23 April 2011

Raja Petra beri keterangan di Kedutaan Malaysia di Bangkok

KUALA LUMPUR, 23 April – Raja Petra Kamarudin memberi keterangan di Kedutaan Malaysia di Bangkok malam ini, dipercayai berhubung akuan bersumpah (SD) beliau menyentuh kes wanita Mongolia Altantuya Sharibuu pada Jun 2008 dan pendedahan terbaru menerusi temu bual televisyen dua minggu lalu.

Blogger kontroversial itu (gambar) kini berada di Bangkok sempena majlis pelancaran Pergerakan Bebas Sivil Malaysia (MCLM) cabang Thailand.

“Raja Petra Kamarudin, yang berada di Bangkok sekarang, telah diminta oleh pegawai-pegawai Kedutaan Malaysia di sana bahawa beliau perlu ke pejabat misi di ibu negara Thai untuk kenyataannya diambil kira-kira 8 malam waktu Thai (9 malam waktu Malaysia),” kata kenyataan MCLM dikeluarkan di sini sekitar 8 malam waktu Malaysia.

Kenyataan itu menambah, pegawai-pegawai Kedutaan Malaysia menyampaikan permintaan itu sebelum majlis dihadiri Raja Petra di Florida Hotel bermula.

“Mereka minta beliau (Raja Petra) pergi ke Kedutaan Malaysia dengan segera sebaik sahaja ceramahnya selesai,” kata kenyataan itu lagi.

Kenyataan itu menambah, Raja Petra yang sebelum ini dilaporkan berada dalam buangan kendiri di London dan baru-baru ini di Australia dan Bali, Indonesia tidak ditahan.

Turut bersama Raja Petra, yang juga Pengerusi MCLM ialah presidennya Haris Ibrahim.

Kenyataan itu tidak menyebut sebab keterangan diambil dan siapa yang menemu bual Raja Petra.

Dalam pada itu, Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Khalid Abu Bakar berkata Raja Petra memberikan keterangan secara sukarela kepada pegawai-pegawai PDRM dari Bukit Aman di Kedutaan Malaysia malam ini ekoran permintaan kepada blogger itu.

Khalid mendedahkan perkara ini selepas MCLM mengumumkan Raja Petra diminta memberi kenyataan.

Bagaimanapun Khalid tidak memberi sebarang butiran lanjut mengenai pertemuan Raja Petra dan polis itu.

Dalam satu temu bual bersama TV3 yang disiarkan 13 April lalu, Raja Petra mendakwa beliau tidak pernah menuduh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak atau isterinya terbabit dalam kes pembunuhan Altantuya lima tahun lalu.

Sebaliknya, pengendali portal Malaysia Today itu berkata, beliau didesak dan dipengaruhi untuk berbuat demikian oleh beberapa individu yang tidak mahu Najib mengambil alih jawatan perdana menteri.

Sehubungan itu kata Raja Petra, SD yang dibuat beliau pada 18 Jun 2008 hanya bersandarkan maklumat diperoleh daripada beberapa individu.

Menurut Raja Petra, seorang pegawai perisik angkatan tentera dikenali sebagai Leftenan Kolonel Azmi juga memberi maklumat yang sama.

“Saya tidak terima lagi cerita itu. Sebab saya rasa mungkin mustahil,” katanya.

Beliau berkata, kesemua individu ini berjanji akan menjadi saksi sekiranya beliau didakwa di mahkamah.

Raja Petra turut menamakan blogger Din Merican. Yang lain ialah Nik Azmi Nik Daud dan John Pang, kedua-duanya pernah bekerja di pejabat veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah.

Dalam SDnya, Raja Petra berkata, beliau menerima maklumat daripada beberapa individu kononnya isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor berada di tempat kejadian ketika Altantuya dibunuh.

Sebelum ini Raja Petra berkata beliau pernah memberikan keterangan kepada polis mengenai SD itu ketika ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri.

Tiga hari selepas siaran temu bual itu, Kementerian Pertahanan menafikan pernah wujudnya “maklumat” berkaitan Altantuya — dirujuk sebagai laporan risikan, yang didakwa Raja Petra Raja diperoleh daripada sumber-sumber boleh dipercayai, untuk digunakan dalam SD tiga tahun lalu.

Panglima ATM Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin berkata, “pihak ATM ingin menegaskan bahawa maklumat disampaikan oleh Kolonel Azmi kepada Raja Petra Kamarudin adalah palsu.”

Azizan juga berkata siasatan terhadap dakwaan yang dilaporkan akan dilaksanakan dengan secepat mungkin dengan satu Lembaga Siasatan akan ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan tersebut.

“Hasil siasatan akan dijadikan asas terhadap tindakan yang akan diambil oleh ATM,” katanya lagi -TMI

Fiasco 1Melayu buktikan Najib 'satu lagi Pak Lah'

Pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang berkata reaksi yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berhubung cadangan Utusan Malaysia agar konsep “1Melayu, 1Bumi” diutamakan membuktikan beliau tidak lagi mempunyai kuasa dalam partinya sendiri.

Malah kata Lim, Najib boleh diibaratkan sebagai 'pak turut' yang menjejaki langkah presiden Umno sebelum ini, Tun Abdullah Badawi.

“Soalan yang diingin diketahui ramai sekarang ialah sama ada Perdana Menteri Najib Razak telah menjadi seorang lagi Pak Lah (Abdullah), perdana menteri kelima yang tidak mengendalikan Umno meskipun beliau adalah Presiden Umno sehingga menyaksikan beliau dipaksa bersara sebagai ketua Umno dan perdana menteri,” kata Lim dalam satu kenyataan media hari ini.

“Jawapan semakin diperlukan selepas pendirian Najib yang langsung tidak boleh diterima berhubung cadangan 1Melayu, 1Bumi oleh Utusan,” kata Lim.

Beliau juga membidas perdana menteri yang memberikan alasan dayus bahawa kenyataan rasis yang disiarkan akhbar milik Umno itu adalah pendapat peribadi penulisnya.

Semalam, Najib berkata gerakan '1Melayu, 1Bumi' yang disaran Utusan Malaysia bukan pandangan kerajaan.

"Itu pendapat peribadi penulis yang berkenaan tetapi daripada segi kerajaan kita sudah ada gagasan yang cukup jelas dan kita akan teruskan usaha kita,” katanya.

Menurut pemimpin veteran DAP itu, cadangan Utusan tersebut ibarat satu tamparan terus ke muka perdana menteri yang sebelum ini sibuk mencanang-canangkan konsep 1Malaysia yang kononnya bagi menyatukan rakyat pelbagai bangsa di negara ini.

Katanya, alasan Najib tidak dapat diterima, khususnya akhbar bahasa Melayu itu adalah 'lidah rasm' Umno dan laporannya menggambarkan pandangan pemimpin Umno dalam kerajaan
-mk

Tarikh PRU 13: Jun 2011, atau 2013?

Pengerusi Barisan Nasional Najib Razak kini berada dalam dilema, sama ada untuk mengadakan Pilihan Raya Umum ke-13 pada Jun 2011, lantas menutup ruang untuk persediaan pembangkang; ataupun menunggu sehingga tahun 2013? Keputusan Najib bergantung kepada pertimbangannya, sama ada untuk menawan semula hati pengundi Cina / Kristian, ataupun hanya menyasarkan undi Melayu?

Demikianlah ulasan Setiausaha Jawatankuasa Pilihan Raya DAP, Liew Chin Tong terhadap senario politik selepas PRN Sarawak. Menurut Liew, Najib terpaksa memilih, antara pendekatan untuk mengembalikan sokongan Cina, atau menerima pandangan yang diketengahkan melalui Utusan Malaysia, iaitu usah lagi mempedulikan pengundi Cina, dan mendukung konsep "1Melayu 1Bumi" pada masa yang akan datang.

Namun demikian, Liew menambah, sementara pengundi Cina memperlihatkan kecenderungan yang jelas untuk menyebelahi Pakatan Rakyat, Najib dan UMNO tidak pasti sejauh manakah sokongan masyarakat Melayu terhadap UMNO-BN. Lebih-lebih lagi, apabila Sarawak yang disifatkan sebagai "deposit tetap" BN, kini menunjukkan kecenderungan untuk pembangkang.

Taib Mahmud dan PBB

Liew Chin Tong mengulas selanjutnya, keputusan PRN Sarawak meletakkan BN pada dilema ketika berdepan dengan Taib Mahmud. Seandainya Taib Mahmud masih enggan berundur dari jawatan Ketua Menterinya, maka isu ini akan dimainkan semula dalam PRU 13.

Namun demikian, ini bukan bermakna BN tidak menghadapi masalah seandainya Taib Mahmud berundur. Taib yang sudah sekian lama menguasai politik di Sarawak, mampu memenangkan kerusi untuk BN. Berbeza dengan Semenanjung, parti tempatan di Sarawak meletakkan pemimpin utama mereka di dalam DUN, sebaliknya mereka yang bertanding untuk kerusi parlimen adalah pemimpin garisan kedua, atau ketiga dalam parti.

Justeru itu, penguasaan terhadap akar umbi masyarakat tempatan oleh pemimpin pinggiran tidak sekuat pemimpin utama. Keadaan ini akan menjadi sukar untuk BN kerana "sistem lama" Taib itu telah dicabut, menyusuli langkah Taib. Apatah lagi apabila Sarawak perlu berdepan dengan "perompakan terakhir oleh kroni Taib" sebelum orang kuat ini berundur dari pentas politik.

Liew Chin Tong menambah, di Semenanjung Malaysia pula, Najib belum menyelesaikan masalah jurang kaya-miskin yang melebar dalam masyarakat Melayu sendiri. Malah, masalah inflasi lantaran kenaikan harga minyak, harga barang bakal menambah rintihan masyarakat Melayu, yang belum pastinya memberi sokongan kepada UMNO-BN.

Liew (gambar kiri) memberi angkanya, iaitu PRU ke-12 memperlihatkan 51% pengundi Semenanjung menyokong DAP, PAS dan PKR, walaupun PR memperolehi 80 kerusi berbanding BN dengan 85 kerusi. BN terselamat kerana kerusi dari Malaysia Timur. Namun, berdasarkan keputusan PRN Sarawak pada 16 April 2011, Liew Chin Tong berkata ia bakal diterjemahkan kepada kekalahan BN sebanyak 10 kerusi parlimen di Sarawak. Malah seandainya pola pengundian Cina sedemikian berlaku di seluruh negara, maka BN mungkin kehilangan 20 hingga 30 kerusi dari negeri lain, misalnya Johor, Sabah dan sebagainya.

Demikianlah analisa Liew Chin Tong dalam satu forum anjuran Oriental Daily, berjudul "Angin perubahan dalam komuniti Cina: Adakah Sarawak masih ATM?" di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor, semalam. Eksekutif Ketua Pengarang Oriental Daily, Ding Lee Leong dan pengkaji politik, Wong Chin Huat juga hadir sebagai panelis untuk berkongsi pandangan mereka dengan kira-kira 200 orang hadirin.

Strategi kemenangan DAP

Selain itu, Liew Chin Tong juga berkongsi strategi kemenangan DAP. Berbeza dengan SUPP yang mempertanggungjawabkan syarikat pengiklanan untuk bahan iklannya, iklan DAP direka oleh pekerja partinya yang muda. Keadaan ini memperlihatkan bagaimana DAP boleh respon secara langsung dan berkesan terhadap serangan musuh politik, malah dengan cara yang kreatif dan menarik.

Liew Chin Tong mengisahkan bagaimana tema kempen mereka direka, bermula dari perbandingan Ketua Menteri antara Lim Guan Eng dengan Taib Mahmud, dan kemudian berubah kepada "memeluk harapan" pada dua hari terakhir sebelum hari pengundian. Suasananya amat terharu apabila hadirin tampil membawa anak-anak mereka ke ceramah, malah berebut-rebut untuk membeli mascot "ubah" DAP.

Ding Lee Leong (gambar kanan) pula berkata, SUPP sebenarnya dikalahkan oleh dirinya. Parti ini dibelenggu dengan pelbagai masalah, sudah diberi tamparan ketika PRN Sarawak 2006. Misalnya, pengganti Presiden SUPP yang dicadangkan George Chan, kesemuanya sudah tua-tua belaka - mustahil menggarap imaginasi pemuda. Bagaimanapun, beliau berkata kekalahan teruk SUPP kali ini bukan disebabkan pengundi muda (kerana pengundi muda tidak menyokong SUPP sebermulanya), sebaliknya pengundi tua yang berpaling tadah.

Ding Lee Leong menambah, pandangan bahawa "pembangkang akan kalah bila berdepan dengan politik wang" hilang mujarab kali ini, jikalau diambil contoh kemenangan Baru Bian yang berjaya menangkis serangan wang. Namun, kemenangan ini memerlukan syarat, iaitu perkhidmatan di komuniti orang asal yang berjangka panjang.

Wong Chin Huat (gambar kiri) pula menekankan kepentingan "kabinat bayangan", mendesak agar barisan pembangkang menggarap imaginasi rakyat dengan menampilkan pasukannya kepada rakyat. Beliau berkata pembangkang tidak boleh hanya "berperang", sekadar "menawan", tetapi tidak menunjukkan tekad mereka dalam "urus-tadbir" negara. -MR

Kastam rampas dadah RM3.37j di LCCT

NILAI - Kastam Cawangan Narkotik Ibu Pejabat menahan dua lelaki tempatan di Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) di Sepang Rabu lepas dan merampas dadah dipercayai jenis Eramin 5 seberat 35 kilogram bernilai RM3.37 juta.

Timbalan Pengarah Kastam (Cawangan Narkotik Ibu Pejabat) Liah Omar berkata, kedua-dua lelaki berusia 20-an dan 30-an itu ditahan kira-kira 4.45 petang selepas imbasan pada bagasi mereka menunjukkan imej meragukan.

"Hasil pemeriksaan ke atas dua beg pakaian lelaki pertama, kita berjaya mengesan 12 bungkusan plastik lutsinar yang mengandungi dadah disyaki jenis Eramin 5 seberat 23.4 kg bernilai RM2.25 juta yang disorokkan di ruang khas dalam beg itu,” katanya pada sidang media di pejabat Kastam Cawangan Narkotik Ibu Pejabat, Kampung Jijan dekat sini hari ini.
- Bernama

22 April 2011

Thailand ingin beli 6 kapal Selam hanya bernilai RM800 juta


Tentera Laut masih menginginkan 6 kapal selam Jerman

Online berita: Bangkok Post

Angkatan laut masih ingin membeli enam kapal selam yang digunakan Jenis U206A dari Jerman, kerana mereka adalah yang paling sesuai untuk keperluannya, Ketua angkatan laut Laksamana Kamthorn Poomhiran.

