06 Julai 2013

HOT ! TS KHALID BIJAK BUAT DUIT, INI YANG AZMIN TIDAK PEKA DAN NAMPAK...!!!

Pinjaman Berisiko Rendah Pada KDEB Supaya GLC Itu Boleh Untung


SHAH ALAM 5 JULAI : Pinjaman yang disalurkan Kerajaan Selangor kepada Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) adalah supaya anak syarikat itu dapat mengambilalih dan membeli pegangan saham dalam Kumpulan Hartanah Sdn Bhd (KHSB).

Pembelian itu kata Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim boleh mendatangkan keuntungan tinggi kepada KDEB, yang merupakan syarikat berkaitan kerajaan (GLC), kerana aset hartanah KHSB dianggarkan bernilai kira-kira RM 6 bilion.

Sekiranya KDEB mendapat perolehan sekurang-kurangnya 20 peratus daripada aset itu, ia boleh menjana pendapatan sebanyak RM 1.2 bilion.


Abdul Khalid menjelaskan pinjaman sementara dengan kadar faedah empat peratus itu perlu dibayar balik dalam tempoh kurang setahun.

Pinjaman RM 413 juta itu merupakan sebahagian daripada RM 761.44 juta perbelanjaan pembekalan tambahan yang dipohon oleh Kerajaan Negeri di dalam satu enakmen di Dewan Negeri Selangor semalam.
“Kita hanya meminjamkan kepada KDEB secara sementara supaya ia dapat gunakan dana itu dan memulakan proses mengambilalih saham dalam KHSB 100 peratus.

“Usaha itu dilakukan kerana KDEB berpendapat aset dalam KHSB tidak diuruskan dengan baik,” katanya ketika membahaskan enakmen perbelanjaan tambahan dalam sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) di sini hari ini.

Tambah Abdul Khalid lagi, pinjaman sementara dari Kerajaan Negeri itu bukan risiko kerana KDEB akan memiliki pegangan sepenuhnya dengan perolehan melebihi RM 413 juta.

“Dalam tempoh tujuh ke lapan bulan Kerajaan Negeri akan dapat balik wang itu dari KDEB,” katanya.Bajet defisit kerana tak mahu bebankan k'jaan baru - MB


Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim hari ini tampil mempertahankan bajet defisit yang dialami kerajaan negeri bagi tahun kewangan 2013 ini berbanding belanjawan berimbang yang dibentangkannya tahun lalu.

Katanya, kerajaan negeri yang diterajui Pakatan Rakyat tidak mahu membebankan kerajaan yang baru dengan dasar dan manifesto yang dibuat mereka sekiranya kalah pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), Mei lalu.


Menurut beliau, antara peruntukan tambahan yang diminta kerajaan negeri yang menyebabkan bajet defisit itu adalah berkenaan pemberian air percuma 20 meter padu di Selangor.

"Kita janji sehingga Mei. Jika kita menang PRU-13 kita akan teruskan dan seseorang kena buat keputusan sebab kita tak mahu buat keputusan kepada pihak yang tak mahu teruskan.

"Tapi dalam manifetso kita ada nyatakan tentang pemberian air percuma berikut, tapi kita tak mahu buat keputusan kepada mereka.

"Ini bukan enakmen atau ketetapan, ini adalah tanggungjawab kepada negeri. Ia juga bukan keperluan yang sama seperti kita perlu ke sekolah," kata Khalid yang ditemui di lobi selepas selesai sidang DUN hari ini.

Tambah beliau, sebarang keputusan yang membabitkan dasar dan polisi haruslah dibuat selepas mencapai kata sepakat seluruh ahli dewan undangan negeri.

Katanya, tindakan itu membuktikan bahawa kerajaan negeri komited dan berfikiran jauh serta tidak membelakangkan pihak pembangkang dalam membuat sebarang keputusan.

"Kita nyatakan untuk berbuat demikian namun kelulusan akan dibuat selepas Sidang Dewan," katanya lagi.


Dana tambahan RM 622.440 juta itu sebenarnya bertujuan sebagai peruntukan tambahan yang melibatkan perbelanjaan beberapa perkara termasuk bagi menyalurkan air percuma kepada rakyat Selangor.

Peruntukan bagi air percuma adalah sebanyak RM105 juta yang dipecahkan kepada dua bahagian iaitu tempoh daripada Julai hingga Disember tahun ini dan bahagian kedua pula melibatkan tempoh daripada bulan Mei hingga Jun tahun yang sama.

Peruntukan ini adalah bagi menampung bayaran Program Air Percuma 20 meter padu yang dijanjikan di dalam manifesto Pakatan Rakyat untuk Pilihan Raya Umum ke 13 yang lalu.

TERKINI ! 30 MATI DAN 1000 CEDERA DI MESIR ( VIDEO )

Tegang Mesir selepas pertempuran malam panjang

Penyokong bekas presiden kian bertambah di demonstrasi berikutan pertempuran yang telah  30 mati di seluruh negara.

updated 6 Julai 2013 08:38am ( mesir )


Keadaan tegang  di Mesir berikutan malam pertempuran sengit antara penyokong dan penentang Presiden digulingkan Mohamed Morsi.

Sekurang-kurangnya 30 orang terbunuh dan lebih 1,000 cedera dalam keganasan yang meletus pada hari Jumaat dan terus sepanjang malam.

Satu gabungan kumpulan-kumpulan konservatif yang diketuai oleh Ikhwan Muslimin telah berikrar lagi demonstrasi pada hari Sabtu, menimbulkan kebimbangan keganasan baru.

Gabungan itu menuntut pemulihan Morsi sebagai presiden. Beliau digulingkan tiga hari lalu dalam satu rampasan kuasa tentera.

Garis pertempuran kekal dilukis sebagai penunjuk perasaan anti-Morsi bermalam di ikonik Tahrir Square di Kaherah, dengan pemeriksaan dikendalikan oleh orang awam. Penyokong Pro-Morsi juga telah berjanji untuk datang ke jalan-jalan untuk menekan permintaan mereka.

"Rakyat jelata akan terus protes bertamadun dan aman duduk-in di Kaherah sehingga rampasan kuasa tentera adalah terbalik dan presiden yang sah dipulihkan," gabungan Ikhwan yang dipimpin berkata dalam satu kenyataan awal pagi pada hari Sabtu.

Sementara itu, timbalan ketua Ikhwan Muslimin Mesir, bekas calon presiden Khairat El-Shater, telah ditangkap.

Sumber keselamatan berkata pada hari Sabtu bahawa Shater, seorang ahli perniagaan yang kaya dilihat sebagai strategi utama pergerakan politik, telah diambil ke dalam jagaan kerana disyaki menghasut keganasan.

Mohamed Badie, pemimpin tertinggi Ikhwan Muslimin, telah memberikan ucapan yang ingkar pada hari Jumaat kepada orang ramai penyokong Morsi dan berikrar untuk melindungi Presiden Morsi itu.

"Allah membuat Morsi menang dan membawanya kembali ke istana," kata beliau dalam ucapannya, yang sebahagiannya telah disiarkan di TV negeri. "Kami adalah tentera, kita mempertahankan dia dengan kehidupan kita."

Satu kumpulan Islam yang baru juga telah mengumumkan pembentukan di Mesir, memanggil menewaskan tentera daripada Morsi pengisytiharan perang ke atas kepercayaan dan mengancam untuk menggunakan kekerasan untuk mengenakan undang-undang Islam.

Ansar al-Syariah di Mesir berkata ia akan mengumpul senjata dan memulakan latihan ahli-ahlinya, dalam satu kenyataan yang disiarkan pada forum dalam talian untuk pejuang di wilayah Sinai di negara ini pada hari Jumaat.Keganasan sepanjang malam

Pertempuran Jumaat telah dicetuskan oleh kematian tiga Morsi penyokong - dilaporkan dibunuh oleh tembakan ketika mereka cuba berarak ke arah berek tentera di mana Morsi dipercayai akan diadakan.

Penyokong Morsi menyalahkan tentera untuk kejadian itu, tuntutan ditolak oleh tentera.

Kumpulan saingan juga bertempur di Tahrir Square. Pertempuran semalaman akhirnya reda apabila tentera dipisahkan kumpulan berperang menggunakan kenderaan perisai.

"Kami tidak mengambil pihak. Misi kami adalah untuk mendapatkan kehidupan penunjuk perasaan," kata jurucakap tentera Kolonel Ahmed Ali kepada agensi berita AFP.

Sementara itu, Amerika Syarikat mengutuk pertempuran dan menggesa semua pihak, termasuk tentera, untuk menghentikan keganasan.

"Kami mengutuk keganasan yang telah berlaku hari ini di Mesir. Kami menyeru semua pemimpin Mesir untuk mengutuk penggunaan kekerasan dan menghalang keganasan lagi di kalangan penyokong mereka," kata jurucakap Jabatan Negara Jen Psaki dalam satu kenyataan.

"Kami menjangkakan tentera untuk memastikan bahawa hak-hak semua orang Mesir dilindungi, termasuk hak untuk berhimpun secara aman, dan kami menyeru kepada semua yang membantah untuk berbuat demikian secara aman."

Seorang jurucakap ketua PBB Ban Ki-moon memetik beliau memanggil akhir aman untuk krisis.

"Tidak ada tempat untuk hukuman atau bagi mengecualikan mana-mana pihak utama atau masyarakat," Ban dilaporkan berkata.

Kaherah dalam keadaan huru-hara

Selepas waktu malam pada hari Jumaat, sekumpulan penyokong Morsi berarak dari Nasr City, sebuah daerah di Kaherah, ke arah Maspero bangunan TV negeri dan bertempur dengan anti-Morsi penunjuk perasaan pada 6 Oktober Bridge, yang terletak di atas Sungai Nil.

