30 Ogos 2014

KEDAH AMAN MAKMUR, PENGEDAR DADAH SIAP BAWAK SUB MESINGAN.....MACAM DI MEXICO PULAK?


GAMBAR: Pengedar Dadah Siap Bawa Sub Mesingan Ditahan!Sungai Petani – Polis merampas sepucuk sub mesingan jenis Uzi, ratusan butir peluru serta lapan peket heroin selepas menahan seorang lelaki dalam satu kejadian di hadapan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Muda, di sini semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 7.30 malam itu, anggota polis peronda (MPV) yang sedang membuat rondaan cegah jenayah di kawasan berkenaan terserempak dengan suspek yang memandu Proton Wira Aeroback dalam keadaan mencurigakan.


Menurut sumber, suspek berusia 30-an yang berasal dari Padang Besar ditahan selepas dikejar kira-kira satu kilometer dari Jalan Hospital ke arah Jalan Badlishah, di sini, berhadapan IPD Kuala Muda selepas dia enggan memberhentikan keretanya.

“Suspek memecut keretanya sehingga merempuh dua kereta di kawasan berkenaan. Suspek cuba melarikan diri menyebabkan anggota polis terpaksa melepaskan dua tembakan ke arah tayar kereta menyebabkan kenderaan itu terbabas. – Harian Metro

9 RAHSIA YAHUDI...


Sembilan Rahasia Yahudi


Kita tahu saat ini bangsa Yahudi menguasai dunia, bahkan ada teori konspirasi Illuminati, suatu cara bangsa Yahudi menguasai dunia. Seperti kita ketahui juga ada banyak hal di dunia ini yang tampaknya begitu misteri, namun sudah menjadi gaya hidup dan namun remeh di sekeliling kita.

1. Bahaya Rokok

Bangsa Yahudi pemilik pabrik rokok terbesar di dunia. Bangsa Yahudi tidak merokok, mereka tahu bahaya merokok jadi harga rokok dibuat sangat mahal. Di New York, Amerika Serikat harga rokok per bungkusnya $ 12. Itu setara Rp 108.000 bila harga dollar 9.000 rupiah.

Bila pasar Yahudi enggan membeli rokok karena mahal, lantas dijual kemana rokoknya? Tentu saja ke negara-negara Muslim. Misalnya Indonesia. Merokok dapat membuat otak tumpul dan bodoh, dan di Indonesia rokok dijual di samping sekolah. Lihat saja warung kaki lima di sebelah sekolah Anda, jual rokok? Bangsa Yahudi makin pintar karena tak merokok, dan umat muslim semakin bodoh karena lebih memilih membeli rokok ketimbang menabung atau melakukan investasi cerdas lainnya.

2. Bahaya Vaksin Dan Obat Modern

Yahudi jago membuat vaksin dan obat modern lainnya, tapi tahukah Anda? Rakyat Israel tidak berobat menggunakan vaksin dan obat- obatan modern, mereka tahu obat yang mengandung bahan kimia tidak bagus untuk kesehatan. Karena itu masyarakat Israel memilih obat- obatan alami, misalnya coba tebak, Habbatus Sauda! Sungguh ironi, pengobatan alami sunah rasul digunakan sebagai pengobatan sehari-hari rakyat Israel, namun umat Islam lebih percaya dengan obat kimia yang katanya modern itu. Belum lagi beberapa vaksin mengandung babi.

3. Hubungan Ibu Dan Calon Bayinya

Wanita Yahudi ketika mengandung, akan mendengar suami membaca, menyanyi atau mereka akan menyelesaikan masalah matematika bersama-sama. Tujuannya untuk mendapatkan bayi yang bijak dan pintar, karena pikiran dan perasaan si ibu berkesinambungan dengan sang anak. Ketika si anak lahir, sang ibu menyusui sendiri anaknya. Bagaimana dengan umat Islam? Saat ini banyak ibu yang memilih menggunakan susu pabrik ketimbang ASI untuk bayinya.

4. Mengganti Kafein berbahaya

Bangsa Yahudi tahu itu. McDonald di Israel mengganti kopi berkafein dengan teh yang mengandungi polyphenols. Polyphenols berguna sebagai antioksidan memperbaiki sel rusak dan mencegah kanker. Sedang umat Islam masih terpedaya dengan kafein berbahaya.

5. Makan Buah Sebagai Makanan Pembuka

Di Israel mereka mendahulukan makan buah terlebih dahulu sebelum memakan makan utama. Mereka tahu kalau mereka makan makanan utama terlebih dahulu (misalnya nasi atau roti), maka mereka akan mengantuk, lemah dan payah. Sungguh kombinasi yang tidak produktif untuk belajar dan bekerja. Bagaimana dengan umat Islam? Lagi-lagi mereka terpedaya. Masyarakat muslim lebih percaya untuk memakan buah sebagai makanan penutup. Pantas jadi suka mengantuk.

6. Penggalian Masjid Al Aqsha dan Qubah Shakhrah

Sejak 50 tahun lalu, Israel melakukan penggalian bawah tanah. Israel menginginkan Masjid Al Aqsha dan Qubah Shakhrah runtuh dengan sendirinya.

7. Penipuan Sejarah Israel memanipulasi fakta sejarah dengan mengatakan negara-negara Arab yang menyerang Israel terlebih dahulu pada perang tahun 1967.

Padahal faktanya, Israel yang menyerang negara-negara Arab terlebih dahulu kemudian mereka merebut kota Al Quds dan Tepi Barat. Tetapi mereka mengatakan serangannya itu adalah serangan untuk menjaga diri dan antisipasi?

8. Umat Muslim Dan Kristen Bersatu

Di Palestina, umat muslim dan umat kristen bersatu melawan penjajahan zionis.

9. Wajib Militer

Para pelajar Israel diwajibkan ikut wajib militer dan dilatih taktik ketentaraan seperti menembak dan memanah. [beny95] ~ISLAMPOS

29 Ogos 2014

6000 PEKERJA MAS AKAN DIBERHENTIKAN -KHAZANAH


Suntikan RM6 bilion kepada MAS satu pelaburan, kata Najib

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini menyifatkan suntikan modal RM6 bilion yang diberikan Khazanah Nasional kepada Malaysia Airlines (MAS) adalah satu pelaburan.

Datuk Seri Najib Razak hari ini menyifatkan suntikan modal RM6 bilion yang diberikan Khazanah Nasional kepada Malaysia Airlines (MAS) bukanlah untuk menyelamatkan syarikat penerbangan negara itu semata-mata, malah lebih berbentuk pelaburan.

