04 Oktober 2014

HARGA GULA SEBENAR RM1.40 SEKILO, MENGAPA PENGGUNA DI MALAYSIA PERLU BAYAR RM2.85?Moresugar menjual kurang daripada RM2 sekilogram

Peniaga gula ditapis Moresugar Sdn Bhd telah mendedahkan bahawa ia telah menjual komoditi itu kepada empat daripada 13 pengguna komersil terbesar di Malaysia kurang daripada RM2 sekilogram.

Menurut pengarah, Datuk Sazmi Miah, syarikat itu berjaya mendapatkan permit diluluskan (AP) untuk membekalkan gula halus untuk ini 13 syarikat selepas kerajaan menarik balik subsidi gula cara kembali pada tahun 2011.

"Apabila kerajaan mengambil keputusan untuk menghapuskan subsidi, ia memberikan kebebasan kepada syarikat-syarikat besar untuk mendapatkan gula mereka sendiri dengan AP mereka sendiri.

"Bagaimanapun, kami juga datang untuk memohon AP kita sendiri untuk membekalkan gula kerana kita menyedari bahawa ini pengilang besar tidak pengimport gula dan mungkin memerlukan bantuan.

"Oleh itu, sejak Januari tahun ini, kami telah membekalkan kira-kira 30,000 tan metrik gula bertapis kurang daripada RM2 sekilogram kepada empat syarikat," katanya memberitahu StarBizWeek.

Ini 13 syarikat, yang sebahagian besarnya terlibat dalam pembuatan minuman ringan dan produk pengguna yang lain, mengambil kira-kira 300,000 tan metrik gula setahun, kira-kira 33% daripada jumlah gula yang digunakan oleh negara setiap tahun.

Sazmi menjelaskan bahawa harga pasaran semasa gula putih bertapis sebanyak AS $ 428,30 (RM1,398) bagi setiap tan boleh diterjemahkan ke dalam hampir RM1.40 sekilogram.

Ini menimbulkan soalan mengapa pengguna di Malaysia membayar RM2.85 per kg bagi gula.

Walaupun Kerajaan telah menghapuskan subsidi gula, sesetengah pihak adalah pada hujah bahawa langkah ke arah liberalisasi industri gula perlu lebih selaras dengan harga pasaran komoditi itu di peringkat antarabangsa.

Pemeriksaan dengan Kementerian Perdagangan dan Industri Antarabangsa mendedahkan bahawa harga gula halus di negara ini tidak dipengaruhi oleh harga pasaran bebas, kerana ia dianggap sebagai item keperluan dengan harga terkawal di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 dan Akta Kawalan Bekalan 1961.


Setakat yang orang ramai memakan adalah berkenaan, Kerajaan telah menghapuskan subsidi gula akhir tahun lalu yang menyaksikan harga jualan domestik gula meningkat kepada RM2,680 satu tan berbanding RM2,300-RM2,340 setan sebelumnya.

Minggu lalu, MSM Malaysia Holdings Bhd, syarikat gula terbesar di negara ini, mengesahkan bahawa dekad berusia kontrak jangka panjang (LTC) untuk mengimport gula mentah akan dihapuskan menjelang akhir tahun.

Langkah ini adalah selaras dengan inisiatif Kerajaan untuk meliberalisasikan sektor gula yang juga termasuk meningkatkan bilangan AP untuk mengimport gula halus. Liberalisasi ini memberi kesan gergasi gula seperti MSM dan Tradewinds (M) Bhd, yang telah dilindungi oleh polisi 'komoditi itu dikawal dalam negara.


INDONESIA SASAR PUNYAI 12 KAPAL SELAM!!! MALAYSIA BERAPA? 
Ilustrasi kapal selam.

Ilustrasi kapal selam. (sumber: istimewa)

Surabaya - Kepala Staf Angkatan Laut (Kasal) Laksamana TNI Marsetio, menuturkan, saat ini Indonesia memerlukan sekurang-kurangnya 12 kapal selam. Kapal selam tersebut digunakan untuk mengamankan perairan laut Indonesia.

Hingga di penghujung tahun 2014, Indonesia baru mempunyai dua unit kapal selam masing-masing KRI Nanggala dan KRI Cakra.

"Kita memerlukan 12 kapal selam. Sekarang baru dua kapal selam," kata Kasal, saat ditemui dalam gladi resik perayaan HUT TNI ke 69 di Jeti Tanjung Surabaya.

Dikatakan Kasal, matranya mensasarkan hingga di penghujung 2015 akan mempunyai sekurang-kurangnya lima kapal selam. Rencananya, kapal-kapal perang tersebut juga akan dibuat di Indonesia.

"Maritim kita sudah mampu, tidak hanya menghasilkan kapal-kapal tetapi juga melakukan pemerhatian," ucap Kasal.

suara Kemas _Penulis: Y-7 / MUT

SALINAN PERJANJIAN AIR SELANGOR HILANG DARI PEJABAT MB?

Mana salinan perjanjian air Selangor?


PETALING JAYA, 3 OKT – Pengumuman Menteri Besar Selangor Azmin Ali bahawa Kerajaan Negeri tidak memiliki salinan perjanjian penstrukturan semula air Selangor amat mengejutkan.

Oleh yang demikian, Kerajaan Persekutuan digesa untuk mendedahkan kandungan perjanjian tersebut, yang ditandatangani secara tergesa-gesa tiga minggu lalu sebelum Tan Sri Khalid Ibrahim melepaskan jawatan sebagai Menteri Besar.

“Adakah bekas menteri besar turut tersalah bawa perjanjian air yang penuh misteri itu ketika membungkus barang-barang peribadinya sebelum keluar dari pejabat MB?” soal Pengerusi DAP Selangor Tony Pua yang hairan bahawa salinan perjanjian tersebut turut tidak disimpan Setiausaha Kerajaan Negeri.

Dalam kenyataannya Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu turut menyatakan sokongannya terhadap kenyataan Azmin supaya perjanjian penstrukturan semula dengan Kerajaan Persekutuan didedahkan kepada orang awam.

Perjanjian tersebut ditandatangani Khalid yang kehilangan sokongan majoriti Ahli Dewan Negeri pada 12 September lalu dan dokumen berkenaan tertakluk di bawah Akta Rahsia Rasmi.

“Tidak masuk akal bagaimana seluruh kerajaan negeri termasuk ahli Exco di bawah pentadbiran Khalid Ibrahim langsung tidak tahu menahu kenapa kerajaan negeri tidak memiliki salinan perjanjian tersebut.

“Kami menyeru Kerajaan Persekutuan untuk menyerahkan perjanjian tersebut dengan segera kepada Kerajaan Negeri supaya pihak negeri dapat mengetahui hak dan tanggungjawabnya,” katanya.

Jelas Pua, hanya dengan memiliki salinan tersebut kerajaan negeri boleh membuat keputusan mengenai langkah seterusnya demi melindungi kepentingan rakyat Selangor.

Menurutnya tidak ada alasan keselamatan negeri untuk tidak mendedahkan kandungan perjanjian tersebut kerana ia dikatakan hanya meliputi langkah penstrukturan semula.

Semalam, Azmin telah menyatakan hasrat Kerajaan Negeri untuk memohon kepada Kerajaan Persekutuan supaya perjanjian tersebut didedahkan kepada umum dalam masa satu minggu. – Roketkini.com

03 Oktober 2014

LAGI BUKTI SEBABKAN RAKYAT MARAH KEPADA BN!!!


Harga minyak dunia jatuh paras terendah

Fakta : Kenaikan ini menjadikan Malaysia jauh meninggalkan negara-negara Pengeluar Minyak di dunia dari sudut Harga Minyak...sesuatu yg perlu dibanggakan...

1. Vanezuela - RM 0.16 Sen 1 Liter.
2. Turkmenistan - RM 0.26 Sen 1 Liter.
3. Nigeria - RM 0.33 Sen 1 Liter.
4. Iran - RM 0.36 Sen 1 Liter.
5. Arab Saudi - RM 0.39 Sen 1 Liter.
6. Libya - RM 0.46 Sen 1 Liter.
7. Kuwait - RM 0.67 Sen 1 Liter.
8. Qatar - RM 0.72 Sen 1 Liter.
9. Bahrain - RM 0.89 Sen 1 Liter.
10. Mesir - RM 1.03 Sen 1 Liter.
11. UAE - RM 1.22 Sen 1 Liter.
12. Brunai - RM 1.28 Sen 1 Liter.
13. MALAYSIA - RM 2.30 Sen 1 Liter.


Harga minyak dunia merekodkan paras terendah dalam tempoh 27 bulan kepada AS$93 setong, hari ini apabila harga rasmi komoditi itu diturunkan oleh pengeluar utama, Arab Saudi.

Selain itu, penurunan harga minyak juga disebabkan oleh kejatuhan saham Eropah berikutan para pelabur mengambil sikap menunggu sama ada pelan pembelian aset oleh Ketua Bank Pusat Eropah (CEB), Mario Draghi mampu menyuntik keyakinan kepada ekonomi zon tersebut.

Pemotongan harga jualan rasmi secara besar-besaran oleh Saudi Aramco kepada pelanggan Asia semalam telah menjadi satu petunjuk jelas bahawa pengeksport minyak terbesar dunia itu cuba untuk bersaing dalam penguasaan pasaran minyak mentah.

