi memandangkan langkah-langkah disenaraikan Putrajaya sebenarnya tidak menyeluruh.

Kata beliau, banyak lagi undang-undang yang diharapkan pemansuhan ataupun sekurang-kurangnya dipinda tidak disebutkan langsung dalam perutusan yang disampaikan secara langsung kepada rakyat.

“Najib tidak kata apa-apa tentang pembaharuan pilihan raya, membisu mengenai kontroversi membabitkan (daftar pemilih SPR dan) Jabatan Pendaftaran Negara.

“Beliau juga tidak berkata apa-apa tentang akses kepada RTM, saluran (TV dan radio) pembayar cukai. Mengambil kira kesemua ini, apa yang disaksikan (semalam) hanya satu bentuk pengumuman... oleh itu pilihan yang ada hanyalah (kita kena) tunggu dan lihat... terlalu awal untuk kita meraikan,” kata beliau.


Kata Aziz (gambar), sementara langkah mahu memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan membatalkan tiga deklarasi darurat satu perkara yang baik tetapi tuntutan berkenaan perkara itu telah lama diketengahkan oleh Pakatan Rakyat dan pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan.

“Jadi, Najib dan Umno-BN, sebagaimana ketika (menuntut) kemerdekaan pada 1957, mereka tidak boleh mengambil kredit (atas perkembangan ini),” kata ahli akademik ini.

Justeru jelas Aziz, perkembangan semasa ini juga menunjukkan pentadbiran Najib kelihatan bertindak kepada tuntutan dan permintaan pihak lain berbanding mengusahakan sendiri pendekatan-pendekatan yang diumumkan semalam, demi kepentingan rakyat.

“Oleh itu sedangkan beliau memegang jawatan (perdana menteri) tetapi tidak kelihatan berada dalam kuasa (sebenar),” kata Aziz lagi.

Sehubungan itu Aziz juga memberitahu, Umno-BN secara tiba-tiba telah mengetepikan falsafah politik mereka sendiri.

“Hanya semalam (kelmarin) (Menteri Dalam Negeri Datuk Seri) Hishammuddin Hussein datang dengan

kenyataan menafikan (laporan media bahawa) ISA akan dimansuhkan,” kata Aziz lagi.

Dalam perutusan khas sempena Hari Malaysia semalam, Najib mengumumkan bahawa ISA akan dimansuhkan dan dua undang-undang baru yang sesuai akan digubal bagi memelihara keamanan, kesejahteraan, kesentosaan serta kerukunan hidup rakyat dan negara.

Katanya, dua undang-undang baru itu akan digubal di bawah “semangat serta payung” Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan bagi mencegah perbuatan subversif, keganasan terancang dan perbuatan jenayah.

Perdana Menteri menegaskan bahawa undang-undang baru itu akan memperuntukkan tempoh tahanan polis yang lebih pendek daripada yang dijalankan pada masa ini.

Kerajaan juga menjamin bahawa mana-mana individu tidak akan ditahan semata-mata hanya kerana ideologi politik.

Perdana Menteri turut mengumumkan bahawa kerajaan memansuhkan Akta Buang Negeri 1959 di samping akan mengkaji semula beberapa undang-undang lain bagi memastikan ia memenuhi kehendak semasa.

Kajian semula komprehensif ini akan melibatkan Akta Kediaman Terhad 1933 dan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 di mana prinsip pembaharuan tahunan akan dihapuskan dan digantikan dengan pengeluaran lesen sehingga dibatalkan, kata Najib.

Kerajaan juga akan mengkaji semula Seksyen 27 Akta Polis 1967 dengan mengambil kira peruntukan Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan tentang kebebasan berhimpun dengan prinsip menentang sekeras-kerasnya demonstrasi jalanan.

Beliau juga berkata kebenaran berhimpun akan diberi selaras dengan kaedah-kaedah yang akan ditetapkan kelak dengan mengambil kira norma-norma di peringkat antarabangsa.

Mengambil kira perkembangan terbaru ini, Aziz berkata, kerajaan perlu mengadakan satu suruhanjaya diraja untuk menyiasat salah guna kuasa di bawah ISA dan deklarasi-deklarasi darurat sejak lima dekad lalu.

“Dalam sistem demokrasi, kerajaan sewajarnya bertanggungjawab atas tindakan dan keputusan-keputusan yang diambilnya,” kata beliau.

Aziz juga berkata, sementara pengumuman Najib malam tadi kelihatan baik bagi masyarakat, kerajaan juga perlu mengkaji undang-undang lain seperti Akta Pertubuhan dan Akta Universiti dan Kolej Universiti serta Seksyen 27 Akta Polis.

“Cadangan mengenai Seksyen 27 telah diketengahkan oleh suruhanjaya diraja yang diketuai oleh bekas ketua hakim negara Tun Mohamed Dzaiddin Abdullah pada 2005,” kata beliau sambil menambah, laporan suruhanjaya itu mendapati pihak pois telah salah guna kuasa untuk menafikan hak untuk berhimpun secara aman.

“Suruhanjaya juga mengetengahkan pembentukan dan operasi Cawangan Khas yang tidak telus dan tidak ada elemen akauntailiti,” kata beliau.

“Dan, bagaimana pula dengan Akta Rahsia Rasmi 1971 yang digunakan selama ini? Undang-undang ini menjadi halangan kepada ketelusan dan akauntabliti dalam masyarakat,” kata Aziz.

Selain itu Aziz bertanya, adakah Perdana Menteri ada mengatakan apa-apa tentang Akta Hasutan 1948 yang menyebabkan rakyat berhadapan dengan ancaman perundangan.

“Sebenarnya, ahli-ahli Parlimen yang merupakan anggota dewan perundangan boleh dikenakan tindakan di bawah akta ini. Keistimewaan Parlimen juga tidak boleh membantu mereka,” kata beliau-TMI

MENENTANG ISA PEROMPAK DEMOKRASI

ISA Dihapuskan. Rakyat Jangan Cepat Melompat.

Akhirnya Najib akui demokrasi negara pincang

KUALA LUMPUR, 15 Sept: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akhirnya "mengakui demokrasi negara selama ini tidak berfugsi", kata Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr. Dzulkefly Ahmad.

Beliau berkata demikian sebagai memberi respon awal terhadap pengumuman yang dibuat Najib dalam Perutusan khas Hari Malaysia yang disiar secara langsung oleh RTM malam ini.

"Selepas 5 desawarsa, Najib akhirnya mengiktiraf demokrasi di negara ini tidak berfugsi," katanya kepada Harakahdaily.

Dalam prutusan khas perdana menteri, Najib turut mengumumkan keputusan kerajaan memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Selain memansuhkan ISA, katanya, kerajaan juga akan memansuhkan Akta Buang Negeri 1959 di samping mengkaji semula beberapa undang-undang lain bagi memastikan ia memenuhi kehendak semasa.

Menurut Najib, kerajaan, di bawah Fasal 3 Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan, akan membentangkan kepada kedua-dua Majlis Parlimen usul agar ketiga-tiga proklamasi darurat yang telah diisytihar dulu, supaya ditamatkan kuatkuasanya.