Perdana menteri berkata MAS mungkin memerlukan lebih daripada tiga tahun bagi pelan pemulihannya, namun akan ada pertumbuhan positif dalam tempoh berkenaan.

"Wang disuntik ke dalam MAS dan kita memutuskan RM6 bilion itu mesti diperoleh semula. Ia bukan menyelamatkan. Menyelamatkan ialah apabila ia tidak dapat dipulihkan semula.

"Khanazah akan mengembalikan setiap sen dalam RM6 bilion itu. Ini pelaburan. Bukan menyelamatkan," katanya dalam satu sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno di Menara Dato' Onn hari ini.

Khazanah Nasional Berhad hari ini berkata MAS akan mengurangkan 6,000 (30%) daripada 20,000 pekerja kepada 14,000 dan akan memindahkan ibu pejabat dan operasi utama ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di bawah pelan pemulihan syarikat itu.

Khazanah sebagai pemegang saham terbesarnya mengumumkan pengurangan pekerja besar-besaran dilakukan, selepas MAS kerugian sekurang-kurangnya RM3 juta sehari bagi separuh pertama tahun kewangan semasa.


Kerugian semakin bertambah selepas syarikat itu berdepan dua tragedi besar, kehilangan Penerbangan MH370 pada Mac lalu dan MH17 yang ditembak jatuh di Ukraine pada 17 Julai.

Najib berkata, sebarang pengecilan perniagaan MAS akan dilaksanakan secara berperikemanusiaan dan belas kasihan.

Katanya, jika ada keperluan bagi menggantikan ketua pegawai eksekutif MAS pada masa ini maka peluang anak tempatan akan diberikan keutamaan.

"Dia boleh orang tempatan atau asing. Jika asing, ia hanya dalam tempoh sementara. Warga tempatan akan mengambil alih kemudiannya," katanya.

Perdana menteri berkata pelan penstrukturan semula MAS ini dilakukan adalah semata-mata demi melihat syarikat penerbangan negara itu berdaya maju dan bantuan kerajaan diperlukan untuk merealisasikan hasrat itu.

Katanya, menjadi harapan rakyat Malaysia agar MAS terus dikekalkan sebagai syarikat penerbangan nasional.

"Kita menggariskan beberapa prinsip seperti rakyat Malaysia mahukan MAS sebagai syarikat pengangkutan tempatan yang boleh dibanggakan.

"Kita hendak tentukan MAS mesti merupakan syarikat penerbangan komersial, seperti jika kerajaan menghendaki MAS terbang ke satu destinasi maka kerajaan perlu berikan subsidi kepada MAS.

"Segala keputusan yang dibuat MAS mesti atas pertimbangan komersial," katanya. – 29 Ogos, 2014.~ tmi

TMJ KATA PASUKAN HARIMAU A HANYA HANYA BERMAIN DI LIGA KAMPUNG DI AUSTARLIA!!

Tunku Ismail memberi contoh pengulas sukan Astro, Zainal Abidin Rauf mengatakan pemain bola sepak pasukan Harimau Muda A menerima pengalaman yang bagus di Australia dan mampu beraksi untuk pertandingan peringkat ASEAN.

Menurut beliau, kenyataan itu tidak benar kerana pasukan Harimau Muda A bermain di liga kampung di Australia, bukan liga gred A tetapi liga gred D atau E.


TMJ Kritik Pengulas Astro Sebagai Tidak Profesional


KUALA LUMPUR – Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim menganggap pengulas bola sepak Astro sebagai golongan yang tidak profesional kerana sering memberi maklumat berat sebelah mengenai sesebuah perlawanan kepada penonton.

Beliau yang juga Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) berkata, pengulas sukan bola sepak Astro sebenarnya tidak tahu apa-apa tentang bola sepak menyebabkan mereka menyampaikan maklumat yang tidak berlandaskan fakta.

“Pada pandangan saya, pengacara Astro tidak profesional dan tidak tahu apa apa berkenaan bola sepak. Begitu banyak komen yang berat sebelah dan tidak memberi maklumat yang berdasarkan fakta kepada penyokong-penyokong bola sepak tanah air.

“Kita mesti sedar bahawa kita mempunyai masalah dan kita tidak boleh sembunyikannya demi pembangunan bola sepak negara. Pengacara Astro Arena juga selalu menafikan yang pengadil kita adalah begitu teruk. Sebagai pengacara, anda semua sepatutnya memberi maklumat yang benar kerana para penonton dan penyokong bola sepak berhak tahu perkara-perkara yang benar dan berdasarkan fakta,” tegasnya dalam satu kenyataan yang disiarkan dalam Facebook Johor Southern Tigers hari ini.
Tunku Ismail memberi contoh pengulas sukan Astro, Zainal Abidin Rauf mengatakan pemain bola sepak pasukan Harimau Muda A menerima pengalaman yang bagus di Australia dan mampu beraksi untuk pertandingan peringkat ASEAN.

Menurut beliau, kenyataan itu tidak benar kerana pasukan Harimau Muda A bermain di liga kampung di Australia, bukan liga gred A tetapi liga gred D atau E.

“Pasukan kita dihantar ke Australia oleh kerana ada beberapa individu yang ada kepentingan peribadi mereka dan bukan dengan niat untuk menambah baik lagi mutu pasukan kita,” katanya. 

KETUM DIBAWAH AKTA DADAH MERBAHAYA...KEPADA PENANAM POKOK TU SILA AMBIL PERHATIAN !!!


DAUN KETUM DIWARTA DI BAWAH AKTA DADAH BERBAHAYA


 Pelaksanaan undang-undang daun ketum di bawah Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 dijangka dapat dilaksanakan dalam tempoh tiga bulan pertama tahun depan.

Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata warta berhubung peruntukan undang-undang khusus untuk daun ketum di bawah Akta Dadah Berbahaya itu telah diserah kepada Peguam Negara untuk ditandatangani.

"Pada 19 Ogos, Menteri Kesihatan (Datuk Seri Dr S. Subramaniam) telah menandatangani warta supaya daun ketum diletak dalam jadual Akta Dadah Berbahaya dan warta itu telah dihantar kepada Peguam Negara," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Gejala dan Bahaya Penggunaan Daun Ketum di sini pada Khamis.

Beliau berkata penggunaan daun ketum sebelum ini diletak di bawah Akta Racun dan tindakan meminda kesalahan itu di bawah Akta Dadah Berbahaya adalah bagi membolehkan tindakan undang-undang lebih ketat dikenakan terhadap pesalah daun ketum.