“Ini merupakan satu perubahan struktur di dalam pasaran minyak yang mana Arab Saudi dengan jelas menyatakan bahawa mereka bersedia untuk bersaing dari segi harga.

"Saya rasa harga Brent akan jatuh di bawah paras AS$88 sebelum ia mencapai paras terendah,” demikian menurut Ketua Penganalisa Komoditi SEB di Oslo, Bjarne Schieldrop.

Harga Brent bagi penghantaran November jatuh sebanyak AS$1.30 kepada AS$92.86, terendah sejak Jun 2012.

Manakala harga minyak mentah Amerika Syarikat bagi penghantaran November jatuh sebanyak AS$1.10 kepada AS$89.63 setong, paras terendah dalam tempoh 17 bulan.

Data yang dikeluarkan semalam menunjukkan sektor pengilangan Eropah dan China terus lemah.

Dalam pada itu, Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) yang akan bermesyuarat bulan depan dijangka mengurangkan pengeluaran disebabkan oleh penurunan harga minyak.

Biarpun para penganalisis meramalkan OPEC akan melakukan penyesuaian terhadap pengeluaran minyak daripada sasaran awal iaitu 30 juta tong sehari pada 2015, namun ia masih tidak mencukupi bagi kumpulan tersebut untuk memaksa harga minyak naik semula.

RAKYAT DIPAKSA TELAN TANPA PILIHAN - LUAHAN RAKYAT MARHAEN


Luahan Saiful Nang YG Menteri Malaysia Perlu Baca


RAKYAT DIPAKSA TELAN TANPA PILIHAN - SAIFUL NANG

Jika saya tinggal di London, New York atau paling terukpun di Guangzhao, Melbourne jika minyak naik saya tak terasa pun. Alternatif disediakan untuk saya sampai dari sejauh zon 6 Kota London ke tengah bandar ataupun ke zon 6 arah berlainan dalam masa kurang 1 jam sekalipun semasa penyuraian waktu puncak. Apa nak risau jika Tuan Mayor Kota London juga naik train ke tempat kerja, untuk mesyuarat dengan pelanggan di mana-mana sahaja juga boleh naik train. Belanja pun tak banyak, guna sahaja kad bulanan mereka itu boleh sahaja melacak ke seluruh London. Untuk ke Manchester, Nottingham (seperti kita nak ke Kota Bharu dan Kuala Terengganu) boleh guna train juga dengan kekerapan tinggi dan HARGA YANG MURAH (jika nak banding dengan pendapatan mereka, harga itu memang murah).

Hari ini kita dipaksa untuk telan kenaikan harga tanpa kerajaan tuntaskan keperluan pengangkutan awam yang sangat parah. Naik bas pun tidak pasti boleh sampai ke pejabat tepat atau awal dari masa walaupun ada lorong khusus untuk bas. Saya minat melihat lorong bas di Istanbul seperti track keretapi yang tidak boleh dilalui kereta. Tak perlu buat landasan dan tak perlu beli keretapi mahal-mahal. Guna bas sedia ada juga sudah lebih baik dari membuat projek pelebaran lebuhraya. Sampai kita ada 50 lorong pun masih tetap tak cukup.

Tindakan pentingkan diri juga boleh disabitkan. Jika hebat pengangkutan awam nanti Proton punya jualan merosot pula. Dr. M tak akan berdiam diri.

Malaysia sudah diwarisi kepada Datuk Seri Najib Razak dalam keadaan yang sudah parah. Dapat pula ke tangan anak yang lahir atas dulang emas yang tidak pernah merasai kesusahan rakyat secara realistik dan peribadi. Saya tersinggung semasa pertemuan bersama beliau dalam satu perbincangan "tehtarik" di Jibby & Co Subang awal tahun ini, beliau berseloroh tentang isu air dan saya lihat ia tidak kelakar langsung. Pada keadaan gawat air dengan penggunaannya bercatu dengan asbab beberapa dari kami bercatu air di rumah sehingga mandipun nak bercatu, beliau boleh berseloroh "Saya boleh mandi...rumah saya ada air" (lalu ketawa).

Saya tahu ini pedas untuk Datuk Seri dan saya juga harap tak perlu nak katakan ini secara umum. Email cadangan berkajang-kajangpun, yang membacanya bukan dia tetapi ditapis oleh lapisan yang mungkin lihat ini remeh. Tapi kita lupa, jika suara rakyat ini seperti air. Jika disekat dia akan melimpah juga sehingga satu ketika limpahan itu akan meruntuhkan empangan yang dibina selama 57 tahun.

Petronas diajar untuk mengatakan rezab minyak kita tinggal sedikit, tetapi kerajaan lupa jurutera-jurutera carigali Petronas ada mulut dan ada Facebook. Mereka boleh bercakap dan mereka selalu bercakap rezab minyak kita sangat banyak lagi. Sekecil Brunei itu sendiri rezab minyaknya masih lagi tidak habis-habis dan tidak akan habis sehingga 2030, mengapa kita boleh fikir rezab kita akan habis pada 2030-an?

Masalah bila orang senang mentadbir, semuanya mahu dibeli dengan wang. Berikan rakyat BR1M sebagai gula-gula yang tidak mengenyangkan dan tidak juga berkhasiat. Wang tunai ditabur-tabur seperti Ali Baba Bujang Lapok memberi sedekah di pasar-pasar.

Turunlah Datuk Seri, Turunlah....

Bukan turun meletak jawatan, tetapi sebelum itu turunlah melihat SENDIRI kepayahan rakyat. Mungkin susah untuk Datuk Seri tahu sehingga Datuk Seri menerima gaji RM1500 sebulan dan perlu berulang alik dengan kereta sendiri yang berhutang dengan bank dengan kadar faedah bank konvensional dan "Islamik" tapi menjerut leher. Isi minyak sendiri dan bayar tol sendiri juga bayaran parking. Makan dengan bekal nasi yang dimasak oleh Datin Seri Rosmah sendiri. Mungkin baru boleh memahami dengan sebenar-benarnya.

Secara praktikal, itu mungkin sukar tetapi kami yakin Datuk Seri boleh turun dan lihat sendiri dan dengar sendiri kata-kata rakyat tanpa perlu protokol Perdana Menteri yang kadangkala mengarut dan menjarakkan informasi rakyat kepada Datuk Seri. Jika rakyat tak mampu sampaikan terus, rakyat akan sampaikan dalam media sosial.

Untuk pengetahuan Datuk Seri, jika Datuk Seri buat lawatan ke sesuatu tempat, orang-orang Datuk Seri akan jadikan tempat sampah nampak macam Hyde Park. Setinggan nampak macam hotel 5 bintang tetapi setelah Datuk Seri pulang, semuanya dicabut semula dan tinggallah semuanya dalam keadaan sediakala sementara Datuk Seri dengan bangga membuat kenyataan "SYUKURKAH, MALAYSIA SUDAH MAJU".

Apabila minyak naik harga, kesannya tetap kesan domino. Janganlah Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (Menteri Ayam) membuat kenyataakn memujuk yang harga barang tidak akan naik. Saban kali berlaku begitu, harga naik tetap naik. Penguatkuasaan kementeriaan hanya sekadar seperti seorang bapa menegur anak nakalnya yang panjat-panjat rumah tetamu dan memecahkan pinggan dengan teguran "Haiiippppp....babab kangg" dan kemudian sambung bersembang semula.

Dulu semasa saya kecil, saya terpaksa percaya pada RTM. TV3 masa tu kalau nak dapat siaran pun kena pasang tudung periuk di antena. Setiap kali nak pilihanraya, Van Kementerian Penerangan akan buat hebahan WAYANG PACAK di pekan sehari Felda. Ramai-ramai kami berlonggok nak tengok cerita A.R Badul sambil hampar tikar dan kami juga terpaksa telan kempen pilihanraya yang main dalam wayang pacak ini. Sekarang surat khabar dan TV sudah bukan sumber doktrinisasi kerajaan lagi, kami boleh dengar terus dari suara rakyat di sebelah sana juga sebelah sini tanpa perlu mereka menjadi pemberita.

Datuk Seri, buanglah darah kerabat dan darah bangsawan yang ada dalam diri. Bercampurlah dengan marhaen yang sering terpaksa menelan semua yang disuapkan tanpa rela.

Datuk Seri mungkin lihat, selepas beberapa bulan rakyat akan senyap kembali dan semuanya berjalan seperti biasa dan Datuk Seri akan buat kenyataan "Alhamdulillah, Rakyat Malaysia sudah mampu terima kemajuan".

Boleh naikkan harga minyak, tetapi siapkanlah sarana pengangkutan awam yang murah dan efisyen serta boleh diharap. Jangan jadikan KEPERLUAN AWAM seperti pengangkutan, elektrik dan bekalan air sebagai satu perniagaan untuk dasar keuntungan tetapi jadikanlah itu satu khidmat yang wajib bagi sebuah kerajaan.

