15 Oktober 2011

CBI failkan kes keatas Astro, Sun Direct TV dan Maxis di bawah jenayah konspirasi dan Akta Membanteras Rasuah.

CBI panggil Ananda Krishnan


NEW DELHI - Biro Siasatan Pusat (CBI) India membayangkan akan memanggil pemilik sebuah syarikat telekomunikasi dari Malaysia, T. Ananda Krishnan (gambar) untuk disoal siasat berhubung kaitannya dalam penjualan Aircel kepada syarikat Maxis Communications Bhd. (Maxis) yang mencetuskan kontroversi.

CBI turut akan memanggil Pengarah Astro All Asia Networks, Ralph Marshall, Pengarah SUN Direct TV, Kalanithi Maran dan bekas Menteri Komunikasi, Dayanidhi Maran berhubung kes itu.

Setakat ini, agensi itu telah menyoal siasat Marshall, Pengarah Eksekutif Hospital Apollo, Suneeta Reddy dan adik-beradik Maran, dan Ananda juga perlu disoal siasat, menurut satu sumbar CBI.

Agensi itu telah memfailkan kes ke atas adik-beradik Maran, Ananda, Marshall dan tiga lagi syarikat iaitu Astro All Asia Networks, Sun Direct TV dan Maxis di bawah jenayah konspirasi dan Akta Membanteras Rasuah.

Pada Isnin lalu, CBI mula melakukan pencarian di premis adik-beradik Maran di Delhi dan Chennai serta di kediaman Suneeta di Hyderabad.

Bekas ketua Aircel, C. Sivasankaran menuduh Dayanidhi yang ketika itu Menteri Komunikasi mahu kumpulan Maxis mengambil alih syarikat tersebut dan sebagai ganjarannya, pelaburan akan dibuat oleh syarikat itu melalui Astro di Sun TV milik keluarga Maran.

Sumber di CBI mendakwa, siasatan yang dijalankan mendapati wujud ganjaran balasan kepada Dayanidhi dalam pembelian Aircel.

Dr M mahu PRU-13 dilambatkan: Takutkan Najib ,Salahkan Pakatan


Mantan Perdana Menteri Mahathir Mohamad telah menolak lagi waktu pilihanraya umum ke 13, menyalahkan Pakatan Rakyat diatas kelewatan itu, sementara menakut-nakutkan Perdana Menteri Najib Razak.

Menurut Mahathir, Pakatan yang diketuai Anwar Ibrahim itu, berkebarangkalian untuk tidak membubarkan Dewan Negeri di negeri-negeri pegangan mereka jika pilihanraya mengejut diadakan terlalu awal.

Dan ini adalah benar.

Pakatan tidak akan ikut

Sudah tentu, Selangor dan Pulau Pinang tidak akan mengikut rentak Najib sekiranya beliau mengumumkan PRU-13 tahun ini. Kelantan dan Kedah yang dipimpin PAS juga tidak akan megikuti, walaupun pada waktu-waktu lepas Kelantan sentiasa mengikut tarikh yang ditetapkan kerajaan persekutuan.

Seperti kata Mahathir, lebih munasabah untuk Pakatan menunda pilihanraya di keempat-empat negerinya untuk memberi tumpuan lebih kepada sembilan negeri yang lain. Beliau menambah, BN tidak perlu tergesa-gesa untuk mengadakan PRU-13 kerana mandat yang ada sekarang hanya akan tamat pada tahun 2013.

“Pilihanraya pada peringkat negeri bergantung kepada kerajaan negeri masing-masing samada untuk membubarkannya atau tidak. Jika semua dewan undangan negeri di negeri-negeri di bawah pemerintahan PR tidak dibubarkan, pilihanraya hanya akan berlangsung di negeri-negeri BN,” Bernama melaporkan kata-kata Mahathir pada hari Rabu.

“Mereka sudah ada empat negeri di bawah mereka. Mereka akan menumpukan negeri-negeri lain untuk memperluaskan kuasa mereka. Walau bagaimanapun, sekiranya pilihanraya umum dilangsungkan terlalu rapat dengan waktu tamat mandat, mereka tiada pilihan lain selain membubarkan dewan rakyat.”

Coretan dinding untuk Najib

Meyakinkan dan benar, tetapi apa dan siapa sasaran beliau? Adakah Mahathir cuba megelakkan Najib daripada melakukan kesilapan? Atapun, seperti yang dispekulasi di antara orang-orang UMNO, beliau sedang mengorak langkah untuk menurunkan Najib sebelum PRU-13?

UMNO akan mengadakan perjumpaan agungnya pada awal Disember dan perlu mengadakan pilihanraya parti sebelum Oktober tahun depan. Ini adalah rasional terbaik untuk tekaan tarikh Mac-April 2012 untuk PRU-13, memberikan tempoh enam bula untuk bahagian-bahagian UMNO bersiap-sedia untuk pilihanraya dalaman parti itu. Tetapi adakah bahagian-bahagian UMNO memerlukan masa yang panjang itu?

Sementara pembubaran Parlimen adalah keputusan Najib sendiri, pengaturan waktu untuk pilihanraya UMNO terletak pada majlis tertinggi parti itu. Dan sekiranya mereka diyakinkan bahawa Najib sudah tidak lagi mampu dan menjadi tanggungan berat untuk UMNO dan BN, sudah pasti mereka akan bertindak untuk menggantikannya daripada memberi risiko untuk kalah dan melepaskan kerajaan persekutuan kepada Anwar dan Pakatan.

Suruhanjaya Pilihanraya telah mengumumkan Parliman akan bubar secara automatik pada 24 April 2013 walaupun Najib tidak mengumumkan pilihanraya.

“Kita tidak akan membubarkan dewan negeri di keempat-empat negeri sekiranya PRU-13 dilangsungkan tahun ini. Jika tahun depan, ianya bergantung kepada keadaan tetapi pada dasarnya Pakatan tidak perlu membubarkan dewan negeri sehingga 2013. Pada waktu itu, Najib bukanlah Perdana Menteri lagi,” kata Naib Presiden PKR kepada Malaysia Chronicle.

Muhyiddin mengorak langkah

Sememangnya, Najib yang berumur 58 tahun itu terlepas peluang terakhirnya apabila Belanjawan 2012 gagal menawan hati rakyat, di sebalik insentif wang yang diberikan. Ini meletakkan UMNO dan BN pada posisi yang janggal – mereka tiada senjata unggul untuk melawan Pakatan pada PRU-13.

Walau bagaimanapun, sikap di mana sentimen Melayu dipermainkan lagi menunjukkan UMNO, yang merujuk kepada Mahathir dan Timbalan Perdana Menteri untuk pimpinan, kembali meraih sokongan berikutan kegagalan Belanjawan.

Sementara Muhyiddin tidak popular di kalangan orang bukan Melayu, UMNO juga sedar mereka tidak akan dapat menawan atau membuli golongan Cina untuk mengundi BN. Komponen bukan Melayu MCA, Gerakan dan MIC sudah hancur, dan tidak mampu untuk meraih sokongan daripada komuniti masing-masing.

Untuk menang pada PRU-13, UMNO harus bergantung kepada orang Melayu, yang tidak selesa dengan Najib dan isterinya Rosmah Mansor dan skandal Altantuya-Scorpene dan dakwaan rasuah mereka.

Kelakuan buruk berterusan

Seperti rakyat seluruh negara, kaum Melayu terkejut dengan perbelanjaan dan gaya hidup mewah

pasangan suami isteri itu. Beberapa hari yang lalu, jabatan beliau telah mengesahkan di Parlimen tentang penggunaan pesawat kerajaan untuk terbang ke Perth bersama ahli keluarganya untuk percutian peribadi, perlantikan firma PR UK yang dibayar RM83 juta hanya untuk menaikkan imej Najib, dan perjalanan ke Kazakhstan yang membelanjakan RM1 juta yang dijadualkan sebagai lawatan rasmi tetapi juga dijadualkan selaras dengan pertunangan anak perempuannya dengan keluarga kaya Kazakh.

Tidak membantu juga apabila Jabatan Kastam telah mengesahkan kewujudan cincin berlian bernilai RM24 juta yang dikatakan diimport untuk digunakan oleh Rosmah. Video seks Datuk T yang bertujuan menjatuhkan Anwar ditambah pula dengan dakwaan liwat terhadap ketua pembangkang itu juga menghilangkan keyakinan rakyat terhadap Najib dan isterinya.

Namun begitu, mereka-mereka yang berada di pihak Najib mencemuh spekulasi-spekulasi terhadap majikan mereka, sambil mengatakan adalah mustahil untuk menggantikan PM yang sedang memerintah. Tetapi itulah yang dilakukan oleh Najib akibat daripada pilihanraya umum 2008, di mana beliau merupakan kuasa penting dalam penjatuhan Abdullah Badawi.

Memandangkan Najib merupakan orang lama dalam arena politik, menjadi Ahli Parlimen pada umur dua puluhan lagi, agak mustahil untuk beliau tidak menyedari keadaan yang dihadapinya sekarang ini.

Isterinya yang bercita-cita tinggi itu, yang memainkan peranan yang lebih besar daripada sepatutnya dalam pentadbirannya, adalah satu-satunya kad liar kepunyaan beliau. Tetapi kemungkinan untuk Najib akur dengan kemahuan majlis tetinggi UMNO adalah amat tinggi, dan mungkin beliau akan mengaku kalah tahun hadapan.-MC

Sultan Kedah dipilih Yang di-Pertuan Agong baru

Sultan Kedah dipilih Yang di-Pertuan Agong baru


Majlis Raja-Raja dalam mesyuarat khasnya hari ini bersetuju mengisytihar Sultan Kedah Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong yang baru berkuatkuasa pada 13 Disember ini untuk tempoh lima tahun.

Sementara Sultan Kelantan Sultan Muhammad V dipilih menjadi Timbalan Yang di-Pertuan Agong untuk tempoh yang sama, menurut kenyataan akhbar dari Jabatan Perdana Menteri yang dikeluarkan hari ini.