Negara perlu mempunyai undang-undang yang lebih ketat berkaitan penyalahgunaan dadah jenis itu memandangkan penggunaannya yang semakin meluas sehingga ke Sabah dan Sarawak dan boleh merosakkan generasi akan datang, katanya.

Wan Junaidi berkata di bawah Akta Racun, mereka yang didapati terlibat dalam memproses daun ketum hanya dikenakan denda sehingga RM10,000 yang dilihat tidak memberi kesan kepada masyarakat kerana pulangan daripada kegiatan memproses daun ketum boleh mencapai sepuluh kali ganda daripada jumlah itu.

"Jumlah rampasan daun ketum oleh pihak berkuasa juga sentiasa meningkat iaitu pada tahun 2012 sebanyak 5.22 tan daun ketum dirampas dan jumlah itu meningkat kepada 7.87 tan pada tahun 2013 dan sehingga Ogos 2014, sebanyak 6.9 tan daun ketum dirampas," katanya.

Beliau berkata dengan penguatkuasaan bahan itu di bawah Akta Dadah Berbahaya, mereka yang didapati bersalah juga boleh dikenakan hukuman penjara dan sebat.

Sehubungan itu, Wan Junaidi meminta agensi-agensi terlibat dalam penguatkuasaan mengadakan sesi penerangan seperti seminar kepada masyarakat berhubung hukuman yang lebih berat untuk penyalahgunaan daun ketum itu.- BERNAMA

Usah Berdalih Lagi, Hentikan Segera Bantuan Ekonomi dan Perdagangan Malaysia-Israel

Pautan kekal imej terbenam

Begini cara penghantaran minyak sawit ke Ashdod, Israel. "Bulk Liquid Packaging" kecangihan Yahudi

Pautan kekal imej terbenam

Pautan kekal imej terbenam
Hampa pernah tengok sijil Kosher? Kosher ni sijil halal bangsa Yahudi


Usah Berdalih Lagi, Hentikan Segera Bantuan Ekonomi dan Perdagangan Malaysia-Israel


Kenyataan Terbuka
28 Ogos 2014

Usah Berdalih Lagi, Hentikan Segera Bantuan Ekonomi dan Perdagangan Malaysia-Israel

Selesai sahaja sidang media aksi #PagarMiTi298 "Hentikan Perdagangan Malaysia dengan Israel" yang dikelola oleh SAMM dan sekutu, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri tampil memberikan penjelasan separa masak dalam isu ini.

Sehubungan itu, SAMM sekali lagi tampil meminta Menteri MITI untuk menjawab penjelasan yang telah beliau berikan tersebut :

Produk yang dihantar ke Palestin melalui Israel

Dunia mengetahui bahawa serangan rejim Zionis terhadap Gaza Humanitarian Aid Flotilla – Mavi Marmara pada 31 Mei 2010 sehingga menyebabkan Perdana Menteri Turki ketika itu Tayyip Erdogan telah menghalau keluar kedutaan Israel daripada Turki. Malah, 6 hari lepas, regim Zionis Israel telah pun melancarkan serangan udara menggunakan pesawat F-16 terhadap rombongan misi kemanusiaan Venezuela ke Gaza.

Bagaimana Menteri MITI boleh membuat kesimpulan bahawa regim Israel ini begitu suci dan murah hati mereka untuk melepaskan bantuan kemanusiaan masuk dengan mudah ke Palestin ataupun produk-produk yang boleh membantu urusan pembangunan ekonomi di wilayah Palestin? Jika regim Zionis ini begitu mulia hatinya tidak perlu warga Palestin bermurah hati untuk menggali terowong-terowong tikus bagi tujuan menyeludup masuk bekalan makanan, pakaian dan gas ke wilayah mereka.

SAMM telah mendedahkan isu perdagangan Malaysia dengan Israel ini semenjak tahun 2010 lagi. MITI sering membisu dalam isu ini dan mengelak untuk menjawap. Dalam Perbahasan Belanjawan 2012, YB Er Teck Hwa, Ahli Parlimen Kawasan Bakri telah membawakan isu ini dan Menteri MITI hanya memberikan jawapan bahawa perhubungan Malaysia dan lsrael adalah melalui rangkaian bekalan antarabangsa (international supply chain).

Namun, apabila SAMM terus membongkarkan dokumen demi dokumen, Menteri berubah nada dan menyatakan bahawa perdagangan ini adalah untuk menyelamatkan Palestin. Mengapa Menteri sering berdolak dalik? Apakah yang sedang dipertahankan oleh MITI dan keseluruhan Kabinet? Adakah MITI sedang mempertahankan kepentingan regim Zionis ataupun Ahli-ahli Lembaga Pengarah Syarikat-Syarikat yang mempunyai hubungan perdagangan dengan Israel?

SAMM dengan ini mendesak Kementerian untuk menjelaskan apakah jenis produk, syarikat yang terlibat dan nilai dagangan yang dihantar ke Palestin. Adakah Malaysia mempunyai pengesahan bahawa Pelabuhan di Ashdod, Israel itu digunakan sebagai transit sebelum produk-produk ini dihantar masuk ke Palestin.

Menteri tidak harus sekadar memberikan jawapan rambang sebaliknya mesti diiringi dengan fakta-fakta sahih. Dimanakah bukti-bukti produk-produk ini diterima oleh Syarikat-Syarikat atau perusahaan-perusahaan milik rakyat Palestin atau beralamat di wilayah Palestin?

Jika tidak, Menteri sekali lagi seperti kebiasaan terus kekal berbohong dan memanipulasi fakta untuk berselindung dan menyelamatkan diri semata-mata. Adakah Menteri juga merelakan setiap daripada rakyat Malaysia menjadi penyumbang kepada kematian rakyat Palestin selama ini?

Hubungan Eksport Israel ke Malaysia dan Penglibatan Syarikat Tempatan Dengan Syarikat Berpengkalan di Israel

Dalam isu hubungan perdagangan ini, SAMM tidak sekadar menyebut mengenai produk tempatan yang dieksport ke Israel tetapi juga melibatkan statistik eksport Israel ke Malaysia. Produk-produk yang dikeluarkan di Israel atau Made In Israel dan kita membantu untuk membelinya melalui syarikat-syarikat MNC.

Adakah MITI juga ingin mengatakan bahawa produk-produk ini berasal atau Country of Origin adalah dari Palestin yang hanya menggunakan pelabuhan-pelabuhan di sekitar Ashdod atau Haifa, Israel? Sejak bila Palestin mempunyai kilang-kilang industri membuat material-material atau komponen produk?