Seorang lelaki dilihat nampaknya menembak pistol, manakala tembakan dia boleh didengar di kawasan itu.Orang ramai dilihat membaling batu kerana kedua-dua pihak maju dan berundur pula di jambatan berhampiran Tahrir Square.

Empat penunjuk perasaan terbunuh di luar ibu pejabat Pengawal Republikan selepas berbuka dari demonstrasi pro-Morsi, pegawai agensi berita MENA melaporkan.

MENA juga berkata bahawa 12 orang terbunuh dalam Alexandria.

Rusuhan juga dilaporkan di daerah Manial Al, sebuah pulau di Sungai Nil, di antara Kaherah dan Giza, menurut TV negeri.

Lima anggota polis telah terbunuh di bandar utara Sinai El-Arish, selepas tentera juga dibunuh di rantau ini.

Angkatan tentera Mesir menafikan laporan bahawa keadaan darurat telah diisytiharkan di Semenanjung Sinai yang bermasalah, dan perintah berkurung telah dikenakan.

AKHIRNYA POLIS LANCAR OPERASI BESAR-BESARAN BASMI MASALAH PENAGIHAN DADAH DALAM NEGARA...HARAP BUKAN GIMIK?Semalam, Ketua Polis Negara, Khalid Abu Bakar mengumumkan yang PDRM akan melancarkan operasi besar-besaran di seluruh negara mencari, menahan dan memberkas penagih serta pengedar najis dadah.

Bunyinya seperti menarik tetapi pada masa yang sama, memberikan satu kesimpulan kepada rakyat biasa iaitu PENULARAN NAJIS DAN WABAK DADAH di seluruh Malaysia sudah memuncak sehinggakan PDRM terpaksa melakukan operasi yang berkaitan secara besar-besaran dan agresif.

Setakat ini, walaupun operasi-operasi dijalankan dari semasa ke semasa, najis dadah tidak dapat dihapuskan atau diminimakan sama sekali. Sama ada dadah-dadah tersebut dibawa masuk dari luar, mahupun dihasilkan menerusi makmal-makmal mini dalam negara, jumlah dadah yang beredar di pasaran amat menakutkan.

Dadah telah terbukti memusnahkan negara. China yang begitu berbangga dengan ketamadunan dan teknologi yang mereka cipta, akhirnya tunduk menyembah Amerika Syarikat, Perancis, Jerman, Austria, Belgium, Itali dan Great Britain hanya kerana candu sehingga akhirnya menumbangkan Kerajaan Manchu.Kuala Lumpur, 5 Julai - Polis akan melancarkan operasi

besar-besaran untuk membasmi dan mengatasi masalah penagihan dadah di seluruh negara terutama di sekitar Lembah Klang.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata operasi bagi membasmi masalah narkotik itu yang akan dipertingkat dan diperluaskan bukan sahaja menahan pengedar dadah malah penagih dadah.

"Seperti yang disebut Menteri Dalam Negeri (Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi), kita akan lancarkan operasi bagi menangani masalah dadah ini di seluruh negara terutama di sekitar Lembah Klang.

"Sebenarnya, operasi membasmi masalah dadah ini kita tidak pernah berhenti, cuma kita akan pertingkatkan lagi," katanya kepada pemberita selepas menutup pertandingan boling Piala Ketua Polis Negara di sini hari ini.

Beliau mengulas mengenai cadangan Ahmad Zahid yang menyarankan supaya Kementerian Dalam Negeri menubuhkan sebuah pasukan khas bagi membanteras jenayah dadah.

Khalid berkata pihaknya akan melihat dan mengkaji permasalahan dadah di negara ini yang turut disifatkan sebagai satu ancaman yang perlu dipantau secara serius.

Katanya polis akan melipat-gandakan usaha itu termasuk meminta bantuan daripada jabatan lain di bawah Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk membantu Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik.

Sementara itu, Khalid berkata polis telah bersiap-sedia untuk menghadapi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut selepas tarikh penamaan calon dan hari pengundian diumum Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini.

"Saya menyeru mana-mana parti yang bertanding supaya mematuhi peraturan pilihan raya. Sekiranya terdapat masalah, datanglah berjumpa dengan Ketua Polis Daerah supaya segala peraturan dapat dijelaskan," katanya. - BERNAMA

KESATUAN AFRIKA GANTUNG KEAHLIAN MESIR

BERITA TERKINI : Kesatuan Afrika menggantung Egypt

Lima puluh empat ahli blok menggantung Mesir dari semua aktiviti berikutan penyingkiran Presiden Morsi dalam satu rampasan kuasa tentera.
Kesatuan Afrika (AU) telah menggantung Mesir dari semua aktiviti berikut menggulingkan kerajaan, seorang pegawai kanan berkata.

Keputusan blok 54 anggota datang ketika demonstrasi yang menyokong bekas Presiden Mohammed Morsi telah berlaku di Kaherah, ibu negara Mesir.

"Sebagai mandat oleh instrumen AU berkaitan, Kesatuan Afrika Keamanan dan Majlis Keselamatan memutuskan untuk menggantung penyertaan Mesir dalam aktiviti AU sehingga pemulihan ketenteraman perlembagaan," Admore Kambudzi, Setiausaha Keamanan dan Majlis Keselamatan AU, berkata selepas mesyuarat pada hari Jumaat.


Keputusan penggantungan adalah tindak balas biasa AU kepada mana-mana gangguan undang-undang perlembagaan oleh negara anggota.

Morsi telah dipecat daripada jawatan oleh tentera pada Rabu selepas protes besar-besaran terhadap kerajaan.Apakah penggantungan AU bermakna untuk Mesir?

Kesatuan Afrika merupakan badan antarabangsa yang pertama untuk menghukum Mesir berikutan penggulingan Morsi itu.AU menggesa Mesir untuk kembali kepada perintah perlembagaan [Al Jazeera / Matthew Cassel]


Apabila krisis mendalami dan merebak pergolakan di Mesir berikutan ou sengatan Mohamed Morsi sebagai Presiden Mesir, masih ada sedikit persetujuan antarabangsa mengenai perkembangan bergerak pantas di negara ini.

Walaupun kebanyakan negara telah menyatakan "kebimbangan", dan "berharap untuk kembali pantas untuk demokrasi", kutukan antarabangsa tegas terhadap menggulingkan kerajaan yang dipilih secara demokrasi kekal ghaib.

Dalam hal ini, tindakan pantas oleh Kesatuan Afrika adalah perlu diberi perhatian.Ikuti liputan perhatian demokrasi muda yang berjuang

Keamanan Kesatuan Afrika dan Majlis Keselamatan (PSC) pada hari Jumaat digantung Mesir dari semua aktiviti, berikutan penggulingan kerajaan Morsi dan dipanggil untuk pulangan segera untuk "perintah perlembagaan".

Mesir menjadi negara keempat dalam tempoh empat tahun yang lalu, selepas Madagascar, Republik Afrika Tengah, Guinea-Bissau dan Mali (yang sejak itu telah dihidupkan semula) yang akan digantung dari organisasi.

Kementerian Luar Mesir bertindak balas dengan segera kepada penggantungan itu dengan menyatakan "penyesalan mendalam" dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman rasmi Facebook.


Walaupun langkah AU adalah adat sekiranya gangguan perlembagaan negara anggota, ia masih amat penting memandangkan kebimbangan antarabangsa yang tinggal berikutan penyingkiran Morsi dari kuasa, dan kebimbangan apa-apa kejadian mewujudkan satu precedent untuk benua.

Ia juga bermakna bahawa Mesir kini telah digantung daripada semua cabang AU, mengurangkan pengaruhnya ke atas hal ehwal dalaman Afrika, pada masa apabila Afrika Utara gergasi telah cuba untuk mendapatkan semula pengaruh di benua itu.

Yang penting, keputusan PSC untuk menggantung Mesir mungkin akan dilihat sebagai menambah legitimasi kepada kemarahan yang dirasai oleh penyokong Morsi itu.

Al Jazeera Azad Essa bercakap dengan El Ghassim berkurang, pengarah Keamanan dan Majlis Keselamatan (PSC), organ dalam AU bertanggungjawab bagi penggantungan, kira-kira bagaimana AU melihat krisis berlaku di Mesir - dan mengapa badan tidak mempunyai pilihan tetapi untuk menggantung salah seorang ahli penubuhannya.

Al Jazeera: Mengapa AU digantung keahlian Mesir?

El Ghassim berkurang: Penggantungan itu adalah ukuran yang secara automatik disediakan oleh alat AU apabila perubahan perlembagaan dalam kerajaan berlaku.

Ia termasuk penggantungan keahlian Mesir dalam aktiviti AU, dan sudah tentu ini tidak menghalang daripada terlibat AU, berinteraksi dengan pihak berkuasa Mesir dan pihak berkepentingan yang lain untuk menyokong kembali kepada perintah perlembagaan.

Dan kami berhasrat untuk sepenuhnya dan secara aktif terlibat dengan orang-orang Mesir untuk membantu membuat ini berlaku, supaya pilihan raya boleh diadakan secepat mungkin.

AJ: Adakah AU menggambarkan menumbangkan daripada Morsi sebagai rampasan kuasa?Kebanyakan negara dan badan-badan serantau telah menahan dirinya daripada menggunakan penerangan - tetapi di manakah pendirian AU pada istilah?

Berkurang: Seperti yang saya katakan, AU mempunyai instrumen dan kaedah-kaedah, dan ini terpakai kepada semua negara anggota. Ujian Afrika pada demokrasi dan pilihan raya dan perisytiharan Lome tahun 2000 mengandungi definisi pemahaman AU terhadap perubahan yang tidak berperlembagaan kerajaan. Ini termasuk menumbangkan sebuah kerajaan yang dipilih secara demokrasi - dan AU telah menyatakan bahawa apa yang berlaku di Mesir jatuh di bawah definisi ini.

