10 Mac 2012

PENTADBIRAN KEDAH: JAWATANKUASA PEMANDU LANGKAH TEPAT

Aziz Bari: Jawatankuasa Pemandu langkah tepat


KUALA LUMPUR- Bekas pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA), Prof Dr Abdul Aziz Bari menyifatkan penubuhan Jawatankuasa Pemandu di Kedah sebagai langkah terbaik dan tepat.

Beliau yang juga pakar perlembagaan berkata, penubuhan itu juga tidak bertentangan dengan mana-mana peruntukan undang-undang termasuk di peringkat negeri.

"Bagi saya penubuhan jawatankuasa pemandu ini adalah yang terbaik diputuskan oleh Jawatankuasa PAS Pusat dan ia merupakan keputusan yang tepat.

"Malah ia tidak mempunyai apa-apa kesalahan dari sudut undang-undang sama ada diperingkat pusat mahupun negeri," katanya kepada Harakahdaily.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas keputusan PAS Pusat yang mahu menubuhkan Jawatankuasa Pemandu di Kedah sebagai badan penasihat kepada kerajaan negeri itu.

Menurut Abdul Aziz, dengan penubuhan itu juga secara langsung dapat menghasilkan sebuah pentadbiran kerajaan yang lebih baik.

Beliau turut menyatakan, Jawatankuasa Pemandu biasanya tidak bermaksud mencampuri urusan pentadbiran kerajaan negeri malah jauh sekali ingin membuat keputusan.

Ia hanyalah sebagai bertindak sebagai pemantau sahaja bagi memastikan segala masalah yang timbul dalam pentadbiran negeri melibatkan anggota parti dapat diselesaikan.

"Saya berpendapat ia bertepatan dengan keadaan sekarang dalam usaha kita ingin menjadikan negeri di bawah Pakatan Rakyat ditadbir dengan baik.

"Malah penubuhan jawatankuasa Pemandu ini secara tidak langsung akan dapat menghasilkan sebuah pentadbiran yang lebih berkualiti jika dibandingkan dengan pemerintahan kerajaan sekarang," jelasnya sambil menyelar pihak yang mempertikaikannya.

Kuasa MB, Exco masih tertinggi

Sementara itu, Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, berdasarkan perlembagaan negeri itu, kuasa Menteri Besar dan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) tidak terjejas dengan penubuhan jawatankuasa itu kerana mereka adalah kuasa eksekutif tertinggi dalam pentadbiran.

“Mana-mana negeri ikut perlembagaan negeri. Jawatan­kuasa Pemandu sekadar bagi pandangan tak kan pula tidak boleh bagi nasihat.

Memang perkara seperti itu tiada dalam perlembagaan Kedah, tetapi orang bagi nasihat, kita dengarlah,” katanya.

Azizan turut menyangkal dakwaan konon penubuhan jawatankuasa itu antara usaha mengehadkan kuasa Menteri Besar, sebaliknya menyifatkan ia sebagai sebuah badan penasihat.

“Saya sendiri pun belum dapat maklumat terperinci mengenai jawatankuasa itu. Macam mana nak komen, lebih baik tunggu ia diwujudkan dahulu, barulah tahu peranan dan ke mana perlu dirujuk,” katanya.


-Harakahdaily

KONSPIRASI DALAM UMNO: NAJIB RANCANG 26 MEI UNTUK MERDEKA DARI DR.M


Tekaan untuk tarikh pilihan raya kembali lagi dan sekarang ianya mengatakan bahawa 26 Mei, yang jatuh pada hari Sabtu sebagai tarikh keramat itu. Walau bagaimanapun, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak enggan mengadakan pilihanraya lebih awal daripada itu walaupun penasihatnya cuba berselindung dengan mengadakan cerita bahawa 'pilihan raya semakin hampir’ kepada pihak media, ini berkemungkinan hanya diadakan untuk mengelirukan kita.

"Terus terang saya cakap, saya tidak fikir Najib sendiri tahu bila PRU ke-13 akan diadakan. Sehingga dia menyiapkan pelan penggantian dengan Mahathir, dia tidak akan berani untuk mengadakan pemilihan parti," kata pemerhati Umno kepada Malaysia Chronicle.

Mereka yang ditemuramah Malaysia Chronicle juga menegaskan 26 Mei juga merupakan hari Sabtu terakhir bulan tersebut, ini menjadikan itulah tarikh yang akan dipilih.

Namun, ramai yang yakin bahawa ini adalah teka teki terbaru dari Najib - untuk memberi kejutan setelah hampir semua memikirkan bahawa dia terlalu takut untuk berhadapan dengan pilihanraya apabila mandatnya tamat tahun depan.

Mesyuarat untuk mengatasi ‘kejutan’ Najib

Pemerhati politik memberitahu baru-baru ini bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad telah berjumpa dengan beberapa veteran Umno, termasuk mufti Perak, Harussani Zakaria untuk berbincang tentang hak-hak Melayu yang juga menunjukkan bahawa Mahathir juga telah menghidu perubahan pada rancangan Najib dan mahu merencana taktik yang baru pula.

Adalah dipercayai bahawa mesyuarat Mahathir-Perkasa memberi tumpuan kepada bagaimana untuk meningkatkan perpecahan antara Melayu dan bukan Melayu dan untuk terus memburukkan imej orang Kristian, bagi meraih sokongan orang Melayu kepada sayap kanan Umno. Sebuah plot yang sama dengan kejadian rusuhan kaum13 Mei 1969 juga dipercayai untuk menjadi kecemasan mereka.

"Anda mesti ingat bahawa PRU ke-13 akan diperhatikan oleh ahli UMNO serta pembangkang. Kepada panglima-panglima Umno, ia mambawa banyak erti. Apabila ia diumumkan, ini bermakna semua broker kuasa akan mengadakan perjanjian untuk berkongsi kekayaan negara. Sudah semestinya, BN mungkin gagal dalam PRU ke-13, tetapi ini adalah apa yang selalu berlaku pada pilihan raya. Rundingan untuk kepentingan mereka sendiri sentiasa diutamakan. Pertikaian utama akan menjadi ‘siapa yang dapat apa’, "kata pemerhati Umno.

Menurutnya, Mahathir yang berusia 86 tahun bimbang jika Najib mula menentangnya kerana ini bermakna Mukhriz tidak akan berpeluang untuk menjadi Perdana Menteri buat masa ini.

Mempertaruhkan populariti sendiri tanpa mempedulikan Umno, MCA dan Gerakan

Walaupun takut akan pengaruh Mahathir, Najib bertaruh pada populariti peribadinya untuk mendapatkan undi. Daripada usahanya mendalangi kejatuhan NFC RM250mil, dia kelihatan bersedia untuk memburuk-buruk dan memusnahkan Umno supaya kekal sebagai Perdana Menteri. Harapan itu tidak mustahil memandangkan bahawa UMNO telah Berjaya mendapat nama buruk seperti MCA, Gerakan dan MIC. Laungan ‘Asalkan bukan Umno’ telah menjadi sorakan sebahagian besar rakyat Malaysia terutama sekali orang Melayu.

Jika Najib mampu menang atas kekuatan sendiri, ini bermakna dia tidak perlu membuang sepupunya Hishammuddin Tun Hussein, Menteri Dalam Negeri yang secara automatik akan mengambil alih jawatan timbalan perdana menteri dari Muhyiddin Yassin. Terdapat tekanan dari kem Mahathir supaya Najib mengorbankan Hisham supaya Mukhriz boleh dimasukkan ke dalam slot TPM dengan lebih cepat.

Khabar angin dari UMNO juga riuh dengan spekulasi mengapa Najib tidak mengumumkannya dalam perhimpunan agung Umno dan pemilihan parti akan diadakan pada akhir tahun ini. Dia sudah pun mengumumkan mesyuarat tahunan bagi semua cawangan Umno akan diadakan di antara 1 April ke 15 Jun, manakala pemilihan bahagian akan diadakan dari 1 Julai hingga 15 September. Sambutan tahunan bagi pembentukan Umno akan diadakan pada 11 Mei 2012.

Tetapi dua tarikh utama yang tidak diumumkan Najib ialah pemilihan parti dan perhimpunan agung Umno. Ini memberi petanda bahawa kerja dalaman sedang dijalankan.

Calon boleh menang untuk kawal bahagian dan cawangan menjelang pemilihan Umno

Walau bagaimanapun, mengikut masa yang diumumkan, ia amat sukar bagi Najib untuk mengadakan PRU ke-13 pada Mei atau Jun. Walaupun begitu, jika PRU ke-13 diadakan pada bulan November atau tahun depan, Najib akan membubarkan Parlimen pada pertengahan tahun. Ini bermakna pelbagai cawangan dan mesyuarat bahagian akan bermula seperti yang diumumkan, tetapi tidak semua akan dapat berbincang.

Dipertengahan jalan, Najib dijangka mengumumkan calon-calon boleh menang BN untuk PRU ke-13, di mana selepas itu, hanya akan tinggal sedikit masa untuk panglima UMNO untuk bertindak. Ya atau tidak, mereka terpaksa juga menerimanya. Umno terpaksa melakonkan perpaduan dalam parti jika ingin mengalahkan ketua pembangkang parti Pakatan Rakyat iaitu Anwar.

Apabila PRU ke-13 selesai, calon pilihan Najib yang menang kerusi masing-masing akan mengambil alih bahagian Umno itu dan mengadakan mesyuarat cawangan untuk menggantikan pemegang jawatan tertinggi dengan penyokong kuat sendiri dan bersedia untuk pemilihan parti di mana mereka akan dijangka untuk mengundi bagi Najib dan beroleh majoriti besar. Dengan cara ini, Najib akhirnya boleh menjadi Presiden Umno yang kuat, tanpa perlu tunduk kepada Mahathir. Dengan orang-orangnya ditempat yang strategik, Najib akan berupaya mengisi ahli majlis tertinggi parti dengan para penyokongnya.

Mahathir tidak akan duduk diam

Sudah tentu, Umno-BN tidak boleh menang pada PRU ke-13, di mana dia akan menjadi Presiden Umno dan Ketua Pembangkang dan bukannya Presiden Umno dan Perdana Menteri. Walau bagaimanapun, dia seolah-olah yakin mampu mengalahkan saingan utamanya, Anwar ibrahim.

Selain itu, sama ada rancangannya berjalan lancar bergantung kepada apa tindakan yang akan dilakukan oleh Mahathir untuk mengatasi rancangan 'rampasan kuasa' Najib. Pada usia 86 tahun, Mahathir masih lagi seorang ahli politik yang disegani dan masih mampu memberi kejutan.

Pada masa ini, Najib nampak seperti 100% di belakang Mahathr. Tetapi, mereka tahu sesuatu yang tidak dijangka boleh berlaku.

Pemerhati memberi amaran bahawa Najib, pada bila-bila boleh menarik balik sokongannya kepada Mahathir untuk menghadapi pendakwaan ke atas bekas PM ynag telah menyalahgunakan kuasa dan rasuah dengan membantu kroni dan keluarganya untuk mengumpul kekayaan yang besar.

Namun Mahathir seringkali dikatakan mempunyai cengkaman tersendiri ke atas pemimpin BN yang lain, termasuk Najib yang sering terlibat dalam skandal.

"Najib cuba untuk menunjukkan bahawa dia dan Mahathir sangat rapat. Dia cuba untuk memberi isyarat kepada orang yang melindungi Mahathir dari skandal-skandal yang lalu seperti MAS dan kejatuhan Tajudin Ramli, Air Asia dan Proton," kata pemerhati UMNO.

“Tetapi itu hanya pada zahirnya sahaja. Hakikatnya, kita tidak nampak Najib mempunyai keberanian yang cukup untuk memberanikan diri dihadapan Mahathir atau inikan pula mengatasinya. Mahathir juga bukanlah seorang yang akan berdiam diri. Ada kemungkinan Najib tidak akan berani untuk memisahkan diri dari Mahathir dan pengaruhnya. "

SARAWAK BAGAI ISRAEL MALAYSIA

Aktivis BERSIH dilarang masuk Sarawak

Ahli jawatankuasa pemandu BERSIH 2.0, Maria Chin Abdullah dilarang memasuki Sarawak pagi ini.

