03 Mei 2014

KAJI SEMULA TOL PLUS KEMENTERIAN NAFI PULAK !!!


Tol: Kementerian kata menterinya disalah petik

Kementerian Kerja Raya menjelaskan bahawa menterinya, Datuk Fadhillah Yusof tidak menyatakan bahawa Projek Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS) bersetuju untuk menyusun semula kadar tolnya.

Menyatakan bahawa beliau telah disalah petik, kementerian itu dalam satu kenyataan berkata Fadhilah sebenarnya merujuk kepada penstrukturan semula yang dilaksanakan PLUS dan diumumkan pada 17 November 2011.

Beliau berkata demikian semasa menjawab soalan mengenai penstrukturan semula kadar tol di Kuching kelmarin

Pada 2011, kenaikan tol bagi Lebuh Raya Utara Selatan diturunkan daripada 10 peratus setiap tiga tahun kepada 5.0 peratus pada tempoh masa yang sama, manakala Jambatan Pulau Pinang tidak menyaksikan sebarang kenaikan.

Bernama secara tidak sengaja memetik menteri berkenaan menyatakan bahawa PLUS, yang memiliki konsesi lebuh raya paling menguntungkan di negara ini bersetuju menyusun semula kadar tol.  - BernamaLebih 14 Juta Penyimpan KWSP Mendapat Faedah Daripada PLUS

[Perjanjian dengan PLUS Dikaji semula - Fadillah]

Setiap kali bercakap soal tol, maka isu Projek Lebih Raya Utara Selatan sentiasa menjadi topik perbualan orang ramai. Seolah-olah rangkaian lebuh raya terpanjang di Malaysia ini menjadi satu bebanan dan pemangkin kenaikan kos sara hidup rakyat.

Hakikatnya, Lebuhraya Utara Selatan yang merentasi lapan negeri di semenanjung, menjadi pemangkin kepada nadi pembangunan negara sejak 20 tahun lalu tidak banyak menjejaskan kenaikan kos sara hidup rakyat berbanding pemilik-pemilik lebuh raya dalam bandar seperti Lebuh Raya Damansara – Puchong (LDP), Lebuh raya Kuala Lumpur- Shah Alam (KESAS), Lebuh raya Kuala Lumpur – Putrajaya (MEX).Ramai yang mungkin tidak mengetahui ialah PLUS Malaysia Berhad pemilik PLUS merupakan satu syarikat berkaitan kerajaan. Justeru itu apabila timbul cadangan untuk membeli Plus dengan janji untuk menurunkan harga tol, ramai yang menggesa kerajaan sendiri mengambil alih Plus.

Namun gesaan ini agak kurang tepat kerana empat tahun lalu PLUS telah pun diambil alih oleh Kerajaan melalui pemilikan bersama Kumpulan Wang Simpangan Pekerja dan kumpulan UEM.

TV3 beberapa hari lalu melaporkan pandangan FA Securities Zakie Ahmad Shariff, bahawa sehingga kini usahasama KWSP – UEM ini telah menjadikan PLUS bukan sekadar milik rakyat semata-mata, malah secara langsung memberi manfaat kepada lebih 14 juta KWSP.

Jelas zakie, peningkatan kos sara hidup memerlukan kerajaan mengkaji semula perjanjian konsesi bagi mengurangkan kekerapan kenaikan serta kadar tol. Tambah beliau, jika dilihat pada faktor kekerapan penggunaan lebuhraya dalam kehidupan seharian warga kota, beliau mengalu-alukan jika pihak ketiga mahu mengambil alih lebuhraya di dalam bandar.

Zakie yang juga pakar ekonomi turut berpendapat, selaku pemilik aset terbesar negara yang menjadi tulang belakang kepada rangkaian pengangkutan semenanjung malaysia, adalah wajar untuk plus kekal status quo. Katanya lagi, pengguna lebih terbeban dengan tol di lebuh raya dalam bandar berbanding dengan lebuh raya antara negeri.

Mencari Titik Persamaan Kerajaan – PLUS

Dalam pada itu, umum mengetahui bahawa perjanjian lama antara PLUS dan Kerajaan ialah membenarkan syarikat terbabit menaikkan kadar tol setiap tiga tahun tanpa mengambil kira apa-apa pertambahan trafik mahu pun keuntungan projek ini. Justeru itu, setiap tiga tahun kita akan berhadapan dengan isu kenaikan tol ini.

Sungguhpun PLUS sudah menjadi sebahagian GLC, namun perjanjian PLUS dan kerajaan ini turut membabitkan pihak pemberi hutang kepada PLUS sebelum ini dan kepentingan pemegang saham minoriti dalam PLUS sendiri. Jika tol tidak dibenarkan naik, kerajaan perlu membayar pampasan kepada PLUS Berhad.

Pampasan ini bukanlah seburuk yang cuba digambarkan oleh sebahagian orang. Biarpun secara teknikal dan perkiraan akaun ia merupakan kerugian kepada kerajaan, namun realitinya, sebahagian besar pampasan tersebut kembali semula kepada kerajaan sebagai pemegang saham dan rakyat yang menjadi penyimpan dalam KWSP.

Namun dalam jangka masa panjang ia mewujudkan persepsi bahawa pengurusan kewangan negara lemah dan kurang baik kerana berbelanja secara berlebihan dalam pemberian subsidi dan pampasan.

Justeru itu, satu rangka kerjasama “menang-menang” antara perniagaan PLUS dan politik kerajaan harus diambil kira. Apa sahaja perjanjian dalam dunia korporat boleh dipinda berdasarkan persetujuan kedua-dua-dua entiti.

Mungkin dalam konsteks inilah semalam, Menteri Kerja Raya Datuk Fadillah Yusof mengumumkan bahawa, Projek Lebuh Raya Usahasama Berhad (PLUS), salah satu pemegang konsesi lebuh raya utama negara telah bersetuju terhadap cadangan penstrukturan semula kenaikan kadar tol.

Beliau berkata penstrukturan semula itu dijangka membabitkan perubahan perjanjian yang lebih memihak kepada kebajikan rakyat.

“PLUS telah bersetuju membuat penstrukturan tertentu kadar tol melibatkan perubahan perjanjian…dan kini isi kandungan perjanjian itu lebih memihak kepada kepentingan rakyat,” katanya kepada pemberita dalam satu majlis di sini, hari ini.

Mengulas antara kandungan penstrukturan itu, Fadillah berkata sebelum ini kenaikan adalah secara automatik setiap tiga atau lima tahun, namun menerusi penstrukturan ini, jika PLUS ingin membuat kenaikan kadar tol perlu mengemukakan kepada kerajaan asas kenaikan itu.

“Jadi kerajaan akan mempertimbangkan boleh atau tidak dinaikkan berdasarkan pemerhatian seluruh struktur perbelanjaan mereka,” katanya.Justeru

02 Mei 2014

AHLI-AHLI PARLIMEN UMNO HANYA SETARAF PONDAN !!

Umno tidak pernah membawa usul hudud, dan apabila isu hudud ini sering dilaporkan di media-media, Umno pula bersetuju
Mahfuz gelar ahli parlimen Umno pondan

KUALA LUMPUR: Ketua Penerangan PAS, Datuk Mahfuz Omar mempersoalkan keihklasan Umno dalam soal hudud.

Ahli parlimen Pokok Sena itu mempersoalkan kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin, yang mana menurutnya hanya berlakon dalam isu hudud ini.

“Sebelum ini, Umno tidak pernah membawa usul hudud, dan apabila isu hudud ini sering dilaporkan di media-media, Umno pula bersetuju,” ujarnya dalam satu sidang media di Pejabat Agung PAS hari ini.

Katanya lagi, sekiranya Umno ikhlas untuk melaksanakan hukum hudud, sepatutnya mereka yang bawa usul ini ke parlimen.


“Ahli parlimen Umno pondan, sepatutnya mereka yang bawa usul hudud ini ke parlimen, sebabnya mereka adalah di pihak kerajaan. Mereka mempunyai beberapa kelebihan yang tidak dimiliki oleh pihak pembangkang,” ujarnya.