Menteri tidak sepatutnya mengecilkan skop seolah-olah hanya barang-barang bantuan kemanusiaan ke Palestin sahaja yang kita hantar selama ini. Kelemahan dan sikap sering menunduk kepada konglomerat asing oleh Pemerintah ini dalam menghalang produk "Made In Israel" masuk ke negara ini adalah sangat dangkal dan tidak boleh diterima.

Apakah Malaysia tidak lagi mempunyai kedaulatan sehingga mudah mengikut telunjuk pelabur asing? Mengapa Pemerintah tidak mempunyai keberanian seperti Turki, Chile, dan kebanyakkan negara Kesatuan Eropah yang begitu tegas menghalang perdagangan dengan Israel? Seperti mana ketegasan dan keberanian kita mengikut telunjuk Amerika Syarikat semasa menghentikan dagangan minyak dengan Iran pada tahun 2012 dahulu.

Keadaan ini samalah juga dengan sikap kita yang mengagungkan dan menyanjung tinggi Henry Gurney sehingga kini walaupun Henry Gurney ini merupakan watak belakang tabir yang mewujudkan negara Israel dan merampas tanah dan hak warga Palestin sebagai manusia yang bebas dan merdeka di dunia ini.

Bagaimana pula dengan syarikat perkapalan Zim yang bebas keluar masuk ke pelabuhan-pelabuhan kita, Syarikat AMDOCS yang digunapakai oleh ASTRO, APCO Worldwide yang menjadi penasihat Kerajaan dan lain-lain, apakah semua syarikat ini tidak berdaftar dan mempunyai lesen perniagaan. Siapakah pula yang memberikan syarikat-syarikat yang berlatarbelakangkan Zionis Israel ini diberikan lesen perniagaan di Malaysia?

Syarikat-syarikat yang diasaskan atau berpengkalan di Israel ini sudah pasti akan membawa balik setiap sen keuntungannya ke Israel. Tidak mungkin Mak Timah di Ulu Choh, Ah Seng di Kuala Kurau, Maniam di Telok Kemang dan jutaan lagi rakyat Malaysia akan menerima laba keuntungan syarikat ini apatah pula rakyat Palestin yang telah lebih 60 tahun menjadi mangsa penghapusan etnik regim zalim Zionis Israel ini.

Alasan bahawa syarikat-syarikat ini didagangkan di New York Stock Exchange (NYSE) juga hanya satu alasan untuk mengaburi pandangan khalayak dan mengelakkan sentimen kempen Boycott, Divestment and Sanction (BDS) yang banyak dilakukan di negara-negara luar terutamanya dalam Kesatuan Eropah.

Penutup

Melihat kepada respons yang diberikan Menteri adalah merupakan satu cubaan untuk membela diri dengan penjelasan serba kemungkinan tanpa ada sebarang hujah-hujah atau statistik-statistik atau fakta-fakta iringan yang lebih konkrit untuk mewajarkan penjelasan beliau.

Beberapa perkara yang sering SAMM bangkitkan dalam isu perdagangan dengan Israel ini masih tidak dapat dijawab dengan tuntas oleh Kementerian. Menteri MITI sekadar memberikan jawapan umpama melepaskan batuk di tangga untuk mewajarkan tindakan Kabinet pada tahun 1996 yang telah memberikan kelulusan untuk perdagangan dengan Israel.

Ini hanyalah satu cubaan untuk meredakan kemarahan rakyat Malaysia yang tidak pernah bersetuju dengan sebarang bentuk keganasan terhadap manusia sejagat. Tetapi malangnya sifat munafiq itu tidak mampu disorok lagi.

Ayuh kita bersama Solidariti buat Warga Palestin dengan turun beramai-ramai dalam aksi #PagarMiTi298 : Malaysia STOP Arming Israel pada 29 Ogos 2014 di hadapan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Jalan Duta, Kuala Lumpur bermula dengan solat jumaat di Masjid Wilayah, Jalan Duta, Kuala Lumpur.

Inilah harinya untuk rakyat Malaysia bangkit menyatakan kepedulian kita terhadap kemanusiaan di Gaza yang mendapat perhatian antarabangsa.

sekian,

Ahmad Anwar Asyraf

Penyelaras SAMM Kebangsaan

- See more at: http://edyesdotcom.blogspot.com/2014/08/usah-berdalih-lagi-hentikan-segera.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+edyesdotcom+%28edyesdotcom%29#sthash.mBvMhNo9.dpuf


28 Ogos 2014

GAMBAR PEROMPAK BANK YANG MATI DITEMBAK MULA TERSEBAR!!!
Ugut bakar pelanggan bank

Georgetown: Seorang lelaki yang cuba merompak bank selain mengugut membakar pelanggan bank tersebut maut ditembak pengawal keselamatan dalam satu kejadian di Jalan Sungai Dua di sini, hari ini.

Kejadian berlaku kira-kira jam 11.15 pagi apabila suspek berusia 30-an masuk ke dalam bank dan terus menjerit "rompakan" dalam bahasa Mandarin.

Pemangku Ketua Polis negeri Datuk A Thaiveegan berkata, berdasarkan siasatan awal suspek dikatakan menyimbah satu botol petrol ke arah beberapa pelanggan manakala sebotol lagi di atas kaunter.

Beliau berkata, siasatan mendapati semasa suspek cuba mengugut untuk membakar pelanggan seorang pengawal keselamatan berusia 29 tahun terus menembak suspek dari arah hadapan menggunakan pump gun.PEROMPAK ditembak mati pengawal keselamatan.

Katanya, suspek dikatakan rebah dengan kesan tembakan berhampiran mesin pengeluaran wang automatik (ATM) dan hasil siasatan lanjut ke atas badan suspek menemui sebilah  parang di pinggang dan petrol yang diisi dalam botol air mineral.


Pengawal Tembak Mati Perompak Bank Di Georgetown

GEORGETOWN – Seorang pengawal keselamatan menembak mati seorang lelaki yang cuba merompak sebuah bank di Jalan Sungai Dua di sini, hari ini.

Lelaki berusia 30-an itu dipercayai daripada kumpulan sama yang melarikan sejumlah RM60,000 dari bank sama pada 29 Mei lepas, kata Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang Datuk A Thaiveegan.

Dalam kejadian rompakan sebelum ini, pengawal keselamatan yang sama tergelincir dan terjatuh akibat lantai licin ketika mengejar perompak bank itu.

Thaiveegan berkata, dalam kejadian pada 11.17 pagi ini, lelaki terbabit dilihat memasuki premis itu berseorangan dan mencurah petrol di hadapan kaunter sebelum menjerit mahu merompak bank itu.