- Bernama

14 Oktober 2011

SKANDAL TELEKOM : India dakwa bekas menteri pilih kasih terima RM351 juta, Maxis nafi

India dakwa bekas menteri pilih kasih terima RM351 juta, Maxis nafi


KUALA LUMPUR, 14 Okt — Polis India mendakwa pembelian saham oleh Astro, yang kadarnya “dinaikkan terlalu tinggi”, dalam Sun Direct TV telah membawa kepada pemberian ganjaran secara tidak sah RM351 juta kepada bekas menteri telekomunikasi negara itu Dayanidhi Maran dan adiknya Kalanithi.

Biro Siasatan Pusat (CBI) India berkata menteri itu telah menafikan pengurniaan tujuh lesen dan kemudahan-kemudahan kepada Aircel, sekali gus memaksa pemiliknya C. Sivasankaran menjual 74 peratus pegangan kepada syarikat telekomunikasi Maxis.

Bagaimanapun The Star hari melaporkan Maxis dan Astro, yang dikuasai orang kaya T. Ananda Krishnan (picture), telah menghantar surat kepada CBI menafikan dakwaan-dakwaan itu.

Astro berkata ia telah mengadakan kerjasama dengan syarikat penyiaran satelit itu sejak 1996.

Sebaliknya, ia juga berkata pembelian 20 peratus pegangan dalam Sun TV daripada Kalanithi disyorkan pada Mac 2005, hanya beberapa bulan sebelum Maxis menunjukkan minat untuk memiliki Aircel.

Laporan akhbar The Hindu dari India hari ini menyebut CBI menuduh Dayanidhi telah “menyalahgunakan kedudukan rasmi” selepas dengan sengaja melengah-lengahkan dan menafikan permintaan yang sah Dishnet DSL (Aircel), dengan membuka laluan kepada Maxis bagi memiliki Aircel Televentures daripada Sivasankaran.

“Siasatan juga menunjukkan bahawa Dayanidhi dan Kalanithi, selain sebagai adik-beradik, juga mempunyai hubungan bisnes bagi tempoh yang lama,” kata akhbar itu.

CBI berkata selepas “perubahan pemilikan kepada Maxis Communications... pilih kasih tidak patut... telah (dilakukan) dengan pertimbangan ‘mala fide’.”

“Ganjaran tidak sah Rs549,96,01,793 telah diterima sebagai ‘quid pro quo’ menerusi adiknya Kalanithi dalam premium saham yang dilaburkan dalam Sun Direct TV oleh South Asia Entertainment Holdings (milik penuh subsidiari Astro All Asia Networks Plc),” katanya.

Awal minggu ini pihak berkuasa India memfailkan kes terhadap Ananda Krishnan tiga yang lain termasuk bekas menteri telekomunikasi itu dan adiknya berhubung tuduhan konspirasi jenayah membabitkan urusan telekomunikasi Maxis dan Aircel.

CBI telah mengadakan serbuan ke atas premis kedua-dua beradik itu di New Delhi dan Chennai.

Sivasankaran mendakwa Dayanidhi ketika menjadi menteri telah bertindak memihak kepada Kumpulan Maxis dalam pengambilalihan syarikat itu dan sebagai ganjaran pelaburan dibuat oleh syarikat itu menerusi rangkaian Astro di Sun TV dimiliki oleh keluarga Maran.-TMI

PATI BOLEH DAPAT KURSUS USAHAWAN, MEMANG HEBAT 1MALAYSIA


Sejak bila warga asing dapat kursus keusahawanan? secara logiknya bolehkah mereka ini berniaga disini? memang tak logik langsung!!! mereka bukan konsortium. Aku seorg usahawan, memang susah gila2 nak dapatkan modal dari kerajaan. Semua nak cagaran, EPF, geran.. PATI ni ada apa?

Kalau zaman Mahathir dulu (yelah nak konsider PR), kakitangan kerajaan pun tak blh bisnes, nikan pulak PATI, PR. Nampak sgt kerajaan utamakan rakyat asing dari warganegara!!! mcm ni nak sokong lagi???? Sah memang alasan Polis tak masuk akal langsung.

Lapuran Malaysiakini dibawah:

Polis Sepang nafi sindiket IC Desa Pinggiran

Polis menafikan dakwaan Pemuda PAS bahawa 240 warga asing yang menaiki sepuluh buah bas dari Johor kelmarin, dibawa ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) untuk mendapat taraf warganegara yang membolehkan mereka mengundi.

Ketua Polis Daerah Sepang Superintendan Imran Abdul Rahman ketika dihubungi semalam, mengesahkan menerima laporan berhubung perkara itu kelmarin, lapor Sinar Harian.

Bagaimanapun beliau berkata, selepas menjalankan siasatan didapati perkara itu tidak benar.

“Maklumat yang kita peroleh menunjukkan semua warga asing itu berada di Desa Pinggiran Putra untuk menghadiri kursus keusahawanan.

“Mereka (warga asing) bukan dibawa untuk pergi ke JPN seperti yang didakwa oleh pihak terbabit,” katanya seperti dilaporkan harian berbahasa Melayu itu.

Langkah mayat kami dahulu, Malaysiakini.

Adakah Malaysiakini dijual pada Umno?
Steven Gan

Apabila kami melancarkan Malaysiakini 11 tahun lalu, kami sedar bahawa sukar untuk laman web yang masih bertatih untuk memberikan sebarang kesan politik. Pengguna Internet masih sedikit, malah modem 56k ketika itu juga tidak membantu.

Kami salah.

Memberikan dampak politik kerja mudah. Hanya segelintir wartawan pada masa itu berani bertegas terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad, sekali gus menjadikan kami menonjol.

Yang sukar, untuk memastikan kewangan Malaysiakini selesa. Apabila keghairahan dot.com tiba-tiba mengendur - dua tahun selepas kami beroperasi - hakikat ini jadi lebih jelas: Malaysiakini tidak dapat bergantung kepada iklan semata-mata.

Keputusan untuk memperkenalkan langganan memang sukar dibuat. Semua orang berkata kami akan gagal. Benar, siapa sanggup membayar untuk kandungan Internet? Kami keseorangan. Tiada yang akan menghulur tangan. Kami harus membina teknologi pembayaran dari kosong.

Tetapi kami tiada pilihan. Pada 16 Ogos 2002 - hari pertama langganan diperkenal - kami menulis rayuan ini:

"Tiada laman berita dalam talian terbukti bertahan. Yang paling berjaya, laman pelengkap kepada versi cetak, yang mendukungnya. Hanya sedikit benar-benar berbentuk dalam talian. Sebahagian besarnya masih sangat tidak stabil.

"Perkara itu meletakkan kami dalam keadaan Hobson's choice atau pilihan tunggal: Kunci laman ini dan hadapi kemungkinan hilang pembaca - dan masih tiada jaminan bertahan - atau terus pastikan Malaysiakini boleh dilayari secara percuma sehingga merempuh jalan mati.

"Wartawan di Malaysiakini sudah membuat pilihan. Seterusnya kami kini serahkan kepada pembaca untuk membuat pilihan mereka."

Dan pembaca yang budiman membuat pilihan. Ramai yang mendukung Malaysiakini mendermakan sejumlah kecil wang setiap bulan untuk membolehkan kami terus membuat liputan - dengan cara sederhana tetapi berpengaruh - resah gelisah politik dalam negara.

Berdepan gergasi sejagat

Kandungan bukan segala-galanya. Tetapi teknologi.

Pembekal kandungan - akhbar, televisyen dan stesen radio - menghadapi masalah di merata-rata tempat. Hanya syarikat telekomunikasi dan teknologi meraih ganjaran dari Internet.

Apabila pengiklanan dalam talian mula rancak, ruang maya menyediakan cabaran amat berbeza kepada pembekal maklumat.

Pengiklan tidak lagi bergantung kepada kewartawanan untuk mencuri tumpuan dengan cara yang sama dengan media lama, dan mereka tidak bergantung kepada laman tempatan untuk melaksanakan tugas itu. Pesaing kita untuk lubuk pengiklanan, antara lain, gergasi besar sejagat.

Malah, tiada satu pun daripada empat syarikat gergasi dalam talian - Google, Microsoft, Facebook dan Yahoo - merupakan syarikat media. Mereka dan 45 lagi menguasai lebih 95 peratus pasaran pengiklanan dalam talian di seluruh dunia.

Semua di luar lingkaran elit ini menghadapi persaingan sengit untuk sejumlah wang yang tidak sebanyak mana. Malaysiakini, sama ada suka atau tidak, berdepan dengan gergasi seperti Google.

Oleh itu, hakikat pahit bahawa langganan ialah satu cara - dan untuk sekarang, mungkin jalan tunggal - untuk menyokong media bebas.

Ini menjelaskan kenapa, harian bebas berbahasa Cina Merdeka Review, dengan bantuan Malaysiakini, beralih kepada langganan bulan ini. Tanpa langkah ini, Merdeka Review, mahu tidak mahu, terpaksa bergelut untuk terus beroperasi.

Dan untuk memastikan padang permainan sama rata, Malayiakini versi bahasa Cina - yang percuma sejak dilancarkan pada 2005 - juga memulakan langganan.

Pelbagai sumber pendapatan

Kami berulang kali menegaskan - media bebas memerlukan kebebasan kewangan. Perlu kami tegaskan lagi - kita sedang merintis langkah untuk memastikan nasib kebebasan media.

Kegagalan kami untuk memastikan model langganan ini berjaya bermakna masa depan media dalam talian bebas makin pudar.

Tetapi untuk menjadi benar-benar bebas, laman berita perlu bergantung kepada pelbagai sumber pendapatan. Untuk itu, Malaysiakini kini mengintai peluang melampaui langganan dan pengiklanan untuk mendanai operasi.