Sedarkah Datuk Seri, di sebalik penerimaan itu bukan kerana kerelaan tetapi kerana mereka terpaksa mencara jalan survival kerana sandaran mereka kepada Kerajaan sudah tidak berguna lagi. Nenek tua yang patut berehat terpaksa menjaja untuk tidak rasa membebankan anak-anaknya yang menjaga beliau. Berapa ramai anak jadi yatim kerana bapanya maut dalam kemalangan motorsikal kerana mengantuk membuat kerja tambahan sehingga 20 jam sehari? Berapa ramai anak-anak yang rosak akhlaknya kerana ibu bapa terpaksa kerah tenaga bekerja siang dan malam? Berapa ramai anak-anak yang terpaksa menukar ruji mereka dari nasi kepada bubur lembik? Berapa ramaikan bapa-bapa marhaen akan dipenjara kerana mencuri susu di pasaraya kerana anak kecilnya menangis kehabisan susu? Berapa ramaikah adik beradik berbunuhan kerana kesempitan ruang hidup? Berapa ramaikah suami dan isteri yang bercerai kerana kehidupan sudah jadi terlalu mahal untuk kekal bersama.

Datuk Seri tak mungkin tahu perkara ini. Kerana ayah, atuk dan keturunan Datuk Seri ialah orang Bangsawan. Bukan Marhaen yang melarat. Tidak salah jika saya sarankan Datuk Seri untuk belajar dan mungkin bekerjasama dengan individu yang memimpin dalam miskin seperti Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat. Saya yakin, jika tiada sekatan pembangunan dari kerajaan pusat, saya yakin cara kepimpinan TGNA mampu ubah Kelantan menjadi negeri termaju.

Bangsawan dengan bangsawan, Marhaen dengan marhaen. Jika makan berpinggan emas, masakan tahu erti tidur berbumbung langit.

Turunlah ke bawah seperti Khalifah Ummar lakukan....secara DIAM, sembunyi dan tidak dikenali. Jika turun padang Datuk Seri dengan rombongan sekapal dan gempita siren-siren polis pengiring, orang buta pun akan tahu PM yang datang.

Datuk Seri, bukannya marhaen tidak berjimat. Sudah habis susu anak berganti air sirap kurang gula kami berikan anak-anak kami yang menangis. Bukan juga marhaen malas, kerana marhaen sampai sudah hampir 24 jam bekerja. Jika tidur itu tidak wajib, 24 jam itu marhaen akan bekerja.

Bertimbang taralah...

Datuk Seri pembuat keputusan tertinggi di Malaysia. Input kepada percaturan keputusan Datuk Seri ialah informasi yang diberi. Jika informasi tidak telus, maka keputusan Datuk Seri pun akan jadi zalim juga.

Pentadbiran Datuk Seri terlampau mahal dan sesuap makanan Datuk Seri ialah sebaldi peluh marhaen. Bil Elektrik Datuk Seri setahun boleh menghantar 50 orang anak-anak Marhaen menjadi doktor yang tidak berhutang dengan PTPTN. Mungkin juga jika benar desas desus akan beg tangan Datin Seri yang mahal itu, untuk setiap satu beg tangan itu bernilai lebih dari pendapatan seumur hidup beberapa orang marhaen.

Datuk Seri, tak mengapa jika Wawasan 2020 tidak dicapai pada tahun 2020. Apalah guna jika dicapai tetapi kekayaan negara tidak dapat dirasai bersama, yang miskin terus tertolak tempatnya dari daratan negara.

Datuk Seri, MALAYSIA BELUM AMAN. MALAYSIA BELUM MAJU.

SAIFUL NANG

Orang Marhaen

//nota tambah : Datuk Seri kalau baca, saya nak ingatkan haritu ada minta nak jumpa Datuk Seri tanpa pelobi-pelobi projek seperti di Jibby & Co dulu. Saya bersama sekumpulan marhaen yang sudah buktikan kebahagian dan kemakmuran negara tidak bermodalkan duit sangat. Datuk Seri boleh menang majoriti 2/3 pun kalau cepat tahu caranya. Tapi tu lah...kami ni Marhaen kan, lama dah minta jumpa tak dapat-dapat juga. Saya pun tak suka jadi keyboard warrior berdegar-degar di laman sosial jika dapat berdepan dan berhadap.

///saya bukan orang politik. Saya bukan benci Datuk Seri, bukan juga benci kerajaan dan tidak juga penyokong Anwar Ibrahim jauh sekali bernadikan PERKASA...tetapi saya menulis sebagai MARHAEN MALAYSIA.

02 Oktober 2014

BN PUN KECAM KENAIKAN HARGA RON95 DAN DIESEL !!!

BN dan Pakatan selar harga RON95 naik ketika harga minyak dunia turun

Pemimpin Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat menyuarakan ketidakpuasan hati terhadap penarikan subsidi bahan api serta turut mempersoalkan rasional keputusan di saat rakyat sedang bergelut dengan kos sara hidup yang semakin meningkat. 

Tindakan Putrajaya mengurangkan kadar subsidi bahan api RON95 dan diesel sebanyak 20 sen menerima kecaman kedua-dua pemimpin daripada Pakatan Rakyat (PR) dan Barisan Nasional (BN) kerana ia dibuat ketika harga minyak dunia turun dan rakyat Malaysia sedang menghadapi tekanan akibat kos sara hidup yang makin meningkat.

Selain pemimpin PAS, PKR dan DAP menyuarakan ketidakpuasan hati mereka, parti komponen BN, MIC dan seorang ahli Majlis Tertinggi Umno juga turut mempersoalkan keputusan itu yang berkuatkuasa hari ini.

Ketua Penerangan PAS Datuk Mahfuz Omar berkata, langkah mengurangkan subsidi sekaligus menaikkan harga runcit jualan bahan api itu dilakukan dalam keadaan tidak masuk akal kerana harga minyak dunia mengalami penurunan sejak empat tahun lepas.

"Kita kesal dan kecewa tindakan kerajaan menaikkan harga minyak runcit dengan kejatuhan harga minyak mentah dunia.

"Semalam harga minyak mencatat AS$90.73 setong, berbanding pada Julai AS$103 setong. Dan kejatuhan harga minyak berlaku sejak empat tahun dan dijangka akan berterusan," katanya kepada The Malaysian Insider.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu berkata, penurunan harga minyak dunia seharusnya menjadi berita baik buat masyarakat di seluruh dunia, namun sebaliknya berlaku di Malaysia.

"Di Malaysia, kejatuhan harga minyak dunia berikan berita sedih kerana kerajaan terus naikkan harga minyak.

"Sedangkan kerajaan sering berhujah harga minyak naik kerana harga pasaran minyak dunia yang naik tetapi harga turun," katanya sambil menambah tindakan kerajaan itu menimbulkan persoalan yang besar.

Beliau turut mempersoalkan kualiti minyak Malaysia yang pada pandangannya rendah kualitinya berbanding standarad antarabangsa.

"Kalau kerajaan bercakap standard dunia negara pertama, diesel mesti capai Euro 5, kita baru capai Euro 2. Kerajaan jual minyak mutu rendah dengan harga tinggi," katanya.


Sementara itu, Ketua Pemuda PKR Nik Nazmi Nik Ahmad (gambar) menganggap kenaikan kos bahan api itu adalah "hadiah" buat rakyat Malaysia.

Kenaikan harga petrol RON95 dan diesel itu katanya adalah kesan sampingan terbaru akibat sikap kerajaan persekutuan yang tidak mengambil berat kebajikan rakyat dan kegagalannya mengurus ekonomi negara.

Malah, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Setia itu berkata, pengangkutan awam yang baik hanya sekadar angan-angan bagi rakyat Malaysia yang tinggal di bandar.

"Apatah lagi, pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang akan datang bermakna harga minyak akan menjadi beban yang lebih berat kepada kebanyakan rakyat Malaysia terutamanya berpendapatan sederhana dan rendah," katanya.

Nik Nazmi berkata, kerajaan Umno dan BN dilihat lebih rela menyakiti mereka yang lemah dan tidak berkemampuan berbanding menyusahkan mereka yang kaya dan mempunyai hubungan dengan orang penting.

Sementara itu, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dalam laman Facebook miliknya berkata, kerajaan United Kingdom dan India menurunkan harga minyak mereka sejak minggu lalu ekoran penurunan harga minyak dunia, namun tidak di Malaysia.

Menyelar Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Paul Low kerana didakwa gagal menguruskan integriti dan membanteras rasuah di kalangan kerajaan, Lim berkata daripada menaikkan harga minyak, Putrajaya harus fokus kepada pembasmian rasuah secara serius.

Sementara itu, Ahli Majlis Tertinggi Umno Dr Asyraf Wajdi Dusuki menulis di dalam Facebooknya memohon kerajaan mengkaji semula tindakan pemotongan subsidi itu ketika rakyat sedang bertarung dengan kenaikan kos sara hidup.

"Walaupun idea rasionalisasi subsidi minyak ada kewajarannya, namun pemotongan subsidi ketika ini adalah tidak sesuai melainkan kita sudah berjaya menstabilkan harga barangan dan perkhidmatan.


"Harap para penasihat seperti Pemandu dan Datuk Seri Idris Jala lebih sensitif dan dapat menyelami suara hati rakyat di bawah sebelum melakukan apa jua tindakan," katanya.

Ketua Pemuda MIC Sivarraajh Chandran pula berkata, walaupun kerajaan BN mengatakan ia akan menaikkan kadar Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), bantuan itu hanya sekali setahun sahaja dan tidak akan membantu isirumah untuk jangka masa panjang.

"Kenaikan ini akan menyebabkan reaksi berantai di mana harga barang keperluan dan perkhidmatan juga akan turut naik. Ia akan pasti meningkatkan kos sara hidup rakyat dan gologan miskin yang paling merasa penangannya," katanya dalam satu kenyataan.