LAPORAN AWAL MH370 BANYAK KERAGUAN TIMBUL !!!

Pautan kekal imej terbenam


Laporan awal MH370 timbul banyak persoalan daripada jawapan

Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein dengan pengarah DCA, Datuk Azharuddin Abdul Rahman. Laporan awal mengenai kehilangan pesawat MH370 mendedahkan tiada komunikasi antara tentera dan DCA walapun kedua-duanya berkongsi kemudahan kawalan trafik di Subang. 


Lebih banyak persoalan ditimbulkan tentang kehilangan misteri penerbangan MH370 lapan minggu lalu, terutamanya respons daripada pihak berkuasa berkenaan – Jabatan Penerbangan Awam (DCA) dan tentera – selepas pesawat Boeing 777-200ER milik Malaysia Airlines (MAS) hilang bersama 239 orang.


Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang juga merupakan pemangku Menteri Pengangkutan mengeluarkan laporan awal malam tadi, laporan sama dihantar kepada Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) minggu lalu.

Ia termasuk butiran kargo yang dibawa dan rakaman perbualan di antara juruterbang penerbangan itu dan pusat kawalan trafik udara apabila ia hilang pada 8 Mac semasa dalam perjalanan ke Beijing.

Akan tetapi ia turut mendedahkan jurang yang menyebabkan penerbangan MH370 menjadi “misteri penerbangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini”.

Pesawat itu masih belum ditemui walaupun misi pencarian, bermula di Laut China Selatan dan diperluaskan ke selatan Lautan Hindi, sudah menelan belanja berbilion dolar.

Selain itu, laporan tersebut menunjukkan tiada komunikasi di antara DCA dan tentera, sesuatu yang pelik memandangkan kedua-duanya berkongsi kemudahan kawalan trafik udara di lapangan terbang di Subang.

Di antara persoalannya adalah:

1. Mengapa DCA atau Pusat Kawalan Trafik Udara Kuala Lumpur tidak memberitahu tentera Malaysia pesawat MAS itu hilang selepas menerima maklumat daripada pusat kawalan trafik udara Ho Chi Minh?

Ia memaklumkan kepada Singapura dan pusat kawalan trafik udara lain dan juga mengaktifkan pusat penyelarasan operasi menyelamat, tetapi tidak menyebut tentera dimaklumkan?

2. Mengapa terdapat jurang empat jam sebelum memulakan misi mencari dan menyelamat? Apakah ia kerana menunggu Malaysia Airlines mengesahkan pesawat itu benar-benar hilang?

Bukankah masa suntuk untuk mencari pesawat itu? Apakah pihak berkuasa tahu pada ketika itu Boieng 777-200ER mempunyai minyak yang cukup untuk penerbangan selama tujuh jam? Bukankah itu sudah mengenal pasti kawasan pencarian?

3. Mengapa terdapat kekeliruan ia berada dalam ruang udara Cambodia? Apakah misteri tersebut pernah diselesaikan? Apakah terdapat masalah dalam sistem pemantauan MAS atau hanya unjuran laluan penerbangan walaupun pusat kawalan trafik udara Ho Chi Minh mengatakan bukan laluan penerbangan.

4. Mengapa operator radar tentera mengkategorikan pesawat, kini dipercayai MH370, sebagai pesawat bukan ancaman apabila ia terbang ke arah barat pada pagi Sabtu?

Sumber industri penerbangan berkata sangat sedikit pesawat terbang di laluan itu, terutama di sebelah barat, pada bila-bila masa pada hari tersebut.

5. Adakah pihak pengendali radar tentera merujuk DCA atau pusat kawalan udara awam sebelum memutuskan pesawat misteri itu bukan merupakan ancaman? Adakah ia menghubungi juruterbang pesawat berkenaan?

6. Mengapa Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) menafi tetapi kemudian mengesahkan laporan pesawat itu mematah balik di ruang udara, sedangkan kenyataan Hishammuddin semalam jelas menunjukkan pihak berkuasa menyedari pesawat itu melakukan pusingan?

"Seperti dinyatakan sebelum ini, radar tentera Malaysia ada mengesan sebuah pesawat yang berpatah balik, dari arah barat, merentasi Semenanjung Malaysia pada pagi 8 Mac.

"Pesawat itu dikategorikan sebagai tidak membahayakan oleh operator radar dan dengan itu tiada tindakan diambil pada ketika itu.

"Rakaman data radar itu disemak semula pada kira-kira 8.30 pagi, 8 Mac.

"Maklumat itu dihantar ke bilik operasi Tentera Udara pada kira-kira 9 pagi.

"Susulan perbincangan lanjut setelah dirujuk kepada pegawai tertinggi, pihak tentera memaklumkannya kepada Pemangku Menteri Pengangkutan dan Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein pada kira-kira 10.30 pagi tentang kemungkinan pesawat itu berpatah balik.

"Menteri kemudian memaklumkannya kepada Perdana Menteri, yang segera mengarahkan supaya operasi mencari dan menyelamat dijalankan di Selat Melaka, berserta operasi di Laut China Selatan yang bermula lebih awal pada hari sama," menurut kenyataan itu.

Oleh, mengapa kerajaan menafikan kemungkinan pesawat berpatah balik?

Adakah ia menunggu pengesahan pesawat itu penerbangan MH370?

Laporan lima muka surat semalam tidak memberikan butiran ini dengan terperinci.

Badan penyiaran antarabangsa CNN semalam membandingkan laporan awal MH370 dengan laporan awal sepanjang 128 muka surat berkenaan nahas Air France 447.

"Laporan berkenaan, dikeluarkan agensi keselamatan penerbangan Perancis hanya sebulan selepas kehilangan pesawat itu pada 2009, memberikan maklumat terperinci mengenai komunikasi di antara beberapa pusat kawalan udara," lapor CNN.

Penerbangan 447 ditemui setahun kemudian di Lautan Atlantik, dan nahas tersebut mengorbankan kesemua 228 orang.

CNN juga membandingkan laporan awal disediakan Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB) mengenai letupan enjin pesawat Qantas pada 2010, iaitu mengandungi 40 muka surat berserta rajah dan carta.

"Saya faham pihak berkuasa mempunyai tugas yang lebih penting dalam mencari pesawat dari menulis sebuah laporan panjang," kata pakar penerbangan CNN Richard Quest semalam, "tetapi laporan ini terlalu ringkas."

Putrajaya bersetuju mengeluarkan laporan berkenaan selepas kritikan ia hanya memberikan senaskhah kepada ICAO, sebuah agensi di bawah Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, dan bukan kepada keluarga 239 penumpang dan anak kapal pesawat tersebut
.

01 Mei 2014

PANAS! ORANG LAIN BEREBUT NAK JADI MB, TS KHALID KATA CUKUPLAH 2 PENGGAL !!!


MB: Cukuplah 2 penggal, ikuti cara negara maju

SHAH ALAM 1 MEI : Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata keputusan untuk tidak memegang jawatan Menteri Besar selepas penggal ini dibuat atas kemahuan sendiri dan bukan desakan parti PKR atau Pakatan Rakyat (PR).

Beliau yang juga calon Timbalan Presiden PKR berkata keputusan itu dibuat lebih awal dan mengambil kira cara pentadbiran kerajaan di negara maju yang kebiasaannya memegang dua penggal sahaja.Katanya, langkah berundur membolehkan legasi kepimpinan di Selangor dipegang pemimpin lain untuk membawa negeri ini ke aras lebih tinggi.

“Kita ingin mencontohi kerajaan lain seperti Amerika Syarikat dan kita juga ingin cadangkan kepimpinan parti politik dan negara untuk mengikut cara sama.

“Ini perlu dilakukan bagi memberi peluang kepada orang lain, jika tidak kita akan berada di takuk sama menyebabkan tiada idea atau inovasi baru,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas menghadiri perhimpunan sempena sambutan Hari Pekerja 2014 anjuran Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) di Padang Timur, Amcorp Mall di sini, hari ini.