Beliau dihalang di lapangan terbang Kuching oleh pegawai Imigresen apabila tiba pukul 9 pagi ini.

"Mereka berkata ini adalah arahan daripada kerajaan negeri dan jika saya mahu masuk Sarawak lagi, saya mesti menulis surat kepada Pejabat Ketua Menteri," katanya ketika dihubungi pagi ini.

Maria pergi ke Sarawak untuk bertemu dengan aktivis BERSIH tempatan.

Wajarkah Kuasa Ketua Menteri menggunakan untuk menyekat rakyat Malaysia masuk ke Malaysia ( Sarawak) ini menunjukan akta Imigresen Sarawak tidak relevan lagi.

09 Mac 2012

PEJABAT PERDANA MENTERI(PMO) BIAYA MAJLIS PERTUNANGAN ANAK NAJIBPETALING JAYA, 9 Mac: KEADILAN hari ini mendakwa bahawa kos majlis pertunangan anak perempuan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dengan seorang pemuda warga Kazakhstan pada tahun lalu telah dibiaya oleh Pejabat Perdana Menteri.

Pengarah Strategi KEADILAN Rafizi Ramli mendedahkan dokumen tempahan majlis bankuet dari Hotel Shangri La yang mengendalikan majlis pertunangan tersebut di kediaman rasmi Perdana Menteri di Seri Perdana, Putrajaya mencatatkan jumlah sebanyak RM409,767.

Menurut salinan dokumen yang diedarkan kepada pihak media, bil bayaran bagi penganjuran majlis pertunangan yang diadakan pada 17 Jun 2011 itu telah dicaj kepada Pejabat Perdana Menteri di Kompleks Perdana Putra, Putrajaya.

Agensi berita Bernama tahun lalu melaporkan tentang majlis pertunangan anak perempuan Perdana

Menteri iaitu Nooryana Najwa dengan seorang pemuda warga Kazakhstan, Daniar Nazarbayev yang diadakan di kediaman rasmi Perdana Menteri, Seri Perdana di Putrajaya.

Dokumen tersebut menamakan setiausaha sulit kepada Perdana Menteri, Mohd Po’ad Jelani sebagai individu yang perlu dihubungi bagi urusan majlis tersebut.

Dokumen tersebut turut mencatatkan makluman dari pihak Hotel Shangri La tentang surat
persetujuan yang dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri bertarikh 15 Jun 2011.

SKANDAL NFC: PKR SAMAN BALAS SHAHRIZAT AGAR RAKYAT LIHAT...

Isu NFC : PKR Kemuka Saman Balas Terhadap Shahrizat

PETALING JAYA, 9 MAC: Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini memfailkan saman balas Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berhubung isu dakwaan penyelewengan dana awam bernilai RM250 juta bagi projek Pusat Fidlot Nasional (NFCorp).

Saman berkenaan difailkan Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli dan Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melalui peguam Shafee & Co.

"Demi kepentingan nasional dan setelah berbincang dengan peguam-peguam, saya mengambil keputusan untuk mengemukakan saman balas kepada Datuk Seri Shahrizat atas kata-kata berbaur fitnah yang diucapkan di dalam ucapan permbukaan beliau pada Perhimpunan Agung Wanita Umno pada 30 November tahun lalu.

"Saman balas ini memberi ruang kepada saya untuk memastikan bahawa kes PFN ini akan terus dibawa ke mahkamah dan dokumen-dokumen penting dapat dikemukakan di mahkamah bagi pengetahuan umum," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PKR di sini.

Selain itu, Rafizi berkata tindakan menyaman balas terhadap Shahrizat diambil bagi mengelakkan kes berkenaan ditarik balik bagi mengelakkan ia dibicarakan di mahkamah.

"Saya risau mungkin plantif cuba melengah-lengahkan untuk mengelakkan dokumen-dokumen penting dan pimpinan tertinggi Barisan Nasional diseret ke mahkamah memberi keterangan," katanya.

Sebelum ini Shahrizat memfailkan saman fitnah sebanyak RM100 juta terhadap Mohd Rafizi dan Zuraida berhubung isu yang sama.

Sementara itu Mohd Rafizi berkata, beliau dan Zuraida telah memfailkan pembelaan berhubung saman berkenaan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Jumaat.

Kertas pembelaan tersebut turut dihantar ke peguam Shafee&Co yang mewakili Shahrizat.

BUKTI NAJIB TIDAK LAYAK PEGANG MENTERI KEWANGAN

Satu Lagi Keputusan Najib Altantuya Yang Tak Realistik!


Persatuan pembeli rumah melabelkan skim Rumah Pertamaku sebagai dasar "tidak bijak" selepas selepas dilaporkan pada minggu ini ia bukan permohonan pinjaman tunggal yang diluluskan di bawah Putrajaya untuk pemilikan rumah pekerja berpendapatan rendah.

Skim yang dilancarkan Datuk Seri Najib Razak tahun lalu berdepan dengan masalah kerana bank-bank enggan memberi 100 peratus pembiayaan hartanah mencecah RM400,000 kepada pemohon yang berpendapatan kurang daripada RM3,000 sebulan.

Setiausaha Kehormat bagi Persatuan Pembeli Rumah Kebangsaan (HBA) Chang Kim Loong memberitahu The Malaysian Insider menyediakan pembiayaan pinjaman RM400,000 di bawah skim itu untuk "perumahan mampu" adalah "tidak munasabah dan seseorang perlu memberitahu perdana menteri tentang fakta yang salah."

"Ia jelas perdana menteri kita tidak bijak dengan kepentingan diri kerana menyediakan harga setinggi RM400,000 untuk pekerja berpendapatan bawah RM3,000," katanya.

Beliau berkata pihaknya telah menjalankan pemeriksaan dengan bank dan didapati kebanyakan pemohon merupakan individu yang disenarai hitamkan atau tidak mempunyai bukti pendapatan sahih.

"Maklum balas mengatakan jika rakyat tidak mampu membelinya, maka jangan beli. Bagaimana anda boleh mengambil pinjaman 100 peratus pinjaman seperti itu tanpa komitmen?" katanya.

Chang berkata bagi 20-tahun pinjaman untuk RM400,000 mengikut standard industri dua peratus di bawah kadar pemberian pinjaman asas memerlukan satu ansuran bulanan RM2,552 atau 85 peratus daripada RM3,000.

Beliau menambah untuk 30-tahun perjanjian memerlukan bayaran ansuran bulanan sebanyak RM2,051 atau 68 peratus daripada RM3,000.

Laman web skim itu juga mengatakan untuk layak menyertai program itu, pembayaran balik tidak boleh melebihi 55 peratus daripada pendapatan kasar pemohon.

"Ia tidak mengejutkan terdapat kelulusan sifar kerana peminjam-peminjam mampu hidup melebihi kemampuan mereka."

Beliau berkata berdasarkan garis panduan Bank Negara pembayaran balik pinjaman tidak boleh melebihi satu pertiga pendapatan, pinjaman bagi skim itu sepatutnya di antara RM150,000 hingga 180,000.

Perdana menteri mengumumkan pada Oktober lalu ketika membentangkan Belanjawan 2012 bahawa pinjaman permulaan skim itu akan dinaikkan sehingga RM400,000 sebagai harga hartanah.

Kerajaan terlebih dahulu berkata agensi pembiayaan dan gadai janji milik kerajaan negeri akan menyediakan deposit 10 peratus bagi membeli rumah.Chang mencadangkan jika kerajaan serius tentang kemampuan perumahan, ia sepatutnya "memasuki satu usaha sama dengan pemaju bukan kroni" yang mahu harga mencecah RM400,000.

Beliau berkata kerajaan sepatutnya menghapuskan kos tanah dengan "menyediakan lokasi strategik" seperti tanah di Sungai Besi dan Institut Penyelidikan Getah di Sungai Buloh."Daripada mahu lot tanah ini menjadi 'nilai tinggi,' cuba dapatkan perumahan mampu milik," katanya.

Chang menambah pemohon yang berkelayakan mesti menetap di rumah yang dibeli sekurang-kurangnya 10 tahun dan hanya dibenarkan menjual balik kepada kerajaan jadi ia boleh diberikan semula kepada "generasi pembeli berikutnya yang memerlukan perumahan mampu milik."

Harga hartanah di kawasan bandar seperti Pulau Pinang dan Kuala Lumpur meningkat sehingga 40 peratus pada 2010 dengan kadar faedah yang rendah dan pertambahan dalam pembelian spekulatif, walaupun harga meningkat lebih perlahan tahun lepas kerana langkah-langkah mengawal kelembapan sentimen seperti satu kenaikan cukai keuntungan harta.

Beberapa laporan juga menganggarkan harga hartanah akan meningkat dari 5.9 kali pendapatan pada 1989 kepada 10.9 kali pada 2010.Kajian Demografi Rumah Mampu Milik Global menyifatkan harga pasaran, iaitu harga hartanah berada di 5.1 kali pendapatan kelas pertengahan atau lebih, sebagai "tidak mempunyai kemampuan."

HBA tahun lalu mengingatkan anak muda akan berdepan risiko dihalang memasuki pasaran hartanah disebabkan harga rumah yang terlalu tinggi.

Antara Anwar, Najib siapa baik dengan Khalid Mishal?


9 MAC — Saya tidak bercadang untuk membela Anwar Ibrahim yang menyatakan boleh menimbang menjamin keselamatan Israel dengan syarat-syarat yang dijangka tidak akan diterima oleh Israel.

Tetapi Perdana Menteri Najib Razak, Dr Mahathir Mohamad dan pemimpin Umno lainnya belumlah lebih jelas sikapnya terhadap Palestin dibandingkan dengan Anwar Ibrahim.

Kerajaan Malaysia baik di bawah Mahathir mahupun di bawah Najib ada membela Palestin dan negaranya yang dicadangkan di bumi Gaza dan Tebing Barat yang ditadbir oleh kerajaan Palestin sekarang. Mahathir akrab dengan Yasser Arafat dan Najib kenal Presiden Mahmood Abbas.

Mahathir dan Najib tidak kenal rapat Khalid Mishal, pemimpin Hamas yang mendapat perlindungan di Syria selepas dia dibelasah agen rahsia Israel di Jordan tidak lama dulu. Tetapi Anwar Ibrahim kenal Arafat, Mahmood Abbas dan kenal semua pemimpin Hamas.

Antara Anwar dan Najib campur Mahathir siapa lebih kenal dan lebih rapat dengan Khalid Mishal yang memimpin Hamas? Tentulah Anwar. Malah selepas kenyataan Anwar tentang apa yang dikatakan menjamin keselamatan Israel di WSJ, Anwar sudah berjumpa Khalid Mishal. Mereka sudah membincangkan isu yang berbangkit itu.

Khalid dan Hamas mewakili perjuangan membebaskan Palestin yang lebih jelas dari perjuangan PLO. Pendirian Mahmood dan Fatah yang dipimpinnya telah lama cair terhadap Israel, tetapi Hamas belum melepaskan senjata terhadap regim zionis itu.

Menyokong Palestin saja tidak cukup kalau tidak sama menyokong Hamas. Adakah Najib dan kerajaan mempunyai hubungan yang baik dengan Hamas? Semasa Hamas berkuasa di Palestin ada satu sidang antarabangsa di Kuala Lumpur. Kerajaan Malaysia memberi perwakilan itu kepada Fatah sedang Menteri Luar Palestin dari Hamas yang sudah berada di Kuala Lumpur dinafikan.

Semasa Najib jadi ketua Pemuda Umno Khalid Mishal pernah datang ke Kuala Lumpur. Dia bercadang untuk menermui Nazri Aziz yang belum jadi menteri tetapi menjadi Ketua Biro Antarabangsa Pemuda Umno. Mishal bercadang untuk membincangkan kemungkinan Hamas menubuhkan pejabatnya di Kuala Lumpur sama seperti yang diberikan kepada Fatah.

