26 Mac 2011

Ketika rakan-rakan anda adalah musuh -RPK

Orang selalu mengatakan bahawa MCLM sedang cuba untuk mencetuskan pergaduhan-sudut tiga. Kita mengatakan kita berusaha untuk membawa semua sepuluh pihak non-Barisan Nasional untuk meja mesyuarat untuk mengelakkan hanya itu;perkelahian tiga sudut.

Koridor kekuasaan
Raja Petra Kamarudin

PKR mengharapkan untuk melihat pembuatan bir lebih banyak masalah

(Kalimantan Post) - Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengharapkan cegukan lebih dalam jangka-sampai pemilihan negara yang akan datang.

PKR Sibu Ketua Simon Tiong berkata, mereka menjangka akan ada beberapa ahli meninggalkan parti atas dasar kehilangan kepercayaan dalam kepimpinan parti.

Tentang kemungkinan dia bertarung dalam pemilihan negara akan datang, ia menolak berkomentar kecuali untuk mengatakan itu sampai ke puncak pimpinan parti untuk memutuskan.

"Hal ini telah berlaku dan kami berharap akan ada cegukan sepanjang jalan untuk pemilihan negara. Ketika itu berlaku, kita tidak akan kecewa tapi mereka mengucapkan selamat untuk menunjukkan warna sejati mereka, "katanya kepada wartawan kelmarin.

Dia, bagaimanapun, berkata semua itu tidak hilang kerana akan ada orang-orang bergabung dengan parti dengan niat yang baik.

Tiong itu mengomentari sebuah laporan berita bahawa PKR Sarawak akan berakhir dengan tidak ada ahli tersisa sebelum pilihan raya harus eksodus ahli terus.

Pemuda PBB wakil kepala Pandi Suhaili dilaporkan berkata bahawa itu tidak mengejutkan bahawa timbalan ketua Pemuda PKR's Granda Aing sudah berbalik pihak untuk menyertai SNAP.

Untuk ini, Tiong membalas: "Kami telah melihat bahawa, orang-orang datang dan pergi. Dan kita mengharapkan itu, tetapi Pakatan Rakyat (PR) 'semangat adalah bahawa kita dapat bergerak maju untuk hari esok yang lebih baik. "

Untuk itu, mereka perlu untuk benar-benar paparan calon mereka untuk pemilihan akan datang, katanya.

Ia mengakui bahawa tidak pernah mudah untuk mengemukakan calon terbaik yang mungkin kerana ada pelbagai kriteria tidak mudah untuk menilai tetapi "kami sedia untuk dimasukkan ke dalam semua sumber daya yang kita miliki".

***********************************************
Malaysia Kebebasan Sivil Gerakan (MCLM) mengadakan persidangan meja bulat terakhir, hari yang sama Majlis Negara Sarawak dibubarkan dan Chua Soi Lek jenis video Anwar Ibrahim meletup di TKP.

MCLM mengundang sepuluh pihak non-Barisan Nasional untuk menghadiri meja bulat. Ke-14 rakan koalisi Barisan Nasional yang tentu saja tidak diundang.

Lapan pihak datang. Dua, PKR dan PAS, tidak. Rupanya kedua-dua pihak memboikot meja bulat atau fikiran mereka terlalu baik untuk orang seperti DAP, SNAP, Sapp, HRP, KITA, PRM, PSM, UBF, dll

Sekarang PKR mengatakan kita harus berharap masalah di Sarawak. Nah, saya kira kita juga harus berharap masalah di Sabah dan 11 negara-negara lain Malaysia Barat apakah ini sikap mereka.

Mengapa PKR Sangat lah sombong? Dan apakah PAS juga berfikir mereka punya cukup sokongan yang mereka tidak perlu untuk bekerja dengan orang lain? Atau adakah mereka ingin menerima jemputan UMNO untuk membentuk pengelompokan 'Kesatuan Melayu'? Apakah itu sebabnya mereka dilecehkan lapan pihak lain yang terlalu rendah (low down) untuk mereka?

Orang selalu mengatakan bahawa MCLM sedang cuba untuk mencetuskan pergaduhan tiga sudut. Kita mengatakan kita berusaha untuk membawa semua sepuluh pihak non-Barisan Nasional untuk meja mesyuarat untuk mengelakkan hanya itu; tiga perkelahian sudut.

Saya kira terakhir menunjukkan yang mereka benar-benar gatal untuk perkelahian tiga sudut. Dan tidak MCLM.

KEDUNGUAN TAIB SEMASA DIA MELANCARKAN PERANG-CYBER!

KEDUNGUAN TAIB SEMASA DIA MELANCARKAN PERANG-CYBER!

Akhirnya Taib melibatkan dirinya dalam ‘perang-cyber’ pada minggu ini – dan berakhir dengan mengatakan menantunya seorang pembohong!

Sejak sekian lama orang tua itu malu ditemubual dan sering mengelak dari para jurukamera TV, tetapi beliau kini semakin tertekan dan terpaksa membidas penemuan-penemuan kami di Sarawak Report dan baru-baru ini pula PM Najib Razak telah secara terbuka mengeluarkan amaran jika BN ingin memenangi suatu pilihanraya, mereka harus memenangi perang-cyber terlebih dahulu!

PM itu, yang jauh lebih muda dari Taib, seterusnya menepis tekanan semasa lawatannya ke Sarawak pada hujung minggu dengan mengadakan pertemuan dengan ‘kenalan-kenalan muda’ facebooknya dari Kuching. Maka, semalam Taib pula cuba melakukan sesuatu yang menyerupai tindakan PM itu – dengan beberapa siri ‘temubual secara on-line’, yang kemudiannya dilancarkan merentasi banyak laman web yang dikawal oleh BN.

Pada wawancara itu, yang dikendalikan bersama Ketua Menteri itu, yang telah dibahagi-bahagikan dan disiarkan menerusi laman-laman internet di bawah tajuk-tajuk yang berlainan seperti “Saya tak kenal keluarga Brown” dan “Sarawak menjaga hutannya”.

Tetapi, suatu slot tayangan yang bertajuk “Perniagaan Jamilah di Kanada itu berjaya, kerana dia cekap” telah menimbulkan rasa malu secara tiba-tiba. Ini kerana komen yang diberikannya bertentangan dengan dakwan yang telah dibuat di London oleh menantunya, Hisham (Sean) Murray, dan telah menyatakan bahawa suami kepada anaknya itu seorang pembohong!
Mereka sepatutnya telah menyelaraskan cerita-cerita mereka!

Sean Murray yang menyertai perniagaan keluarga Taib setelah dia mengahwini anak perempuan Taib, Jamilah, kini terlibat dengan pelbagai urusniaga hartanah Taib di seluruh dunia.Beberapa orang ahli keluarga Sean telah diambil bekerja dalam perniagaan-perniagaannya seperti Sakto, Sakti dan Ridgeford, yang dimulakan oleh Taib di UK dan Amerika Utara. Namun, menantunya Murray telah menafikan penglibatan Taib dalam rangkaian-rangkaian perniagaan itu.

Sepupu Sean, Christopher Murray, yang menguruskan Ridgeford Properties di London, telah memberitahu seorang pemberita pada tahun lepas bahawa Sakto (syarikat yang pertama dalam kumpulan itu, yang ditubuhkan oleh keluarga Taib di Canada) telah sebenarnya ditubuhkan oleh bapanya bersama bapa Sean, yang kebetulannya bersaudara kembar.

Kemudiannya, keluarga Murray telah mengupah seorang peguam terkemuka di UK untuk membuat kenyataan akhbar di mana mereka menyatakan:

“Sakto, Sakti dan Ridgeford bukan dan tidak pernah dibiayai oleh Encik Taib Mahmud … Jika dakwaan ini dibuat, maka pelanggan kami akan mengeluarkan saman terhadap anda tanpa sebarang notis” [Kenyataan menerusi Mishcon de Reya]

Namun Taib mengaku bahawa dia TELAH menubuhkan Sakto dengan memberikan wangnya kepada Jamilah, sebagai mana yang ditayangkan dalam video atas talian itu.

“Ianya bermula 20 hingga 30 tahun yang lalu. Saya memberikan wang kepada anak saya kerana saya bersara dari kabinet Kerajaan Persekutuan. Saya menerima gratuity dan memberinya sebahagian dari wang saya itu untuk membuolehkannya memulakan perniagaan yang baru … Ianya berjaya dan dari kejayaan mereka berniaga ke London”. [Taib 22/03/2011 http://realsarawak.blogspot.com]

Mungkin Sean yang sepatutnya menyaman Taib?
Jadi, siapakah yang bercakap Benar?


Cerita daripada Taib Mahmud itu sukar untuk dipercayai, berdasarkan dari mana dia mendapat wang sebanyak itu untuk dilaburkan dalam perniagaan Jamilah. Menurut siasatan dan kajian yang telah kami lakukan, pelaburan tahun pertama Sakto adalah dalam harta yang melibatkan 700 unit kediaman. Dalam pada itu Laporan Kewangan syarikat Sakto bagi tahun 1983 telah menunjukkan ianya telah memperolehi aset-aset bernilai CAN$7 juta (RM22 juta), $4.5 juta (RM14 juta) daripada jumlah itu yang telah dilaburkan oleh pemegang sahamnya, i.e. Taib Mahmud sendiri. Apakah jenis ‘gratuity’ itu sebagai mana telah diterima oleh seorang Menteri Persekutuan yang bersara?

Sementara itu, ketika Taib, yang masih muda pada masa itu, sebagai seorang Menteri Persekutuan, beliau sudahpun dikenali sebagai salah seorang ahli politik yang terkaya di Malaysia. Ini sememangnya tiada kaitan dengan sebarang gratuity, tetapi kerana pada masa itu bapa saudaranya Tun Rahman Yakub, telah memberinya konsesi pembalakan yang lumayan untuk menebang hutan-hutan di Sarawak!

Namun, Sarawak Report amat bersetuju bahawa semua bukti-bukti yang terdapat dalam rekod-rekod awam Kanada menunjukkan Taib adalah orang yang membiayai pelancaran Sakto dan ianya dimulakan sebagai perniagaan keluarga Taib yang tiada kaitan langsung dengan keluarga Murray atau bapa-bapa mereka!

Dakwaan Murray tidak benar sama sekali!

Keluarga Murray telah menjelaskan dakwaan mereka bahawa Taib tiada kaitan dengan sebarang syarikat tempat mereka bekerja dengan memberikan keterangan-keterangan selanjutnya dalam dokumen-dokumen makhkamah mereka:

“Tidak. Encik Taib tiada kepentingan perniagaan dalam Sakto, Sakti dan Ridgeford. Encik Taib bukannya, dan tidak pernah bertindak sebagai pengarah dalam mana-mana korporat kami. Dia bukan pemegang saham dalam mana-mana syarikat kami, tidak juga berkuasa ke atas syarikat-syarikat kami, sama ada secara langsung atau tidak langsung”.

Not only are all these statements contradicted by Taib himself, we have (thanks to the late Ross Boyert) seen and taken copies of all the documents relating to the setting up of Sakti International in California – and these definitively prove that Abdul Taib Mahmud was an original Director of the Company and that he was the 50% shareholder too! (see below)

Kenyataan-kenyataan ini amat bercanggah dengan Taib sendiri, kami telah (terima kasih kepada mendiang Ross Boyert) melihat dan mendapat salinan-salinan dokumen yang berkaitan dengan penubuhan Sakti International di California – ini membuktikan bahawa Abdul Taib Mahmud adalah Pengarah asal syarikat itu dan beliau adalah pemegang 50% saham syarikat itu juga!

Taib applies Quantity not Quality principle to the ‘Cyber-war’!
Taib mengamalkan prinsip berkuantiti, dan bukannya berkualiti terhadap ‘perang cyber’!

Sarawak Report telah mendapati bahawa orang yang di sebalik kempen perang-cyber bagi Taib adalah Ketua Penerang Pemuda PBB, Abdul Aziz bin Tan Sri Adenan Satem. Bapanya, Adenan Satem adalah Ketua Penerangan PBB – pernah berkahwin dengan adiknya Zainab!

Sebagai rakan-rakan bloggernya kami ingin mengucapkan syabas dan tahniah kepada anak Satem itu kerana bekerja keras untuk mempromosikan ‘si Rambut Putih’ yang semakin lanjut berusia sebagai tarikan on-line. Tetapi anak Satem itu seharus tidak mencuba untuk membantu. Taib kelihatan degil dan teragak-agak untuk menonjolkan dirinya sepanjang rancangan on-line itu.

Namun, kempen usaha si Ajis adalah tanpa belas kasihan, dan sememangnya dibiayai sepenuhnya. Sejak beberapa bulan yang lalu, para pemerhati dan pelayar laman web telah melihat dengan rasa geli hati pada kemunculan laman-laman web yang serupa, kedua-duanya mengenai Sarawak, kesemuanya mempromosikan Taib dan BN.

Pakar mengenai web telah mengesan peniruan dalam ke semua laman web yang direka, contohnya, menggunakan laluan yang sama untuk menyembunyikan asal-usul – kesemuanya ada di antara laman-laman yang baru siap direka itu, seperti SarawakReport(s).org, mana kala yang lain yang lebih mantap, tetapi telah diusahakan mengikut format BN. Pemerhati Abdul Aziz kini dapat mengesan sekurang-kurangnya 30 laman dan bilangannya bertambah dari hari ke hari!