Semalam, melalui laman sosial Facebook, Abdul Khalid menulis tidak bercadang untuk menjadi Menteri Besar bagi penggal yang ketiga namun akan menghabiskan khidmatnya sehingga akhir penggal ini.

Bagaimanapun, Abdul Khalid berkata penguduran yang diumumkan itu tertakluk kepada jawatan Menteri Besar dan akan mempertimbangkan peluang lain jika diberi kepercayaan.

“Saya tidak akan menerima sebarang jawatan Menteri Besar lagi tetapi jika ada lain, saya perlu putuskan (tawaran).

“Untuk (jawatan) Menteri Besar saya rasa sudah cukup, tiba masa beri pada orang lain untuk menyambung tanggungjawab ini,” katanya lagi.

PANAS! BANTAH GST..TIADA SAMBUTAN? DAN PENJAWAT AWAM SERTA DEMO DIANGGAP PENGKHIANAT BETULKE..


LEBIH 25,000 ORANG HADIR UNTUK DEMO BANTAH GST.....

Pautan kekal imej terbenam


LAPURAN MALAYSIA KINI :  'Lautan merah' banjiri Dataran bantah GST

Jumlah peserta perhimpunan menbantah GST di Dataran Merdeka hari ini mencecah angka 50,000.

Pautan kekal imej terbenam

Pautan kekal imej terbenam

Penjawat awam sertai demo GST pengkhianat

JITRA - Penjawat awam yang terlibat dalam perhimpunan membantah Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) di Dataran Merdeka hari ini dianggap sebagai pengkhianat dan tidak layak bergelar penjawat awam.

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Azih Muda berkata penjawat awam yang terlibat dalam perhimpunan yang menentang kerajaan itu melanggar Akujanji dan Ikrar Perkhidmatan yang telah dibuat.


"Sebelum ini saya sudah maklumkan bahawa penjawat awam tidak boleh terlibat dalam apa jua perhimpunan yang menentang kerajaan kerana mereka telah pun melafazkan Akujanji dan Ikrar Perkhidmatan...jadi suka atau tidak mereka perlu akur.

"Sekiranya mereka tidak berpuas hati dan ingin menyertai perhimpunan, mereka boleh keluar daripada menjadi penjawat awam. Kita berhasrat untuk menjadikan negara Malaysia sebagai negara maju tetapi sekiranya perkara seperti ini berlaku ia boleh membantutkan perjalanan yang telah dirancang," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas sambutan Hari Pekerja Penjawat Awam Tahun 2014 di Dewan Wawasan di sini hari ini yang disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Azih berkata penjawat awam yang menyertai perhimpunan GST hari ini boleh dikenakan tindakan sekiranya didapati bersalah.

Ha...ha...Bodek sakan.................

Pautan kekal imej terbenam

RESPON DARI PIHAK KERAJAAN :   Kerajaan tetap teruskan GST


KUALA LUMPUR - Kerajaan akan tetap melaksanakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada April 2015 meskipun mendapat bantahan daripada sesetengah pihak.

Langkah ini diambil sejajar persiapan kerajaan yang sudah diambil hampir 30 tahun bagi tujuan itu.

Menyifatkan perhimpunan membantah GST sebagai tidak wajar, Kementerian Kewangan berkata, penganjur seharusnya menggunakan pendekatan lebih baik untuk menyuarakan pendapat.

"Mereka sepatutnya mengemukakan memorandum berhubung perkara itu, ini (bantahan) hanya bertujuan untuk mempolitikkan segala perkara baik yang kerajaan mahu laksanakan,” katanya.

GST yang dikenakan pada kadar enam peratus menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan dikecualikan ke atas barangan makanan asas seperti beras, gula, garam, tepung dan minyak masak.

Barangan dan perkhidmatan lain yang turut dikecualikan ialah perkhidmatan kerajaan seperti pengeluaran pasport, lesen dan perkhidmatan kesihatan.

Tambahnya, GST bukan perkara baharu, malah 90 peratus penduduk dunia berada dalam negara yang telah mengamalkannya.

Kadar GST yang bakal dikenakan juga adalah antara yang terendah dalam dunia.

"Prinsip yang perlu semua fahami adalah cukai itu diproses daripada rakyat dan dikembalikan semula kepada rakyat untuk tujuan pembangunan sosial serta ekonomi mereka.

"Kerajaan tak simpan duit itu kerana kita akan kembalikan kepada rakyat melalui bajet tahunan,” katanya.

HARTA KARUN PULAU NANGKA..PATUTNYA GUNA BOMOH NUJUM SEDUNIA VIP...KERANA KELEBIHAN BELIAU MAMPU TARIK BENDA TERBENAM DI DASAR LAUT !!!Misteri dan lucu harta karun

KESIAN, sehingga semalam masih tidak ditemui harta karun yang dikatakan peninggalan Kesultanan Melayu Melaka, di Pulau Nangka. Setelah sekian lama menunggu penuh harapan, harta bernilai berbilion RM itu agaknya masih terapung dalam angan-angan.

Smart Partnership International (M) Sdn Bhd, syarikat yang sejak Julai 2012 diamanahkan untuk mengesan timbunan harta di laut pulau berkenaan, tidak menemui apa-apa, walaupun tempoh masa pencarian tamat semalam 30 April 2014.

Selama hampir dua tahun, menggunakan peralatan serba canggih dengan lebih 30 pekerja, termasuk beberapa pakar, syarikat berkenaan telah berusaha keras menyelami laut, membuat imbasan, dan menebuk bongkah batu untuk sampai ke tempat simpanan karun.

Walaupun kerja-kerja dikatakan sudah mencapai tahap 90 peratus, syarikat berkenaan masih gagal menemui sebarang bukti kukuh sebagai tanda kewujudan barang bernilai itu. Pemilik syarikat, Mohammad Foad Khushairy mengakui mengesan harta karun bukan satu kerja mudah.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Kemudahan Awam, Pengangkutan dan Pemulihan Projek negeri, Datuk Abdul Ghafaar Atan, sekiranya masih tidak ditemui setelah tamat tempoh, tugas pencarian akan diberikan kepada syarikat lain.

Sebenarnya kisah harta karun di laut negeri Hang Tuah ini telah menjadi buah mulut sejak lebih 30 tahun dulu. Kerajaan Negeri telah dari semasa ke semasa menjalankan kerja-kerja mengesan timbunan harta itu.

Kedengarannya seperti cerita dongeng, tetapi sekiranya benar ada peninggalan Kesultanan Melayu terdampar di dasar laut, Melaka akan mendapat laba yang besar, berbaloi menunggu sekian lama.

Tetapi seperti yang diakui sendiri oleh Ghafar, bukan mudah mengorek harta karun di dalam laut. Sepatah katanya: “Tugas ini tidak sahaja memerlukan peralatan tercanggih, tetapi juga melibatkan hal-hal spiritual.”

Tidaklah dijelaskan apa yang dimaksudkan dengan hal-hal spiritual itu. Adakah itu bermakna harta berkenaan dikawal oleh penunggu laut? Atau, adakah barang-barang berharga itu kini dalam simpanan kerajaan jin laut?

Alkisah sekiranya yang menguasai khazanah tersebut adalah makhluk halus – termasuk jin – tentu tidak mungkin untuk kita berkomunikasi dan berbincang dengan mereka, sebab mereka tidak faham bahasa kita. Kita pun tidak tahu bahasa jin. Hatta, peralatan teknologi tercanggih pun tidak boleh mengalahkan jin.

Apa pun jangan cepat putus asa dan menangis hentak-hentak kaki sekiranya segala aset – dalam kes ini hanya aset dalam negara, tidak melibatkan aset dari luar – dan kecanggihan teknologi masih gagal mengesan harta karun bernilai RM berbilion itu.