Rombongan tertinggi Hamas tidak dapat layanan yang baik kerajaan dan Umno. Semasa Khalid berada di Malaysia, saya yang menemankannya ziarah hingga ke Kuala Terengganu dan Kota Baru. Bukan Wisma Putra dan bukan pemimpin Umno.

Kiranya ditanya pemimpin dan penyokong Hamas, siapa lebih mereka kenal antara Dr Mahathir, Najib dan Anwar? Kita terkejut jawapannya ialah Anwar. Mengapa? Justeru Anwar ada talian dengan kebanyakan orang Palestin. Ada pun Najib dan Dr Mahathir, ramai yang kenal tetapi dipercayai jaraknya tidak sama dengan Anwar.

Justeru itu, apa pun yang Anwar kata tentang Palestin dan Israel, hati rakyat Palestin lebih kenal dengan Anwar dari semua yang pernah menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Untuk dikatakan Anwar itu alat dan boneka Israel, bagi setengah orang Palestin belum tentu Anwar lebih dari rekod Arafat dan Mahmood Abbas.

Kenyataan Anwar tentang Israel rasanya sekadar menjamin bersyarat jika ia dapat dipenuhi Israel. Jaminan belum sama dengan pengiktirafan. Anwar belum menyebut tentang pengiktirafan. Apa lagilah hubungan diplomatik.

Kiranya Zionis boleh bersetuju dengan syarat Anwar itu, maka barulah jaminan itu akan dibincangkan. Kalau pun jaminan itu boleh diberi, tetapi tidak semestinya ia boleh diiktiraf.

Saya kata begitu untuk bersangka baik dengan Anwar bahawa dia tidak dapat disama dengan Najib dan Mahathir yang dipercayai banyak bermain mata dengan Israel.

Contoh terbaik jaminan Malaysia tanpa pengiktirafan dan tanpa hubungan diplomatik ialah dengan Taiwan. Malaysia hanya mengakui satu China di dunia. Siapa yang mengakui Taiwan maka rosaklah hubungannya dengan China.

Tetapi China tidak tersinggung dengan jaminan Malaysia kepada Taiwan dan segala hubungan dagang antara keduanya.

Bagi mengukur sokongan kepada Palestin sekarang apa kata kalau Khalid Mishal tidak selesa tinggal di Syria berikut pergolakan di negara itu. Di mana Khalid hendak mendapat perlindungan? Jika dia mohon perlindungan menetap di Kuala Lumpur sambil meneruskan perjuangan Hamas. Adakah Najib bersedia? Kalau Pakatan berjaya mengambil Putrajaya, rasanya Khalid tidak ada masalah.

08 Mac 2012

Subhanallah, Inilah Mukjizat Alquran Tentang Sungai di Dasar Laut

Suatu hari, seorang pakar lautan bernama Jacques Yves Costeau melakukan penelitian di dasar laut untuk Discovery Channel. Ia menelurusi fenomena bawah laut di Cenota Angelita, Mexico.

Saat melakukan penyelaman, ia dikejutkan dengan sebuah fenomena alam yang luar biasa. Dia menemukan air tawar di antara air laut yang asin. Penemuan itu membuatnya takjub. Bagaimana mungkin air tawar bisa berada terpisah dalam air laut yang masin? Tetapi itulah kenyataan yang dia temukan di dalam laut.

Rasa ingin tahunya yang besar membuat Costeau kembali menyelam lebih dalam lagi. Ia menyaksikan fenomena alam yang lebih mengejutkan lagi. Betapa tidak. Ia melihat ada sungai di dasar lautan.

Sungai di bawah laut itu ditumbuhi daun-daunan dan pohon. Para peneliti menyebut fenomena itu sebagai lapisan Hidrogen Sulfida. Tapi nampak seperti sungai? Yang menjadi tanda tanya para pakar-pakar, mengapa air yang mengalir di sungai bawah laut itu rasanya tawar?

Sesungguhnya, sekitar 14 abad lalu, Alquran telah menjelaskan fenomena itu. Simak saja surah Al-Furqan [25] ayat 53: ''Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan); yang ini tawar dan segar dan yang lain sangat masin lagi pahit; dan Dia Jadikan antara keduanya dinding dan barat yang tidak tembus.''

Fenomena unik dan aneh itu juga telah disebutkan dalam surah Ar-Rahman [55] ayat 19-21: ''Dia membiarkan dua laut mengalir yang kemudian keduanya bertemu, di antara kedua ada batas yang tidak dilampaui masing-masing. Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan.''
-R.CO.ID

NOH OMAR ' MENTERI KANGAROO'


MB bentang dokumen tender di Dun S’gor

Pembentangan itu akan membuktikan ketelusan kerajaan negeri di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat, kata Abdul Khalid Ibrahim.

SHAH ALAM: Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata beliau akan membentangkan segala dokumen berkaitan tender dan sebutharga kontrak dalam persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) yang dijadualkan bermula pada 19 Mac ini.
Katanya pembentangan itu akan membuktikan ketelusan kerajaan negeri di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat membabitkan pemberian kontrak sekaligus mengenepikan pelbagai dakwaan dilemparkan penulis blog Raja Petra Kamaruddin.

“Saya tidak mahu selalu menjawab tulisan Raja Petra kerana banyak yang ditulis itu adalah salah,” kata beliau ketika mempertahankan integriti dan keberkesanan fungsi Jawatankuasa Keupayaan, Kebertanggungjawaban, dan Ketelusan Selangor (Selcat) selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan exco di sini hari ini.

Menurut Abdul Khalid, apa yang dilakukan oleh Raja Petra hanya menimbulkan keseronokan kepada masyarakat.Ujar beliau, “kita akan keluarkan dokumen kerana kerajaan negeri mengamalkan proses ketelusan dari segi pentadbiran. Segala kontrak, tender dan sebutharga sejak tahun 2006 hingga 2010 akan dibentangkan dalam sidang Dun supaya perbincangan dapat dilakukan.
“Raja Petra dapat semak data itu. Angka boleh jadi serupa, malah rundingan tidak telus ini telah dijalankan sejak 30 tahun lalu. Ini bukan perkara luar biasa.
Akta Rahsia Rasmi

“Kita tidak akan bentangkannya di sini (mesyuarat exco) memandangkan kita ada Akta Rahsia Rasmi. Raja Petra tiada undang-undang.
“Saya ada undang-undang. Maka perlu ikut tatacara yang betul. Contoh buat dakwaan tentang pasir tapi orang yang membuat dakwaan tidak hadir ke Selcat,” katanya dalam nada sinis.
Laporan akhbar hari ini memetik pendedahan Raja Petra bahawa kerajaan negeri Selangor memberi projek secara rundingan terus dan (bukan tender terbuka) bernilai lebih RM250 juta sejak Pakatan memerintah negeri itu.

Dalam laporan itu, Raja Petra berkata jika kerajaan negeri menafikan dakwaan berkenaan, beliau akan menyiarkan butiran kontrak seperti nombor dan tarikh kontrak serta nama syarikat terbabit dalam blognya atau melaporkan terus kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Ketika ditanya pemberita adakah tender itu berkait dengan bekas exconya, Datuk Dr Hasan Ali, beliau enggan membuat spekulasi berhubung hal tersebut. “Tunggu sidang Dun nanti….buat masa ini tiada maklumat dan saya tidak mahu membuat sebarang spekulasi,” katanya.

‘Noh menteri kangaroo’

Sementara itu, Abdul Khalid menempelak Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar kerana gagal melaksanakan tanggungjawabnya sebagai warganegara ekoran enggan hadir dalam Selcat.
“Dia (Noh Omar) menteri kangaroo. Kata nak selesai masalah, kata ada fakta dan mahu keluarkan fakta. Tapi beliau enggan hadir dalam Selcat dan mendedahkan fakta yang beliau dakwa sebelum ini,” ujar Abdul Khalid.
Ditanya mengenai pelantikan ahli majlis di Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) yang ditunda hari ini, Abdul Khalid berkata majlis angkat sumpah itu akan diadakan dalam masa terdekat oleh Datuk Bandar.
“Tiada cerita bahawa ada ahli yang tidak puas hati. Saya berharap Datuk Bandar berpuas hati dengan pelantikan itu dan acara angkat sumpah dijalankan dalam tempoh masa dua tiga hari ini,” katanya ketika ditanya tentang dakwaan tiga ahli PKR yang memprotes pelantikan ahli majlis MBPJ yang baru itu.

IMAM BALING SELIPAR DIPENJARA SETAHUN


Mahkamah Persekutuan hari ini menjatuhkan hukuman penjara setahun ke atas seorang penjawat awam, Hoslan Hussin atas kesalahan menghina mahkamah ekoran tindakan lelaki itu membaling selipar ke arah panel hakim.

Hakim Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinuddin (kanan) ketika menyampaikan hukuman berkenaan berkata,

hukuman setimpal bagi kes berkenaan adalah penjara setahun.

Beliau sebelum itu berkata, tindakan membaling alas kaki itu boleh menggugat kuasa mahkamah dan menjatuhkan maruah mahkamah sekiranya tiada tindakan dilakukan untuk kesalahan seperti itu.

"Kesalahan yang dilakukan kamu adalah serius di sisi undang-undang," katanya yang menambah bahawa tindakan seperti itu tidak boleh dibiarkan tanpa dibendung.

Beliau yang mengetuai panel tiga hakim, menyampaikan hukuman tersebut selepas mendengar hujahan daripada wakil Peguam Negara, Suzana Atan dan juga wakil Majlis Peguam, Arthur Wong.

Terdahulu mahkamah turut mendengar permohonan maaf daripada Hoslan, 46, berhubung tindakan membaling selipar itu.

Hoslan turut menjelaskan bahawa beliau keliru dengan perjalanan kes melibatkan dirinya dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan diputuskan di mahkamah tersebut pada 22 Februari lalu.

Hoslan berkata, beliau keliru dengan perjalanan kes tersebut "bermula daripada awal."

Kes tersebut sepatutnya di dengar di Mahkamah Syariah dan bukannya di Mahkamah Sivil, katanya yang meminta prihatin mahkamah.

Melayu Tanjong Tokong anggap Uda, Umno khianat


"Pembangunan menjamin hak, bukan menghilangkan hak."
"Berfikirlah sebelum bertindak!!! Mengapa Uda tidak mahu sain (tandatangan) perjanjian dengan penduduk. Mesti nak tipu..."

Itulah antara dua placard yang ditampal pada dinding-dinding rumah perkampungan Melayu di Tanjong Tokong dekat George Town.Pada laluan alternatif ke kampung tersebut, kelihatan kain rentang menyindir pemaju yang berbunyi "10 sifat mulia Uda Holdings Berhad."

Tidak sesiapapun rakyat, rata-rata Melayu menurunkan kain rentang penuh kontroversi itu, seolah-olah memberi isyarat kepada Uda supaya tidak terus berdalih dengan Melayu di kampung berkenaan. Difahamkan, Umno Pulau Pinang, khususnya Datuk Ahmad Ismail sendiri pun tidak berjuang apa-apa walaupun Pengerusi Bahagian Umno Bukit Bendera itu sebelum ini lantang menyebut "Cina Pendatang".

Mungkin kerana isu Melayu Tanjong Tokong ini membabitkan syarikat pemaju yang ditubuhkan serta di bawah kerajaan Umno Barisan Nasional pusat, lebih elok diam.Jika penyelewengan ini berlaku di bawah pentadbiran Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng sekarang, mungkin "Cina Pendatang" dilaungkan oleh beliau dan gerombolan pembangkang Umno di negeri berkenaan.