Katanya, ia juga mungkin menjejaskan sokongan rakyat kepada BN terutamanya di kalangan berpendapatan rendah yang tinggal di desa dan bandar.

JOKO WIDODO LETAK JAWATAN GABERNOR JAKARTA UNTUK MENJAWAT PRESIDEN INDONESIA

Mengundurkan Diri, Jokowi Minta Maaf pada Warga Jakarta 


Presiden Terpilih Joko Widodo meninjau gerai batik pada acara "Tribute to Batik Indonesia" di Pasaraya Blok M, Jakarta, Kamis (2/10).

Jakarta - Presiden Terpilih Joko Widodo (Jokowi) secara rasmi telah menyampaikan pidato pengunduran diri dan pemberhentian dari jabatannya sebagai Gubernur DKI Jakarta dalam Rapat Paripurna DPRD DKI hari ini, Kamis (2/10).

Dalam ucapan tersebut, ia menyampaikan permintaan maaf, baik kepada ahli dewan maupun warga Jakarta.

"Dari lubuk hati yang paling dalam, atas nama peribadi dan nama keluarga, saya menyampaikan permohonan maaf kepada seluruh lapisan warga Jakarta dan para anggota dewan, apabila terdapat tutur kata, sikap dan perbuatan selama menjabat sebagai Gubernur DKI Jakarta yang tidak berkenan di hati bapak, ibu dan masyarakat semuanya, "kata Jokowi dalam Rapat Paripurna DPRD DKI, di bangunan DPRD DKI, Jakarta, Kamis (2/10).

Dalam kesempatan itu, Jokowi menegaskan, kejayaan pembangunan Jakarta merupakan hasil prestasi bersama dan bahagian tak dapat dipisahkan dari hasil-hasil pembangunan sebelumnya.

Kejayaan pembangunan Jakarta, menurutnya, bukan sekadar berjaya penyelenggaraan pemerintahan. Tetapi, tumbuhnya kesedaran politik masyarakat terhadap masa depan pembangunan Jakarta dan Indonesia menjadi lebih penting.

"Saya berusaha memegang teguh komitmen dalam menjalankan tugas saya sebagai pemimpin, iaitu tetap konsisten menjalankan tugas tanpa melibatkan kepentingan peribadi, dan lebih mengutamakan kepentingan rakyat," ujarnya.

MALAPETAKA DAHYSAT UNTUK RAKYAT PADA 2015...APAKAH PUNCANYA!!!!


GST, harga minyak jadikan 2015 tahun dahsyat'

Naib presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menganggap tahun 2015 sebagai tahun "amat dahsyat" bagi rakyat marhaen yang menetap di bandar dengan pendapatan rendah dan pertengahan.

Katanya, hal demikian disebabkan kenaikan harga barang dan inflasi susulan kenaikan harga minyak dan petrol semalam dan ditambah pula dengan pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) pada April 2015.

"Kerajaan usahlah perbodohkan rakyat lagi dengan langkah-langkah mendenda bagi menghalang peruncit, pemborong dan pengusaha restoran untuk menaikkan harga.

"Impak kepada inflasi akibat kenaikan RM0.20 ini bakal dirasai sepenuhnya dalam jangka tiga bulan. Perkara ini akan diburukkan lagi apabila GST dilaksana pada bulan April," katanya.

Beliau mengulas langkah kerajaan merasionalisasi subsidi petrol, yang menyebabkan kenaikan harga petrol RON95 dan diesel sebanyak RM0.20, dibuat demi memastikan kedudukan kewangan negara terus kukuh.

Bagi mengukuhkan hujahnya, Tuan Ibrahim memetik laporan "2H2014 Economic Outlook: External Positives Amidst Domestic Challenges”, yang menyebut bahawa inflasi bakal meningkat mendadak dalam dua tahun pertama cukai itu dilaksanakan.

Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang berkata Malaysia "tidak akan terlepas" untuk berdepan kenaikan inflasi seperti yang dialami Australia, Singapura dan China selepas dua tahun pertama cukai itu dilaksanakan.


Katanya, di Australia, sebelum GST dilaksanakan, kadar inflasinya hanya 1.8 peratus tetapi melonjak kepada enam peratus selepas GST dilaksanakan, tetapi menurun kepada 2.9 peratus selepas dua tahun dilaksanakan.

"Tapi masih sekali ganda lebih tinggi daripada sebelum GST terlaksana. Begitu juga di Singapura dan China. Sebelum GST dilaksanakan, (masing-masing) inflasi hanya sekadar 0.8 peratus dan 10.5 peratus.

"Pada tahun GST dilaksanakan, inflasi di Singapura melonjak ke 5.4 peratus manakala China 24.2 peratus sebelum turun ke 2.3% bagi Singapura dan 12.7 peratus bagi China selepas dua tahun," katanya.

Sehubungan itu, Tuan Ibrahim mengingatkan rakyat supaya bersedia menghadapi perkara itu dan menegaskan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) sebanyak RM1,000 - purata RM83.33 sebulan - tidak dapat membantu rakyat marhaen menghadapi inflasi.

"Ditambah pula dengan kesan inflasi akibat kenaikan harga minyak sekarang, tahun 2015 dijangka menjadi sangat dahsyat kepada rakyat marhaen," katanya.Berita Ini Pasti Menyakitkan Hati Anda Semua..
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Hasan Malekberkata rakyat sepatutnya bersyukur dengan tindakan kerajaan dan bukannya mengadakan bantahan ke atas kenaikan harga bahan api.

Jelasnya, rakyat sepatutnya bersyukur dengan langkah penjimatan seperti usaha membanteras penyeludupan bahan api bersubsidi.

Hasan berkata demikian ketika ditanya sekiranya beliau menjangkakan bantahan ke atas kenaikan 20 sen seliter untuk petrol RON95 dan diesel.

“Itu hak merekalah (untuk buat bantahan), kita di kementerian akan jalankan tugas.

Ops Titik (banteras penyeludupan) yang kita buat ini telah menyelamatkan banyak wang negara. Anda semua patut (ucap) tahniah.

“Budaya kita kita kena ubah balik kepada budaya menghormati pemimpin, menghormati negara dan bersyukur dengan apa kejayaan kita,” katanya.~malaysiakini

PANAS! RAKYAT UCAP TERIMA KASIH KEPADA NAJIB....TENTANG KENAIKAN 20 SEN MINYAK....

Terima kasih Najib, kata rakyat

Tulisan yang tertera di atas sekeping kad manila di salah sebuah stesen minyak ketika tinjauan Sinar Harian Online.

SHAH ALAM - Kenaikan harga minyak sebanyak 20 sen hari ini menimbulkan pelbagai reaksi rakyat.

Tinjuan Sinar Harian Online di beberapa stesyen minyak mendapati rakyat mula meluahkan perasaan mereka dengan pelbagai cara.

"Terima kasih Najib! 20 sen," demikian antara reaksi spontan rakyat.

Tulisan tersebut tertera pada sekeping kad manila ketika tinjauan Sinar Harian Online di sebuah stesyen minyak di Shah Alam.

Lewat petang tadi, kerajaan menerusi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) mengumumkan subsidi petrol RON95 dan diesel dikurangkan sebanyak 20 sen seliter berkuat kuasa jam 12.01 pagi, 2 Oktober.

Dengan ini, harga runcit baharu bagi petrol RON95 ialah RM2.30 seliter dan diesel RM2.20 seliter.

Lelaki disyaki potong, bakar kekasih kena tahanAnggota polis membawa suspek ke lokasi kejadian di Kampung Tok Keramat, Juru, Pulau Pinang, semalam. - Foto Amir Irsyad Omar

Bukit Mertajam: Seorang lelaki ditahan polis selepas dipercayai membunuh, memotong dan membakar mayat teman wanitanya dalam kejadian di Kampung Tok Keramat, Juru, di sini, awal pagi semalam.

Suspek dipercayai bertindak demikian untuk menyembunyikan mayat mangsa yang dikenali sebagai Intan, berusia lewat 20-an dan berasal dari Teluk Air Tawar, Butterworth yang sering berkunjung ke rumahnya.

Lelaki berusia lingkungan 40-an itu kemudian bersembunyi di rumah kenalannya di Bandar Baharu, Kulim, Kedah, namun berjaya dikesan dan diberkas oleh polis, pada jam 4.45 petang semalam.

Isteri saya bertambah curiga lalu memeriksa kawasan sekitar kediaman sebelummenemui serpihan tulang dengan kesan terbakardi satu lokasi kira-kira 50 meter dari rumah"

Abang ipar suspek

Abang ipar suspek yang enggan dikenali berkata, isterinya berasa tidak sedap hati selepas dimaklumkan oleh anak lelaki mereka dan jiran mengenai tindakan suspek membawa cangkul dengan badan berlumpur ke kawasan semak berdekatan rumah mereka.

"Isteri terus ke rumah adiknya dan menjumpai pakaian berlumuran darah. Adik ipar saya itu bagaimanapun terus melarikan diri menggunakan motosikal teman wanitanya, namun wanita itu tidak kelihatan pun di rumah terbabit.

Temui serpihan tulang

"Ia membuatkan isteri saya bertambah curiga lalu memeriksa kawasan sekitar kediaman berkenaan sebelum menemui serpihan tulang dengan kesan terbakar di satu lokasi kira-kira 50 meter dari rumah. Dia kemudian membuat laporan polis," katanya.