“Belum sempat lelaki itu berbuat apa-apa, pengawal keselamatan yang berada di belakang kaunter melepaskan dua das tembakan pada badan suspek,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di tempat kejadian.

Beliau berkata, lelaki itu didapati membawa sebilah parang yang diselit pada pinggang selain memakai misai palsu.

Thaiveegan berkata polis turut menemui sebuah kereta Proton Saga dipercayai digunakan suspek diletakkan di pinggir jalan berhampiran bank itu.

“Polis tidak menolak kemungkinan suspek mempunyai rakan-rakan lain yang menunggu di luar dan sedang meneliti rakaman CCTV (kamera litar tertutup) untuk siasatan lanjut,” katanya.

Thaiveegan turut memuji pengawal keselamatan berusia 29 tahun itu kerana cekap bertindak tanpa menjejaskan keselamatan enam hingga tujuh pelanggan yang berada dalam bank berkenaan. – BERNAMA

GEMPAR!! Papan tanda menara Umno senget

Papan tanda menara Umno senget

GEORGETOWN - Penduduk di negeri ini mula khuatir apabila dikhabarkan Bangunan Menara Umno yang terletak di Jalan Macalister bakal runtuh.

Semuanya gara-gara maklumat palsu yang disebarkan pihak tidak bertanggungjawab yang mendakwa paparan logo di bumbung berkenaan kelihatan senget 15 darjah dan dikatakan boleh runtuh bila-bila masa.
Kegusaran itu bertambah apabila pihak tidak bertanggungjawab menyebarkan maklumat palsu di laman sosial dan memberi amaran kepada orang ramai supaya menjauhi kawasan berkenaan kerana bimbang bakal ditimpa malapetaka seperti yang pernah berlaku 13 Jun tahun lalu.

Pemilik menara berkenaan, JKP Sdn Bhd ketika dihubungi bagi meminta penjelasan mengenai perkara itu kesal dengan tindakan pihak tidak bertanggungjawab yang menyebarkan maklumat palsu sehingga mendatangkan kebimbangan kepada orang ramai.

Pengurus Harta JKP Sdn Bhd, Noor Azlina Zakaria berkata, Menara Umno masih lagi dalam keadaan selamat dan dakwaan yang mengatakan paparan logo di bahagian atas menara berkenaan senget adalah tidak berasas.

“Laporan yang mendakwa Menara Umno tidak selamat dan bakal runtuh adalah palsu dan tidak bertanggungjawab.

“Sepatutnya mereka (media/penyebar maklumat) perlu mendapatkan pengesahan dahulu daripada pihak berkaitan termasuk JKP Sdn Bhd sebelum menyebarkan sebarang maklumat. Tindakan ini mencetuskan panik kepada orang ramai dan saya tidak tahu apakah motif sebenar mereka berbuat demikian sama ada bertujuan politik atau bertujuan lain,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Noor Azlina berkata, pihaknya membuat laporan polis dan meminta pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap pihak tidak bertanggungjawab yang menyebarkan maklumat palsu itu.

Dalam pada itu, Noor Azlina berkata, JKP Sdn Bhd sentiasa memantau aspek keselamatan bangunan itu selain melakukan penyelenggaraan mengikut jadual.

Katanya, isu keselamatan tidak timbul kerana keseluruhan bangunan berada dalam keadaan baik.

Sementara itu, Pengarah Bangunan, Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), Yew Tung Seang berkata, pihaknya melakukan pemeriksaan di bangunan berkenaan sejurus mendapat maklumat mengenai berita palsu itu.

“Beberapa pegawai dihantar untuk melakukan pemeriksaan setelah kita mendapat maklumat yang mengatakan paparan logo di bahagian atas bangunan berkenaan senget.

“Bagaimanapun, pemeriksaan mendapati dakwaan yang dibuat itu tidak tepat sama sekali dan foto yang dimuat naik di laman sosial dipercayai foto lama ketika kejadian runtuhan tahun lalu,” katanya.

Tung Seang berkata, pihaknya sentiasa peka dengan maklumat yang disampaikan orang ramai namun tidak bersetuju dengan tindakan memuat naik sebarang maklumat yang tidak sahih di laman sosial tanpa mendapatkan pengesahan terlebih dahulu.

Menurutnya, orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat boleh menghubungi talian 04-263 7637.

27 Ogos 2014

GARA-GARA SEBUT 'BOM' HABIS KALUT 1 MALAYSIA!!!

Gara-gara sebut 'Bom', Pesawat Malindo Air Tergendala, Penumpang Nyaris Ditangkap..
Sebagai peringatan, jangan ungkap perkataan yang mengundang kecurigaan keselamatan di lapangan terbang dan Menyusahkan orang lain.


FOBIA MH370 & MH17....TAK HABIS LAGI BANG.....

Penerbangan Malindo Air Ke Pulau Pinang Tergendala Akibat Ancaman Bom


KUALA LUMPUR: Penerbangan sebuah pesawat Malindo Air ke Pulau Pinang dengan membawa 37 penumpang dan anak kapal tergendala selama beberapa jam berikutan ancaman bom sebelum berlepas dari lapangan terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang.

Syarikat itu, dalam satu kenyataan, berkata kapten penerbangan dimaklumkan mengenai kemungkinan ancaman bom semasa menaiki pesawat dan sebagai prosedur operasi standard, syarikat penerbangan itu memaklumkan menara kawalan dan pihak berkuasa.

Pengarah Perhubungan Awam dan Komunikasi Malindo, Raja Sa’adi Raja Amrin berkata, pesawat itu yang dijadual berlepas ke Pulau Pinang pada 3.40 petang, telah dibawa ke satu kawasan terpencil untuk menurunkan penumpang dengan selamat dan mereka dikuarantin sebagai sebahagian daripada prosedur keselamatan.

"Unit Pemusnah Bom menjalankan usaha mencari secara menyeluruh dalam pesawat dan bagasi penumpang dan memberi pelepasan bahawa pesawat itu selamat," kata Raja Sa'adi dalam satu kenyataan di sini malam Selasa.

Beliau berkata, penumpang termasuk seorang bayi dihidangkan makanan dan mereka dipindahkan untuk menaiki pesawat lain yang berlepas ke Pulau Pinang pada 9.30 malam.

Sambil memberi jaminan bahawa keadaan itu ditangani secara profesional, Malindo Air menegaskan bahawa syarikat itu memandang serius ancaman ke atas keselamatan penumpang.