Pada hemat saya Kerajaan Negeri Melaka yang beria benar ingin mendapatkan harta karun itu masih ada harapan. Arakian, ada satu cara lagi yang boleh dicuba untuk mendapatkan pusaka peninggalan Kesultanan Melayu Melaka, iaitu dengan menggunakan peralatan tradisional yang diperbuat daripada buluh seperti teropong buluh, lukah buluh dan buah kelapa.

Bukankah kita ada ‘Datuk’ Ibrahim Mat Zin yang menggelar dirinya sebagai ‘Raja Bomoh Nujum Sedunia VIP’ yang selalu mendabik dada dan mendakwa boleh menarik benda-benda terbenam di dasar laut? Apa kata kita uji kehebatan ilmu perdukunan beliau dalam kes klasik ini.

Sehingga ini, walaupun telah mendapat publisiti dan liputan media seluruh dunia, belum satu pun dakwaan beliau menjadi kenyataan. Berilah dia peluang terakhir untuk membuktikan kehebatan dalam kes harta karun yang masih terkunci rapat di Pulau Nangka.

Seperti yang pernah dibuktikan, Nujum Pak Belalang sebagai Bomoh Diraja telah menunjukkan kecemerlangan dalam kes-kes berprofil tinggi, malah berjaya menyelamatkan negeri daripada tergadai ke tangan musuh.

Maka siapa tahu kot-kot apa yang terjadi dalam filem klasik P Ramlee itu boleh berulang di era Melaka Moden! Pak Belalang adalah ahlul nujum auta, tetapi dia berjaya menyelesaikan banyak masalah raja.

Apa pun saya tidak berani komen berlebihan dalam kes ini, takut tak fasal-fasal kena tampar dek Raja Bomoh moden. Kata yang empunya cerita bomoh yang seorang ini gemar sangat menampar. Jangankan orang biasa, buaya ganas pun berani ditamparnya. Tabik Datuk!

30 April 2014

PANAS! BODEK KHAIRI TENTANG OBOMA MAKAN TUAN !!!!


Khairy: Kalau nak bodek Najib pun biar bermutu

Najib Razak sudah semestinya mahukan kedatangan Barack Obama ke negara "tigatujuhkosong" beberapa hari lepas mengharapkan sesuatu kesan besar ke atas pentadbirannya. Paling diharap ialah Obama memuji transformasi dilakukan sebaik mengambil alih pucuk pimpinan negara daripada Abdullah Ahmad Badawi.

Najib bukan sahaja mengharapkan Obama memuji Malaysia "cekap" dalam mengendalikan pencarian MH370 kosong, (yang tidak diketamui hatta bayang sampai kini) tetapi jauh dari itu.

Najib mahukan presiden Amerika itu mengatakan, wah Malaysia kini sedang mengorak langkah ke depan dan bakal menjadi pemancu ekonomi Asean. Atau pun lebih istimewa lagi kalau Obama mengatakan Malaysia menjadi negara Islam moden contoh dengan pendekatan "wasatiyyah"nya.

Ataupun apabila membawa Obama ke Cyberjaya, Obama akan memuji Malaysia sudah setanding dengan negara-negara pemacu IT lain seperti Korea, China dan India.

Dalam masa sama, Najib tentulah mengharapkan Obama akan memberi tahu dunia Malaysia negara "tigatujuhkosong" aman, mengamalkan dasar ekonomi liberal dan terbuka. Tetapi sayangnya, semua itu tidak disentuh secara terbuka oleh Obama. Apa yang Obama sebutkan dengan penuh diplomasi tetapi bernada sindiran, kalau Malaysia mahu maju hendaklah bersikap adil kepada semua masyarakatnya.

Memahami apa yang disinggung Obama itu bahawa diskriminasi, prejudis kepada kaum lain masih berlaku di Malaysia. Penekanan menerusi agama kononnya hendak menjaga kesucian agama Islam sehinggakan kalimah Allah tidak boleh dipakai, kecaman kepada kegiatan agama lain masih diteruskan. Dalam kepala bulat Obama Malaysia (Umno) masih tidak adil.

Obama langsung tidak mengulas fasal transformasi Najib, pendekatan politik demokratik, pembangunan belia dan juga slogan "wastiyyah" yang mengganti Islam Hadhari. Ertinya apa yang dilakukan Najib itu tidak pernah tercampak ke dalam pemikiran presiden Amerika Syarikat. Dan menteri beliai dan suka yang diwar-warkan bijak, masih bertaraf habuk gergaji lagi.


Pendeknya tidak ada sesuatu yang istimewa dari Obama kepada Najib Razak dan pentadbirannya. Boleh jadi juga kenapa Obama tidak membawa isterinya, kerana tidak mahu yang bergelabut dengan Rosmah Mansor. Boleh jadi juga Obama hendak memberi tahu Rosmah Mansor seorang isteri tidak perlu membuntuti belakang suami ke mana sahaja suami pergi, sesekali elok bersenam menguruskan badan di rumah.

Bagaimana pun bagi pembodek Najib melihat kedatangan Obama itu memberi signifiken tertentu kepada Najib. Misalnya Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin yang baru berpeluang merasai menaiki kereta dipandu driver setelah beliau menjadi menteri, memuji Najib dan Obama dengan mengatakan Najib serasi dengan Obama.

Serasi apa? Minuam air sama sejenis? Dari juring mana Khairy melihat keserasian mereka berdua itu tidak pula dijealaskan. Apakah keseraisan dari segi "saiz"? Anu mereka sama panjang atau pendek. Janganlah bercakap tanpa ada huraian. Kalau hendak bodek bos pun biarlah berfakta dan jangan ajak orang lain sama "cukur bulu betis". Sekurang-kurang Khiry menyebut persamaan dari segi hobby mereka kalau pun bukan mengenai falsafah motto pentadbiran.

Tahulah tahap diplomasi Obama cukup tinggi sehinggakan dia marah pun mulutnya kelihatan seperti tersenyum.

Menyebut tanpa penghuraian bentuk keserasian itu menjelaskan setinggi mana tahap bodek dan junjung bos oleh Khairy.

Untuk Khairy sendiri tidak banyak pelajaran atau pun pengalaman yang dapat dikutip sepanjang kedatangan Obama itu. Selain daripada diberi tugas menjadi dayang, (bukan gundik) atau "jong kaka" kata orang Kelantan kepada Obama, Khiry sempat mengintai yang Obama tidak suka kepada buah durian Malaysia tetapi suka kepada durian Indonesia. Itu sahaja. Khiray patut faham kenapa Obama tolak durian Malaysia setelah dia pernah makan durian di Indonesia?


Pelajaran lain nampaknya tidak dikutip oleh Khairy kerana kalau dia sudah dapat memanfaatkan "kehebatan" Obama itu sudah tentu dia akan menceritakan. Kalau setakat bagi tahu yang Obama suka makan nasi goreng dengan ayam kampung, apa gunannya. Samalah seperti saya katakan kedatangan Obama itu laksanakan kehadiran maharaja laut dengan jong dan kapal yang dikerumuni rakyat jelata kerana belum pernah melihatnya. Jadi standard Khairy dalam soal ini samalah dengan budak itam di kampung sahaja.

Saya percaya cerita kenderaan Obama (Bluefin-2) cara Obama suap nasi goreng atau berlari ke tandas akan menjadi buah mulut dan cerita-cerita dibawa Khairy ke dalam majlis pemuda Umno dan golongan belia di negara ini. Begitulah bangsa yang separuh masak akan muda teruja kepada taukeh mereka, hatta cara mereka buang najis juga kalau dilihat akan jadi satu kebangaan. ~mso

PANAS! KERETA MEWAH BERKONSEP KERETA KEBAL...PAK MENTERI TAKMAU JADI AGEN KAH?Speed, Power and Strength: A Tank-Like Car Named After Gen. Patton Hits China

As the Beijing auto show winds up, car buffs and auto writers can reflect on thebounty provided by world’s auto makers as they seek eyeballs and sales in the world’sbiggest car market.

But before China Real Time hangs up its auto-show lanyard, it wants to take time to acknowledge the plain unusual.

Like, for example, the Gen. Patton.