Sementara itu, Pakar Perunding Patologi Jabatan Forensik Hospital Pulau Pinang (HPP), Datuk Dr Zahari Noor, berkata pemeriksaan terhadap tulang yang ditemui kira-kira jam 2 pagi semalam itu, mengesahkan ia milik manusia, namun siasatan lanjut masih dijalankan.

Dalam perkembangan berkaitan, Ketua Polis Daerah Seberang Prai Tengah, Asisten Komisioner Rusli Mohd Noor, berkata polis sudah membawa suspek ke lokasi kejadian untuk membantu mengesan anggota badan mangsa, manakala motif pembunuhan masih dalam siasatan.

01 Oktober 2014

HARGA PETROL RON95 DAN DIESEL NAIK RM0.20 SELITER....HA..HA... THANK YOU BN!!!!


Harga petrol RON95, diesel naik 20 sen


Harga minyak petrol RON95 dan diesel akan naik 20 sen seliter berkuat kuasa tengah malam ini.

Mulai 12.01 tengah malam ini, RON95 akan dijual pada harga RM2.30 seliter dan diesel pula RM2.20.

Sekarang ini RON95 dijual pada harga RM2.10 seliter dan diesel pula RM2.

Perkara itu diumumkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan melalui kenyataannya hari ini.

Penyelarasan harga itu dibuat ekoran pengurangan subsidi sebanyak 20sen.

"Walaupun dengan pengurangan kadar subsidi ini, kerajaan menganggarkan masih perlu membelanjakan lebih RM21 bilion bagi subsidi petrol RON95, diesel dan LPG untuk tahun 2014," menurut kenyataan itu.~MK

TAHAP RASUAH RASANYA KALAU KANSER TAHAP 4 DAH....TAPI SEMUA BUAT BODOH.....HANGPA DENGAR APA KATA SULTAN NAZRIN...


Sultan Perak: Rasuah perlu rawatan intensif, bukan StrepsilSultan Perak, Sultan Nazrin Shah risau tentang jurang pendapatan yang akan memburukkan gejala rasuah.

Menzahirkan kebimbangan baginda berkenaan laporan data Model Ekonomi Baru (NEM), Raja Nazrin berkata negara kini tidak lagi boleh berada dalam keadaan "minda penafian".

Baginda bimbang pengagihan kekayaan yang tidak seimbang dan jurang pendapatan yang semakin melebar akan menggalakkan budaya rasuah.

Bertitah pada ulang tahun Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini, Raja Nazrin bertitah bahawa negara kini berhadapan dengan cabaran yang besar.

"Ia bukan sakit tekak yang bersifat sementara, boleh diubati dengan gula-gula Strepsil.

"Ia penyakit sosial yang serius, memerlukan rawatan intensif daripada doktor dan pakar bedah sosial.

"Ia memerlukan formula perubatan dari farmasi sosial yang berupaya merangka dasar sosial yang komprehensif lagi holistik untuk dilaksanakan," titah baginda.

Baginda turut mempersoalkan tahap gaji rakyat yang tidak seiring dengan kos kehidupan seharian.


"Apakah opsyen yang ada di kalangan pegawai awam mahupun swasta jika gaji tidak dapat menampung perbelanjaan hidup harian?

"Majoriti yang berada dalam kategori ini, sebenarnya, tidak mahu melakukan rasuah.

"Bilangan yang tergolong dalam kategori ini akan semakin bertambah jika formula berkesan tidak diperkenalkan.

"Terutamanya (dalam) memberikan fokus kepada aspek-aspek perumahan, makanan, pengangkutan serta khidmat kesihatan dan rawatan perubatan yang kosnya semakin hari semakin meningkat," titah baginda lagi.

BEKAS KETUA BALAI IPD BERA DITAHAN KETIKA MENCURI BARANG KES DI KAWASAN BALAI

Bekas Ketua Balai IPD Bera ditahan bersama 4 lelaki curi barang kes

KUANTAN: Bekas Ketua Balai Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Bera bersama empat lelaki ditahan polis malam tadi kerana mencuri barang kes yang diletakkan di luar stor barang kes IPD itu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Datuk Zakaria Ahmad, berkata kesemua suspek berusia antara 24 hingga 59 tahun itu ditahan kira-kira jam 8.30 malam tadi semasa sedang memunggah dan memasukkan barang-barang kes yang hendak dilupuskan itu ke dalam sebuah lori jenis Isuzu.

"Suspek memunggah barang-barang kes yang hendak dilupuskan itu tanpa kebenaran mana-mana pihak dan polis telah menahan lori itu di hadapan pintu pagar IPD Bera sebelum menangkap mereka berlima," katanya kepada hari ini.

Beliau berkata, selain itu polis berjaya merampas semula barang-barang kes iaitu 63 unit pelbagai jenis monitor komputer, 310 Unit Pemprosesan Pusat dan sebuah kereta jenis Toyota Camry dipercayai digunakan suspek.


Katanya, kelima-lima suspek itu kini ditahan di IPD Bera untuk siasatan lanjut dan tindakan pendakwaan.

- BERNAMA

30 September 2014

HANYA DI MALAYSIA JAWATANKUASA KHAS ROYALTI DIKUBURKAN!!!


30/09/14. 12.00 pm. Kota Bharu. Pertubuhan R Kelantan (ROYALTI) kebumikan replika Jawatankuasa Khas Tuntutan Royalti Petroliam (JK Khas) sebagai simbolik menolak penubuhan JK Khas itu.

ROYALTI juga mendesak kerajaan negeri menyatakan pendirian berkenaan keputusan laporan JK Khas oleh Kementerian Kewangan

TERDEDAH..... KETUA UMNO BAHAGIAN DITAHAN SPRM , DAKWAAN PECAH AMANAH RM300 JUTA !!!


Nilah pemimpin UMNO Sabah yang ditahan SPRM dan disiasat atas dakwaan penyelewengan RM300 juta.... Datuk Abdul Ghani Yassin.. Ketua UMNO Pensiangan....... tapi sebelum buat apa apa conclusion... kena faham politik Sabah....Abdul Ghani Yassin ni tidak seblu dgn Musa Aman.. dan pernah membuat perjumpaan dua mata dgn Najib agar Musa Aman digugurkan.... jadi ada dakwaan ni serangan balas dari KM Sabah.. untuk membunuh seteru politiknya...

Apa pun gi mampuslah UMNO..!! korang nak gado sampai berbunuhan sekali pun.. rakyat tepuk tangan..!!
sumber


Gambar: Korupsi UMNO

Heboh kini diperkatakan di Sabah betapa seorang pemimpin UMNO Sabah bertaraf Ketua Bahagian merangkap bekas Pengerusi salah satu syarikat GLC Negeri, telah kena cekup oleh Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) di Lapangan Terbangan Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Khamis lalu kerana disyaki terlibat dalam kes jenayah pecah amanah selaku kakitangan awam yang melibatkan jumlah wang sebanyak RM300 juta.

Siapakah pemimpin UMNO berkenaan??????

Ketua Umno Bahagian Di Sabah Ditahan SPRM

Oleh: AKIL YUNUS
editor@mstar.com.my

PETALING JAYA: Seorang pemimpin Umno bahagian di Sabah ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk siasatan ke atas dakwaan pecah amanah (CBT) melibatkan perlanggaran wang RM300 juta.

SPRM masih belum mengeluarkan kenyataan mengenai perkara itu.

Walau bagaimanapun, sumber suruhanjaya ketika dihubungi mengesahkan bahawa siasatan masih diteruskan dan butir-butir akan didedahkan dalam satu kenyataan kemudian.

Pada hari Selasa, sebuah akhbar Sabah melaporkan bahawa pemimpin bahagian itu ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur Khamis lepas.

Beliau merupakan bekas timbalan pengerusi sebuah agensi negeri dan mengetuai salah satu daripada 25 Umno bahagian di Sabah.

Dalam posting Facebook, Ahli Parlimen Sepanggar Datuk Kamis Idris mempersoalkan keputusan menahan ketua bahagian itu dan berkata ia boleh didorong oleh 'dendam politik'.

TERHOT! VIDEO PENGAKUAN WARGA ASING DAKWA DIROGOL RELA,JPAM & POLIS VIRAL DIMEDIA SOSIAL!!!Beberapa hari lalu media Malaysia melaporkan tiga lelaki masing-masing merupakan anggota polis, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan RELA ditahan kerana disyaki merogol seorang wanita warga asing.

Mangsa yang berusia 21 tahun dikatakan dipaksa melakukan hubungan seks dengan mereka jika mahu dilepaskan kerana kesalahan tiada dokumen pengenalan diri.

Kejadian berlaku sekitar jam 1 pagi di Sandakan, Isnin minggu lalu.

Suspek berusia 27 hingga 37 tahun ditahan selepas mangsa membuat laporan polis.

Berita di atas apabila dibaca mungkin dianggap satu kes terpencil namun apabila video memaparkan seorang saksi kejadian menceritakan apa sebenarnya berlaku pada hari tersebut menjadi viral ramai orang mula memperkatakan tentangnya.


Rata-rata yang menonton video ini mengutuk perlakuan manusia yang sepatutnya melindungi keselamatan negara ini.

Meski pun yang teraniaya adalah warga asing ia bukan sahaja melanggar undang-udang yang sepatutnya ditegakkan mereka malah perbuatan ini amat kejam kerana mangsa baru dua bulan melahirkan bayi.