Dari kain rentang itu, membawa Nota Kecil ke sebuah dewan kayu yang menjadi bilik gerakan Persatuan Suara Penduduk Kampung Tanjong Tokong (PSPKTT).Dewan itu masih berdiri teguh bersama kira-kira 1,200 atau 97 peratus penduduk yang terus bergelut mempertahankan hak mereka dari dalih pemaju walaupun hampir 50 peratus telahpun berpindak ke 'rumah panjang' sementara.

Rumah dan tanah yang dikosongkan telah pun diranapkan.Pagar-pagar dawai telahpun didirikan di situ selepas penduduk berkenaan membeli harapan daripada pemaju.Pengerusi PSPKTT, Mohamad Musannif Zainal Abidin (kanan),50 yang melakukan kerja-kerja kampung sebagai sumber rezeki berkata, pihaknya bersedia memberi kerjasama dengan pemaju dengan empat syarat.

Pertama, pemaju wajar selesaikan isu senarai nama muktamad yang layak menerima rumah baru sebagai pampasan.Kedua, pemaju mesti mengemukakan pelan perumahan baru yang muktamad demi mengelak salah faham di antara pemaju dan penduduk berwajib.

Ketiga, pemaju perlu mengemukan dokumen perjanjian yang jelas serta menguntungkan kedua-dua pihak sebelum ditandatangan secara bersama antara pemaju dan penduduk.

Keempat dan terakhir, pemaju mesti menjelaskan tempoh penempatan penduduk di 'rumah panjang' sementara."Kami terpaksa cermat dalam semua ini supaya kami tidak lagi ditipu oleh pemaju.

"Tanpa dokumen perjanjian yang sah pun, berebut-rebut sebahagian kami keluar (ke rumah panjang sementara), tak tahu tiga tahun atau mungkin 10 tahun mereka ditempatkan di sana sebab tidak dinyatakan dalam perjanjian."Yang penting, tanah ini dikosongkan, mungkin untuk projek komersial sebagaimana yang dilihat sebelum jalan masuk ke sini," ujar beliau yang juga aktivis PAS Kawasan Bukit Bendera.

Rumah Melayu diruntuh sebelum dipagar satu persatu
Tinjauan Nota Kecil mendapati beberapa projek komersial dibangunkan di sini. Antaranya, Pasar raya Tesco, pangsapuri Breza dan Symphony serta banyak rumah kedai mewah.

Beliau yang setiausaha Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Komuniti (JKKK) Tanjong Tokong berkata, sepatutnya di atas tanah tersebut pun dibangunkan projek urbanisasi Melayu, bukan projek komersial sebagaimana sekarang.

Nota Kecil difahamkan, sebahagian tanah Tanjong Tokong diserahkan oleh perdana menteri Tun Abdul Razak kepada Uda pada awal 1970-an dulu atas harapan dimajukan untuk urbanisasi semula Melayu di tanah bernilai tinggi itu.

Sebahagian lain dari tanah milik Kerajaan Negeri Pulau Pinang itu, difahamkan, dijual kepada Uda serendah RM1 sekaki persegi untuk memastikan syarikat berkaitan kerajaan pusat (GLC) tersebut masih membina keuntungan selain memelihara kepentingan syarikat.

"Uda sekarang tak macam Uda waktu Tun Razak dulu. Uda sekarang lebih dilihat mementingkan keuntungan, mungkin kerana syarikat itu sudah jadi syarikat korporat," ujarnya.

Nada yang sama turut disuarakan oleh seorang lagi ahli jawatankuasa PSPKTT bernama Mohd Omar Zainuddin (kiri), 49, yang juga berkerja sendiri."Apabila kami rujuk surat tawaran yang dikeluarkan oleh Uda, peguam yang kami lantik sendiri kata surat itu tidak menguntungkan kedua-dua pihak (pemaju dan penduduk).

"Seolah-olah ada helah. Kami semacam cuba ditipu demi membina projek komersial di atas tanah ini," ujar beliau yang juga aktivis PAS Kawasan Bukit Bendera.Beliau berkata penduduk tidak menyalahkan pemaju sekiranya mahu membina rumah mewah di atas tanah tersebut.

Namun katanya, pemaju wajar memberi jaminan rumah baru yang munasabah secara percuma kepada penduduk berwajib."Kami cuma nak jaminan, dapat rumah yang seperti yang dipersetujui bersama. Sebab itu, perlu ada perjanjian yang adil di antara pemaju dan kami sebelum tanah ini dikosongkan," ujarnya.

Seorang lagi anggota PSPKTT, Abdul Manan Naina Mohamad (kanan), 30-an, peniaga pula berkata, beliau dari awal lagi meragui niat Uda untuk membela Melayu di Tanjong Tokong."Selalunya kita masuk rumah dulu atau buat perjanjian dengan pemaju dulu?

"Jika pemaju nak minta kami pindah, berilah rumah mewah dalam projek fasa 1 di Tanjong Tokong ini. Biar kami duduk dulu. kalau selesa, kita terus buat perjanjian (kekal di rumah tersebut).

"Tak mungkin Uda pindah kami ke sana tanpa sebarang perjanjian rasmi sebab ia merugikan Uda.

"Sebab itu, kami minta (dokumen) perjanjian rasmi supaya nama kami yang layak dijamin dapat rumah dengan mengikut pelan yang dipersetujui bersama dalam satu dokumen perjanjian yang boleh dirujuk kepada mahkamah jika berlaku unsur penafian hak kami oleh pemaju kelak," ujar beliau.

PSPKTT sekarang menghadapi UDA Holding Berhad ditubuhkan di bawah kerajaan pusat, bukan Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

PSPKTT baru-baru ini menerima reaksi serius daripada Ketua Menteri Pulau Pinang, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng serta Ahli Parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong.

Guan Eng antara lain menasihatkan pemaju supaya menghormati tuntutan-tuntutan yang munasabah yang disuarakan oleh rakyat terbanyak di atas tanah tersebut.

Chin Tong pula, dilaporkan, telahpun menubuhkan jawatankuasa bertindak bagi membantu PSPKTT mencari jalan penyelesaian dengan pemaju.

Semoga keresahan penduduk Kampung Tanjong Tokong yang majoritinya Melayu akan berakhir dengan elok dengan partisipasi Kerajaan Negeri Pulau Pinang sekarang.- NOTA KECIL

Bakal Meletup!! Penipuan Najib tentang projek Lynas!


Projek sisa pepejal Lynas ialah satu musibah. Najib bukan hanya meninggalkan musibah malah cara perlaksanaan projek rawatan sisa tersebut dibawa masuk ke Malay sia juga musibah.Entah siapa yang dapat idea bahawa Malaysia mampu mmeproses sisa pepejal selepas tragedi Bukit Merah?..dan perbahasan bahawa patut kah sisa tersebut dibenarkan diproses disini terus mendedahkan kepincangan pihak berkuasa melaksanakan rancangan mereka dari awal lagi.
Bila kerajaan meluluskan lesen TOL kepada Lynas Corp, pasti kita tertanya-tanya yang pertingan harus diberikan kepada faktor risiko-risiko yang mmebolehkan Lynas memulakan operasi. Sekarang kita tahu bahawa isu lokasi dimana sisa tersebut akan dilupuskan masih belum selesai.
Bergantung pada penipuan hubungan seranta


Najib cuba menenangkan kemarahn rakyat tapi sekali lagi beliau bergantung kepada helah imaginasi hubungan seranta yang menjadi lambang pemerintahannya,dengan menyatakan bahawa sisa tersbeut akan dilupuskan jauh dari kilang di Pahang,tetapi masih di Malaysia.Jadi bahagian negeri Pahng yang mana akan menerima sisa tersebut atau negeri mana dalam Malaysia yang bertuah yang bakal dilonggokkan dengan sisa berbahaya itu?
“Walaupun pakar mempunyai bukti, termasuk deklarasi badan antarabangsa , yang sisa tersebut selamat,rakyat masih ragu-ragu tentang itu.Maka kami buat keputusan sisa tersebut akan dipindahkan ke tempat lain.Kita mahu rakyat rasa selamat,” Najib mmeberitahu pemberita minggu lepas, menafikan bahawa perubahan tersebut akibat dari tekanan hebat yang di ketuai oleh MP PKR Kuantan Fuziah Salleh.
Bersama penduudk Gebeng dan aktivis, Fuziah dan PKR menganjurkan rali anti Lynas yang dihadiri oleh lebih 20,000 orang seluruh negara 2 minggu lepas. Jumlah yang hadir membuka mata pihak berkuasa dan Najib tidak dapat tidak mmeberi perhatian dengan pilihanraya semakin hampir.
Pembohongan berterusan kepada rakyat

Komen Najib membuatkan sekurang kurang nya dua dari orang kanannya kelihatan sebagai penipu. Jika hal yang penting seperti ini pemerintahan beliau boleh menipu, bagaimana rakyat akan meletakkan kepercayaan kepada pemerintah untuk menjaga kepentingan rakyat.
Menteri di Jabtan Pedana Menteri Koh Tsu Koon memberitahu orang ramai pencarian lokasi penyimpanan akan melibatkan empat kementerian.. perbincangan beliau melibatkan kementerian sains ,teknologi dan innovasi; kementerian perdagangan antarabangsa dan industri dan kementerian sumber asli dan alam sekitar.”Saya telah berbincang tentang isu ini diperingkat kabinet dan rakan saya dalam kabinet telah mmebuat kenyataan meminta pihak Lynas memindahkan sisa tersebut ke tempat lain,” kata Koh
Kenyataan paling lucu ialah dari Menteri Kesihatan.Liow Tiong Lai yang berkata Lynas mesti mencari jalan menghantar balik sisa tersbeut ke Australia.. jika gagal makan lesen TOL tidak akan dikeluarkan untuk kilang
kontroversi di Gebeng.
Liow membuat kenyataan berdasarkan kenyataan Raja Abd Azizi Raja Adnan, ketua pengarah AELB yang menyatakan sisa tersebutakan dihantar semula ke Australia.
“Australia Barat tidak akan menerima sisa radioaktif dari negara ketiga.Mereka ttidak pernah kata tidak akan terima sisa dari Lynas.Jadi, jika ada item komersil yang boleh dipulangkan ke Australia, kerajaan Australia perlu buat keputusan untuk menerima.,” kataRaja Abdul Aziz.
Ini hanya mainan kata-kata dari ketua pengarah AELB. Helah bijak untuk sembunyikan fakta bahawa resolusi pulangkan kepada penghantar ialah resolusi dan anggapan silap dan tidak mungkin akan diterima oleh pihak berkuasa Australia yang terkenal dengan ketegasan mereka dalam isu ini.
Pihak Australia mempunya pandangan berbeza

Norman Moore,menteri perlombongan dan petroleum Australia Barat telah menegaskan TIDAK akan menerima sisa dari Lynas.Ini respon kepada soalan dalam satu sidang parlimen dalam bulan April tahun lepas.
Dalam bulan Febuari 2012, Norman Moore mengeluarkan satu kenyataan lagi sebagai respon kepada isu TOL Lynas. “ Undang2 negara ini menyatakan Australia tidak akan menerima tanggungjawab terhdapa sisa bahan yang terjadi dari proses luar pantai yang dibeli dari Australia samaada bijih besi,pasir mineral dan sisa tanah yang dihasilkan oleh Lynas corporation.Australia tidak menyokong sebarang import dan simpanan sisa radioaktif negara lain.”
Kemudian Robin Chapple,MP Greens menyokong idea yang sisa bahan radioaktif harus di proses di Lynas dan dilupuskan serta merta di tanah dimana ianya datang- sebab utama kenapa China membatalkan kuota export sisa tanah kerana ingin pastikan keselamatan dan kesihatan rakyat dan persekitaran..
“Salah satu sebab utama China mengurangkan hasil sisa bumi dan export sejak 2009 ialah keprihatinan kerajaan dan rakyat bahawa perlombongan dan proses ini menyebabkan pencemaran meluas kepada persekitaran,” Kata Chapple dalam satu kenyataan yang dikeluarkan selepas TOL tersebut diluluskan.
Another grandiose but false gesture