Semua laman yang diusahakan Aziz Satem mempunyai dua bentuk isi kandungan. Pertama, adalah untuk mempersembahkan item-item propaganda ala-Soviet mengenai Taib yang mempromosikan lebih banyak ‘pembangunan’ di Sarawak, dan kedua, menyerang para pengarang dan penerbit Sarawak Report (di samping menyanjung mereka sementara itu juga melalui peniruan yang dilihat terdesak). Namun, kesemua laman web itu kelihatan membosankan dan tidak menarik perhatian mana-mana pembacha/pelayar. Jika anda menggunakan google untuk mencari Sarawakreports.org, yang pasti anda dapat adalah laman popular www.sarawakreport.org!

Namun, terdapat strategi yang diatur dengan bersungguh-sungguh di sebalik pendekatan perang-cyber BN, yang kini semakin terbongkar. Hari ini satu dari laman-laman web Abdul Aziz (Sarawak Bersatu) memulakan komen-komennya dengan mengeluarkan pemerhatian yang kelihatan bagaikan tidak bersalah:

“Jika laman web ini bermula dengan mempersoalkan tindakan-tindakan Clare Rewcastle Brown dan laman Sarawak Reportnya, kita merasakan diri kita sebagai suatu suara dari ceruk hutan belantara. Kini, setiap kali anda membuka internet anda akan mendapati ramai orang dari hari ke hari yang mempersoalkan pandangannya dan juga motivasi-motivasinya”!

Sememangnya sedemikian! Dan pengarangnya, Abdul Aziz tahu dengan tepat kenapa banyak laman web seperti itu diwujudkan!

Namun, jika dia pernah menghadiri sekolah penerbitan dia akan diajar bahawa dengan hanya mengeluarkan komen-komen adalah pilihan yang bersifat malas dibandingkan dengan cerita yang asal yang diterbitkan berdasarkan kajian dan siasatan menyeluruh dan penyebaran maklumat yang asli. Para pengguna internet kini telah tertanya-tanya kenapakah mereka perlu membuang masa membaca pandangan-pandangan yang berat sebelah, sedangkan Sarawak Report adalah satu-satunya laman web yang dikunjungi 50 ribu hits (kunjungan) dan bilangan ini semakin hari semakin bertambah, berbanding dengan salah sebuah laman web Aziz yang hanya mendapat 8 kunjung

Orang Islam di Sarawak boleh terima kemungkaran Taib?

Nampaknya tumpuan umum sudah terpesong kepada isu video lucah. Bahan-bahan sensasi dan kontroversi (sebenarnya hampas dan hanyir) seumpama itu, apatah lagi membabitkan personaliti hebat, memang mudah mengundang perhatian orang ramai. Masyarakat seakan-akan lupa seketika bebanan kehidupan seharian yang semakin menghimpit, juga pergolakan berterusan di Timur Tengah terutama Libya yang menjadi sasaran serangan tentera Bersekutu, selain tragedi pilu menimpa Jepun.

Menarik ulasan Ahli Parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Mohamad Ghazali dalam twitternya: "Apa nak jadi negara kita? Orang lain sibuk nak bina semula negara yang musnah, kita sibuk nak musnahkan maruah dan kredibiliti pemimpin. Fitnah bawa punah pada semua."


Salah satu perkembangan penting politik tanahair, pilihan raya negeri Sarawak ke-10, seperti tidak begitu diperhatikan. Walhal selama ini, ramai menunggu-nunggu tarikh pembubaran Dewan Undangan Negeri. Ia bukan sekadar penting buat warga Bumi Kenyalang, malah mampu mempengaruhi iklim politik nasional.

Tarikh pilihan raya umum ke-13 mempunyai kaitan rapat dengan perkembangan di Kuching. Najib tentu menekuni mesej-mesej yang muncul bagi diolah untuk membentuk strategi berdepan Pakatan Rakyat. Trend pengundian di sana juga bolah menentukan tempo gerak politik seterusnya.

Bagaimanapun, tidak ramai yang berani menjangkakan BN akan tumbang, malah untuk Pakatan Rakyat menafikan majoriti dua pertiga BN pun dikira agak sukar. Namun, realiti politik Malaysia selepas Mac 2008 dilihat payah diramal. Siapa sangka BN dapat ditumpaskan di Pulau Pinang, Perak, Kedah dan Selangor?

Sarawak diasak dengan seribu satu isu-isu kritikal dan mendesak. Pendedahan pembolotan kekayaan Ketua Menteri, Taib Mahmud dan suku-sakatnya ketika majoriti rakyatnya masih dibelit kemiskinan tentu merimaskan Najib. Begitu juga kes rampasan tanah adat seperti dilaporkan laman sarawakreport.

Pensyarah kanan komunikasi Unimas, Dr Jeniri Amir pernah mencatatkan: "Untuk melihat kedaifan dan kemiskinan sebahagian rakyat Sarawak, kunjungi sahaja sebahagian rumah orang Melayu, Melanau dan rumah panjang Iban yang dalam keadaan begitu daif - dinding, atap dan lantai yang begitu menyedihkan. Saya pernah melihat dengan mata sendiri, masih terdapat rakyat yang papa kedana, dengan keadaan rumah yang hampir hendak menyembah bumi, dan dengan keadaan hidup kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Ironinya, mereka ini merupakan penyokong setia BN yang ditaburkan pelbagai janji menjelang setiap pilihan raya.

"Penduduk dijanjikan air, bekalan elektrik dan jalan raya berturap. Tetapi janji tinggal janji, dan rakyat tetap miskin dan menderita. Mereka tetap menghadapi kesukaran untuk makan makanan yang enak, pakaian yang mencukupi, dan seterusnya mengeluarkan keluarga daripada cengkaman kemiskinan."

Apa pun, usah pandang rendah kemampuan pengundi untuk melakukan perubahan. Ramuannya sudah tersedia. Kebencian terhadap elit penguasa -- bukan sekadar Taib -- yang turut memunggah khazanah negeri untuk diri, keluarga dan kroni meluap-luap.

Masyarakat Bumiputera Islam mungkin terkeliru dengan propaganda BN yang giat memainkan sentimen perkauman dan keagamaan. Peratusan penduduk Melayu-Melanau (sekitar 29 peratus, termasuk sebilangan kecil yang beragama Kristian dan kepercayaan lama) memang rendah, khususnya berbanding kaum Dayak (sekitar 44 peratus) dan bukan Islam umumnya.

Soalnya, apakah segala kesalahan dan "jenayah" Taib terpaksa ditelan begitu sahaja demi "survival" umat Islam? Apakah elemen rasuah, kronisme, kezaliman dan salahguna kuasa regim Taib tidak dipandang serius pengundi Melayu-Melanau? Kita tidak mahu mendapat mesej yang salah sekiranya dikatakan hanya pengundi Cina bersedia mencetuskan gelombang reformasi di 15 kerusi Dun.

Pengumuman pelan persaraan Taib ketika Najib dan timbalannya, Muhyiddin Yassin berkunjung ke Sarawak menjelang Dun dibubarkan menandakan Presiden PBB itu sudah menjadi liabiliti buat BN. Dakwaan salahlakunya yang menimbun tidak dapat disanggah lagi. Kalau dahulu mungkin Najib cuba menutup mata dan menyerahkan bulat-bulat kepada Taib tetapi situasi politik mutakhir ini tidak mengizinkannya lagi.

Pengundi sedang meneliti siapa bakal pengganti Taib atau lebih tepat, siapa yang lebih disenanginya, bagi menjamin kepentingan diri dan sanak-saudaranya nanti. Dengan tompokan aset yang luarbiasa banyaknya, Taib pasti curiga apakah SPRM tidak akan menganggunya selepas bersara. Baru-baru ini, Presiden Transparency International – Malaysia (TI-M), Paul Low menggesa SPRM segera menyiasat dakwaan rasuah terhadap Taib.

Tetapi, lebih penting, kenyataan Taib itu disambut dingin. Lebih 15 tahun lalu, pada 1996, Taib juga berjanji akan melepaskan jawatan. Kini, selepas 30 tahun berkuasa, dia dijangka akan terus berkuku. Jika BN menang besar, Taib mungkin berkuasa lagi atas alasan -- daleh biasa mana-mana penguasa yang lama mencengkam -- pengganti sesuai belum dapat ditemui.

Soalnya, seperti sering dibangkitkan, apakah majoriti pengundi dapat akses dengan sumber maklumat bebas? Saya mengharapkan telahan blogger Norizan Sharif ada kebenarannya: "Setelah berbual dengan ramai penduduk di bandar, pinggir bandar dan pedalaman (Sarawak), saya cukup yakin bahawa media sosial - sama ada blog, Facebook atau Twitter - akan memainkan peranan penting mencaturkan keputusan pilihan raya negeri. Adalah menjadi satu kesilapan yang cukup besar sekiranya ada pemimpin politik di Sarawak yang merasakan pengundi pedalaman tidak tahu apa yang disiarkan dalam internet - tak kisahlah sama ada ia benar, bohong atau separuh benar."

-minda lutfi

Penduduk rumah panjang tidak dibela tuduhan jahat BN

Aziz muda

KUALA LUMPUR, 25 Mac: Tuduhan yang mengatakan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor tidak mempedulikan nasib penduduk rumah panjang PJS1, Petaling Jaya, tidak benar sama sekali dan ternyata hanya tuduhan jahat pihak BN.

Sebaliknya, sejak memerintah, Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor telah berusaha membantu mereka dengan mengambil beberapa langkah sewajarnya.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan Negeri Selangor, Iskandar Abdul Samad menegaskan, antara bantuan yang diberikan kepada mereka termasuk membina rumah kos rendah di tapak baru.

Menurut beliau, sementara rumah tersebut siap, kerajaan negeri turut menawarkan bantuan sewa dan perpindahan ke rumah transit baru kepada mereka.

Katanya, kerajaan Pakatan Rakyat Selangor sebenarnya telah berusaha bersungguh-sungguh membantu mereka, tetapi terdapat maklumat yang mengatakan bahawa ada parti Barisan Nasional yang cuba menjadi juara di dalam isu itu.

"Walau bagaimanapun rakyat tahu Barisan Nasional telah gagal membantu penduduk ketika mereka mentadbir Selangor. Mereka hanya pandai berkokok setelah kehilangan kuasa," tegasnya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily, hari ini.

Nasib penduduk rumah panjang PJS1, Petaling Jaya telah mendapat perhatian media akhir-akhir ini. Rumah panjang tersebut merupakan penempatan transit bagi 29 keluarga peneroka bandar sehingga rumah kos rendah mereka disiapkan.

Menurutnya, rumah kos rendah mereka telah mula dibina dalam tahun 2004 pada satu tapak berdekatan, tetapi telah mendapat bantahan dari penduduk tempatan yang telah mengambil tindakan mahkamah untuk memberhentikan projek tersebut.

Katanya, walau bagaimanapun pada tahun 2009, Kerajaaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor telah berjaya mendapatkan persetujuan pemaju untuk membina rumah kos rendah itu di tapak alternatif yang bertentangan dengan rumah panjang tersebut.

"Sebagai sebahagian dari penyelesaian bagi penduduk rumah panjang itu, pada 4 Mac 2010, setiap keluarga telah ditawarkan RM10,000 oleh Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor untuk bantuan sewa dan perpindahan ke rumah transit lain sehingga rumah kekal mereka siap dibina," katanya.

Bantuan sewa dan perpindahan itu, jelas beliau, akan ditanggung bersama oleh Kerajaan Negeri, Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) dan pemaju dan akan dibayar secara sekali gus.

"Kerajaan Negeri mahu penduduk rumah panjang itu berpindah keluar agar mereka dapat tinggal di dalam keadaan yang lebih sempurna. Rumah panjang mereka adalah terlalu dhaif untuk dibaikpulih.

"Tambahan pula, tapak tersebut diperlukan untuk membina sebuah sekolah kebangsaan. Namun tawaran Kerajaan Negeri ini telah ditolak oleh penduduk pada 2 Mei 2010," jelasnya.

Memandangkan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor merupakan kerajaan yang prihatin, bantuan sewa dan perpindahan itu telah ditambah.

"Maka pada 12 Mei 2010, setiap keluarga telah ditawarkan RM14,285. Walau bagaimanapun tawaran ini hanya diterima oleh 9 buah keluarga sahaja," jelas beliau yang juga Adun Cempaka.

Untuk membantu mereka, tegasnya, Kerajaan Negeri telah berjaya melakukan tindakan yang gagal dilakukan oleh Kerajaan BN sewaktu memerintah Selangor dulu, iaitu dengan mendapatkan persetujuan pemaju supaya membina rumah kos rendah mereka di tapak yang baru.

"Kerajaan Negeri juga telah menawarkan bantuan sewa dan perpindahan kepada penduduk sehingga rumah kos rendah itu siap. Kerajaan Negeri Barisan Nasional telah gagal menawarkannya.

"Dengan penyelesaian ini, penduduk akan dapat menikmati kediaman yang lebih sempurna dan sebuah sekolah akan dapat dibina untuk ribuan pelajar-pelajar di PJS1," ujarnya.

Namun, akibat dari keengganan penduduk untuk berpindah, Kerajaan Persekutuan pada 11 Ogos 2010 telah menangguhkan pembinaan sekolah kebangsaan itu.

Sehubungan itu, beliau berharap agar mereka yang terlibat mengabaikan sama sekali sebarang hasutan dari pihak-pihak yang tidak bertanggung jawab yang hanya memikirkan kepentingan politik dan bukan kepentingan penduduk rumah panjang atau kepentingan seluruh penduduk PJS1.

25 Mac 2011

PR SARAWAK : SNAP DAN BN PERSEKUTUAN AKAN BENTUK BN BARU!