Adm Kamthorn "mengatakan kapal selam U206A Jenis yang paling sesuai untuk angkatan laut Thailand kerana kecil dan tangkas, dengan perpindahan hanya 450 tan."

Selain itu, enam kapal selam akan kos angkatan laut hanya 7.7 bilion baht.(RM800juta)

"Saya boleh menjamin bahawa mereka boleh berada dilaut lebih dari 10 tahun," katanya.

Adm Kamthorn mengatakan kapal selam jenis ini jauh lebih baik daripada kapal selam U209 Jenis yang angkatan laut dahulu berharap untuk membeli dari Korea Selatan.

Korea membeli kapal selam, yang jauh lebih besar di lebih daripada 1,000 tan setiap perpindahan, dari Jerman dan mereka telah diperbaharui.

Dua kapal selam U209 Jenis angkatan laut akan kos 13 bilion baht, yang jauh lebih mahal daripada U206A Jenis dari Jerman, katanya.

"Perbelanjaan untuk membeli enam kapal selam Jenis U206A dari Jerman yang berharga 7.7 bilion baht, untuk melindungi kepentingan tahunan laut negara lebih daripada 900 bilion baht," kata Adm Kamthorn.

Ketua Tentera Laut mengatakan proposal untuk membeli enam kapal selam dari Jerman akan diteruskan ke mesyuarat Majlis Pertahanan dipimpin oleh Prawit Menteri Pertahanan Wongsuwon minggu depan untuk diluluskan.

Jika diluluskan, cadangan tersebut akan diajukan untuk dipertimbangkan kabinet.

Dia mengatakan angkatan laut bercadang untuk membeli kapal selam dengan anggaran sendiri empat tahun lepas.

Laksamana Taweewut Pongpipat, timbalan ketua angkatan laut untuk operasi taktikal, katanya angkatan laut bercadang menggunakan dua kapal selam di Teluk Thailand dan dua di Laut Andaman, sementara dua yang lain akan digunakan untuk simpanan.

Dia mengatakan angkatan laut telah memilih batch pertama dari 30 orang angkatan laut untuk latihan di Jerman selama satu tahun sebelum kapal selam diserahkan.

Angkatan laut Thailand bercadang untuk membeli kapal selam masih boleh beroperasi, dan belum ditamatkan operasinya."Jika kita tidak membelinya, Chile dan Colombia juga berminat," kata Naib Adm Taweewut.

Malaysia kini mempunyai dua kapal selam dan Singapura mempunyai empat, seorang pegawai tentera laut berkata.

Vietnam sudah memiliki empat kapal selam dan dilaporkan akan berunding untuk membeli enam lagi dengan bayaran US $ 4 bilion dari Rusia, sedangkan Burma telah melatih pelaut untuk operasi kapal selam, kata pegawai itu.

Syed Mokhtar luas empayar, DRB-Hicom kuasai Pos Malaysia

TERKINI @ 06:56:58 PM 22-04-2011Oleh Lee Wei Lian April 22, 2011

KUALA LUMPUR, 22 April — Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary mengembangkan empayar niaga beliau — hari ini diumumkan yang syarikatnya, DRB-Hicom Bhd berjaya dalam bidaan menguasai 32.2 peratus pegangan Khazanah Nasional di Pos Malaysia Berhad.

DRB Hicom dimiliki Syed Mokhtar (gambar) yang turut menguasai bisnes lain, antaranya perkhidmatan pelabuhan dan pengeluar tenaga bebas terbesar negara Malakoff Corp, pembekal beras nasional Bernas dan pengedaran gas melalui Gas Malaysia.

Syarikatnya MMC juga terlibat dalam projek MRT Lembah Klang dengan kerjasama Gamuda.

Dalam satu kenyataan media dikeluarkan petang ini, Pengarah Urusan Khazanah Tan Sri Azman Mokhtar berkata, DRB-Hicom dipilih berdasarkan keseluruhan bidaan, yang bukan sahaja menawarkan strategi niaga baik tetapi juga harga yang boleh diterima.

“Strategi dan pelan bisnes yang disyorkan menyediakan platform yang efektif bagi pertumbuhan Pos Malaysia jika diterima oleh Lembaga Pos secara keseluruhan,” katanya.

Laporan media sebelum ini menyebut tiga pembida telah disenarai pendek daripada 50 pembida yang mengemukakan bida bagi membeli kepentingan berkenaan.

Selain DRB-Hicom, turut disenarai pendek ialah Nationwide Express Courier Services Bhd dan konsortium usaha sama antara Amanah Reit dan Malaysia Pacific Corp.

Antara strategi dan pelan perniagaan DRB-Hicom yang dikemukakan DRB-Hicom ialah mewujudkan sinergi strategik antara bank Islam yang dikuasainya iaitu Bank Muamalat Malaysia Bhd dengan Pos Malaysia.

Bank Muamalat, bank Islam ketiga terbesar Malaysia dari segi aset, dikatakan mampu menjadi rakan sinergi terbaik bagi Pos Malaysia terutama dalam mengembangkan rangkaian produk serta perkhidmatan serta jangkauan capaian pelanggan masing-masing.

DRB-Hicom juga dikatakan berupaya memastikan Pos Malaysia meneruskan tanggungjawab Universal Service Obligations (USO), selain mengekalkan kakitangan sedia ada.

Pos Malaysia kini mempunyai lebih 1,000 cawangan di seluruh negara. Bank Muamalat pula ketika ini hanya mempunyai 56 cawangan

GEMPAR: KEPUTUSAN PRN SARAWAK DILAPURKAN KE UN, GENEVA

Kini Sarawak Report sedang berada di Geneva, di mana pertubuhan NGO ini bergabungan dengan NGO-NGO yang lain yang telah dipelawa untuk mengemukakan segala sesuatu di UN mengenai masalah yang berkisar pada pelanggaran hak asasi manusia dan demokrasi di Sarawak. Kami akan mengemukakan kes Tuai Rumah ini dan juga kes-kes yang lain yang telah dan pernah ditipu semasa pilihanraya ini.


JANJI-JANJI BN – TIADA LAIN, HANYA CEK-CEK TENDANG!

Calon BN, Joseph Mauh telah ‘ditangkap basah’ kerana didapati melakukan penipuan berganda. Dia bukan sahaja menjanjikan RM10,000 kepada seorang Tuai Rumah bagi meraih undi, tetapi suapan itu adalah dalam bentuk cek tendang!

Dengan cara ini Mauh telah menipu para pengundinya sebanyak dua kali. Pertama dia telah menipu mereka dengan menafikan hak mereka dengan menyogok Tuai Rumah mereka, yang dipandang sebagai jenayah yang serius. Kedua, dia tidak menunaikan janji untuk memberi wang kepada masyarakat miskin di kawasannya.

Kita mungkin boleh mengatakan bahawa seseorang yang mengambil sogokan sebagai tukaran bagi kebebasan yang tinggi nilainya, kebebasan untuk memilih pemerintahnya, seharusnya layak memiliki kebebasan itu. Tetapi masyarakat di kawasan berkenaan seharusnya bersetuju menerima wang sogokan kerana kerajaan BN yang rakus telah menjadikan dan membiarkan mereka hidup melarat.

Pihak polis seharusnya menangkap penjenayah pilihanraya

Sarawak Report menganggap sudah tiba masanya segala bukti yang tidak dapat dibantah dikemukakan kepada mereka, pihak polis harus bertindak untuk menyoalsiasat Joseph Mauh. Sementara itu, pihak SPR pula harus menggantung keputusan pilihanraya calon berkenaan.

Jika buktinya didapati benar (dan seharusnya dilakukan dengan segera) maka suatu pilihanraya semula harus diadakan. Kesemua dakwaan mengenai jenayah rasuah yang dilakukan di seluruh negeri Sarawak harus juga disiasat. Kami bukannya bercakap mengenai ‘pembangkang pengacau’, tetapi kami ingin bercakap mengenai Ketua-Ketua Masyarakat yang dilantik oleh kerajaan dan dihormati, yang telah mengundi BN!

Joseph Mauh, jika didapati bersalah akan dikenakan hukuman kerana melakukan suatu jenayah pilihanraya yang berat. Berikut adalah pengakuan yang dibuat oleh seorang Tuai Rumah terhadapnya:

“Nama saya Kuching ak Moyan dan saya merupakan salah seorang Tuai Rumah dari kawasan Tamin. Pada pilihanraya yang baru selesai, saya telah diberikan tiga keping cek, sekeping bernilai RM2,000, sekeping lagi bernilai RM3,000 dan cek yang ketiganya bernilai RM5,000 oleh calon Barisan Nasional, Joseph Mauh. Saya telah menunaikan kedua keping cek yang pertama yang jumlah kedua-duanya adalah RM5,000 tetapi cek yang ketiga, bernilai RM5,000, telah ditolak oleh pihak bank sebagai cek tendang. Ketiga-tiga cek itu telah diserahkan kepada saya pada 13hb April 2011 supaya kami dapat memberikan sokongan kami kepada Barisan Nasional. Pada pilihanraya Negeri 2006 dahulu, setiap seorang pengundi di sini telah diberi hanya RM20 tetapi pada pilihanraya ini, nilainya telah dinaikkan kepada RM50 setiap seorang pengundi. Saya ingat semua kami di sini telah mengundi Barisan Nasional. Memanglah saya tahu bahawa duit yang diberikan oleh Barisan Nasional itu tidak bernilai jika kerajaan mengambil tanah kami. Tapi apakan daya kami, kami harus mengundi kerajaan kerana kerajaanlah yang memberi kami duit itu. Ya, saya tahu kita boleh mengambil duit Barisan Nasional dan kemudian kita mengundi pembangkang, tetapi memandangkan setiap orang di sini mengundi Barisan Nasional pada kali ini, saya juga turut serta.”

Tiba masanya untuk menghentikan penipuan dalam pilihanraya di Sarawak

Ini adalah permulaan segala bukti mengenai pilihanraya ini. Maka kita merasa hairan dengan gelagat BN di KL yang kelihatan resah dan risau mengenai pilihanraya ini dan kemudian mereka kelihatan lega dengan keputusannya. Dalam pada itu juga, Taib kelihatan bergegas di tengah malam minggu untuk mendapatkan Tuan Yang Terutama bagi mengangkat sumpah sebelum sesiapa sempat berteriak “tangkap pencuri itu!”

Tetapi seandainya dia mengharapkan ini adalah titik penamat bagi perkara itu maka Ketua Menteri itu adalah lebih berusia dan lebih nyanyuk dari yang kita ketahui. Para pengundi di seluruh Sarawak tidak akan menerima hakikat ini dan berdiam diri. Ini kerana kemenangan pada pilihanraya yang baru selesai adalah, walaupun para pengundi telah diancam, ditipu dan disogok, tetapi pihak pembangkang masih dapat meraih 45% dari kesemua undi!

Bayangkan berapa peratus yang mampu diraih oleh pembangkang jika penipuan dan rasuah dilakukan? Hayunan-hayunan di seluruh Sarawak adalah BESAR dan mereka menjauhkan diri mereka dari BN baik di bandar mahupun di kawasan pedalaman.

Bayangkan juga apakah peratusannya jika kesemua setengah juta pengundi dari kalangan orang asli yang telah dinafikan oleh Taib dengan tidak mendaftarkan mereka sebagai pengundi? Inilah perkara yang meresahkan dan merisaukan BN. BN adalah sebuah kerajaan yang tidak sah yang telah menodai proses pilihanraya dan mereka seharusnya disiasat dan didakwa dan dijatuhkan hukuman seberat yang mungkin.

Kini Sarawak Report sedang berada di Geneva, di mana pertubuhan NGO ini bergabungan dengan NGO-NGO yang lain yang telah dipelawa untuk mengemukakan segala sesuatu di UN mengenai masalah yang berkisar pada pelanggaran hak asasi manusia dan demokrasi di Sarawak. Kami akan mengemukakan kes Tuai Rumah ini dan juga kes-kes yang lain yang telah dan pernah ditipu semasa pilihanraya ini. -SARAWAK REPORT

BAGAIMANA PENGODAM SIBER SARAWAK REPORT

PENIPUAN SIBER BN!

Sebagaimana kita semua tahu, seseorang penipu bukanlah seorang yang handal dan hebat. Dia juga seorang yang pemalas dan maruahnya amatlah rendah. Akhirnya – dia tidak akan menonjol dan pastinya akan gagal. Si penipu akan sentiasa mendampingi dan berusaha meniru orang yang paling dia gemari dan sanjungi dan orang yang dia ketahui lebih hebat darinya. Para penandanya dapat mengesan ketika mereka masih berada jauh lagi.

Kini BN menggunakan penipuan siber yang tidak akan memberikan apa-apa impak ke atas para pengundi yang telah meninggalkan mereka!

BN kini kelihatan telah menyedari bahawa mereka sedang mengalami masalah akibat kebanjiran maklumat mengenai kegiatan mereka menjelang akhir tahun lalu. Dengan adanya internet mereka terpaksa bekerja lebih keras setelah mereka merasa selesa mengawal media-media cetak dan elektronik (bentuk penipuan mereka selama ini adalah dengan mengawal media cetak). Kini mereka menghadapi masalah dan kesukaran membidas tuduhan-tuduhan ke atas kekayaan haram berbukti Ketua Menteri Abdul Taib Mahmud

Pada mulanya mereka telah mendiamkan diri. Namun setelah buah mulut bertukar menjadi rungutan yang semakin bising, maka mereka terpaksa melakukan sesuatu untuk menghalangnya. Malah Perdana Menteri Najib Razak pernah didengar sebagai mengingatkan Ketua Menteri jika beliau gagal “memenangi perang siber” beliau berkemungkinan akan tumpas dalam pilihanraya! Ianya telah mendesak BN untuk mengatur beberapa langkah untuk perang siber, namun mereka telah mengupah beberapa orang untuk melakukannya untuk mereka. Pada saat ini, sudah begitu terlambat untuk mereka. Sejak pertengahan bulan Mac dan kini beberapa hari lagi menjelang pilihanraya dilaksanakan, BN Sarawak kelihatan kelam kabut menyusun tindakbalas mereka, dengan mewujudkan pelbagai laman web, yang hanya dilihat seolah-olah membesar-besarkan lagi rasuah yang telah menjadikan mereka kaya.