Apa yang sebenar nya yang dikatakan oleh Liow dan Raja Aziz? Untuk membodek Najib,kerana ini projek kesayangan nya? Berbaloi kah untuk mereka berbohong? Adakah tindakan mereka berdasarkan kesedaran terhadap akibatnya kepada rakyat Malaysia? Atau hanya sebagai hiasan untuk memastikan politik UMNO tidak kacau bilau?Layakkah merek ini bergelar profesional?Patutkah merek bersara awal kerana tidak beretika dan berpotensi merbahayakan kesihatan rakyat Malaysia dengan helah mereka?
Bagaimana projek ini diluluskan dari peringkat awal bila sekarang telah jelas tidak ada penyelesaian sebenar untuk isu paling utama- pelupusan sisa buangan?
Bagaimana kerajaan Malaysia dibawah pemerintahan Najib begitu pasti yang projek ini akan berjalan bila ianya jelas ada sesuatu yang tersembunyi dari awal-bukan hanya tentang bahan sisa buangan tetapi juga bagaimana tercetusnya perniagaan ini boleh beroperasi.
Pada hujung minggu lepas,Najib membuat satu lagi tipu helah.Beliau meminta maaf atas kesilapan BN yang lepas.Bagaimanapun bukti telah nyata. Jika beliau jujur, beliau harus menolak Lynas.Jika beliau tidak korup, tubuhkan suruhanjaya diraja untuk menangani bagaimana projek ini boleh diluluskan,bagaimana perjalanan operasi nya dan siapa yang dapat keberuntungan dari nya.
Selepas menaiki tampuk pemerintaha selama 3 tahun,Malaysia tidak ada melihat pembaharuan tapi keadaan makin buruk dalam negara. Malaysia semakin jatuh dalam kedudukan Transparency International’s Corruption Perception Index (CPI) dari tangga ke 56 ke tangga 60.Kerajaan BN masih kurang kuasa politik untuk menghapuskan korupsi besar-besaran dan salahguna kuasa,” MP Tony Pua berkata dalam satu kenyataan Isnin lepas.

Malaysia Chronicle

terkini!! Banjir di Masjid Jamek, teksi tinggal separuh. Ape jadi Smart Tunnel?


07 Mac 2012

Karpal: Kamu tahu siapa pegawai kerajaan itu?, Burmaa: Najib Razak.

Hakim cipta sejarah, motif bunuh tak penting?

KUALA LUMPUR, 7 Mac: Kehakiman Malaysia mencipta satu lagi sejarah hebat apabila mendakwa motif pembunuhan tidak penting dalam pembunuhan kejam Altantuya Shaariibuu, kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu."Motif pembunuhan itu mesti di'established'. Motiflah yang mendorong dan merangsang pembunuhan. Orang tak bunuh tak fasal-fasal," kata beliau.

Hari ini, hakim dalam kes pembunuhan wanita Mongolia itu tidak menyentuh secara langsung mengenai motif dua anggota polis yang dituduh membunuh wanita yang dilaporkan sebagai juru bahasa dan broker perniagaan senjata itu dalam penghakiman penuh ke atas kes bunuh itu selepas memberikan keputusan perbicaraan berkenaan dua tahun lalu.

"Walau apapun motif itu, ia adalah perkara undang-undang di mana motif walaupun releven, adalah tidak penting untuk pembunuhan itu dijalankan," kata Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam Datuk Mohd Zaki Md Yasin.

Dua anggota polis dari Unit Tindakan Khas - Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar - didapati bersalah kerana membunuh Altantuya dan dijatuhkan hukuman bunuh.

"Keputusan mahkamah itu dengan sendirinya mengesahkan pandangan sebahagian besar rakyat bahawa Azilah dan Sirul hanyalah boneka pihak tertentu yang sangat berkuasa yang mengarahkan mereka melakukan pembunuhan.

"Adalah tidak masuk akal kedua-dua anggota polis UTK itu sengaja seronok-seronok membuat keputusan untuk membunuh Altantuya tanpa sebarang sebab," kata Mohamad.

Beliau juga menyifatkan keputusan mahkamah itu tidak mampu sama sekali membersihkan nama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

2009 lalu, didahului oleh akhbar Perancis, Liberation, banyak akhbar dari serata dunia mengaitkan Najib dengan pembunuhan Altantuya itu.

Merdeka Review melaporkan, Azilah dan Sirul didakwa sebagai anggota polis yang menjadi pengawal Najib.

Kes tersebut semakin menarik perhatian apabila pada 29 Jun 2007 lalu, seorang saksi perbicaraan, Burmaa Oyunchimeg dilaporkan oleh sebuah akhbar harian pro-Umno telah memberi keterangan bahawa Altantuya pernah berjumpa dengan seseorang yang bernama Najib Razak.

Semasa disoal lanjut oleh peguam Karpal Singh, yang bertindak sebagai peguam pemerhati bagi keluarga Altantuya, Burmaa berkata, Altantuya telah menunjukkan kepadanya gambar Altantuya dan Abdul Razak dengan pegawai kerajaan Malaysia itu serta orang lain sedang menikmati jamuan pada satu meja bulat.

Beliau berkata, Altantuya menunjukkan gambar itu di Hong Kong selepas beliau (Altantuya) balik dari Perancis. (Burmaa bertemu dengan Altantuya di Hong Kong).

Karpal: Boleh kamu terangkan gambar apa?

Burmaa: Ada satu gambar, saya fikir, Altantuya dengan Razak Baginda dan seorang pegawai kerajaan Malaysia dan orang lain sedang menikmati jamuan. Mereka duduk di meja bulat.

Karpal: Kamu tahu siapa pegawai kerajaan itu?

Burmaa: Najib Razak. Saya ingat nama Najib Razak kerana nama Razak itu sama (dengan Abdul Razak Baginda).

Bagaimanapun, Burmaa tidak menunjukkan gambar itu kepada mahkamah.

Najib pula tidak mahu mengulas apabila ditanya mengenai keterangan Burmaa kepada mahkamah itu.

Harakah Daily

THAILAND DIDEPAN, PELAJAR DARJAH 1 DIBEKALKAN TABLET PC

Pakar-pakar menkaji PC tablet sekolah ,Komputer skop mudah memenuhi tahap kualiti keselamatan, '

PC tablet yang diberikan kepada darjah 1 kanak-kanak (pertama-gred) bermula penggal persekolahan akan datang adalah daripada kualiti boleh terima dan standard keselamatan tetapi bagaimana mereka akan digunakan dan kandungan mereka kekal kebimbangan, pakar terkemuka teknologi berkata.

Pansak Siriruchatapong, pengarah Elektronik Kebangsaan dan Pusat Teknologi Komputer, berkata spesifikasi tablet yang sepadan dengan harga AS $ 81 (2482 baht) sesaham.

Shenzhen Skop Pembangunan Kerjasama Sains (Skop) telah dipilih pada hari Isnin oleh panel kerajaan untuk membekalkan 900,000 komputer tablet untuk pertama penggred di sekolah rendah.

Syarikat itu menawarkan harga terendah di kalangan empat pembida, semuanya syarikat-syarikat China.

"Tiada apa risau dari segi keselamatan. Pelajar biasanya tidak dibenarkan untuk mengecas bateri dengan sendirinya," Encik Pansak berkata, sambil menambah bahawa tablet mempunyai enam jam hayat bateri _ cukup untuk kegunaan di masa kajian.

Beliau berkata masih terdapat persoalan tentang bagaimana penggunaan tablet memaksimumkan di kalangan pelajar dan bagaimana untuk mengukur hasil pembelajaran.

Pathom Indarodom, pengurus besar ARIP Plc, penganjur Commart Thailand, sebuah komputer dan pameran perdagangan teknologi, berkata harga tablet Skop adalah mencukupi mengingati spesifikasi. Tetapi kerajaan perlu membuat awam kandungan dan aplikasi yang akan datang dimuat pada peranti.

Beliau menggesa kerajaan untuk menggalakkan pembangunan kandungan pendidikan dan aplikasi mudah alih, pasaran yang dijangka bernilai 2 bilion baht tahun ini, meningkat daripada 200 juta baht tahun lepas.

Maklumat dan Teknologi Komunikasi Kementerian tidak meminta kabinet dalam mesyuarat yang diadakan semalam untuk meluluskan kontrak dengan Skop sebagai awal dirancang.

ICT Menteri Anudith Nakornthap berkata beliau telah memutuskan untuk mengadakan membentangkan kontrak sebagai butiran agenda yang luar biasa yang boleh menarik kritikan. Beliau sebaliknya akan mencadangkan ia sebagai perkara agenda tetap pada mesyuarat kabinet minggu depan atau minggu selepas.

Sumber dari Kementerian Pelajaran berkata, hampir semua orang pada jawatankuasa tablet telah mengutamakan unit yang dicadangkan oleh Huawei Technologies Co Tetapi syarikat itu mahu $ 135 setiap tablet, jauh lebih daripada tiga pembida lain.

TCL Kerjasama telah menawarkan untuk menjual tablet $ 89 setiap dan Haier Teknologi Maklumat (Shenzhen) Co telah menawarkan $ 105.

"Ahli-ahli jawatankuasa yang melawat China awal bulan ini kebanyakannya lebih suka PC tablet Huawei kerana fungsinya tambahan mereka dan lebih baik melihat berbanding yang lain," kata sumber itu.

PC tablet kesemua empat syarikat memenuhi spesifikasi panel.

Semua tablet lulus ujian, seperti sambutan skrin sentuh, haba dan tempoh bateri dan ujian 50-cm jatuh di atas lantai batu.

Kemudian, syarat penghantaran dan insurans telah dipertimbangkan.

Sebagai bajet adalah terlalu rendah untuk membeli tablet $ 135 Huawei, tawaran Skop dianggap pilihan terbaik.

"Sesuatu yang baik tidak pernah murah. Jika anda bertanya kepada saya, saya ingin membeli tablet Huawei-jenama untuk anak saya," kata sumber itu.

Pendidikan Menteri Suchart Thada-Thamrongvech berkata kerajaan merancang untuk menyerahkan komputer tablet untuk Mathayom 1 (Gred 7) pelajar pada tahun akademik akan datang.

"Kementerian akan menyediakan Mathayom 1 pelajar tablet dalam tahun depan akademik 2013, atau lebih awal," katanya.

Tablet akan diagihkan kepada darjah (Prathom) 1 pelajar tahun ini dan mereka akan dapat menjaga mereka untuk diri mereka sendiri selepas tiga tahun penggunaan.

Pelajar akan dibenarkan untuk membawa balik kerumah peranti tersebut.-

Sumber: BP

Kroni mula jual aset sebelum PRU, Lodin sangkal penswastaan BHIC


DIKEMASKINI Sedang kroni jutawan Umno bersenang-lenang di atas aset yang dipercayai diperolehi melalui pemimpin tertinggi termasuk bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad dan bekas Menteri Kewangan Daim Zainuddin, timbul pula cakap-cakap bahawa BHIC - firma yang dikaitkan dalam komisen RM570million yang dibayar oleh gergasi senjata Perancis, DCN kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak – akan diswastakan.

Menjadikan BHIC swasta sudah tentu akan membolehkan pihak pengurusan untuk merahsiakan akaun dan urusannya. Namun, sebagai sebuah syarikat tersenarai, BHIC atau Boustead Heavy Industries Corp Bhd perlu mematuhi peraturan kawal selia pasaran, sebagai firma yang dikawal kerajaan pula, ia telah memperolehi banyak kelonggaran. Bagaimanapun, dengan pilihan raya umum ke-13 yang dijangkakan tahun ini, ada kebimbangan bahawa sekiranya berlaku perubahan kerajaan, perjanjian BHIC akan diteliti kerana ia telah dituduh menyalahgunakan kuasa dan rasuah dalam pentadbiran Najib.