RUNDINGAN SNAP DENGAN BN!

Sarawak Report telah menerima suatu bukti yang mengejutkan dari kalangan Barisan National di KL, yang mendedahkan suatu rundingan rahsia yang telah dicapai dengan SNAP, dalam usahanya untuk menafikan pembangkang tetapi memantapkan lagi cengkaman BN di Sarawak selepas pilihanraya kali ini.

Kami telah difahamkan bahawa rundingan, dengan melibatkan BN Persekutuan yang mencurah-curahkan wang kepada SNAP yang baharu sahaja dihidupkan semula (di mana SNAP adalah sebahagian dari pakatan pembangkang), telah diputuskan semasa lawatan PM Najib Razak dan timbalannya Muhyiddin Yassin hujung minggu yang lalu. Broker utama UMNO Ketua Penerangannya, Datuk Ahmad Maslan, yang turut serta sempena lawatan ke Kuching itu dan telah mengadakan perjumpaan secara sulit dengan pemain-pemain utama SNAP.

Sumber kami, yang menjelaskan rancangan tersebut sebagai “terlalu sulit”, merupakan orang yang amat dekat dengan para pembuat keputusan utama BN KL. Dia mengesah bahawa rancangan tersebut ditimbulkan oleh PM dan TPM yang risau akan keadaan politik semasa di Sarawak, dan merancang untuk menjadikan SNAP sebagai pemecah pakatan pembangkang dan juga bagi mempastikan wujudnya persaingan tiga penjuru di setiap kerusi yang dipertandingkan. Dia juga menjelaskan bahawa BN Persekutuan telah bersedia untuk menyingkirkan Taib, setelah melihatkan keputusan pengundian rahsia yang menunjukkan bahawa Taib akan tetap kalah pada pilihanraya kali ini.

Butir-butir plot yang dirancang

Sarawak Report telah sebaliknya memutuskan untuk menerbitkan maklumat tersebut, supaya orang ramai akan sedar bahawa rancangan BN-SNAP itu sebenarnya dibuat untuk mengelirukan para pengundi. Strategi BN adalah berlandaskan cubaannya untuk mendapatkan penyelesaian kepada masalah-masalah itu dengan membeli SNAP dan menipu sesebuah kawasan pilihanraya supaya para pengundi akan ditipu untuk mengundi SNAP kerana mereka akan menganggap bahawa SNAP adalah parti pembangkang!

Dengan bertindak selaku anti-Taib/anti-parti BN, SNAP, pada mulanya, telah memporakperandakan rakan-rakannya dalam pakatan pembangkang dengan meminta semua kerusi pasti menang. Bersempena perebutan itu maka dirancangkan bahawa SNAP dijadikan sebagai kuasa pembangkang yang berasingan bagi mengelirukan para pengundi menjelang pilihanraya itu nanti.

Para pengatur strategi berharap bahawa pemecahan pakatan pembangkang akan mencerahkan peluang calon-calon BN memenangi, tetapi mereka juga amat yakin bahawa suntikan wang biaya yang banyak dari Semenanjung Malaysia, mereka akan menjadikan SNAP sebuah kuasa pembangkang yang paling kuat supaya ianya dapat memenangi kesemua kerusi di luar bandar di mana sokongan terhadap BN telah kian merosot. Sarawak Report telah diberitahu bahawa para pengatur strategi BN ini merancang untuk mengeksploitasi SNAP yang mereka anggap sebagai ayam tambatan mereka, yang mana mereka dakwa sebagai parti tempatan Sarawak, bukan seperti parti-parti lain yang ditubuhkan dan mempunyai banyak cawangan di Semenanjung Malaysia.

Apabila ditanya bagaimana sesebuah parti yang seharusnya dibanggakan sebagai sebuah Sarawak boleh bertindak sebagai ‘talam dua muka’, sumber kami telah menjelaskan bahawa SNAP kini bukanlah SNAP yang dahulu. Taib telah menyebabkan SNAP berpecah beberapa tahun yang lalu dan membayar rasuah. Namun, sumber kami turut membuat kesimpulan bahawa rancangan BN Persekutuan itu adalah dianggap berkesan untuk menjatuhkan Taib Mahmud, di samping itu BN Persekutuan masih dapat mengawal Sarawak.

Sebahagian dari gambaran yang lebih besar

SNAP, yang telah dihidupkan semula sebagai sebuah kuasa politik pada tahun lepas setelah ianya digantung dalam tahun 2002 oleh Pendaftar Pertubuhan (ROS), telah secara konsisten memporakperandakan pakatan pembangkang yang dianggotainya, dengan menuntut status yang jauh lebih besar berbanding bilangan keahliannya yang kecil dan terhad. Pada mulanya SNAP telah memohon diagihkan 3 kerusi pada tahun lepas, kepada 10 kemudian 28 dan kini 40 kerusi, yang akan mengecilkan saiz parti pembangkang utama luar bandar PKR Baru Bian, supaya bilangan kerusi pembangkang menjadi minoriti.

Dengan bilangan ahli dan calon berpotensi yang terhad pada awal tahun ini SNAP telah dalam keadaan yang terdesak menawarkan pekerjaan dan kedudukan kepada sesiapa yang ingin menganggotainya dan membantu membinanya sebagai sebuah kuasa politik yang boleh dibanggakan. Insentif yang mereka tawarkan pula datangnya dari sumber yang bermisteri, yang mereka dakwa adalah tabung mereka sendiri. Kami juga mendapati bahawa hampir kesemua calon PKR, termasuk ketua Baru Bian telah didatangi oleh SNAP untuk menyertai SNAP sejak beberapa bulan yang lalu, dengan tawaran insentif setinggi RM500,000, namun tiada seorangpun ahli-ahli PKR telah menerima tawaran mereka itu.

Sebuah pengumuman yang dibuat pada minggu lepas bahawa Granda Aing, yang telah kecewa dengan kegagalannya untuk membida jawatan tertinggi dalam PKR, telah menyertai SNAP, yang kemudiannya dinafikan juga. Baru Bian juga disuruh untuk menarik diri dan memberi laluan kepada calon BN di Ba’ Kelalan.

Sebagai usaha untuk menutupi kekurangan calon SNAP yang berpengalaman, mereka telah mempromosikan tokoh-tokok bukan politik mereka dengan tujuan untuk menerbitkan suatu senarai 16 calon yang mereka cadangkan semalam – usaha mereka itu termasuk menjemput seorang ahli pasukan Sarawak Report telah ‘dilamar’ (namun beliau menolaknya).

Pengakuan daripada Stanley Jugol bahawa SNAP adalah dengan sebahagian dari BN

Sarawak Report telah menerima bukti yang berasingan yang menyatakan bahawa Setiausaha Kehormat SNAP Stanley Jugol secara sembunyi-sembunyi telah mengumumkan rundingan antara SNAP dan BN kepada seorang pemberita akhbar tempatan pada minggu lalu.

Menurut sumber kami yang menyatakan bahawa pemberita berkenaan telah menyoal Stanley Jugol mengapa SNAP sering kedengaran menyerang PKR dan bukanya BN yang dianggap “musuh” sebenarnya. Stanley Jugol menjawab dengan mengatakan SNAP ‘memerlukan BN untuk menghantar pembangunan kepada orang-orang di luar bandar dan pedalaman, dan jika ia menyerang BN maka bermakna serangan itu akan mengalang pembangunan dibawa masuk ke kawasan-kawasan itu!’

Gaya percakapan ala-BN sedemikian telah mengejutkan pemberita berkenaan, yang kemudiannya bertanya jika SNAP merancang untuk memasuki BN jika mereka dapat memenangi sebarang kerusi pada pilihanraya kali ini. Di mana Stanley Jugol kedengaran menjawab, “ya”. Menurut sumber kami, pemberita senior itu membuat kesimpulan bahawa Kerajaan Persekutuan adalah pembiaya SNAP untuk menumpaskan PKR. Dalam pada itu, Presiden SNAP Edwin Dundang telah menyebabkan kehairanan di kalangan pemerhatinya dengan kekayaannya secara tiba-tiba. Bekas pekerja Sarawak Shell Berhad yang telah lama bersara itu dilihat, memandu sebuah trak pick-up Toyota Hilux mewah dan dia telah menjanjikan calon-calon yang berprospek bahawa mereka akan dibiayai sebanyak RM300,000 untuk bertanding di kawasan masing-masing.

Wujud spekulasi sejak beberapa bulan yang lalu mengenai punca wang yang mereka terima itu. Sehingga kini umum telah mengandaikan bahawa terdapat seorang peniaga mewah yang terlibat, tetapi kini nampaknya sumber kewangan itu datangnya dari musuh politik PR sendiri iaitu BN dan inilah suatu cubaan untuk memantapkan SNAP sebagai parti pembangkang palsu!

Plot berahsia tinggi untuk menentang Taib juga

Sumber makumat BN untuk Sarawak Report yang ditemuduga mengatakan bahawa pihak kerajaan persekutuan telah juga merancang untuk menumbangkan Taib Mahmud, yang dianggap kerajaan persekutuan sebagai telah memperoleh ‘bagasi yang terlampau banyak’ untuk terus menjadi Ketua Menteri. Mereka khuatir bahawa BN akan kalah disebabkan penurunan populariti Ketua Menteri yang masih enggan berundur menjelang pilihanraya, dan mereka merancang bukan sahaja untuk mengambil balik kerusi-kerusi yang akan hilang itu dengan mempergunakan SNAP, tetapi mereka juga merancang untuk ahli-ahli pakatan BN melompat parti selepas pilihanraya itu nanti.

Rancangan itu adalah untuk menubuhkan pakatan BN yang baru dengan dipimpin oleh muka baru yang akan mengambarkan kepentingan pihak Malaysia Barat, sebagai mana yang telah dilakukan oleh Taib dahulu. Di antara individu-individu yang dikatakan bersedia untuk lompat parti adalah William Mawan, yang berharap untuk menjadi ketua kaum Dayak. Tetapi, untuk meneruskan agenda biasa mereka, maka Abang Johari akan dijadikan Ketua Menteri di bawah BN.

Menurut sumber maklumat kami, pengendalian oleh BN Persekutuan dianggap sebagai rancangan sulit peringkat tinggi untuk merebut kemenangan pilihanraya itu. Sumber kami itu turut memperincikan bahawa pengurusan plot itu, dengan mengatakan individu di sebalik plot itu adalah seseorang yang berkuasa dan berpengaruh, Leo Moggie, seorang Iban yang kini menetap di KL.

Peranan utama Leo Moggie adalah hubungannya dengan ketua-ketua kaum Iban seperti Daniel Tajem. Tajem pernah suatu ketika dahulu sebahagian dari PKR dan seterusnya mengesahkan Baru Bian sebagai pemimpin yang baik dan bermoral untuk kaum Dayak Sarawak. Namun, menurut sumber kami itu bahawa Leo Moggie kini sedang “merancang sesuatu” bersama Daniel Tajem dan mengeksploitasikan keresahannya bahawa PKR “tidak lagi mampu mengendalikan pemimpin-pemimpin mereka di Malaysia dan bahawa parti itu kini kian lemah”.

Kajian-kajian kami telah membuktikan bahawa pembelotan dengan mengharapkan wang adalah sebahagian dari pola-pola tabiat ahli-ahli politik SNAP sejak sekian lama. Parti berkenaan dikatakan pernah diperkotak-katikkan dan dirasuah oleh Taib Mahmud di Sarawak. Cerita-cerita terkini pula termasuklah kegemaran ahli-ahli SNAP lompat parti sebaik sahaja memenangi kerusi atas tiket pembangkang dan gagal berkempen menentang BN jika dicalonkan sebagai pembangkang. Individu-individu berkenaan telah diperhatikan memperlihatkan kekayaan yang tidak disangka sebaik sahaja selepas insiden-insiden itu.

Hanya baru semalam SNAP telah mengumumkan 16 calon-calonnya untuk bertanding kerusi pembangkang walaupun ia belum pernah mencapai sebarang persetujuan dengan tiga parti pembangkang yang lain dalam Pakatan Rakyat mengenai pembahagian kerusi.

Calon-calon berkenaan telah diberikan pendahuluan sebanyak RM10,000 dan mereka diberitahu bahawa mereka akan menerima lebih banyak peruntukan semasa pilihanraya nanti. Para pemerhati politik telah mengenalpasti bahawa kesemua calon-calon itu tidak mempunyai latarbelakang politik yang tulen atau sejati, dan telah merumuskan bahawa calon-calon itu hanya sekadar jentera bagi SNAP untuk mendapatkan kedudukan.

Dengan bukti-bukti yang ada mengenai plot (SNAP – BN) ini, Sarawak Report ingin mendengar jawapan dari SNAP sama ada mereka adalah sebahagian dari BN dan sama ada mereka dapat mengesahkan bahawa mereka sebenarnya sebahagian dari rancangan pakatan BN selepas pilihanraya nanti. Jika tidak, bagaimana mereka akan mempertahankan tindakan mereka memperokperandakan rundingan pembahagian kerusi di kalangan PR, pertama dengan mengumumkan secara berasingan 16 calon mereka dan kedua dengan seterusnya mengatakan bahawa mereka akan mengemukakan 40 lagi calon untuk 71 kerusi, justeru itu dengan mempastikan wujudnya pertandingan tiga penjuru dalam setiap kawasan pilihan luar bandar dan pedalaman?