Taktik-taktik kotor BN

Maka, apakah pendekatan perang mereka di mana mereka telah kelihatan tumpas akibat keangkuhan mereka? Bagaimanakah cara mereka menyembunyikan semua maklumat yang didedahkan kepada umum dan telah sebati dalam minda kebanyakan rakyat?

Apa yang telah BN pertaruhkan adalah wang, iaitu sesuatu yang mereka sering anggap sebagai penyelesai kepada semua masalah. Maka mereka juga telah menggunakan banyak wang dalam “perang siber”. Justeru, jawapan mereka kepada persoalan-persoalan yang diterbitkan dalam Sarawak Report adalah tumbuhnya berpuluh-puluh laman web bagaikan tumbuh selepas hujan, yang dikendalikan oleh Ketua Penerangan Pemuda PBB, Abdul Aziz bin Tan Sri Adenan. Bapa Aziz, Adenan Satem adalah Ketua Penerangan PBB. Maka si budak Aziz adalah anak saudara Taib Mahmud.

Kesemua laman web yang dibuat adalah sama seperti akhbar Borneo Post dan adalah amat membosankan di segi kandungan yang hanya mengetengahkan propaganda BN pada setiap liputannya. Tetapi, usaha kebanggaan Abdul Aziz adalah laman web rekaannya yang dikenali sebagai Sarawak ReportS. Bak kata orang, ‘peniruan adalah suatu bentuk pengampuan yang ikhlas, maka, seperti yang kita tahu bahawa budak Aziz mengganggap laman web kita adalah suatu kejayaan dan dengan itu dia ingin juga mengharapkan pelawat datang mengunjungi laman webnya dan mempercayai bahawa mereka sedang berkunjung ke laman web kita.

Cubaan meniru laman web kita sebenarnya adalah taktik yang amat popular di kalangan pemasar tiruan. Mereka berharap agar seseorang yang ingin mencari, misalnya sebuah mesin pembasuh, akan menggunakan enjin pencarian untuk mencari laman web yang bereputasi tetapi akan terserempak dengan laman web replika sahaja.

Malangnya kerja keras si budak Aziz membina Sarawak ReportS, kerana pembaca ingin mencari bahan-bahan berita yang serupa, pengunjung setia kita yang terserempak dengannya akan dengan cepat menyedari bahawa mereka disajikan dengan propaganda dan pembohongan BN yang ketara – bukannya yang mereka kehendaki. Uekk!

Namun, BN telah secara berterusan membelanjakan wang ke atas kerja-kerja ini. Setelah mereka gagal dengan taktik pengklonan laman kita, mereka seterusnya membayar perkhidmatan iklan untuk mendapatkan bahagian teratas dalam enjin pencarian Google bagi mengatasi laman kita, Sarawak Report. Justeru dengan cara ini mereka dikenakan bayaran untuk setiap lawatan pengunjung mereka, tapi kita tak kisah sangat.

Dalam usaha mereka menyembunyikan penglibatan mereka pada laman web mereka itu, mereka telah mengupah seorang yang bernama Todd Ash dari Easy Internet Marketing di Scottsdale, Arizona, USA (yang juga merupakan pangkalan kepada Sterling Pacific, syarikat hartanah yang mempunyai kaitan dengan syarikat gergasi Samling dan Taib).

Promosi mengenai kerja-kerjanya boleh menjelaskan siapakah Todd Ash sebenarnya, yang gemar menggelarkan dirinya sebagai “jutawan” dan sering mengancam sebarang kritikan terhadap skim-skim cepat kayanya, termasuk penggunaan air sebagai pengganti petrol hingga ke pasaran berangkai.

Sila lihat pada http://toddash.com/

Bersiap-sedia untuk berperang


Nampaknya kesemua cubaan penipuan yang BN lakukan itu telah menemui kegagalan. Sungguh memeranjatkan! Sementara laman kita, Sarawak Report telah dikunjungi (hits) bilangan pembaca yang di luar dugaan kita sejak beberapa bulan yang lalu, namun, laman web binaan si budak Abdul Aziz telah menerima bilangan kunjungan yang menyedihkan dengan memaparkan sekerat komen (yang, jika adapun, mereka tidak berani nak paparkan untuk bacaan umum).

Kini, pada minggu terakhir kempen pilihanraya umum Sarawak, BN telah menyerang kita secara habis-habisan dengan menggunakan opsyen penipuan yang lebih mahal, yang mereka harapkan dapat memusnahkan kita! Sejak beberapa minggu yang lalu Sarawak Report telah mengalami beberapa gangguan, yang menghalang akses-akses kepada laman kita. Sejak lebih 24 jam yang lalu, serang terhadap kita telah mereka tingkatkan.

Menurut pengesahan dari syarikat server kita, BN telah menggunakan serangan yang dikenali sebagai “Distributed Denial of Service Attack” (DDOS), di mana pihak penyerang mengupah robot-robot untuk menyuntikkan serpihan-serpihan software ke atas server kita dengan tujuan untuk menghentikannya sama sekali. Keadah ini juga telah digunakan untuk menyerang laman Wiki leaks.

Serangan seperti ini hanya mampu menghentikan perkhidmatan sesebuah laman selama beberapa jam sahaja, dan dalam pada itu si mangsa masih sempat berpindah ke tempat lain, namun taktik serangan itu adalah mirip kepada pemberontakan si bayi! Kesian kamu, BN, usahlah menangis lagi. Apabila kamu menjadi semakin dewasa dan berhadapan dengan demokrasi yang sebenarnya, kamu juga akan merasakan perlunya kita bermain secara adil dan membidas hujahan lawan dengan hujahan juga, bukan menggunakan kekerasan dan bersifat kebudah-budakan. Dalam usaha untuk mengembalikan maruah diri, pihak penyerang telah juga membelanjakan wang yang banyak dengan menghantar SMS untuk mengingatkan orang ramai untuk berkunjung ke laman mereka!

Matlamat-matlamat diri

Sementara itui, pasukan Sarawak Report mengaku telah terhibur dengan gelagat dan telatah bala tentera-siber BN beberapa minggu yang lalu. Matlmat diri mereka telah juga memanfaatkan matlamat diri pihak penaja mereka.

Kita tahu bahawa isu-isu yang berkisar pada pilihanraya Sarawak adalah suatu impak yang besar kepada masa depan generasi kemudian hari, tetapi dalam kita berusaha bersungguh-sungguh dan serius melakukan sesuatu, adakalanya kita beroleh pengalaman yang baru dan berasa terhibur -SR

21 April 2011

FORMULA DAP MENANG : GEN Y DAN GEN X

Sarawak 2011: Penilaian Semula 4
Oleh: MSK

Apa rahsia kemenangan DAP? Apakah benar orang-orang Cina sudah berubah? Apakah orang-orang Iban dan Melayu memang tak mau berubah?

Salah satu sebab mengapa begitu ramai calon mau bertanding di Sarawak, dan salah satu sebab juga mengapa PKR mahu bertanding begitu banyak kerusi adalah kerana mahu mengambil kesempatan diatas perubahan orang-orang Cina dan Iban di Sarawak.
Kalau aku kata orang-orang Iban tidak mahu berubah dan masih mengundi BN, aku bohong. Cuma, mengukut penganalisis politik, tak cukup kuat untuk memenangkan Pakatan Rakyat.
Aku mahu berbeza pendapat disini. Bagi aku, DAP berjaya mengambil kesempatan melalui strategi yang telah dirangka begitu lama. manakala Pas dan PKR masih lagi dengan politik lama.

Dalam satu seminar yang dianjurkan oleh DAP Pulau Pinang sekitar akhir 2009, salah seorang pemikir yang menganggotai think-tank DAP telah mendedahkan strategi DAP bagi menghadapi pilihanraya. Strategi ini telah digunakan dalam PRU 2008 dan diteruskan dalam PRN Sarawak.

Para pemikir DAP telah membuat rumusan bahawa tsunami 2008 berlaku disebabkan perubahan anak muda dan kuasa teknologi dalam kempen.

Aku pernah menulis tentang Jurang Generasi. Bagaimana pemikiran-pemikiran setiap generasi. Generasi GI mungkin sudah hampir pupus. Generasi Boomers sudah semakin mengecil. Generasi X menjadi majoriti manakala Generasi Y semakin bertambah.
GI dan Boomers adalah generasi ketegaq dan nostalgik. Mereka bercakap tentang bagaimana susahnya hidup dizaman Jepun kalau dibandingkan dengan sekarang. Generasi Boomers tidak minat dengan reformasi atau revolusi. Mereka hanya berminat dengan tongkat ali dan kacip fatimah. Tak payah sembang tentang perubahan kepada pengundi saluran satu di kampung atau Felda…buat kering air liur saja.
Yang bersedia berubah ialah Gen X. Gen X adalah Gen rebel. Manakal Gen Y adalah generasi muda yang berpengetahuan.

Reformasi 99 gagal membuahkan hasil yang diharapkan kerana Gen Boomers masih lagi menjadi majoriti dikalangan pengundi, manakala Gen Y masih belum layak mengundi. Walaupun ramai yang tidak puashati dengan apa yang berlaku terhadap Anwar, mereka tetap tidak berubah.

Tahun 2008,Sebahagian kecil Gen Y sudah layak mengundi. Terdapat 7% daripada jumlah pengundi adalah dari Gen Y manakala Gen X menyumbang 38%.

DAP memahami kehendak dan sikap Gen X dan Y. Gen X sentiasa bermasalah dengan Boomers. Manakala Gen Y tidak mahu menganggap sesiapa pun sebagai idola. Mereka tidak peduli sama ada Anwar Ibrahim, Lim Kit siang atau Haji Hadi. Mereka lebih percaya kepada generasi mereka, walaupun mereka tidak kenal. Mereka lebih percaya kepada rakan-rakan dalam Facebook daripada percaya kepada pemimpin politik.

Itu sebabnya, mengapa DAP meletakkan calon-calon dari kalangan Gen X dan Y. Dalam PRU 2008, DAP meletakkan begitu ramai calon muda dibawah 30 tahun, manakala Pas dan PKR meletakkan calon-calon yang kebanyakannya dari kalangan Boomers. Dan pengundi berpuashati dengan prestasi calon-calon dari gen X dan Y berbanding boomers.

Ambil contoh Perak saja. dikalangan ADUN PKR, yang menonjol ialah Lih Kang, Ming Kai dan Kesavan. Dari DAP…Nga Kor Ming, Ong Boon Piow dan Leong Mee Meng. Dalam krisis Perak, mereka lah yang dilihat sebagai hero. Manakala yang tua-tua, hanya Nizar dan Ngeh saja yang menonjol.

Dalam PRN Sarawak 2011, DAP sekali lagi menonjolkan calon-calon muda. Secara hitung panjang, umur calon-calon DAP ialah 39 tahun. Calon yang menumbangkan George Chan baru berumur 28 tahun. Calon Bawang Assan baru berumur 20 tahun!! Berapa umur calon-calon Pas dan PKR?
Cuba tengok komposisi generasi semasa PRN Sarawak 2011.

Terdapat 2230 orang pengundi yang berumur lebih dari 100 tahun. Yang ni toksah dok kalut la. Ini kerja petugas sebelum kempen untuk memastikan mereka masih hidup atau masih mati. Kalau masih hidup, pastikan mereka tak mengundi. Kalau masih mati, pun tak apa…cuma pastikan mereka tak hidup balik.

Generasi GI (67-100 tahun) sudah tinggal 12%. Kalau disemak betul-betul, mungkin separuh daripadanya juga sudah mati. yang tinggal menjadi halangan ialah Generasi Boomers. Dan yang ni banyak tinggal dikawasan pedalaman atau luar bandar. Sama ada dah pencen, ataupun hampir pencen. Yang ni tak minat dengan perubahan. Cuma minat nak tambah bini. Dan bila Taib Mahmud kahwin bini muda, depa salute!!

Generasi tumpuan ialah Gen X dan Y. Majoriti Gen X berumur bawah 50 tahun dan kalau nak dapat undi depa, letak la calon bawah 50 tahun. Gen X adalah Gen rebel. Depa tak suka diarah atau dicucuk hidung terutama dari Gen Boomers. Gen X juga bukan Gen wala’. Depa boleh lompat bila depa nak lompat.
Dan yang terakhir ialah Gen Y. Tahun ini, Gen Y sudah menjangkau purata 14% dari keseluruhan jumlah pengundi dan merekalah yang paling banyak menyumbang kepada perubahan kerana mereka mempunyai pelbagai maklumat. Depa baca semua sumber berita, bukan dari Utusan atau Borneo post saja.

Kalau dicampur Gen X dan Y, ianya sudah menjadi majoriti yang cukup besar dan mampu membawa perubahan. Itulah yang dilakukan oleh DAP dengan meletakkan calon muda, tetapi apa yang dilakukan oleh Pas dan PKR? Kebanyakan calon yang kalah adalah Gen Boomers.

Tapi nak kata apa? Orang politik tak ada umur pencen.
Cukup la cerita pasai Sarawak

20 April 2011

1Malaysia email: Tricubes Berhad dimiliki secara tidak langsung adik Najib

Syarikat Tricubes Berhad yang diberikan kontrak 1Malaysia email bernilai RM50 juta kini berdepan dengan masalah kewangan, dan disenaraikan Bursa Malaysia sebagai status GN3. Seandainya syarikat ini gagal mengetengahkan program menstruktur semula kewangannya pada hujung Oktober 2011, maka ia mungkin berdepan dengan nasib untuk ditarik dari penyenaraian (delist).

Apa yang menarik, pemegang saham kedua terbesar Tricubes Berhad adalah Commerce Technology Ventures Sdn Bhd, iaitu Private Equity Fund yang ditubuhkan Bank Negara bersama Commerce Group (atau Bumiputra-Commerce Holdings Berhad Group).

Commerce Group atau Bumiputra-Commerce Holdings Berhad Group kini telah dinamakan sebagai CIMB Group, diterajui oleh adik Perdana Menteri Najib Razak, iaitu Nazir Razak (gambar kanan). Nazir Razak adalah Ketua Pegawai Eksekutif CIMB Group.