Perimekar Sdn Bhd, sebuah firma swasta yang dipegang oleh rakan rapat Najib Razak, iaitu Baginda, dipercayai telah menerima wang dari DCN bagi pihak Najib dalam bentuk perkhidmatan sokongan dan kontrak penyelenggaraan. Walau bagaimanapun, tidak mungkin satu sahaja firma yang terlibat. BHIC juga dituduh mendapatkan komisen dalam bentuk rasuah yang diterima Najib untuk mendapat dua kapal selam Scorpene bagi kerajaan Malaysia.

"Sejak akhir-akhir ini banyak pembelian yang boleh dipersoalkan dibuat oleh kerajaan Umno-BN pimpinan Najib. Sekarang mereka takut tertangkap dan harta kekayaan dirampas. Jadi, mereka mula menjual aset. Sekiranya berlaku perubahan kuasa, Pakatan rakyat pasti akan mengadakan suatu siasatan awam tanpa menyelindungi mereka yang terlibat dalam pembelian yang menyeleweng. Banyak lagi yang belum boleh kita lakukan sekali gus tetapi kita sedang buat satu persatu. Semua perbuatan akan diadili di hadapan rakyat," naib presiden PKR Chua Jui Meng memberitahu Malaysia Chronicle.

Pakatan Rakyat yang diketuai oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempunyai peluang yang lebih baik untuk merampas kerajaan persekutuan daripada gabungan Najib di PRU ke-13. Antara jutawan yang sedang sibuk melupuskan aset adalah Vincent Tan dan Ananda Krishnan, kedua-duanya mempunyai hubungan yang rapat dengan elit Umno.

Penafian
Sememangnya, unit BHIC, Boustead DCNS Naval Corp telah diberi kontrak bernilai RM532 juta berkaitan kapal selam Scorpene oleh Kementerian Pertahanan. Syarikat itu sekarang melakukan perkhidmatan sokongan terhadap kapal selam dari tahun 2010 hingga 2015. Boustead DCNS Naval Corp adalah rakan kongsi dengan kepentingan 60:40 antara BHIC Technologies dan DCNS yang berpusat di Perancis yang bermula pada tahun 2009.

Namun begitu, pengerusi BHIC, Lodin Wok Kamaruddin telah menafikan laporan yang mengatakan BHIC akan diswatakan tetapi tidak menolak ada rancangan untuk membawa kompeni itu untuk maju ke hadapan.

“Saya rasa, tiada niat di pihak kami sebagai pemegang saham untuk menswatakan BHIC. Pada masa ini, kita tidak nampak sebab untuk berbuat demikian.” Bernama melaporkan kenyataan Lodin.

“Saya menulis kepada Bursa Malaysia, pihak kami tiada perancangan untuk menswastakan BHIC. Dengan itu, kami tidak akan melakukannya untuk sekurang-kurangnya enam bulan lagi. Saya tidak tahu bagaimana khabar angin ini bermula. Ia tidak benar, setahu kami, pemegang saham BHIC.”

The Armed Forces Fund Board (LTAT) merupakan pemegang saham terbesar BHIC. Memegang sebanyak 8.15 peratus kepentingan dalam syarikat dan 65 peratus kepentingan pula melalui Boustead Holdings Bhd. LTAT memegang sebanyak 60 peratus kepentingan ekuiti dalam Boustead Holdings Bhd.

6 buah OPV untuk RM 9 billion dan banyak lagi akan menyusul

Spekulasi bertiup kencang mengatakan LTAT akan memilih untuk menswastakan BHIC dengan RM5 ke RM6 perunit saham. Berikutan urusniaga pada masa hadapan, ia dijangka akan bertahan untuk jangka masa sederhana dan panjang.

Pada 16 Disember tahun lepas, BN Shipyard menerima surat perlantikan dari Kementerian Pertahanan bagi kontrak, reka bentuk, membina, melengkapkan, memasang dan diberi kelulusan untuk menghantar enam unit generasi kedua kapal peronda, Littoral Combat Ships, yang dijangka bermula pada tahun 2017 bagi enam bulan seterusnya. Kontrak yang menelan belanja RM9 billion ini akan dijalankan pada rancangan Malaysia ke 10, 11 dan 12.

“Ramai yang menganggap projek RM9 billion itu telah diberikan kepada BHIC. Ini tidak benar kerana, ia sebenarnya diberi kepada BN Shipyard (Boustead Naval Shipyard) rakan perniagaan BHIC," katanya lagi.

“BN Shipyard hanya mendapat surat penganugerahan untuk kumpulan kapal perang yang seterusnya pada akhir tahun lepas. Ada jurang masa satu tahun selepas kami menghantar sekumpulan enam kapal peronda laut yang pertama. Banyak yang perlu kami bayar seperti gaji pekerja dan ini menjejaskan prestasi kami.”

Lodin merujuk kepada 6 buah OPV (kapal perondal laut) yang mengundang kontroversi apabila menteri pertahanan Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan kosnya, yang sangat tinggi jika dibandingkan dengan kapal-kapal milik tentera laut negara lain yang serupa. Jumlah yang diumumkan oleh Zahid, iaitu RM 6 billion menjadikan harga untuk sebuah kapal adalah RM1 billion. Ini bermakna, harga ini hampir 5 kali ganda harga pasaran. Tanpa menghiraukan kemarahan rakyat, Zahid telah menaikkan pula jumlah itu kepada RM9 billion.

Pembunuhan

Prokumen pembelian Kapal Peronda Laut berserta Scorpene adalah perkara biasa dalam cara kerajaan BN membeli kelengakapan tenteranya. Hanya sedikit sahaja maklumat akan diberitahu sehinggalah pembelian selesai. Kerana BN memegang majoriti undi dalam parlimen, ia menjadi senang bagi mereka untuk meluluskan pembelian sebegini, dan pada masa yang sama menolak desakan untuk Inkuiri Suruhanjaya Diraja bagi pembelian Scorpene yang juga telah melibatkan satu pembunuhan.

Altantuya Shaariibuu, penterjemah dari Mongolia, dipercayai dibunuh kerana telah mengugut akan mendedahkan korupsi dalam pembelian kapal selam apabila dia tidak menerima habuan dari mereka yang terlibat. Dia yang dikatakan perempuan simpanan Najib, juga merupakan kekasih Razak Baginda, rakan Najib sendiri.

Dua pengawal peribadi Najib akan dikenakan hukuman gantung kerana membunuh Altantuya. Ketua Inspektor, Azilah Hadri, 34 tahun dan rakan sekerjanya, Lans Kopral Sirul Azhar Umar, 39 tahun telah dijatuhkan hukuman gantung sampai mati pada 9 April 2009, selepas hakim mendapati mereka bersalah atas tuduhan membunuh Altantuya di kawasa hutan di Mukim Bukit Raja diantara 9.45 malam pada 18 Oktober dan 9.45 malam hari yang berikutnya. Perbicaraan berjalan selama 159 hari dan kedua-dua lelaki ini masih berhadapan hukuman mati buat masa ini.

Namun, rakyat Malaysia pasti bahawa kedua-dua anggota polis ini hanyalah orang suruhan sahaja dan dalang sebenar disebalik kejadian inilah yang seharusnya dibawa ke muka pengadilan. Selepas ditunda selama 3 tahun, pembantu pendaftar, Kanageswari Nalliah telah menetapkan 9 Mac sebagai tempoh masa untuk peguam Azilah, J Kuldeep Kumar untuk mendapatkan semua rekod berkaitan kes. Ini akan membuka ruang untuk rayuan dibuat ke atas keputusan.

Najib dipercayai cuba melenggahkan rayuan kes ini sehingga selepas PRU ke-13 yang dijangka akan berlaku pada tahun ini. Ini supaya tiada publisiti negatif terhadap dirinya pada masa itu kerana kemungkinan untuk kalah kepada ketua pembangkang Anwar Ibrahim adalah besar.

PM Malaysia itu telah menolak dakwaan menerima apa-apa habuan dari DCN dan juga penglibatannya dalam kes Altantuya.

Malaysia Chronicle

06 Mac 2012

IBU RAKAM ANAK DIROGOL TEMAN LELAKI DIPENJARA 21 TAHUN-SHAH ALAM


SHAH ALAM - Seorang janda bukan sahaja bertindak keji membiarkan anaknya diratah teman lelakinya, malah tambah jijik dia tergamak merakam aksi rogol itu menggunakan telefon bimbit untuk kepuasan nafsu.

Nasib kanak-kanak berusia 11 tahun itu mendapat pembelaan apabila Mahkamah Sesyen di sini menjatuhkan hukuman penjara 21 tahun terhadap wanita itu kerana bersubahat dengan teman lelakinya merogol mangsa, tiga tahun lalu.

Hakim Latifah Mohd Tahar turut menjatuhkan hukuman penjara 30 tahun dan 15 sebatan terhadap tertuduh Ma Kassim Sirat, 44.

Ma Kassim, pemandu teksi, mengaku bersalah atas tiga pertuduhan merogol mangsa di sebuah pangsapuri di Rawang pada 12 tengah malam, pertengahan Disember 2009 dan 30 Januari 2010, dan jam 10 malam, Mac 2010.

Sementara itu, ibu kanak-kanak itu didakwa bersubahat dengan teman lelakinya di tempat dan masa yang sama.

Pasangan kekasih itu didakwa mengikut Seksyen 376 (2) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 30 tahun dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Peguam Roland Engan dan M Hafiz Zainol Abidin memohon mahkamah menjatuhkan hukuman ringan dengan mengambil kira pengakuan salah anak guamnya yang telah insaf dan menyesal.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya Hemy Annerina Haja Mydin memohon mahkamah menjatuhkan hukuman berat kerana peranan ibu mangsa yang bersubahat dalam kes itu amat mendukacitakan.

"Perkara ini menyedihkan kerana ia tidak pernah didengar dalam mana-mana kes sebelum ini," katanya.

Beliau yang dibantu oleh Timbalan Pendakwa Raya R Kalaiyarasi berkata, mahkamah perlu mengambil kira kesan terhadap mangsa yang trauma sepanjang hayat akibat perbuatan kedua-dua tertuduh.

"Setiap hari, mangsa akan tertanya-tanya mengapa ibunya sendiri tidak menyelamatkannya (dari kejadian rogol). Hanya disebabkan oleh nafsu kedua-dua tertuduh, mangsa berdepan titik hitam dalam hidupnya. Kecederaan fizikal boleh diperbaiki, tetapi tidak emosi," katanya.

Berdasarkan keterangan mangsa, ibu memanggilnya masuk ke bilik tidur sebelum Ma Kassim merogolnya.

Pada kejadian kedua, ibu mengumpan mangsa dengan hadiah sempena hari lahir dan pada kejadian terakhir, wanita itu merakam perbuatan terkutuk lelaki itu.

MENGAPA KERAJAAN BELI SYARIKAT ANANDA KRISNAN RM8.5 BILION?

Kuala Lumpur, 6 Mac – Perdana Menteri Najib Razak digesa membentangkan laporan kepada parlimen pada persidangan yang akan bermula minggu hadapan tentang status pelaburan syarikat milik penuh kerajaan Malaysia, 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Gesaan tersebut adalah berikutan langkah syarikat itu yang dilaporkan telah membeli Tanjong Energy Holdings, sebuah syarikat penjanakuasa bebas milik Ananda Krishnan yang memiliki loji janakuasa di serata Asia.

Semalam The Singapore Straits Times melaporkan bahawa 1MDB telah mengambil alih kepentingan Ananda dalam Tanjong Energy pada nilai RM8.5 Bilion.

Menurut Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua, 1MDB adalah sebuah syarikat pemudahcara strategik untuk ide-ide dan sumber pembangunan baru, sedangkan “perniagaan janakuasa elektrik bukanlah suatu sumber pembangunan baru,” kata Tony dalam sidang medianya di Ibu Pejabat DAP hari ini.