Apabila ini berlaku, secara automatik, satu set tertentu langkah-langkah yang perlu diambil.

AJ: Adakah anda mengatakan bahawa AU tidak akan memanggil ini rampasan kuasa?

Berkurang: Kami menyeru ia satu perubahan perlembagaan kerajaan kerana anda mempunyai keadaan yang jatuh di bawah definisi menumbangkan sebuah kerajaan yang dipilih secara demokrasi, atau menumbangkan sebuah kerajaan yang berlaku dalam melanggar peraturan-peraturan yang diperuntukkan oleh perlembagaan.

AJ: Apa yang anda perlukan untuk melihat perubahan untuk Mesir dibenarkan kembali ke AU?

Berkurang: Apa yang sepatutnya berlaku adalah untuk mendapatkan negara kembali kepada perintah perlembagaan, dan ini telah berlaku melalui pilihan raya yang bebas dan adil. Ini telah berlaku tanpa berlengah-lengah dan melalui proses perundingan. Dan seperti yang saya nyatakan, kita bersedia untuk menyokong proses ini.

AJ: Apakah Mesir hilang daripada digantung, dan begitu juga sebaliknya?

Berkurang: Saya tidak fikir kita perlu merangka isu ini [dalam cara a] yang kelihatan pada apa yang Mesir kehilangan daripada digantung. Sebaliknya, isu itu perlu melihat melalui bingkai apa AU mempunyai kaitan dalam melaksanakan dasar-dasar di semua negara anggota AU.

Dan apa yang Keamanan dan Majlis Keselamatan (PSC) telah dilakukan hari ini adalah sepenuhnya selaras dengan apa yang telah dipersetujui oleh semua negara anggota. Jelas sekali apa yang telah berlaku di Mesir adalah halangan sejauh AU berkenaan, dan hasrat kita, sudah tentu, untuk memastikan bahawa Mesir kembali kepada perintah perlembagaan secepat mungkin.


Sudah tentu, AU berdiri untuk mendapatkan dari yang kuat, demokratik Mesir dan Mesir berdiri untuk mendapatkan dari Kesatuan Afrika yang kuat, menggunakan peraturan dan bertujuan untuk standard yang lebih tinggi dari segi demokrasi, tadbir urus dan hak asasi manusia.

Mesir adalah ahli komited AU, seorang pengasas ahli AU, dan saya pasti mereka komited kepada AU.

Saya tidak ragu-ragu mengenai keinginan mereka untuk mengambil bahagian secara aktif dalam aktiviti-aktiviti kami - dan saya pasti mereka akan membuat segala usaha untuk memastikan bahawa pilihan raya ini diadakan dan supaya mereka mendapatkan semula keahlian mereka di AU.

AJ: kedudukan The AU yang berbeza daripada banyak Dunia Arab, di mana ramai pemimpin telah mengucapkan tahniah kepada Presiden baru. Adakah perkara kedudukan AU ini?

Berkurang: Lihat, AU bertindak berdasarkan peraturan sendiri ... Dan Mesir adalah salah satu daripada negara-negara anggota yang penting kita, jadi saya yakin bahawa pegawai-pegawai Mesir akan memahami rasional keputusan yang diambil oleh AU dan kita tidak mempunyai keraguan jua tentang komitmen Mesir kepada AU dan cita-cita itu.

Ikut Azad Essa di Twitter: @ azadessa

TERKINI ! HIMPUNAN BERJUTA DI MESIR TUNTUT DIKEMBALIKAN MUSRSI SEBAGAI PRESIDEN [ VIDEO DAN GAMBAR ]

 "Kami Tidak Kembali Selagi Mursi Tidak Dikembalikan Sebagai Presiden"

Mursyid yang juga Pimpinan tertinggi Ikhwanul Muslimin Mohamed Badie yang dibebaskan dari tahanan telah muncul dan memberikan ucapannya di dalam aksi massa pro Mursi di Rabaa, Kaherah, Mesir semalam.

Badie sebelumnya diberitakan AP, ditangkap oleh pihak tentera di daerah Marsa Matrouh, kota pinggiran dekat perbatasan Libya.

Dalam ucapannya seperti disiarkan Al-ahram, Badie menyatakan kumpulan jutaan orang di Raba mencerminkan kekuatan Mesir dari kumpulan yang berbezaa. "Allah lebih besar dari semua yang mengorbankan dirinya untuk revolusi, Allah saksi kami," ungkap Badei yang disambut takbir dari puluhan juta penyokong Mursi.

Badei juga mengungkapnya dirinya bangga dengan Mursi dan melihat tindakan tentera sebagai tidak berperlembagaan. "Mursi adalah presiden saya dan semua orang Mesir," ungkapnya.

Badie turut menyatakan bahawa pihaknya tidak akan kembali ke rumah hingga kedudukan Mursi sebagai Presiden dikembalikan.

Di dalam perhimpunan aman oleh kumpulan pro-Mursi yang dihadiri oleh jutaan manusia di Rabaa tersebut, dilaporkan bahawa 17 orang terkorban dan lebih 460 cedera akibat dalam pertempuran diantara pendukung dan anti-kudeta tentera.

Di Kaherah pada Jumaat malam sempat terjadi pertempuran diantara kedua kubu berseberangan di Qubri 6 Oktober yang dimulai dari Maspiro berdekaran Dataran Tahrir, pusat kota Kaherah.

Diberitakan, pertempuran di Maspiro mengorbankan satu orang dan lebih 200 orang mengalami kecederaan.

Maspiro tempat bangunan Pusat Stesyen Radio dan Televisi Nasional itu dikepung pleh pendukung Moursi untuk memaksa kembali menyiarkan demo aman Ikhwanul Muslimin setelah tiga hari ditutup sejak Mursi digulingkan.

TV Mesir pun sudah mengudarakan demo Ikhwan semalam. Jaringan television berbahasa Arab yang sangat berpengaruh di Timur Tengah, Aljazeera, juga sudah diizinkan pada Jumaat untuk kembali mengudarakan dari Mesir, setelah pejabat bironya di Kaherah ditutup sejak Rabu.

Pertempuran di Maspiro itu berlaku setelah pihak tentera mengerahkan kereta perisai dan pasukan bersenjata dan berhasil memisahkan kedua kubu tersebut.

Qubri 6 Oktober merupakan jembatan terpanjang di Kaherah yang menghubungkan Lingkungan Masjid Rabiah Adawiyah -- tempat perhimpunan aman Ikhwanul Muslimin para pendukung Mursi -- dan Tahrir, berlanjut menyeberangi Sungai Nil hingga Dukki, bahagian barat Kaherah.

Petempuran turut berlaku di antara pendukung Mursi dan pihak keselamatan di bangunan Garda Republik, Kaherah timur, tempat Mursi ditahan.

Massa Ikhwanul Muslimin menduduki bangunan yang dikepung kereta kebal dan kawat berduri tesebut dan mereka berjanji tidak akan meninggalkannya hingga Moursi dikembalikan ke jawatannya sebagai presiden. 


Diantara intipati ucapan Mursyidul Am Ikhwan Muslimin.. Dr Muhammad Badie hadapan jutaan manusia di Medan Rabaah Adawiyah...

1) Jutaan penyokong Mursi akan kekal di medan2 perhimpunan "duduklah di tempat kamu.. sehingga Mursi dikembalikan menjadi presiden.. "

2) kepada tentera kembalilah menyertai rakyat mesir tugas kamu adalah menjaga undang2 dan tugas kami memastikan pembebasan Mursi dan memastikan beliau kembali menjadi presiden Mesir.

3) perhimpunan aman kami ini adalah lebih kuat dari peluru-peluru dan kereta-kereta kebal kamu, kami todak gentar dalam menyatakan yang benar

4) sepatutnya kamu korbankan ruh kamu mempertahankan rakyat mesir, jangan kamu korbankan rakyat mesir untk mendapatkan habuan pangkat.

5) Syeikh azhar adalah lambang, tetapi tidak boleh disamakan dengan kehendak dan kemahuan rakyat mesir

6) bagitu juga ketua paderi, kamu bukan mewakili keseluruhan penganut kamu, ada juga diantara mereka yang menyokong mursi

7) kami sanggup mempertahankan leher2 kami demi memastikan presiden kami berkuasa..

Allahu Akbar 3x


5hb.julai Jutaan penyokong Dr Mursi sudah memenuhi Medan Rabaah Adawiyah.Mereka sudah berarak ke Ibu Pejabat Polis Mesir bagi menggesa pembebasan Dr Mursi.Pihak polis telah melepaskan tembakan menggunakan peluru hidup ke arah orang ramai. 

Rakyat Mesir melakukan solat Subuh beramai-ramai di Medan Rabaah pagi tadi.


05 Julai 2013

Hot : Statistik SPRM Tipu? ( Video didalam )

Statistik SPRM bercanggah dengan Menteri - Rafizi


Rafizi Ramli mencabar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menjelaskan kenapa statistik yang diberikan oleh agensi itu bercanggah dengan statistik yang diberikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Paul Low.

Ahli parlimen Pandan itu mendakwa minggu lepas bahawa SPRM telah menunjukkan prestasi yang amat buruk kerana hanya menyiasat 1 daripada 5 laporan yang diterima mereka. Angka ini dirumuskan beliau sendiri berdasarkan laporan tahunan SPRM tahun 2011.

SPRM menyangkal dakwaan beliau dengan menyatakan bahawa agensi tersebut berjaya mencapai kadar penyabitan kesalahan ataupun "hit rate" sebanyak 85% pada tahun 2012. SPRM juga menyatakan bahawa "hit rate" agensi itu bertambah sebanyak 4% pada enam bulan pertama tahun ini kepada 89%.