Antaranya, tambahan sumber pendapatan melalui jualan kandungan. Awal tahun ini, kami menandatangani perjanjian dengan Yahoo!, membenarkan enjian carian itu memuatkan kembali kandungan Malaysiakini dengan sejumlah bayaran.

Sementara itu, sudah diketahui umum bahawa Malay Mail akan dilancarkan semula sebagai harian pagi dan bukan lagi akhbar percuma edisi petang. Untuk itu, ia mendekati beberapa pemain dalam talian, blog dan agensi berita antarabangsa untuk mendapatkan kandungannya, Malaysiakini tidak terkecuali.

Jadi, ia benar-benar mengejutkan kami apabila perbincangan tentang kandungan - dan masih jauh untuk sebarang kata sepakat - diputar belit oleh beberapa laman berita menjadi isu pertukaran kandungan demi saham.

Biar kami tegaskan - kami tiada sebarang niat untuk memiliki sebarang saham dalam Malay Mail atau menyerahkan pemilikan dalam Malaysiakini.

Bagaimanapun, untuk menjual kandungannya - yang membolehkan Malaysiakini terus memberikan perkhidmatan lebih baik dan untuk sampai kepada lebih banyak pembaca - menjadi perniagaan dan kewartawanan yang baik.

Lebih-lebih lagi, menjual kandungan tidak menjejaskan pendirian editorial kami. Pengguna kandungan kami tiada sebarang suara dalam sidang pengarang - ambil atau tinggalkan saja. Mereka juga tidak dibenarkan mengubah kandungan yang disiarkan.

Kami terkejut apabila pesaing kami gagal faham ekonomi ini. Tetapi, sekali lagi, mungkin mereka tidak perlu bimbang masalah wang kerana mendapatnya daripada suatu tempat.

Jadi, adakah Malaysiakini akan jatuh ke tangan Umno? Langkah mayat kami dahulu.

Dan kami katakan ini bukan saja pada Umno, tapi juga MCA, MIC, PAS, PKR dan DAP. Parti politik tiada urusan untuk memiliki media, dan wartawan tiada urusan untuk membuat perjanjian sebegini dengan ahli politik.

Ini prinsip yang kami sanjung di Malaysiakini, dan secara sudah payah mempertahankannya sejak sedekad lalu. Kami tidak akan mengetepikannya untuk apa pun. Walaupun dengan longgokan wang ringgit.-Mk

13 Oktober 2011

Pakatan guna lebihan bajet untuk diberi rakyat, BN hutang berbilion ringgit

GEORGETOWN, 13 OKT – Yang membezakan negeri-negeri Pakatan Rakyat dengan Barisan Nasional ialah Pakatan tidak meminjam duit untuk diberikan kepada rakyat, sebaliknya menggunakan lebihan Bajet untuk diberikan kepada mereka yang memerlukan.

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata, sikap Kerajaan Persekutuan yang boros berbelanja dan meminjam semata-mata untuk meraih undi merupakan punca rakyat telah menjadikan Malaysia sebagai antara negara yang banyak berhutang.

Beliau yang juga Setiausaha Agung DAP berkata demikian dengan merujuk kepada Laporan Tahunan Bank Negara 2010 yang mendedahkan bahawa hutang isi rumah rakyat Malaysia adalah kedua tertinggi selepas Korea Selatan.

“Laporan itu mendedahkan bahawa hutang isi rumah Malaysia pada akhir tahun 2010 adalah sebanyak RM581 bilion atau 76 peratus daripada KDNK,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurut Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan, nisbah bayaran hutang isi rumah rakyat Malaysia pada 2010 adalah 47.8 peratus, bermakna hampir separuh pendapatan isi rumah rakyat Malaysia digunakan untuk membayar hutang.

“Jelas rakyat Malaysia telah membentuk negara yang banyak berhutang, terutamanya apabila kerajaan persekutuan memberikan wang yang diperolehi daripada pinjaman,” katanya.

Beliau menjelaskan, negeri-negeri Pakatan Rakyat lebih jujur dengan memberikan bantuan tunai kepada golongan miskin berdasarkan hasil dari lebihan bajet, berbanding BN yang turut menawarkan bantuan yang sama tetapi dengan bergantung pada lebihan defisit perbelanjaan dan pinjaman kewangan.

Jelas beliau lagi, ramai pakar ekonomi telah memberi amaran bahawa risiko Bajet 2012 BN akan membawa negara kepada perbelanjaan yang tidak mampan kerana tidak sesuai dengan keadaan ekonomi dunia yang sedang mengalami kemelesetan.

“Dr Marie-Aimee Tourres, felo penyelidik kanan di Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran Universiti Malaya menyatakan bahawa bajet ‘buah tangan’ BN ini tidak dikaitkan dengan mana-mana komitmen produktiviti.

“Jelas bajet pilihan raya ini direka untuk meraih pengundi dan dalam masa sama, DAP tidak nampak sebarang usaha (BN) untuk memerangi rasuah atau pun ketirisan dalam pengurusan sumber negara,” katanya.

Oleh itu, Guan Eng yang juga Adun Air Puteh tidak yakin bahawa sasaran Kerajaan Persekutuan untuk mengurangkan defisit akan dapat dicapai menjelang tahun hadapan.

“Pungutan hasil adalah terlalu optimistik dan boleh menyebabkan peningkatan hutang kerajaan persekutuan untuk membiayai perbelanjaan defisit ini,” katanya.

Kerajaan BN pada sesi pembentangan Bajet 2012 Jumaat lalu menyasarkan defisit bajet dapat dikurangkan dari 5.4 peratus kepada 4.7 peratus daripada KDNK, iaitu bersamaan RM45.5 bilion untuk tahun ini kepada RM43 bilion menjelang 2012. – Roketkini.com

TANPA PENGUNDI HANTU, TIDAK ADA KERAJAAN NEGERI.

AUDIO TEMURAMAH RADIOFREESARAWAK


IC PROJEK….Buku berharga RM1,000 sebuah edisi khas mengandungi segala X-Files Ops Gembleng yang dilakukan Kerajaan Persekutuan untuk Kudita Politik. Mantan Pegawai Jabatan Pendaftaran Negara yang menjadi ‘Kambing Hitam’ kerana ditahan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Akob Damsah @ Yakub Damsah, 57, mendesak Kerajaan Malaysia bertanggung jawab di atas penganiayaan yang dilakukan kerajaan BN ke atas 15 Pegawai Jabatan Pendaftaran Negara, termasuk beliau pada 1995. Yakub menunjukkan simbolik betapa murahnya Mykad berlatar belakang Mykad Ansar, Setiausaha Agung DPIM.

Oleh : JAYANTHI GEETHA SUKUMARAN

RADIO Free Sarawak (RFS) telah mengadakan wawancara secara langsung dengan C.E.O merangkap Ketua Editor Sabahkini.net, Mutalib M.D berhubung isu kerakyatan songsang dan IC Projek pada 10 Oktober dan rakaman wawancara boleh dimuat turun melalui podcast RadioFreeSarawak mulai 11 Oktober 2012.

Berikut transkripsi penuh wawancara berkenaan yang disediakan khas buat pembaca Sabahkini.net yang tidak dapat mendengar wawancara berkenaan kerana masalah bandwith atau talian internet.

RFS : Boleh saudara nyatakan pandangan berhubung isu kerakyatan songsang dan IC Projek yang melanda Sabah dan kini menjadi ancaman Negara?

MUTALIB : Bermula dari tahun 1970-an, hello!, iaitu ketika zaman Tun Mustapha, ini bukan isu yang baru. Selepas merdeka, Jabatan Pendaftaran Negara telah mula merekrut melalui sindiket-sindiket tertentu. Itu semua telah saya sebutkan dalam empat

buah buku iaitu buku pertama IC Palsu Merampas Hak Anak Sabah; yang kedua Pengundi Untuk Disewa; yang ketiga IC Projek Agenda Tersembunyi Mahathir dan yang keempat 007-Lelaki Malaysia Terakhir.

Isu IC ini, sewajarnya kerajaan, sepatutnya mengakui dan tidak perlu berdolak dalih kerana pada 1995 Kerajaan Persekutuan telah menangkap 15 Pegawai Pendaftaran dan 25 orang awam di bawah Seksyen 8, Akta Keselamatan Dalam Negeri. Ini bermakna mereka mengakui sindiket ini berlaku.

Tetapi sayangnya mereka tidak menarik kembali IC yang telah dikeluarkan iaitu lebih kurang 322,903 kepada warga asing, sama ada Indonesia, Filipina, India atau Pakistan. Tetapi selepas itu, pada, kalau saya tidak silap pada 1996, kerajaan telah mengeluarkan satu surat daripada Jabatan Pendaftaran Negara telah menarik balik seramai 16,693 kad pengenalan iaitu yang bermula H0492001 sehinggalah H0553999 yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendataran Negara yang ditandatangani oleh Wan Md Arif Wan Ismail.

Jadi persoalan sekarang ialah kerajaan mengakui wujudnya benda ini, tetapi oleh kerana faktor politik, perkara ini didiamkan begitu saja. Jadi kalau untuk mengetahui lebih lanjut saya ada satu blog tentang IC Palsu.

Ada dua keadaan iaitu http://mutalibmd.blogspot.com kita boleh layari dari sana, pasal saya telah dipanggil oleh Jawatankuasa Select Comittee untuk membentangkan isu ini di Parlimen iaitu pada 26 Februari tahun 2007 yang dipengerusikan oleh Tan Sri Bernard Gilok Dompok pada ketika itu dan turut hadir ialah Ketua Pembangkang Lim Kit Siang sebagai Timbalan Pengerusi Jawatankuasa berkenaan.

Jadi sekarang saya telah dedahkan begitu juga dengan saudara saya Datuk Wilfred Mojilip Bumburing telah menghantar satu memorandum kepada Kementerian Dalam Negeri dan beberapa orang lain yang turut serta termasuk Datuk Jeffrey Kitingan, Datuk Patrick Sindu dan saya sendiri telah menghantar memorandum dan buku keseluruhannya kepada Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong sekarang dan bekas Perdana Menteri yang lalu. Jadi sekarang ini bukanlah satu rahsia lagi.