Sarawak Report ingin mencadangkan bahawa kini adalah masanya untuk SNAP menunjukkan kecemerlangan. Kami juga mengatakan bahawa inilah masanya untuk mereka menghentikan hasrat mereka untuk menipu pengundi di Sarawak dan bermain dengan politik wang yang seharusnya tidak dilakukan dalam pilhanraya yang bebas, adil dan berdemikrasi

Video Seks Palsu: Mahathir, Najib Bertanggungjawab

KENYATAAN MEDIA
25 MAC 2011

Fitnah telah menjadi budaya dan amalan Umno sejak sekian lama, malah disaat parti itu kehilangan sokongan, fitnah adalah satu-satu senjata mereka untuk terus berkuasa.

Oleh itu penerbitan video seks palsu bertujuan memburukkan Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak mengejutkan.

Walau pun bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim Tamby Chik dan beberapa individu tampil menyatakan mereka terlibat, dua tokoh berpengaruh dalam Umno, bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad dan Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Tun Razak adalah mereka yang harus memikul tanggungjawab

Ini kerana kedua-dua tokoh memainkan peranan penting menyuburkan budaya fitnah dengan memberi ganjaran dalam bentuk wang dan pangkat kepada mereka-mereka yang sanggup menjadi alat bagi menjayakan sesuatu fitnah.

Pada tahun 1998, Anwar difitnah melakukan liwat dalam satu konspirasi oleh Mahathir yang turut melibatkan hakim, polis, Peguam Negara serta beberapa individu. Rekod menujukkan mereka diberi ganjaran besar.

Hakim Mahkamah Tinggi, Dato’ Augustine Paul dinaikkan sebagai Hakim Mahkamah Rayuan dan kemudiannya Hakim Mahkamah Persekutuan.

Manakala Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Pajan Singh Gill dan Datuk Richard Malanjum dinaikkan pangkat sebagai sebagai Hakim Mahkamah Persekutuan. Datuk Ariffin Jaka juga dinaikkan dari Hakim Mahkamah Tinggi menjadi Hakim Mahkamah Rayuan.

Mereka dinaikkan pangkat lebih awal berbanding hakim-hakim yang lebih senior ketika itu seperti Gopal Sri Ram, Datuk Mokhtar Sidin, Datuk Denis Ong and Dato’ Abdul Kadir Sulaiman.

Peguam Negara, Tan Sri Mohtar Abdullah dinaikkan pangkat sebagai Hakim Mahkamah Persekutuan.

Pegawai penyiasat, (Tan Sri) Musa Hassan meroket daripada ke SAC2 kepada SAC1, Pengarah Siasatan Jenayah dan kemudiannya Ketua Polis Negara. Timbalan Pendakwaraya, Tan Sri Abdul Gani Patail dinaikkan sebagai Peguam Negara.

SAC 1 Datuk Mohd Rodwan Mohd Yusof dilantik menjadi Ketua Polis Melaka.

Individu lain seperti seperti Azizan Abu Bakar yang pada asalanya adalah seorang pemandu telah mendapat ganjaran dan djadikan pengarah sebuah syarikat.

Kemudian fitnah ini diteruskan oleh Najib mencipta satu lagi konspirasi baru, kali ini tuduhan rekayasa dibuat dengan Anwar dituduh meliawat Saiful Bukhari Azlan. Apakah ada yang percaya bahawa Saiful dan pemain-pemain lain yang menjayakan skrip fitnah ini tidak diberi ganjaran?

Ummi Hafilda Ali kini berceramah ke seluruh negara memburukkan Anwar. Malaysiakini baru-baru mendedahkan pengakuan seorang ahli perniagaan, Baginda Minda yang mendakwa bahawa seorang menteri senior menawarkan sehingga RM10 juta kepada Ummi Hafilda untuk berbohong terhadap Anwar di dalam mahkamah.

Natijahnya, Mahathir dan Najib seolah-olah memberi mesej kepada rakyat bahawa mereka digalakkan memfitnah dengan ganjaran besar menanti. Malah mereka juga akan dilindungi.

Kerana itu, Rahim Tamby Chik dan individu-individu tersebut berani membuat video seks palsu, iaitu fitnah terbesar dan terjijik setakat ini di Malaysia.

Najib dan Mahathir mesti memikul tanggungjawab!

Saifuddin Nasution Ismail
Setiausaha Agung
Parti Keadilan Rakyat
25 Mac 2011

SNAP KHIANAT -KEPADA RAKYAT

MCLM putuskan hubungan dengan Snap
Mac 25, 11 2:02pm
Pergerakan Masyarakat Sivil Malaysia (MCLM) mengambil keputusan memutuskan perhubungannya dengan Parti Nasional Sarawak (Snap) dengan mendakwa mereka “curiga” berhubung akriviti terbaru parti yang dihidupkan semula itu.

Objektif utama kerjasama dengan Snap, kata presiden MCLM, Haris Ibrahim adalah bagi menangani masalah masyarakat terpinggir di Sarawak dengan usaha menamatkan pemerintahan 30 tahun Ketua Menteri, Tan Sri Taib Mahmud.

"Tujuan kami adalah bagi menubuhkan sebuah kerajaan pro-rakyat,” kata Haris sambil menambah MCLM sejak beberapa hari kebelakangan ini mendapat maklumat bahawa calon Snap dan beberapa pemimpinnya secara tiba-tiba mendapat dana yang besar.

"Kami dimaklumkan bahawa dana itu diperolehi dari Kuala Lumpur atas arahan daripadan BN,” kata Haris pada sidang media di Kuala Lumpur hari ini.

"Tiada bukti konklusif tetapi dalam situasi seperti ini, anda jarang mendapat bukti hitam putih,” katanya.

Jika maklumat itu benar, menurut Haris, ia satu pengkhianatan paling teruk kepada rakyat yang telah ditekan selama 30 tahun

24 Mac 2011

Dato' Z , lepih nie dia goreng lagi hangit! mahpuh kita..
komen Albanjari

Tahniah aku ucapkan kepada semua pengundi-pengundi Dato' Z di Kulim dan Bandar Baharu. Wakil rakyat hangpa sekarang sudah bergelar "Dato'". Aku sebagai jiran negeri yang rapat dengan hangpa tumpang bangga sangat-sangat. Bangga kerana dia sekarang akan dipanggil Dato' Z. Kira dahsyat tu bro ! Lepas ni jangan suka-suka panggil zulkulum kaa, jerangkung kaa..tapi kena panggil Dato' Z. Minggu depan meriah kawasan parlimen Dato' Z dengan acara-acara makan dan makan. Sakan laa..orang Kulim Bandar Baharu nanti !

Syabu RM16.1 juta dalam kapal dirampas polis

SHAH ALAM - Polis merampas 58 bungkusan syabu seberat 81.4 kg dan bernilai kira-kira RM16.1 juta dari sebuah kontena berisi perabut dan permaidani di Pelabuhan Barat, Pelabuhan Klang pada Ahad lepas.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Selangor, ACP Nordin Kadir berkata, seorang lelaki warga Iran berusia 32 tahun turut ditahan pada hari yang sama di Lembah Klang sebelum serbuan dilakukan ke atas kontena berkenaan.

Serbuan dan rampasan itu dibuat oleh Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman dan Selangor.

Nordin berkata, lelaki tersebut yang bekerja sebagai jurujual telefon di Iran telah masuk ke Malaysia sebanyak dua kali dan hasil siasatan daripada dokumen-dokumen perkapalan yang ada padanya membolehkan polis menghidu penghantaran dadah berkenaan.

Beliau memberitahu sidang media di sini hari ini bahawa kontena yang membawa dadah yang disembunyikan di dalam gulungan 11 permaidani itu telah tiba di Pelabuhan Barat pada 19 Mac lepas. - Bernama

LAGI...
Kastam KLIA berjaya rampas dadah bernilai RM567,000


NILAI - Kastam Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) menahan seorang wanita Vietnam di KLIA dan merampas 2.266 kilogram dadah dipercayai syabu bernilai kira-kira RM567,000 daripadanya, tiga hari lepas.

Pengarahnya Datuk Govinden Mutosamy berkata, wanita berusia 30-an yang baru tiba dengan penerbangan Thai Airways itu ditahan pada kira-kira pukul 8.50 malam.

Beliau berkata, pihaknya menemui enam bungkusan plastik mengandungi bahan kristal jernih disyaki dadah jenis syabu itu selepas memeriksa dua beg kecil (briefcase) yang ditemui dalam sebuah beg pakaian seorang penumpang yang baru tiba, Isnin lepas.

"Bahan disyaki dadah itu disembunyikan di dalam lapisan kain dinding bahagian belakang, tengah dan hadapan pada setiap beg kecil itu,” katanya pada satu persidangan akhbar di Ibu Pejabat Kastam Narkotik, Kampung Jijan dekat sini, hari ini.

Katanya, wanita yang dalam perjalanan dari Bangkok ke Kuala Lumpur itu ditahan di bawah Akta Dadah Berbahaya 1952 untuk siasatan lanjut. - Bernama

Umno terbabit dengan video seks, kata AnwarKetua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa pengakuan bekas ketua menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik sebagai bertanggungjawab di sebalik video seks yang cuba memalitkannya itu adalah bukti pembabitan Umno.

Katanya, Rahim seolah-olah cuba membalas dendam terhadap pengundurannya dari politik pada 1994.

"Ini menunjukkan konspirasi peringkat tertinggi membabitkan Umno dalam perkara ini,” kata Anwar kepada wartawan di perkarangan komplek mahkamah, Jalan Duta, kuala Lumpur, hari ini.

"Saya tidak tahu bagaimana menteri dalam negeri boleh menafikan ini... Seorang daripada ahli (parti) mereka terbabit, begitu juga dengan PERKASA,” katanya.

Semalam, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengugut untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas Anwar kerana mendakwa dirinya dan pihak polis terbabit dengan pita video seks itu.

Anwar berkata komennya itu dibuat berdasarkan hakikat mereka yang mengeluarkan video berkenaan - Rahim, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan bendahari PERKASA Datuk Shuib Lazim, yang dikenali sebagai 'Datuk T' - masih bebas.

"Malah, saya diberitahu mereka kini dilindungi (oleh pihak berkuasa atau polis cawangan khas).
Kes rogol, rasuah...

"Sekarang ini orang yang terlibat termasuk Tan Sri Rahim Tamby Chik yang dulu dikaitkan dengan kes rogol di Melaka. Walaupun tidak didakwa, kertas pendakwaan telah ditandangani sendiri oleh Tan Sri Ghani Patail (ketua pendakwaraya ketika itu).

“Walaupun tidak didakwa, kes rasuahnya melibatkan puluhan juta, tetapi sekarang dia menjadi seorang tokoh moral baru, tetapi dia melakukan kesilapan kerana dia mendedahkan satu video yang direkayasa sebegitu rupa dan kemudian cubaan untuk mengaibkan orang semata-mata untuk membalas dendam,” kata Anwar.

Menurutnya, pembabitan Rahim yang diangkat menjadi pengerusi Risda dua tahun lalu oleh Datuk Seri Najib Razak hanya menzahirkan penglibatkan Umno dan perdana menteri sendiri.

"Ini bagi saya memperkuatkan hujah kita dari peringkat awal, Umno memberi tahu mereka tidak terlibat. Sekarang Umno secara langsung terlibat.

Dr Mahathir mudah lupa

“Ahli parlimen Sungai Petani Datuk Johari Abdul malah menyebut bahawa kesediaan Rahim Tamby Chik bawa dia untuk menemui Datuk Seri Najib. Ini menunjukkan konspirasi peringkat tertinggi membabitkan Umno,” katanya.

Dalam pada itu, Anwar juga menafikan beliau memainkan sebarang peranan sehingga memaksa Rahim berundur dari politik.

"Itu dendam dia (Rahim). Saya pada masa itu timbalan presiden Umno dan timbalan perdana menteri. Saya tidak ada kuasa untuk mengugurkan dia sebagai ketua menteri. Itu kuasa presiden Umno dan perdana menteri. Saya diarah untuk menyampaikan pandangan Dr Mahathir. Tentu Dr Mahathir kata dia lupa kerana dia menghidapi amnesia atau peringatan terpilih" katanya.

Rahim terpaksa berundur daripada politik berikutan dakwaan dia melakukan hubungan seks dengan gadis bawah umur pada 1994.

“Saya tidak merasa kesal atau salah kerana meminta beliau meletakkan jawatan walaupun saya tahu bidang kuasa saya tidak sehingga boleh minta mana-mana menteri atau ketua menteri untuk meletak jawatan. Ini semua orang tahu. Anda tanya Mahathir tentu dia tidak ingat,” kata Anwar.

"Saya cuma menyampaikan pembabitan Dr Mahathir (Mohamad). Saya tidak tahu jika Mahathir mempunyai amnesia terpilih," katanya

Malaysiakini

RTC PEMBOHONG BESAR?

KENYATAAN MEDIA SEORANG PENONTON

Kenyataan media ini dibuat susulan kenyataan media yang telah dibuat oleh Tan Sri Rahim Thamby Chik dan Datuk Eskay Abdullah.

Pada 21 Mac 2011, saya telah menerima panggilan dari seseorang yang menawarkan saya menonton video tersebut dan bertemu Datuk T. Saya telah mendapat maklum pada pagi itu, bahawa Datuk T juga adalah penganjur tayangan video lucah di Carcosa Seri Negara pada awal pagi pada hari yang sama.