Namun demikian, perangkaan yang diberikan oleh Timbalan Pesuruhjaya SPRM, Mohd Shukri Abdull, itu bercanggah dengan statistik yang diberikan oleh Paul Low sehari sebelum itu semasa beliau menjawab soalan berkenaan di Parlimen. Beliau memberitahu Parlimen bahawa "hit rate" SPRM untuk tahun 2012 adalah 67% manakala kadar untuk enam bulan pertama tahun ini cuma 34%.

"Kami ingin mempercayai SPRM. Kami juga ingin mempunyai keyakinan terhadap efisiensi agensi tersebut. Malangnya dari segi statistik pun mereka bercanggah dengan begitu ketara sekali dengan statistik Menteri. Ini pasti akan menjejaskan persepsi rakyat terhadap SPRM," kata Rafizi.

[ Baca berita penuh
 ]HOT : KENAPA FANPAGE TV3 DISERANG .... SAKSIKAN...

Fanpage TV3 DIserang Kerana Gelar Dr.Mursi Sebagai Diktator


Laman fanpage rasmi TV3 Malaysia semalam dan hari ini diserbu ramai penonton kerana stesyen televisyen itu dikatakan menggelar Presiden Mesir, Dr Morsi, sebagai diktator.

Mereka juga menuntut permohonan maaf dibuat. Ramai yang memberikan fakta bahawa Dr Morsi adalah pemimpin yang berlandaskan Islam dan bukannya seorang diktator.


Kebiadapan TV3 yang amat keterlaluan menggelar Presiden Mesir yang sah dipilih rakyat secara demokrasi mengikut perlembagaan, Dr Mursi sebagai diktator itu juga telah mengundang amarah dari pendakwah muda yang tersohor kini, Ustaz Don Daniyal


SIAPA DR. MUHAMMAD MORSI SEBENARNYA?

Laporan ini diterjemahkan oleh Al-Fadhil Ustaz Nazmi Muhammadun Abd Rahmanul Karim:

1. Dr.Muhammad Morsi,walaupun beliau ialah seorang Presiden,beliau hanya berada di Istana Presiden untuk kerja-kerja pengurusan negara dari 8.00 pagi hingga 10.00 malam. selepas itu,Beliau akan balik ke rumah sewa beliau untuk berehat. dan rumah sewa itu b sewanya sendiri oleh beliau. Tedapat 10 orang wakil dari Ikhwanul Muslimin yang membantu beliau setiap hari dalam pengurusan negara dan mereka ini tidak meminta walau satu b gaji.

2. Beliau menghafal Al-Quran secara keseluruhannya.

3. Beliau ialah seorang jurutera (metallurgy engineering) salah satu bidang dari bidang pembuatan (manufactruing engineering).

4. Beliau,Isteri beliau, 5 anak mereka, dan 3 cucu mereka, semuanya adalah Hafiz/Hafizah Quran.

5. Salah seorang anak beliau,berkhidmat sebagai doktor di Arab Saudi. Kerajaan Saudi telah memanggil beliau dan meminta beliau untuk berhenti sebagai doktor kerana beliau ialah anak seorang presiden mesir dan negara yang besar. Jawapan anak beliau ialah: "Bapaku ialah Presiden Mesir,dan itu b dan amanahnya.aku hanya anak kepada seorang bapa dan aku akan berkhidmat sebagaimana orang awam yang lain dalam mencari rezeki."

6. Waktu solat jumaat, Dr.Muhammad Morsi datang awal satu jam dari solat jumaat dan beliau berada di saf paling depan sekali dan membaca Surah Al-Kahfi.dan tidak ada sebarang pengawal atau protokol untuk membezakan beliau dengan rakyat.

7.Apabila beliau melakukan kerja-kerja lawatan,perjumpaan dan urusan negara,Beliau menggunakan kereta beliau sendiri untuk ke sana.

8. Beliau ke-mana-mana tidak mempunyai sebarang protokal ataupun pengawal peribadi untuk melindungi beliau.

Semoga Allah S.W.T memelihara dan merahmati serta memudahkan urusan Dr.Muhammad Morsi dalam urusan pemerintahan negara Mesir dan menjaga kebajikan rakyat dan umum islam secara kesulurhannya.dan kita berdoa juga semoga Allah S.W.T membangkitkan pemimpin-pemimpin seperti ini di negara-negara islam yang lain juga,insyaAllah

*setelah membaca peribadi dr morsy, maka tidak hairanlah Israel dan sekutunya amat gembira dengan guling kuasa ini... namun yang amat mendukacitakan media tv malaysia turut menggelar beliau sebagai diktator.... :'

malah tv3 yg bodoh turut mngeluarkan knyataan Dr.Morsi adalah diktator.. bodoh ke apa kru2 tv3?? bckap bia pkai otak.. nya ikot prangai najib hak bodo.. -FB

Isu Insan Holdings rugi? Tembelang dah pecah..hangpa nak ikut perangai Yahudi ke?

KUIN ...BAKAL HANCUR - siri 3

Bagaimana dikatakan Insan Maya anak syarikat Insan Holdings rugi?

Insan Maya Sdn Bhd iaitu syarikat pengendali Kulliyyah Multimedia dan Kreativiti, merupakan anak syarikat Insaniah Holdings Sdn Bhd, yang diura-urakan akan di tutup atau di turunkan taraf dari Kulliyyah kepada sebuah Jabatan bawah Kulliyyah Kejuruteraan dan Teknologi Maklumat.

Pelajar kulliyyah yang sedia ada lebih kurang 300 pelajar Diploma dan Ijazah, tempatan dan antarabangsa. Untuk kursus Diploma yuran seorang pelajar adalah RM24,000 dan Ijazah RM36,000 untuk kursus 3 tahun dan ijazah 4 tahun.

Bermakna jumlah pendapatan secara kasar :-

1. Diploma adalah 270 pelajar x RM24000 = RM6.48 Juta dalam 3 tahun ( RM2.16 juta setahun)

2. Ijazah adalah 30 pelajar x RM36000 = RM1.08 juta dalam 4 tahun (RM270k setahun)

3. Lain pendapatan dari incubator (printing, event, banners, buku-buku pelancaran, animation presentation, special effects presentation etc etc) = RM 200k setahun

Bermakna setiap tahun pendapatan Kulliyyah ini adalah : RM 2.5juta

(dan semua yuran2 tersebut masuk ke Insaniah Universiti bukan ke Insan Maya sebab program2 semua kepunyaan Insaniah dan didaftar diMQA dan KPT semua atas nama Insaniah Universiti. Jadi macam pulak Insan Maya bukan dari milikan Insaniah Universiti. PELIK KAN ?

Dan semua kerja2 incubator pun tidak di bayar kembali ke Insan Maya ????? Walaupun inbois berkali kali di hantar. Selama ini memang Insan Maya ini di jadikan macam hamba sundal kepada Universiti Insaniah.)

4. Pembelajaan gaji dan elaun untuk setahun pukul rata 30 staf x 4000 =RM 1.5 juta

5. Keuntungan bersih sebelum tolak sewa bangunan , letrik, air,dll adalah lebih kurang RM 1 juta

Jadi di mana yang di katakan merugikan sehingga mahu di lupuskan atau di jadikan hanya jabatan bawah kejuruteraan. Selama ini keringat di kerah, darah kami di hisap dan ini semua atas nama Islam Ke? Wahai ustaz ustaz berkopiah putih yang di Insaniah, adakah ini nama jihad kamu? Berkerja di Insaniah tapi sentiasa tiada di pejabat kerana memberi ceramah dan tazkirah agama di serata tempat. Gaji Insaniah bayar, tapi curi tulang di luar. Menang betul lah perpatah melayu sperti Ayam Berkokok Berderai-derai, Ekor Bergelumbang Taik.


Berita kesangsaraan staf staf Insaniah Holdings

Setakad hari ini belum ada apa2 kenyelesaian terhadap gaji tertunggak 2, 3 bulan sudah. Maklumat bertubi tubi masuk ke facebook saya tentang kesangsaraan staf staf itu semua.

Antara lain staf berpakat2 makan ubi kayu rebus inti kelapa. Ada makcik pekerja maintenance masih tidak dapat beli susu anak, jadi terpaksa lah kasi rambutan, ubi, pulut dan lain2. Isteri2 staf merungut tapi apa kan daya, suami mereka tiada pendapatan, yang ada installement kereta dah 2 ada 3 bulan masih tertunggak, yang ada sewa rumah 3 bulan tertunggak, surat2 bank dah terima, memang kebanyakkan akan jadi mukhlis tidak lama lagi. 


Terima kasih lah Insaniah terutama Ustaz Aski dan Dato Barni, walaupun dia masuk sebulan kerosakkam insan2 banyak berlaku. Kredit prepaid habis nak berhubung pun tak bolih dah, ramai staf berkurung di rumah, nak isi minyak tak mampu dah, semua ini angkara Squad Bersih pimpinan Aski dan kuncu kuncu.

 Sekarang dia jadi Penolong Pendaftar. Tiap keluhan mereka ditemani air mata. Aku pun dah rasa macam kita sudah di akhir akhir hajat bersama Insaniah. Waktu yang sama para pelajar baru hari dah sampai, mereka di tempatkan di Mergong. Entah lah mereka akan terus atau meninggalkan Insaniah. Teringat kisah di dalam seerah Nabi semasa golongan Quaraish memboikot keluarga2 orang Islam di Mekah. Akhir nya Allah membalas semua penzalim tersebut.

Mari lah semua berdoa agar kesangsaraan cepat di hilangkankan,
Amin. ( -Jack MKK )BERITA DIBAWAH DARI BLOGGER PRO -UMNO :

MEREKA MENGAMBARKAN INSAN HOLDING TIADA KAITAN DENGAN KUIN DAN  DALAM KEADAAN RUGI.........