RFS : Dan adakah seperti soalan ini masalah IC ini di Sabah, adakah ia berlaku di Sabah saja dan mungkin juga ianya berlaku di kawasan-kawasan lain seperti di Sarawak dan Semenanjung?

MUTALIB :Yang saya boleh katakan ialah Sabah menjadi Kilang ataupun ‘Factory’ melalui sindiket berkenaan untuk memproses kad pengenalan tersebut kerana beberapa cara iaitu sama ada melalui sindiket yang menggunakan borang Persatuan Kebangsaan Bugis Bersatu (PKBS) iaitu untuk mendaftar sesiapa saja dengan bayaran RM10 setem duti. Segala-galanya ada saya nyatakan di dalam buku saya yang terakhir iaitu 007-Lelaki Malaysia Terakhir. Oleh kerana benda ini telah direkrut di Sabah dan kebanyakan Pengundi telah bertebaran, terutama orang Pakistan telah bertebar sehingga ke Semenanjung dan Sarawak.

RFS : Dan kenapa ini maksudnya sekarang ini masih ramai lagi di mana masalah yang ditanggungi oleh kita terutamanya dalam hal mengundi ini, kerana yang melibatkan Pendatang Asing seperti yang paling dekat dengan Sabah iaitu Filipina sendiri sekarang ini saya rasa makin ramai sudah punyai IC palsu ini, demi untuk mengaut undi sebenarnya bagi mendapatkan kemenangan besar-besaran menentang pembangkang. Ya, adakah ini dipersetujui oleh Saudara Mutalib?

MUTALIB : Isunya begini, bukan IC Palsu tapi IC Projek. Benda ini ada dalam rekod Pendaftaran, bagaimana ia ada kena tanya Jabatan Pendaftaran Negara sendiri kerana Tan Sri Bernard Dompok telah memanggil Jabatan Pendaftaran Negara dan Suruhanjaya Pilihanraya, mereka tidak datang ke Select Comittee sehingga menyebabkan saya rasa menjadi satu punca kenapa Tan Sri Bernard Dompok meletak jawatan. Ini perkara X-Files, orang putih kata X-Files.

Jadi persoalannya warganegara asing ini, Kerajaan tidak merekrut tapi melalui satu agensi lain yang merekrut mereka. Sebagai contoh yang menjadi isu masalah terbesar di Malaysia sekarang ini ialah masalah agama. Iaitu kira-kira seribu orang berada di Shah Alam, orang dari Filipina, beragama Kristian tapi telah dikeluarkan Kad Pengenalan beragama Islam. Itu jam mereka ditangkap di kawasan berkenaan kerana didakwa oleh penduduk kampung bahawa mereka memanggang babi.

Oleh kerana mereka beragama Islam dalam kad pengenalan maka JAIS, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Selangor menghadapi masalah kerana mereka tidak mengaku sebagai beragama Islam...

RFS : Oh itu satu perkara yang mengejutkan kerana mereka mempunyai IC yang beragama Islam dan tetapi sebaliknya memanggang babi dan itu suatu yang...

MUTALIB :Oleh kerana mereka bukan beragama Islam dan mereka bangsa Visaya dari Filipina dan tinggal di Shah Alam.

RFS : Dan adakah hal ini patut kita tujukan dan put the blame on Barisan Nasional kerana yang tampuk pimpinan sebenarnya bermulanya dari seorang yang berdiri di parti Barisan Nasional?

MUTALIB : Tidak boleh salahkan Kerajaan kerana perkara ini berlaku sindiket. Sekarang Kerajaan telah mengambil tindakan tegas iaitu menangkap kesemua mereka ini, tetapi oleh kerana tiada ‘political will’ untuk memberkas kesemua kad pengenalan iaitu pada ketika itu 300 ribu lebih kad pengenalan dikeluarkan.

Jadi Kerajaan telah menunjukkan prihatin dengan merampas kembali 16 ribu lebih kad pengenalan. Tetapi selepas itu Pemimpin politik yang ada, tidak berani untuk melakukan, orang kata satu ‘suicide dive’, maknanya dia kena mengakui bahawa memang ada kad pengenalan dikeluarkan di zaman Megat Junid Megat Ayob iaitu sama ada dengan pengetahuan Perdana Menteri atau Timbalan Perdana Menteri pada ketika itu adalah Datuk Seri Anwar Ibrahim, kita tidak tahu.

Tetapi persoalan kenapa boleh berlaku di Malaysia dan inilah isu yang paling hangat sekarang kenapa warga Filipina beragama Kristian boleh mendapatkan kad pengenalan. Jadi usaha mereka untuk menukarkan kepada agama Kristian tidak dibenarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara, kerana perlu melalui JAIS dan sebagainya.

Jadi inilah isu paling besar sama ada mereka ini mendaftar sebagai pengundi atau tidak itu masalah Jabatan masalah Suruhanjaya Pilihanraya kerana saya telah menulis buku yang bertajuk ‘Pengundi Untuk Disewa’ dan buku ini telah menyatakan keseluruhan apa yang berlaku sama ada mereka menggunakan duplicate IC, sama ada mereka menggunakan polis dan tentera dan sebagainya. Ini bukan lagi rahsia, kerana ini telah menjadi pengetahuan umum.

Begitu juga dengan kebanyakan buku saya diambil oleh Dr Chong Eng Leong dalam ‘Lest We Forget’ dan beberapa buku lain. Tetapi kebanyakannya boleh dilihat dalam blog saya lah.

RFS : Dan satu lagi soalan yang ingin ditanyakan according to the news report di Selangor di mana seramai 186 ribu orang asing yang kononnya telah pun mendapatkan IC ini dan untuk mendapatkan satu sebabnya ialah bagi mendapatkan undi bagi pilihanraya yang akan datang ini dan apakah pendapat anda tentang pesan undi ini untuk memancing undi ini bagi rakyat asing ini?

MUTALIB :Sindiket ini sebenarnya sudah lama berlaku, bukan perkara yang baru. Jadi soalnya mereka baru buat atau tidak, adalah melalui sindiket, sama ada dipersetujui oleh kerajaan atau tidak, pasal perkara ini ada di dalam rekod Jabatan Pendaftaran Negara. Inilah yang kita harap kerajaan Sabah harap supaya kerajaan Malaysia atau Persekutuan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja untuk mengenalpasti segala masalah ini, kerana apapun tindakan yang telah kita telah ambil, telah sampai kepada peringkat kata Datuk Patrick, “Jika ada pejabat tuhan dia akan pergi.” Sudah begitu desperate orang Sabah. Jadi persoalan sekarang ini, mereka gunakan pengundi adalah perkara yang sudah lumrah. Sekarang di Sabah sendiri, TANPA PENGUNDI HANTU SAYA RASA TIDAK ADA KERAJAAN NEGERI.

RFS : Dan saya sudah pun begitu terang untuk kita bincangkan bersama dengan saudara Mutalib dan kita amat berbesar hati daripada kami Radio Free Sarawak mendapatkan bahan berita ini daripada saudara dan kita akan bersama lagi di masa akan datang dan sekali lagi kami ingin mengucapkan terima kasih kepada saudara Mutalib.

MUTALIB : OK. Sama-sama.

PR diberi MyKad: PAS tuntut penjelasan KDN


KUALA LUMPUR - PAS menuntut penjelasan segera daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN) berhubung kewujudan lebih 200 warga asing dari Johor di sebuah resort berhampiran Putrajaya, semalam.

Pemuda PAS dengan bantuan pasukan risikannya berjaya mengesan kehadiran mereka yang terdiri daripada warga Indonesia, Kemboja dan Bangladesh, dibawa menaiki enam buah bas.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub di lobi Parlimen hari ini berkata, KDN harus memberikan penjelasan mengenai perkara itu kerana pihaknya mengesyaki kehadiran mereka ada kaitan dengan operasi pemberian MyKad kepada warga asing bagi membolehkan mereka menjadi pengundi pada pilihan raya umum ke-13.

"Kita desak beberapa kementerian bertanggungjawab khususnya KDN memberikan penjelasan konkrit berhubung apa yang berlaku semalam.

"Ini kerana dalam masa beberapa bulan ini, PAS telah membawa isu pendaftaran warga asing yang dimasukkan dalam daftar pemilih ini.

"Ini isu penting, bukan andaian atau rekaan tapi telah dibuktikan dengan pendedahan sebelum ini," katanya yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian.

Sehubungan itu, Salahuddin berkata, wakil Pakatan Rakyat yang terlibat dalam perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan 2012 di Dewan Rakyat hari ini akan membangkitkan perkara tersebut.

"Wakil PR akan membangkitkan perkara ini agar KDN memberikan penjelasan segera," katanya sambil menunjukkan gambar warga asing yang sempat diambil semalam.

Maklumat bercanggah

Sementara itu, Timbalan Lajnah Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Rakyat Dewan Pemuda PAS Pusat, Mohd Adram Musa pada sidang media sama berkata, maklumat warga asing yang bercanggah di antara satu sama lain itu semakin menambahkan rasa curiga mereka.

"Saya sebagai salah seorang saksi semalam masuk ke dalam resort dan bertanya kepada mereka sendiri.

"Bila ditanya apa mereka buat di situ, ada yang jawab datang kursus keusahawanan dan ada yang terus-terang jawab mereka datang untuk ambil MyKad. Pihak pengusaha resort pula kata tempat itu sudah ditempah awal pagi. Ini sangat menimbulkan kecurigaan," katanya.

Menurutnya juga, terdapat juga pegawai kesihatan mengiringi mereka.

Adram juga berkata, perkara tersebut turut berlaku di Paya Jaras, Selangor dan pihaknya sedang mengumpulkan maklumat terperinci.