Jangan terlalu selesa

Mengulas lanjut, Dzulkefly yang juga ahli parlimen Kuala Selangor menganggap pengumuman tersebut juga sebagai kejayaan rakyat, NGO, aktivis demokrasi serta parti pembangkang yang selama ini telah lama mendesak perkara itu dimansuhkan.

Malah ujarnya, pengumuman itu hanya sebahagian kecil daripada perubahan yang dituntut rakyat untun menjadikan demokrasi negara benar-benar berfungsi.

Bagaimanapun beliau menasihatkan rakyat agar jangan terlalu selesa dengan pengumuman itu kerana apa yang diumumkan perdana menteri malam ini hanya dalam bentuk "janji lisan".

"Kita yakin ini hanya janji dan slogan saat-saat akhir bagi meraih sokongan rakyat menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.

"Apa yang lebih penting, rakyat mahu melihat dalam praktik dan amalannya," katanya yang juga pengarah eksekutif Pusat Penyelidikan PAS Pusat.

Tambahnya lagi, apa yang diumumkan Najib itu juga adalah apa yang telah diumumkan Pakatan Rakyat dalam Buku Jingga iaitu prubahan yang akan dilakukan oleh Pakatan Rakyat dalam masa 100 hari menguasai Putrajaya.

"Ini yang kita maksudkan reformasi politik sebelum datang transformasi ekonomi yang Pakatan Rakyat komited untuk lakukannya.

"Kita tak kisak mereka tiru pendekatan kita dalam Buku Jingga. Janji ianya untuk kebaikan rakyat keseluruhan," katanya.
-HD

15 September 2011

MAMPUKAH BN KEDAH MENCANTAS PR PRU-13

Rupa-rupanya UMNO Kedah masih dalam 'down sindrom' kekalahan mereka PRU12 menjadi serba tidak kena. Sindrom utama mereka masih tidak sedar mereka telah tidak diterima mejoriti rakyat Kedah maka mereka terutama pemimpin peringkat Bahagian masih tidak mahu berubah, banyak bahagian yang masih celaru iaitu berpuak-puak. Tanpa perubahan sikap,berpuak,adu domba, cantas mencantas mereka dengan sendiri tidak sedar dari Sindrom tersebut dan segala perancangan parti untuk menarik sokongan rakyat tidak akan meninggkat.

Dari perbualan saya dengan bakal calon satu DUN masalah utama di kedah ketidak mampuan Pengerusi perhubungan negeri memacu bahagian-bahagian dengan berkesan tambahan dengan gagalnya mereka membawa isu-isu yang relevan terutama ekonomi. Sepatutnya mereka menangani masalah isu kenaikan barangan harian dan makanan.

Dalam keadaan sekarang mereka boleh tumpukan bantuan setempat seperti membantu rakyat mengujudkan pekebun-pekebun sayur,menyelesaikan masalah kekurangan kelapa juga masalah bantuan kepada peneroka perikanan kolam dan sangkar supaya mengujudkan peluang kerja baru dan dapat menstabilkan harga. Banyak lagi kerja-kerja yang berfaedah dan dilihat oleh pengundi atas pagar umno telah berubah. Paling utama UMNO perlu kepimpinan muka-muka baru yang lebih terkedepan dalam membantu rakyat juga menjauhkan politik murahan dan remeh.

untuk baca klik gambar -berita berkaitan

Berita dari blog pro-umno:

100 Hari Selepas PRU12 Lagi PAS Sudah Gagal Di Kedah. UMNO Tak Sedar!

Sejak Kedah dikuasai PAS pada 2008, boleh dikatakan pengaruh PAS terhadap negeri ini masih boleh diandaikan sebanyak 20% sahaja yang berani bangkit menyokong dasar PAS berbanding 80% lagi rakyat lebih kepada menjadi pemerhati dan berdiam diri untuk segala bentuk isu yang berbangkit.

Namun dalam perjalanan politik dalaman UMNO termasuklah merangka strategi dan perancangan bagi menguatkan UMNO dilihat sedang mengalami perubahan yang boleh dikira 50:50 iaitu UMNO kembali kuat atau UMNO terus terkubur.

Sejak 3 tahun ini, dilihat beberapa pemikir atau perangka strategi percaturan politik kononnya untuk menguatkan UMNO dan mengembalikan sokongan rakyat terhadap UMNO mungkin boleh dilihat salah satu daya usaha yang tidak berapa sihat.

Terdapatnya beberapa banyak percubaan serta perlaksanaan menguatkan UMNO dengan cara membuka pintu dan memberi peluang secara besar-besaran melalui satu pembudayaan baharu iaitu memberi peluang bukan UMNO tulen memperjuangkan UMNO.

Contohnya, Perhimpunan di Dewan Wawasan pada 10 September 2011 yang baru berlangsung tidak beberapa hari lagi di mana ianya dikhabarkan dihadiri oleh 5000 orang. Terdapat perkhabaran bahawa ramainya yang hadir itu adalah terdiri daripada pegawai-pegawai Kerajaan, pelajar-pelajar sekolah dan sebagainya.

Yang terlintas di fikiran adalah adakah UMNO ini begitu terdesak sehingga untuk melakukan sebarang program perlu dibuat secara paksa rela?

Terdapat juga banyak rungutan bagaimana UMNO dilihat begitu terdesak mempergunakan agensi-agensi Kerajaan Persekutuan bagi membantu memulihkan sokongan atas sebab kekalahan UMNO dalam mempertahankan Kedah.

Sayangnya usaha-usaha UMNO ini boleh diandaikan berjaya mengikut apa yang dirancang dengan peratusannya hanyalah 40%.

Kegagalan UMNO ini berpunca daripada strategi menyusun perancangan mengembalikan sokongan rakyat melalui pelaksana-pelaksana adalah bukan UMNO atau kata lain adalah ahli pembangkang yang identiti mereka terang-terangan, samar-samaran dan juga sembunyi-sembunyian.

Inilah salah satu kesan utama yang boleh negeri-negeri dalam Malaysia ini untuk diambil ikhtibar jika UMNO gagal dipertahankan.

Pergantungan sepenuhnya kepada agensi-agensi Kerajaan Pusat boleh men'caca merbakan' UMNO disebabkan faktor bukan semua yang bekerja dengan Kerajaan adalah penyokong Kerajaan dan bukan semua pegawai-pegawai tinggi yang dilantik adalah benar-benar faham bagaimana membantu UMNO secara berkesan.

Sekiranya PAS hanya 3 tahun berjaya menawan Kedah tetapi apa yang mereka dapat sepanjang 3 tahun ini sudah cukup menguatkan PAS untuk masa-masa hadapan.

Kita tidak bercakap dari segi pembabitan agensi-agensi Kerajaan sahaja malahan dari segi penarikan hadirin yang hadir. Apakah UMNO sudah hilang magis?