Di SUBANG, Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Azmi Abu Kassim berkata, penerbangan pesawat itu terpaksa ditangguhkan selepas seorang penumpang lelaki mengeluarkan perkataan 'bom' kepada petugas Malindo Air semasa proses pemeriksaan pas pelepasan.

"Semasa pemeriksaan, lelaki itu menunjukkan pas pelepasan sambil mengatakan "kenapa nak periksa sekali lagi, bukan ada bom pun".

"Ketika itu, petugas penerbangan itu tidak berbuat apa-apa malah hanya memaklumkan insiden itu kepada pegawai atasan beberapa minit sebelum penerbangan," katanya kepada pemberita di Balai Pelepasan di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang.

Beliau berkata, juruterbang pesawat berkenaan kemudian memaklumkan maklumat itu kepada pusat kawalan sebelum menangguhkan penerbangan itu.

Azmi berkata, kemungkinan lelaki itu tidak sedar perkataan 'bom' adalah satu perkataan yang sangat sensitif dalam industri penerbangan yang melibatkan keselamatan penumpang serta anak kapal.

"Sejurus menerima maklumat itu, Unit Anjing (K9) dan Unit Bom telah tiba dan menjalankan pemeriksaaan dalam pesawat berkenaan, namun tidak menemui apa-apa.

"Pegawai Malindo berkenaan juga diminta untuk mengecam penumpang yang berkata bom, namun beliau gagal mengecam. Dia tak ingat," katanya.

Walaupun begitu, pihak polis masih menjalankan siasatan terperinci bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini, katanya.

HAMAS UMUM KEMENANGAN PERANG KEATAS ISRAEL !!! Kita Hancurkan Mitos Pasukan yang Tak Bisa Dikalahkan

Gaza - Gerakan Perlawanan Islam (Harakah Muqawamah Islamiyah/Hamas) mengumumkan kemenangannya ke atas penjajah Israel serentak dengan pengumuman kesepakatan dalam perundingan di Mesir, Selasa (26/8/2014).

Dalam sambutannya, juru bicara Hamas, Sami Abu Zuhri, mengatakan, “Berkat kemuliaan dari Allah, pengorbanan rakyat, dan kegigihan gerakan penentangan, terutama Brigade Izzudin Al-Qassam dan gerakan-gerakan yang lain, hari ini kita menyatakan kemenangan kita atas kekuatan jahat Israel.”

Zuhri menambahkan, “Kita boleh meraih kemenangan yang selama ini belum dapat diraih oleh pasukan negara-negara Arab. Hari ini, rakyat Palestin yang terkepung dan lemah boleh menang ke atas kekuatan jahat Israel. Kita dapat menghancurkan pasukan yang katanya tidak pernah kalah.”

Menurutnya, Hamas juga mengizinkan para pemukim Yahudi untuk meninggalkan tempat persembunyian dan kembali ke rumah-rumah mereka, “Sekarang kami izinkan para pemukim Yahudi, terutama yang berada di sekitar Jalur Gaza untuk kembali ke rumah-rumah mereka. Itu adalah izin dari Hamas, bukan dari perdana menteri Netanyahu.”

Zuhri mengatakan bahwa perdana menteri Netanyahu tidak akan dapat mempertahankan diri dari kekalahan menghadapi perlawanan Palestin. Perlawanan boleh mengakhiri perang dengan dahsyat, sama seperti saat memulainya.

Sementara itu, juru bicara Hamas lainnya, Fauzi Barhum, mengatakan, “Kemenangan ini membuktikan bahwa hanya penyelesaian perlawanan dan senjata yang dapat memerdekakan Palestin. Perang ini tidak akan menjadi yang terakhir. Ini hanya satu pusingan dari perang panjang untuk membebaskan Masjidil Aqsa.”

Sebelumnya, pemerintah kudeta Mesir yang menjadi mediasi perundingan damai Gaza-Israel mengumumkan telah tercapainya kesepakatan damai antara Gaza dan Israel. kesepakatan itu mulai berlaku sejak pukul 19.00 waktu tempatan, Selasa kemarin.

Di Ramallah, Presiden Palestin, Mahmud Abbas, juga menyatakan bahawadelegasi Palestin telah menyetujui kesepakatan gencatan senjata di Gaza yang dimulai pada pukul 19.00 petang semalam.

Gencatan senjata ini akan berlaku untuk jangka waktu yang panjang.

Sementara itu delegasi Hamas dalam perundingan, Musa Abu Marzuq menyatakan bahawa perundingan yang telah sampai pada kesepakatan adalah kemenangan yang akan disematkan kepada seluruh rakyat Palestin. Kerana mereka kuat bertahan dan memberi dukungan besar kepada gerakan perlawanan.

Beberapa sumber informasi dalam pemerintahan Palestin, seperti diberitakan Stesyen television Aljazeera, menyebutkan bahawa di antara fasal kesepakatan adalah dibukanya pintu perbatasan, dibangunnya kembali Jalur Gaza, dan dimasukkannya bantuan kemanusiaan secara cepat. dakwatuna/al-jazeeraSegala puji-pujian kepada Allah, Tuhan Seru Sekalian Alam di atas kebesaran-Nya dan di atas kekuasaan-Nya dan selawat serta salam buat Junjungan Mulia Muhammad Rasulullah dan para Sahabat baginda yang terpuji.

Selepas menggunakan pelbagai senjata canggih, selepas menggunakan pelbagai teknologi hebat semata-mata untuk melawan ketulan batu, roket-roket daif yang menggunakan teknologi asas roket, dan selepas menggunakan taktik menakut-nakutkan dengan membunuh penduduk awam terutama sekali kaum wanita dan kanak-kanak, akhirnya golongan laknat, Zionis Israel terpaksa menurunkan tandatangan dan mengadakan gencatan senjata, sekaligus mengakui kekalahan di tangan HAMAS, SARAYA AL-QUDS serta rakyat dunia yang bencikan kekejaman serta pembohongan Zionis.


Mushir al-Masri, Pemimpin Hamas : Peperangan telah berakhir, Gaza telah menang dan pihak musuh telah tewas dan berpecah-belah kekuatanyya. Mereka juga telah meninggalkan tentera mereka yang telah di tawan dalam genggaman Briged al-Qassam.

Kemenangan ini adalah kepuasan bagi 2 ribu orang yang telah syahid dan puluhan ribu yang cedera. Rakyat kami telah berdiri teguh di sebalik serangan bom yang meletupkan bangunan, menara, sekolah, universiti dan masjid. Tetapi pada hari ini, ini adalah kemenangan. Kemenangan penduduk Syujaieyyah terhadap Israel. Kemenangan penduduk Khuza'ah terhadap Netanyahu. Kemenangan seluruh semenanjung Gaza, dan seluruh rakyat kami di seluruh dunia. Maka inilah dia keadaan musuh, mereka jatuh dalam penuh kecelakaan, dengan kurniaan daripada Allah SWT.