Kira-kira jam 7 pagi semalam, pihak perisikan Pemuda PAS menunggu bas-bas tersebut yang tiba di Masjid Putra, Putrajaya.

Mereka mengekori bas-bas tersebut sehingga ke sebuah resort di sana.

Bas-bas berkenaan bagaimanapun beredar dari situ, dan meninggalkan kumpulan penumpang tersebut di resort berkenaan.

Petugas media yang kemudiannya tiba di situ kira-kira jam 1.30 tengahari juga sempat melihat sebuah kereta Proton Tiara dipercayai membawa 'ketua operasi' itu memecut laju keluar dari resort melalui jalan belakang.

Ekoran itu, mereka bertindak mengepung jalan masuk dari depan dan belakang resort tersebut.

- Harakah Daily

12 Oktober 2011

BERITA GEMPAR: KOMPLOT PENDATANG DAPAT IC DIKEPUNG

Resort didakwa kumpul pendatang dapat IC dikepung

SEPANG - PAS hari ini berjaya mengesan satu operasi yang disyaki cuba memberikan warganegara kepada lebih 200 penduduk tetap (PR) di sebuah resort berhampiran Putrajaya di sini.

Kesemua yang majoritinya warga Indonesia itu didakwa dibawa dengan bas dari negeri Johor untuk diberi MyKad yang dipercayai ada kaitan untuk pengundian pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 nanti.


Exco Pemuda PAS, Mohd Adram Musa berkata pihaknya mendapat maklumat daripada perisikan jentera PAS berhubung perkara itu malam tadi yang mengatakan lapan buah bas membawa warga asing akan menuju ke Putrajaya untuk diberi MyKad.

Sehubungan itu, beliau yang juga Timbalan Pengerusi Lajnah Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Rakyat Pemuda PAS bersama beberapa anggota dewan itu kemudiannya menunggu bas-bas tersebut yang tiba di Masjid Putra, Putrajaya kira-kira jam 7 pagi.

Bagaimanapun hanya enam buah bas didapati tiba di Putrajaya yang didapati beredar beberapa jam kemudian.

Kepung resort

Mereka mengekori bas-bas tersebut sehingga ke sebuah resort di sini.

Bas-bas berkenaan bagaimanapun beredar dari situ, dan meninggalkan kumpulan penumpang tersebut di resort berkenaan.

Petugas media yang kemudiannya tiba di situ kira-kira jam 1.30 tengahari juga sempat melihat sebuah kereta Proton Tiara dipercayai membawa 'ketua operasi' itu memecut laju keluar dari resort melalui jalan belakang.

"Saya sendiri masuk ke dalam resort berkenaan, dan mendapati memang warga asing di dalamnya.

"Kita tanya mereka bagitahu datang untuk kursus," katanya pada sidang media di sini.

Menurutnya, kehadiran mereka bagaimanapun tidak disenangi 'ketua' rombongan itu dan mereka mengambil pendirian untuk keluar dari kawasan resort tersebut yang pagarnya kemudian dikunci pemilik resort.

Ekoran itu juga mereka bertindak mengepung jalan masuk dari depan dan belakang resort tersebut.

Turut serta pada sidang media di hadapan resort itu AJK PAS Pusat Mazlan Aliman.

Sumber dalaman

Menurut Mazlan, beliau turut mendapat maklumat dari sumber dalaman yang tidak mahu bersubahat dengan operasi jahat itu.

"Dia hubungi saya bagitahu terdapat dokumen tebal dalam bas serta mendengar cakap-cakap penumpang bas yang mendakwa akan mendapat MayKad hari ini.

"Dia bagitahu saya maklumat ini kerana beliau tidak mahu bersubahat," katanya.

Menurut Mazlan lagi, beliau juga dimaklumkan sewaktu bas berhenti di Masjid Putra, beberapa

pegawai Jabatan Pendaftaran Negara menemui ketua rombongan bas tersebut dan mengarahkan mereka ke sebuah resort di kawasan berdekatan ekoran rahsia operasi mereka didakwa sudah diketahui.

"Saya difahamkan ini trip ke sepuluh untuk operasi ini.

"Modus operandi mereka adalah untuk mengalahkan Pakatan Rakyat Selangor," tambahnya.

Dalam pada itu satu sidang media khas berhubung perkara itu akan diadakan di Parlimen esok.

- Harakah Daily

Bantah Akta Pekerjaan: MTUC piket lagi - 3 Nov


Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) akan berpiket di seluruh negara pada 3 Nov untuk membantah cadangan pindaan Akta Pekerjaan yang diluluskan Dewan Rakyat minggu lalu, kata presidennya Mohd Khalid Atan.

Beliau berkata keputusan untuk berpiket di seluruh negara diputuskan malam semalam pada mesyuarat yang dihadiri wakil-wakil dari lebih 100 kesatuan.

"Kita putuskan untuk berpiket di seluruh negara kerana Kementerian Sumber Manusia berkeras untuk meneruskan pindaan itu walaupun kita minta ditangguhkan agar lebih banyak perbincangan boleh dibuat mengenai perkara itu," katanya ketika dihubungi hari ini.

Katanya MTUC membantah dengan kerasnya pindaan itu dan telah menghantar surat meminta menangguhkan pindaan tersebut kepada Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam pada mesyuarat Majlis Penasihat Buruh Negara (NLAC) 3 Okt sebelum kira-kira 200 anggota MTUC berpiket di luar Parlimen hari itu.

"Ramai pekerja dan pemimpin kesatuan tidak berpuas hati dengan kementerian itu yang tidak

menghiraukan bantahan kita terhadap cadangan pindaan tersebut dan meneruskan pembentangan. Sehubungan itu, kita putuskan untuk mengadakan piket bagi menunjukkan betapa kita tidak puas hati," tambah beliau.

Mohd Khalid berkata MTUC akan juga menulis surat kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk menyatakan alasan mereka menolak pindaan itu.

Antara bantahan ialah kesatuan sekerja mendakwa pindaan itu membenarkan penggunaan syarikat menyumberan.

Selain itu, MTUC juga mahu cuti bersalin dinaikkan dari 60 hari ke 90 hari dan peraturan mengenai gangguan seksual tidak terdapat dalam pindaan terkini.

Bagaimanapun, Dr Subramanian ketika membentangkan pindaan itu minggu lalu, menerangkan pendirian kerajaan dalam memasukkan peruntukan yang menghendaki pendaftaran kontraktor buruh.

Beliau berkata memasukkannya bukan untuk menggalakkan penyumberan buruh seperti yang dikhuatiri MTUC, tetapi bagi memastikan perlindungan bagi hak-hak pekerja yang dibekalkan oleh kontraktor khasnya dalam sektor perladangan.

Dewan Rakyat meluluskan Rang Undang-undang Pekerjaan (Pindaan), yang mengandungi 22 pindaan dan 17 peruntukan baru dengan dua seksyen dimansuhkan pada 6 Okt. Rang Undang-undang itu dijadual dibentangkan di Dewan Negara pada persidangan Disember ini.

Kali terakhir MTUC berpiket ialah pada 2007 mengenai isi gaji minimum di sektor swasta.

EKONOMI MALAYSIA Risiko kemelesetan tinggi -RHB

RHB: Risiko kemelesetan tinggi, pertumbuhan Malaysia 2012 dijangka ‘perlahan'

KUALA LUMPUR, 12 Okt — Pertumbuhan ekonomi Malaysia tahun depan kemungkinan perlahan setakat 3.6 peratus berbanding paras 4.3 peratus dianggarkan tahun ini ekoran risiko kemelesetan global berganda yang mendalam, kata RHB Research Institute.

Anggaran pertumbuhan unit RHB yang dikeluarkan semalam jauh lebih rendah berbanding anggaran lima hingga enam peratus diramalkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ketika membentangkan Bajet 2012 dengan dana RM232 bilion Jumaat lalu.

Unit itu juga berkata bahawa risiko kemelesetan global berganda yang mendalam sangat tinggi dan semakin meningkat memandangkan kedua-dua Amerika Syarikat dan Eropah tidak boleh menerima satu lagi kejutan meskipun boleh mengelakkannya jika pemimpin-pemimpin mereka bertindak dengan segera untuk menangani krisis hutang dan menghindari penularan yang boleh menjejaskan terus keyakinan.

Malah penyelidikan itu juga menjangkakan sektor bisnes akan memotong perbelanjaan ekoran persekitaran tidak menentu, meskipun sebahagian pertumbuhan akan datang hasil pelaksanaan Program Transformasi Ekonomi (ETP).

Pertumbuhan pelaburan swasta dijangka menurun lagi sehingga 4.6 peratus pada 2012 selepas perlahan ke paras anggaran 5.7 peratus tahun ini, kata laporan itu lagi.

Dalam pada itu, eksport dijangka akan mengalami pertumbuhan sekitar 1.1 peratus berbanding 3.4 peratus tahun ini ekoran penurunan permintaan luar bagi barangan elektrik dan elektronik.

Permintaan domestik dianggarkan akan mengalami pertumbuhan pada kadar rendah 5.1 peratus pada tahun depan berbanding anggaran 5.8 peratus pada 2011.

Bagaimanapun RHB berkata bahawa perbelanjaan pengguna dijangka kekal pada kadar mudah pulih yang munasabah dan bertumbuh sekitar 5.3 peratus pada 2012 berbanding enam peratus tahun ini ekoran simpanan yang tinggi, peningkatan penggunaan dan kenaikan gaji. Kebanyakan unit penyelidikan telah menurunkan anggaran pertumbuhan tahun depan masing-masing bagi Malaysia meskipun Najib yakin menerusi cadangan bajetnya, yang pengkritik berkata ia disediakan untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13.-TMI

11 Oktober 2011

MENGHARGAI KEPIMPINAN TELUS DAN CEKAP TAN SRI KHALID IBRAHIM
Written by MB Warrior

Menilai dengan tepat pentadbiran Menteri Besar

Dalam kebanyakan keadaan , Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim selalu disalah erti.
Memahami kejayaan pentadbiran yang telah dicapai oleh beliau sangat penting untuk diketahui supaya segala jasa beliau kepada rakyat Selangor dapat difahami.