Bersangka baiklah terhadap apa yang sedang UMNO di Kedah sedang usahakan. Mungkin jika yang menjauhi UMNO ini perlu diberi peluang untuk sama-sama merasai bebanan kepentingan mengajak rakyat kembali menyokong Kerajaan Pusat maka akan timbul rasa bangga berbakti dan lama-lama mereka akan sayangkan UMNO dan seterusnya mereka akan bersama-sama mengekalkan UMNO.

Mungkin itu yang cuba diserapkan. Tetapi adakah ianya benar-benar seperti yang kita sangka?

Firasat hamba yang bukanlah pemikir hebat ingin memberikan sedikit pandangan. Yang betul-betul akan pertahankan UMNO berada di mana-mana sahaja. Di ceruk-ceruk kampung, di taman-taman serta di bandar-bandar. Mereka ini memerhati dari jauh. UMNO masih kuat tetapi para pemimpinnya lebih takut pada bayang-bayang sendiri daripada sedar bahawa UMNO sebenarnya tidak perlu begitu terdesak untuk meraih sokongan.

UMNO di Kedah boleh menang tetapi dengan syarat sebahagian besar pemimpin sedia ada serta perancang-perancang strategi untuk menguatkan UMNO selama 3 tahun ini perlu digugurkan.

Jawapan mudah dalam menentukan Kedah menang adalah calon. Masih ingin kekalkan lagikah pemimpin-pemimpin di semua peringkat yang tumpul dan terbantut usaha kerana tak tahu nak buat apa sebab UMNO kalah sepanjang 3 tahun ini?

Dan agensi-agensi Persekutuan hanyalah lebih berperanan sebagai bank berbanding dengan fungsi utamanya menyedarkan mengapa BN masih diperlukan.

Hentikanlah dari mempertaruhkan UMNO di tangan perancang-perancang yang masih tak mahu menerima hakikat bahawa UMNO diperjuangkan melalui kaedah atau strategi yang sama seperti 30 tahun dahulu.

Kereta bila terjatuh ke dalam lubang, untuk naik semula ke jalan, perlu ditolak, ditekan minyak dan dikawal stereng. Mustahil kereta itu masih ditekan minyak tanpa adanya apa-apa usaha untuk naik semula.

Hanya calon yang menjadi penentunya!


Read more: http://syburi-times.blogspot.com/2011/09/100-hari-selepas-pru12-lagi-pas-sudah.html#ixzz1XpParvWu

14 September 2011

PEPERANGAN MEREBUT KUASA & HARTA AKHIRNYA RAKYAT MERANA

Dua perjanjian mega, Nazir Razak dan Umno yang sudah sedia mengaut untung


Sejak beberapa bulan ini Nazir Abdul Razak anak bongsu kepada perdana menteri, Tun Abdul Razak sangat sibuk. Beliau yang juga adik kepada Perdana MenteriNajib Tun Razak dilihat sebagai harapan apabila berurus niaga.

Walaupun masih diselubungi bayang ayah dan abangnya yang terkenal, beliau tidak pernah leka. Beliau tidak boleh dikatakan pengurus bank yang berjaya sendiri kerana tidak perlu bermula dari bawah, namun pengetahuannya dalam dunia kewangan dan visi pengurusannya memang dicemburui ramai pengurus bank ternama dalam negara dan ada yang iri hati dengan penghormatan dan anugerah yang dimilikinya

Pada 2006, Nazir digelar tokoh Asia ke- 50 yang paling terpengaruh bagi abad lalu oleh FinanceAsia. Haun bertA tBeliau juga dinamakan “ Execuitive Terbaik di Malaysia” oleh Asiamoney untuk dua tahun berturut-turut. Beliau kemudian bekerja dalam jabatan penasihat korporat untuk Commerce International Merchant Bankers Berhad dalam tahun 1999 dan kini menjadi director pengurusan dan ketua executive CIMB Group, salah satu institusi kewangan terbesar di Malaysia.

Pengaruh Nazir dalam landscape economy memang tidak disangkalkan, sama ada secara persendirian atau dikaitkan dengan abangnya. Selepas menjadi perdana menteri, langkah pertama Najib adalah untuk meningkatkan charge service untuk pemegang kad kredit. Ini telah mengakibatkan Najib dikecam oleh pengkiritic beliau yang mengatakan langkah ini untuk menguntungkan adiknya dan orang-orang ternama dalam dunia perbankan dimana dipercayai PM yang dipalit korupsi ini teringin berkenalan. Dalam kata lain Nazir boleh dikatakan penasihat tidak rasmi Najib dalam urusan kewangan Malaysia.

MAS-AirAsia

Dalam minggu-minggu yang lalu, Umno dikritik hebat apabila MAS dan Air-Asia bertukar saham. Jelas sekali pertukaran itu adalah hal ehwal keluarga UMNO, persoalanny Cuma persoalannya kini siapa bakal mendapat habuan yang lebih daripada perjanjian ini. Malah yang menguruskan penukaran ini tidak lain adalah keluarga sendiri- tidak lain tidak bukan Nazir Razak.

Syarikat beliau adalah penasihat bagi urus niaga yan penuh kontrovesi ini sebulan yang lalu apabila Khazanah Holdings Bhd meniagakan 20.5% saham Malaysia Airlines untuk 10% saham AirAsia dan bersetuju untuk membeli 10% saham AirAsia X’s untuk harga yang belum ditentukan. Air Asia yang kini sedang berhuatang kelililng pinggan dan Mas yang telah lama ditubuhkan mempunyai banyak asset tetap. Perjanajian ini dilihat sebagai tidak adil dan ramai pekerja MAS membantah namun dengan kawalan media BN, proses ini secara bijak ini disiafatkan sebagai “perjanjian kerjasama”.

Urus niaga antara MAS dan Air Asia menimbulkan musykhil kerana ia tidak banyak diterima akal dalam arena perniagaan yang sebuah syarikat besar milik Kerajaan untuk membenarkan sebuah syarikat kecil menjadi watak utama dan menerima bahagian yang besar. Dalam kata lain urua niaga antara MAS dan Air Asia adalah suatu pengambil alihan dimana Air Asia mempunyai kata muktamad dalam princip asset national.

Walaupun AirAsia adalah dari Malaysia dan ketuanya Tony Fernandes namun niat baik dari kerjaan persekutuan atau lebih tepat Menteri Kewangan yang diteraju oleh Najib menimbulkan banyak kemusykilan. Walaubagaimanapun Najib telah membenarkan perkara sedemikian berlaku dan menyangkal fakta yang pemabayar cukai telah menyumbang berbillion wang ringgit tahun demi tahun untuk manyelamatkan MAS yang di ambang bankrupsi. Bukan itu saja, beliau juga mangarahkan supaya GLC yang lain untuk berhenti mangambil tindakan undang-undang keatas bekas pengerusi Tajudin Ramli yang memenag terkenal sebagai kroni bekas perdana menteri Mahatir Mohamad dan bekas menteri kewangan Daim Zainuddin.

Bagi Nazir, berapakah keuntugan yang berjaya dikaut urus niaga ini? Maklumat ini sudah semestinya sulit, akan tetapi ia telah membuka jalan untuk “ perjanjian kerjasama”- Sime Darby mengambil alih 30% saham dalam E&O untuk RM 766 juta.