Saya bersetuju untuk pergi bersama beberapa rakan tetapi yang dibenarkan menemui beliau adalah 2 orang sahaja. Saya telah membawa rakan baik saya yang juga seseorang dari UMNO. Saya diarah menunggu depan Institut Jatung Negara (IJN) pada jam 7.45 petang. Saya tiba tepat waktunya. Seseorang yang perkenal diri Datuk T menelefon saya dan mengarahkan saya meletakkan kenderaan di situ dan kami telah di jemput di perkarangan parkir Institut Jantung Negara pada lebih kurang hampir 8.00pm. Sebelum itu ketika kami menanti ada beberapa kenderaan berpusing beberapa kali dan memerhati kami.

Kami telah dibawa ke Hotel Shangrila dan telah bertemu dengan 3 orang di sana selain dari beberapa orang yang dipercayai pengawal peribadi yang bertugas untuk Datuk T. Sebelum memasuki bilik kami diperiksa badan dan diminta meninggalkan telefon tangan kepada pengawal. Datuk T telah memperkenalkan dirinya dan bersama beliau adalah Tan Sri Rahim Thamby Chik dan seorang tua yang tidak dikenali, (tetapi selepas itu dikenal pasti sebagai Tengku Sulaiman)

Kami telah dibenarkan untuk menonton video lucah secara menyeluruh dua kali dan semasa itu Datuk T memberi penerangan mengenai video itu. Kami juga dimaklumkan bahawa Datuk T yang kini disahkan sebagai Datuk Easkay Abdulllah adalah pemunya video tersebut dan hanya beliau mempunyai video tersebut.

Kami juga dimaklumkan bahawa Tan Sri Rahim Thamby Chik baru menonton video tersebut dan ini berbeza sekali dengan kenyataan beliau pada 23hb Mch 2010 sebagai orang yang sama-sama terlibat dengan Datuk T. Ketika menonton bersama, Tan Sri Rahim seolah beberapa kali terkejut dan beristigfar seolah inilah kali pertama menonton.

Tujuan saya dipanggil adalah untuk diberi sesalinan video itu untuk ditunjukkan kepada Wan Azizah Wan Ismail dan mengemukakan desakan agar beliau dan Ketua UMUM PKR berhenti dan meninggalkan politik.

Untuk tujuan mendapatkan video itu saya telah berpura-pura untuk bersetuju mengenai apa yang di beritahu kepada saya mengenai video itu. Datuk T memberitahu bahawa video itu membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan menerangkan mengenai video itu secara terperinci.

Saya telah diminta memberi keputusan untuk bersetuju atau tidak menjadi orang yang akan membawa video itu untuk ditunjukkan kepada Wan Azizah Wan Ismail. Walaubagaimanapun ianya terbantut setelah Datuk T meminta ruangan untuk menayangkan video itu sendiri kepada Wan Azizah. Kami berhubung melalui telefon yang menurut beliau baru dibeli.

Saya mendapati beberapa pencanggahan antara kenyataan media yang diberi oleh beliau sewaktu di imiana Hotel dan apa yang telah diberitahu keapda saya khususnya mengenai Datuk T sebagai Datuk Trio, tetapi dalam pertemuan tersebut Datuk Eskay memperkenalkan diri sebagai Datuk T. Tan Sri Rahim memanggil beliau sebagai Datuk T juga kecuali dua kali terlepas dengan menyebut memanggil Datuk T sebagai Eskay.

Kami meninggalkan hotel tersebut hampir jam 10.00 malam dan bertemu rakan yang mengiringi kami seramai 3 orang yang kami ceritakan apa yang berlaku.

1. Tan Sri Rahim menipu kerana dalam sidang media semalam dia mengatakan dia merancang semua tetapi ketika bersama saya dia mengatakan ini kali pertama menonton setelah pulang dari luar negara untuk percutian keluarga

2. Saya telah 'berpura' yakin mengenai video dan sedia memberikan video tersebut ditonton oleh Datuk Seri Dr. Wan Azizah namun beliau enggan melakukan. Nampaknya beliau pun tidak bersungguh dalam kononya mahu Wan Azizah menonton video tersebut.

3. Dari pemerhatian saya video tersebut kemungkinan besar video asal yang tidak diganggu imejnya pun. Namun pelakon dalam filem tersebut bukan Anwar. Memang sekali imbas kelihatan seperti Anwar tetapi bagi sesiapa yang rapat dan biasa melihat 'perwatakan' atau gerak geri Anwar pasti tahu itu bukan Anwar. Contohnya dalam filem Ghandi, Ben Kingsley yang melakonkan watak Ghandi begitu menjadi sehingga menggondol sekurang kurangnya 11 anugerah peringkat dunia. Saling tak tumpah seperti Ghandi namun jika sesiapa yang pernah rapat dan mengenali perwatakan Ghandi tentu tahu membezakannya.

4. Saya menyakini kumpulan ini besar serta mendapat lindungan istimewa kerana modus operandi ketika membawa saya ke hotel tersebut seperti babak filem James Bond. Nama penyewa bilik tempat menonton dan daftar kenderaan yang digunakan menjemput saya mungkin dapat mengundang fakta lebih menarik lagi.

Politik kotor dan jijik seperti ini harus dikecam oleh rakyat Malaysia. Rakyat sebenarnya sudah bosan dengan politik 'selak kain' yang lansung tidak mendidik. Isu polisi, kebajikan rakyat tidak diperdebat tetapi sebaliknya 'isu selak kain' dibincangkan secara sensasi, kesian rakyat yang terhimpit dengan kenaikan harga dan kos hidup yang makin meningkat.

Sekian

che'GuBard
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM

Pilihan raya negeri Sarawak 16 April

KUCHING, 23 Mac — Pilihan raya negeri Sarawak kali ke-10 akan diadakan pada 16 April, demikian ditetapkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini.

Penamaan calon akan berlangsung pada 6 April

Dewan Undangan Negeri Sarawak yang menawarkan sebanyak 71 kerusi dibubarkan kelmarin. Kali terakhir Sarawak mengadakan pilihan raya negeri ialah pada 20 Mei 2006.

Writ pilihan raya dikeluarkan hari ini manakala notis pilihan raya pula Jumaat ini.

Tarikh-tarikh pilihan raya diumumkan oleh Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof susulan mesyuarat khas di sini hari ini.

Untuk pilihan raya Sarawak kali ini seramai 24,379 petugas SPR akan ditugaskan membabitkan 1,749 pusat mengundi dan 2,561 saluran pengundian, kata beliau.

Setakat suku keempat 2010, seramai 979,796 pengundi telah berdaftar dengan SPR dan layak untuk mengundi pada pilihan raya negeri kali ini.

Daripada jumlah itu, 961, 433 adalah pengundi biasa manakala 18,363 pengundi pos.

Berdasarkan kedudukan semasa, Barisan Nasional (BN) Sarawak menguasai 63 daripada 71 kerusi Dewan Undangan Negeri manakala pembangkang — DAP menguasai enam kerusi, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Cinta Malaysia (PCM), menerusi wakil rakyat Bebas, masing-masing menguasai satu kerusi.

Abdul Aziz berkata SPR telah pun menerima pemakluman rasmi daripada Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng pada 21 Mac lalu berhubung pembubaran DUN Sarawak.

“Dengan ini kita mengumumkan 23 Mac tarikh keluar writ iaitu hari ini, 25 Mac tarikh notis pilihan raya, 6 April hari penamaan calon, 16 April tarikh pengundian,” katanya.

Abdul Aziz berkata bagi pilihan raya Sarawak kali ini, seramai 24,379 pegawai SPR termasuk 71 pegawai pengurus pilihan raya (RO) akan ditugaskan di setiap kawasan pilihan raya iaitu membabitkan 1,740 pusat pengundi dan 2,561 saluran pengundi.

Beliau berkata daripada segi bajet, sebanyak RM50 juta digunakan oleh SPR untuk menampung kos logistik termasuk penggunaan dua pesawat ringan, helikopter (24), bot laju (63), perahu panjang (919) selain kenderaan pacuan empat roda (4,124).

Katanya SPR juga akan memastikan semua pusat penjumlahan undi mempunyai kemudahan perhubungan iaitu telefon talian tetap untuk memastikan proses penjumlahan undi dapat dibuat dengan lebih lancar.

“Untuk melancarkan proses pada hari mengundi, SPR juga mendapatkan bantuan pasukan polis bagi kawasan-kawasan yang jauh di pedalaman untuk memastikan peti undi selamat sampai di pusat penjumlahan,” katanya.

Dalam pada itu, Abdul Aziz berkata SPR juga akan menyerahkan kuasa kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk mengambil sebarang tindakan jika ada calon dan parti yang bertanding melanggar Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Katanya pengundi boleh membuat semakan maklumat pusat mengundi dan saluran mangundi mereka melalui laman web rasmi SPR, melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) atau menghubungi terus ke pejabat SPR.

Katanya sebarang laporan rasuah yang dilaporkan kepada SPR akan diserahkan kepada SPRM untuk tindakan lanjut kerana mereka lebih arif dan pakar dalam bidang tersebut.

“SPRM juga diberi kuasa untuk memantau apa-apa aktiviti bagi memastikan mana-mana orang yang melanggar Akta 5 disiasat dan didakwa,” katanya

Bukti pimpinan umno dan polis sekongkol jatuhkan Anwar

TVSelangor

SHAH ALAM 23 MAC : Fitnah video lucah untuk 'menutup mulut' Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah kesinambungan daripada pertuduhan liwat yang direka cipta untuk mengaibkan Ketua Pembangkang dan keluarganya serta memecah belahkan Pakatan Rakyat, kata Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat Saifuddin Nasution.

Dalam ceramah di Petaling Jaya malam tadi, Saifuddin memperinci konspirasi yang membabitkan polis dan pemimpin Umno untuk membunuh karier politik Anwar menerusi pertuduhan liwat yang direkayasa dan fitnah video lucah yang didalangi oleh Pengerusi Risda Rahim Thamby Chik yang pernah dituduh merogol gadis bawah umur di Melaka.

Berikut beberapa fakta yang disebut oleh Saifuddin Mengenai Kes Liwat Fitnah 11

1.Saiful jumpa pegawai polis Rodwan Mohd Yusuf di sebuah hotel sehari sebelum membuat laporan polis DNA Anwar ini bukan benda baru. Saiful pada 27 Jun 2008 jumpa pegawai polis bernama Rodwan biras YB Satim Diman, ADUN Umno di Serdang".

"Siapa Rodwan ini? Dalam Peristiwa 98, dialah yang seksa Munawar Anis dan Sukma Dermawan. Pada 27 Jun 2008 dia jumpa Saiful. Ini disahkan Jude Pereira (pegawai penyiasat kes liwat fitnah 11) Bila Karpal tanya, kenapa jumpa Rodwan? Jude kata untuk mendapat nasihat. Mendapat nasihat!!! Rodwan ini terkenal tahun 1998. Dia curi sampel darah Anwar di hospital Kuala Lumpur. Dia polis tapi mencuri"

"Sekarang kamu bawa ke Mahkamah, kamu plot beberapa graf. Ini menunjukkan kehadiran lebih dari 3 orang, Betul? Betul. Boleh jadi 10 orang? Betul? Betul. Kalau ada 10 orang DNA pada dubur Saiful, "kenapa kamu cuma berminat dengan lelaki Y?" tanya Karpal Singh kepada Dr.Siah pakar kimia. Jawab Dr.Siah, "Yang arif, polis cuma suruh saya tanda lelaki Y". Karpal Singh tanya, "Ini lelaki X, lelaki M? Itu polis tak suruh tanda, cuma lelaki Y"

2.Polis Tidak Berminat Keterangan Saksi (Hasnuddin adalah pemilik kondominium bersebelahan unit di mana Saiful mendakwa beliau kononnya diliwat)

"Dia (polis) soal siasat Hasanudin dan isterinya Kak Sham. Polis bila Saiful buat aduan, dia serbu kondominum, ambil semua contoh, gunting karpet sana sini semua. Lepas itu, pergi soal siasat suami isteri ini. Satu soalan saja polis tanya, "Sepanjang Anwar ada dalam bilik bersama tuan rumah ini, ada tak Anwar keluar sekejap dari bilik itu?" suami isteri itu kata "Tak ada, Anwar ada bersama kami". Polis tanya lagi, "cuba ingat balik, diantara pukul 3 petang ke 5 petang, 26 Jun 2008, ada tidak Anwar keluar dari bilik ini?". Suami isteri kata, "Tak ada". Akhirnya, suami isteri itu sebut, bilik itu ada cctv, tengok lah Anwar keluar ke tak. Polis kata cctv itu tolak ke tepi dulu, kami nak tanya kamu dulu. 36 jam suami isteri ini ditanya oleh polis soalan yang sama"

"Oleh kerana suami isteri ini tak beri kenyataan seperti yang mereka hendak, maka tak dipanggil menjadi saksi, kerana kalau jadi saksi, ditanya soalan sama, mereka akan kata "Yang Arif, ya Anwar ada bersama kami". Sedangkan tuduhan ke atas Anwar ialah 3.01 minit hingga 4.30 petang kamu telah meliwat saiful. masa bila dia liwat sedangkan suami isteri dan tamu lain pun ada dengan Anwar."

Mengenai Fitnah video seks lucah didalangi anasir dalam Umno:

1. "Kejam dan zalim mereka tak habis lagi, tak puas lagi, dia reka satu lagi. Ketua-ketua pengarang media dibawa ke Carcosa Seri Negara, hotel mewah ditayang, tapi tak beri tahu nama. Datuk T lah, Datuk itu. suspen. Hari ini Anwar buat laporan polis. Dia (Datuk T) kata tak mau serah pulak video pada polis, Polis pula boleh buat relaks. Hari ini wartawan tanya pada Nazri Aziz, macamana tayangan video lucah di hotel? Nazri jawab "Kalau niat dia tayang baik tak apa". Boleh macam tu?"