Semalam, Perdana Menteri mengumumkan bahawa kerajaan telah memberikan satu projek baru bernilai RM50 juta kepada Tricubes Bhd untuk mendirikan satu laman internet, dan setiap warga negara berumur 18 tahun ke atas akan dibuka satu akaun email - "1Malaysia email" untuk kegunaan rasmi; sementara mendirikan pusat perkhidmatan e-kerajaan, termasuk laman sosial, pembayaran hutang melalui internet dan sebagainya.

Namun demikian, menurut maklumat Bursa Malaysia, Tricubes telah disenaraikan sebagai status BN3 dan perlu mengetengahkan program penstrukturan kewangan, atau berdepan dengan nasib "delist".

Dalam satu kenyataan Tricubes pada 29 Oktober 2010, lantaran daripada kebimbangan oleh juruaudit terhadap laporan kewangan Tricubes sehingga 31 Mac 2010, ditambah pula shareholders' equity yang lebih rendah daripada 50% modal sehingga Jun 2010, maka ia telah melanggar peraturan penyenaraian, lantas dimasukkan ke adalam status GN3.

Selain itu, menurut laporan kewangan 2010 Tricubes, syarikat ini telah mengalami kerugian bersih sebanyak RM3.35 juta (RM3,346,752). Meskipun Tricubes memohon agar Bursa Malaysia mengecualikan dirinya daripada peraturan GN3, namun Bursa Malaysia enggan meluluskan permintaannya.

Menurut peraturan GN3 di Bursa Malaysia, Tricubes perlu mengemukakan satu rancangan penstrukturan semula kewangannya dalam tempoh 12 bulan, bermula 29 Oktober 2010 (tarikh dimasukkan ke status GN3). Malah, rancangan tersebut perlu diluluskan Bursa, malah dilantik penajanya dalam masa tiga bulan, dan menghabiskan program penstrukturan semula dalam masa enam bulan selepas diluluskan Bursa.

Jikalau Tricubes gagal mematuhi mana-mana peraturan, maka Bursa Malaysia boleh menghentikan sementara jual-beli saham syarikatnya, dan kemudian menarik penyenaraiannya (delist).

Menurut kenyataan terbaru Tricubes pada 1 April 2011, tiada perkembangan yang besar dalam rancangan penstrukturan semula kewangan syarikat tersebut. Menurut had tempoh, Tricubes harus menghantar laporan penstrukturan kewangannya sebelum 29 Oktober 2011, dan mendapat kelulusan daripada Bursa Malaysia - untuk mengelakkan dirinya daripada ditarik penyenaraiannya (delist).

Sebagaimana yang diketahui, Tricubes cuba membida 32.2% saham Pos Malaysia daripada Khazanah Nasional Berhad, tetapi gagal.

Pada saat-saat yang genting ini, Najib membawa cahaya harapan kepada penstrukturan semula kewangan Tricubes apabila mengumumkan pemberian projek 1Malaysia email bernilai RM50 juta kepadanya. Berikutan kontrak ini, Tricubes mungkin sempat untuk mengemukakan rancangan penstrukturan kewangannya sebelum hujung Oktober.

Apa yang dipertikaikan, PEMANDU yang mendakwa diri mengutamakan meritokrasi dan ketelusan itu, melantik sebuah syarikat yang berdepan dengan masalah kewangan untuk melaksanakan projek kerajaan ini.

Menurut maklumat rasmi, pemegang saham kedua terbesar Tricubes adalah Commerce Technology Ventures, ditubuhkan pada Julai 2000, dengan fungsi utamanya membekalkan modal untuk pembangunan teknologi. Sehingga hari ini, syarikat ini telah melabur di 22 buah syarikat, termasuk 10 buah syarikat telekomunikasi, enam syarikat advanced manufacturing, lima syarikat life science dan satu lain-lain.

Modal Commerce Technology Ventures dikendalikan CAV Private Equity Management Sdn Bhd, syarikat ini adalah salah satu syarikat di bawah CIMB Group. Menurut laporan kewangan Tricubes 2010, Commerce Technology Ventures merupakan pemegang saham kedua terbesar yang memegang 15.63% saham. Pemegang saham terbesar Tricubes adalah Khairun bin Zainal Mokhtar - selain memiliki 15.72% saham secara langsung, juga memiliki 14.17% saham melalui Ambank.

*Neo Chee Hua ialah Assistant Editor MerdekaReview. Disedut, diterjemah dan disunting dari teks asal.

PEMIMPIN POLITIK PERLU AKUR DINILAI DAN DIKRITIK

Aziz Bari: Pemuda PAS ‘jangan naik minyak’ kerana kritik Hadi
Oleh G Manimaran April 20, 2011

Aziz Bari

KUALA LUMPUR, 20 April — Prof Abdul Aziz Bari menasihatkan Dewan Pemuda PAS supaya tidak “mengamuk dan naik minyak” ekoran pandangannya bahawa Presiden mereka Datuk Seri Abdul Hadi Awang kini dilihat sebagai liabiliti kepada parti komponen Pakatan Rakyat itu.
Justeru tegas penganalisis politik ini, Dewan Pemuda PAS khususnya kepimpinan Wilayah Persekutuan seharusnya memastikan kemenangan pemimpin yang mereka fikir baik.

“Dewan Pemuda PAS Wilayah (Persektuuan) tak perlu melenting. Mereka kena faham konsep dan implikasi kepemimpinan dalam politik moden berperlembagaan hari ini,” kata ahli akademik ini.

“Mungkin Dewan Pemuda Wilayah berasa PAS sekarang hebat. Itu hak mereka. Tetapi tak perlulah mereka mengamuk.

“Saya fikir elok mereka bekerja untuk memastikan kemenangan pemimpin yang mereka fikir baik,” kata beliau dalam satu kenyataan balas hari ini.

Semalam, pemangku Ketua Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan Herman Samsudeen turut menyanggah pandangan Aziz sambil berkata, jika benar beliau menjadi liabiliti, sudah lama PKR dan DAP telah memutuskan hubungan dengan PAS.

“Selain itu, pandangan Aziz yang asyik mengulang isu kekalahan PAS di Terengganu pada 2004 untuk memalukan presiden PAS tidak ubah seperti pandangan budak tadika sahaja.

“Ia jelas menunjukan kelemahan bacaan politik beliau yang mana, di bawah kepimpinan Presiden hari ini, PAS berjaya menguasai dua negeri iaitu Kelantan dan Kedah walaupun gagal menguasai Terengganu pada 2008, malah jumlah kerusi PAS di Parlimen pada 2008, bertambah tiga kali ganda iaitu 24 kerusi dari tujuh kerusi pada 2004,” katanya.

Sebagai presiden kata beliau, keupayaan prestasi beliau dilihat berdasarkan keupayaan parti di seluruh negara bukannya di Terengganu sahaja.

“Dan, ia sudah cukup membuktikan kebangkitan semula kepimpinan PAS di bawah presiden,” katanya.

Kata beliau, Aziz juga kelihatan agak bingung ketika mendakwa Hadi adalah punca kegagalan 16 September.

“Di tadika manakah fakta ini diperolehinya? Adakah beliau ada membuat kajian ilmiah tentang hal ini sebagai profesor atau sekadar menggantungkan lidah beliau pada hujahan berasaskan persepsi.

“Nampaknya beliau sengaja mengkambinghitamkan presiden PAS dengan pelbagai tuduhan liar, hanya untuk melampiaskan nafsu amarahnya yang tidak ketahuan punca,” kata beliau lagi.

Pemimpin-pemimpin PAS mempertahankan kepimpinan Hadi sambil menegaskan pemimpin veteran itu bukan liabiliti kepada parti Islam sepert didakwa Aziz.

Sebaliknya, mereka sebulat suara berkeyakinan Hadi yang telah menerajui PAS sejak 2002 masih releven untuk menjadi pemimpin nombor satu parti itu ekoran kejayaan yang telah dicapai semenjak mengambil alih tampuk kepimpinan daripada Allahyarham Datuk Fadzil Noor.

Ketua Dewan Pemuda PAS pusat Nasrudin Hasan at-Tantawi pula berkata alasan yang diberikan Aziz itu adalah perkara yang akan sentiasa dibangkitkan setiap kali menjelang pemilihan parti itu.

Dalam kenyataan hari ini, Aziz juga berkata, ramai yang akur bahawa ruang yang ditinggalkan oleh Fadhil tidak dapat diisi oleh Hadi.

“Fadhil hebat kerana beliau meninggalkan landasan yang hari ini menjadi asas Pakatan Rakyat. Sebaliknya, Hadi mempunyai imej yang berbeza. Walaupun belum ke tahap meninggalkan Pakatan golongan ini sudah pernah mengungkit kedudukan mereka dalam Pakatan,” kata beliau.

Oleh itu kata beliau, mereka yang mahu perubahan dalam negara perlu menyokong perubahan dalam PAS.

Katanya, perubahan dalam negara sukar untuk berlaku tanpa sistem dua parti yang mantap. PAS di bawah Hadi tidak peduli konsep ini.

“Meskipun Hadi dan kumpulannya menjerit-jerit untuk menggantikan Umno mereka tidak bekerja untuk membina sebuah sistem yang perlu ke arah itu. Sebab itu Umno senang dengan mereka,” katanya lagi.

Aziz berkata, sesiapa yang berjawatan dalam politik perlu akur bahawa prestasi mereka sentiasa dinilai dan dikritik.

“Siapa raja, baik putera raja, ulama, cendekiawan dan lain-lain, perlu akur bahawa mereka tidak lagi kebal dari penilaian dan kritikan,” katanya lagi.

Aziz menambah, “komen saya mungkin keterlaluan bagi mereka” tetapi bagi mereka yang prihatin tentang perlunya perubahan, komen itu boleh dipertimbangkan.

“Komen saya berdasarkan pemerhatian dan suara yang dizahirkan oleh pemimpin dan ahli parti. Saya tak perlu dedahkan siapa mereka. Itu kerja parti, termasuk Dewan Pemuda Wilayah, untuk menyiasatnya,” katanya lagi.

Soal Aziz, jika Presiden Umno boleh dikritik, mengapa tidak Presiden PAS.

“Lagipun PAS sudah mendakwa yang ia bersedia mengganti Umno. PAS juga mendakwa ia parti untuk semua, termasuk orang bukan Islam.

“Dengan itu PAS perlu inklusif, bukan eksklusif. Mengamuk dan naik minyak bila dikritik bukan ciri parti politik,” katanya.

Aziz juga berkata, beliau tidak mengkritik Hadi atas dasar peribadi, sebaliknya mengkritik prestasnya kerana ingin melihat PAS parti penting.

“Ia bukan sahaja parti utama Pakatan Rakyat tetapi ia parti yang senior dan mempunyai banyak ahli, khabarnya sejuta. Ertinya PAS parti terbesar dalam Pakatan Rakyat,” katanya.

Sebab itu katanya, Umno sentiasa gelisah dengan PAS dan cuba mencari jalan untuk menggoncang kesetiaannya dalam Pakatan Rakyat.

“Sikap dolak dalik Presiden PAS dalam isu 16 September semua orang tahu. Begitu juga dengan gagasan kerajaan perpaduan,” katanya.

Aziz juga mengaitkan kritikan terbaru ini dengan prestasi parti-parti komponen Pakatan Rakyat dalam pilihan raya negeri Sarawak, Sabtu lalu.

“Cuba bandingkan perancangan DAP di Sarawak. Mereka bekerja sejak tahun yang lalu. Saya rasa PAS tidak berbuat begitu.

“Mereka sepatut menang di Beting Maro. Dalam soal ini, siapa yang patut menanggungnya?” katanya.

Beliau seterusnya memberikan analogi “jika pemain gagal bermain dengan baik pasti ada yang tidak kena dengan sistem permainan dan taktik yang dipakai.”

“Dan, siapa yang hendak dipersalahkan? Jawabnya jurulatih atau pengurus pasukan. Kita akur bahawa menukar ketua tidak semestinya menghasilkan keputusan yang positif.

“Tetapi kita mesti mencuba. Kita tidak boleh mengekalkan pengurusan yang prestasinya hambar,” katanya lagi. -TMI

Sarawak 2011: Penilaian Semula #3

-MSK

Apa yang dikatakan oleh Yong Teck Lee tentang PKR dalam Free Malaysia Today semalam memang tepat.

Sabah Progressive Party (SAPP) has blamed poor strategy by PKR for the failure of the Pakatan Rakyat coalition to deny Barisan Nasional (BN) a two-thirds majority in the Sarawak state election.

SAPP president Yong Teck Lee said PKR was too ambitious and instead of concentrating its resources on marginal areas, the party had spread itself too thin all over the vast state.

Mengapa PKR mahu bertanding begitu banyak kerusi? Kalau satu DUN memerlukan RM100,000…49 DUN sudah 4.9 juta ringgit?Dari mana depa duit untuk belanja pilihanraya? Sedangkan banyak daripada Cabang yang ditandingi oleh PKR tidak ada jentera pilihanraya. Yang ada cuma calon. Ini diakui sendiri oleh Baru Bian.
Tak ada sapa yang bertanya dan tak ada siapa yang ambil tahu.ang orang lain ambil tahu dan bising ialah SNAP yang dikatakan ditaja oleh BN.

MZ (pengkomen) menyuruh pembaca membaca tulisan bobjot.0rg tentang SNAP. Banyak persoalan ditimbulkan oleh bobjot. Aku cuba jawab apa yang aku tau.

Apabila Zaid Ibrahim menarik diri dari PKR, dia tak duduk diam. Selain daripada menghidupkan kembali AKIM (dimana akhirnya menjadi KITA), Zaid juga membantu menghidupka United Borneo Front yang diterajui oleh Jeffrey Kitingan. Di Sarawak, Jeffrey berhubung dengan ahli-ahli PKR yang fed-up dengan Azmin dan Anwar. Dan mereka-mereka ini menghidupkan kembali SNAP.