Ucapan Khas Dr. Ramadhan Shalah, Ketua Setiausaha gerakan Jihad al-Islami :

Kami mengucapkan terima kasih kepada barisan wartawan yang berusaha untuk menyebarkan gambar- gambar dan berita ke seluruh dunia.

Kami berbicara tentang kesetiaan para syuhada kami dan setinggi- tinggi penghormatan kepada pejuang- pejuang kami. Penduduk-penduduk Gaza berhak untuk menyambut kemenangan ini dan mengangkat bendera- bendera mereka tinggi ke langit. Penghormatan kepada kamu wahai penduduk Gaza tanpa ada siapa yang dikecualikan.

Dunia telah menyangka bahawa tiada siapa yang mampu untuk bertahan beberapa jam ataupun beberapa hari di hadapan Israel, tetapi Gaza telah bertahan selama lebih kurang dua bulan.

Aku tidak bercakap dengan nama Sarayaa al-Quds sahaja, dan bukannya aku bercakap dengan nama Briged al-Qassam sahaja, bahkan aku bercakap dengan nama seluruh kumpulan- kumpulan pejuang dan mujahidin Palestin... Kamu semua telah menghilangkan kewarasan pihak musuh dan menjadikan mereka semua gila.

Kami memberikan penghormatan kepada seluruh ibu- ibu, bapa- bapa, janda- janda, anak- anak yatim, dan kepada semua mereka yang membayar harga kemenangan ini di semenanjung Gaza.

Para pejuang Palestin telah memberitahu kepada seluruh dunia bahawa Gaza tidak akan dilupakan dan semua jenayah- jenayah yang telah dilakukan keatasnya tidak akan diampunkan.

Peperangan ini bukanlah peperangan kita, dan bukan kita yang memulakan peperangan ini dan kita hanyalah dalam posisi mempertahankan diri, Peperangan keatas Hamas adalah peperangan ke atas Jihad al-Islami dan ke atas Fatah, juga ke atas seluruh rakyat Palestin.

Peperangan ini adalah sebuah peperangan yang dilancarkan oleh tentera- tentera yang dikenali sebagai tentera terkuat di seluruh dunia ke atas orang- orang yang tidak bersenjata dan hidup di dalam kepungan selama beberapa tahun.

Sejak daripada hari pertama lagi, kami berkata bahawa kita sedang menuju kepada sebuah kemenangan, sekutu-sekutu kami di Beirut dan pemimpin- pemimpin pejuang juga berkata bahawa Gaza telah menang.

Peperangan ini masih belum berakhir, dan ianya masih berterusan dalam bentuk yang berlainan. Kepada siapa yang masih ragu- ragu dengan apa yang telah dicapai oleh para pejuang, maka lihatlah kepada pihak Zionis dan dengarlah kepada media- media Israel.

Para pejuang telah memaksa pihak musuh untuk berunding di bawah api.Ahli Biro Politik HAMAS, Izzat Al-Risyq berkata:

1. Israel tidak mencapai apa-apa kejayaan dalam operasi ketenteraan mereka selama 51 hari ini melainkan satu jenayah perang ke atas penduduk awam yang kebanyakannya ialah kanak-kanak, wanita dan warga emas.

2. Musuh tidak berjaya mencapai apa-apa objektif yang mereka telah nyatakan pada awal peperangan, sebaliknya pejuang Gaza telah berjaya dalam operasi bertahan, menggegarkan kawasan mereka dan melakukan satu pukulan yang kuat ke atas mereka.

3. Zionis adalah pihak yang memulakan peperangan ini, tetapi pejuang mampu bertahan dan di belakang mereka ialah rakyat Palestin yang mempertahankan diri mereka dengan apa cara sekali pun.

4. Gencatan senjata tidak bermakna kami akan mengurangkan tuntutan rakyat kami dengan apa jua situasi, bahkan peperangan ini ialah satu bentuk perpaduan antara rakyat kami dan juga para pejuang. Kerjasama ini akan berterusan sehinggalah kami berjaya mencapai seluruh tuntutan kami.

5. Di sebalik kesakitan dan pengorbanan, peperangan ini melambangkan satu roh semangat yang ditunjukkan oleh rakyat kami dan menunjukkan ketabahan yang telah dibina bersama para pejuang. Inilah rahsia strategi yang mampu mengalahkan penjajah Zionis dan mencapai kebebasan dan kepulangan kami ke tanah Palestin yang sedang dijajah oleh mereka.

6. Apa yang telah berlaku dalam peperangan pada kali ini akan menjadi satu batu asas ke arah melengkapkan perjuangan kami mendapatkan hak-hak rakyat kami secara keseluruhan tanpa ada sebarang pengurangan.

7. Kami mempunyai kemampuan dan faktor-faktor kekuatan moral dan ketenteraan yang mampu menyebabkan kami berterusan berusaha mendapatkan kembali hak-hak rakyat kami yang dirampas oleh Zionis.

8. Kami akan sentiasa menjadi pelindung kepada anak watan dan rakyat kami serta hak-hak yang sepatutnya. Kami akan berterusan meneruskan kebangkitan ini sehinggalah kami berjaya mencapai kejayaan.


Baju-T yang tertulis, " Kami telah menang wahai anak Yahudi".

Mahmoud al-Zahar, Pemimpin Hamas, beliau merupakan antara orang terawal mengasaskan Hamas. Beliau berkata dalam ucapan terbaru beliau :

Kami berjanji kepada anak- anak Palestin bahawa kami akan mendirikan semula setiap rumah yang telah hancurkan oleh tentera Zionis dengan yang lebih baik dari sebelumnya.

Kami akan membina pelabuhan laut kami dan sesiapa yang mengancamnya kami akan mengancam pelabuhan lautnya, dan kami akan membina lapangan terbang kami dan sesiapa yang mengancamnya kami akan mengancam juga lapangan terbangnya.

Kami berjanji kepada para tawanan kami bahawa kami akan membebaskan mereka tidak lama lagi.

Kami berjanji akan membebaskan Palestin seluruhnya!Channel 2 media Zionis telah mendedahkan kesan peperangan ini sehingga hari yang ke-50 ;

69 orang penduduk Zionis terbunuh.

63 orang tentera Zionis terbunuh.

54 orang tercedera dan sedang dirawat di hospitaal-hospital, 7 orang daripada mereka parah.

