05 Oktober 2010

JPP PERLU BERTINDAK KEATAS YB AZMIN

JPP Perlu Bertindak Ke Atas Azmin

oleh ; GB

Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) PKR digesa untuk mengambil tindakan ke atas Azmin Ali, calon Timbalan Presiden ekoran dari kelaku buruknya menyerang peribadi lawan seperti yang telah dilaporkan oleh media.

Azmin didakwa telah menganggap Zaid Ibrahim, calon lawannya sebagai seorang pendatang baru dalam parti. Bukan itu saja, Azmin menyifatkan Zaid sebagai "desperado" dalam satu wawancara dengan Berita Harian.

Ahli Parlimen Kelana Jaya semalam melahirkan rasa sedih dan kecewa jika Azmin sengaja bersikap sedemikian.

"Serangan peribadi tidak perlu dan sesuatu yang tidak baik. Dengan menyebut-nyebut nama merupakan satu tindakan kebudak- budakan. Saya sungguh tidak percaya pemimpin veteran dan matang seperti Azmin berkata sesuatu seperti ini.

Ujar beliau, adalah benar Zaid adalah baru dalam parti, tetapi kita harus menghormati beliau bahawa beliau mempunyai pengalaman yang luas dan merupakan seorang ahli politik yang mempunyai prinsip dan boleh memberi sumbangan kepada parti.

"Adakah kita cepat lupa bahawa penyertaan Zaid disambut meriah pada suatu ketika dahulu kerana beliau adalah bekas menteri yang memprotes tentang salah guna ISA oleh kerajaan Umno-Barisan Nasional?" soal beliau.

Gwo Burne berkata, "oleh itu, saya menggesa anggota-anggota parti supaya adil dan konsisten dengan pemilihan parti.

"Kelihatan seolah-olah beberapa pemimpin parti mengamal "double standard", memilih untuk menyerang calon kerana wawancaranya tersiar di akhbar arus perdana dan pada masa yang sama, memejamkan mata apabila calon yang satu lagi berbuat demikian," terangnya.

Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini telah memberi amaran kepada calon-calon bertanding agar tidak sama sekali menggunakan media milik Umno, yang dilihat sebagai ‘musuh’ Pakatan Rakyat.

“Calon-calon (yang bertanding) seharusnya berwaspada agar tidak dieksploitasi oleh media Umno untuk menyerang polisi-polisi dan pemimpin-pemimpin kita.

“Jangan benarkan parti (PKR) digunakan oleh media Umno dan propaganda (mereka),” kata pemimpin ini pada satu majlis di sini.

Kata Anwar, tindakan meluahkan rungutan dalam media ketika pemilihan parti seolah-olah mengikut rentak agenda Barisan Nasional (BN) untuk membangkitkan masalah dalaman PKR dan menjauhkan diri daripada isu lebih besar seperti rasuah.

“Kesemua pemimpin adalah penting, tetapi sesetengah akan menang dan sesetengah yang lain akan kalah,” kata Anwar sambil menegaskan, mereka yang menang tidak harus menggondol semua manakala yang kalah tidak wajar mengetepikan agenda besar PKR mahu membawa pembaharuan.

Kerusi timbalan presiden bakal ditanding Azmin, Zaid dan seorang lagi naib presiden Mustaffa Kamil Ayub.

Bagaimanapun ada dua lagi nama yang turut layak untuk bertanding kerusi itu iaitu Menteri Besar Selangor Tan Khalid Ibrahim dan Pengarah Strategi PKR Tian Chua.

Sementara itu pelbagai pihak kesal dengan tindakan Azmin berkenaan.

MB Selangor, tan Sri Khalid Ibrahim juga pernah menasihatkan calon-calon yang bertanding supaya menjjaga kelakuan dan tatatertib sewaktu berkempen.

Beliau berkata anggota parti mesti matang untuk menerima keputusan pemilihan sama ada kalah atau menang dan ia ditentukan menerusi kertas undi.