Anwar tau, SNAP lebih berpengaruh dari PKR. Tambahan pula, kebanyakan daripada calon PKR adalah dari SNAP, dan langkah pertama yang perlu dilakukan ialah membenam SNAP.
Zaid Ibrahim menarik diri dari pertandingan Timbalan Presiden pada 8 November 2010. Menjadi Presiden AKIM pada 15 Disember dan mengubah perlembagaan AKIM menjadi KITA. Pada 16 Disember, Jeffrey menubuhkan UBF. Pada 16 Februari, MCLM menjalin kerjasama dengan SNAP. Pada 23 Februari 2011, UBF mengadakan pertemuan pertama dengan SNAP di Miri. Sebulan kemudian, pada 25 March, MCLM memutuskan hubungan dengan SNAP.
Mengapa MCLM lebih percaya kepada SNAP daripada PKR? Itu kena tanya Haris.

Dalam masa yang sama, Sarawakreport.org menjalin kerjasama dan membantu PKR untuk PRN Sarawak 2011. Steven Ng mengakui perkara ini. “I was asked if I wud be willing to help PKR prepare for the Swak elections“.

Steven juga menulis,” Fast forward to pre-Xmas 2010. A certain old guard politician from Sabah had approached tis party offering $$$. Guess who tis man is?”
Jawapanya ialah Jeffrey Kitingan. UBF ditubuhkan pada 16 Disember. Sepuluh hari sebelum Krismas. Dari mana Jeffrey dapat duit?

We looked into the funding source & discovered tat it was coming from a dodgy biznessman from Malaya. Same guy who used to fund Merchant Sq.
Who’s the guy who used to fund Merchant Square?

Bagi yang bukan ahli PKR, Merchant Square adalah Ibupejabat PKR. Dan siapa yang menanggung PKR? John Soh Chee Wen.

Soh Chee Wen adalah anggota Biro Politik PKR, tetapi apabila Zaid menentang Azmin, Soh Chee Wen memihak kepada Zaid. Dan ini menyebabkan Anwar marah. Maka timbullah cerita Zaid ditaja oleh John Soh, sedangkan selama ini, PKR ditanggung oleh John Soh. Malah bangunan yang diduduki oleh PKR itu juga milik John Soh.

John Soh membantu Jeffrey untuk memperkuatkan SNAP dan orang-orang yang menjalankan kerja-kerja ini ialah Datuk Salehuddin Hashim, Paul Kadang dan Jonson Chong. Siapa mereka ini?

Datuk Salehuddin: Bekas Setiausaha Agung PKR.
Paul Kadang: Bekas Timbalan Setiausaha Agung PKR.
Jonson Chong: Bekas Timbalan Setiausaha Agung PKR / Pengarah Komunikasi.

Dalam keseluruhan plot ini, tak ada satu pun nama pemimpin Umno atau BN yang keluar.Yang ada semuanya mereka yang tak puashati dengan PKR.
Salahkah John Soh membantu SNAP? Tak salahkah John Soh membantu PKR?

Anwar perlukan dana untuk PKR Sarawak dan orang harapannya sudah lari membantu SNAP. Akhirnya Anwar mencari seorang lagi jutawan dari BN, Sng Chee Hua. Anak Sng Chee Hua, Larry Sng, adalah Timbalan Menteri dalam kabinet Taib. Dan Sng Chee Hua besetuju untuk membantu PKR dengan syarat dia mempunyai suara untuk menentukan sebahagian daripada calon PKR.

Calon Pelagus adalah calon proksi Sng Chee Hua. PKR meletakkan calon yang tak popular sebagai kambing hitam, manakala Calon yang lebih kuat adalah orang PKR sendiri. George anak Lagong adalah ahli PKR, tetapi disedekahkan kepada Sng Chee Hua dan akhirnya menang di Pelagus atas tiket Bebas. PKR sebenarnya ‘menjual’ Pelagus untuk mendapatkan dana.

Adakah ini perkara baru? Tidak.
Semasa PRU 2008, Dominique Ng menjadi Pengerusi PKR Negeri. PKR tak ada duit untuk menghadapi PRU. Salah satu cara untuk mendapat dana ialah dengan ‘menjual’ kerusi kepada BN dengan memberikan kemenangan tanpa bertanding. Ada tiga kerusi dimana BN menang tanpa bertanding pada PRU 2008. Tanjung Manis, Kapit dan Selangau. Cuba semak balik, bagaimana ianya boleh berlaku.

Urusan ‘menjual’ kerusi ini dipersetujui oleh kepimpinan tertinggi PKR Sarawak dan ‘urusan’ jual-beli diserahkan kepada Pengarah Pilihanraya PKR pada masa itu, Haji Baha (Calon PKR Tupong) Masalah timbul apabila kerusi ‘terjual’ tapi duit tak dapat. Kemana hilangnya duit itu? Itulah yang menyebabkan mengapa PKR Sarawak terpecah kepada tiga atau empat kem.

Anwar tau, SNAP merupakan saingan kuat kepada PKR. Jangan kata orang-orang Iban tak tau politik. Pemimpin SNAP lebih dipercayaai daripada ‘katak-katak’ yang melompat dalam PKR. Dan Anwar menyedari hal ini. (Disini)

Untuk membenteras pengaruh SNAP, Anwar menggunakan taktik yang sentiasa digunakannya. Apabila Zaid dilihat lebih berpengaruh dari Azmin, Anwar mengeluarkan kenyataan bahawa Zaid adalah Trojan Horse. Zaid ditaja oleh Umno. Dan ia berkesan.

Dengan SNAP juga, Anwar menggunakan taktik ini dengan mengatakan SNAP ditaja oleh Umno. Pihak yang mula-mula mendedahkan bahawa SNAP ditaja oleh Umno ialah Sarawakreport.org. Apabila sarawakreport.org yang ‘mendedahkan’ cerita ini, maka ia lebih berkesan. Dan apa hubungan Anwar dengan Sarawakreport.org?

SNAP lingkup. Tetapi apakah PKR mendapat faedah daripada kemusnahan SNAP?
Dua-dua lingkup.

PKR sepatutnya boleh menang di 18 kerusi. Dalam posting pagi semalam, aku tulis “DUN Krian bukanlah DUN favourite. Kalau ikut senarai DUN tumpuan, Krian jatuh nombor 18. dan kalau Krian boleh menang, DUN lain juga ada harapan untuk menang.”

Disebelah tengahari pula, Yong Teck Lee bercakap perkara yang sama. “If the opposition had concentrated its resources on these 15 areas, then it could have won a formidable 28 or more (seats), thus denying BN its two-thirds majority.

Hari ini pula, Kit Siang mencadangkan DAP bercantum dengan SNAP!! Hello Kit! Bukankah SNAP parti Trojan Horse yang ditaja oleh Umno? (>DAP parliamentary leader and MP for Ipoh Timor Lim Kit Siang today proposed that DAP and the Sarawak National Party (SNAP) merge in time for the next general election in order to better serve the Iban-Dayak community
.
He.he. Kit Siang knows better.

As Raja Petra wrote: “You can’t hope for the voters to vote for you merely because they hate a certain leader or a certain party. You have to get them to vote for you because they love you and/or trust you. It must be a unity of love, not a unity of hate.“

Bukti politik wang BN di Sarawak

Rakyat mahu lihat Najib ada telor atau Tidak?

Bila pilihanraya umum? - Bila pula Taib akan bersara?

Bayang atau tanda-tanda pilihanraya umum akan di adakan belum lagi nampak. Kemenangan 2/3 BN di Sarawak Sabtu lalu belum boleh memberikan ilham bila PM Najib akan membubarkan Parlimen bagi mengadakan pilihanraya yang ke-13. kekuatan pembangkang bertambah sedikit lagi dengan memenangi 8 kerusi tambahan jika di campur dengan satu kerusi bebas yang dimenangi oleh George Ladung. Sekarang sudah ada 16 kerusi pembangkang di Dewan Undangan Negeri Sarawak, bumi kenyalang ini.

Janji BN yang menggunug mesti sedikit sebanyak di tunaikan dahulu sebelum membubarkan Parlimen, setidak-tidaknya rakyat ingin bukti yang Najib boleh menguruskan Taib untuk meninggalkan politik dan terus bersara. Itu merupakan isu yang paling besar yang dijanjikan oleh Najib di dalam pilihanraya negeri Sarak yang ke-10 itu. Kalau hendak ditunggu janji yang lain mungkin lambat untuk dilaksanakan. Tentunya pengundi di Semenanjung ingin menyaksikan setidak-tidaknya sebahagian dari janji Najib itu dapat dilaksanakan dulu sebelum mengadakan PRU ke13 ini.

Menjanjikan untuk membina jalanraya di kawasan Nangka misalnya akan mengambil masa bertahun-tahun untuk dibuktikan; itu pun jika janji itu benar-benar hendak dilaksanakan. Untuk menjanjikan pembekalan api letrik dan air kepada 6000 lagi rumah panjang entah bila akan terlaksana. Hanya yang boleh dilaksanakan dengan cepat ialah janji untuk menggantikan Taib dengan penggantinya yang belum kita tahu siapa. Ingat, ini janji Najib.

Najib telah berjanji yang Taib akan turun. Maka rakyat akan tunggu. Jika Taib tidak turun maka pilihanraya umum tidak boleh dipanggil lagi kerana itu sahaja janji yang boleh dilaksanakan dengan cepat dan pantas. Tetapi persoalannya bolehkah Najib menyuruh Taib berhenti? Adakah telor kejantanan Najib untuk berbuat begitu? Setahu ramai Najib adalah pemimpin yang tidak mudah memuktamadkan keputusannya dan sentiasa bermain-main dengan keputusan yang diambilnya sendiri.

In the first place, adakah hak Najib untuk melakukan apa yang beliau janjikan itu? Bila bercakap kapada media, beliau seolah-olah sangat berkuasa dan boleh mengenepikan Taib dengan senang. Sekarang rakyat mahu lihat samada Najib ini bertelor ataupun tidak. Betulkah Najib akan dihormati oleh Taib dan PBB jika Najib meminta Taib meletakan jawatan untuk meyakinkan rakyat terutamanya di Semanjung yang beliau boleh ‘menokok dan mengurangkan’ dalam politik Sarawak?

Najib mesti ingat yang Taib nyata kuat dalam partinya kerana kesemua 35 calun PBB yang diturunkan beliau menang dalam pilihanraya itu, sedangkan Najib tidak sekuat mana dalam UMNO kerana ramai calun kita dri UMNO telah tersungkur bergelempangan dalam pilihanraya yang lalu? Takut-takut Taib akan berkata kepada Najib yang membawa makna, “you take care of your ailing party first before you poke your nose into my strong party. Please stay away from our affair and go and smoke cigar. Pergi main jauh-jauh sir. We are okay, and we have done extremely well here”.

Itulah bahayanya jika kita pandai-pandai menjanjikan orang ramai bila orang lain itu akan bersara. Rakyat sedang menunggu bila PM Najib akan melaksanakan janjinya yang satu ini.

Orang Sarawak tidak begitu kuat berjanji tentang persaraan Taib ini. Yang kuat memberikan janji ini ialah PM Najib. Kita tunggu! Bak kata perbilangan Inggeris, ‘seeing is believing’ -Aspan Alias

19 April 2011

Zairil kepada Mahathir: Usah berkata jika tiada yang bernas

Saya berasa amat kesal dan kecewa dengan kenyataan terbaru Mahathir Mohamad yang mendakwa bahawa parti DAP telah berjaya membawa politik perkauman kepada Sarawak. Tuduhan sedemikian adalah tidak bertanggungjawab dan tidak berasas sama sekali.

Sebaliknya, adalah sindiran-sindiran yang sebegitu rupa yang menjadi punca ketegangan antara kaum di Malaysia. Sebagai seorang bekas Perdana Menteri dan negarawan yang dihormati ramai, beliau sepatutnya lebih matang dan tidak mengapi-apikan tohmahan yang boleh memecah-belahkan rakyat.

Sebagai seorang yang telah terlibat secara terperinci dalam proses perancangan, perangkaan strategi dan pelaksanaan kempen DAP untuk Pilihanraya Negeri Sarawak baru-baru ini, saya boleh mengesahkan dengan tegasnya bahawa tiada sedikit pun unsur perkauman yang cuba dibangkitkan oleh parti kami.

Sepanjang kempen, isu-isu yang telah kami tekankan adalah seperti masalah pentadbiran, penyalahgunaan kuasa, rasuah yang berleluasa, polisi ekonomi yang tidak memanfaatkan rakyat, inflasi yang kian melambung dan kegagalan kerajaan untuk mengatasi masalah-masalah di atas.

Mungkin dalam pendapat Mahathir, hanya masyarakat Cina sahaja yang mengambil berat tentang isu-isu sedemikian? Bukankah itu satu penghinaan kepada rakyat Sarawak dan rakyat Malaysia secara umumnya?

Sebaliknya, pihak yang telah cuba menakut-nakutkan pengundi dengan isu-isu perkauman adalah parti-parti daripada BN seperti SUPP, PBB dan MCA.

Namun, rakyat Sarawak telah membuktikan kematangan mereka kerana tidak termakan umpan bersifat parokial seperti dakwaan bahawa "masyarakat Cina" akan kehilangan perwakilan dalam kerajaan jika wakil-wakil Cina daripada BN tidak berjaya dalam pilihanraya.

Seperti yang sudah sedia maklum, keputusan pilihanraya jelas menunjukkan bahawa rakyat Sarawak menolak sama sekali unsur-unsur politik perkauman dan sebaliknya inginkan wakil-wakil yang memperjuangkan keadilan dan kebenaran!

Tambahan pula, kenaikan undi yang diperolehi parti DAP bukan hanya daripada satu kaum tertentu. Dalam kawasan-kawasan seperti Meradong, Dudong dan Kirudong, kejayaan kami adalah hasil tambahan undi kaum Dayak yang cukup memberangsangkan. Di Batu Kawah pula, kemenangan DAP di situ tidak mungkin akan berlaku tanpa undi-undi orang Melayu/Melanau yang telah meningkat dalam sokongannya terhadap DAP.

Hakikatnya, saya yakin bahawa Mahathir sedar dan memahami dinamik politik di negeri Sarawak dan juga di seluruh negara. Namun disebabkan motivasi politik, beliau memilih untuk memainkan sentimen sempit perkauman untuk menjaga kepentingan BN. Sekali lagi, rakyat boleh melihat dengan sendiri bagaimana pemimpin-pemimpin BN akan menggunakan taktik pecah dan perintah untuk mengekalkan kuasa mereka.

Sebagai pengakhir kata, saya ingin mencadangkan satu pepatah bahasa Inggeris: if you have nothing good to say, say nothing at all. Jika anda tidak mempunyai apa-apa yang bernas untuk dikatakan, usahlah meluahkan walau sekata.