Lagi Gambar Staff KUIN Demo Bantah Kerajaan BN Kedah? #HanyaDiKedah

Ehh.. ehh.. ingatkan gambar staff KUIN bantah Kerajaan Negeri Kedah, sebab guna kain rentang. Rupanya gambar staff KUIN sedang bergembira dan menganjurkan kejohanan boling. Tapi semalam Haramkah kata Staff KUIN tak dapat gaji 2 bulan, betul ka?

Ohh.. itu bukan staff KUIN, tapi staff Insaniah Holding, Insaniah Holding adalah anak syarikat bawah KUIN yang sepatutnya menjana kewangan KUIN. Tapi selama dibuka Insaniah Holding ni, haram tak pernah bawa masuk duit langsung, semuanya harapkan duit KUIN sahaja.

Malah Insaniah Holding dibuka pada zaman Pas dan dipenuhi dengan parasit dan kroni Jamil bekas Rektor KUIN yang sudah melarikan diri.

Gaji staff Insaniah Holding, adalah 3 kali ganda lebih tinggi dari staff KUIN sendiri. Kenapa tinggi? Itu kena tanya Jamil sebab dia yang uruskan, mungkin sebab staff Insaniah Holding terdiri dari kaum keluarganya, sebab tu kena bagi tinggi.

Logik ka sebuah syarikat yang gagal menjana pendapatan, dan mengharap duit dari kerajaan negeri, mempunyai pengurus bergaji rm30k sebulan? dan staff baru yang mempunyai gaji tinggi dari staff asal KUIN. Logik ka?

Sebab tu Kerajaan Kedah menangguhkan pembayaran gaji, sebab Insaniah Holding gagal untuk melaksanakan apa yang telah dijanjikan dalam kontrak.

Dah lama kot makan gaji buta, cukup-cukuplah tu.. pi la cari duit dan buat kerja pula.

TERKINI ! PRK KUALA BESUT PENAMAAN 12 JULAI PENGUNDIAN 24 JULAI


Pilihan raya Kuala Besut 24 Julai


Pilihan raya kecil Kuala Besut ditetapkan pada pada 24 Julai manakala penamaan calon pada 12 Julai - kedua-duanya pada bulan Ramadan.

Penamaan calon itu jatuh pada Jumaat dan dan pengundian pada Rabu. Masa berkempen ditetapkan selama 12 hari.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memutuskan perkara itu dalam mesyuarat khas hari ini di ibu pejabatnya di Putrajaya.

SPR menerima pemakluman rasmi berhubung kekosongan kerusi DUN N1 Kuala Besut daripada Yang Dipertua DUN Terengganu pada 27 Jun lepas.

Kerusi DUN Kuala Besut di Terengganu kosong selepas penyandangnya Dr A Rahman Mokhtar meninggal dunia akibat kanser paru-paru.

Kedua-dua BN dan PAS masih belum menamakan calon masing-masing.

ISU BERKAITAN -DAKWAT KEKAL.....

SPR terus perbodoh rakyat: tiada logik dakwat kekal untuk PRKAnak muda akan lawan sampai menang! Rakyat bersatu tidak akan dikalahkan!Susulan kenyataan Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Datuk Wan Ahmad Wan Omar, SPR akan menggunakan dakwat kekal yang lebih baik dalam pilihan raya kecil DUN Kuala Besut, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) segera membidas cadangan yang mengelirukan rakyat.

Cukup-cukuplah dengan penipuan demi penipuan yang dilakukan SPR untuk menutup kegagalan sistem dakwat kekal, rakyat terus diperbodohkan lagi dengan cadangan penggunaan dakwat kekal dalam pilihanraya kecil N1 Kuala Besut.

Apakah SPR tidak memahami hukum logik sistem penggunaan dakwat kekal sebelum melontarkan cadangan yang kononnya bertujuan meredakan kemarahan rakyat?

Logiknya penggunaan sistem dakwat kekal ialah untuk memastikan setiap pengundi dicalit dakwat tersebut sebagai tanda sudah mengundi, dan ia melibatkan semua pengundi pada pilihanraya umum. Dakwat seharusnya kekal selama 7 hari memandangkan hampir 300 ribu pengundi awal dan pengundi pos membuang undi mereka 5 hari sebelum hari mengundi. Maka jika sistem ini berjalan baik, mereka yang sudah mengundi samada pengundi awal atau pengundi biasa, tidak boleh mengundi kali kedua kerana dakwat masih dijari. Ini konsepnya.

Tetapi apa yang berlaku pada 5 Mei lalu ialah ratusan ribu pengundi awal telah terdedah untuk mengundi lebih dari sekali malah pengundi yang membuang undi 5 Mei juga boleh berbuat demikian kerana didapati dakwat kekal itu sebenarnya pewarna tiruan sahaja, tidak mampu kekal walau 5 minit merujuk kepada banyak kes dan laporan polis. Integriti pilihanraya hancur dan undang-undang PRU-13 dicemari dengan teruk sekali.

Kini setelah SPR hilang sepenuhnya kepercayaan rakyat dan didesak oleh majoriti rakyat supaya berundur, SPR yang sama telah cuba untuk perbodoh rakyat dengan cadangan sistem dakwat kekal di PRK K.Besut. Mana mungkin sebuah pilihanraya kecil mengamalkan sistem dakwat kekal melainkan pengundi di seluruh negara selain pengundi DUN K.Besut ditandakan dakwat kekal terlebih dahulu sehari sebelum hari pengundian N1 K.Besut.

Dengan kata lain, menandakan dakwat kekal kepada hanya sekelompok pengundi di K.Besut sedangkan berbelas juta pengundi tempat lain bebas untuk masuk dan menyamar sebagai pengundi adalah sangat tidak relevan. Tiada logik sistem dakwat kekal digunakan dalam pilihan raya kecil.

Justeru itu, SAMM melihat cubaan Timbalan Pengerusi SPR membuktikan dakwat yang bakal digunakan di PRK K.Besut lebih kekal dari 5 Mei adalah berniat jahat untuk menutup isu sebenar. Rakyat kini tidak mahu lagi dakwat kekal, rakyat mahu dakwat kekal pada 5 Mei dan kegagalan berbuat demikian sepatutnya kamu dan semua koncu kamu meletakkan jawatan.

Cubaan yang baik dari SPR, namun rakyat semakin bijak dan semakin kental untuk terus melawan! Biarpun ada ahli parlimen Pakatan Rakyat yang menerima keputusan pilihanraya sepertimana ahli parlimen Barisan Nasional, namun rakyat tetap menolak keputusan yang penuh penipuan, menggelapkan demokrasi yang juga merampas kemanangan rakyat.
Anak muda akan lawan sampai menang! Rakyat bersatu tidak akan dikalahkan!

TV3 PRO ISRAEL?

 Morsi Di Tahan Junta Tentera Mesir


Pemimpin Ikhwanul Muslimin telah ditahan pada hari Khamis (4/7) setelah tentera menggulingkan Muhammad Mursi dari kerusi presiden. Mereka ditahan di penjara yang sama.

Ketua Parti Gerakan dan Keadilan, Saad El-Katatni ditahan bersama Rashard al-Bayoumi, salah satu wakil pemimpin Ikhwanul Muslimin. Mereka ditahan di penjara Torah, penjara yang juga ditempati mantan presiden Hosni Mubarak serta anaknya Alaa dan Gamal. Mubarak dipenjara setelah penggulingannya pada 2011. Sementara anaknya dipenjara kerana tuduhan korupsi.

Mursi dipenjara oleh pihak berkuasa tentera. Pihak berkuasa keselamatan menyatakan Mursi ditahan di salah satu pusat intelijen tentera.

Pejabat berita MENA yang disiarkan NYTimes melaporkan anggota Ikhwanul Muslimin juga telah ditangkap. Mereka dituduh memulakan rusuhan dan menganggu keamanan.

Mursi digulingkan dari kekuasaannya oleh tentera. Ketua Mahkamah Perlembagaan, Adli Mansour menggantikan tempat sebagai presiden. Mansour mengangkat sumpah pada Khamis (4/7) waktu tempatan.

Sementara itu kumpulan Ikhwanul Muslimin, parti yang didokong oleh Presiden Mesir Mohamed Mursi, menggambarkan penggulingan Mursi pada Rabu malam waktu tempatan (3/7) sebagai satu pengkhianatan.

"Hari menyedihkan buat aspirasi demokrasi Mesir, pengkhianatan terhadap revolusi dan jutaan orang Mesir percaya pada demokrasi," kata kumpulan itu sebagaimana dilaporkan Xinhua .

Kumpulan tersebut juga mengutuk penutupan saluran television yang berorientasi pada Ikhwanul Muslimin dan penangkapan kakitangan mereka.

"Penutupan saluran TV itu adalah lankah awal untuk penindasan, era pandangan tunggal," kata Parti Kebebasan dan Keadilan --cabang politik Ikhwanul Muslimin -- di akaun Twitternya.

Pernyataan tersebut dikeluarkan setelah pihak tentera menggulingkan Presiden Mesir dari kubu Islam itu dan mengangkat Ketua Mahkamah Tinggi Perlembagaan Adly Mansour untuk sementara memerintah di negeri tersebut sehingga presiden baru dipilih.


TV3 GELAR DR.MURSI DIKTATOR, JOM TENGOK APA PULA SINAR HARIAN GELAR DR. MURSIMorsi: Dipilih secara demokratik, diturun secara jijik

Ketika Mubarak diguling oleh rakyat Mesir dan mereka tercari-cari bakal Presiden Mesir yang baru, Majlis Syura Ikhwan Muslimin (IM) telah membuat keputusan untuk tidak terlibat dalam pemilihan bagi mengisi kekosongan kerusi Presiden tersebut. Sebaliknya IM menyatakan bahawa mereka ingin terlibat dalam membangunkan kembali Negara Mesir dengan secara aktif terlibat di Parlimen bagi membentuk dasar-dasar dan polisi-polisi yang akan menguntungkan rakyat Mesir.