“Dalam kempen juga, ia mesti dilakukan dengan tertib, tidak boleh mencerca lawan sebaliknya berbincang bagaimana calon boleh meningkatkan prestasi parti," tegas Khalid.

Seorang pengkomen yang menamakan dirinya anhipokrit telah menghantar komen di dalam blog Kelab GB yang diantara lain menulis:

kalau mendabik dada...akulah yg hebat...akulah yg paling lama.... akulah yg paling banyak berjasa...dan mcm2 lagi jasa nak dihebahkan, bermakna sudah tidak ada keikhlasan dalam perjuangan anda wahai si Azmin... apakah niat anda sebenarnya menceritakan kerjabuat anda selama ini?... bukankah ini namanya riya'...ujub.... dll.. Sepatutnya bukan anda yg menceritakan amalan diri sendiri, tetapi bila anda menceritakannya...maka terbuktilah selama ini anda tidak ikhlas... anda berkata anda tahan diuji...sebenarnya anda TEWAS... TEWAS kepada NAFSU anda sendiri! Anda mungkin MENANG di dunia...tetapi anda akan TEWAS diakhirat! Bukanlah jangkamasa itu sebagai pengukur untuk melayakkan anda menerima redha Allah... tetapi keikhlasan anda itulah penentu segala-galanya! Org yg pendek umurnya tetapi ikhlas amalannya akan akan diterima oleh Allah drp org yg panjang umurnya tetapi tidak ikhlas amalannya! Buangkanlah sifat2 munafik yg bersarang didalam hatimu sebelum terlambat! Bartaubatlah kpd Allah sementara umur masih ada. Sanggupkah anda memakan daging saudara2 anda sendiri? Bertandinglah secara berhikmah, bijaksana... bukannya mencela sahabat2 seperjuangan! kalau beginilah sikap anda... maka lebih baik anda berundur... atau anda akan kami undurkan!...atau lebih dahsyat lagi kalau anda dimalukan oleh Allah s.w.t. di hari yg tidak ada org yg yg akan menyokong anda di akhirat kelak!

Sementara itu, pelbagai pihak mendesak Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) supaya berlaku adil dan saksama di dalam bertindak. Kegagalan JPP untuk berlaku adil akan hanya menjadikan mereka sebagai "boneka" sepertimana kerajaan UMNO BN memperalatkan Polis, SPRM, institusi kehakiman dan lain-lain agensi kerajaan sebagai alat mereka untuk menekan Pakatan Rakyat.

Media PKR seperti Suara Keadilan dan TVS turut dilihat tidak berlaku adil dimana ruang seluas-luasnya diberikan kepada Azmin tetapi hampir tiada ruang untuk Zaid.

"Jika kita marahkan orang lain tidak adil, mengapa di dalam parti sendiri berlaku ketidak-adilan itu?. Mengapa cakap tak serupa bikin?" tegur seorang ahli.

"Kita lihat semacam sudah ada agenda tertentu dari peringkat tertinggi parti menyebelahi Azmin. Menggunakan jentera parti untuk menetapkan calon-calon tertentu untuk jawatan-jawatan tertentu. Malah penggunaan nama-nama pemimpim-pemimpin parti untuk membuat kenyataan media terhadap sokongan terbuka beberapa kerat pemimpin parti terhadap Azmin jelas menunjukkan adanya agenda tertentu itu," tambahnya.

Di dalam hal Zaid Ibrahim yang dikecam hebat oleh pihak tertentu, ia dilihat hanya sebagai mainan Azmin yang takut dengan bayang-bayangnya.

“Individu ini baru setahun menyertai PKR tetapi tidak faham agenda reformasi yang ditegaskan dalam dekrelasi Permatang Pauh 10 tahun yang lalu,”katanya.

Azmin menambah, "adakah pemimpin ini yang hendak kita pilih menjadi pemimpin parti kita."