Nestled between the Ferrari and McLaren booths like a rhino among gazelles, the Gen. Patton stood out both for its sheer bulk, its military bearing and its rah-rah American name. Big tires and sharp right angles suggest a Humvee reimagined for a smooth ride during an urban apocalypse. One model boasts more than four tons of weight and a 6.8-liter V-10 engine – specs that the Chinese government probably didn’t have in mind when it arrived at its latest pollution targets.

The Gen. Patton name and concept come from Tang Qingjie, a Liaoning native who once worked as an automotive engineer in Detroit. Today his business, U.S. Specialty Vehicles of Chino, Calif., makes the Gen. Patton and other modified vehicles. The Gen. Patton, he says, is built on the chassis of a Ford 350 or Ford 450 truck with brawn in mind.

“I hear customers say, ‘This is a man’s car. You want to be a man? Get this car,’” said Mr. Tang, who also goes by Tim Tang.

While impractically big rides seem like mostly an American idea, Mr. Tang says the Gen. Patton has Chinese appeal. Since he put the car on display at last year’s auto show in Chengdu, he said he has sold 18 to Chinese buyers. Eventually, he hopes to sell 20 per month. The vehicles can sell for around 3.6 million yuan, or $575,800.

Mr. Tang said he first noticed a Chinese appetite for big, militaristic vehicles when his company began selling customized stretch limousines to the Chinese market. One vehicle – a stretch sport-utility vehicle – sold well, he said.

The Gen. Patton is built like an armored vehicle but doesn’t actually have armor, he said. The appeal comes from a projection of power, he said. “Men like speed, power, luxury – all of these things,” he said. “Sports cars focus on speed but not power or strength. Armored vehicles show power and strength. But there’s not anything in the middle.”


As for the very American name, Mr. Tang says it resonates with Chinese of a certain generation. The 1970 film “Patton,” starring George C. Scott, was one of the first Western movies shown on local screens when China began opening up, he said.

The name, he said, came as a suggestion from his brother, who also works in the U.S. “It’s a name every Chinese loves,” he said. “An American hero.”

29 April 2014

KANTOI ! P THAILAND INGAT BUAT PROJEK...RUPANYA JADI PENCURI...

Pautan kekal imej terbenam


Palsu kad ATM @Thailand

Songkhla (Selatan Thailand): Lima rakyat Malaysia berusia antara 22 hingga 35 tahun ditahan polis Thailand selepas disyaki melarikan wang tunai lebih 5 juta Baht (RM500,000) menggunakan kad ATM yang dipalsukan menggunakan data curi.

Konsul Jeneral Malaysia di Songkhla Mohd Faizal Razali berkata, kumpulan lelaki itu dicekup polis tempatan di lokasi berasingan sejak semalam hingga petang tadi.

"Kesemua mereka dipercayai beroperasi di sini sebelum memindahkan wang berkenaan kepada 'taiko' (ketua) mereka di Malaysia dan mendapat upah 10 peratus daripada hasil wang curi itu.

"Mangsa kebanyakan terdiri daripada pelancong warga Perancis," katanya ketika dihubungi di sini, malam tadi.

Katanya, serbuan yang dijalankan Bahagian Siasatan Jenayah Polis Thailand itu dibuat selepas mendapat maklumat daripada Kedutaan Perancis mengenai laporan kehilangan kad kredit milik warganya di Hatyai sejak beberapa bulan lalu.

Menurutnya, hasil serbuan polis merampas 732 kad kredit palsu, kad debit, komputer riba, penyiring kad (skimmer) serta wang tunai hasil curi.

Beliau berkata, polis juga sedang memburu tiga lagi rakan suspek yang bersama-sama melakukan kegiatan itu selepas dikesan memasuki Thailand 2 April lalu.

PAKAR PENERBANGAN PERTIKAI MENGAPA MALAYSIA SEMBUNYIKAN LAPORAN TENNTANG MH370 !!!Bukan menjadi kebiasaan bagi laporan penyiasatan kemalangan untuk terus ke ICAO, oleh itu keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang memberikan laporan ke pertubuhan itu dipersoalkan mengapa tidak diberikan kepada pihak awam.

Lima hari selepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengisytiharkan kepada CNN bahawa laporan awal mengenai kehilangan MH370 dihantar kepada Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO), pakar penerbangan mempersoalkan mengapa laporan itu tidak diberikan kepada pihak awam.

Ketika dunia terus menunggu sebarang bukti tentang pesawat Malaysia yang hilang itu, Malaysian mengambil pendekatan yang mengejutkan, iaitu menyerahkan laporan kepada agensi di bawah PBB itu, kata Clive Irving semalam dalam The Daily Beast.

"Bukan amalan biasa laporan penyiasatan kemalangan untuk terus ke ICAO. Ia menjadi tanggungjawab agensi penyiasat negara berkenaan untuk mengeluarkan laporan itu kepada awam di mana perlu, sebagaimana amalan biasa bagi membayangkan penyiasatan itu bebas daripada kongkongan politik atau industri," kata Irving dalam laman berita itu.


Lebih daripada 50 hari berlalu sejak MH370 lenyap pada 8 Mac dan pencarian yang diketuai Australi di Lautan Hindi di mana Boeing 777-200ER itu dijangkakan terhempas tidak menimbulkan apa-apa hasil.

Reuters melaporkan semalam bahawa kemungkinan untuk menjumpai serpihan terapung daripada MH370 tampak mustahil, dan fasa baru untuk pencarian akan fokus kepada kawasan yang lebih besar di dasar laut Lautan Hindi.

Irving berkata misteri paling besar dalam sejarah penerbangan belum menemui penjelasan walau dengan pencarian multinasional di kawasan terpencil Lautan Hindi, dan ini menimbulkan dua persoalan:

Adakah sumber yang mencukupi digunakan untuk pencarian dasar laut?

Adakah realistik untuk terus pencarian apabila musim sejuk hemisfera selatan sudah bermula dan keadaan hanya boleh lebih teruk daripada kini?

Satu-satunya cara munasabah untuk menjawab persoalan tersebut adalah dengan membandingkannya dengan pencarian penerbangan Air France 447 yang terhempas di Lautan Atlantik pada 2009.

Apa yang paling menarik tentang pencarian Air France 447 adalah ia "bukan satu usaha yang berterusan atau terbuka", katanya.

"Ia dijalankan dalam jangka masa lebih kurang dua tahun dalam empat operasi yang berasingan."

Kotak hitamnya, serpihan dan mayat dijumpai dua tahun kemudian dalam operasi keempatnya.

"Jelas bahawa pencarian untuk bangkat Air France Airbus A330 dirancang dengan teliti, sistematik dan mempunyai sumber yang mencukupi, dengan setiap operasi dijadualkan untuk musim di Atlantik Selatan yang tidak bahaya." kata Irving.

Dalam kes MH370, tidak terdapat jumpaan awal bangkai pesawat itu.

Namun, katanya, "Pencarian di Atlantik menunjukkan tiada gunanya menggunakan alatan menyelam yang canggih sehingga kawasan pencarian dapat diperkecilkan lagi. Pada masa itulah teknologi yang digunakan boleh memberikan kesan – mulanya lokasi serpihan kemudian penemuannya."

Kes Air France 447 memberi penanda antarabangsa bagi integriti penyiasatan hempasan pesawat, kata Irving, kerana keterbukaan dan komitmennya untuk memberitahu pihak awam apa yang dijumpai para penyiasat.

Laporan akhir yang dikeluarkan pada Julai 2012 disifatkan sebagai, "deskriptif, preskriptif dan menjadi teladan dalam penjelasannya".

Irving berkata Malaysia sepatutnya mengikuti langkah Perancis dan mengeluarkan laporan sendiri daripada menghantarkan laporan kepada ICAO di Montreal.

28 April 2014

ALASAN JPP PEMILIHAN PKR MACAM NAK TUTUP KESALAHAN...APA-APA PUN BUATLAH SIASATAN DAHULU.!!!