4594 roket telah dilancarkan ke arah Israel.

3641 roket jatuh menghentam Israel.

735 roket telah berjaya dipintas dengan sistem iron Dome.

188 roket telah jatuh di sekitar Gaza berdekatan dengan sempadan.


Apabila berkumpulnya warna hijau al-Qassam, warna hitam Sarayaa al-Quds, dan warna kuning Fatah, maka sesungguhnya ianya adalah kemenangan rakyat Palestin di Gaza dan para pejuangnya yang diketuai oleh al-Qassam dan Sarayaa al-Quds.

ASTRO BAGI SIARAN PERCUMA 3 HARI SETELAH DITIBAI TERUK OLEH PELANGGAN!!!Membuka Semua Saluran Secara Percuma Untuk Penghujung Minggu Ini

Pada penghujung minggu lepas, Astro telah mengalami gangguan siaran untuk sejumlah saluran untuk beberapa jam, membuatkan ramai pengguna tidak boleh menonton kebanyakkan siaran yang diingini mereka. Lanjutan daripadanya, hari ini pihak Astro dilihat telah mengeluarkan komen rasmi berkaitan dengannya, dan memohon maaf atas kejadian tersebut.

Menurut perkongsian Astro di Facebook, mereka mengatakan gangguan tersebut berlaku disebabkan oleh kebakaran di fasiliti mereka di Bukit Jalil. Masalah yang dialami bermula pukul 6 petang 24 Ogos lepas tersebut selesai sepenuhnya menjelang 11 malam, dan Astro beroperasi seperti biasa selepas itu.

Sebagai memohon maaf untuknya, pihak Astro akan membuka kesemua saluran mereka (kecuali Astro First, Astro Best dan Astro Box Office Sports) untuk diakses dan ditonton sepanjang hujung minggu ini, iaitu bermula 29 Ogos 6 petang sehingga 1 September 2014, 12 tengah malam.


SUMBER RUJUKAN: ASTRO

26 Ogos 2014

SIAPA KELVIN ONG KINI JADI PEMBANTU KHAS SULTAN SELANGOR

Bekas Pembaca Berita, Kelvin Ong Kini Pembantu Khas Sultan Sgor


Rupanya bekas pembaca berita TV3 yang popular dalam era 90-an, Kelvin Ong kini menjawat peranan sebagai Pembantu Khas kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Selain itu, Kelvin juga dilaporkan sudah memeluk Islam dan bergelar muallaf sejak mendirikan rumah tangga dengan wanita Melayu, Zetty Juyanty A. Rahim.

Kelvin atau nama Islamnya, Zahir Kelvin Ong Abdullah masih lagi kelihatan segak seperti zaman kegemilangannya dahulu.


Pautan kekal imej terbenam

Sebagai pembantu khas kepada Sultan Selangor, sudah pasti Kelvin kini semakin sibuk dengan krisis yang melanda negeri Selangor, melibatkan kemelut dalaman di antara Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dengan Pakatan Rakyat. ~mns


NAMA PROTON MODEL PCC SUDAH BOCOR DI INTERNET.
Nampaknya nama kereta kompak Proton model terbaru kini mula menjadi bahan bualan di media sosial. Melalui perkongsian di laman blog automotif terkenal tanah air, Paultan.org hari ini telah mendedahkan dua dokumen dimana ianya telah merujuk kepada kepada nama terbaru model kereta Proton yang bakal dilancarkan dalam masa terdekat ini.

Melalui dokumen tersebut, nama yang menjadi bakal menjadi pilihan Proton ialah Proton Aero dan juga Proton Iriz. Nampaknya desas-desus tentang nama Iriz sebelum ini bakal menjadi kenyataan kerana ianya dilihat lebih sesuai berbanding dengan Aero.

Bagaimanapun, penantian bagi model terbaru ini dilihat berbaloi kerana pihak Proton telah menjanjikan satu perubahan drastik kepada model terbaru ini berbanding dengan model terdahulu. 


Rekabentuk model kompak yang terbaru ini juga dilihal bakal menyaingi model-model terbaru yang dikeluarkan oleh pengeluar import.
MH17: Rusia Persoal Kenapa Bukti Dari Kotak Hitam Masih Tidak DiumumkanMH17: Rusia Persoal Kenapa Bukti Dari Kotak Hitam Masih Tidak Diumumkan


Menteri Luar Rusia, Sergei Lavrov

MOSCOW: Rusia pada Isnin mempertikaikan kenapakah hasil siasatan ke atas kotak hitam pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH17 masih belum didedahkan kepada umum sekaligus mendakwa bahawa itu sudah cukup menunjukkan yang masyarakat antarabangsa sudah hilang minat ke atas siasatannya.

Menteri Luar Rusia, Sergei Lavrov sebaliknya menuduh pasukan penyiasat antarabangsa tidak telus di dalam siasatan mereka.

Katanya, seluruh dunia ingin mengetahui kandungan rakaman kotak hitam pesawat tersebut tetapi sehingga sekarang tidak ada siapa yang tahu apa yang telah terjadi kepada kotak hitam tersebut. 


Pesawat MAS Boeing 777 itu meletup di ruang udara Timur Ukraine pada 17 Julai lalu, dipercayai terkena tembakan peluru berpandu puak pemisah Ukraine pro-Rusia mengorbankan kesemua 298 penumpang dan anak kapalnya.

Kotak hitam itu yang diserahkan oleh puak pemisah berkenaan kepada wakil pihak berkuasa Malaysia dan antarabangsa yang tiba di tempat kejadian beberapa hari selepas itu kini berada di Farnborough, Britain untuk disiasat oleh Cawangan Siasatan Kemalangan Udara Britain.

"Malangnya tidak ada siapa yang memaklumkan kepada kita mengenai sebab mengapa kandungan kotak hitam itu tidak boleh didedahkan kepada umum keseluruhannya," tegas Lavrov dalam satu program televisyen di sini.

Beliau juga bertanya mengapa Ukraine masih merahsiakan rakaman perbualan di antara pihak kawalan udara di Dnepropetrovsk daripada pengetahuan umum.

Lavrov juga berkata yang Rusia telah menghubungi Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa, iaitu agensi di bawah Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) yang telah membentuk sebuah badan petugas khas untuk mengemukakan syor-syor berikutan kejadian nahas tersebut, tetapi sehingga sekarang tiada ketelusan berhubung perkara itu yang dapat dilihat oleh mereka.

Beliau berpendapat, siasatan itu gagal untuk mencari bukti bagi mensabitkan Rusia di atas kemalangan tersebut. ~Mstar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...