Serangan melulu Azmin itu dilihat sebagai kebudak-budakan kerana tiada siapa boleh menghalang ahli parti tanpa mengira usia keahliannya, untuk bertanding mana-mana jawatan di dalam parti.

"Jika demikian, parti kena buat syarat nak masuk PKR, jangan bertanding dulu, duduk jadi lembu selama dua tahun kemudian baru boleh bertanding," bentak seorang ahli yang memakai baju "Trojan Horse" sebagai sindiran kepada pihak tertentu di dalam parti.

"Tak ada parti dalam dunia buat syarat sedemikian. Malah dalam sejarah Islam pun tak ada. Tak der kita dengar kisah hatta para muallaf pun yang dihalang menjadi pemimpin umat Islam. " tegasnya.
Zaid : Hari Ini Dia Hentam Kita, Esok Mana Tahu Dia Puji Kita?

Zaid Ibrahim: Saya bersikap terbuka, tidak mahu boikot media

KUALA LUMPUR, 5 Okt — Datuk Zaid Ibrahim yang dicalonkan untuk bertanding jawatan timbalan presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak mahu mengambil sikap “memboikot” mana-mana media yang dilihat menyerang dan memusuhi kepimpinan parti itu dan Pakatan Rakyat pada amnya.

Zaid berkata, beliau mempunyai pendirian yang berbeza dalam isu itu walaupun Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR) Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta calon-calon yang bertanding pada pemilihan PKR mengelak daripada menggunakan media musuh untuk diwawancara.

Zaid (gambar) diwawancara oleh Mingguan Malaysia minggu lalu. Ia antara akhbar yang dilarang membuat aktiviti PKR sejak saban tahun.

Anwar yang juga Penasihat PKR memberi amaran kepada calon-calon bertanding agar tidak sama sekali menggunakan media milik Umno, yang dilihat sebagai “musuh” PR.

“Calon-calon (yang bertanding) seharusnya berwaspada agar tidak dieksploitasi oleh media Umno untuk menyerang polisi-polisi dan pemimpin-pemimpin kita.

“Jangan benarkan parti (PKR) digunakan oleh media Umno dan propaganda (mereka),” kata Anwar pada satu majlis di London Sabtu lalu.

Anwar mengingatkan ratusan rakyat Malaysia di sini bahawa PKR berjuang untuk melakukan reformasi dan tidak memerlukan “media Umno atau duit.”

Ini kali kedua Anwar mengecam Zaid secara tidak langsung berhubung pendirian beliau tentang perjalanan pemilihan parti.

“Semalam, saya diberitahu saya tidak boleh bercakap kepada akhbar tertentu. Saya pun tidak tahu kepunyaan siapa Karangkraf. Saya pun tidak tanya kepada wartawan dia kepunyaan siapa?

“Tidak kiralah siapa punya pun Karangkraf atau Utusan, tiada akhbar lain yang hentam saya lebih banyak daripada Utusan, tetapi saya, apabila dijemput oleh Utusan, saya tidak kata boikot,” kata Zaid.

Zaid, anggota Majlis Pimpinan Pusat ditemu bual oleh Mingguan Malaysia Ahad lalu dengan tajuk “Jangan halang saya bertanding”.

Pelbagai pihak dalam PKR membidas tindakan itu dengan ada yang menyindir beliau yang dipecat Umno hujung tahun 2008 dan menyertai PKR pertengahan 2009 sebagai “ejen Umno”.

Mereka mengkritik kerana Zaid sanggup ditemu bual oleh media Umno itu walaupun menjadi serangan bertubi-tubi ketika bertanding kerusi pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor April lalu.

“Saya sebenarnya tidak tahu secara sahih, ia hanya percakapan orang. Setakat ini tidak ada orang menyokong saya secara terbuka.

“Saya juga tidak tahu sama ada Azmin disokong oleh Anwar secara terbuka.