Sime-E&O

Perjanjian Sime Darby-E&O sudah pun menimbulkan sangsi apabila pengerusi E&O Azizan Abdul Rahman yang merupakan suami Zainah Anwar, ketua pengawal industri pengawalan Komission Sekuriti.

Azizan juga mempunyai hubungan erat dengan usahawan UMNO Kalimullah Hassan, yang menpunyai saham saham dalam ECM Libra. Empat bulan selepas perjanjian Sime-E&O, ECM Libra mengandakan saham mereka kepada 5.35% atau 41.41juta selepas berjaya mendapat keuntungan tambahan sebanyak 3.4 juta pada bulan May.

Perkara ini sudah semestinya diketahui oleh media perdagangan dan pakatael UMNO juga telah menyuarakan rasa tidak puas hati. Adakah Azizan memberitahu Kalimullah tentang niat Sime Darby untuk membeli E&O? Dalam UMNO Kalimullah- bekas ketua kumpulan NSTP-adalah penyokong setia bekas perdana menteri Abdullah Badawi dan anak mentuanya Khairy Jamaluddin.

Tidak boleh dinafikan yang politik dalam UMNO adalah rumit. Ia dipenuhi pengkhianatan dan me permainkan kesetiaan dan baru-baru ini elite UMNO dan kroni mereka sedang membuat urus niaga besar dan mangaut untungnnya. Dan ada lagi yang akan datang.

Bagaimanakah Nasir Razak terlibat dalam dan apakah yang beliau berjaya raih daripada kedua yang kedua ini? Blogger UMNO Big Doglah yang pertama mendedahkan yang CIMB Nazir juga penasihat transasi antara Sime dan E&O. Secara kebetulan Big Dog adalah antara blogger yang dipercayai setia kepada puak Mahatir dalam UMNO dan habuannya dirampas oleh rakan sejawatnya untuk menyerlakan tanggungjawab Nazir dalam perjanjian ini.

Terus-terang dikatakan sebagai juru bank pelaburan, Nazir hanya mampu buat apa yang sepatutnya-iaitu memerhati perjanjian orang-orang kaya kepada broker. Itulah sebabnya beliau mendapat gaji yang tinggi onleh pemegang-pemagang saham UMNO. Samada perjanjian ini ini tdak berprinsip dan jika CIMB perlu menasihatkan atau menolak transaksi yang meninbulkan syak wasangka adalah satu issue yang berbeza, walaupun selapas itu telah dibuktikan yang mereka perlu menghadap kausa undang-undang.

Huru-Hara apabila UMNO bagaikan Titanic

Dalam masa ini, dua perjanjian besar yang mempunyai unsure-unsur politik telah dibuat dalam persediaan mananti pilihanraya umum ke-13. Ini telah menyadarkan ramai pihak seperti pembayar cukai, pemegang saham dan rakyat jelata untuk sedar dan meminta jawapan.

Elit UMNO telah pun mengambil kesempatan keatas kuasa mereka setelah berabad-abad lamanya untuk menguntungkan diri mereka sendiri kini tidak mencukupi oleh itu pluang ini dipercatai adalah pelauang keemasan yang terakhir. Ini megatakan yang UMNO seddang mengambil peluang untuk menggunakan perjanjian-perjanjian ini keatas satu sama yang lain.

Apabila perjanjian MAS-AirAsia diungkaikan, rami yang memihak Badawi membangkang. Pertalian antara Tajuaddin kepada Daim dan Mahatir dan kelemahan MAS didedahkan. Tidak ada lagi perjanjian yang boleh membawa manfaat kepada BAdawi menerusi Kalimullah kerana blogger-blogger kini sibuk mengutuk perkara yang musykhil dalam transasi ini dan ini disifatkan sebagai “ menjadi kejam demi kelembutan” dan negara sebelum puak.

Mungkin Nazir kurang disenangi kerana caranya uyang kurang sopan namun beliau bukanlah target sebenar. Untuk Sime-E&O yang kebetulaan melibatkan tycoon yang mempunyai pertalian dengan Daim dam Mahatir, target utama mereka adalah Najib dan Badawi

Najib yang diselubungi scandal sudah bersedia untuk keluar dan ia tidak penting yang beliau telah dibantu oleh adiknya seorang juru bank yang bijaksana yang juga dikecam sekali. Ini juga untuk memastikan yang pilihan Mahatir mudah mendapat jawatan Ketua UMNO dan semua usaha penyokong Badawi untuk memebolehkan anak mentua badawi yan bercita-cita tinggi itu mengambil alih.

Dalam hari-hari yang akan datang akan berlaunya lebih banyak pendedahan salah laku Najib dan puaknya, keluarga BAdawi dan juga puak Mahatir yang melibatkan Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin balak didedahkan. Kini Anwar dan Pakatan Rakyat boleh berehat, musuh politik mereka bakal memusnahkan diri mereka sendiri. Seperti Titanic, kapal lanun UMNO bakal tenggelam. Peperangangan dalaman bakal menjadi hangat pada pusingan akhir.


- Malaysia Chronicle

KOMEN: PEREBUTAN KUASA DALAM UMNO UNTUK MEMBOLOT HARTA NEGARA- SEDARLAH RAKYAT KELUAR DARI MIMPI NGERI INI....

KABINET,MENTERI TIDAK BENARKAN ASTRO NAIK HARGA TAPI.....

Luahan hati pengguna Astro bongkar sandiwara menteri!

SALAH seorang sahabat pembaca MiLo SuaM meminta agar disiarkan ulasan yang dihantarnya kepada pihak pengurusan Astro, melalui ruangan survey di laman sesawang syarikat berkenaan [Astro].

Di bawah ini komen yang dihantar oleh beliau
.

Ini adalah salah seorang daripada ribuan pelanggan yang benar-benar sakit hati dengan Astro.

Perkara pokok yang dibangkitkan di sini ialah, mengenai harga pakej yuran bulanan Astro yang sudah dinaikkan serta cukai yang dikenakan.

Apa yang jelas penipuan dan sandiwara menteri yang pernah dikaitkan dengan isu rogol amah telah terbongkar.

Lihat laporan berita di bawah ini baik-baik, apa yang telah dikatakan oleh menteri, dan apa pula yang telah berlaku? [Utusan]

Menaikkan harga, bercanggah undang-undang, Astro akan dikenakan denda jika terus juga naikkan, kabinet tak benarkan, bla bla bla...

Bila menteri nak kenakan kompoun dan denda kepada Astro? Jika menteri dan semua pihak yang terlibat terus buat bodoh, kita akan buat memorandum khas, kita demo depan pejabat Astro dan SKMM, siapa setuju?


source: http://milosuam.blogspot.com/2011/09/luahan-hati-pengguna-astro-bongkar.html#ixzz1XsW4VJzX

13 September 2011

MASIHKAH ANDA INGAT `CORRECT...CORRECT ' VIDEO LINGAM TULIN

Video Lingam: Perakuan tak perlu semakan semula

Mahkamah Persekutuan hari ini membuat keputusan bahawa tidak perlu dibuat semakan semula terhadap hasil penemuan oleh Suruhanjaya Diraja yang menyiasat klip video kontroversi melibatkan peguam Datuk VK Lingam yang didakwa cuba campur tangan dalam pelantikan hakim.