2. "Rekod di tangan kita jelas. Ini membabitkan pemimpin tertinggi Umno, Itu sangat jelas. sangat jelas. "Sampai kawan-kawan yang dipertonton video itu pun sebut, bukan saja kita. Padahal kawan-kawan yang dipertonton itu pun musuh kita dah. Ada seorang pemimpin tinggi surat khabar kumpulan NST yang pergi tengok, dia itu memang terkenal musuh Anwar daripada 12 tahun. Lepas dia tengok (dia kata), "ya betul I musuh Anwar, tapi kalau setakat tengok itu dia kata, perut boroi itu bukan perut Anwar"

3. "Dia nak alih Sarawak. Sarawak orang cakap pasal pilihan raya ni apa pun boleh jadi. Taib Mahmud yang rasuah, timbunan kekayaan, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia tak pernah siasat, Najib tak nak buang Taib. Rakyat marah, Iban, Dayak, Melayu, Melanau, semua tengah marah, sekarang tunggu nak pangkah saja nak buang. Dia reka (isu video lucah) ini supaya kita kelam kabut menyelesaikan isu ini, itu saja tujuan"

23 Mac 2011

Video Lucah Penglibatan RTC Serlahkan Pembabitan Najib


Video Lucah Penglibatan RTC Serlahkan Pembabitan Najib

PETALING JAYA 23 MAC : Pembabitan Tan Sri Rahim Thamby Chik, pegawai khasnya Kamalulail Sulaiman serta ahli perniagaan Datuk Eskay Shazril Abdullah dalam fitnah video lucah adalah bukti nyata Perdana Menteri Najib Razak turut terlibat dalam konspirasi memaksa Datuk Seri Anwar Ibrahim berundur dari politik.

Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat Saifuddin Nasution berkata Rahim dan Kamalulail bertanggungjawab terhadap tempahan bilik untuk tontonan video lucah itu bagi wartawan di Hotel Sri Carcosa pada Isnin lalu.

“Rahim Thamby Chik adalah Pengerusi Risda. Tempahan yang dibuat di Carcosa Sri Negara untuk tontonan para wartawan dibuat oleh Timbalan Pengerusi UMNO Bukit Gantang, Datuk Kamalulail yang juga pegawai khas kepada Tan Sri Rahim. Bayaran (bilik) dibuat menggunakan kad kredit beliau,” kata Saifuddin.

Saifuddin menyifatkan Eskay yang sebelum ini dikenali sebagai Datuk T, seorang ahli perniagaan yang mengaut projek berjuta-juta ringgit daripada kepimpinan UMNO.

“Datuk Eskay yang ditemui Datuk Johari mempunyai ladang buah naga terbesar di kedah dan perniagaan chalet di Langkawi,” kata Saifuddin.

"Watak ini kita kenal dalam minggu lepas terbabit dalam kes saman dengan Datuk Yahya Jalil dan Gerbang Perdana dalam isu Jambatan Bengkok. kerana beliau (Eskay) membuat perjanjian dan mendakwa Datuk Yahya memungkiri janji membawa masuk sebagai rakan kongsi dalam perniagaan sebaliknya membawa Sultan Johor,” kata beliau.

Saifuddin berkata ketiga-tiga watak itu mempunyai kepentingan dalam Umno dan cuba mengejar pengaruh politik serta memenangi keyakinan Najib.

“Kes ini membuktikan pembabitan PM, UMNO dan orang yang mempunyai masalah dalam perniagaan kemudian kesemuanya mereka memangsakan DSAI dan serentak itu untuk membawa motif menghancurkan KEADILAN dengan menawarkan bukan saja video tapi ganjaran,” kata Saifuddin.

“Kita tahun watak-watak ini mempunyai masalah. Tan Sri Rahim Thamby Chik, apapun alasannya. mungkin mahu melakukan 'comeback' dalam politik kerana dendamnya dengan DSAI akibat terbuang dari UMNO.

Saifuddin menegaskan Najib tidak lagi boleh menafikan peranan beliau dalam pusingan terbaru ini untuk menfitnah Anwar.

“Pembabitan UMNO terlalu jelas dengan janji Rahim untuk bawa Datuk Johari berjumpa Perdana Menteri. Perdana Menteri tak mampu lagi berselindung dengan membuat penafian,’ kata Saifuddin

Posted by WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

Datu T mengaku dia pelakun utama


"Saya dalam video itu". Begitu pengakuan ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah yang sebelum ini dianggap sebagai Datuk T apabila ditanya sama ada beliau yakin Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan orang dalam video seks yang ditayangkan kelmarin.
Shazryl yang mengakui bekas sahabat Anwar bagaimanapun enggan menjelaskan apakah peranannya ketika adegan itu berlaku.

Beliau juga enggan mendedahkan di bahagian mana gambar beliau dilihat dalam rakaman itu kerana ia sudah menjadi kes polis.

Shazryl hari ini tampil dalam sidang media bersama bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik bagi menjelaskan persoalan berhubung identiti Datuk T.

Menariknya, Rahim menjelaskan, Datuk T bukanlah individu, sebaliknya merujuk kepada tiga kawan baik.

"T ini trio, three," kata Rahim sambil menambah seorang lagi adalah Datuk Shuib Lazim yang juga bendahari PERKASA.

ini dia datu T


TUKAR TIUB PEMECAH BERITA !!!!! HOT HOT HOT
PERTAMA MEMBOCORKAN SIAPA DATU T

KENYATAAN AKHBAR

Saya dihubungi oleh seorang kenalan yang sangat rapat bermula sejak 15 Mac 2011 untuk berjumpa dengannya mengenai sesuatu yang penting. Pada hari Isnin 21 Mac 2011 lebih kurang jam 12.20 tengahari, saya mengesahkan bahawa saya ada ruang untuk bertemu beliau.

Saya berjumpa dengannya di Hotel De Palma Ampang jam 4 petang hari itu, sebelum dibawa di dalam sebuah kereta yang lain. Kereta itu dipandu oleh dua orang yang saya tidak kenali.

Saya dibawa ke Hotel Flamingo Ampang, seterusnya dibawa ke sebuah bilik junior suite. Saya bertemu Tan Sri Rahim Thamby Chik dan Dato’ Eskay Shazril Abdullah yang telah menunggu di dalam bilik tersebut. Saya turut disertai oleh kenalan saya tadi.

Saya duduk di depan Tan Sri Rahim Thamby Chik sementara Dato’ Eskay Shazril Abdullah duduk di sebelah saya. Kenalan saya tadi duduk di atas katil di belakang di dalam bilik tersebut.

Dato’ Eskay Shazril Abdullah mula bercakap dan mengatakan bahawa saya (“Johari Abdul”) adalah ahli Parlimen yang pertama akan menyaksikan tayangan video yang sedang mula dimainkan itu. Dia juga meminta pandangan saya mengenai Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Sepanjang tayangan video tersebut, Dato’ Eskay Shazril Abdullah menjadi suara latar menerangkan beberapa perkara. Contohnya, dia menyentuh bagaimana cara individu terbabit menanggalkan kondom selepas perlakuan berakhir mempunyai risiko air mani akan terpercik ke kawasan yang besar. Menurutnya, tabiat itulah yang menyebabkan Dato’ Seri Anwar Ibrahim sering meninggalkan bahan bukti seperti yang berlaku dalam kes liwat pertama tahun 1998 dulu.

Dia juga mendakwa bahawa dia selalu membawa Dato’ Seri Anwar Ibrahim ke club house di mana berlakunya kejadian itu dan tempat-tempat lain di Thailand seolah-olah ini perkara yang kerapkali dibuat oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Menurutnya, setiap kali dia membawa Dato’ Seri Anwar Ibrahim ke tempat itu, bilik itulah (yang dirakamkan) yang digunakan Dato’ Seri Anwar Ibrahim sementara dia (Dato’ Eskay) menggunakan bilik bersebelahan. Dalam percakapan seterusnya, dia menyatakan kebimbangan kononnya rakaman-rakaman video seperti itu telah dipunyai oleh pihak perisikan Thai.

Sepanjang penayangan video tersebut, Tan Sri Rahim Thamby Chik kerap mencelah dan membuat komen pendek yang memburukkan Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Saya percaya beliau cuba meyakinkan saya bahawa Dato’ Seri Anwar Ibrahim adalah seorang yang tidak bermoral dan tidak layak menjadi seorang pemimpin.

Selepas penayangan video tersebut, Tan Sri Rahim Thamby Chik mula bercakap. Dia memujuk supaya saya meninggalkan KEADILAN dan Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Dia berjanji untuk bbawa saya berjumpa dengan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak. Tan Sri Rahim Thamby Chik juga menyebut bahawa dia akan uruskan segala keperluan kewangan dan keselamatan saya.

Tan Sri Rahim Thamby Chik juga cuba meyakinkan saya untuk membawa dan memujuk lebih ramai Ahli Parlimen KEADILAN berjumpanya, supaya dapat dipujuk keluar parti. Dia meminta saya mengepalai kumpulan Ahli-ahli Parlimen KEADILAN ini. Saya tidak memberikan komitmen, selain mendengar komen-komen yang dibuat.

Selepas itu, saya keluar dan diiringi oleh kenalan rapat saya itu. Di dalam lif, saya memeluknya dan memberitahu beliau, bahawa setelah menonton keseluruhan video tersebut, saya yakin bahawa orang di dalam video itu bukanlah Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Saya berkeyakinan bahawa pelakon itu bukan Dato’ Seri Anwar Ibrahim berlandaskan faktor berikut:

1. Pada awal rakaman, terdapat seorang lelaki lain yang sedang menguruskan rakaman video pada ketika orang yang mirip Dato’ Seri Anwar Ibrahim masuk ke dalam bilik. Sewajarnya orang itu (yang mirip Dato’ Seri Anwar Ibrahim) sedar bahawa perlakuannya akan dirakam. Mustahil sesiapa yang waras akan melakukan adegan sedemikian kecuali dia diupah.

2. Tempoh masa rakaman yang menunjukkan muka si pelaku adalah terlalu pendek. Ditambah dengan rakaman yang dibuat di dalam hitam putih; menyukarkan untuk betul-betul mengesahkan identiti si pelaku.

3. Bahu si pelaku terlalu lebar dan tegap berbanding bahu Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

4. Bahagian belakang si pelaku (punggong) juga berisi dan jelas berbeza dengan tubuh badan Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

5. Di akhir adegan, si pelaku bangun dan tubuh badannya dirakam dengan jelas. Perutnya adalah buncit dan terlalu besar jika dibandingkan dengan perut Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

6. Warna kulitnya adalah terlalu cerah dan hampir tidak dapat dibezakan dengan warna kulit wanita terlibat.

Selepas itu, saya menyatakan kesediaan untuk membawa beberapa orang ahli Parlimen KEADILAN agar mereka juga dapat menonton video dan berjumpa dengan Tan Sri Rahim Thamby Chik. Saya dimaklumkan sessi tayangan seterusnya akan dibuat kepada ahli-ahli Parlimen KEADILAN pada jam 330 petang 22 Mac 2011. Kami hadir semalam di Hotel Flamingo Ampang dan menunggu hingga jam 530 petang, oleh kerana mereka telah sahkan bahawa perjumpaa akan berlaku. Walau bagaimana pun, perjumpaan itu dibatalkan oleh pihak mereka.

Saya mengambil risiko membuat kenyataan ini diluar Dewan Rakyat kerana saya yakin bahawa episod terbaru ini adalah satu lagi rencana jahat untuk memfitnah Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

DATO’ JOHARI ABDUL
AHLI PARLIMEN SG PETANI
AHLI MAJLIS PIMPINAN PUSAT KEADILAN
23 MAC 2011KOMEN SELEPAS KENYATAAN AKHBAR DATO’ JOHARI ABDUL

Tan Sri Rahim Thamby Chik yang menjadi dalang kepada episod ini adalah orang yang sama yang mengatur penerbitan dan pengedaran buku “50 Dalil” dalam tahun 1998 dahulu. Modus operandi fitnah terbaru ini adalah 100% sama dengan modus operandi siri fitnah tahun 1998 dahulu. Beliau diberi mandat oleh Perdana Menteri sendiri untuk membeli ahli-ahli Parlimen KEADILAN dengan tawaran wang ringgit dan sebagainya. Tempahan dan pembayaran Carcosa Seri Negara dibuat oleh RISDA, sebuah jabatan kerajaan.

Saya juga percaya Dato’ Eskay Shazril Abdullah adalah “Dato’ T”. Dia adalah seorang yang berbangsa Siam dan mendapat banyak faedah dari Tun Mahathir Mohamad kerana berasal dari Kedah.

Seorang lagi individu yang hadir sama adalah bapa mertua kepada Dato’ Shafie Afdal, iaitu Naib Presiden UMNO. Banyak lagi nama-nama pimpinan UMNO yang terlibat secara langsung dengan konspirasi terbaru ini.

Saya mendedahkan semua ini agar rakyat Malaysia dapat menilai dengan sendiri politik jahat yang digunakan oleh musuh Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Pimpinan UMNO perlu berterus terang dengan rakyat dan membersihkan nama mereka secepat mungkin.


KOMEN TUKAR TIUB

jelas pelakon siam ini boroi
lecehlaaa

patutnya buat lah macam martin scorsese
masa membuat raging bull
dia mengarahkan robert de niro gemok macam badak
lepas tu slim macam ziana zain
baru dipanggil method acting

kah kah kah

tak kan tak dapat tahu
bentuk badan anwar ibrahim
mana ada boroi
kah kah kah
punggung oun tak tonggek
kah kah kah
tangan pun tak berbulu
kah kah kah

dari http://tukartiub.blogspot.com

BOMOH BERAMBUT PERANG RAZIAH ‘MEMUKAU’ TAIB!

