30 Oktober 2010

BELUM PANAS LAGI...


Saifuddin: Bahang pusat tak sampai ke cabang

Jimadie Shah Othman & Abdul Rahim Sabri

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution berkata peratusan keluar mengundi yang rendah pada hari pertama pemilihan parti, antaranya mungkin disebabkan oleh bahang kehangatan pemilihan jawatan kanannya tidak sampai ke peringkat cabang.

"Apa yang berlaku sekarang tidak menggambarkan seperti mana pemilihan di peringkat cabang dahulu," kata Saifuddin ketika ditanya sebab-sebab berlakunya fenomena itu.

Semalam, semakan Malaysiakini mendapati, daripada sembilan cabang yang mengadakan pemilihan jawatan dalam majlis pimpinan pusat PKR, peratusan keluar mengundi amat sedikit.

Contohnya, di Pokok Sena, daripada 314 anggota, hanya 24 orang sahaja yang hadir mengundi.

Ketika dihubungi Malaysiakini petang ini, Saifuddin menjelaskan, setakat semalam, hanya 15 hingga 20 peratus sahaja anggota parti itu yang turun memilih calon-calon yang bertanding.

Menurutnya, jika trend ini berterusan, mungkin sasaran 75,000 anggota - seperti semasa pemilihan di peringkat cabang sebelum ini- terlibat dalam pemilihan sukar dicapai.

Sementara itu, Saifuddin juga berpendapat, fenomena tidak keluar mengundi itu juga mungkin berlaku kerana pemilihan di peringkat cabang baru sahaja tamat.

Hanya aduan kelewatan

"Jadi, mobilisasi (supaya keluar mengundi) kena dibuat dua kali," jelasnya yang juga ahli parlimen Machang.

Sehubungan itu, Saifuddin menyeru kesemua 400,000 anggota parti itu menunaikan hak dan tanggungjawab mereka.

"Kita (sekretariat) sudah sediakan yang terbaik. Jadi, saya harap mereka turun beramai-ramai mempraktikkan demokrasi melalui sistem 'satu ahli, satu undi' yang diperkenalkan ini," katanya.

Ditanya tentang aduan rasmi yang diterima setakat ini, Saiffuddin berkata, pihaknnya baru menerima beberapa aduan berhubung kelewatan memulakan pengundian.

Sementara itu, semakan Malaysiakini setakat jam 3 petang ini, peratusan keluar mengundi bagi memilih pucuk pimpinan parti masing kurang memuaskan.

Di cabang Kuantan, difahamkan baru 100 daripada 1,400 pengundi hadir melaksanakan tanggungjawab mereka. Manakala di Seremban sebanyak 110 dari 2,800 berbuat demikian.

Di Teluk Kemang pula setakat jam 12.30 tengah hari tadi, difahamkan seramai 70 daripada kira-kira 2,000 pengundi, telah membuat pilihan mereka.

Beberapa pemimpin cabang berpendapat perkara itu disebabkan anggota PKR yang rata-rata berpendapatan rendah di luar bandar masih terpaksa keluar bekerja pada hari ini.

24 Oktober 2010

Jangan terlalu over confident ke Putrajaya


Ahad, 2010 Oktober 24
Jangan terlalu over confident ke Putrajaya


Angkatan Muda Keadilan kena berwaspada dgn pengumuman PM mengenai pertahankan Putrajaya walau apapun terjadi.
Dijangkakan anwar tidak sempat mengikuti PRU13 kali ini kerana mungkin dipenjarakan.

Najib memang menunggu Parti Keadilan dalam keadaan lemah barulah PRU13 di adakan. Parti Keadilan kena persiapkan diri.

Dalam masa yang singkat ini, sepatutnya AMK kena susun strategi, yang paling penting iaitu memilih calon AMK yang berani dan boleh bangkit dijalanan untuk perubahan.

Chegubard adalah tokoh anak muda yang harus mengalas tugas tersebut kerana beliau mampu mengemudi bahtera anak muda Malaysia untuk bangkit dijalanan dan akan buat perubahan dalam PRU13.
Tak mungkin PRU13 diadakan tatkala anwar masih bebas dan kebetulan pula bajet 2011 kurang popular dikalangan rakyat.Jangan terlalu ghairah bercakap pasal ke Putraya dengan air liur atau dengan pilihan raya, mana ada di Asia Tenggara kerajaan bertukar melalui peti undi.


Ada dua saja asas najib untuk mengadakan PRU.


1. PRU13 hanya akan diadakan apabila Anwar dipenjarakan.
2. Pada tahun 2011 bajet 2012 akan dibentangkan. sudah pastinya najib akan bentangkan belanjawan popular mungkin termasuk pemberian bonus, mengumumkan pembatalan projek mega, pemberian sagu hati dsb.

Oleh itu jangan terlalu teruja nak melangkah ke Putraya, AMK patut berwaspada dgn pengumuman TPM mengenai PRU13.Parti Keadilan kena persiapkan diri.

Dalam masa yang singkat ini, sepatutnya AMK memilih anak muda yang mampu menggantikan era zaman muda Anwar.Najib memang menunggu Parti Keadilan dalam keadaan lemah barulah PRU di adakan.


Sekian Terima Kasih.

Ketua Angkatan Muda Balik Pulau.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...