Dalam pilihanraya Parlimen Mesir yang pertama selepas kejatuhan Hosni Mubarak , Freedom and Justice Party (FJP), sayap parti politik IM, telah memenangi jumlah kerusi tertinggi. FJP telah memenangi 235 kerusi daripada 498 kerusi yang dipertandingkan. Ini merupakan penguasaan 47% daripada keseluruhan kerusi Parlimen.

IM telah mengambil pendekatan yang sederhana seperti yang yang dituntut oleh Islam. Kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan banyak membimbing umat dan amat bersifat inklusif. Antaranya adalah bahawa mereka akan bekerjasama dengan semua parti untuk sama-sama membangunkan negara Mesir baru. Pada ketika itu penulis telah berpeluang untuk mengadakan temuramah dengan salah seorang Naib Murshid Am IM, Dr Mahmoud Ezzat yang telah melakukan lawatan ke Malaysia pada bulan Januari 2012. Artikel tersebut telah disiarkan oleh Malaysia Harmoni: http://www.malaysiaharmoni.com/v2/index.php/pandangan/1467

Hasrat IM untuk tidak terlibat bagi mengisi kerusi Presiden Mesir ini telah mendapat pelbagai reaksi rakyat Mesir termasuk anggota dan pimpinan IM sendiri. Antaranya adalah anggota Majlis Syura IM pada masa itu, Dr. Abdel Moneim Aboul Fotouh yang telah secara terbuka membantah keputusan tersebut. Beliau berpandangan tindakan IM tersebut adalah tidak progresif dan melangkah ke belakang. Beliau akhirnya dipecat keanggotaannya dalam IM.

Walaubagaimanapun apabila pilihanraya Presiden semakin hampir, atas keperluan dan tuntutan semasa, IM telah merubah keputusan awalnya dan kemudiannya bersetuju untuk menghantar calon untuk bertanding. Melalui FJP, IM telah menghantar dua calon iaitu Dr Khairat Al-Shater dan Dr Muhammad Morsi sebagai calon tambahan kerana dirasakan bahawa kemungkinan besar Dr Khairat Al-Shater tidak akan melepasi penapisan kelayakan untuk bertanding dan itulah yang berlaku.

Akhirnya seperti yang kita maklum Dr Morsi telah memenangi pilihanraya tersebut dan telah menjadi Presiden Mesir yang pertama dalam sejarah Mesir yang dipilih melalui pilihanraya yang bebas dan adil.

IM dan Dr Morsi dari awal lagi memang maklum tentang cabaran besar yang akan dihadapi bagi membangunkan Mesir kembali setelah puluhan tahun di bawah pemerintahan diktator. Namun mereka berasa bertanggungjawab untuk melaksanakan tugas kepimpinan ini. Dengan hutang yang banyak dan sistem yang korup tentulah tidak mudah bagi seorang Presiden yang baru dilantik untuk mengemudi negara yang penuh berkat ini.

Secara umum, pendekatan Morsi masih bersifat inklusif; mengajak pelbagai pihak untuk sama-sama berperanan membangunkan Mesir. Morsi telah membuka ruang demokrasi yang luas. Umpamanya media massa dibebaskan dan rakyat dibenarkan berhimpun secara aman. Detik-detik ini mengingatkan kita tentang peranan Bapak BJ Habibie yang mengambil alih kepimpinan Indonesia setelah Suharto dijatuhkan. Habibie telah memainkan peranan membuka ruang demokrasi di Indonesia dengan membebaskan media dan suara rakyat, walaupun akhirnya beliau terpaksa melepaskan jawatan sebagai Presiden Indonesia.

Walaubagaimanapun banyak langkah-langkah yang ingin diambil oleh Presiden Morsi telah menghadapi halangan oleh pelbagai pihak dan institusi yang telah lama bertapak di era Mubarak. Barangkali kita boleh bandingkan dengan kepayahan yang dihadapi oleh kerajaan-kerajaan negeri di Malaysia yang diambil alih oleh Pakatan Rakyat apabila mahu melakukan reformasi dan membangunkan negeri-negeri tersebut. Terlalu banyak halangan oleh pelbagai pihak dan institusi yang telah lama berakar pengaruhnya.

Kita tidak mengatakan bahawa Morsi tidak punya kelemahan. Malah beliau sendiri mengakui ada beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki. Namun kekurangan atau kelemahan tersebut tidak sama sekali boleh dijadikan alasan oleh mana-mana pihak untuk mengguling beliau dengan jalan yang sangat jijik ini.

Mereka yang berpegang kepada nilai yang luhur dan menghargai kebebasan, keadilan dan urus tadbir yang baik akan mengutuk dengan sekeras-kerasnya tindakan pihak tentera dan semua yang terlibat dengannya untuk merampas kuasa daripada Presiden Morsi yang telah dipilih oleh rakyat dalam pilhanraya yang bebas dan adil.

Namun yang sangat memalukan adalah golongan yang kononnya memperjuangkan demokrasi dan kebebasan telah bersekongkol dengan pihak tentera bagi menjatuhkan Presiden dengan cara yang sangat jijik dan tidak demokratik. Kredibiliti mereka sebagai pejuang demokrasi dan kebebasan kini dipersoalkan. Malah ramai yang berasa amat pelik bagaimana seorang yang pernah terlibat dengan gerakan Islam seperti Dr. Abdel Moneim Aboul Fotouh boleh bersama-sama dengan golongan yang merampas kuasa secara jijik ini. Ada yang menyatakan bahawa apabila seseorang itu tersisih atau menyisihkan diri dari gerakan Islam maka akan banyak tindakan-tindakan yang tidak wajar akan terus dilakukannya. Moga kita terpelihara dari termasuk dalam golongan ini!

Pada masa artikel ini ditulis Presiden Morsi dan IM serta FJP tidak menguasai kerajaan Mesir lagi. Namun dunia akan terus mengiktiraf bahawa Morsi dan IM berada di pihak yang mendokong dan menghormati demokrasi manakala pihak liberal yang kononnya memperjuang keadilan dan kebebasan telah menginjak-injak demokrasi dan bersekongkol dengan pihak tentera bagi mengguling presiden yang dipilih secara sah oleh rakyat. Tambahan pula Morsi seringkali menyeru mereka untuk mengadakan dialog dan sama-sama berbincang bagi membangunkan Mesir.

Adalah dipercayai bahawa IM akan terus memainkan peranan penting dalam menentukan masa depan Mesir. Dengan jumlah penyokong yang ramai turun ke jalanraya, malah diberitakan lebih ramai daripada yang berhimpun menentang Morsi, tentunya kekuatan IM akan banyak menentukan hala tuju Mesir.

Walaupun ramai yang membuat telahan bahawa IM akan ditekan oleh pemerintah Mesir yang seterusnya namun ada pula yang berpandangan bahawa pada zaman dunia tanpa sempadan ini perkara ini tidak semudah dahulu untuk dilakukan. Mereka yang sememangnya memperjuangkan kebebasan dan keadilan akan tentunya membantah. Malah ada maklumat yang mengatakan bahwa ada kalangan daripada Gerakan Pemuda 6 April, yang berperanan besar menjatuhan Mubarak, yang pada mulanya bersama kumpulan yang menentang Morsi di Dataran Tahrir telah bertukar menjadi penyokong Morsi setelah melihat sikap penentang Morsi yang berlagak samseng serta bersekongkol dengan pendokong-pendokong Mubarak dan tentera.

Sudah tentu IM akan terus mempertahankan sikap sederhana dan adil dalam tindakan-tindakan seterusnya kerana ini adalah tuntutan Islam. Pendekatan aman dan non violent yang selama ini menjadi pegangan IM sudah pasti akan diteruskan. Pengalaman memerintah Mesir, walaupun hanya satu tahun, tentunya merupakan pengalaman yang sangat berharga. Ramai yang menelah bahawa peristiwa rampasan kuasa oleh tentera ini hanyalah satu detik sementara sebelum demokrasi mencapai kementangan di Mesir. Mereka telah mengihirup suasana bebas selepas Mubarak tumbang tentu akan bangun menentang sekiranya pemerintah seterusnya mengambil sikap kuku besi seperti Mubarak.

Bahkan yang lebih penting adalah Islam yang membawa kebenaran dan keadilan yang sebenar sudah tentu akan terus berkembang kerana ia mempunyai PENJAGA yang Maha Kuat lagi Maha Perkasa!

04 Julai 2013

NAMPAK TAK, LANGKAH PERTAMA PERAMPAS KUASA DI MESIR GELAPKAN MEDIA....INFO TERKINI DARI MAHASISWA MESIR
SEBARKAN!!!!

Info terkini dr mahasiswa di mesir "sebarkan ini sebanyak-banyaknya: Kabar pendukung DR. Mursi di Rab'ah al 'Adawiyah:


Helikopter masih saja berputar-putar di atas kami semenjak lebih dari dari satu jam. Mereka mencari celah yang memungkinkan mereka untuk melancarkan serangan dan mereka berusaha menakut-nakuti serta memantau keadaan kami.

Sementara kami tetap dalam kondisi berzikir dan membaca azkar shabah....

Sebarkanlah berita kami ini, tidak ada satu pun media pemberitaan selain anda yang menyebarkan kabar kami setelah mereka menutup seluruh channel tv yang mungkin menyiarkan demo kami ini. Mereka juga melarang Jazeera untuk menyiarkan tentang kami dan menangkapi mereka. Mereka baru mau melepaskan dengan syarat tidak menyiarkan tentang demo berkesinambungan kami ini.