Panel tiga hakim Mahkamah Persekutuan terdiri Presiden Mahkamah Rayuan yang baru, Hakim Tan Sri Md Raus Sharif, Ketua Hakim Malaya yang baru, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin dan Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Abdull Hamid Embong yang membuat keputusan sebulat suara itu, mendapati bahawa Suruhanjaya Diraja itu sekadar membuat penemuan dan perakuan dan bukannya satu keputusan selepas mendengar keterangan ketika menyiasat klip video peguam berkenaan yang didakwa cuba menggunakan pengaruhnya dalam pelantikan hakim.

Hakim Md Raus, yang membacakan keputusan mahkamah itu, berkata bahawa kedudukan Lingam dan dua bekas Ketua Hakim Negara, Tun Eusoff Chin dan Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim, tidak

terjejas teruk akibat daripada penemuan suruhanjaya itu.

Mahkamah membuat keputusan itu selepas membenarkan rayuan Suruhanjaya Diraja itu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan yang membenarkan Lingam dan dua bekas Ketua Hakim Negara berkenaan, membuat rayuan bagi mencabar keputusan suruhanjaya itu.

Suruhanjaya terdiri lima anggota itu, dalam laporannya, memperakukan supaya tindakan sewajarnya diambil terhadap enam individu terdiri Lingam (kiri), Eusoff, Ahmad Fairuz, jutawan Tan Sri Vincent Tan, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor kerana salah laku.

Laporan itu menyebut bahawa terdapat keterangan prima facie bagi menyiasat mereka ini berhubung kesalahan mengikut Akta Hasutan, Akta Rahsia Rasmi, Kanun Keseksaan dan Akta Profesion Guaman.

Suruhanjaya itu mendapati bahawa klip video berkenaan adalah tulen dan Lingam merupakan orang yang dilihat sedang bercakap (melalui telefon) dengan Ahmad Fairuz.

- Bernama

`KONSPIRASI GELAP' JATUHKAN MB SELANGOR

Lain Yang Ditanya Lain Yang Dijawab

Saya membaca respon dari Dato’ Adzib berhubung ‘pertemuan MAIS, JAIS, Wakil Pejabat Peguam

Negara dan 45 NGO’ yang disiarkan oleh beberapa laman berita alternatif dengan perasaan penuh minat. Apa yang dipersoalkan ialah tujuan pertemuan itu dan ‘statusnya’, iaitu sama ada ianya pertemuan rasmi atau sebaliknya.

Responsnya ialah, pengerusi pertemuan ialah exco agama, orang keliling MB yang ingin menjatuhkan MB bukan MAIS ataupun JAIS dan akhirnya, beliau meminta peguam-peguamnya untuk mengkaji samada ada ruang untuk saya disaman. Lain yang diminta lain pula yang dijawab!

STATUS PERTEMUAN
Saya tidak tanya siapa yang mempengerusikan pertemuan berkenaan. Saya tanya adakah pertemuan tersebut pertemuan rasmi atau sebaliknya. Sekiranya rasmi, maka di mana surat jemputannya, apa agendanya dan mana minit mesyuaratnya? Sekiranya semua itu tidak ada dan pertemuan diadakan secara jemputan bisik-bisikan, tanpa surat rasmi, maka sudah pasti ianya pertemuan konspirasi gelap! Atau ianya satu kebiasaan untuk MAIS dan JAIS membuat pertemuan ‘konspirasi gelap’ sebegini? Mirip tahap profesionalisma BN kalau begitu!

Saya ingin tahu siapa yang menjemput dan menganjurkan pertemuan, bukan siapa yang jadi pengerusi. Pengerusi kadang-kadang main tangkap muat sahaja, lebih-lebih lagi pertemuan TIDAK rasmi. Ada yang dijemput hadir, bila hadir, dia diketengahkan sebagai pengerusi sebagai tanda ‘hormat’ kononnya. Akhirnya pengerusi tersebut hanya sekadar memberi laluan untuk Pengerusi MAIS dan wakil pejabat Peguam Negara bercakap! Itu merupakan satu kemungkinan, bukan saya menyatakan ianya berjalan begitu.


Berhubung kenyataan Yusri dari PEMBELA yang keluar dalam Sinar Harian, adalah jelas dia bercakap mengenai pertemuan lain. Bukan pertemuan yang saya maksudkan. Namun oleh kerana dia dari PEMBELA, maka mungkin dia merasakan dirinya terpanggil untuk membela Dato Adzib, walaupun dia tidak tahu hujung pangkal. Tidak mengapa, saya maafkan dia.

ORANG KELILING MB YANG INGIN MENJATUHKAN MB!
Amboi-amboi Dato Adzib, bukankah saya sudah kata, kalau teringin sangat main politik, harap terjun masuk gelanggang. Jangan guna jawatan dalam MAIS untuk berpolitik, tidak manis. Yang geli hatinya, Dato Adzib kata kenyataan saya tidak bertanggung-jawab! Yang kenyataan dia yang jelas bertujuan untuk mengadu-domba dan menimbulkan syak wasangka di kalangan MB dan ‘orang kelilingnya’ dia anggap kenyataan bertanggung jawab?

Saya rasa Dato Adzib perlu samada buktikan tuduhan liar beliau dengan mendedahkan siapa yang dia maksudkan atau minta maaf kepada kerajaan dan rakyat Selangor atas kenyataan beliau yang tidak bertanggung-jawab dan celupar itu.

Bagi saya, lagi banyak dia bercakap, lagi nampak jalur biru tua atas dahinya, biru tua UMNO/BN lah apa lagi.

INGIN SAMAN?
Respon ini yang terhebat. Orang-orang macam Dato Adzib anggap mereka ini tidak boleh dipersoal, seolah-olah mereka ini maksum. Kamu soal, saya saman kata mereka!

Hakikatnya saya tidak menuduh apa-apa; saya hanya bertanya melalui pembuka ayat “saya difahamkan..”, betul atau tidak betul tidak tentu lagi. Menunggu jawapan darinya. Yang dia pula tiba-tiba ingin melompat apa hal?

Saya sebagai wakil rakyat Parlimen Shah Alam merasa yakin bahawa warga Shah Alam ingin tahu samada MAIS digunakan sebagai ‘kubu pertahanan terakhir’ orang-orang UMNO dan diperkudakan untuk tujuan politik menjatuhkan MB ataupun sebaliknya. MAIS bukan parti politik dan saya rasa yakin rakyat Selangor, bukan sekadar warga Shah Alam, tidak redha sekiranya MAIS dijadikan alat politik UMNO atau mana-mana parti politik sekali pun.