Sudahlah begitu, telefon bimbit dan wang RM60 wanita malang itu pun dirembat sekali!

Apa pun itu dakwaan saksi.. sejauh mana kebenarannya pasti tertegak di mahkamah kelak.

Namun jika benar berlaku kes rogol ini, ia cuma satu titik hitam kecil dalam kalangan penjawat awam Malaysia.

Masih ramai yang menggalas tanggung jawab diberikan dengan ikhlas kerana sayangkan negara dan malu untuk mencemarkan uniform yang mereka pakai dengan melakukan perkara tak sepatutnya.

Sumber mynewshub

GAMBAR WAJAH INDIVIDU ASING GODAM ATM TERSEBAR !!!


Wajah Individu Godam Atm Dikenal Pasti
Kuala Lumpur – Wajah individu-individu, warga asing Latin Amerika yang dipercayai terlibat dalam kes pengodaman mesin ATM yang di ambil dari CCTV di permis-permis kejadian dikenal pasti.

Setakat semalam (Isnin) sebanyak 10 kes (dua kes pada hari Ahad dan lapan kes pada hari Isnin) berkaitan pengeluaran wang di mesin-mesin ATM yang melibatkan kerugian lebih dari RM1 juta ringgit.

Setakat ini, kes pengodaman mesin ATM hanya melibatkan Bank Al- Rajhi, Bank Affin dan Bank Islam di Negeri Selangor dan berikut adalah lokasi bank-bank yang telah digodam:
1. Cawangan bank: Al- Rajhi Kota Damansara, PJ
Masa Kejadian: 29.9.14 @ 12:46 am Kerugian: RM285,700
2. Cawangan bank: Affin Bank Jalan Yong Shook Lin, PJ
Masa kejadian: 27.9.14 Kerugian: RM303,000
3. Cawangan bank: Affin Bank USJ10/1J
Masa kejadian: 27.9.14 @ 5:30 pm Kerugian: RM265,000
4. Cawangan bank: Al- Rajhi Seksyen 9, Shah Alam
Masa kejadian: 29.9.14 @ 12:30 pm Kerugian: RM116,000
5. Cawangan bank: Al-Rajhi Wisma Metro Kajang
Masa kejadian: 29.9.14 @ 12:46 am Kerugian: belum diketahui
6. Cawangan bank: Al-Rajhi Puchong
Masa kejadian: 29.9.14 @ 01:12 am Kerugian: belum diketahui
7. Cawangan bank: Al-Rajhi Kelana Jaya
Masa kejadian: 29.9.14 @ 12:46 am Kerugian: belum diketahui
8. Cawangan bank: Al-Rajhi Jalan Raja Bot, Klang
Masa kejadian: 29.9.14 @ 4:00 pm Kerugian : RM150,000
9. Cawangan bank: Bank Islam Seksyen 14, PJ
Masa kejadian: 29.9.14 @ Kerugian: RM 395,850
10. Cawangan bank: Bank Islam Jalan PJU 5/5 Dataran Sunway
Masa kejadian : 29.9.14 @ Kerugian: RM: 221,160

Dari raut wajah suspek-suspek yang dirakam dari CCTV tersebut, mereka dipercayai berumur dalam lingkungan 20 ke 30-an.

Sumber polis memberitahu Sarawakiana bahawa pihak berkuasa di setiap sempadan di seluruh negara sedang dalam keadaan berjaga-jaga dan siap-siagam sekiranya suspek-suspek tersebut ingin melarikan diri dari negara ini.

Sumber www.suara.tv

LAGI BANK TEMPATAN DITIPU RM30 JUTA

Sebuah bank di Labuan lesap RM30 juta akibat penipuan onlineGambar Hiasan

KUALA LUMPUR: Sebuah bank tempatan mengalami kerugian 30 juta ringgit akibat penipuan melalui email membabitkan tujuh transaksi di Wilayah Persekutuan Labuan.

Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (Jenayah Siber dan Multimedia), SAC Mohd Kamarudin Md Din memaklumkan, pihak polis kini sedang menjalankan siasatan lanjut bagi mengenal pasti suspek yang terlibat.

Pihaknya juga percaya sindiket tersebut bukan dari kumpulan sama yang menggodam mesin ATM seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Read more at:SUMBER

29 September 2014

DEPA KATA KERAJAAN KEDAH DAH TENAT ? BETUI KE.... HABIS DIBUANG PEKERJA TETAP GLC

Pesta buang pekerja kerajaan BN

oleh Zulkifli Yahaya
INGAT lagi cerita Yiked Holdings Sdn Bhd (YIKed) yang disaman RM11 juta di penghujung pentadbiran Almarhum Tan Sri Ustaz Azizan Razak dahulu?

Menurut fakta kes, mahkamah telah mengarahkan YIKed membayar RM11 juta kepada Syarikat Senisinga Sdn Bhd. Ia ekoran kegagalan YIKed menyelesaikan masalah tanah yang telah dipersetujui bersama dengan syarikat berkenaan dalam satu projek besar yang telah dimulakan sejak zaman Menteri Besar BN, Tan Sri Osman Aroff lagi.

Long Island Development Sdn Bhd iaitu syarikat bersama YIKed dan Long Island Properties bertanggungjawab menebus 16 keping tanah yang digadai kepada Southern Bank Berhad tetapi telah gagal berbuat demikian.

Rentetan itu, syarikat Senisinga Sdn Bhd yang merupakan sebuah syarikat yang mengambil alih pinjaman tidak berbayar Southern Finance Berhad bertindak menyaman YIKed RM11 juta dan telah berjaya di mahkamah.

YIKed dilaporkan telah membayar sebanyak RM300,000 bermula 27 Ogos 2012 lepas dan bakinya akan dibayar ansuran sehingga bersambung di bawah pentadbiran Dato' Paduka Mukhriz Mahathir yang mengambil alih Kedah pada Mei 2013.

Jumlah RM11 juta yang dibazirkan angkara kerajaan BN sebelum Mac 2008 termasuk dalam senarai RM403 juta penyelewengan dan pembaziran yang berlaku di zaman BN dahulu. Ustaz Azizan terpaksa berhempas pulas mencari duit untuk melunaskan semua pembayaran yang dipaksakan itu. “Tak dak duit nak bayar, aku tebang balak,” seloroh Ustaz Azizan dalam satu sidang media di Stadium Suka Menanti.

Hebatnya pentadbiran Ustaz Azizan, bagaimana tenat pun menghadapi masalah kewangan dalam GLC beliau tidak pernah mengizinkan tindakan zalim memecat staf hanya kerana kekangan kewangan. Kolej Universiti Insaniah (KUIN) adalah antara yang hadapi masalah kewangan sehingga gaji lewat dibayar.

Pentadbiran kerajaan negeri di bawah Pakatan Rakyat berusaha mencari duit menyelesaikan masalah yang berlaku. Namun membuang pekerja sewenang-wenangnya tidak berlaku.

Hari ini seluruh negara dikejutkan dengan tindakan YIKed (merupakan anak syarikat Yayasan Islam Negeri Kedah) memberhentikan 28 staf serentak dengan alasan prestasi syarikat tidak memberangsangkan, syarikat menanggung perbelanjaan operasi yang tinggi, perolehan tidak dapat menampung kos operasi dan alasan penstrukturan semula syarikat.

“Saya difahamkan, pemberhentian dilakukan secara sukarela dan tanpa paksaan,” ujar Exco kerajaan negeri Dato' Mohamad Rawi Abdul Hamid. Jurucakap 28 staf yang dipecat, Fadhlurrahman Zawawi pula menegaskan bahawa kesemua staf diberhentikan tanpa sukarela. 


Cakap Exco yang tidak boleh dipakai. Dalam keadaan negara mengalami kemelesetan ekonomi, kedudukan kewangan rakyat yang gawat akibat kenaikan kos sara hidup dan sukarnya rakyat untuk mendapat peluang pekerjaan; tidak munasabah staf Yiked mahu diberhentikan secara sukarela.

Antara yang diberhentikan, ada yang sudah berkhidmat sehingga 17 tahun dan kesemua staf adalah bertaraf pekerja tetap. Hilang pekerjaan adalah merupakan perkara besar. Banyak komitmen yang ditanggung oleh mangsa daripada perbelanjaan harian hinggalah ansuran tetap bulanan untuk semua pinjaman yang perlu dilunaskan. Bukan mudah untuk mendapatkan pekerjaan baharu dengan segera.

Baru bulan lalu, Dewan Undangan Negeri Kedah dikejutkan dengan pendedahan pembangkang perihal kegagalan projek pertanian Kedah Agro di Bukit Tangga. Ramai pekerja yang diberhentikan atau lari begitu sahaja setelah tidak menerima gaji dalam tempoh yang panjang. Semuanya gara-gara kegagalan kerajaan BN menguruskan projek dengan baik, rugi dan tiada sumber kewangan untuk meneruskan.

Dalam isu pemberhentian staf YIKed, kerajaan negeri bersikap lunak kononnya sedia membantu mereka yang diberhentikan kerja. “Saya akan cuba bantu mereka sebaik mungkin,” janji Mukhriz penuh lunak apabila diajukan persoalan pemberhentian staf YIKed itu. Janji seumpama itulah juga yang dibuat dahulu terhadap staf Insaniah Holding yang tidak dibayar gaji berbulan-bulan sejak BN ambil alih kerajaan. Akhirnya ramai yang tidak tahan dengan penderitaan yang ditimpakan mengambil jalan keluar dengan berhenti.