Antara rahsia-rahsia yang kini mulai terbongkar pada masa regim Taib Mahmud yang kian roboh, salah satu perkara yang pelik adalah kebergantungannya selama ini kepada seorang bomoh wanita berambut perang yang dibekalkan oleh adiknya, Raziah!

Sejak kematian isterinya Laila, Taib dikatakan semakin giat menggunakan perkhidmatan bomoh, dan menurut ahli keluarganya, Raziah telah mulai masuk campur dengan memperkenalkan bomoh wanitanya kepada abangnya itu.

“Seseorang yang memperkenalkan bomoh adalah seseorang yang lebih berkuasa”, kata seorang pemberi maklumat kepada Sarawak Report, dengan merujuk kepada Raziah yang sedang mempergiatkan usahanya memperolehi kontrak-kontrak dan geran-geran tanah dari kerajaan negeri.

Seorang lagi pemberi maklumat kami memberitahu kami:

“Ketua Menteri Sarawak yang sebenarnya adalah Raziah. Raziah telah menggunakan ilmu hitam ke atas saudaranya itu!”
Stella!

Stella, sebagaimana dia dikenali di kalangan keluarga Taib Mahmud, sebenarnya seorang rakyat Australia berketurunan Lebanon bernama Kharleen Tashman. Stella (yang dikatakan datangnya dari kaum gipsi di Sydney) telah dibawa masuk oleh Robert dan Raziah dalam tahun 2002 untuk menjadi penasihat peribadi ilmu hitam kepada Raziah!

Selepas itu, Raziah telah dengan cerdiknya mengembangkan kekuasaan ke atas Taib, dengan mengeksploitasi kesedihan Taib di atas kematian saudara kegemarannya, Arip, yang telah meninggal dunia akibat serangan barah paru-paru dalam tahun 2005. Menurut ahli keluarga mereka, Stella dikatakan telah ‘memindahkan roh Arip’ kepada Raziah, dengan mendakwa Raziah kini berkarisma seperti Arip!

Nampaknya Raziah telah berjaya meyakinkan Taib dengan mendakwa dirinya kini layak menggantikan Arip sebagai rakan-niaga dan perancang kepada Taib (dahulunya tugas tersebut dilaksanakan oleh saudara mereka, Onn Mahmud, yang kemudiannya telah bersengketa dengan Raziah dan ahli-ahli keluarga mereka yang lain).

Nasihat kerohanian membawa kebaikan kebendaan!

Mendiang Arip, sebagaimana yang telah dilaporkan di dalam Sarawak Report, telah memperolehi tanah-tanah yang amat luas yang diserahkan oleh Taib sejak tahun 2000, kebanyakannya adalah tanah-tanah NCR. Selepas itu Raziah telah berjaya menggantikan tempat mendiang. Data-data rasmi, yang kini didedahkan di dalam Sarawak Report, menunjukkan bahawa Raziah, di kalangan adik beradik Taib, telah memperolehi pegangan tanah negeri yang terluas sejak beberapa tahun ini – di mana menurut perkiraan kasar kami, keluasan yang sebesar pulau Singapura. Anak perempuan (Elia) dan suaminya (Robert Geneid) juga turut memperolehi beratus juta ringgit, berdasarkan jual-beli tanah-tanah, di mana kegiatan tiga beranak ini telah menimbulkan rasa cemburu di kalangan keluarga Taib Mahmud sendiri!

Ilmu Hitam

Sebelum ini kami pernah melaporkan mengenai ketaksuban Taib terhadap nasihat-nasihat bomohnya. Pemberi maklumat kami pernah menceritakan bagai mana rumah beliau di Demak Jaya yang dipenuhi dengan artifak-artifak yang berkaitan dengan ilmu hitam.

Menurut pemberi maklumat kami lagi, Stella senang dengan cara dia mempengaruhi Taib, dipermudahkan lagi kerana dia tinggal bersama keluarga Raziah, bersebelahan dengan kediaman Taib.

“Setiap awal pagi Stella akan datang ke laman rumah Taib untuk melakukan upacara mengusir mahluk-mahluk jahat” kata seorang lagi pemberi maklumat kami.

Seorang lagi kenalan rapat keluarga Taib juga memberitahu kami, “Ketamakan Taib semakin menjadi-jadi dibawah pengaruh Raziah. Dialah yang paling berkuasa di Sarawak, bukannya Taib. Taib telah dipukau. Dia telah berkuasa ke atas Taib sebaik sahaja Laila meninggal!”

Sebahagian dari keluarga Taib

Kehadiran Stella di beberapa majlis keluarga dan majlis-majlis kenalan rapat mereka dibuktikan dengan beberapa gambar, di mana dia sering diajak bergambar bersama keluarga itu. Pada majlis perkahwinan Elia pada tahun 2010, Stella juga turut dijemput duduk bersama-sama tetamu kehormat mereka. Malah Stella juga turut menghadiri Pertunjukan Fesyen Pakaian Islam di Monaco, yang dibiayai oleh Taib bagi pihak isteri PM, Rosmah Mansor, sebagai suatu cara meyakinkan Najib menjelang pilihanraya Dewan Undangan Negeri Sarawak kini.

Penasihat termahal kepada Ketua Menteri!
Amaun upah yang diterima Stella amatlah menakjubkan ketika dia berada di kemuncak kegiatan kebomohannya. Biasanya dia akan menerima upah sebanyak RM10,000 sekali dalam dua bulan. Setelah mendapat upah dia akan kembali ke Sydney. Malah, kami juga diberitahu, bahawa ibu kepada empat orang anak itu telah menerima setengah juta ringgit sebagai upah perkhidmatan-perkhidmatannya!

Namun, segala semua yang baik pastinya akan berakhir, dan kami difahamkan bahawa bomoh wanita telah kelihatan cuba campur tangan dengan keluarga semasa kematian Laila Taib, yang kemudiannya telah mengakibatkan hubungannya menjadi renggang dengan anak-anak Taib.

Kharleen Tashman, telah digantikan dengan seorang lagi wanita Lebanon, yang lebih berkuasa dan lebih menarik – kami difahamkan bahawa wanita berkenaan juga diperkenalkan kepada Taib oleh adiknya Raziah!

Hubungan keluarga Geneid dengan isteri muda Taib
Kami sebenarnya merujuk kepada Ragat Waleed al Kurdi, isteri muda Ketua Menteri. Ketika Taib mula berkhidmat sebagai menteri ketika Ragat dilahirkan, maka ianya merupakan sesuatu yang bermisteri kepada orang lain. Namun, Sarawak Report, menerusi maklumat dari sumber dalaman yang amat dekat dengan keluarga Taib, mengatakan bahawa Ragat sebenarnya anak saudara kepada Robert Geneid, iaitu suami Raziah!

“Taib telah terpukau oleh Rosie (Raziah), dialah yang mengawal segalanya. Dialah yang mengawal semua kontrak dan tanah-tanah yang diserahkan”, rungut seorang ahli keluarga Taib yang menyuarakan rasa cemburunya terhadap adik bongsu Taib itu.

Langkah bijak Raziah?
Motif Raziah memperjodohkan abangnya berkahwin semula selepas kematian isterinya Laila tidaklah sukar untuk diteka. Keluarga Taib Mahmud telah semakin terdesak dengan usia abang mereka itu yang semakin meningkat, bagi memanjangkan lagi tempoh kekuasaan mereka di Sarawak dan bagi menentukan pengganti itu harus datang dari darah daging keluarga mereka sendiri (terdahulu dari ini, Taib telah dilaporkan membuat Najib marah pada senarai 10 orang ahli keluarganya untuk bertanding nanti).

Namun, Raziah telah diketahui beriya sangat untuk memantapkan pengaruh keluarga Geneid untuk masa depan Sarawak. Bagi suaminya, Robert Geneid, yang merupakan anak seorang penaja buah-buahan yang tidak mempunyai asas-asas perniagaan, perkahwinan anak saudaranya (Ragad) sudah pastinya akan mencerahkan peluangnya untuk berkuasa ke atas segala kemewahan dan kepentingan perniagaan di Sarawak sejak dia mengahwini adik Ketua Menteri itu.

Jika BN masih lagi diberikan peluang untuk menang pada pilihanraya kali ini, maka inilah orang-orang yang akan mengawal masa depan Sarawak, kata amaran dari salah seorang pemberi maklumat kami. Namun, pasangan suami-isteri yang telah diketahui sedang menunggu peluang untuk berkuasa itu akan mendapati calon isteri abang mereka itu adalah lebih sesuai dari bomoh Kharleen Tashman. Tetapi, jika mereka ingin mengubah fikiran nanti, adakah mudah bagi mereka untuk melucutkan jawatan Ragad?

DNA TAK PERLU -HAKIM TERKINI

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini memutuskan Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak perlu memberi sampel DNA tetapi mengubah keputusan bicara dalam bicara sebelum ini untuk membenarkan berus gigi, tuala dan botol air yang diperoleh dari lokap tempat Anwar ditahan, dikemukakan sebagai bukti.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah membuat keputusan itu selepas memutuskan tiada peruntukan undang-undang di negara ini bagi membolehkan mahkamah memerintah tertuduh berbuat demikian.

Pihak pendakwaan sebelum ini memohon supaya mahkamah memerintahkan Anwar memberikan sampel DNA untuk dianalisis dan menyemak semula keputusan perbicaraan dalam perbicaraan menolak tiga barangan dan profil mengenainya dijadikan sebagai barang bukti.

22 Mac 2011

NAJIB DAN TIMBALANNYA DATANG KE SARAWAK UNTUK MELUCUTKAN TAIB DARI JAWATANNYA – EKSKLUSIF

Sarawak Report merasa amat bertuah kerana berpeluang mendapat maklumat daripada orang dalaman BN di KL, yang menyatakan bahawa Najib Razak dan timbalannya, Muhyiddin Yassin, datang melawat Sarawak bukannya untuk memberi sokongan kepada Taib, tetapiInilah sebabnya lawatan serentak yang belum pernah dilakukan oleh dua ketua negara ke negeri Sarawak.

“Seorang memegang pistol dan seorang lagi memegang keris sambil berkata ‘kini sudah tiba masanya untuk kamu berundur. Kami sudah tidak dapat berkompromi dengan kamu lagi, kamu harus umumkan keputusan sekarang atau lihatlah nanti!” kata sumber kami tersebut

Veteran yang berusia 74 tahun yang telah memerintah selama 30 tahun itu telah berjaya mendapat penangguhan dari kedua-dua ketua negara itu – atas dasar bahawa dia bersetuju untuk mengadakan pilihanraya secepat mungkin dan meletakkan jawatannya sebaik sahaja ‘tempoh peralihan’ dapat ditubuhkan oleh penyandangnya yang sesuai. Menurut sumber kami itu, Ketua Menteri, yang telah banyak kali enggan mengundur diri sehingga suatu masa yang difikirkannya selamat untuknya menjaga kekayaannya, telah menimbulkan rasa marah rakan-rakannya dalam BN di KL dengan caranya melewat-lewatkan pilihanraya. Mereka khuatir beliau akan bertahan hingga ke saat-saat akhir, yang sudah pastinya akan memburukkan lagi keadaan.

“Kini dia siap” – bukti yang memusnahkan dari pasukan rahsia BN!

Sumber kami mengesahkan bahawa masalah utama bagi Taib dibuktikan dengan kemerosotan sokongan pengundi, sebagaimana diperolehinya pada keputusan pengundian secara rahsia yang dilakukan. Maklumat sedemikianlah yang menyukarkan pihak BN untuk menyembunyikan.

Walaupun menampakkan wajah berani dan secara berterusannya mengeluarkan kenyataan-kenyataan umum bahawa Taib ‘tidak boleh kalah’, namun pihak BN di peringkat persekutuan begitu yakin bahawa Taib pastinya akan kecundang teruk dan pastinya akan kehilangan kerusinya.

Pemberi maklumat kami itu, yang begitu rapat dengan tokoh-tokoh utama dalam BN, mengatakan bahawa Jabatan Maklumat Taib telah membuat pengundian rahsia secara menyeluruh sejak beberapa bulan yang lalu. Sampel-sampel pengundian rahsia yang melibatkan sekurang-kurangnya 2,000 orang pengundi dari setiap kawasan pilihanraya dan mendapati keputusannya sungguh menggerunkan BN.

Pihak kami telah diberitahu bahawa keputusan persampelan itu menunjukkan parti PBB Ketua Menteri itu sendiri akan kehilangan ‘sekurang-kurangnya’ 14 dari 30 kerusinya dan parti SUPP pimpinan George Chan akan kehilangan sehingga 90% undi semasanya, iaitu sejumlah 17 daripada 19 kerusi! Parti SPDP pimpinan William Mawan dan PRS pimpinan James Jemut Masing juga akan kehilangan satu kerusi tiap-tiap satunya. “Kerusi-kerusi tersebut berada pada kawasan hitam, bukan kawasan kelabu”, kata sumber kami itu, maknanya kali ini BN pastinya akan kalah teruk. BN akan menerima hakikat bahawa parti-parti yang ada sekarang akan kehilangan sekurang-kurangnya 33 daripada 70 kerusi dan keputusan sebenar nanti mungkin lebih teruk dari itu.