Dan sudah jelas saja tv-tv yang dimiliki antek-antek mubarak sangat ingin mendengarkan tanggapan para pengamat, sementara mereka tidak akan mau menerima tanggapan yang berseberangan dengan mereka. Mereka tidak menganggap kami sebagai rakyat Mesir yang mesti disiarkan beritanya.
Sebarkanlah berita ini sebanyak-banyaknya, jadilah anda sebagai ganti dari wartawan.

Cukuplah Allah bagi kami, Dialah sebaik-baik pelindung".

IMEJ diambil dari siaran Televisyen Mesir menunjukkan presiden sementara Mesir, Adly Mansour (tengah), bersama barisan hakim pada majlis angkat sumpah jawatan di Mahkamah Perlembagaan di Kaherah, Mesir, hari ini. Ketua Hakim Mahkamah Perlembagaan Agung Mesir itu mengangkat sumpah sebagai presiden sementara selepas Presiden Mohamed Morsi digulingkan oleh pasukan tentera, semalam. - Foto AP
Jul 4, 2013 6:07 pm


BAGAIMANA MEDIA DI MALAYSIA.......SPIN..... 

Celakalah kamu wahai TV3, kamu memanggil pejuang-pejuang FSA sebagai pemberontak, disebabkan mereka melawan kerajaan Bashaar yang zalim membunug zh puak sunni, menyembelih anak kecil, dan wanita dirogol. Mereka pejuang mempertahankan agama ISLAM.

 Di mesir pula kau memanggil Dr Morsi sebagai pemerintah yang diktator sedangkan berjuta2 rakyatnya yg masih setia memperjuangkan demokrasi, wahai tv3 sesungguhnya anda mmg zalim dalam menyampaikan maklumat yg salah, diputar belit serta dipancut racun, Ya Allah kau selamatkan saudara seagamaku, kau lindungilah mereka yg tidak putus2 mempertahankan Islam iaitu agamamu Ya Allah, 

SIAPA DALANG MENGULINGKAN MORSI TERSEBAR !!!


Morsi diguling oleh Menteri Pertahanan yang dilantiknya - pengkhianat!!!!


Bangun seawal pagi.. Ku lihat siaran Al-jazeera misr sudah berubah wajah.. semalam saluran TV ini menyiarkan gambaran seluruh mesir, terbanyak adalah suasana setiap negeri yang mana kedapatan himpunan berjuta-juta bahkan puluhan juta mungkin diseluruh negara, menyokong dan mendokong pimpinan Presiden mursi. penentang morsi hanya kelihatan di dataran tahrir dan istana ittihadiyah, hanya sekitar 2 juta orang.

Tetapi baru sebentar tadi, Al-jazeera misr juga sudah tidak berani mengeluarkan gambaran dan liputan seperti sebelum ini (kerana Morsi sudah jatuh). liputan di fokus ke dataran tahrir dan istana ittihadiyah. kalau Al-jazeera mesir masih berani beri liputan kepada pihak penyokong mursi di seluruh negara, pasti mereka juga mendapat padah seperti beberapa stensen TV lain.

Stesen Misr25 telah di tutup oleh junta tentera mesir. dan beberapa stesen lain. stesen televisyen milik Ikhwan Muslimin "Misr25" Salafi, "Rahmah" dan "An-Nas" ditutup langsung sejurus ucapan Ketua tentera Abdul Fatah As-Sisi. Stesen TV ini ditutup sejurus selesai ucapan ketua tentera di media (menteri pertahanan mesir yang dilantik mursi/pengkhiyanat).

Berita dari ikhwan, menyebut, timbalan menteri KDN mesir, merangkap ketua polis kaherah, telah ke dataran tahrir dan istana ittihadiyah bersama gerombolan polis, untuk memberi air mineral dan jus kepada puak tamarrud/golongan mubarak. sedangkan di himpunan masjid rabaah (penyokong mursi) dikepung tentera, dan amaran tembakan ke udara diberikan untuk menakut-nakutkan penyokong presiden mursi.

Ketua tentera Abdul Fatah As-Sisi(tentera) adalah menteri pertahanan yang dilantik Presiden mesir Mohamed Morsi, menggantikan tontowi yang dipecat(kemudian diangkat menjadi penasihat presiden).

Antara kandungan ucapan Ketua Majlis Tertinggi Angkatan Bersenjata Mesir Abdul Fattah As-Sisi sebentar tadi:

1) Digantung perlembagaan buat sementara.
2) Ketua Hakim Mahkamah Tinggi akan mengetuai sementara kerajaan dalam tempoh peralihan.
3) Memberi kuasa kepada Ketua Hakim untuk mengeluarkan dekri dalam tempoh tersebut.

Ini bermakna, mursi digulingkan, kuasa presiden diberi kepada ketua hakim. umum ketahui, didalam badan kerajaan, jawatan-jawatan tinggi masih dikuasai oleh puak mubarak. sudah pasti perancangan jahat dan licik ini disusun rapi, demi memastikan mesir diperintah oleh jenama Mubarak. mubarak berpotensi bebas, sekali dengan sekutu-sekutunya.

Perancangan ini disusun oleh amerika syarikat dan barat, serta beberapa negara arab, untuk memastikan rejim mubarak/sekutu Bashar kembali berkuasa.

Berdasarkan kepada 3 perkara penting disebut oleh menteri pertahanan/ketua tentera di atas, perlembagaan yang baru diluluskan pasti terbatal, maka perlembagaan mubarak kembali berkuasa, presiden rakyat tidak diiktiraf maka presiden rejim mubarak/sekutu Bashar diangkat semula dan kuku besi wajib rakyat terima, dekri rakyat dibatalkan dan dekri jenama mubarak akan bertahta semula.. semuanya ini Jalan hendak mematikan pergerakan islam, dan mengangkat semula pentadbiran menjahanamkan islam/rejim mubarak.. Betapa berjayanya kerja-kerja amerika dan barat serta pihak yahudi untuk menjahanamkan pendokong islam.

Dr. Morsi, Presiden Republik Arab Mesir mengesahkan bahawa apa yang diumumkan melalui Perintah Ketua Angkatan Tentera adalah suatu yang tidak boleh diterima dan merupakan suatu rampasan kuasa tentera yang ditolak secara total bagi sebuah negara yang bebas dan bagi yang berjuang untuk menjadikan Mesir sebuah negara sivil demokratik.

Presiden Dr. Morsi yang merupakan Presiden Republik Arab Mesir dan juga Komander Tertinggi Angkatan Tentera, menegaskan bagi tentera dan rakyat awam supaya mematuhi perlembagaan dan undang-undang dan menolak rampasan kuasa yang membawa Mesir kembali kepada kemunduran dan mengekalkan keamanan dan mengelakkan pertumpahan darah.

Dan bagi semua mestilah memelihara tanggungjawab mereka di hadapan Allah, bangsa dan sejarah.

Sementara Hateem Bagato bekas Menteri Undang-Undang Mesir berkata, Morsi hanya akan boleh digulingkan melalui tiga cara:

1) Peletakan jawatan atas kehendak sendiri.

2) Perihal untuk membubarkan Dewan Rakyat lalu Presiden mengadakan pungutan suara tetapi majoriti rakyat tidak bersetuju maka tergugur kelayakannya sebagai Presiden.

3) Pengkhianatan terbesar.

Malam ini (waktu mesir), terbuktilah hakikat sebenar taktik golongan sekular extrem sekutu bashar di mesir. taktik ketiga digunakan. Pengkhianatan terbesar oleh Abdul Fatah As-Sisi dan pakatannya.

Sumber Keselamatan: Majlis Tentera menyenaraikan beberapa orang yang termasuk mereka yang dilarang keluar negara.

Antara mereka ialah Dr.Muhammad Mursi (Presiden Mesir), Dr.Mohammed Badik (Mursyidul Am Ikhwan) dan Naibnya Khairat Shatir, Dr.Essom Eryan (Ketua Whip FJP di Dewan Senat) serta Dr.Sofwat Hijazi (Presiden Kesatuan Ulamak Sunni)

DIHARAPKAN MORSI DAN BARISANNYA DAPAT BERTAHAN DAN DIBERI KEKUATAN OLEH ALLAH UNTUK MENCABAR SERTA BERTARUNG MENJAHANAMKAN KERJA JAHAT PENENTANG ISLAM DARI JUTA TENTERA SERTA PENGKHIYANAT ISLAM DARI GOLONGAN TAMARRUD, BARADAE, AHMAN SYAFIQ, HAMDEN SOBAHI, AMR MUSA DARI GOLONGAN SEKUTU BASHAR, AMERIKA, BARAT DAN YAHUDI.. - sumber SINI

INI APA CERITA? MESIN ATM DIPECAH LAGI.....

Tarikh: July 3, 2013
KUALA LUMPUR - Tiga lelaki melarikan wang tunai sebanyak RM70,000 selepas memecah sebuah mesin pengeluaran wang automatik (ATM) dalam premis sebuah pasar raya utama di Taman Kinrara, Puchong dekat sini, awal hari ini.

Ketua Polis Daerah Serdang ACP Abdul Razak Elias berkata dalam kejadian kira-kira 1.00 pagi itu, tiga lelaki tempatan berumur dalam lingkungan 20-an juga merompak sejumlah barang kemas yang nilainya masih disiasat dari sebuah kedai emas dalam kawasan pasar raya itu.

Beliau berkata siasatan awal mendapati kumpulan penjenayah itu menebuk dinding konkrit untuk memasuki pasar raya tersebut.

"Mereka kemudian menggunakan gas dipercayai oxy-acetylene untuk memecah mesin ATM serta merompak kedai emas di pasar raya berkenaan.