Menurut beliau yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu, kemasukan 1MDB ke dalam industri penjanakuasaan elektrik tidak akan memberi nilai tambahan yang besar memandangkan negara sudah cukup meriah dengan syarikat-syarikat penjanakuasa bebas (IPP), seperti Malakoff Bhd, YTL Power dan Genting Sanyen yang mendahului senarai 20 IPP di negara kini.

Lebih merisaukan, operasi 1MDB dibiayai dengan pinjaman yang dijamin oleh Kerajaan Persekutuan. “Kali terakhir ia membuat pinjaman bernilai RM5 bilion, 1MDB melabur RM4.2 bilion dalam satu usahasama spekulatif dengan sebuah syarikat minyak, PetroSaudi International. Bagaimanapun, dalam jangkamasa 6 bulan sahaja, 1MDB telah menukar pelaburan sebanyak 40% dalam usahasama itu menjadi pinjaman berjangkamasa 11 tahun kepada sebuah syarikat yang ‘rekodnya’ hanya bermula pada tahun 2005.”

Penglibatan 1MDB dalam usahasama PetroSaudi itu akhirnya menyebabkan syarikat milik negara itu tidak memiliki dana untuk menjalankan projek-projeknya sendiri. 1MDB masih perlu mendapatkan dana untuk membangunkan Bandar Malaysia di Sungai Besi dan Kuala Lumpur International Financial District (KLIFD) yang bernilai RM26 bilion.

Menurut Pua, semua risiko daripada tindakan 1MDB akan terpaksa ditanggung oleh rakyat Malaysia. “Tanpa kemahiran atau pengalaman dalam industri minyak dan gas, pembangunan hartanah dan kini ditambah dengan pelaburan terbaru sebanyak RM8.5 bilion dalam Tanjong Energy, 1MDB sedang menyiapkan diri untuk mencipta rekod bail-out terbesar di Malaysia.”


Justeru itu Pua menggesa Najib mengemukakan laporan rasmi daripada pihak kementerian berkenaan di Parlimen untuk mengelakkan negara daripada terjebak dalam malapetaka sektor kewangan yang dapat memicu krisis ekonomi terburuk dalam sejarah negara ini. – Roketkini

'RM500j lesap dari Yayasan Selangor semasa BN'


Pengurus Besar Yayasan Selangor yang baru dilantik Ilham Marzuki memberitahu Jawatankuasa Pilihan Khas Selangor Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban, Ketelusan (Selcat) bahawa aset pendidikan negeri yayasan itu bernilai setengah bilion ringgit hilang semasa pentadbiran BN.

"Kajian kami menunjukkan bahawa dari 1991 hingga 2008, berlaku ketirisan sebanyak RM500 juta daripada Yayasan Selangor," kata Ilham kepada jawatankuasa itu yang bersidang pada pendengaran awam hari ini.

"Jika tidak, aset kita (sekarang) akan menjadi RM800 juta."

Buat masa ini, katanya, yayasan itu memiliki aset tetap bernilai RM300 juta manakala RM50 juta lagi dalam deposit tunai.

Ilham diarahkan hadir oleh kerajaan negeri dan Selcat untuk membantu Yayasan Selangor mengaudit akaunnya bagi tempoh antara 1991 dan 2008. Tindakan itu untuk mengesan punca wang yayasan itu terus berkurangan.

malaysiakini/-

Kisah Menarik Bagaimana Pakar Anatomi Thailand Memeluk Islam


”Sesungguhnya orang-orang yang kafir kepada ayat-ayat Kami, kelak akan Kami masukkan mereka ke dalam neraka. Setiap kali kulit mereka hangus, Kami ganti kulit mereka dengan kulit yang lain, supaya mereka merasakan azab. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.” (QS. An-Nisa: 56)

Bagi sebahagian besar umat Islam, ayat di atas terdengar seperti ayat-ayat serupa dalam Al-Quran yang menjelaskan pedihnya siksa neraka bagi orang-orang yang tidak beriman. Namun tidak demikian bagi Tagatat Tejasen, seorang saintis Thailand di bidang anatomi. Baginya, ayat itu adalah sebuah keajaiban.

Persidangan Perubatan Saudi ke-6 di Jeddah yang diikuti Tejasen pada Mac 1981 menjadi awal detik pertemuannya dengan keajaiban itu. Dalam persidangan yang berlangsung selama lima hari itu, sejumlah ilmuan Muslim mendedahkan kepada Tejasen beberapa ayat Al-Quran yang berkaitan dengan anatomi.

Tejasen yang beragama Buddha kemudian mengatakan bahawa agamanya juga mempunyai bukti-bukti sama yang secara tepat menjelaskan tahap-tahap perkembangan embrio. Para ilmuan Islam yang ada ketika itu tertarik mempelajarinya dan meminta profesor yang berasal dari Thailand itu untuk menunjukkan ayat-ayat tersebut kepada mereka.

Setahun kemudian, pada bulan Mei 1982, Tejasen menghadiri persidangan perubatan yang sama di Dammam, Arab Saudi.

Apabila ditanya tentang ayat-ayat anatomi yang pernah dijanjikannya, Tejasen meminta maaf dan mengatakan bahawa ia telah menyampaikan kenyataan tersebut sebelum mempelajarinya. Ia telah memeriksa kitabnya, dan mendapati bahawa tidak ada rujukan di dalamnya yang dapat dijadikan bahan kajian.

Ia kemudian menerima cadangan para ilmuan Muslim untuk membaca sebuah makalah penelitian karya Keith Moore, seorang profesor bidang anatomi yang berasal dari Kanada.

Makalah itu berbicara tentang keserasian antara embriologi moden dengan apa yang disebutkan dalam Al-Quran.

Tejasen tercengang saat membacanya. Sebagai saintis di bidang anatomi, ia menguasai dermatologi (ilmu tentang kulit).

Dalam tinjauan anatomi, lapisan kulit manusia terdiri daripada tiga lapisan yakni Epidermis, Dermis, dan Sub Cutis. Pada lapisan yang terakhirlah, Sub Cutis, terdapat hujung-hujung pembuluh darah dan saraf.

Penemuan moden di bidang anatomi telah mendedahkan bahawa luka bakar yang terlalu dalam akan mematikan saraf-saraf yang menetapkan sensasi.

Saat terjadi Combustio grade III (luka bakar yang telah menembus Sub Cutis), seseorang tidak akan merasakan sakit. Hal itu disebabkan tidak berfungsi hujung-hujung serabut saraf afferent dan efferent pengatur sensasi yang rosak oleh luka bakar tersebut.

Makalah itu tidak saja menunjukkan kejayaan teknologi perubatan dan perkembangan ilmu anatomi, namun juga membuktikan kebenaran Al-Quran.

Ayat 56 surah An-Nisa ‘mengatakan bahawa Allah akan memasukkan orang-orang kafir ke dalam neraka, dan menukar kulit mereka dengan kulit yang baru setiap kali kulit itu hangus terbakar, agar mereka merasakan pedihnya azab Allah.

Jantung Tejasen berdebar. “Bagaimana mungkin Al-Quran yang diturunkan 14 abad yang lalu telah mengetahui fakta perubatan ini?”

Sebelum berjaya mengatasi kejutan tersebut, Tejasen dilempari soalan oleh para ilmuan Muslim yang mendampinginya, “Mungkinkah ayat Al-Quran ini berpunca dari manusia?”

Ketua Jurusan Anatomi Universiti Chiang Mai Thailand itu sentak menjawab, “Tidak, kitab itu tidak mungkin berasal dari manusia. Ia kemudian termangu dan meneruskan respondnya, “Lalu dari mana kiranya Muhammad menerimanya?”

Mereka memberitahu Tejasen bahawa Tuhan itu adalah Allah, yang membuat Tejasen semakin ingin tahu. “Lalu, siapakah Allah itu?” soalnya.

Dari para ilmuan Muslim tersebut, Tejasen mendapatkan keterangan tentang Allah, Sang Pencipta yang dari-Nya berpunca segala kebenaran dan kesempurnaan. Dan Tejasen tak membantah semua jawapan yang diterimanya. Ia menerimanya.

Profesor yang pernah menjadi dekan Fakulti Perubatan Universiti Chiang Mai lalu itu kembali semula ke negaranya, tempat ia menyampaikan sejumlah kuliah tentang pengetahuan dan penemuan barunya itu.

Maklumat yang dikutip oleh laman special.worlofislam.info menyebutkan bahawa kuliah-kuliah profesor yang masih beragama Buddha itu, di luar dugaan, telah mengislamkan lima mahasiswanya.

Hingga akhirnya, pada Persidangan Perubatan Saudi ke-8 yang diadakan di Riyadh, Tejasen kembali hadir dan mengikuti siri pidato tentang bukti-bukti Quran yang berkaitan dengan ilmu perubatan.

Dalam persidangan yang berlangsung selama lima hari itu, Tejasen banyak membincangkan dalil-dalil tersebut bersama para sarjana Islam dan bukan Islam.

Di akhir persidangan, 3 November 1983, Tejasen maju dan berdiri di podium. Di hadapan semua peserta persidangan, ia menceritakan detik awal minatnya pada Al-Quran, juga kekagumannya pada makalah Keith Moore yang membuatnya meyakini kebenaran Islam.

“Segala yang terakam dalam Al-Quran 1400 tahun yang lalu pastilah kebenaran, yang boleh dibuktikan oleh sains. Nabi Muhammad yang tidak boleh membaca dan menulis pastilah menerimanya sebagai cahaya yang diwahyukan oleh Yang Maha Pencipta, “katanya. Tejasen lalu menutup pidatonya dengan mengucap dua kalimah syahadat.

(Sumber: Republika.Co.Id)

05 Mac 2012

EXCO KEDAH : PHAHROLRAZI DAN ISMAIL AKUR KEPUTUSAN PAS PUSAT


KUALA LUMPUR, 5 Mac: Isu pergolakan kerajaan negeri Kedah selesai apabila Timbalan Pesuruhajaya PAS Kedah, Ir Phahrolrazi Zawawi dan Dr Ismail Salleh akan menyertai semula barisan Exco kerajaan negeri.

"Matlamat saya sudah tercapai, saya akan sertai semula Exco," kata Phahrolrazi kepada Harakahdaily.

Ketika ditanya, apa matlamat itu, Phahrolrazi berkata, beliau mahu pentadbiran negeri Kedah dijalankan secara berjamaah.

"Dengan penubuhan Jawatankuasa Pemandu, ini bermakna akan ada pihak yang memantau pentadbiran negeri," kata beliau lagi.

Dr Ismail Salleh pula ketika dihubungi berkata, beliau juga menerima baik keputusan PAS Pusat dan akan menyertai semula exco sebagaimana yang diarahkan.

"Kami buat baru-baru ini macam kamikaze untuk meminta pimpinan memberikan perhatian kepada apa yang berlaku di Kedah ini. Sekarang semua dah beri perhatian dan mekanisma pentadbiran juga dibentuk melalui Jawatankuasa Pemandu, kami akan sertai semula exco selepas diarahkan," katanya kepada Harakahdaily.

Beliau memberi jaminan akan bekerja bersungguh-sungguh untuk memperkuatkan PAS dan menjatuhkan Umno di negara ini.

"Kami tidak ada niat lain melainkan untuk kepentingan jamaah. Kami bukan nak jadi Hasan Ali. Tok Guru Haji Hadi tok guru kami, ustaz kami. Kami hormati mereka," kata Dr Ismail yang bersama Phahrolrazi tidak mengangkat sumpah exco baru-baru ini.

Kedua-dua mereka mengulas keputusan PAS Pusat yang menubuhkan Jawatankuasa Pemandu untuk memantau semua kerajaan negeri yang ditadbir dan disertai PAS.

Keputusan itu dicapai dalam mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat di Alor Setar awal pagi semalam.

Meyuarat itu diadakan selepas pertemuan muhibbah PAS Pusat dan PAS Kedah yang diadakan sebelum itu iaitu mulai jam 10 malam Sabtu hingga jam 3.00 pagi semalam.

Pagi ini, di Kuala Lumpur, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali mengumumkan keputusan mesyuarat JK Pusat di Alor Setar semalam.