“Pada saya perkara ini tidak begitu penting sangat kerana dalam politik sokongan yang nampak jelas pun tipu juga, yang tidak cakap apa-apa pun sokong kita. Saya tidak terlalu bimbang dari segi wayang atau permainan ini kerana yang lebih penting ahli- ahli faham apa isu di dalam pemilihan ini,” kata Zaid dalam wawancara itu.

Dalam temu bual dengan Sinar Harian keluaran hari ini, Zaid yang juga Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan berkata, dalam politik “kita tidak tahu hari ini dia hentam kita, mana tahu esok lusa dia puji semula.”

“Saya tidak bertanya Star dan NST milik siapa, walaupun saya tahu ia milik siapa kerana kita perlu hormat tugas wartawan,” kata bekas menteri pusat ini.

Zaid berkata, pendiriannya ialah tidak kira siapa pun milik sesebuah akhbar, beliau tidak kisah dan akan menerima soalan yang diajukan untuk dijawab.

Menjawab soalan mengapa perlu ada arahan sedemikian daripada pucuk kepimpinan, Zaid berkata, “saya fikir mungkin kerana beliau (Anwar) telah kena banyak oleh Utusan.”

“Jadi, beliau anggap akhbar Umno ini musuh sebenar sehingga tidak mampu mengatakan sesuatu yang benar.

“Saya pun tidak tahu. Itu anda perlu tanya beliau sendiri,” kata Zaid lagi.

Zaid mengakui beliau juga kena “henjut juga” tetapi tidak sampai marah atau tidak percaya kepada sesiapa kerana bersikap terbuka dalam hal ini.

“Kalau Sinar Harian mahu hentam saya esok, tetapi puji saya minggu hadapan, saya tidak kisah kerana dalam bidang akhbar ini tanggungjawab anda bukan kepada saya, tetapi kepada kesemua pembaca Sinar Harian.

“Mereka perlu tahu perkara yang sebenar,” kata Zaid yang menduduki tempat kedua dalam pencalonan bagi kerusi timbalan presiden di belakang Naib Presiden Azmin Ali. -TMI

Ulasan GB

Itu contoh kematangan seorang ahli politik. Kita tidak hentam di atas isu yang remeh. Di dalam politik segala kemungkinan boleh berlaku. Yang penting kita tidak perlu kritik calon lawan. Kritik atau hentam calon lawan, seperti yang dilakukan Azmin terhadap Zaid, jelas menampakkan Azmin takut dengan bayang-bayangnya.

Bagi sesetengah orang, Zaid dikutuk hebat kerana menggunakan Utusan, tetapi apabila Azmin menggunakan Berita Harian mereka mendiamkan diri.

Zaid dihentam hebat kerana mengkritik pimpinan, tetapi apabila Azmin mengkritik MB Selangor satu ketika dulu, itu tak mengapa.

Politik juga wadah untuk sampai kepada kebenaran. Dahulu Zaid di dalam UMNO, puas sudah dihentamnya PAS. Tetapi akhirnya apa yang beliau dapat? Tiba-tiba dia mendapati dirinya sudah bersebelahan dengan TG Nik Aziz. Dan perjalanan Zaid ke puncak kebenaran masih terus berjalan.

Pimpinan tertinggi parti perlu terbuka apabila dikritik. Teguran itulah yang menguatkan parti. Apabila Zaid menyatakan Presiden PKR adalah boneka, saya juga sebenarnya ingin menyatakan perkara yang sama. Bererti Zaid sudah membawa mesej yang saya dan ramai lagi nak kata.

Di dalam Islam, tiada sebenarnya apa yang dikatakan "kesetiaan membabi buta". GB juga sering kritik Presiden PAS. Tetapi bukan bererti GB benci kepadanya. Malah GB juga tetap berdoa beliau mendapat bimbingan dan rahmatNya. Kita kritik kualiti kepimpinan beliau apabila lemah untuk beliau bangkit dengan segala kekuatan dan lebih bertenaga, kritik UG bukan kritik peribadi.