Sebagai Menteri Besar, Mukhriz sudah tahu dari awal pembuangan pekerja beramai-ramai di YIKed. Kalau nak tolong tak berlaku berlakon, sediakan dahulu tempat alternatif untuk mangsa pemberhentian. Atau serapkan mereka ke dalam pentadbiran negeri. Hakikatnya, tiada tempat lagi yang boleh diisi dalam kerajaan atau GLC. GLC lain juga sedang alami penstrukturan. Ada staf yang sudah dibuang dan akan dibuang. Staf sedia ada pun nak dikurangkan, maka tak berbangkit lagilah pengambilan staf baharu. Semua itu cuka lakonan lunak BN Kedah dengan bermain kata-kata.

Semua yang berlaku menunjukkan betapa BN gagal menguruskan dengan baik GLC. Syarikat yang boleh buat untung pun tenat, apatah lagi yang syarikat yang tidak memberangsangkan. Kemungkinan ditutup lebih banyak daripada terus beroperasi.

Sejak berzaman BN mempamerkan rekod pengurusan GLC yang sangat teruk. ‘Kemampuan’ mereka hanyalah menguruskan duit yang disediakan oleh Pusat. Untuk menambah dana negeri dengan mencari sendiri, maaflah memang BN tiada kemampuan.

Baru-baru ini akibat terlalu boros dan habis duit dalam kantung negeri, maka Majlis Mesyuarat Exco terpaksa minta peruntukan tambahan dari Pusat sebanyak RM4 juta. Pusat luluskan tetapi tiada ramai tahu kemana menghilangkan duit tersebut.

Dari awal kita sudah menjangkakan bahawa menyerahkan pentadbiran kerajaan dan GLC kepada BN ibarat menyerahkan bunga pada kera.

Namun apa boleh buat, rakyat terbanyak yang buat pilihan. Sekarang rakyat terbanyak Kedah juga ramai yang menyesal. Kesilapan mengundi BN terpaksa ditanggung dalam tempoh agak panjang.

EXCO-EXCO KEDAH MULA KEMPEN SOKONG Mc DONALDADUN BN Belantik merangkap Exco Negeri Kedah mengajak rakyat Malaysia semua kembali menyokong dan membeli MC Donald... Inilah yang dikatakan 'Boikot Semusim'... Masa tentera Zionis serang di bumi Palestine, buat kempen boikot sana sini, bila tak ada peperangan itu, sokong pula.. Hati tak tetap lah...

sumber

Baguih idea hangpa.......

Rakyat Kedah digalakan sokong Mc Donald zionis?

TERHOT! BLOGGER TERLAMPAU , BABIKAN PEMIMPIN NEGARA....

Alvin Tan BIADAP ‘Babikan’ Pemimpin NegaraTak serik-serik lagi rupanya blogger seks Alvin Tan dengan tindakan beliau. Sebelum ini dia menghina Malaysia, PM, menteri KDN, KPN dan hakim negara telah mencetuskan kemarahan rakyat Malaysia.

Kali ini sekali lagi dia memuat naik status yang lebih dasyat. Tidak tahu apa tujuannya dan yang pasti tindakan tersebut boleh merbahayakan dirinya meskipun jika undang-undang Malaysia tidak dikenankan keatasanya.Katanya menerusi status berkenaan, “Seorang rakyat dipenjara hari ini kerana menggelar polis trafik ‘monyet’ di Facebook. Sekarang aku panggil kesemua kamu babi. Tolonglah datang tangkap!”

Lagi cabarnya “P.S. Kepada penyokong babi sekelian, silakan tag para pemimpin kamu untuk memaklumkan mereka ada ‘hasutan’ berlaku di sini. Tapi tak payah susah-susah aku dah buatkan pun” disusuli dengan tag kepada nama-nama pemimpin berkenaan.

Bagaimanapun tindakan dia itu mendapat sokongan daripada beberapa individu yang sependapat dengannya.


Namun bersyukurlah tidak ramai yang menyokong tindakannya dan ada yang mencemuh perbuatan Alvin.Baguslah, walaupun satu bangsa mereka tetap mengkritik tindakan yang tidak betulnya ini

PENYAMUN GODAM MESIN ATM AFFIN BANK , LEBIH RM1.271 JUTA LESAP


RM1.271 juta dicuri daripada 6 ATM - Affin Bank

KEMASKINI......

KUALA LUMPUR: Sejumlah RM1.271 juta dicuri daripada enam Mesin Teler Automatik (ATM) kepunyaan Affin Bank Berhad dan Affin Islamic Bank Berhad di Johor, Melaka dan Selangor, menurut kenyataan Affin Bank hari ini.

Menurut kenyataan itu, ATM berkenaan diusik kelmarin, mengakibatkan kecurian wang tunai.

Mesin terbabit terletak di Johor Baharu, Batu Pahat dan Taman Molek di Johor, Melaka Raya, serta PJ State dan USJ di Selangor.

"Insiden itu telahpun dilaporkan dan bank bekerjasama rapat dengan polis dalam penyiasatan kes itu," menurut kenyatan itu.


Bagaimanapun, bank itu menyatakan data pelanggan tidak diganggu atau dikompromi.

Sementara menunggu hasil siasatan polis, bank berkenaan segera menempatkan langkah kawalan tambahan di semua mesin ATM di cawangan dan di lokasi luar.

"Pihak bank mengadakan pemantauan rapi bagi memastikan pelanggan kami dapat meneruskan urusan perbankan mereka dengan selamat," menurut kenyataan itu.

- BERNAMA


KUALA LUMPUR: Dua lelaki dipercayai warga asing disyaki melesapkan RM303,000 daripada dua mesin juruwang automatik (ATM) di sebuah bank di Petaling Jaya pada Sabtu.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, ACP Azmi Abu Kassim berkata perkara itu terbongkar selepas seorang pegawai bank berkenaan membuat semakan susulan kejadian serupa yang menimpa cawangan bank berkenaan di selatan tanah air pada Sabtu.

"Pada kira-kira 6.30 petang Sabtu, setelah selesai membuat 'balancing' bersama pengurus cawangan bank berkenaan, pegawai bank itu mendapati sejumlah RM33,500 telah dikeluarkan melalui penggunaan kad ATM manakala RM303,000 lagi lesap dipercayai akibat mesin ATM digodam.

"Baki yang tinggal dalam mesin ATM itu hanya RM3,500," katanya.

Bernama pada Ahad melaporkan sejumlah RM530,600 wang tunai di dua buah ATM sebuah bank yang sama di Johor dan Selangor lesap apabila digodam semalam dipercayai menggunakan sim kad telefon dan teknologi canggih.

Azmi berkata mengikut pemeriksaan terhadap rakaman kamera litar tertutup, pegawai bank itu mendapati dua suspek itu telah membuka bahagian atas dua mesin ATM dan memasukkan sesuatu ke dalamnya kira-kira 12.30 tengah malam Sabtu," katanya.
 
BERITA BERKAITAN SEMALAM.....
Godam Mesin ATM Guna Kad Sim Telefon, Lebih Setengah Juta LesapKUALA LUMPUR: Sejumlah RM530,600 wang tunai di dua buah mesin juruwang automatik (ATM) sebuah bank yang sama di Johor dan Selangor lesap apabila mesin ATM itu digodam semalam yang dipercayai menggunakan sim kad telefon dan teknologi canggih.

Kejadian penggodaman mesin ATM itu merupakan jenayah pertama berlaku di negara ini selepas jenayah mencuri wang melalui pengklonan kad ATM berlaku sejak 1997 sehingga 2002.

Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Yahya Ramli ketika dihubungi Bernama berkata, kejadian itu dipercayai dilakukan sindiket antarabangsa dari Amerika Latin yang melakukan pengeluaran beratus kali di kedua-dua mesin milik bank terbabit dalam tempoh sehari.

Beliau berkata, kes itu kini disiasat mengikut Seksyen 4 (1) Akta Jenayah Komputer 1997.

"Ini modus operandi pertama dilakukan seumpama ini. Suspek godam sistem tanpa perlu pecah mesin ATM untuk larikan wang," katanya.

Dalam kejadian pertama pada 9.48 pagi, seorang pengurus bank terbabit di cawangan Batu Pahat, Johor, mendapati mesin ATM bank itu tidak berfungsi dan mendapati wang di dalam mesin itu hilang.

Menurut polis Johor, berdasarkan sistem maklumat pengeluaran wang tunai RM50 sepatutnya berjumlah 5,103 keping tetapi baki sebenar di dalam mesin itu adalah sebanyak 27 keping.

"Mengesyaki sesuatu yang pelik pihak pengurus telah menghubungi polis dan hasil siasatan mendapati tiada kesan mesin tersebut diumpil," menurut sumber polis itu.

Katanya, rakaman kamera litar tertutup di ATM itu mendapati terdapat tiga suspek berbangsa Amerika Latin, berumur dalam lingkungan 20 hingga 30 tahun, membuat pengeluaran berkenaan. Jumlah wang dikeluarkan mereka ialah RM265,000.

Beberapa jam kemudian pada hari yang sama, Yahya berkata modus operandi yang sama dilakukan di bank berkenaan di USJ Subang Jaya oleh dua suspek lelaki berbangsa Amerika Latin dengan membuat pengeluaran 137 kali secara bergilir-gilir pada 5.30 petang Sabtu.

