05 Februari 2019

PUNCA THAI BAHT MELAMBUNG !!!!


Penganalisis jelaskan kenapa baht Thailand naik mendadak berbanding ringgit

Ranjit Singh dan Robin Augustin


Pakar strategi mata wang berkata, ekonomi Malaysia terperangkap dalam masalah mata wang memandangkan kerajaan baru masih tidak jelas dalam membuat keputusan berkaitan polisi ekonomi. (Gambar AFP)

PETALING JAYA: Prestasi baht Thailand jelas semakin meningkat dibandingkan dengan ringgit pada 2019.

Ketika ini, baht diniagakan pada kadar 100 baht bagi setiap RM13 – tahap tertingginya berbanding ringgit pada masa kini.

Terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada kenaikan nilai baht.

“Satu daripada sebabnya adalah lebihan akaun semasa yang dialami Thailand.

“Ringgit naik berbanding dolar AS baru-baru ini, tetapi ini bukan disebabkan kekukuhan ringgit. Ia disebabkan prestasi lemah dolar AS itu,” kata pakar strategi mata wang dari Singapura.

Ekonomi Malaysia terperangkap dalam masalah mata wang memandangkan kerajaan baru, yang dipilih pada pilihan raya umum ke-14 9 Mei lalu, masih tidak begitu jelas dalam membuat keputusan berkaitan polisi ekonomi.

Satu kes menjadi contoh ialah “flip-flop” (berubah-ubah) berhubung projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) bernilai RM110 bilion oleh kerajaan, dengan menteri mengeluarkan kenyataan bercangah.

Projek itu sepatutnya ditangguhkan disebabkan kedudukan kewangan Malaysia yang ketat, tetapi kenyataan tertentu yang dibuat menunjukkan seperti keadaannya berbeza.

Pakar strategi mata wang itu berkata, ini menghakis keyakinan pelabur terhadap ekonomi yang terbeban oleh masalah daripada kerajaan Barisan Nasional (BN).

“Rizab tukaran asing Thailand, pembuatan dan pertumbuhan perusahaan, semuanya menunjukkan daya tahan ekonominya terhadap persekitaran luar yang lebih keras,” katanya kepada FMT.


Kekuatan baht katanya, boleh berterusan, terutama selepas dolar AS/baht Thai memecahkan sejarah trend menaiknya selama 5 tahun.

Profesor Nazari Ismail dari Universiti Malaya berkata, di tengah-tengah tumpuan kepada pilihan raya umum Thailand pada 24 Mac, angka ekonomi yang kuat yang muncul dari negara itu menjadi perhatian.

Statistik rasmi dikeluarkan baru-baru ini oleh kementerian kewangan Thailand menunjukkan prestasi ekonomi negara itu lebih baik pada 2018, dibandingkan dengan tempoh sama pada 2014.

Pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada suku pertama 2018 mencapai 4.8%, tertinggi dalam tempoh 5 tahun. Ini digerakkan, antara lain, oleh kenaikan 6% dalam eksport barangan dan perkhidmatan dan juga kenaikan pelaburan sektor swasta dan sektor awam, masing-masing mencatat angka 3.1% dan 4%.

Satu ukuran tentang bagaimana ekonomi berjalan secara berkesan dan faktor pengeluaran digunakan dipanggil “kadar utilisasi kapasiti pengeluaran”.

Indeks yang penting ini naik daripada 63% pada suku pertama 2014 kepada 72.4% pada suku pertama 2018
Sekali lagi, ia merupakan kadar paling tinggi negara itu bagi tempoh 5 tahun.

Industri pelancongan Thailand yang berkembang memainkan peranan penting dalam kejayaan ekonominya, dengan jumlah pelancong asing naik hampir setiap tahun, iaitu dari 25 juta pada 2014 kepada 35 juta tahun lepas.

Kenaikannya adalah 40% hanya dalam tempoh 4 tahun. Pelancongan menyumbang 25% daripada KDNK Thailand.

Bagaimanapun, tidak semua penganalisis bersetuju bahawa kisah pertumbuhan Thailand ini dapat bertahan.

Nazari berpendapat pergantungan Thailand pada hutang luar meningkat lagi dalam tempoh pertumbuhan semasa.
Hutang luar Thailand naik kepada AS$158 bilion (RM649 bilion) pada suku ketiga 2018 daripada AS$154 bilion (RM632 bilion) pada suku kedua 2018.

“Angka hutang suku ketiga paling tinggi and mungkin menuju kepada keruntuhan,” katanya.

03 Februari 2019

MARUAH PAS TERSUNGKUR


Maruah PAS yang kian terserlah
oleh : Raja Bahrin Shah
ULASAN | Saya hadir banyak kenduri kahwin di Terengganu semalam. Di sana saya mendengar perbualan hangat dan ditanya bertubi-tubi berkenaan berita hangat penarikan balik saman PAS ke atas Sarawak Report.

Ramai yang bertanya itu terdiri daripada anggota dan penyokong setia PAS yang menanti ketibaan April 2019. Mereka telah pun dimaklumkan oleh pimpinan mereka bahawa Sarawak Report akan didakwa kerana memfitnah PAS. Sebelum PRU ke14 pula penyokong PAS telah diberitahu mereka telah menang kes tersebut walaupun ia belum lagi bermula.

Pekara yang menggemparkan orang ramai ialah penyelesaian luar mahkamah yang dibuat adalah tanpa Sarawak Report perlu menarik balik tuduhan tersebut dan memohon maaf kepada PAS.

Lebih menggemparkan lagi adalah Editor Sarawak Report Clare Rewcastle Brown dengan megah menyatakan beliau berpuas hati dengan penyelesaian yang dicapai dan Sarawak Report tidak perlu menarik balik atau memadamkan artikel tersebut - yang menuduh PAS menerima RM90 juta daripada Umno - di lamannya. Artikel tersebut masih tersiar di laman untuk bacaan umum seluruh dunia.
Tambah menakjubkan lagi ini bermakna kandungan artikel tersebut bukanlah fitnah dan adalah benar. Di mana letaknya maruah PAS dalam isu ini?

Ramai bertanya di mana maruah PAS yang menarik balik kes ini dan membenarkan artikel tersebut terus disiarkan. Anggota dan penyokong PAS pula bertanya di mana RM3 juta yang dikutip daripada mereka, kononnya untuk kes saman malu itu?

Saman pun tidak, malu masih ditanggung apabila tuduhan PAS menerima RM90 juta dari Umno terus disiarkan.  BACA LAGI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...