JPP pemilihan PKR sahkan berlaku ‘blackout’ ketika pengiraan undi


Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pusat, Datuk Johari Abdul mengatakan akan terus menyiasat kejadian 'blackout' yang terjadi di dalam hotel bajet di mana lokasi pengiraan undi dijalankan, menimbulkan kekecohan di sana. 

Jawatankuasa Pemilihan Pusat PKR mengesahkan berlakunya kejadian bekalan elektrik terputus di lokasi pengiraan kertas undi di Cabang Batang Sadong, Sarawak lalu mencetuskan kekecohan.

Pengerusi JPP Datuk Johari Abdul berkata, kekecohan itu berlaku apabila kertas undi bagi pemilihan PKR berkenaan sedang dikira di pusat mengundi, di sebuah bilik hotel bajet di kawasan berkenaan.

Ada sekumpulan petugas yang menjalankan tugas, oleh kerana tempat itu di kawasan pedalaman, tiada lokasi sesuai diadakan pengundian, jadi mereka memilih tiga bilik di hotel bajet berkenaan.

"Sehabis waktu pilihan raya, petugas dan wakil daripada calon bawa undian ke dalam bilik untuk pengiraan, dan ketika itu seluruh kawasan Batang Sadong tiba-tiba terputus bekalan elektrik," kata Johari pada sidang media di Ibu Pejabat PKR, di Petaling Jaya hari ini.

Katanya, ketika kejadian itu berlaku, dua wakil calon pergi ke bilik berkenaan dan mendapati kertas undi berselerakan.

"Ketika mereka sedang buka tong undi dan mengira, kebetulan bekalan elektrik terputus.

"Terdapat dua calon majlis pemilihan pusat yang datang untuk memastikan pengiraan, tetapi mereka terpaksa menunggu beberapa minit sebelum pintu bilik dibuka," katanya, dan menambah, insiden itu kemudiannya mencetuskan kekecohan.

"Mereka ambil gambar kertas undi berselerakan, lalu mereka mendakwa wujudnya unsur penipuan," katanya.

Johari bagaimanapun berkata pihaknya akan melakukan penyiasatan segera berhubung perkara itu."Saya akan menyiasat perkara ini. Selepas ini saya terus ke Batang Sadong," katanya.
BERITA BERKAITAN............

Pemilihan PKR: Che Gu Bard nasihatkan Eekmal dapatkan maklumat lengkap


KUALA LUMPUR: Pengasas Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin atau Che Gu Bard menasihatkan anggota kumpulan pemikir pasukan Keadilanraya, Eekmal Ahmad supaya mendapatkan maklumat lengkap sebelum membuat kenyataan.

Badrul berkata dakwaan yang dibuat Eekmal bahawa calon timbalan presiden, Datuk Saifuddin Nasution Ismail masih memegang jawatan Setiausaha Agung PKR biarpun bertanding pada pemilihan kali ini adalah tidak tepat.

Katanya, Saifuddin telah pun memaklumkan kepada PKR bahawa beliau bercuti dari menjalankan tugasnya sebagai setiausaha agung sebaik saja mengesahkan menyertai pertandingan dan tidak lagi menghadiri mesyuarat biro politik.

"Pada 10 April, Saifuddin sudah menghantar surat kepada parti memaklumkan bahawa beliau bercuti dari menjalankan tugasnya sebagai setiausaha agung.

"Sebaik saja Saifuddin umumkan beliau akan bertanding jawatan timbalan presiden, beliau tidak lagi menghadiri mesyuarat biro politik," katanya kepada Astro AWANI.

Katanya, apa yang dilakukan oleh Saifuddin berbeza dengan Xavier Jayakumar yang bertanding jawatan Naib Presiden PKR.

"Sehingga hari ini, Xavier masih tidak bercuti atau melepaskan jawatan sebagai biro politik lantikan dan masih menghadiri mesyuarat biro politik.

"Xavier dalam pasukan Azmin, jadi lebih baik Eekmal nasihatkan Xavier supaya bercuti dari jawatan lantikannya itu dan tidak menghadiri mesyuarat biro politik," katanya.

Badrul juga meminta Eekmal memahami tugas setiausaha agung parti sebelum membuat kenyataan kepada mana-mana media.

Katanya, setiausaha agung hanya membentangkan laporan mengenai perjalanan Mesyuarat Agung Tahunan Cabang (MATC) ketika kongres parti diadakan.

"Bagi laporan proses pemilihan pimpinan parti, Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Parti, Datuk Jo (Johari Abdul) akan membentangkan laporan ketika kongres PKR nanti, bukan setiausaha agung.

"Pemilihan dikendali JPP, jadi bukan setiausaha agung yang akan bentangkan laporan kepada perwakilan yang menghadiri kongres," katanya lagi.

Pada Ahad, Eekmal memberitahu Astro AWANI bahawa secara peribadi beliau berpendapat Saifuddin perlu meletak jawatan sebagai setiausaha agung kerana bertanding merebut jawatan timbalan presiden.

Eekmal bagaimanapun menegaskan pandangan itu merupakan pandangan peribadinya dan tidak menjadi satu kesalahan untuk Saifuddin terus memegang jawatan setiausaha agung biarpun bertanding dalam pemilihan part

9 DITANGKAP KERANA TERLIBAT KEGIATAN MILITAN!!!Ketua Polis Negara telah mengumumkan penangkapan 9 orang individu yang terlibat dalam kegiatan militan di Malaysia. Cawangan Khas Bukit Aman terlibat sepenuhnya menangkap kesemua mereka di lokasi-lokasi berasingan di Kedah dan Selangor.

Kesemua mereka berusia antara 22 sehingga 55 tahun.

PANAS! OBAMA SANGGUP BINCANG DENGAN BERSIH, TAPI NAJIB TIADA KEBERANIAN JUMPA DENGAN KUMPULAN SIVIL !!


Bersih 2.0 dedah kepada Obama, Najib punca ekstremis kaum dan agama berleluasa
Dalam perbincangan dengan Presiden Amerika Syarikat Barack Obama, Pengerusi Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah mendedahkan kepincangan pentadbiran Datuk Seri Najib Razak.

Pengerusi Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah mengambil kesempatan pertemuan dengan Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama untuk mendedahkan kepincangan pentadbiran Datuk Seri Najib Razak sebagai punca ekstremis agama dan kaum berleluasa di Malaysia.

Maria yang turut aktif dalam gerakan hak asasi manusia di Malaysia berkata, slogan demokratik dan kesederhanaan yang dilaungkan oleh Najib hanya topeng semata-mata.

"Saya ambil peluang ini untuk menegaskan Malaysia bukan sebuah negara demokratik dan tidak sederhana, saya beritahu beliau (Obama)," kata Maria kepada The Malaysian Insider di Kuala Lumpur malam tadi.

"Kami berbincang dalam tempoh 50 minit... perbincangan berkenaan undang-undang dan akta tekanan, termasuk tahanan tanpa bicara seperti Akta Hasutan.”

Dalam pertemuan itu, Maria juga sempat berkongsi dengan Obama bagaimana pentadbiran Najib bermain politik agama selepas gagal mendapatkan sokongan majoriti rakyat Malaysia.

"Kerajaan sedia ada ini adalah sebuah kerajaan minoriti, dan kerana tidak mendapat sokongan kerajaan, terpaksa membina asas berdasarkan agama Islam hingga menyebabkan ekstremisme agama berlaku," kata beliau.

Maria juga menerangkan mengenai kemelut dalam isu kalimah Allah, serbuan dan serangan ke atas gereja dan mengenai usaha Najib menyokong pelaksanaan hukum hudud.

"Jika tiada perubahan yang tulen sekarang, ia pasti akan membawa kepada perpecahan dalam negara kerana isu agama dan kaum," katanya.

"Dalam isu ini, kerajaan mesti menghentikannya jika mereka mengiktiraf masyarakat yang pelbagai kaum, tetapi mereka tidak lakukannya."

Selain politik agama, Maria juga mendedahkan penemuan Tribunal Rakyat yang dijalankan oleh Bersih 2.0 di mana banyak berlaku kepincangan dalam Pilihan Raya Umum ke-13 lalu.