Kedengaran kesah-kesah yang kurang menyenangkan dari pelbagai pihak berkenaan sikap beliau kepada orang parti.Bagi aku itu bukan asas utama kepada penilaian kepada beliau.

Tulisan ini mungkin kedengaran agak mengampu tetapi hakikatnya aku dan team tawanmalaysia satu sen pun tidak dibayar oleh Pejabat Menteri Besar.Kalaupun aku dan teman-teman pedih menerima respon dari salah seorang kuat orang dari Pejabat MB dengan mengatakan 'MB is not interested with all this bloggers...' setelah hasil penat lelah berjuang menukil dan memupuk satu team untuk menyerang UMNO.

Itu bukanlah hujahan dan perkiraan aku untuk menafikan kecekapan Tan Sri Khalid Ibrahim dalam melakar satu filasufi pentadbiran yang kalau tidak keterlaluan aku katakan paling terbaik dalam sejarah negeri Selangor ini.

Bukan mudah bagi Tan Sri Khalid untuk mentadbir negeri Selangor yang telah ditinggalkan oleh seorang penyamun bernama Khir Toyo.Baik dari pengambil alihan Syabas hinggalah kepada menyelesai masalah penduduk yang kediaman mereka berada di atas projek MRT kerajaan persekutuan.

Ini memerlukan seorang yang berilmu tinggi dalam bidang korporat dan pengurusan yang berdedikasi seperti Tan Sri Khalid Ibrahim.Dari segi pentadbiran dan idea bernas dalam melakar pertumbuhan ekonomi Selangor aku kira tidak ada seorang pun yang khilaf dalam hal itu.

Semuanya kedengaran ;

" Tan Sri Khalid have done a good job in terms of governing the state..."

Teringat aku pada Michael Bloomberg ; Datuk Bandar kota New York yang sebelum menceburi aktif dalam bidang politik adalah seorang ahli korporat yang berjaya.
Adalah sesatu yang menyakitkan hati Najib Razak dan musuh-musuh politiknya apabila Tan Sri Khalid Ibrahim berjaya meraih rezab simpanan Selangor sebanyak RM 1.1 Billion kalaupun jumlah itu boleh sahaja dihabiskan oleh Rosmah Mansor untuk projek-projek tidak masuk akalnya.

Kebanyakan GLC Selangor mencatat pertumbuhan yang memberangsangkan adalah salah satu mercu kejayaan beliau.Demi menilai Tan Sri Khalid Ibrahim , adalah tidak adil kalau sekadar hanya perbualan kosong orang kecewa di kedai kopi.

Kejayaan pentadbiran Tan Sri Khalid Ibrahim amat wajar dinilai kalau dapat dibentang dari segi fakta dan angka.Angka-angka pertumbuhan ini dengan jelas menunjukkan bahwa rakyat Selangor memiliki seorang Menteri Besar yang terbaik dari sepanjang zaman.

Pendekatan politik Menteri Besar

Kalaupun kehebatan beliau dalam tatakelola negeri Selangor adalah di tahap optimum , maka adalah lebih mudah bagi musuh-musuh politik beliau mencari-cari isu picisan demi agenda peribadi mereka.

Tan Sri Khalid Ibrahim dihormati dan disanjung oleh rakyat Selangor - ini hakikat.
Sebarang suara sumbang yang cuba menempelak beliau hanyalah cakapan politik mereka yang kecewa tidak mendapat laba dari perjuangan politik mereka.

Faham Tan Sri Khalid Ibrahim dalam politik adalah
" political power wont give you any advantage of getting any government projects."

Mencari keuntungan adalah dari berkat usaha berniaga atau dengan mendapat pekerjaan dari gaji.
Politik tidak dapat diterjemah kepada keuntungan wang ringgit.

Ini adalah satu falsafah politik berani kalau hendak dibanding dengan budaya 'rent-seeking' yang sanagat kuat dalam politik Malaysia.
Seorang reformis dalam pentadbiran seperti Tan Sri Khalid Ibrahim adalah amat sukar untuk dicari.

Reformis pentadbiran sebegini adalah satu kunci mengapa beliau disanjung rakyat Selangor.
Kalaupun dalam banyak keadaan , banyak silat politik yang sewajibnya dimainkan baik oleh Tan Sri Khalid Ibrahim diserah bulat pada Setiausaha Politiknya.

Bukanlah ingin mengatakan bahwa ini adalah satu pendekatan politik yang baik atau tidak , tetapi kalaulah ...kalaulah dapat sekiranya Tan Sri Khalid Ibrahim sendiri yang 'engage' dengan semua mainan politik ini hasil dari penasihat-penasihat politiknya.

Faekah Husin telah memainkan peranan yang sangat penting dalam menaikkan imej Menteri Besar Selangor , komitmen besar Set Pol MB ini jangan diremehkan.

Hubungan Menteri Besar dengan Adun dan ahli parti

Ada laman picisan yang mengatakan kononnya hubungan Tan Sri dengan Adun adalah tidak baik merupakan cakap-cakap politik separuh masak.
Kesah begini adalah seperti mengisahkan akan apakah warna seluar dalam Ezam Mat Nor ketika Ezam pergi ke Kondominium belakang The Mall.Puak yang mengutip berita ini tidak pernah masuk pun ke mesyuarat EXCO negeri bersama MB.

Khayalan puak ini yang kononya Adun itu atau Adun ini dingin dengan MB adalah seperti bacaan politik orang tua bahalol.Najib Razak sendiri sedang diserang hendap oleh Muhyidin.
Zambry sendiri sedang ditekan oleh puak Tajol Rosli.
Ahmad Said sendiri belum tentu menjadi MB Terengganu untuk penggal akan datang.
Skandal deposit jutaan ringgit Mat Hasan ke luar negara pun adalah senjata orang UMNO NS untuk jatuhkannya.

Ini semua adalah politik kedai kopi kalau duduk dengan orang UMNO Bahagian.
Apakah puak ini merasakan bacaan poltik ataupun 'sumber dalaman' itu ada kredibiliti ?
Itu hanyalah 'sumber seluar dalam '.
Yang pasti pengormatan Adun Pakatan Rakyat kepada Tan Sri Khalid Ibrahim adalah sangat baik dan sentiasa bertambah baik dari semasa ke semasa. - ini fakta.

Ilmu pengurusan untuk mencatatkan keuntungan PKPS sebanyak RM 11 Juta bukanlah boleh dilakukan oleh Khir Toyo , apalagi Noh Omar.

Bukan sekadar ilmu , malah memerlukan political will yang sangat tinggi seperti Tan Sri Khalid Ibrahim untuk memulihkan GLC Selangor yang dulunya dijadikan lubuk penyamun oleh Khir Toyo.
Aku akan kupas dalam siri seterusnya mengenai cakap-cakap kurang senang ahli parti atau Adun tertentu mengenai kepimpinan Menteri Besar Selangor.

Apapun ;

HAKIKATNYA , RAKYAT SELANGOR MELIHAT TIDAK ADA ORANG LAIN YANG LEBIH LAYAK DARI TAN SRI UNTUK MENERAJU SELANGOR.

BELIAU ADALAH LAMBANG KEBANGGAAN ANAK SELANGOR YANG BERJAYA MERUBAH NEGERI SELANGOR DARI DISAMUN OLEH UMNO SELANGOR MENJADI SEBUAH NEGERI YANG SANGAT MAJU DAN BERKEBAJIKAN UNTUK RAKYATNYA.


tunggu siri ke 2..
-TAWAN MALAYSIA

40,000 PELANCUNG KE THAILAND WALAUPUN BANJIR KRITIKAL


Banjir: Thailand tidak isytihar darurat

BANGKOK: Kerajaan Thailand tidak akan mengisytiharkan perintah darurat meskipun negara Gajah Putih ini sedang menghadapi banjir besar, yang terburuk dalam dua dekad ini, kata Menteri Kehakiman Jen Pol Pracha Promnok hari ini.

Pracha, yang juga Pengarah Pusat Kawalan Banjir berkata, tiada keperluan untuk kerajaan berbuat demikian sebagaimana dicadangkan pembangkang kerana kerajaan boleh menguruskan keadaan itu.
Kabinet membuat keputusan itu dalam mesyuarat mingguannya, yang kali ini diadakan di Lapangan Terbang Don Mueang, di sini, yang bakal dijadikan Pusat Operasi Bantuan Banjir, katanya selepas menghadiri mesyuarat Kabinet.

Menteri Pelancongan dan Sukan Chumpol Silpa-archa berkata, Kabinet memutuskan untuk tidak mengisytiharkan perintah darurat kerana tidak mahu menimbulkan suasana panik di kalangan pelancong asing.

Beliau berkata, Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi mencatatkan ketibaan kira-kira 40,000 pelancong pada setiap hari pada masa ini meskipun banjir sedang melanda Thailand.

Malaysia upah perunding RM57.68 sokong Israel, hina Nabi Muhammad

Kerajaan Malaysia mengupah perunding asing, FBC media yang terlibat dalam kempen menyokong serangan tentera Israel terhadap konvoi misi bantuan Mavi Marmara Mei lalu, kata Ahli Parlimen Machang, Saifuddin Nasution.


Menurut Saifuddin, FBC yang menerima bayaran daripada kerajaan Malaysia sebanyak 19.6 juta Euro, memuji tindakan Israel menghentikan misi bantuan kemanusian kapal Mavi Marmara ke Gaza, yang menyaksikan beberapa orang terkorban.

“Peranan FBC Media untuk mengukuhkan imej Malaysia sebagai negara Islam yang berjaya, terang-terang bercanggah. Dia dapat duit kita, dia puji Israel. Kalau baca kempen online mereka, Nabi Muhammad diserang dengan begitu hina dan jijik sekali,”

“Kerajaan mesti menjelaskan kedudukan perkara ini,” kata Saifuddin Nasution dalam perbahasannya di Dewan Rakyat semalam.