Tapi inilah masalah orang yang berotak UMNO, dulu, sekarang dan selamanya. Mereka anggap jawatan mereka anugerah UMNO untuk digunakan sesuka hati mereka demi kepentingan UMNO dan tiada yang berhak untuk mempersoalkan tindakan mereka. Sedangkan saya difahamkan MAIS mendapat banyak kelebihan, seperti tanah dengan harga yang ‘istimewa’ atas alasan demi kepentingan ummat Islam Selangor, bukan ianya turun dari langit atau dari kocek bapa mereka! Ianya tetap dari khazanah kekayaan Negeri Selangor! Namun mereka anggap mereka tidak boleh disentuh atau disoal, kononnya.

Saya ingin sampaikan satu berita buruk kepada mereka ini. Pakatan Rakyat merupakan kerajaan yang berpaksikan ketelusan dan pertanggung-jawaban. Budaya mereka yang jelas bertentangan itu perlu ditukar!

Adakah itu sebabnya mengapa mereka dikatakan ingin menjatuhkan MB? Supaya dinaikkan kembali UMNO/BN supaya budaya mereka yang tidak telus dapat diteruskan? Terfikir pula, apa yang ingin mereka sembunyikan?

ORANG POLITIK TIDAK BOLEH BERCAKAP MENGENAI ISLAM
Ada orang yang kata “Tanah Melayu tidak pernah dijajah”. Saya kata bukan sekadar dijajah, malahan sehingga hari ini, masih ada otak yang tidak merdeka. Kata-kata yang ingin memisahkan politik dengan agama sehingga melarang orang politik bercakap menganai Islam, adalah tanda otak seseorang yang masih tidak merdeka. Ianya dijajah British dengan fahaman sekularisma mereka yang ingin memisahkan agama dengan politik!

Saya faham mengapa British ingin memisahkan agama dari politik. Ianya adalah kerana mereka melihat Islam itu sebagai sesuatu yang mengancam kuasa dan kedudukan mereka menjajah Negara ummat Islam. Kerana itulah Islam dilihat sebagai sesuatu yang merbahaya dan oleh itu tidak boleh dibenarkan untuk mewarnai pemikiran politik ummat Islam kembali setelah jatuhnya Khalifah Othmaniyyah. Dengan kerana bahayanya Islam sebagai kuasa politik, maka British mengharamkan peranan agama dalam politik. Orang politik tidak boleh bercakap mengenai agama kerana Islam itu bahaya! Adakah Dato Adzib juga mempunyai I’tiqad sebegini?

Jika diturut pegangan ini, maka Rasulullah (SAW) sendiri tidak akan diberi tauliah kerana Baginda seorang pemimpin politik. Khulafa Ar-Rasyidiin, iaitu Abu Bakar, Umar, Othman dan Ali (RA) kesemua mereka juga akan bermasalah mendapatkan tauliah di bawah pentadbiran Dato Adzib. Pegangan ini bercanggah dengan apa yang dituntut oleh Islam sendiri dan boleh dianggap sebagai satu pegangan yang salah dan sesat. Ia berpaksikan fahaman bahawa agama tidak ada kena mengena dengan urusan dunia seperti yang terkandung dalam ungkapan “beri kepada Ceaser (pemerintah) hak Ceasar dan beri kepada Tuhan hak Tuhan”. Ianya seolah-olah menyatakan bahawa hak Ceasar tidak terjatuh di bawah kekuasan dan hak Allah. Adakah Dato’ Adzib membawa ajaran songsang ini?

Sepatutnya, sebagai orang Islam, kita perlu mengalu-alukan usaha mencorakkan politik mengikut ajaran-ajaran Islam serta kemampuan ahli politik untuk memahami, membicara dan mengamalkan Islam. Mengapa kita ingin halang berkembang-luasnya pengaruh Islam ke dalam arena kehidupan masyarakat, dalam aspek sosial, ekonomi, perundangan dan juga politik? Kerana UMNO tidak mampu? Dan oleh kerana UMNO tidak ingin dan tidak mampu, maka Dato Adzib ingin jadi penghalang tersebar-luasnya budaya politik Islam di Negeri Selangor? Supaya orang tidak akan dapat melihat ketidak mampuan UMNO kerana melalui undang-undang Adzib ini, yang lain akan turut terhalang?

Amatlah malang bagi ummat Islam di Selangor apabila badan Islam seperti MAIS takut pada Islam dan ingin menghalang berkembang-luasnya kefahaman rakyat Selangor terhadap Islam sebagai satu cara hidup yang lengkap dan sempurna. Saya doakan DYMM Sultan Selangor tidak terpengaruh dengan pemikiran yang songsang sebegini dan akan menyedari bahawa hanya kebaikan dan kerahmatan akan terhasil apabila semua rakyat Negeri Selangor, bukan sahaja ahli politik bercakap dan beramal mengikut ajaran Islam.

DIDAKWA JAIS
Saya didakwa JAIS! Bukan kerana khalwat atau meminum arak, tetapi kerana saya bercakap menengai Islam. Dan apa yang saya sampaikan tidak pula dikatakan salah dari sudut maksud dan isi kandungannya, hanya saya tidak dibenarkan bercakap mengenai Islam.

Saya tidak mahu berbicara panjang mengenainya di sini. Saya hanya ingin bertanya, siapakah yang berani mengharamkan sesuatu yang telah diwajibkan Allah dan RasulNya?

Islam bukan milik JAIS sehingga dianggap JAIS berhak memberi kebenaran atau melarang seseorang bercakap mengenai Islam. Sebagai seorang Muslim, saya berhak bercakap mengenai agama saya, iaitu Islam dan memang digalakkan, malahan ada yang menyatakan wajib menyampaikan risalah Islam.

Kalau ada yang disampaikan didapati tidak betul dan bercanggah dengan ajaran Islam, maka dakwa saya atas sebab itu, bukan kerana saya bercakap mengenai Islam! Kerana itu adalah sebahagian dari tugasan saya sebagai seorang Muslim dan pimpinan Parti Islam.

Dan insyaAllah akan saya teruskan, seperti yang pernah disabda oleh Rasulullah (SAW):
“Walaupun diletakkan Matahari di tangan kananku dan bulan di tangan kiriku untuk ku tinggalkan kerja ini, tidak akan aku lakukan sehingga Allah memberikan kemenangan kepada usaha ini atau membinasakan ku dalam memperjuangkannya” (Au kama Qal).

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Najib Dusta lagi, kisahnya dibongkar pelajar Malaysia di Perth

Dusta kerana terdesak, kisah Najib dibongkar pelajar Malaysia di Perth

Ia bukan lagi rahsia Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sedang behadapan dengan saat-saat genting. Beliau dan pentadbiran beliau beserta parti UMNO telah terperangkap dalam penipuan- penipuan yang tidak berpenghujung. Namun begitu, mereka seolah-olah tidak mempunyai niat apa-apa untuk menghentikannya atau ia telah menjadi tabiat mereka dan mereka tidak lagi mampu mengelaknya.

"Mereka telah menjadi orang-orang yang pendusta bersiri - tiada ubatnya," Ahli Parlimen PKR, Gopeng Lee Boon Chye; seorang doktor yang terkenal, memberitahu Malaysia Chronicle.