Katanya, pihak pengurusan bank mengesyaki kehilangan wang itu ketika memeriksa wang ATM tersebut dan polis percaya sindiket berkenaan menggunakan kad sim telefon dan sistem teknologi tinggi untuk menggodam mesin ATM itu bagi mengeluarkan wang.

Polis kini sedang berusaha mengesan suspek terbabit menerusi rakaman kamera litar tertutup bank terbabit.

Jenayah pengklonan kad ATM di negara ini berlaku ketika kad ATM dan kad kredit hanya menggunakan sistem pita magnetik di belakang kad.

Jenayah itu berjaya dihapuskan setelah Bank Negara menguatkuasakan penggunaan sistem cip dan pita magnetik pada setiap kad ATM dan kad kredit kepada setiap bank pada 2003.

PUNCA SEBENAR AHLI MPPP DIPECAT TERSEBAR


Dapat maklumat dari sahabat2 di Penang, Bendahari PAS Penang yang jadi perwakilan tu berfahaman UG yang mirip pada ISMA.

Tapi yang herannya jawatan dlm kerajaan negeri nak pegang pulak. Patutnya kalau tak setuju dgn kerajaan negeri, letak semua jawatan dulu.

Gaji dari kerajaan negeri nak ambik tapi benci PAkatan Rakyat.Lepas tu hentam kerajaan negeri secara terbuka.

Ni namanya manusia tiada malu. Manusia takda maruah.Dah lah kritikan dia kritikan palsu pulak tu. FItnah semata-mata.

Nasrudin Hassan At Tantawi pun cepat2 mempertahankan geng se UG dia. ~tulang besi


JAWAPAN DARI KERAJAAN NEGERI PP......

Kami berasa dukacita dengan dakwaan berterusan daripada Saudara Iszuree terhadap Kerajaan Negeri. Tuduhan dan fitnah yang dilemparkan oleh beliau terhadap Kerajaan Negeri adalah berniat jahat dan tidak langsung mencerminkan perkara sebenar.

Tindakan diambil oleh kerajaan negeri kerana Encik Izuree telahpun menfitnah kerajaan negeri PR sendiri yang diwakili beliau dengan serangan melulu bahawa kerajaan PR serupa dengan BN dengan meneruskan dasar pro-pemaju bila menguruskan masalah setinggan.

Ini tidak benar sekali kerana kerajaan negeri PR tidak mengeluarkan sebarang kelulusan pembangunan(development order) kepada pemaju untuk sebarang permohonan ke atas tanah yang melibatkan setinggan. Ini adalah perubahan ketara daripada dasar BN sebelum ini yang memberikan “development order” sungguhpun masalah setinggan belum diselesaikan.

Perubahan dasar ini adalah untuk menggalakkan pemaju mengadakan rundingan dan selesaikan secara baik satu formula munasabah dengan setinggan. Malangnya beberapa pemaju dan tuanpunya tanah yang ada kaitan dengan BN dan UMNO enggan mengadakan rundingan dengan setinggan dan sebaliknya menggunakan tindakan mahkamah untuk menghalau setinggan tanpa bayaran pampasan yang munasabah. Untuk kes-kes “BN atau UMNO” sedemikian, kerajaan negeri bukan sahaja mengaturkan peguam untuk membela setinggan tetapi juga tidak akan memberikan “development order” sekiranya si pemaju ala “BN atau UMNO” ini berjaya dalam mahkamah.

Saudara Iszuree sedia maklum tentang perubahan dasar ini dan beberapa kampong yang disebutnya yang melibatkan kes mahkamah jelas sekali melibatkan mereka yang ada hubungkait dengan UMNO atau BN. Untuk setinggan yang menduduki tanah kerajaan, menjadi polisi Kerajaan Negeri bahawa bayaran pampasan atau rumah akan disediakan sekiranya mereka terpaksa berpindah atau tidak memiliki rumah.

Adalah dikesali Saudara Izuree (walau selepas dikenakan tindakan), masih cuba mengheret isu-isu lain yang tidak berkaitan dan bermain dengan sentimen. Beliau seharusnya rasional dan perlu mengakui bahawa kerajaan negeri PR hanya mengambil tanah untuk tujuan awam, termasuk buat kali pertama pengambilan tanah milikan bukan Melayu dan bukan Islam untuk tujuan perkuburan orang Islam.

Izuree juga harus menerima prinsip lantikan beliau sebagai ahli MPPP bukan dipilih secara langsung oleh rakyat tetapi dilantik oleh kerajaan negeri. Lantikan dibuat atas kepercayaan dan keyakinan kerajaan negeri terhadap beliau sebagai seorang pendokong kerajaan negeri yang membela rakyat. 


Sebagai seorang Ahli Majlis MPPP, beliau harus tahu bahawa; setiap dasar yang digubal sejak 2008 adalah atas semangat kebertanggungjawaban bersama atau collective resposibility.

Kerajaan Negeri sentiasa terbuka kepada kritikan dan pandangan daripada mana-mana pihak sekalipun selagi mana ianya bukanlah fitnah atau cercaan. Pastinya kami di dalam Kerajaan Negeri sentiasa memberi ruang, peluang dan saluran yang luas untuk seorang yang bergelar Ahli Majls untuk menyatakan pandangan dan saranan. Bahkan kami juga memberi kebebasan untuk mengkritik di dalam mesyuarat dan menyatakan bantahan. Namun adab dan etika itu haruslah dititikberatkan.

Saudara Iszuree harus menilai tingkah laku beliau selama ini samada ia selaras dengan semangat Pakatan Rakyat. Beliau harus hentikan fitnah bahawa dasar PR serupa dengan dasar BN yang pro pemaju. Hakikatnya sukar untuk sebuah Kerajaan Negeri melaksanakan tugas mereka sekiranya wujud apa yang dipanggil sebagai gunting di dalam lipatan. Sebagai sebuah Kerajaan, adalah menjadi tanggungjawab kami memastikan setiap polisi dan dasar yang telah dipersetujui bersama dapat dilaksanakan dengan baik tanpa sebarang unsur-unsur yang boleh menjejaskan perlaksanaannya. Kerajaan Negeri juga tidak teragak - agak untuk mengambil tindakan kepada mereka yang di dalam pentadbiran kami masih tidak mahu menghormati kesepakatan yang telah kita capai.

Dr Afif Bahardin
Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Pulau Pinang

28 September 2014

CCTV YANG BERJAYA RAKAM ' HANTU '

Imej Putih 'Bergerak' Dirakam Di Balai PolisPOLIS di bandar Espanola, New Mexico berjaya merakamkan imej bergerak berwarna putih yang dipercayai 'roh' menerusi kamera litar tertutup (CCTV) di jabatan itu.

Rakaman tersebut yang diambil Sabtu lalu memperlihatkan imej berwarna putih menyerupai manusia sedang bergerak di dalam balai polis itu.

Karl Romero, seorang pegawai polis yang bertugas pada waktu itu, melihat bayangan tersebut menerusi CCTV berjalan melalui pagar penjara.

Terkejut dengan apa yang dilihatnya, Karl bergegas melaporkan perkara itu kepada ketuanya.

"Pada awalnya, saya menyangka ia adalah lalat atau rama-rama, kemudian saya terlihat kaki dan ia menyerupai manusia. Ia bukan manusia tetapi hantu," katanya kepada sebuah stesen televisyen di Albuquerque.

SIAPA WIRA SIAPA PENGKHIANAT DALAM PR!!!DAP beri sambutan wira untuk dua 'broker, barua' PAS

Dua ADUN yang dilabel sebagai 'broker dan barua' oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mencuri tumpuan apabila tampil pada majlis makan malam mengutip derma anjuran DAP.


Semasa memberikan ucapan penangguhan di Muktamar PAS ke-60 di Batu Pahat hujung minggu lalu, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mendakwa ada pihak yang membeli 2 Adunnya dan ada barua dan broker yang terlibat dalam peristiwa itu.

Dua Adun itu, Saari Sungib dan Hasnul Ibrahim mengambil tindakan menyokong pencalonan Datuk Seri Dr Wan Azizah sebagai menteri besar Selangor dengan menandatangani akuan bersumpah (SD).

Ia tidak disenangi pemimpin PAS khasnya Hadi sendiri.Dua MP PAS dapat sambutan wira dari DAP


Digelar pengkhianat oleh PAS, dua anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor Saari Sungib dan Hasnul Baharuddin mendapat sambutan sebagai seorang wira daripada penyokong Cina dalam majlis makan malam DAP malam tadi.


Duduk bersebelahan pemimpin popular DAP Lit Siang, hadirin bangun memberi tepukan gemuruh dan beberapa pemimpin DAP menggelar mereka sebagai “penyelamat Pakatan Rakyat”.

“Kamu bukan pengkhianat, kamu wira rakyat,” kata bekas exco Selangor Ronnie Liu di majlis makan malam yang dihadiri kira-kira 700 orang di Petaling Jaya malam tadi.

Sementara itu, ADUN Bukit Gasing R Rajiv berkata, mereka berdua harus menandatangani akuan berkanun (SD) bersama wakil PKR dan DAP bagi menghancurkan harapan kerjasama PAS-Umno.

“Jika tidak kerana mereka, kita sudah tentu akan lihat kerajaan perpaduan antara PAS dan Umno,” katanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...