Pada 31 Mei lalu, komando Israel menyerang kapal bantuan Mavi Marmara menyaksikan lebih 10 aktivis terbunuh, manakala 12 sukarelawan Malaysia yang berada di atas kapal itu ditahan.

Menurut Saifuddin, tindakan itu disokong FBC Media, sebuah firma penerbitan TV dan komunikasi strategik Britain yang dilantik kerajaan Malaysia dan kerajaan Sarawak.

FBC Media menerbitkan program TV berkaitan Malaysia yang kemudian ditayangkan syarikat penyiaran antarabangsa seperti CNBC, CNN dan BBC.

Kerajaan Persekutuan pula membayar RM57.68 juta kepada FBC Media antara tahun 2008 dan 2009, manakala kerajaan Sarawak membelanjakan RM15 juta setahun untuk tujuan itu.

Saifuddin menambah, kontrak FBC media yang bermula pada 2007 dan berakhir pada 2010 itu berperanan menasihat, mengurus kempen komunikasi kerajaan, meningkatkan profil kerajaan dan Perdana Menteri serta menangani persepsi negatif negara di peringkat antarabangsa.

Tindakan FBC mendapatkan bayaran dari kerajaan Malaysia bagi menghasilkan program TV berkenaan, bercanggah dengan etika kewartawanan.

“Selepas siasatan badan regulasi media di Britain iaitu Ofcom, semua program FBC Media digantung,”

“Begitu juga di CNN dan CNBC yang menghasilkan program-program mengenai Malaysia,” kata Saifuddin

10 Oktober 2011

Skandal telekom: India fail kes ke atas empat termasuk Ananda Krishnan

NEW DELHI, 10 Okt — Pihak berkuasa India memfailkan kes terhadap tokoh perniagaan Malaysia T Ananda Krishnan dan ketua eksekutif kepercayaannya Ralph Marshall bersama seorang bekas menteri telekomunikasi negara itu dan adiknya berhubung tuduhan konspirasi jenayah membabitkan urusan telekomunikasi Maxis dan Aircel.

Agensi berita Press Trust of India berkata tiga tiga syarikat termasuk Maxis telah disenaraikan dalam kes itu.

Dua syarikat lain ialah Aspro dan Sun TV dari India.

Bekas menteri India itu ialah Dayanidhi Maran dan adiknya bernama Kalanidhi.

Press Trust of India berkata Biro Siasatan Pusat (CBI) mengadakan serbuan ke atas premis kedua-dua beradik di Delhi dan Chennai.


“CBI telah memfaikan kes ke atas adik-beradik Maran, Ralph Marshall dan T Ananda Krishnan (gambar) dan tiga syarikat di bawah Seksyen 120b Kanun Keseksaan India yang dibaca bersama Seksyen 13(2) dan Seksyen 13 (1)(d) dan juga Seksyen 7 dan 12 Akta Pencegahan Rasuah.

“Kes ini didaftarkan pada 9 Oktober. Serbuan diadakan di New Delhi dan Chennai,” kata jurucakap CBI Dharini Mishra hari ini.

Bekas ketua Aircel C Sivasankaran mendakwa bahawa Dayanidhi Maran ketika menjadi menteri telah bertindak memihak kepada Kumpulan Maxis dalam pengambilalihan syarikat itu dan sebagai ganjaran pelaburan dibuat oleh syarikat itu menerusi rangkaian Astro di Sun TV dimiliki oleh keluarga Maran.

CBI berkata selepas Aircel dijual kepada Maxis pelaburan dibuat oleh firma Malaysia ke dalam bisnes keluarga Maran.Dalam pada itu jurucakap Maxis ketika dihubungi The Malaysian Insider berkata pihaknya sedar tentang perkembangan tersebut.

“Kami sedar mengenainya dan kami akan menghubungi anda kemudian,” kata pegawai komunikasi itu lagi.Kumpulan Aircel merupakan rakan kongsi antara Maxis Communications Berhad dan Sindya Securities & Investments Private Limited dari India, yang mempunyai liputan perkhidmatan terbesar di negeri selatan Tamil Nadu -TMI

BAJET MORFIN: MELALAIKAN RAKYAT SEKETIKA

BN sembunyi dapat dana sehingga PRU13

KUALA LUMPUR, 10 Okt: Duit tidak mungkin jatuh dari langit, dan dengan ekonomi dunia yang

sedang meleset, adakah kerajaan BN sedang menyembunyikan langkah-langkah drastik untuk mendapatkan dana sehingga selepas Pilihan raya Umum ke-13 (PRU13)?

Begitulah reaksi Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man terhadap bajet yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak Jumaat yang lalu.

Bajet 2012 yang diumumkan Najib memperuntukkan jumlah perbelanjaan melebihi jumlah pendapatan buat 14 tahun berturut-turut, dengan anggaran defisit 4.7 peratus bagi tahun 2012 berbanding 5.4 peratus bagi tahun 2011 yang merupakan unjuran yang sangat optimistik berbanding situasi suku ketiga 2011 yang ditampung oleh impak kenaikan pendapatan hasil daripada sumber komoditi dan bahan asli.

Sebelum ini, Tuan Ibrahim telah memberikan prediksi dan menyuruh rakyat untuk berwaspada kerana beliau telah menjangkakan bahawa bajet Umno-BN untuk 2012 akan berupa satu suntikan morfin yang melalaikan rakyat seketika.

Jangkaan beliau tepat, apabila Umno BN membentangkan satu bajet yang kelihatan mengutamakan rakyat dalam langkah mendapatkan kembali sokongan rakyat untuk menghadapi PRU13 yang dijangka tidak lama lagi.

“Seperti yang dijangka, BN telah membentangkan satu bajet morfin yang bersifat kesenangan sementara. Kesakitan dan keperitan sebenar akan kembali sejurus selepas kesan morfin hilang.

Dari sudut yang lain, rakyat perlu melihat pembentangan bajet oleh PM ini juga adalah sebahagian daripada kejayaan mereka mengenakan tekanan kepada kerajaan BN dalam PRU lalu.

Kini, Umno BN cuba mendapatkan kembali sokongan rakyat melalui bajet yang kelihatan mengutamakan rakyat; setelah mengabaikan rakyat dengan mementingkan projek mega bagi kroni-kroni berpuluh tahun,” kata Tuan Ibrahim dalam satu kenyataan.

Walaupun bajet ini kelihatan mengutamakan rakyat, Tuan Ibrahim menasihatkan rakyat agar terus mengenakan tekanan politik kepada BN.

“...kerana seandainya mereka berjaya mengekalkan kuasa selepas PRU13, segala berita gembira yang ditabur dalam belanjawan akan ditarik balik dalam bentuk cukai GST yang telah diumumkan dan bakal dilaksanakan tatkala majoriti rakyat masih tidak bersedia untuk menghadapinya,” terang beliau.

Pesuruhjaya PAS Pahang itu turut menjangkakan keadaan kali ini akan lebih teruk daripada dahulu kerana bajet Umno-BN kali ini tidak disertakan dengan langkah-langkah kerajaan untuk menaikkan pendapatannya untuk menampung perbelanjaan sebegitu banyak.

“Lebih-lebih lagi, dalam bajet kali ini PM juga tidak mengumumkan apa-apa cara untuk mengurangkan ketirisan, gejala rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa dan kronisme yang selama ini hanya menambah keperitan rakyat bawahan.

Berapakah bajet susulan yang sudah ada dalam perancangan BN yang bakal dibentangkan lagi untuk menampung perbelanjaan morfin ini?” soal beliau.

Apa yang pasti, kata Tuan Ibrahim ialah sistem percukaian baru GST akan diperkenalkan – kemudian kemungkinan besar beban 6 peratus cukai telefon prabayar akan ditolak ke bahu rakyat selepas PRU13 dan lebih banyak subsidi akan ditarik balik sekiranya BN kekal berkuasa selepas PRU13.

Selain itu, kata Tuan Ibrahim, Najib kali ini bertindak untuk tidak mengumumkan apa-apa peruntukan untuk Permata yang diketuai isteri kesayangannya Rosmah Mansor semata-mata untuk mengelakkan kemarahan rakyat menjelang PRU-13.

“Akan tetapi, rakyat tidak perlu bergembira, yang pasti sekiranya mereka menang PRU13, peruntukan untuk Permata akan diumumkan semula dengan nilai yang lebih besar di dalam bajet susulan,” hujah beliau.

Tegasnya, segala apa yang diberi sekarang yang kononnya atas nama ‘negara berkebajikan ala Umno BN’ hanya bertujuan untuk melalaikan rakyat.

“Apa yang diberi akan ditelan kembali selepas PRU13 jika mereka terus berkuasa selepas PRU13, kerana suka ataupun duka, rakyat terpaksa duduk di bawah kerajaan BN untuk lima tahun lagi sebelum ada peluang untuk mengundi mereka keluar,” terang beliau.

Namun, semua langkah ‘menelan’ ini tidak akan diumum sekarang kerana yang penting rakyat dapat ditipu terlebih dahulu untuk mengekalkan mereka di tampuk pemerintahan, yang lain boleh diumum sedikit demi sedikit, kerana selepas itu, rakyat hanya boleh merungut tapi kuasa mereka tidak akan tergugat untuk 5 tahun akan datang, tambah Tuan Ibrahim lagi.

“Pengalaman lampau mengajar kita bagaimana setelah selesai PRU kerajaan BN akan segera mengisytiharkan kenaikan harga barangan keperluan rakyat. Walau apapun tema belanjawan diberi, rakyat yang telah mengenal tipu muslihat Umno/BN diharap jangan terlalai dalam suntikan morfin ini dan terus menggunakan kuasa dan peluang yang ada pada PRU13 bagi membuat perubahan untuk menyelamatkan Malaysia,” seru beliau.-HD

PRU-13 bukan November selepas Bajet gagal mendapat sambutan

Pemimpin PKR tidak menjangka bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan membubarkan Parlimen pada hari Isnin, menunjukkan tiada sambutan bagi Belanjawan 2012 walaupun pelbagai tarikan menarik yang ditawarkan untuk "membeli pengundi”.