"Kami juga bawa isu tentang senarai pemilih, penipuan, rasuah, kempen berbentuk ugutan yang membantu kerajaan minoriti mengekalkan kuasa," katanya.

Selain Maria, antara yang berpeluang bertemu Obama di Hotel Ritz Carlton, Kuala Lumpur semalam adalah Pengerusi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) Tan Sri Hasmy Agam, peguam dan aktivis hak asasi manusia Datuk Ambiga Sreenevasan, Presiden Majlis Peguam Malaysia Christopher Leong dan ahli majlis Honey Tan, Pengerusi dan Pengarah Islamic Renaissance Front (IRF) Dr Ahmad Farouk Musa, Pengarah Eksekutif Sisters In Islam (SIS) Ratna Osman dan wakil Majlis Gereja-Gereja Malaysia (CCM), Rev Dr Herman Shastri.

"Isu rampasan Injil berbahasa Melayu juga diberi perhatian dan saya bangkitkan mengenai jurang sempit yang dihadapi penganut agama Kristian di sini, di mana kami sering terperangkap dalam tekanan antara majoriti lawan minoriti," kata Dr Herman.

Selain itu, isu-isu seperti pendakwaan berat sebelah oleh Putrajaya serta pelaksanaan undang-undang baru yang bertentangan dengan hak asasi manusia juga dibincangkan.

"Kami juga bangkitkan mengenai penggunaan Akta Hasutan sebagai alat dakwaan bermotifkan politik ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim dan juga aktivis sosial.

"Pengerusi Majlis Peguam, Christopher Leong menjelaskan secara terperinci mengenai penggunaan akta yang menindas dalam negeri serta pengenalan akta baru yang membawa perbicaraan tanpa bicara atau Akta Pencegahan Jenayah (PCA)," kata Maria.

Malah, semasa perbincangan itu, pihak Suhakam juga memberitahu Obama mengenai kuasa terhad yang diberikan kepada mereka, kata Maria lagi.

Lebih mengecewakan lagi, Maria berkata Najib juga tidak mempunyai keberanian dan mengambil inisiatif untuk bertemu dengan kumpulan sivil, walhal Obama sanggup meluangkan masa hampir sejam berbincang dengan mereka.

"Kami juga beritahu Obama, Perdana Menteri tidak pernah berjumpa dengan kami.

"Tapi beliau ambil masa hampir sejam untuk bertemu dengan kami, malah menjemput kami," kata beliau.

Obama tiba di Malaysia pada Sabtu dalam siri lawatan tiga harinya serta mengadakan mesyuarat dua hala dengan Malaysia.

"Kami juga menerangkan berkenaan situasi hak asasi di Malaysia, dan meminta AS tidak lagi menggelar Malaysia sebagai negara demokratik dan negara sederhana, kerana ia memberi kesan kepada tugas hak asasi manusia," kata Maria.

"Kita memerlukan transformasi demokratik.”

Maria berkata, Obama mempunyai tahap diplomasi yang tinggi dan akan mengambil tindakan lanjut terhadap segala isu yang dibangkitkan mereka.

Hari ini, Obama akan berlepas ke Filipina sebagai destinasi terakhir lawatannya ke Asia sebelum pulang ke AS.

Greatly appreciated hearing candid views of Malaysian opposition leaders including Mr. Anwar.

PKR siasat dakwaan penipuan kumpulan Azmin
Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) akan menyiasat langsung dakwaan penipuan undi yang didakwa melibatkan calon timbalan presiden PKR.

Pengerusi JPP Datuk Johari Abdul berkata beliau akan terus ke Batang Sadong, dekat Sri Aman, Sarawak hari ini bagi menyiasat dakwaan itu dan akan mengambil tindakan serta-merta jika ia didapati berasas.

"Kalau dapati benar apa yang berlaku kita ambil tindakan sewajarnya dan akan buat makluman di situ dan saya beri amaran tegas. Kami serius.

“Kami akan ambil tindakan tidak kira apa jawatan mereka yang terlibat," kata beliau dalam sidang media di ibu pejabat PKR hari ini.

Ahli PKR Badrul Hisham Shaharin mendakwa penipuan berlaku ketika kiraan undi di Batang Sadong, Sarawak semalam melibatkan kumpulan penyokong Azmin Ali.

Beliau menyebarkan gambar di laman media sosial menunjukkan beberapa lelaki sedang bersama kertas undi pemilihan kawasan terpencil itu.

Johari mengaku menerima beberapa aduan berkenaan perkara itu.

"Bukan saja Chegubard (Badrul) ramai lagi buat aduan," kata beliau.

MTEM PUN TAK SOKONG TPP...NASIHAT PM JANGAN TERLALU GOPOH !!

TPP: PM jangan gopoh, kata MTEM


 "Jangan gopoh," demikian nasihat yang disuarakan Majlis Tindakan Ekonomi Malaysia (MTEM) kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam mengambil keputusan terhadap perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP).

Pemegang Amanah Tetap MTEM, Rizal Faris Mohideen berkata, melalui pertemuan dengan empat wakil Amerika Syarikat (AS), hari ini, apa yang dapat disimpulkan adalah perjalanan perbincangan TPP itu masih terlalu jauh.

“...selepas perbincangan hari ini... (Najib) jangan gopoh dalam membuat sebarang keputusan. Hasil perbincangan hari ini sangat jelas bahawa masih jauh perjalanan yang harus dilalui andai kita mahu menandatangani perjanjian yang situasi menang menang kepada kedua-dua pihak dan untuk rakyat Malaysia

“Kalau ia tak memberi manfaat kepada rakyat, kenapa nak teruskan? Untuk generasi akan datang. Ini yang kita pentingkan,” katanya kepada Sinar Harian Online di sini, hari ini.

Sementara menurut Ketua Pegawai Eksekutif MTEM, Mohd Nizam Mahshar, Najib perlu menolak perjanjian TPP sama seperti Perjanjian Am mengenai Tarif dan Perdagangan (GATT), Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) dan Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) jika ternyata ia memberi impak negatif kepada negara.

“Kalau tak bagus, kita perlu buat keputusan itu (berundur daripada TPP). Sama seperti GATT, WTO dan FTA.

“Kita telah berdagang dengan AS sejak sekian lama. AS adalah perdagangan penting untuk kita,” katanya.

Mengulas lanjut, AS tidak boleh mengetepikan soal isu domestik di negara ini meskipun mereka berhasrat untuk meningkatkan standard perdagangan dengan Malaysia.

“Hasrat mereka dalam TPP itu adalah untuk meningkatkan standard perdagangan, tapi mereka tak boleh sama sekali mengetepikan isu domestik. Contoh jurang ekonomi, pembangunan industri-industri yang relatifnya kecil dan sebagainya.


“Jadi, semua itu memerlukan masa untuk dibangunkan. Majoriti rakyat berpendapatan rendah. Kita mahu perkara-perkara tersebut diambil kira termasuk soal perubatan. Andai kata berlaku kenaikan harga, implikasinya cukup besar,” katanya.

Ketika sama ada MTEM tetap menentang perjanjian TPP ini, Mohd Nizam menegaskan, “dengan status sekarang, tanpa maklumat yang cukup, ya (kami menentang TPP).”

27 April 2014

BENARKAH SKRIP DRAMA MH370 BERAKHIR SELEPAS OBAMA PULANG?Akhirnya drama MH370 disudahi dengan tandatangani TPPA – Hj Osama

Kalau saya katakan begini bagaimana pendapat anda:

Malaysia pada mulanya agak liat untuk menandatangani perjanjian TPPA.

Bukan sahaja ia mendapat tentangan daripada rakyat Malaysia, malah kerajaan yang ada pun tahu akan akibat buruk dengan menandatangani perjanjian ini.

Ia disedari sebagai penjajahan cara baru Amerika.

Lalu Amerika mencipta drama MH370. Mereka seolah-olah datang membantu lantas mahukan balasannya melalui TPPA.