*Kenyataan media oleh Zairil Khir Johari (gambar kanan) selaku Setiausaha Politik kepada Lim Guan Eng (Setiausaha Agung DAP).

Siapa bersalah - kita kah atau orang lain?

Siapa bersalah - kita kah atau orang lain?...bhg 1
Oleh: Aspan Alias

Utusan Malaysia menyarankan supaya jangan dipedulikan kaum Cina kerana tidak menyokong BN dalam mana-mana pilihanraya akhir-akhir ini. Betul kah dan bijakkah saranan itu? Apa kah yang boleh kita dapat dengan menyarankan seruan yang bersifat perkauman itu? Kalau kita tidak mendapat penghormatan dari kaum Cina, apakah kesilapan kita sebenarnya? Sudahkah kita kaji dan melakukan ‘soul searching’ kenapa keadaan sebegini berlaku?

Kalau dahulu kaum Cina memberikan kita sokongan yang sangat kuat kenapa sekarang mereka tidak lagi memberikan dukongan seperti yang pernah mereka berikan mereka dahulu? Adakah itu kesilapan mereka atau kesilapan itu datangnya dari kita sendiri? ‘There must be a cause for a cause’. Mesti ada sebab yang besar kenapa kita sudah kehilangan sokongan dari mereka.

Ugutan dari Utusan baru-baru ini bukannya perkara baru. UMNO sendiri sewaktu keadaan lemah menggunakan isu perkauman untuk mendapatkan sokongan kembali orang Melayu. Kalau saya kaji dari komen yang saya dapati melalui blog saya ini, saya banyak mendapat komen rasis yang datangnya dari penyokong BN, seolah-olah negara ini hanya orang Melayu yang punya.

Jika dahulu Cina mengakui yang orang Melayu merupakan kaum pribumi yang mesti dibantu semasa DEB dahulu kenapa sekarang mereka sudah tidak lagi menghayatinya? Kalau dahulu kaum Cina mengakui yang meningkatkan penyertaan Bumiputra di dalam bidang ‘commerce’ dan ‘industry’ merupakan tanggungjawab bersama untuk mempastikan kita mencapai ‘natinal unity’ kenapa mereka tidak lagi mempunyai semangat itu?

Elok kita buat olahan bagaimana semasa pemerintahan 3 PM negara yang pertama dahulu kesatuan di antara kaum lebih baik dari keadaan selepas itu. Kita tidak boleh hanya menjerit dan memaki mana-mana pihak tanpa mengambil tanggungjawab terhadap sebahagian dari kesalahan atau kesilapan itu. Ini adalah isu keyakinan terhadap kepimpinan dan negara yang pada asasnya adalah kepimpinan Melayu.

Asas penubuhan Perikatan dan selepas itu BN semua parti yang mewakili semua kaum berada di dalam komponen itu. Asasnya adalah untuk dipertanggungjawabkan kepada parti-parti yang mewakili kaum-kaum itu untuk menarik sokongan terhadap BN melalui sokongan kaum mereka terhadap parti mereka. Kaum Cina mempunyai MCA dan Gerakan di dalamnya da India diwkili oleh MIC. BN Sarawak kaum Cina diwakili oleh SUPP dan Bumiputra Sarawak diwakili oeh PBB.

Di anatara kaum-kaum Bumiputra Sarawak dulu ada PBDS yang mewakili kaum Dayak dan ada parti-parti yang mewakili kaum Iban dan sebagainya. Malah semua kaum diwakii di dalam komponen BN itu dan itulah kekuatan yang di alami oleh BN selama ini dan komponen itu menjadi komponen yang kuat.

Tetapi oleh kerana kelalaian pimpinan BN terutamanya parti yang menunjangi BN itu, iaitu UMNO (Melayu) itu sudah sampai ketahap kufur nikmat yang tidak dapat disorokan lagi maka secara beransur-ansur keyakinan rakyat berbilang kaum terhadap UMNO, MCA dan PBB dan yang lain mula terhakis.

Kekuatan BN semasa dulu adalah di dasarkan kepada kejujuran dan ketelusan untuk menjaga rakyat yang berbilang kaum dan inginkan pembelaan itu. Rakyat tidak mempersoalkan tentang keluhuran komponen itu diwujudkan dan rakyat faham bahawa semua pemimpin semasa itu merupakan pemimpin yang menumpukan kepada pembangunan rakyat dan negara bersama dengan niat untuk mencapai penyatuan kaum yang berbagai.

Kerajaan BN dan rakyat faham dan berkeyakinan terhadap kepimpinan semua ketua-ketua parti dan pemimpin-pemimpin ini tidak banyak dipersoalkan oleh ahli-ahli yang menganggotainya.

Apabila semangat untuk menumpukan sepenuhnya kepada rakyat sudah terhakis maka rakyat pun merasakan mereka sudah tidak lagi menjadi penting kepada kerajaan dan pimpinan yang ada. Segaka dasar-dasar yang cantik-cantik tinggal sebagai dasar sahaja tanpa perlaksanaan yang betul. Segala keputusan yang penting-penting hanya dibuat secara unilateral oleh pihak yang memerintah dan meminta rakyat menerimanya bulat-bulat.

Segala keluhan rakyat tidak sampai kepengetahuan pucuk pimpinan kerana pimpinan yang di peringkat pertengahan tidak ada kepimpinan dan takut untuk menyuarakannya kepada pimpina yang tertinggi. Sejak 3 dekad yang lalu kerajaan hanya memusatkan pembangunan fisikal yang tidak banyak memberikan keuntungan secara direct kepada rakyat yang ramai. Pimpinan berpendirian yang pembangunan negara (nation building) itu hanya pembangunan fisikal dan ekonomi semata-mata.

Kita lupa yang pembangunan fisikal itu hanyalah merupakan sebahagian kecil dari ‘ingredient’ untuk pembangunan negara (nation building) itu. Itulah kita dapati sekarang ini yang pembangunan yang ‘lop-sided’ ini telah membawa padah kepada negara terutamanya terhadap matlamat utama kita, iaitu pencapaian penyatuan rakyat dan kaum itu tadi.

Pimpinan kita telah mengambil kebaikan dan sifat ‘senang berunding’ rakyat berbilang kaum ini sebagai kelemahan rakyat yang boleh diperlakukan apa sahaja terhadap mereka. Perasaan tidak senang hati ini bukan sahaja di alami oleh orang Cina tetapi juga di alami oleh orang-orang Melayu.

Orang Cina merasakan parti mereka MCA dan Gerakkan di Semenanjung ini tidak lagi sebuah parti yang baik kerana terlalu banyak perkara-perkara yang tidak menyenangkan mereka. Meeka pun berpecah belah di antara mereka. Tetapi oleh kerana orang Cina ini merupaka satu kaum yang realistic dan praktikal maka mereka bertindak untuk bersatu di luar MCA dan Gerakkan dan mereka memilih untuk bersatu di dalam DAP.

Orng Melayu pula merasakan UMNO sudah tidak lagi seperti UMNO yang dahulu maka mereka bertindak untuk bersatu di luar UMNO dan memilih PAS dan sebahagiannya menyertai PKR. Ramai di kalangan orang Melayu merasakan amat susahuntuk bersatu di dalam UMNO kerana tidak tahan dengan budaya baru anutan pimpinan UMNO dan setengah ahli-ahlinya.

Mereka menganggap UMNO tidak lagi parti nationalis yang menyebabkan mereka menyertainya dahulu, tetapi UMNO sudah menjadi parti kapitalis yang seolah-olah parti untuk ‘the rich and the famous’ semata-mata. UMNO sudah dipersepsikan oleh rakyat sebagai parti taukey-taukey sahaja….tidak ada lagi kemelayuan dan semangat nationalis di dalamnya.

Sekarang ini dari segi teknikalnya UMNO sudah mati kerana di cawangan-cawangan parti ini tidak ada lagi kegiatan kepartian yang berjalan. Jika di peringkat akar umbi sudah tidak berfungsi dan seolah-olah sudah mati bagaimana ianya boleh menyuburkan dan merendangkan pohonnya? Kita perlu ingat cawangan-cawangan UMNO sekarang ini tidak ada langsung kegiatan untuk menunjukan kehaziran mereka kepada rakyat ramai. Bagaimanakah mereka hendak menjalankan tugas dengan baik di peti-peti undi semasa pilihanraya nanti?

Sebaleknya rakyat lebih nampak kehaziran parti-parti pembangkang yang tidak putus-putus mendekati rakyat di kampong-kampong. Tetapi kita sentiasa mengambil sikap negatif. Apabila rakyat lebih hampir dengan parti-parti lawan kita kita mula menuduh kita difitnah dan sebagainya dan tidak pula senang hati dengan sokongan parti lawan. Pemimpin-pemimpin di cawangan-cawangan merasakan sokongan di dalam pilihanraya itu hanya untuk UMNO dan BN sahaja dan parti-parti lain tidak berhak untuk mendapatkan sokongan itu.

Pemimpin-pemimpin UMNO di Bahagaian-Bahagian dan cawangan-cawangan hanya perlu memeluk tubuh dan mendapat sokongan rakyat secara otomatik…betulkah cara itu?

Siapa yang bersalah - kita atau orang lain? - bhg 2 (akhir)

Banyak kali saya menulis tentang masalah yang sebenarnya dihadapi oleh UMNO parti yang menunjangi BN. Sebagaimana yang saya sebut semalam UMNO di peringkat akar umbi dari segi teknikalnya telah mati dan tidak berfungsi. Kenapa keadaan jadi begini saya mempunyai pandangan dan telah pun saya tulis agak kerap kali dalam isu ini.

Kekuatan UMNO di peringkat akar umbi dahulu bukannya hidup dengan sendirinya. Kekuatannya letak di atas kesungguhan pemimpin-pemimpin cawangan melaksanakan tugas dan tanggungjawab mendekati rakyat. Pemimpin-pemimpin di peringkat cawangan mendapat galakan dari barisan pimpinan Bahagian-Bahagian dan kerjasama di antara pimpinan Bahagian sesungguhnya amat rapat.

Cawangan-cawangan mengadakan berbagai-bagai aktiviti parti yang melibatkan ahli-ahli dan orang ramai di cawangan dan kariah masing-masing. Tetapi semuanya itu sudah menjadi sejarah kerana cawangan-cawangan hanya mempunyai satu aktiviti dalam setahun; iaitu untuk mengadakan mesyuarat agong cawangan. Itu pun lebih dar 60 peratus mesyuarat itu tidak mendapat korum yang cukup untuk mesyuarat itu. Bagaimana minit-minit mesyuarat ditulis sama-sama kita tahu bagaimana mereka lakukan. Itulah UMNO sekarang ini.

Oleh kerana UMNO menegah mana-mana ahli membawa kes perbalahannya ke mahkamah maka banyak di antara cawangan yang bermesyuarat tidak mencukupi korum itu di biarkan sahaja dan di anggap sebagai sah. Maka ketua-ketua cawangan tidak mengambil isu sah atau tidak sahnya cawangan di sisi undang-undang sebagai perkara penting.

Semuanya ini adalah hasil dari kepimpinan yang tidak ‘legitimate’. Ramai di antara pemimpin cawangan dan bahagian itu mendapat jawatan melalui kuasa wang ringgit. Apabila mereka yang mendapat jawatan dengan kuasa wang ringgit ini mereka menjadi pemimpin yang keliru.

Budaya mencari rezki dalam parti inilah yang menyebabkan sikap pemimpin-pemimpin cawangan hanya bergerak jika digerakan dengan wang ringgit. Jika hendak mengumpulkan ahli terpaksa menyewa bas dan kereta untuk membawa mereka ke tempat program parti itu dan sudah kemestian juga diberikan elaun untuk berada di tempat keramaian itu.

Penyakit dan budaya ini sudah tidak lagi dapat diperbaiki kerana budaya membeli undi dengan wang ringgit itu akhirnya membuahkan keadaan yang melemahkan parti. Ramai ketua-ketua bahagian yang rapat dengan saya mengakui yang mereka tidak dapat menggerakan kerja parti kerana semuanya itu memerlukan wang ringgit yang banyak. Setiap pergerakan mesti ditolak dan dikuatkan dengan wang. “Mati saya macam ni!” kata seorang ketua bahagian dari Selangor. “Semuanya duit, duit, duit” sambungnya lagi.

Oleh kerana permainan politik wang yang sudah tidak terkawal maka mereka ini jugalah yang memilih pemimpin-pemimpin di peringkat pusat yang juga bermain dengan wang ringgit. Ada setengah pemimpin memenangi jawatan MKT demgam berbelanja jutaan ringgit sedangkan mereka bukanlah jenis dan contoh yang baik untuk menduduki kerusi tertinggi yang menentu arah tuju serta dasar parti.

Sharil Samad yang boleh kita anggap mempunyai kepimpinan tidak berjaya menduduki MKT kerana tidak membeli undi-undi perwakilan. Saya pernah bertanya kepada beberapa orang perwakilan kenapa tidak memberikan Sharil undi sedangkan beliau adalah seorang tokoh yang baik dalam parti. Mereka menjawab, “Saya tak undi Sharil, sebab apabila bersalam dengan kami tapak tangannya licin saja bang!. Dia tak hulur, macam mana nak undi dia. Saya bagi undi kepada Azeeez Rahim sebab sampai juga sikit-sikit dia punya duit. Nak jadiperwakilan dulu bang banyak belanja keluar. Kenalah cari balek duit tu”

Bayangkan perwakilan boleh memilih Azeez Rahim dari Sharil. Bagaimana kita hendak ‘reconcile’ keadaan ini? Sampai bila pun kita tidak dapat nak memberikan rasionalnya kenapa perwakilan memilih Azeez dari Sharil. Jika saya menjadi perwakilan, walaupun saya tidak begitu setuju dengan Sharil, saya akan tetap mengundi beliau kerana beliau mempunyai kepimpinan yang terserlah, setidak-tidaknya beliau di terima rakyat di kawasannya Johor Baru.

Tetapi kepimpinan bukannya menjadi perhitungan perwakilan kita. Mereka hanya memberikan pertimbangan kepada siapa yang paling banyak ‘mengulurkan’ wang ringgit. Ada perwakilan yang telah dapat mengumpulkan kutipan dari mereka yang bertanding sehingga puluhan ribu ringgit jumlahnya. Maka inilah yang UMNO dapat dari budaya buruk yang sudah tertanam begitu lama ini.