Insiden terbaru melibatkan Najib, yang telah dilihat keluar secara senyap-senyap dari negara ini untuk berehat sebentar di Perth Australia pada Hari Kebangsaan Malaysia , 31 Ogos yang lepas.

PM tidak membuat apa-apa pengumuman sungguhpun dari segi protokol beliau dikehendaki untuk berbuat demikian. Walaubagaimanapun, malang baginya, pesawat - jet kerajaan Malaysia telah dikesan mendarat di lapangan terbang Australia.

Diselamatkan oleh FBC Media dan Bernama

Apabila digesa untuk berterus terang mengenai perkara itu dan ditanya jika beliau menyalahgunakan wang rakyat untuk kemudahannya pergi bercuti peribadi; agensi berita nasional Bernama melakukan beberapa kerja PR yang mewah untuknya.

Pada hari Ahad, Bernama mendakwa Najib telah pergi ke Perth untuk menghabiskan Hari Raya bersama pelajar Malaysia di sana. Ini berlaku pada hari Sabtu, Hari Raya telah jatuh pada hari Selasa dan beliau berangkat pada hari Rabu, iaitu pada Hari Kebangsaan.

Perkara itu menjadi lebih teruk, apabila Bernama berkeras mendakwa pelajar di Perth telah menemui beliau dan mengatakan bahawa ucapan Najib 'menjadi sumber inspirasi' mereka.

"Sangat hebat mendengar Perdana Menteri kita berucap, dan beliau sangat mengagumkan," Bernama melaporkan seorang pelajar Curtin, Lim Jian Min, dari Kedah berkata. "Dia menaikkan semangat kita dan memberikan jawapan yang baik kepada semua persoalan kami."

Bernama juga memetik beberapa pelajar lain yang memuji PM. Dalam ucapannya, Najib telah menjelaskan konsep 1Malaysia yang tidak berfungsi itu lagi dan faedah kepada negara dan rakyatnya. Beliau juga berjanji bahawa akan ada beribu-ribu pekerjaan yang menunggu mereka apabila mereka pulang ke tanah air.

"1Malaysia bertujuan untuk menyatukan negara kita dan untuk membawa semua bangsa bersama-sama mencapai kemajuan dan kemakmuran. Sebahagian daripada anda mungkin mahu untuk tinggal disini selepas tamat pengajian untuk mendapatkan pengalaman bekerja di Australia. Itu tidak mengapa. Tetapi sila kembali ke Malaysia kerana kita akan memerlukan anda , "kata Najib.

Dusta lagi!

Tetapi semua usaha-usaha untuk menyelamatkan Najib sia-sia belaka.

Seorang pelajar Malaysia yang juga merupakan pegawai kerajaan yang menghadiri majlis makan malam Najib telah menafikan yang dia telah memuji ucapan Perdana Menteri. Malah, beliau mendakwa bahawa Bernama telah memutarbelitkan kata-kata nya.

Semasa dihubungi, pelajar berikut terkejut dengan laporan itu kerana pelajar tersebut sebenarnya telah membuat komen itu sebelum ucapan Najib.

"Mereka benar-benar telah mengubah dan menokok tambah apa yang kita kata kerana saya tidak pernah berkata seperti yang telah dilaporkan. Segala-galanya telah dilakukan sebelum ucapan dan bukan selepas ucapan itu. Saya rasa ia tindakan bodoh dan tidak perlu," Malaysiakini melaporkan pelajar tersebut sebagai berkata.

"Mereka dimasukkan benda-benda yang kita tidak penah ucapkan dan mengubah kata-kata kami. Kami tidak berkata apa-apa yang buruk, jadi saya tidak nampak mengapa mereka perlu berbuat demikian."

Apabila diminta untuk memberi komen, pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat hanya mampu menggelengkan kepala dan ketawa. Mereka menegaskan selepas dimalukan di pentas antarabangsa baru-baru ini apabila Najib didakwa membayar RM58 juta wang rakyat Malaysia kepada perunding FBC Media UK bagi mereke laporan palsu yang menggambarkan imej positif dirinya, pentadbirannya dan projek-projek mereka kepada penonton seluruh dunia.

Pihak berkuasa UK sedang menyiapkan siasatan terhadap FBC Media dan boleh melancarkan enkuari awam besar-besaran kerana FBC telah menjual berita palsu kepada rangkaian seperti CNN, CNBC dan juga BBC. Najib dan FBC diselar kerana cuba untuk 'menipu' penonton global, manakala pemimpin pembangkang Malaysia telah berjanji untuk bertanya kepada beliau di Parlimen mengenai jumlah sebenar yang dihabiskan untuk publisiti palsu tersebut.

"Ini jelas menunjukkan sebuah rejim yang berada di ambang kehancuran. Apabila anda mendengar kata-kata seperti 'hebat' dikaitkan dengan Najib, anda benar-benar cenderung untuk merasionalkan apa jua laporan tersebut" naib presiden PKR Tian Chua memberitahu Malaysia Chronicle.

Malaysia Chronicle

12 September 2011

Pemimpin Umno melondehkan(seluar) hipokrit sendiri di khalayak ramai

Fakta sejarah: PAS bidas ‘bomoh Umno’ kelirukan rakyat, ahli sendiri

KUALA LUMPUR, 12 Sept – Sambil membidas “bomoh Umno” nampaknya menentukan bahaya atau tidak seseorang, PAS berkata, rakyat dan ahli Umno sendiri bertambah keliru dengan percaturan politik pemimpin parti teras Barisan Nasional (BN) itu.

“Rasanya bukan rakyat sahaja, bahkan ahli-ahli Umno turut keliru dengan permainan politik pemimpin Umno yang sendiri melondehkan hipokrit sendiri di khalayak ramai,” kata Ketua Penerangan PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) hari ini.

Kata beliau, apabila terbongkarnya fakta bahawa parti Umno telah mengadakan hubungan dengan Parti Komunis Cina (PKM) dengan menandatangani perjanjian, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tetiba membuat kenyataan bahawa “komunis sekarang tidak sama dengan komunis dahulu.”

“Jika kita mengikut logik Perdana Menteri, maka boleh disimpulkan bahawa komunis sekarang sudah tidak lagi menjadi pengganas, kerana itu komunis sekarang tidak lagi mendatangkan bahaya kepada negara.

“Sekiranya rakyat mengikut logik Perdana Menteri yang bijak ini juga bermakna, mana-mana rakyat yang ingin menganut ideologi komunis sekarang tidak lagi dianggap bahaya dan bukan lagi ancaman kepada negara,” kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Tuan Ibrahim juga membidas kepimpinan Umno-BN dengan berkata, mungkin atas logik tersebut juga rasanya, sebab utama beliau sedia berbesan dengan anak pemimpin Kazakhstan, sebuah negara berfahaman komunis dan lama di bawah jajahan Rusia.

“Jika benar kenyataan Najib itu ikhlas, rakyat kini tetiba rasa hairan bila mana dalam ambang perhimpunan Bersih 2.0 baru-baru ini, mengapa pula kerajaan di bawah telunjuk beliau menahan enam pemimpin (Parti Sosialis Malaysia) PSM dalam Ordinan Darurat kerana tuduhan cuba menghidupkan fahaman komunis.