Pandangan-pandangan yang mengatakan bahawa pihak pembangkang yang dikatakan akan menafikan BN dengan majoriti dua-pertiga di Sarawak sekarang nampaknya ketinggalan zaman, jika berdasarkan perangkaan yang diperolehi. Pihak BN sendiri dikatakan akan dilanda tsunami perubahan dan mereka akan mengutuk Taib Mahmud atas kecundangnya “simpanan tetap” mereka itu.

Pihak SPRM sedang menunggu masanya sehingga selepas pilihanraya!

Sarawak Report percaya bahawa penggunaan pendekatan menyuntikkan maklumat rahsia oleh penokong-penyokong setia BN, walaupun kritikan-kritikan berterusan kami ke atas kerajaan BN Sarawak, adalah merupakan suatu sebab mengapa tokoh-tokoh BN di peringkat Kerajaan Persekutuan mulai menjauhkan diri mereka

Sejak beberapa lama Taib telah berada begitu kukuh di kalangan para pemimpin di Malaysia, tetapi kini para pemimpin BN pusat terpaksa membuat beliau tunduk kerana memandangkan kemerosotan popularitinya.

Kemarahan dan kebencian sebenar ke atas ketamakan dan sifat kleptokrasi Taib selama ini telah memburukkan lagi rekod jenayah rasuah BN. Sesungguhnya, kami telah dimaklumkan bahawa usaha-usaha telah dijalankan untuk menjejak dan mengambil balik aset-aset Taib di luar negara hasil dari kecurian dan rompakan yang dilakukannya selama ini.

“Kini habislah dia. Ini bukannya persoalan perletakan jawatannya, tetapi ini adalah persoalan bahawa dia akan didakwa atas kesalahan rasuah. Pihak SPRM menunggu sehingga selesainya pilihanraya” Sarawak Report diberitahu.

Rancangan keluar Taib kini telah disekat, sebagaimana disahkan, yang akan memburukkan lagi tekanan antara kerajaan-kerajaan Persekutuan dan Negeri. Strategi Ketua Menteri itu untuk mengundur diri, yang dirancangnya pada tahun lepas, adalah untuk menerima perlantikan sebagai Tuan Yang Terutama, sebagai suatu helahnya untuk memperolehi kekebalan daripada didakwa. Tetapi Najib menafikannya. Akibatnya, penangguhan pilihanraya oleh Taib bagi membolehkannya mencari opsyen-opsyen baru telah menyebabkan krisis yang ada sekarang.

Tiada lagi laluan selamat untuk Taib

Strategi semasa Ketua Menteri itu adalah untuk mempastikan bahawa beliau diganti oleh seseorang yang liat dan beliau telah banyak kali memaksa KL untuk merestui pengganti pilihannya, Awang Tengah Ali Hassan, Menteri Muda Perancangan dan Pengurusan Sumber. Awang Tengah kini sedang membina sebuah kediaman yang amat besar di Kuching, suatu simbol kekayaan yang digemari oleh Taib sebagai menjadikannya kelihatan selari dengan gaji besar seseorang ahli politik! Namun KL telah berkeras mencadangkan Taib diganti oleh Abang Zohari Tun Openg, yang menurut mereka, merupakan seorang ahli politik yang memiliki kejujuran dan kesopanan. Namun Taib seringkali menafikan Abang Zohari. Kami juga diberitahu, bahawa tetamu-tetamu dari Persekutuan itu telah kecewa dengan calon bakal pengganti yang dikemukakan oleh Taib pada hujung minggu lepas. Taib dikatakan telah menyediakan suatu senarai sepuluh calon yang terdiri dari ahli-ahli keluarga terdekatnya. Namun Najib dan timbalannya yang gagah itu mengarahkannya untuk melupakan senarai nama calon-calon pilihannya itu.

“Hubungan dengan KL kini semakin busuk”

Jadi, mereka berpura-pura tersenyum di hadapan kamera. Tetapi di belakang kamera kita tahu bahawa gambarannya adalah krisis dalaman BN, pada masa mereka melaung-laungkan tuduhan melulu bahawa pihak pembangkang kian bersengketa menjelang pilihanraya.

Dengan keadaan ahli-ahli politik tempatan yang kebanyakannya berdiam diri kerana gerun dengan reputasi garang Taib, beliau membuktikan kepada Najib bahawa penggantiannya adalah sukar dilakukan sebelum pilihanraya. Namun, BN telah menyedari bahawa beliau sebenarnya akan kalah, seorang yang malang yang mereka benci dan seorang yang malang yang ingin mereka jadikan sebagai contoh dan tauladan.

Dan dalam masa beberapa minggu yang akan datang, KL kini mencari jalan keluar dan ingin melihat suatu imej yang bukannya Taib dan semua “bagasinya’. Namun, setelah mereka bertoleransi dengan kecurian dan rompakan yang dilakukan oleh Rajah Berambut Putih Sarawak itu, mereka akan mengalami kesukaran untuk menjernihkan pandangan para pengundi mereka!
Sarawak report

SEMUA GILA...JANDA NAK JADI ANAK DARA!


nota:
apa akan jadi
pada tahun 2020
berapa ramai warga
jadi gila?
wawasan 2020 akan jadi wawasan gila
kah kah kah

EKSKLUSIF : 1:5 RAKYAT MALAYSIA BERISIKO JADI GILA – berita hairan

Masyarakat kurang kesedaran rawatan awal penyakit mental.

Sekurang-kurangnya seorang daripada lima rakyat negara ini berisiko gila jika mengalami masalah kesihatan mental dan tidak mendapatkan rawatan dengan segera serta teratur.

Ramalan itu berasas jika mengambil kira hasil Kaji Selidik Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan Ke-3 yang menunjukkan semakin ramai rakyat Malaysia menderita masalah kesihatan mental. Lebih membimbangkan, masalah gangguan fikiran dijangka tersenarai di tangga kedua penyakit utama dunia selepas penyakit jantung koronari menjelang 2020.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit… INI BERITA TEPAT DAN BENAR…. kah kah kah…

kah kah kah…MEMANG BETUL… RAMAI NAK JADI GILA….kah kah kah..

kah kah kah… ADA JANDA GILA NAK JADI ANAK DARA…. kah kah kah..

kah kah kah… ADA ANAK DARA TAK PERNAH JADI JANDA…. kah kah kah..

kah kah kah…ADA GILA KUASA…. kah kah kah..

kah kah kah…GILA BELI BERKILO KILO PANGKAT DATUK…. kah kah kah…

kah kah kah…. GILA NAK JADI YB…. kah kah kah..

woit… ADA SATU GILA YANG PELIK….kah kah kah…

kah kah kah..INI GILA BARU… GILA DINAMAKAN ZUL NORDIN…. kah kah kah…

kah kah kah…. MALIKUL SEMBAB GILA NAK JADI PM…. kah kah kah

kah kah kah… MAT MONGOL GILA NAK CARI YANG SLIM…. kah kah kah..

kah kah kah… ZUL NORDIN BETUL BETUL GILA…. kah kah kah

nota:
riak riak ramai orang gila
semakin jelas
baca media hari ini
ada macam macam punya gila

semua gila nak menipu rakyat
kah kah kah

Keluar parti untuk jadi ketua kampung – Azan Ismail

PAHANG: Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail mendedahkan seorang daripada pimpinan cabang yang keluar parti, baru-baru ini, ditawar jawatan ketua kampung jika keluar parti.
Malah, beliau berkata, pemimpin cabang itu ada memaklumkannya sebelum keluar parti kerana berminat dengan jawatan berkenaan.
“Dia ada berjumpa dengan saya sendiri untuk memberitahu tawaran itu sebelum pilihan raya kecil (PRK) di DUN Kerdau baru-baru ini. Saya menasihati beliau, takut nanti ditipu semata-mata muslihat memenangi PRK.
“Apapun, saya simpati terhadap BN kerana sanggup menawarkan jawatan untuk mendapatkan sokongan rakyat bagi memenangi pilihan raya umum akan datang,” katanya ketika ditemui di perkarangan Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, hari ini.
Azan turut menafikan laporan media arus perdana, kononnya 600 ahli KEADILAN keluar parti.
“Laporan itu tidak benar sama sekali kerana hanya tiga orang sahaja yang keluar, tetapi selebihnya golongan remaja yang sengaja diada-adakan cerita.
“Sebanyak enam bas digunakan untuk mengangkut kononnya ahli keluar parti tapi sebenarnya golongan remaja yang dibayar RM50 setiap orang,” katanya.
Beliau menganggap, semakin banyak perbuatan seumpama itu dilakukan Umno Barisan Nasional (BN), semakin mudah rakyat mengesan taktik kotor parti pemerintah berkenaan.
“Umno sendiri tidak ada teknik canggih untuk mengubah senario politik, sebaliknya memilih kaedah memalukan itu,” katanya, sinis.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=9458

21 Mac 2011

Anwar: Saya bukan lelaki dalam video seks, taktik jahat baru BN


Anwar: Saya bukan lelaki dalam video seks, taktik jahat baru BN
Oleh Syed Mu’az Syed Putra March 21, 2011

Anwar bersama isterinya Dr Wan Azizah Wan Ismail tiba di pekarangan ibu pejabat PKR untuk mengadakan sidang media petang tadi. – Foto oleh Jack Ooi
PETALING JAYA, 21 Mac – Datuk Seri Anwar Ibrahim menafikan sekeras-kerasnya beliau adalah individu yang didakwa dalam rakaman video seks, yang mendapatkan khidmat seks daripada pelacur di sebuah hotel di ibu negara akhir bulan lalu.
Beliau menegaskan penyebaran video seks tersebut adalah satu strategi Barisan Nasional (BN) untuk menjatuhkan imejnya sebagai tokoh pemimpin negara.

“Saya menafikan sekeras-kerasnya, ia berniat jahat dan fitnah, saya nafikan secara keras saya adalah individu dalam video tersebut.

“Saya mengecam konspirasi terbaru untuk memfitnah dan mengaibkan saya serta keluarga, video yang ditayangkan merupakan satu taktik jahat yang dilakukan musuh politik yang berhasrat untuk membantutkan kemaraan Pakatan Rakyat,” katanya pada sidang media di sini petang ini.

Anwar yang juga Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) mendakwa tayangan video khas yang dibuat tengah hari tadi telah dirancang serta didalangi pihak tertentu.

“Kita beri amaran kepada musuh politik Pakatan Rakyat agar menghentikan segera politik kotor dan lucah ini, jangan heret rakyat dan negara terjebak ke dalam politik kotor kamu.

“Tayangan itu telah dirancang dengan penuh teliti, malah rancangan untuk mengadakan tayangan ini juga hanya didedahkan kepada ketua-ketua editor arus perdana, malah saya difahamkan ia turut melibatkan pasukan cawangan khas,” katanya.

Hari ini satu rakaman video menunjukkan seorang pemimpin kanan Pakatan Rakyat sedang mengadakan hubungan seks dengan seorang wanita, dipercayai pelacur asing, muncul dan dipertontonkan kepada media.

Video 21 minit itu, dalam empat segmen, menggambarkan pemimpin tersebut yang juga seorang Ahli Parlimen mengadakan hubungan seks di sebuah hotel di sini, dilihat akan menggegarkan arena politik negara sekali lagi.

Ia yang dirakamkan pada 21 Februari lalu ditunjukkan kepada media di sebuah hotel di sini pagi ini.

Rakaman itu diperoleh dari hotel pemimpin berkenaan melanggan wanita tersebut.

Kata Anwar, ketika rakaman video seks itu berlaku beliau berada di rumah bersama keluarga.

“Ketika itu saya ada di rumah, sebelum itu saya berada dengan kakitangan PKR, saya juga ada melayan Twitter, malah ia boleh dibuktikan.

“Saya diberitahu gambar (lelaki) itu adalah mirip saya cuma perutnya jauh lebih buncit daripada saya, kalau lihat perut saya lain,” katanya.

Jelas Ahli Parlimen Permatang Pauh itu, pendedahan video seks itu sengaja disebarkan kerana terdesak selepas kes liwat yang membabitkan dirinya dengan Mohd Saiful Bukhari Azlan hampir “berkecai.”

“Politik jahat ini sangat jelas... apabila kes liwat sudah lemah, hampir berkecai, jadi kena buat pertuduhan baru terhadap saya.

“Jadi saya minta rakyat tidak terperangkap dengan politik fitnah dan lucah ini, ini adalah serangan peribadi terhadap saya dan keluarga.

“Kerana terdesak musuh politik saya terpaksa mereka fitnah baru demi memburukkan serta menjejaskan reputasi saya,” katanya.

Tegas Anwar, fitnah terbaru terhadap dirinya itu juga bertujuan untuk mengalih pandangan rakyat dari isu nasional termasuk pilihan raya negeri Sarawak.

“Musuh politik Pakatan Rakyat terdesak untuk lari dari membahaskan isu rasuah dan kepincangan pentadbiran Ketua Menteri (Sarawak) Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

“Maka tidak hairanlah sekiranya sekali lagi musuh politik bertindak menurut warisan politik usang dan jelik,” katanya.

Menurut Anwar, beliau tidak akan membuat laporan polis sehingga mendapat kesahihan video seks tersebut.

“Tengok pun belum macam mana nak siasat, jawabnya ringkas.

Sementara itu, isteri Anwar yang juga Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, beliau terkejut dengan tuduhan terbaru terhadap suaminya itu.

“Saya terkejut (apabila dapat tahu), yang disuruh letak jawatan adalah saya, apa saya nak buat?

“Ini adalah taktik jahat, kalau selalu kes Anwar dengan lelaki tapi dalam video itu dengan perempuan, ini adalah motif yang tidak bertanggungjawab,” katanya
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...