"Dalam mesyuarat tersebut kita telah memutuskan bahawa Datuk Seri Diraja Azizan Razak akan meneruskan tugasnya seperti biasa sebagai Menteri Besar.

"Selain itu juga kedua-dua exco perlu kembali dalam Exco Pentadbiran Negeri Kedah.

"PAS akan menubuhkan satu JK Pemandu untuk membantu negeri-negeri yang PAS tadbir dan negeri yang PAS sertai," jelasnya ketika bercakap pada satu sidang media di Pejabat Agung PAS pagi ini. -HD

EXCO KEDAH : ISMAIL TOLAK JIKA TIADA ' PERUBAHAN PENTADBIRAN'

Ismail tolak exco jika tiada 'perubahan pentadbiran'
Zulaikha Zulkifli-MK


Exco kerajaan negeri Kedah Datuk Dr Ismail Salleh berkata, beliau tidak akan menerima lantikan semula jawatannya selagi tiada penambahbaikkan dalam 'pentadbiran' negeri pimpinan Datuk Seri Azizan Razak.

Katanya, perubahan perlu dilakukan memandangkan pelbagai masalah-masalah dalaman yang telah timbul.

"Jika perubahan tidak ada, saya tidak akan terima (jawatan exco). Perubahan mesti dilakukan," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

"Saya nak perubahan tertentu dalam pentadbiran negeri. Saya juga mahu (PAS) Pusat ambil perhatian terhadap masalah yang kami hadapi.

"Dah lama benda ini kami sebut tapi tidak buat apa-apa. Jadi kami ini seolah-olah 'kamikaze' untuk perkara ke arah kebaikan."

Walaupun enggan mengulas sama ada, beliau merujuk supaya Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak diganti, namun katanya, isu berhubung "orang yang mentadbir" adalah perkara kedua.

Azizan kekal MB, 2 exco perlu kembali


KUALA LUMPUR, 5 Mac: PAS hari ini menemui jalan penyelesaian terhadap kemelut yang berlaku di Kedah berhubung dengan pelantikan dua exco yang masih tertangguh hingga hari ini.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, keputusan telah dibuat oleh Jawatankuasa PAS Pusat berhubung dengan perbincangan di Alor Setar sebelum ini.

"Dalam mesyuarat tersebut kita telah memutuskan bahawa Datuk Seri Diraja Azizan Razak akan meneruskan tugasnya seperti biasa sebagai Menteri Besar."Selain itu juga kedua-dua exco perlu kembali dalam Exco Pentadbiran Negeri Kedah," jelasnya ketika bercakap pada satu sidang media di Ibu Pejabat PAS di sini, pagi ini.

Malam semalam, perbincangan mencari formula penyelesaian isu Kedah berlangsung di kediaman rasmi Menteri Besar di Seri Mentaloon yang menyaksikan perbincangan hampir 5 jam bermula 9.30 malam sehingga jam 3 pagi.Pertemuan tersebut adalah antara Jawatankuasa Kerja PAS Pusat dengan Badan Perhubungan PAS Kedah dengan dipengerusikan sendiri Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Ianya berhubung isu Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi dan Dr Ismail Salleh yang enggan dilantik semula sebagai Exco Kerajaan Negeri Kedah dan dilihat tidak selari dengan Menteri Besar, Datuk Seri Ust Azizan Abdul Razak.Phahrolrazi dan Dr Ismail masing-masing merupakan Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri I dan II manakala Azizan adalah Pesuruhjaya PAS Negeri.

Mustafa juga berkata, PAS Pusat akan menubuhkan Jawatankuasa Pemandu untuk bersama bertanggungjawab memantau serta memberi pandangan kepada pentadbiran negeri di bawah PAS, malah termasuk juga negeri-negeri yang mana PAS juga turut terlibat dalam pentadbiran.

Ketika ditanya mengenai perbincangan yang diambil begitu lama bagi menyelesaikan kemelut tersebut, Mustafa memberitahu mesyuarat sebenarnya tidak lama tetapi untuk mendengar pandangan exco-exco itu memerlukan masa yang lama.Beliau turut yakin bahawa krisis itu selesai dan kedua-dua exco menerima keputusan yang telah dicapai.

"Kita telah memaklumkan keputusan tersebut secara lisan dan saya optimis kedua-dua mereka menerima keputusan tersebut."Buat masa sekarang tidak ada sebarang andaian negatif dilakukan terhadap keengganan mereka menerima keputusan tersebut," sambungnya.

Mustafa turut menyatakan keputusan itu juga telah dipersetujui oleh Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

"Selain itu juga kita turut yakin dan optimis bahawa keputusan ini akan mengukuhkan kedudukan kita (PAS) di Kedah serta mengekal kemenangan pada pilihan raya yang akan datang," jelasnya lagi./HD

KEDAH: DALAM DOK KATA......

Kedah: Dalam aku dok kata…
Ramai orang minta aku tulis pasai Kedah ni.Aku pun tak berapa minat nak tulis pasai Kedah pasai dulu aku dah kata…”mampuih pi la kat hangpa.”
Aku ada etika berlawan yang aku belajar dari boxing dan wrestling. Kalau lawan kita dah terduduk..kita tak boleh serang. Kalau kita serang jugak..kita boleh di singkirkan. (disqualified).

Sekitar Mei 2011, aku dah tulis pasai Kedah. Aku kata Kedah dalam bahaya..silap-silap boleh tumbang. Aku kata macam tu sebab aku tengok trend pemerintahan Azizan yang lebih mesra-Umno dari mesra-Pakatan. Dalam satu mesyuarat, Ustaz Azizan pi kutuk PKR. “Kita ni dah lama dok kait rambutan..tapi galah tak cukup panjang. Nasib baik ada orang bagi tong untuk berpijak..dapat la kita buah moktan.”

Ir. Zamry masa tu jawab balik..”dah dapat moktan tu..jangan la tendang tong.”
Ustaz Azizan pun jawab balik..”tak pa..la ni, kalau tak dak tong pun kami dah boleh panjat”

Itu cuma contoh antara Azizan dengan PKR. Dengan DAP, Ustaz Azizan kata masa bentuk kerajaan dulu..”BA ni antara Pas dengan PKR saja..DAP tak masuk sama.” Betui la cakap dia tu..sebab masa PRU 2008..bukan ada Pakatan Rakyat lagi.

Apa yang aku nak cakap kat sini ialah..Azizan gagal memerintah Kedah disebabkan sikap cengei, ketegaq dan angkuh. Dengan reporter pun dia maki semacam ja. Perangai macam ni..akan menghasilkan apa yang berlaku di Terengganu tahun 2004.

Toksah kata PKR dengan DAP…sesama Pas pun Azizan terlalu cengei dan angkuh. Bila Pemuda Pas Perlis kritik pasai KUIN, Azizan kata..”Sat lagi aku ambik balik Peghelih baru hangpa tau!!” whoa!!

Tapi masa tu..bila aku tulih..macam-macam la orang kutuk aku balik. Bila aku tulih PRU 13 (Kedah), Kedah Lanie siarkan kembali posting aku dalam blog depa. Macam-macam la orang maki aku. (Tapi leceh sikit..semua komen itu tak boleh diakses lagi. Kecuali kalau di google macam kat bawah ni.)


Aku tegoq masa hangpa tengah kuat..supaya dapat memperbetulkan keadaan. Tapi masa tu hangpa ingat hangpa kuat, sapa yang menegor dianggap saja nak cari pasai. Bukan tu saja, dalam blog Malaysiatimes pun ada jugak orang yang marah kat aku macam kat bawah ni.

Dalam PRU 13: Kedah (1) dan Kedah (2), aku dah tulis tentang macam mana tipisnya peluang PR Kedah untuk mempertahankan kuasa. Masa tu aku dah tulih apa masalah di Kedah…siap dengan statistik. La ni hangpa pi baca balik..dan hangpa padankan dengan apa yang berlaku sekarang.
Dalam Kedah (2) aku tulih..”Kat Kedah, orang banyak dok komplen, Azizan lebih mesra Umno dari member-member Pakatan Rakyat sendiri.” Konflik yang berlaku di Kedah sekarang berpunca dari apa? Bukan ka pasai projek lebuhraya yang bernilai RM150 juta yang diberikan kepada kontraktor Umno? Aku tak tau la kalau kontrak itu dibuat secara open tender..yang tu aku tak boleh komplen. Tapi kalau dibuat secara nego…maka ada sebab mengapa Pas bergolak.

Bagi aku, Azizan ni macam Hasan Ali. Dia lebih Melayu/Islam dari kebanyakan pemimpin muda dalam Pas yang lebih Islam/Melayu. Azizan lebih percaya kat orang Umno dari orang DAP. Dia juga lebih percaya kat orang Umno dari orang PKR. Malah dia juga lebih percaya kat orang Umno dari orang Pas sendiri. Ini bukan aku yang kata..tapi orang Pas sendiri bagi tau aku.

Serupa macam Hasan Ali di Selangor. bila dia jadi EXCO..yang penuh dalam pejabat dia bukan orang Pas Gombak…tapi orang Umno. Bila ada projek..dia bagi kat orang Umno..sebab orang Pas tak reti buat kerja. Takat gantung bendera boleh la.

La ni..baru hangpa kalut. dalam artikel Lutfi Othman kat sini, aku syok bila ada orang menyatakan kerisauan,
“Yang paling kami tidak faham, mengapa hal ini dibangkitkan semasa semua orang bersiap sedia berdepan PRU13. Penyokong tegar mungkin tetap mengundi PAS dan Pakatan, tetapi bagaimana dengan majoriti rakyat yang kehairanan memerhati?”

La ni..kalau la PRU 13 diadakan sekarang..dan PR kalah di Kedah hangpa nak salahkan sapa? Salah Matsamankati ka? Bila aku bangkitkan bulan Mei tahun lepas, hangpa kata aku nak pedajai Pas Kedah. La ni sapa yang jadi dajai?

Dulu aku dah tulih…tapi bagi sapa-sapa yang terlepas baca..aku boleh ulang sekali lagi.
Masalah di Kedah tu bukan baru ni berlaku. Dah jadi sejak 2008 lagi, tapi pasai dah tak boleh tahan..tu pasai jadi lagu ni.

Pembuat keputusan dalam kerajaan Kedah bukan EXCO di pejabat SUK..tapi Markas Batu 9. Kalau Markas Batu 9 tak setuju dengan keputusan EXCO..pun boleh tolak, hangpa tau?
Awal 2009, ada la sorang member aku dalam PKR yang bawa proposal kat Kerajaan Kedah untuk melatih ADUN dan Ahli Majlis tentang tugas dan tanggungjawab. Maklum saja la..ADUN-ADUN yang menang hari tu pun ramai yang terkejut dengan kemenangan. Depa pun tak sangka akan menang.
Bila bawa kat Ustaz Azizan..dia kata” Awat? Hangpa ingat kami tak gheti merintah ka?”


Member ni pun pi jumpa Phahrolrazi..dan Phahrolrazi agak terbuka sikit. Tapi Pahrolrazi tak ada kuasa nak terima atau tidak.” Yang ni kami kena bincang dulu.” Tunggu punya tunggu..ingatkan depa nak bincang dalam mesyuarat negeri..rupa-rupanya depa bincang kat markas!!
Biasa la. Akhirnya cadangan member ni pun di tolak dan digantikan dengan yang lebih Islamik. Tup-tup..sorang-sorang ADUN PKR melompat. Tak pa la..boleh salahkan ADUN PKR.
La ni nak salahkan siapa?

Aku bukan nak salahkan sapa-sapa. Aku tulih ni pun bukan nak mengajar sapa-sapa..saja nak sedapkan hati.
Sapa la aku..aku orang Perak. Orang Perak lagi bodoh dari orang Kedah..dah menang pun boleh kalah!! Tak kan la orang Perak nak ajaq orang Kedah macam mana nak memerintah negeri?
-MSK
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...