Selain TPPA, Malaysia dilihat tempat yang paling strategik untuk menyekat China menjadi kuasa besar baru.Selepas kem tentera di Filippina tiada, Amerika memerlukan kem pangkalan di laut China Selatan.

Semua ini diselesaikan dengan satu drama MH370. Ada yang beranggapan, apabila China marah kepada Malaysia kerana rakyatnya yang ramai terkorban, Malaysia akan memerlukan bantuan Amerika untuk menyeimbangkan keadaan negaranya yang ditekan oleh China.

Selain semua perkara di atas, Amerika juga sedar tentang lemahnya Najib dengan pelbagai isu yang melibatkan dirinya sendiri seperti kes Altantuya.

Najib juga dilihat tidak mendapat sokongan politik oleh rakyat negaranya sendiri, tidak seperti zaman Mahathir dahulu.

Maka, tanpa rela Malaysia menandatangani TPPA...

Dan ada yang berkata MH370 akan ditemui selepas pulangnya Barack Obama, ini kerana drama penemuan MH370 akan menghilangkan curiga tentang TPPA.

Ahhh sungguh licik mereka dan sungguh mudah kita ditipu! – 27 April, 2014.

* Penulis ialah Penyelaras SAMM Kelantan.


MENGAPA AKTA PERHIMPUNAN AMAN(PAA) TIDAK MENGIKUT PERLEMBAGAAN !!!Semalam, Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad dibebaskan oleh Mahkamah Rayuan daripada dakwaan tidak memberi notis mengadakan perhimpunan aman di bawah Akta Perhimpunan Aman. 

Majlis Peguam Malaysia memuji tindakan tiga hakim Mahkamah Rayuan yang menulis penghakiman secara berasingan dalam mengisytiharkan peruntukan di bawah Akta Perhimpunan Aman (PAA) sebagai tidak mengikut perlembagaan, semalam.

Presidennya, Christopher Leong, berkata adalah penting, terutama dalam isu perlembagaan, setiap ahli panel memberikan pendapat masing-masing sepenuhnya terhadap isu berkenaan dan mempunyai penjelasan sendiri berhubung alasan kepada keputusannya.

“Kami menunggu untuk membaca teks penuh penghakiman bertulis mereka,” kata Leong dalam satu kenyataan.
Keputusan penting dan bersejarah yang dibuat hakim, Datuk Mohd Arif Mohd Yusof, Datuk Mah Weng Kwai dan Datuk Hamid Sultan Abu Backer itu akan siap secara bertulis pada Isnin.

Ketiga-tiga hakim berkenaan adalah peguam sebelum dilantik menyertai panel hakim.

Ahli persatuan peguam turut memuji langkah yang diambil tiga hakim mahkamah rayuan itu untuk menyampaikan penghakiman secara berasingan.

Robert Lazar berkata, penghakiman yang berasingan menunjukkan perkembangan undang-undang yang meletakkan keutamaan kepada kepentingan awam.

“Dalam kes ini, mereka mendapat kesimpulan yang sama tetapi nampaknya mengambil pendekatan berbeza. Persatuan peguam teruja untuk tahu prinsip perundangan yang akan diperkenalkan,” katanya.

Lazar berkata, adalah perkara biasa bagi kehakiman yang lebih matang seperti di Amerika Syarikat, United Kingdom dan Australia untuk hakim menulis penghakiman secara individu.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Hak Asasi Manusia Majlis Peguam, Andrew Khoo Chin Hock, berkata mengetahui hakim sudah mencapai keputusan adalah sama penting dengan keputusan itu sendiri.

“Amalan yang baik seperti itu patut digalakkan supaya kita dapat tahu apa yang ada di fikiran hakim,” katanya.

Secara lazimnya, amalan yang dilakukan hakim persekutuan dan rayuan ialah menyampaikan satu penghakiman bertulis jika keputusan mereka sebulat suara. Hanya jika ada hakim yang tidak bersetuju dalam kes itu, penghakiman bertulis akan dibuat oleh hakim yang menentang.

Dalam satu kes pada 1988 membabitkan Lim Kit Siang, yang pada ketika itu adalah ketua pembangkang Parlimen, mencabar rancangan kerajaan untuk menganugerahkan Lebuhraya Utara-Selatan bernilai RM3.4 bilion kepada UEM, syarikat yang dikaitkan dengan Umno.

Hakim Mahkamah Agung pada ketika itu menulis asas penghakiman berasingan dalam keputusan 3-2 yang berpihak kepada kerajaan. Panel hakim membubarkan injunksi interim terdahulu yang Lim perolehi daripada Mahkamah Tinggi dengan asas beliau hanya suka menjaga tepi kain orang dan tidak mempunyai lokus standi dalam perkara itu.

Semalam, ketika membebaskan Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad terhadap tuduhan tidak memberi notis 10 hari untuk mengadakan rapat umum, hakim mahkamah rayuan mengakui hak asas rakyat untuk berhimpun secara aman.

Nik Nazmi yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Setia, didakwa di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012 kerana tidak memberikan notis 10 hari untuk mengadakan himpunan Blackout di stadium Kelana Jaya, tahun lalu, selepas pilihan raya umum berlangsung.

Pada November lalu, Nik Nazmi gagal mendapatkan keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam bagi membatalkan pertuduhan terhadapnya atas alasan seksyen 9 (1) dan 9 (5) PAA adalah tidak mengikut perlembagaan.

Hakim Mahkamah Tinggi Noor Azian Shaari berkata, dua klausa PAA yang menjadi dasar untuk caj Nik Nazmi ini, munasabah dan tidak melanggar Perkara 10 Perlembagaan atas alasan keselamatan negara.

Nik Nazmi menghadapi risiko didenda sehingga RM10, 000 jika sabit kesalahan, berhadapan kemungkinan hilang kelayakan daripada jawatan awam yang dipegangnya.

Hakim mahkamah rayuan berkata semalam, adalah ironi untuk mengisytiharkan perhimpunan aman sebagai haram kerana ia tidak dinyatakan dalam PAA.

Leong berkata, Majlis Peguam setuju Seksyen 9(5) dalam PAA adalah tidak mengikut perlembagaan apabila ia dijadikan kesalahan atas kegagalan memberi notis 10 hari kepada polis sebelum mengadakan perjumpaan itu.

“Kita juga bersetuju Seksyen 9(1) PAA mengikut perlembagaan kerana ia memerlukan penganjur himpunan itu memberi notis 10 hari kepada polis,” katanya.

Leong berkata, Majlis Peguam sentiasa berpegang kepada Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan menjamin hak untuk mengadakan perhimpunan aman.

“Hak itu amat perlu dimasukkan dalam hak untuk membantah, sama ada di tempat yang ditetapkan atau ketika berarak.

“Proviso dalam Artikel 10(2)(b) tidak boleh diguna pakai untuk menewaskan hak dasar berkenaan,” katanya.

Leong berkata, proviso itu hanya membenarkan pihak berkuasa mengenakan sekatan mengikut keperluan atau wajar demi keselamatan negara.

Beliau berkata, pihak berkuasa akan mengambil tindakan untuk membantu perhimpunan aman itu berlangsung dan dengan berbuat demikian, mengenakan sekatan diperlukan untuk menangani isu ketenteraman awam tertentu.

Leong berkata, perhimpunan yang ganas atau berniat untuk menjadi gaas tidak layak diadakan kerana hak yang dijamin mengikut Artikel 10 (1) ialah perhimpunan secara aman.

“Seksyen 9(1) PAA mengenai tempoh notis 10 hari sepatutnya dibaca untuk memberi pencerahan mengenai peruntukan perlembagaan supaya polis diberi masa yang mencukupi bagi mempertimbang, merancang dan melaksanakan tindakan membantu perhimpunan aman berlangsung,” katanya.

Katanya, perlembagaan, PAA dan Mahkamah Rayuan tidak mengiktiraf perhimpunan tidak aman sebagai hak dan tindakan boleh diambil mengikut Kanun Keseksaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...