Oleh kerana itu orang Melayu bertanya, “inikah jenis dan kualiti pemimpin yang hendak kita letakan kepercayaan untuk masa depan anak-anak dan cucu mereka?” Tetapi pimpinan UMNO tetap tidak menyedari masalh ini. Itulah sebabnya jika kalah pilihanraya orang Melayu yang ramai ini dipersalahkan, bukannya pemimpin yang tidak tulin tadi.

Jika benihnya tidak baik bagaimana hendak mendapat pohon yang baik dan berbuah dengan baik? Jika dari atas rasuah politik bermaharajalela bagaiman kita hendak mengharapkan pimpinan di bawah tidak rasuah? Makanan yang baik ialah makanan yang di masak sendiri bukannya makanan yang dibeli dari luar.

Apabila pemimpin-pemimpin rasuah tidak akan ada lagi keputusan yang baik yang datang dari pimpinan. Itulah formula yang tepat, Seperti pelajaran matematik, jika tidak diikuti formula yang betul jawapannya tidak akan betul.

Percayalah, rakyat sudah hilang keyakinan kerana tidak mempercayai ketelusan kepimpinan kita. Sakit hati mendengar komen seperti ini, tetapi apakan daya, yang benar itu tetap benar yang salah itu tetap salah. Tidak adil jika kita mendesak dan memaksa rakyat untuk menyokong kita. Kalau kita tidak mahu berkorban untuk menolak rasuah dan bermain politik wang itu. Jangan kita mengharapkan rakyat mahu mengorbankan masa depan anak-anak dan cucu-cucu mereka semata-mata untuk kita terus melakukan kesalahan moral dan jenayah terhadap mereka.

Kelemahan inilah yang dilihat dengan jelas oleh kaum lain, maka mereka sudah tidak lagi menghormati kita. Mereka tidak percaya lagi yang kita mampu memperbaiki diri kita lagi. Pada pandangan mereka kita sudah terlalu jauh menyimpang yang tidak mungkin berpatah balik. Kita tidak boleh mengharapkan bangsa lain boleh dipujuk dengan retorik seperti bangsa kita.

Malahan ramai di antara orang Melayu pun sudah tidak lagi termakan dengan retorik pembangunan dan bermacam pelan pembangunan yang di umumkan pemimpin kita. Ramai di antara cerdik pandai Melayu telah berpindah haluan dengan menyokong PAS kerana mereka sudah jemu dengan kesalahan yang tidak kunyung diperbaiki.

Rakyat sedar yang segala pelan mega pembangunan itu akhirnya membebankan mereka dengan peningkatan kos kehidupan yang sekarang pun sudah tidak mampu ditahan oleh rakyat yang ramai.

Rakyat sedang dalam keperitan. Mereka bukannya buta mata. Mereka bertanya kenapa seorang yang miskin, apabila mendapat jawatan politik itu dengan sekelip mata manjadi manusia yang kaya-raya.

Kita tidak payah meminta rakyat memberikan bukti rasuah itu, kerana rakyat tahu apa yang dilakukan mereka. “We know what they did last summer” kata seorang kenalan yang begitu serius membahaskan isu kepimpinan ini.

Saya tidak memerlukan sesiapa percaya dengan pandangan ini. Hanya saya berharap sesiapa yang tidak bersetuju itu hanya mengingati apa yang saya kata ini. Suatu hari akan sampai bukti kebenarannya. Ia akan sampai, kalau tidak cepat, lambat. Sampai tetap sampai. Insyaallah.

PKR: POLITIK CANTAS

Sarawak 2011: Penilaian Semula #2

Mengapa PKR hanya mampu menang 3 dari 49 kerusi yang ditandingi?

Oleh: MSK

Awal bulan March 2010, masa tu Fuziah Salleh masih lagi menjadi Pengarah Pilihanraya PKR, aku diminta untuk membantu PKR Sarawak membuat persediaan menghadapi PRN Sarawak. Team kami hanya bertiga. Hj. Ismail sebagai Pengarah Operasi, Kak Aishah Lamsah sebagai Pengarah Gerakkerja dan aku dari Unit Data.

Sebulan sebelum berlepas, Fuziah Salleh meneyerahkan kat aku Daftar Pemilih Sarawak yang terbaru pada masa itu. (Setakat Disember 2009). Itu saja modal aku kalau nak buka temberang. Pasal politik PKR Sarawak, aku tak tau. Dan aku tak mau tau. Aku bukan buat kerja untuk individu, tetapi untuk parti.

Prinsip aku ialah…kalau nak menang perlu ada kekuatan diri, bukan diatas kelemahan orang lain atau menumpang kekuatan orang lain. Kalau di Semenanjung, PKR boleh menumpang kekuatan jentera Pas, tapi di Sarawak…Pas pun lemah. Dan bila tiba di Kuching, aku dapati..PKR Sarawak lebih teruk dari yang aku jangkakan.

PKR Sarawak mempunyai ramai pemimpin yang professional, tapi mereka ini terpaksa tunduk kepada warlord yang terdapat di Sarawak. PKR Sarawak berpecah kepada 4 kem.
Pertama kem Haji Baha (Calon Tupong). Kedua, kem Dominique Ng.(Padungan) Ketiga kem Abang Zul (Saribas) dan keempat, warlord Iban yang masing-masing mahu jadi taiko. Itu sebabnya mengapa Baru Bian dipilih menjadi Pengerusi PKR Sarawak walaupun dia dari minoriti Orang Ulu.

Hari pertama bengkel, hanya dihadiri oleh orang-orang dari kem Haji Baha dan kem Iban. Baru Bian juga ada disana. Dan satu perkara yang menarik bagi aku ialah, mereka memperkenalkan diri sebagai bakal Calon. Fuiyo!!
Serius bro!! Kerusi tu depa punya!!

Aku tanya kat depa, macam mana kalau mereka tidak terpilih sebagai calon dalam PRN nanti? Depa jawab depa akan tetap jadi calon. Kalau tak dapat jadi calon PKR, depa akan jadi Calon Bebas.

So, bagi kepimpinanan PKR Sarawak, wala’ kepada parti adalah perkara terakhir. Dan mereka telah buktikan!!

Ramai dari pemimpin PKR Sarawak dalah dari SNAP ataupun yang kena reject dari PBB. Oleh kerana mereka ini melompat dari SNAP masuk PKR, mereka tidak dipanggil ‘katak’.
Haji Ismail memberikan taklimat tentang jentera dan strategi manakala Kak Aishah menerangkan tentang gerakkerja yang perlu dibuat. Bila tiba giliran aku, aku menerangkan tentang bagaimana hendak mengenali pengundi. Simple saja.

Aku tak ada persediaan yang perlu dibuat lebih awal. Aku cuma bawa software dan selebihnya dibuat secara impromptu. Dan hari itu aku ambil DUN Ba’ Kelalan sebagai contoh untuk mengisi slot aku yang dipanggil ‘Step-by-Step to Win An Election’. Dan aku minta Baru Bian membantu aku, sebab itu kawasan dia.

Soalan pertama: “Do you want to win?” Kalau jawapannya ‘Yes”, aku teruskan. Kalau setakat nak meningkatkan undi…nak berdakwah…dan menegakkan demokrasi…go to hell. To contest is to win. Kalau masuk bertanding dan mengharapkan kekalahan, go to hell.
Kemudian perkara kedua; Memahami gelanggang pertarungan. Kalau nak bertanding, tapi nama kampung pun tak tau. Nama rumah panjang pun tak tau, itu untuk calun payung terjun. Nak menang..lambung buah dadu. Tapi kalau nak jadi wakil rakyat, kena faham segenap pelusuk kawasan, kenal setiap Tuai Rumah, dan kenal setiap pengundi. Ini Sarawak, bukan Petaling Jaya.

Aku tak pernah pergi Ba’ Kelalan, tapi aku ada data siapa dan berapa pengundi baru di Bario, Semadoh atau Sukang. Berapa ramai pengundi muda bawah 40 tahun di rumah panjang di Long Sebangang. Aku tau nama mereka, aku tau tarikh lahir mereka. Yang diperlukan hanyalah bagi petugas parti pergi berjumpa mereka. Dan jangan tunggu bila dah pilihanraya baru nak buat kerja ni.

Dan tahniah kepada Paul Bian, pengurus kempen Baru Bian. Aku tau dia buat kerja sebab dia terus menghubungi aku selepas bengkel. Dan itu sebabnya mengapa aku begitu yakin PKR boleh menang di Ba’ Kelalan sebab depa buat kerja.

Sebelah malam, aku dijemput oleh Team Dominique Ng ke rumahnya. Ada kenduri. Dan kami pun pergi walaupun Haji Baha marah. Haji Baha tak bagi kami berbaik-baik dengan Dominique. Esok paginya, gambar kami keluar dalam suratkhabar. Yang tu pun jadi modal politik untuk kepimpinan PKR Sarawak!! Teruk Fuziah kena marah.

Perempuan comel yang berdiri ditengah-tengah itu ialah Zulhaidah, calon PKR Lambir. So, Dominique juga punya kekuatan sendiri. Apabila Dominique disingkir dari Padungan, bukan Padungan saja yang terkesan, tetapi merebak hingga ke Sibu dan Miri. Itu sebabnya mengapa aku tak menaruh harapan bagi kawasan bercampur yang ditandingi PKR, sebab ramai yang kecewa bila Dominique disingkir. Dan Dominique sendiri adalah contoh mengapa aku kata tidak ada orang PKR Sarawak yang sedia wala’ kepada parti.

Penyingkiran Dominique ada kaitan dengan hubungan Haji Baha dengan Azmin. Tambahan pula Dominique tidak menyokong Azmin semasa Pemilihan PKR 2010. Dan politik Azmin ialah dia akan mencantas sesiapa saja yang tidak menyokongnya. Macam politik Umno.
Keesokan harinya, hari kedua bengkel. Hari ini, kem warlord Iban pula dan kem See Chee How. Sebelum bengkel bermula, aku diberitahu, ada SB dalam bengkel. Rupa-rupanya, orang yang dikatakan SB itu juga adalah pemimpin Cabang. Dan dalam PRN yang baru selesai, dia bertanding atas tiket PKR. ha.ha.Orang yang dikatakan SB itu ialah Dr. John Brian Anthony (calon Meluan)


Aku tak heran, sebab aku sendiri pun ada yang kata SB…ejen Umno.
Hari kedua, aku pilih DUN Krian sebagai contoh bagaimana nak menang pilihanraya. Aku pilih DUN Krian sebab Ketua Cabangnya bersungguh-sungguh nak menang. Sampai jumpa aku kat hotel minta aku gunakan DUN Krian sebagai model. ( Ketua Cabang ini tak tau kemana hilangnya, mungkin tewas dalam Pemilihan 2010.)

DUN Krian bukanlah DUN favourite. Kalau ikut senarai DUN tumpuan, Krian jatuh nombor 18. dan kalau Krian boleh menang, DUN lain juga ada harapan untuk menang..tapi yang betul-betul buat kerja hanyalah Ali Biju. Ali Biju buat kerja dilapangan, itu sebab aku tak tau. Dan dia menang besar di Krian sebab dia buat kerja.

Dalam perjalanan balik ke KL, Hj. Ismail tanya aku. “Ada peluang tak menang di Sarawak?”. Aku kata, “Kalau menang lagi susah. Belum menang pun dah bergaduh, macam mana kalau menang nanti?”
Selepas Pemilihan PKR 2010, selepas Azmin menang sebagai Timbalan Presiden, Fuziah Salleh disingkir dari Pengarah Pilihanraya. Dan bila Azmin mengambil alih tugas Fuziah untuk PRN Sarawak, Azmin melakukan lebih banyak blunder.

Aku tau, kalau aku tulis benda ni sebelum PRN Sarawak…orang akan kata aku nak sabotaj PKR. Dah tentu aku kena kutuk macam Raja Petra. Dan bila aku tulis selepas PKR tewas teruk di Sarawak, mesti ada orang kata “aaahhhh…sour grapes”.
esok aku sambung……..


Betul ka SNAP ejen Umno?

Siapa George anak Lagong…Calon Bebas yang menang di Pelagus

Pasca-PRU Sarawak: Hubungan ‘mesra renggang’ Putrajaya-Kuching?

KUALA LUMPUR, 19 April — Isu peralihan kepimpinan yang menjadi bahan kempen dan langkah Tan Sri Abdul Taib Mahmud dengan “tergesa-gesa” mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sarawak dilihat akan mencetuskan hubungan pascapilihan raya negeri “mesra renggang” antara Putrajaya dan kerajaan negeri itu, kata beberapa penganalisis.

Malah penganalisis politik melihat tindakan Taib mengangkat sumpah dengan segera selepas Barisan Nasional (BN) diisytiharkan memenangi pilihan raya negeri Sarawak kerana ingin “menempelak” Datuk Seri Najib Razak selaku Pengerusi BN dan Perdana Menteri.

“Ya . . . ya . . . beliau mahu tunjukkan beliau masih layak dan tengok keputusan beliau masih layak dan beliau masih boleh jadi ketua menteri,” kata Prof Dr Ahmad Nidzammuddin Sulaiman.

“Pada pandangan saya, beliau cuba menempelak dan menunjukkan kepada Perdana Menteri bahawa beliau masih mendapat sokongan dua pertiga, sokongan masih tinggi dan layak untuk menjadi ketua menteri,” katanya kepada The Malaysian Insider.

BN memperoleh 55 kerusi iaitu lebih dua pertiga walaupun mengalami kemerosotan sebanyak tujuh berbanding keputusan 2006.

Malah, parti pimpinan Taib iaitu Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) menang di kesemua 35 yang ditandingi iaitu kemenangan 100 peratus berbanding parti-parti lain.

Kata beliau, kemungkinan krisis antara Putrajaya dan kerajaan negeri Sarawak akan berterusan sekiranya Taib memutuskan untuk tidakberundur — walaupun sebelum ini diperkatana peralihan kuasa akan berlaku.

Malah Taib telah berjanji akan berundur “sekitar pertengahan penggal ini” dan akan menggunakan kesempatan sebelum bersara itu untuk membentuk kepimpinan barisan kepimpinan baru yang mantap.