"Siasatan mendapati ada kesan terbakar di sekitar mesin ATM dan pintu masuk kedai emas itu," katanya kepada pemberita di tempat kejadian.

Abdul Razak berkata suspek juga mengambil recorder kamera litar tertutup (CCTV) sebelum melarikan diri melalui pintu depan. - Bernama


Tarikh: July 3, 2013

KUALA LUMPUR - Tiga lelaki melarikan wang tunai sebanyak RM70,000 selepas memecah sebuah mesin pengeluaran wang automatik (ATM) dalam premis sebuah pasar raya utama di Taman Kinrara, Puchong dekat sini, awal hari ini.

Ketua Polis Daerah Serdang ACP Abdul Razak Elias berkata dalam kejadian kira-kira 1.00 pagi itu, tiga lelaki tempatan berumur dalam lingkungan 20-an juga merompak sejumlah barang kemas yang nilainya masih disiasat dari sebuah kedai emas dalam kawasan pasar raya itu.

Beliau berkata siasatan awal mendapati kumpulan penjenayah itu menebuk dinding konkrit untuk memasuki pasar raya tersebut.

"Mereka kemudian menggunakan gas dipercayai oxy-acetylene untuk memecah mesin ATM serta merompak kedai emas di pasar raya berkenaan.

"Siasatan mendapati ada kesan terbakar di sekitar mesin ATM dan pintu masuk kedai emas itu," katanya kepada pemberita di tempat kejadian.

Abdul Razak berkata suspek juga mengambil recorder kamera litar tertutup (CCTV) sebelum melarikan diri melalui pintu depan.
- BernamaBERITA BERKAITAN.....

POLIS TERTIDUR ATAU PENYAMUN TIDAK TIDUR?...MESIN ATM DILARIKAN LAGI DI JB - 28HB.JUN 2013

WALAUPUN POLIS DIARAHKAN MERONDA 1 JAM SEKALI DISEMUA LOKASI MESIN ATM... NAMUN DI JOHOR BAHRU SEMALAM, SAMUN DILAKUKAN PICK-UP LANGGAR MASUK BANK DAN TARIK MESIN ATM.....

KUALA LUMPUR: Berkuatkuasa hari ini, pasukan peronda polis akan menjalankan rondaan sejam sekali di premis-premis mesin pengeluaran wang automatik (ATM) di seluruh negara sebagai langkah mencegah kejadian samun dan pecah ATM.

Pengerusi Urus Setia Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) PDRM Datuk WiraAyub Yaakob berkata, Unit Kereta Peronda (MPV) dan Unit Rondaan Bermotosikalakan melaporkan keadaan terkini selepas setiap rondaan kepada bilik kawalan disetiap daerah.

“Unit rondaan ini perlu menjalankan rondaan dengan berhenti dan melawat premis ATM dengan kekerapan satu jam sekali dalam tempoh 24 jam setiap hari disemua daerah di seluruh negara.

“Kalau setiap jam ada polis yang meronda di premis ATM, mana mungkin boleh berlaku kejadian samun dan pecah ATM sebab ia perlukan masa memandangkan peralatan yang digunakan seperti gas oxy-acetylene, dan lori untuk menarik keluar mesin tersebut,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Ops Tawan Bukit Aman di perkarangan pusat membeli-belah KLCC.

Begitulah nada bunyinya pada 16hb Jun 2013 yang lalu.....Pada 28hb Jun 2013 ini punya kisah yang terjadi...Selepas 12 hari arahan dikeluarkan
.  

03 Julai 2013

Hot; 2 Orang Diktaktor Borneo Yang SPRM Tidak Berani Sentuh.....

Adalah Nakal Dan Tidak Jujur Jika Taib Tidak Meletak Jawatan!


Apabila disoal, orang sepertinya harus berundur sehingga terbukti tidak bersalah!

Pada hujung minggu ini Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menjelaskan terdapat maklumat yang terlalu banyak mengenai jenayah rasuah yang telah dan sedang dilakukan oleh Taib yang “nakal dan tidak jujur” itu.
Kata-kata ini adalah sebenarnya kata-kata popularnya mengenai suruhanjaya itu ketika dia diajukan soalan mengenai siasatan ke atas jenayah yang dilakukannya terhadap negeri yang ditadbirnya berdasarkan kepercayaan rakyatnya.

Dalam kenyataan media jurucakap SPRM Lim Bee Kean menjelaskan bahawa alasan mengapa pemimpin kleptokrat itu masih bebas dan tidak didakwa adalah kerana mereka menerima terlalu banyak maklumat dan bukti dan saksi yang menyebabkan mereka mengambil masa yang lama untuk bertindak!

Ditekan keadaan-keadaan sedemikian, cara yang terhormat adalah untuk mengundur diriDua orang diktaktor Borneo yang percaya bahawa SPRM tidak akan menyentuh mereka

Kini pihak penyiasat dari SPRM telah mengesahkan bahawa siasatan sedang giat dijalankan ke atas bukti-bukti yang diperolehi dan bahawa mereka amat serius mengenainya.

Sudah menjadi lumrah di negara-negara maju yang lain, bahawa apabila tingkahlaku seseorang pemimpin itu dipersoalkan dan dituduh semasa dia berjawatan, harus mengundur diri sehingga dia terbukti tidak bersalah.

Amat sukar untuk diterima akal untuk terus kekal pada jawatan apabila kuasa undang-undang di negeri anda sendiri telah mengesahkan bahawa mereka mempunyai bukti yang mencukupi untuk melaksanakan siasatan.

Namun, sememangnya, kami bercakap mengenai kerajaan BN yang korup dan juga Ketua Penyangak Pembalakan. Selain memberikan kerjasama pada pihak SPRM, Taib telah memperlekehkan mereka dengan mengatakan bahawa para penyiasat itu “nakal dan tidak jujur” dan “tidak berhak mendapat kerjasama darinya”.

Pada hujung minggu ini pihak SPRM tidak akan memberikan komen-komen yang panjang lebar sama ada Taib bersetuju untuk disoalsiasat atau sebaliknya.

Tidak bertaring

Sememangnya, Taib tahu bahawa dia boleh mengelak sambil menuduh kuasa undang-undang itu tidak berpihak padanya kerana politik masih bersamanya.Najib dan rakyat Malaysia ingin melihat Taib berundur – namun PM itu memerlukan KM untuk menang pilihanraya. Adakah ianya berbaloi?

Najib kekal pada jawatannya, kerana sokongan pilihanraya tipu di Sarawak dan Sabah. Di semenanjung BN sendiri didapati menipu secara berleluasa dan ketara.

BN telah menipu dalam pelbagai lapangan semasa pilihanraya yang lalu, menyalahgunakan kuasa dan kedudukan mereka untuk kekal berkuasa.

Kini mereka mengatur langkah untuk mengaut segala keuntungan dari dana awam yang mereka kawal.

Sememangnya Taib tidak akan berundur. Sebaliknya dia akan terus kekal sebagai seorang samseng dan menafikan kuasa undang-undang sehingga ke saat-saat akhirnya.

Namun, mana-mana samseng yang kian berputus-asa akan tetap kehilangan masanya dan Taib tidak akan terlepas. ~SR

Panas ! Dah Jumpa...Ibrahim Ali Jadi Pemandu Teksi Semenjak Menghilangkan Diri ....?


Ibrahim Ali mahu jadi pemandu teksi

Saya tidak kisah kerana saya suka dengan kehidupan yang 'simple' - sederhana, tegas 

KUALA LUMPUR: Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) Datuk Ibrahim Ali hari ini secara serius berkata akan menimbangkan untuk menjadi pemandu teksi sepenuh masa untuk menyara kehidupan beliau.

Beliau berkata demikian selepas ditanya mengenai status beliau selepas pilihan raya umum ke-13.

Veteran politik itu kalah kepada calon PAS, Nik Abduh Nik Aziz di kerusi Parlimen Pasir Mas di Kelantan.

“Saya akan bersama Perkasa sepenuhnya sebagai presiden akan tetapi saya juga perlu menyara kehidupan saya. Saya mungkin akan memohan permit teksi. Saya tidak kisah kerana saya suka dengan kehidupan yang ‘simple’ – sederhana,” tegas Presiden Perkasa.

Ketika ditanya mengenai penglibatan beliau didalam dunia politik Ibrahim berkata dia masih di dalam politik kerana Perkasa adalah satu badan NGO yang politikal.

“Perkasa adalah badan bukan kerajaan yang politikal, tetapi Perkasa bukan parti politik. Saya masih lagi aktif di dalam dunia politik bersama Perkasa” beliau menegaskan.

Dalam pada itu, Perkasa telah mengambil langkah proaktif dengan mewujudkan beberapa jawatankuasa baru di dalam NGO tersebut. Turut diwujudkan adalah jawatankuasa perpaduan dan kepentingan nasional.
`NGO antara kaum’

“Kami akan membuka majlis NGO antara kaum supaya masing masing memahami nilai dan budaya antara kami. Kami juga akan mengadakan kongres kepentingan nasional menjurus kepada isu keselamatan negara. Isu negara adalah isu nombor satu bagi Perkasa,” katanya dalam satu sidang akhbar di sini hari ini.

Ketika diminta mengulas isu rang undang-undang pentadbiran agama Islam 2013, Ibrahim menegaskan supaya isu ini tidak dipolitikkan oleh mana mana pihak.

“Saya meminta pada semua pihak untuk tidak mempolitikkan isu ini. Dalam hal ini rujuklah kepada al-Quran dan Hadis” ujar beliau.

Selain itu, Perkasa telah sebulat suara untuk tidak masuk campur didalam pilihanraya kecil Kuala Besut di Terengganu.

“Kami tidak akan berkempen untuk sesiapa. Kami akan menjadi pihak yang berkecuali untuk kali ini”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...