MUSTAFFA KAMIL MENIBAI PERKASA


Tahniah, Mustaffa Kamil Ayub Menibai Perkasa!
Posted by Love Perak | Tuesday, October 05, 2010 | 0 comments »
Share

Naib Presiden PKR Musttaffa Kamil Ayub mempersoalkan 'sokongan' Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) terhadapnya yang dicurigai sebagai percubaan melaga-lagakan pemimpin parti itu.

"Sekiranya beliau mahu melihat saya bersengketa dengan saudara Azmin (Ali) dan saudara Zaid (Ibrahim), saya nak tegaskan bahawa seluruh pemimpin PKR matang dalam menangani politik busuk PERKASA-Umno ini," katanya.

Menurut Mustafa (kiri), PKR sebagai parti berbilang kaum tidak akan berkompromi dengan sikap 'perkauman' NGO Melayu itu.
Tolak anasir ekstrim

"Sesungguhnya PKR adalah parti untuk semua bangsa. Ayuh kita tolak anasir ekstrim PERKASA dan Umno ini," kata Mustaffa yang bertanding merebut jawatan timbalan presiden PKR.

Semalam, Ketua Wira PERKASA, Arman Azha Abu Hanifah meminta semua ahlinya yang menganggotai PKR menolak Azmin sebagai timbalan presiden PKR, sebaliknya mengalihkan sokongan mereka kepada Mustaffa.
Ini kerana, menurut Arman Azha (kanan), Azmin sebagai naib presiden parti itu sekarang didakwa tidak berpendirian dan hanya bertindak sebagai "budak kopi" kepada Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Saya harap semua anggota PKR memilih Mustaffa Kamil Ayub sebagai timbalan presiden. Beliau daripada ABIM (Angkatan Beliau Islam Malaysia), (beliau) ada agenda Islam," kata Arman Azha.

Beliau juga mendakwa, sebanyak 35 peratus NGO Melayu dengan keanggotaan 300,000 orang itu turut merupakan anggota PKR.

Dalam persaingan merebut jawatan nombor dua parti itu, Mustafa merupakan salah seorang yang menawarkan diri bertanding, di samping Azmin dan Penyelaras Pakatan Datuk Zaid Ibrahim.
Bercakap dalam sidang media di Petaling Jaya hari ini, Mustaffa bagaimanapun berkata, jika sokongan yang diberikan PERKASA itu ikhlas, beliau mengucapkan terima kasih.
"Saya nak tanya, adakah ikhlas. Kalau ikhlas saya ucap terima kasih," katanya sambil menegaskan perkara itu tidak bermakna beliau menyokong NGO Melayu itu.

Katanya, walaupun menyokong membahaskan perkara berkaitan Islam dalam ruang lingkup perlembagaan, tetapi pendekatan chauvinis dan esktrim seperti PERKASA hendaklah ditolak.
Sokong bawa rebah

Ditanya tentang kepentingan sokongan itu kepadanya, Mustaffa berkata ia menarik minat ahli parti dan media.
"Tetapi saya kena pastikan supaya tak dilihat sokong membawa rebah," katanya.

Berhubung dakwaan PERKASA bahawa 35 peratus anggota NGO itu juga merupakan anggota PKR, Mustaffa berkata "tak ada angka sedemikian".

Sementara itu, mengulas kenyataan Azmin terhadap bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir yang dibidas pelbagai pihak, Mustaffa berkata seluruh ahli PKR berkongsi pandangan dengan bekas setiausaha sulit Datuk Seri Anwar Ibrahim itu.

"Apakah tidak boleh mana-mana pemimpin PKR mengkritik Tun? Kalau Tun seorang negarawan, beliau tidak akan aniaya rakyat dan fitnah bekas timbalan perdana menteri. Mengapa perlu bengis apabila Tun dikritik pada penghujung usianya?" soalnya kembali.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...