“Ia (krisis) boleh terjadi, namun ia bergantung kepada rundingan yang akan dibuat selepas ini. Mungkin hubungan akan terjejas jika Taib masih berkeras untuk tidak berundur.

“Mungkin kalau dia (Taib) secara tiba-tiba cakap tidak mahu berundur atau buat-buat lupa akan janjinya, namun tindakan dia mengangkat sumpah itu menunjukkan dia tidak mengambil berat terhadap keprihatinan Perdana Menteri,” kata Ahmad Nidzammuddin.

Jelas beliau, Najib selaku Pengerusi BN juga tidak boleh terlalu berkeras mendesak Taib agar berundur kerana ia boleh menyumbang kepada perpecahan parti itu.

“Perdana Menteri tidak boleh paksa sangat. Jadi kena bermain cara selamat supaya tidak wujudkan keadaan yang bahaya kepada BN sebab Taib bukan dari Umno . . . dia dari PBB sebab itu dia berani (melawan).

“PBB adalah komponen BN yangkuat, kalau Najib masih desak dan paksa nanti dibuatnya PBB keluar habislah BN sebab itu Najib tak boleh berkeras sangat dengan Taib.

“Sebab itu, Najib terpaksa akur dengan keputusan itu. Kalau Taib kata tidak mahu, maka Najib kena ikut dan terpaksa tunggu keputusan Taib nanti,” katanya.

Ahmad Nidzammuddin juga tidak menolak tindakan Taib mengangkat sumpah dengan segera selepas BN menang dua pertiga kerana “bimbang” tidak akan dilantik memegang jawatan itu lagi.

Kabinet kerajaan negeri dibentuk semalam dan majlis angkat sumpah diadakan dengan lapan anggota sedia ada dikekalkan.

“Itu tak dapat pastikan (angkat sumpah segera), mungkin ada perundingan untuk desak melantik ketua menteri baru, dia (Taib) mungkin sudah dapat rasa tekanan itu dan malam itu juga dia terus minta untuk angkat sumpah segera.

“Ini bermakna dia membayangkan kalau dia lambat mungkin akan ada perundingan pihak tertentu untuk orang lain dilantik menjadi ketua menteri yang baru . . . sebab itu dia cepat-cepat angkat sumpah, dia bimbang akan ada orang lain akan ambil alih jawatan itu.

“Mungkin dia juga bimbang pihak atasan akan pujuk atau desak dia agar undur diri sebab itu dia desak untuk angkat sumpah pada malam itu juga,” katanya.

Kata pensyarah kanan dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), keputusan Taib itu menyebabkan banyak pihak termasuk BN “terkejut” kerana tidak menyangka angkat sumpah dibuat pada malam keputusan pilihan raya — ketika wakil rakyat dan jentera pilihan raya menyambut kemenangan di kawasan masing-masing.

“Ramai orang yang tertanya-tanya kenapa mesti buat pada malam itu? Orang tengah sibuk di kawasan masing-masing tapi dia boleh cepat angkat sumpah pula,” katanya lagi.

“Mengikut undang-undang dia boleh angkat sumpah tapi dari sokongan parti beliau harus faham . . . masa beliau sudah terlalu lama, beliau patut beri peluang kepada muka baru, zaman beliau sudah berlalu,” katanya.

Tambah beliau, langkah Taib itu akan memberikan impak kepada BN terutamanya dalam menghadapi pilihan raya umum ke-13.

“Saya ada dengar tentang betapa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mahu dia berundur kerana beliau (Najib) memikirkan tentang kepentingan Sarawak yang mana rakyat suka dapat ketua menteri yang baru, macam satu masalah kalau tak nak berundur.

“Jadi Perdana Menteri dalam keadaan serba salah, keadaan beliau (Taib) itu sepatutnya sudah berundur, BN dapat menang dua pertiga pun kerana bantuan kerajaan pusat,” katanya.

Tegas Ahmad Nidzammuddin, langkah Taib itu juga akan menyebabkan beliau menjadi liabiliti kepada BN.

Justeru, beliau berkata Taib perlu memberikan tarikh bila akan berundur daripada jawatan itu.

“Bila tak bagi masa orang ragu-ragu, berapa kali cakap akan berundur tapi tidak, Perdana Menteri nak berundur demi menyelamatkan BN supaya beliau tak jadi liabilti dan untuk juga hadapi pilihan raya umum.

“BN masih berasa bimbang akan pilihan raya umum ke-13 di Sarawak nanti, jadi beliau perlu berikan tarikh bila akan berundur supaya ia akan menyakinkan orang ramai,” katanya.

Isu peralihan kuasa kepimpinan Taib, yang mengetuai negeri itu sejak 1981 menjadi bahan kempen dalam pilihan raya negeri Sarawak kali ke-10 yang berakhir Sabtu lalu.

Malah Pakatan Rakyat menggesa Taib mengumumkan pelan peralihan iaitu penggantinya dan tarikh ia akan dikuatkuasakan.

Selain itu, Najib juga telah mengumumkan peralihan kuasa akan dilaksanakan dalam waktu terdekat selepas pilihan raya negeri itu, namun Taib menegaskan hanya akan berundur beberapa tahun lagi.

Pendapat Ahmad Nidzammuddin itu disokong Prof Madya Dr Ghazali Mahyuddin sambil menambah, adalah wajar Taib memberikan satu tarikh yang tepat untuk beliau berundur.

“Orang akan lihat janji kata akan bersara, beliau (Taib) tak ada pilihan selain kotakan janji kalau tidak akan beri kesan kepada BN nanti . . . isu Taib sangat beri kesan kalau tak letak jawatan seperti yang dijanjikan.

“Saya ingat ia penting kotakan janji, kata akan letak jawatan jadi beliau kena kotakan janji, sama ada letak jawatan atau tidak... jika tidak ia akan beri kesan dan jadi liabiliti kepada BN nanti,” katanya.

Jelas Ghazali, beliau juga percaya tindakan Taib itu dibuat kerana kemungkinan akan ada calon lain yang lebih berkelayakan untuk memegang jawatan ketua menteri bagi menggantikannya.

“Ia agak luar biasa sebab seolah-olah tak sempat nak tunggu esok, kemungkinan ada calon lain dan ada desakan orang lain akan jadi ketua menteri.

“Apa yang dilakukan agak luar biasa kerana nak kata BN dan Pakatan Rakyat 50-50 tidak, sudah pasti BN pegang teraju pemerintahan . . . jadi tidak perlu nak gesa-gesa, mungkin ada calon lain sebelum itu berlaku segera dilantik sebagai ketua menteri,” katanya.

Bagaimanapun Profesor Madya Dr Samsul Adabi Mamat berkata peralihan kuasa itu akan dibuat selepas Taib membentuk Kabinet dalam kerajaan negeri Sarawak.

“Dia akan buat peralihan kuasa maksudnya selepas bentuk Kabinet baru akan buat peralihan kuasa.

“Peralihan kuasa itu akan berlaku cuma akan bentuk Kabinet dulu, siapa pengganti akan buat selepas ini, tindakan itu (angkat sumpah) adalah satu tindakan yang betul,” katanya.

Ini kerana jelas Samsul Adabi, Taib adalah individu yang layak untuk mengangkat sumpah sebagai ketua menteri ekoran kejayaan PBB memenangai kesemua 35 kerusi yang ditanding parti.

Malah, sebagai Presiden PBB, kata beliau Taib adalah individu yang tepat dipilih sebagai ketua menteri sebelum sebarang peralihan kuasa dibuat.

“Pertama dari segi kesegeraan angkat sumpah itu diutamakan untuk bentuk kerajaan dan dia masih mengetuai kerajaan negeri kerana parti dia menang semua kerusi berbanding parti lain dalam BN.

“Jadi peralihan kuasa itu akan berlaku selepas Kabinet baru dibentuk bukan selepas dia menang,” katanya -TMI

PRN Sarawak: Najib harus panik, tapi PAS...

Sesungguhnya, matlamat Pakatan Rakyat untuk menafikan majoriti dua pertiga Barisan Nasional gagal pada malam 16 April 2011. Namun demikian, seandainya ditelitikan keputusan PRN Sarawak, Pengerusi BN Najib Razak seharusnya berasa lebih tertekan dan panik, lebih-lebih lagi apabila statistik menunjukkan bahawa BN hanya memperolehi 55% undi popular.

Demikianlah komentar daripada AJK Pusat PAS, Dzulkefly Ahmad (gambar kiri)ketika dihubungi MerdekaReview untuk mengulas keputusan PRN Sarawak. Secara lebih terperinci, dua etnik besar, iaitu kaum Cina dan Iban memberi isyarat kepada BN bahawa mereka berpotensi untuk mencetuskan perubahan yang lebih besar dalam PRU yang akan datang, kata Dzulkefly Ahmad.

Dengan segala yang berlaku, beliau yakin bahawa rakyat lebih bersedia untuk memberi ruang kepada pembangkang dalam pertandingan kerusi parlimen menjelang PRU ke-13, lantas beliau meramalkan bahawa Najib tidak akan mengadakan PRU ke-13 dalam tahun ini. Jikalau inilah situasinya, maka PR bakal mempunyai masa dan ruang yang lebih, malah peluang yang lebih cerah dalam gandingan PAS, DAP dan PKR untuk melakukan pecutan, katanya.

Komitmen pimpinan DAP mengundang kemenangan

Ahli parlimen Kuala Selangor ini juga mengambil kesempatan untuk mengucapkan tahniah kepada rakan partinya, DAP yang memenangi 12 daripada 15 kerusi yang dipertandingkan. Sungguhpun sesetengah menganggap DAP bertanding di kawasan bandar, yang sudah menunjukkan kecenderungan untuk menyokong PR, namun Dzulkefly Ahmad menganggap jentera penerangan DAP cukup hebat - dengan banner, billboard, poster, aktiviti lawatan dan sebagainya yang cukup menarik.

Keputusan PRN Sarawak 2011 sebenarnya sejajar dengan keupayaan parti komponen yang berkempen dengan pendekatan sendiri, hampir secara terpisah. Beliau mengakui, DAP menumpaskan SUPP dengan kekuatan parti tersebut yang sudah 30 tahun bertapak di bumi kenyalang, selain sokongan daripada masyarakat Cina di bandar.

Lebih penting, pimpinan tertinggi DAP dilihat begitu komited untuk berkempen sepanjang PRN Sarawak. Dzulkefly sendiri melalui Stutong, Kuching pada malam 15 April, terkagum dengan perhimpunan puluhan ribu orang di situ - seolah-olah pesta yang besar. "DAP mendapat sentuhan terbaiknya," kata Dzulkefly Ahmad.

Bagaimana pula "sentuhan PAS"? Persoalan menyusul kemudian, diajukan kepada Dzulkefly Ahmad - mengapa PAS gagal "memanfaatkan" sentimen "Undur Taib" untuk memenangkan kerusi bagi partinya?

Beliau terpaksa menjawab dengan cukup berwaspada. Malah sebelum ini apabila beliau menyatakan kekaguman diri terhadap komitmen pimpinan DAP, beliau juga berdepan dengan soalan sebaliknya, iaitu "sejauh mana pula komitmen pimpinan PAS"?

PAS gagal tampil sebagai sebahagian daripada PR


Dzulkefly terpaksa berdepan dengan kekalahan partinya. "PAS dalam penampilan ketiga dalam PRN Sarawak mencari-cari sentuhannya. Pada saya, ...gagal digarap dengan baik, sedikit sebanyak oleh PAS, atau dengan kata lain gagal menampilkan partinya sebagai sebahagian daripada Pakatan Rakyat dan agenda perubahan Pakatan Rakyat."

Ia berdasarkan pengalaman dirinya. Seorang kawan adik iparnya yang bekerja di Sarawak, pro-pembangkang dalam pendirian politiknya berkata, beliau gagal mencari logo DAP atau PKR dalam kertas undi di kawasan PAS bertanding, maka beliau akhirnya memangkah dacing (Barisan Nasional).

Mesej di sebaliknya, "PAS gagal menampilkan dirinya sebagai parti yang sinonim dengan DAP dan PKR. Itu bermaksud, PAS gagal memberi mesej yang jelas kepada pengundi bahawa sokongan terhadap PAS adalah bersamaan sokongan terhadap DAP mahupun PKR."

PAS bertanding di lima kawasan, iaitu Tanjung Datu, Beting Maro, Muara Tuang, Sebuyau dan Sadong Jaya. Selain Beting Maro menunjukkan "kemajuan" dengan perbezaan 391 undi (berbanding 896 undi pada tahun 2006), PAS tewas di Muara Tuang dengan perbezaan 7,843 undi dan Tanjung Datu dengan perbezaan 3,216 undi. Apa yang menarik, kedua-dua DUN Muara Tuang dan Tanjung Datu mempunyai populasi kira-kira 50% daripada kaum Cina dan Iban.

MerdekaReview dimaklumkan bahawa pemimpin DAP tidak diundang untuk berceramah di kawasan Muara Tuang dan Tanjung Datu. Dzulkefly Ahmad kelihatan sukar untuk mempertahankan keadaan sebegitu, cuba membela partinya dengan berkata "tempoh kempen yang terlalu singkat".

Strategi berperang sering disesuaikan dengan keadaan yang sebenar. Maka persoalannya, dengan tempoh kempen selama 10 hari, apakah mesej yang dibawa oleh PAS di Sarawak untuk mengolah sokongan rakyat? Apakah pendekatan "berdakwah" sebagaimana yang dilakukan di Semenajung itu strategi yang tepat untuk menghadapi pertarungan 10 hari?

Dzulkefly terpaksa mengakui, "Mesejnya kurang jelas untuk menonjolkan PAS bersepakat dengan PKR dan DAP." Jelas, beliau enggan secara terbuka mengkritik partinya dalam media, hanya memberi jawapan "mungkin lebih baik jika kami tumpu dengan agenda perubahan bersama Pakatan Rakyat, isu tumbangkan Taib Mahmud...yang lebih mudah untuk diterima masyarakat tempatan dalam masa yang singkat."

Bagaimanapun, Dzulkefly Ahmad menganggap jentera PAS telah bekerja bersungguh-sungguh, dan tidak harus dipersalahkan berikutan kekalahan tersebut. Beliau kekal optimis, melihat kemajuan yang tercapai di Beting Maro, mengharapkan PR untuk mengisi ruang yang sedia ada untuk menumbangkan BN dalam PRU ke-13.

*Lim Hong Siang ialah Editor MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...