“Bukankah ini melanggar logik Najib sendiri?” kata Tuan Ibrahim.

Justeru soal beliau, sebab kalau komunis sekarang tidak sama dengan komunis dahulu, kenapa pula mereka ditahan di bawah Ordinan Darurat?

“Seolah-olah kalau Umno yang mengadakan hubungan dengan komunis, maka komunis itu komunis baik; kalau parti lain asalkan bukan Umno, maka komunis itu komunis jahat.

“Maka, sesiapa yang nak mengadakan MoU dengan mana- mana kumpulan parti yang dianggap komunis, kena tanya Umno dahulu kerana hanya Umno dapat membezakan mana komunis baik, mana komunis yang bahaya,” katanya lagi.

Beliau seterusnya berhujah, “kalau nak tahu sesuatu negara itu dijajah atau tidak kena tanya pula Majlis Profesor Negara (MPN) atau mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Rasanya MPN dan Dr Mahathir sajalah yang tepat boleh menentukan siapa yang secara teknikalnya kena jajah, siapa negara yang naungi saja. Jajah secara zahir, di mana kekayaaan hasil bumi negara seperti bijih timah dirakus adalah tidak sah secara teknikal, maka sesiapa yang jawab sebegini dalam ujian Sejarah patut diberi markah kosong,” tambah beliau.

Pesuruhjaya PAS Pahang ini juga berkata bila mana MPN membuat kesimpulan bahawa negara tidak pernah dijajah, ini bermakna sesiapa yang lawan orang putih dulu, sebenarnya ia lawan orang Melayu.

“Cuma kalau nak tahu orang Melayu ini bahaya ataupun tidak, ini pun kena tanya Umno dulu. Bomoh Umno akan telek dalam air pinang, dan umum untuk pengetahuan dunia adakah Melayu ini bahaya atau tidak.

“Kalau Melayu itu kehijau-hijauan, maka segala daripadanya adalah bahaya dan mengancam Umno, kalau Melayu tu kebiru-biruan maka ia Melayu yang baik, maka keistimewaan diberi – segala untuknya halal, bagi orang lain akan jadi haram,” kata beliau.

PENANGAN BERSIH2.0 NAJIB MAHU HAPUS ISA

Najib timbang mansuh ISA tingkat undi PRU-13

KUALA LUMPUR, 12 Sept — Datuk Seri Najib Razak kemungkinan memansuhkan Akta Keselamatan Dalam

Negeri (ISA), yang menjadi kritikan pembangkang, seawal minggu ini untuk mendapatkan momentum menjelang pilihan raya umum dalam waktu terdekat ini.
Najib mengambil alih jawatan perdana menteri pada April 2009 dengan janji mahu mengkaji semula undang-undang itu tetapi kredibiliti kepimpinan perdana menteri yang dipersoalkan dengan serius ekoran pendirian dasarnya yang sering berubah sedang mempertimbangkan untuk memansuhkan ISA.

ISA yang diperkenalkan lebih lima dekad lalu menyediakan peruntukan menahan seseorang tanpa perbicaraan.

The Malaysian Insider difahamkan ada sedikit “halangan” di Kementerian Dalam Negeri dan elemen-elemen sayap kanan dalam Umno sendiri, tetapi dengan mengambil kira keperluan Najib untuk mendapatkan sokongan golongan pertengahan, penasihatnya merasakan bahawa beliau perlu mengambil tindakan yang drastik.

“Pilihan beliau terhad,” kata satu sumber kepada The Malaysian Insider.

“Ada tentangan ke atas idea itu tetapi Perdana Menteri diyakinkan bahawa undang-undang itu tidak perlu memandangkan ada undang-undang lain untuk berurusan dengan keselamatan,” kata beliau merujuk kepada Ordinan Darurat, yang telah digunakan untuk menahan enam aktivis Bersih 2.0 dua bulan lalu.

Keenam-enam mereka telah dibebaskan kemudian tetapi dikenakan tuduhan lain.

Najib (gambar) dikritik teruk dengan cara beliau mengendalikan perhimpunan tersebut pada 9 Julai.

Kajian Merdeka Center pula menunjukkan populariti beliau menjunam terus sejak Mei 2010.

Kata satu sumber, Najib yang juga Presiden Umno mahu mendapatkan balik sokongan golongan pertengahan dengan mencuba usaha terbaru ini.

ISA telah digunakan dengan meluas ketika Operasi Lalang 1987. Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim ditahan buat kali pertama di bawah ISA pada 1970-an dan kali kedua ditahan atas tuduhan liwat dan salah guna kuasa pada 1998.

Pada Julai lalu, Najib berkata kerajaan akan mengkaji akta-akta lain yang dilihat berkaitan dengan ISA bagi memastikan satu perubahan yang besar dalam usaha menangani keselamatan di negara ini.

Perdana Menteri berkata kajian dan perubahan melibatkan akta lain yang berkaitan dengan ISA dilihat perlu bagi kesesuaian keadaan semasa dan kehendak rakyat.

Sehari sebelum itu, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata pindaan ISA perlu dibentang di Dewan Rakyat bersama enam akta undang-undang pencegahan yang berkaitan dan kajian semula akta itu akan dilakukan oleh Kementerian Dalam Negeri dan Jabatan Peguam Negara dengan kerjasama Majlis Peguam.

Hishamuddin berkata akta akta berkenaan termasuk Akta Pencegahan Jenayah 1959 yang akan dikaji daripada aspek keberkesanan undang-undang dalam pencegahan jenayah; Seksyen 27 Akta Polis 1960 berkaitan perhimpunan awam yang tidak memerlukan permit; Akta Buang Negeri 1959 (Pindaan 1972) berkaitan sama ada undang-undang itu masih relevan.

Selain itu, Akta Kediaman Terhad 1933 berkaitan keberkesanan undang-undang dan perintah yang dikeluarkan dan Akta Dadah Berbahaya (Langkah-Langkah Pencegahan Khas) 1985 dan Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Mencegah Jenayah) 1969 berkaitan tempoh tahanan, hak dan layanan terhadap tahanan, kuasa Menteri Dalam Negeri dan penahanan tanpa perbicaraan.

Hishammuddin berkata akta itu sebenarnya sudah lama dalam penelitian kementeriannya dan Pejabat Peguam Negara dan cadangan sama ada akta berkenaan akan dipinda atau dimansuhkan sedang diambil kira.

Najib berkata kerajaan serius dalam usaha membawa perubahan dalam soal keselamatan dalam negara ini.

“Kerajaan serius membawa perubahan dalam soal keselamatan dalam negara kita yang lebih terbuka, kita perlu lihat undang-undang lain juga supaya kita dapat membuat perubahan yang besar dalam menangani keselamatan negara kita.

“Kita akan buat kajian dan perubahan terhadap akta tersebut supaya lebih sesuai dengan keadaan semasa dan sesuai dengan kehendak rakyat,” kata Najib -tmi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...