"Tidak seperti negara berdemokrasi matang, di mana tarikh pilihan raya umum adalah tetap, di Malaysia, ia mengikut suka hati PM dan isteri beliau, Rosmah Mansor. Pakatan Rakyat akan kekal berjaga-jaga tetapi terdapat tanda-tanda jelas yang menunjukkan bahawa mereka akan berpaut dengan kuasa yang dimiliki pada masa yang lebih lama, " Naib Presiden PKR dan PengerusiPKR Johor, Chua Jui Meng memberitahu Malaysia Chronicle.

Jui Meng sebenarnya merujuk kepada isteri Najib, Rosmah yang terkenal kerana memainkan peranan

yang sangat besar di sebalik tabir. Ada juga yang menganggapnya sebagai kuasa di sebalik takhta Najib.

Sambutan kurang menggalakkan merupakan tanda tenggelamnya kredibiliti Najib

Pada Jumaat lalu, Najib mengumumkan bahawa Belanjawan RM232,000 juta yang ditambah dengan bantuan wang tunai dan bonus yang disediakan bagi pengundi Umno, seperti peneroka tanah di bawah skim Felda dan pekerja di bawah perkhidmatan awam menjadi penerima utama dan masyarakat selebihnya diabaikan.

Walaupun propaganda besar telah diselaraskan dari arus perdana media dan TV yang dikawal kerajaan , tindak balas berkurangan kerana rakyat Malaysia sendiri telah menjangka Najib untuk mengambil langkah-langkah sedemikian.

"Sekarang saya percaya bahawa Najib tidak akan cukup yakin untuk membubarkan Parlimen. Pilihanraya umum ke-13 akan diadakan pada bulan Februari atau Mac selepas rakyat telah menerima 'duit saku' daripada Belanjawan 2012. Ia sebenarnya adalah satu gambaran yang menyedihkan dan

sesuatu yang Umno harus perhatikan ialah - rakyat tidak lagi percaya akan beliau dan walaupun mereka akan mendapat bantuan wang tunai, mereka cukup berpendidikan untuk mengetahui bahawa ia adalah wang mereka, "Naib Presiden PKR dan Ahli Parlimen Batu Tian Chua memberitahu Malaysia Chronicle.

Anehnya, walaupun pencabar utama Najib bagi jawatan presiden Umno, Muhyiddin Yassin, enggan menafikan bahawa Belanjawan 2012 merupakan suatu pilihan raya. Bukan seperti Najib yang mengkritik orang yang menunjukkan kelemahan dalam pelan perbelanjaan beliau, Muhyiddin berkata bahawa ia bergantung kepada rakyat untuk menentukan bagaimana mereka mahu menilai Belanjawan tersebut.

Bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad juga menghantar amaran tertutup mengenai perbelanjaan keterlaluan Najib, menunjukkan bahawa Malaysia danseluruh dunia berada dalam krisis kewangan yang besar yang akan mengambil masa bertahun-tahun untuk pulih daripadanya. " Kita akan mengalami krisis kewangan yang besar untuk tempoh masa yang lama. Walaupun ia dapat diselesaikan, proses pemulihan adalah sangat perlahan bagi kewangan pihak Barat, "Mahathir menulis di dalam blognya pada hari yang sama Najib mengumumkan Belanjawan 2012.

Pelabur asing sedar akan kecacatan pelan perbelanjaan 2012 Najib

Program jangka masa panjang bagi rancangan struktur termasuk pemulangan integriti dan ketelusan dalam sistem kehakiman Malaysia benar-benar tiada, dan ini akan diperhatikan oleh pelabur-pelabur asing dan agensi-agensi penakrifan. Sudah terlalu lama institusi di Malaysia dikritik kerana tunduk kepada rentak politik Umno dan bukannya untuk mengikuti haluan undang-undang dan meletakkan kepentingan masyarakat dan ekonomi terlebih dahulu.

Ini telah merosakkan imej Malaysia dengan pantas, serta skandal rasuah Najib mengenai kapal selam Scorpene dan pembelian palsu rancangan berita bersifat positif. Program ini dimasukkan kepada rangkaian TV antarabangsa supaya mencipta satu imej palsu mengenai kepimpinan dan projek-projek Najib, dan walaupun pentadbiran beliau untuk menutup mata pengawal selia UK dari menyiasat, pendedahan percubaan beliau untuk melakukan perkara tersebut telah mencalarkan kredibiliti Malaysia dan warga asing sekarang meragui apa yang mereka lihat dan dengar mengenai negara ini.

"Umno akan jatuh di pilihanraya umum jika mereka tidak menjalankan reformasi sebenar. Mereka

telah cuba untuk menipu rakyat dengan reformasi palsu tetapi rakyat tidak tertipu," naib presiden PKR N Surendran memberitahu Malaysia Chronicle.

"Mereka tidak memberi fokus kepada ekonomi sebaliknya mereka terus memberi tumpuan kepada menyerang dan menindas pihak pembangkang. Sebagai contoh, percubaan Mahkamah Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan cara percubaan tersebut dikendalikan tidak meningkatkan keyakinan pelabur kerana kredibiliti badan kehakiman juga telah memberikan kesan ke atas ekonomi. "

Surendran menambah bahawa pihak pelabur hanya akan yakin jika Malaysia memulihkan sistem negaranya apabila Najib atau sesiapapun pengganti beliau, melancarkan reformasi politik teguh yang segera menghukum perasuah dan mengembalikan kebebasan kepada badan kehakiman.-MC

AWAS!!!KEROPOK ADA BABI
MULSIFIERS E-CODES FOR PIG FAT

1 E 100 16 E 280 31 E 434 46 E 482
2 E 110 17 E 300 32 E 435 47 E 483
3 E 120 18 E 301 33 E 436 48 E 491
4 E 140 19 E 325 34 E 440 49 E 492
5 E 141 20 E 326 35 E 441 50 E 493
6 E 153 21 E 327 36 E 470 51 E 494
7 E 160 22 E 334 37 E 471 52 E 495
8 E 161 23 E 335 38 E 472 53 E 542
9 E 210 24 E 336 39 E 473 54 E 570
10 E 213 25 E 337 40 E 474 55 E 572
11 E 214 26 E 422 41 E 475 56 E 631
12 E 216 27 E 430 42 E 476 57 E 635
13 E 234 28 E 431 43 E 477 58 E 904
14 E 252 29 E 432 44 E 478 59 E 920
15 E 270 30 E 433 45 E 481

Dari Abu Hurairah r.a…Nabi s.a.w. sabdanya:

"Sesiapa yang mengajak ke jalan mengerjakan sesuatu amal yang baik, adalah baginya pahala sebanyak pahala orang-orang yang menurutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun pahala itu dari pahala-pahala mereka, dan (sebaliknya) sesiapa yang mengajak kejalan mengerjakan sesuatu amal yang menyesatkan, adalah ia menanggung dosa sebanyak dosa orang-orang yang menurutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun dosa itu dan dosa-dosa mereka."

http://siasahkini.blogspot.com/2011/10/awaskeropok-ada-babi.html

Peneroka dapat durian runtuh atau "bala"

KUALA LUMPUR, 9 Okt: Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) bimbang "durian runtuh" yang dikatakan bakal diterima peneroka selepas penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (PGVH) di Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL) menggelapkan masa depan mereka.

Penyenaraian yang akan dilakukan sebelum pertengahan 2012 ini dibimbangi akan menjejaskan ekuiti Bumiputera dalam Felda kerana ia membolehkan pelbagai syarikat besar melabur dalam institusi tanah yang dikuasai Orang Melayu itu.

Mengulas pengumuman tersebut, Presiden Anak, Mazlan Aliman berkata, penyenaraian tersebut hanya akan membuatkan nasib peneroka terumbang ambing kerana yang akan mendapat keuntungan besar melalui penyenarain itu ialah syarikat-syarikat besar.

"Kebimbangan kita mengenai perkara ini benar-benar menjadi kenyataan. Walapun ucapan Perdana Menteri terlalu pendek tapi bila (Najib) sebut FGVH akan disenaraikan dan kononnya peneroka mendapat "durian runtuh", ini bukan durian runtuh tapi "bala" yang akan diterima peneroka.

"Yang dikatakan "durian runtuh" itu mungkin saham percuma kepada peneroka...mungkin jumlahnya sepuluh hingga 15 ribu tapi barang diingat, bila FGVH disenaraikan di BSKL, ekuiti Bumiputra akan berakhir sebab penyenaraian ini membolehkan pelbagai syarikat besar untuk melabur di Felda," katanya ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Dalam pembentangan belanjawan 2012 Jumaat lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan kerajaan bercadang menyenaraikan FGVH di Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL) sebelum pertengahan tahun 2012.

Mazlan sebaliknya mahu kerajaan mengutamakan teras utama Felda iaitu perladangan dan masa depan peneroka sendiri kerana pelbagai masalah utama peneroka masih belum selesai.

"Kita bukan anti pelaburan dan perniagaan tapi kerajaan harus mengutamakan nasib peneroka dahulu. Soal hutang peneroka, wang tanam semula, masalah selenggara kebun yang tidak diuruskan dengan baik masih membelenggu peneroka.

"Tapi Perdana Menteri langsung tidak menyentuh perkara ini sebaliknya dengan bangga mengumumkan penyenaraian FGVH yang saya pasti bukan peneroka yang mendapat untung besar," katanya yang juga Pengerusi Lajnah Tanah Dan Pembangunan Wilayah PAS Pusat.

Peluang kroni kaut untung

Dalam pada itu, Mazlan turut mendakwa penyenaraian tersebut merupakan "taktik" pihak berkuasa politik untuk terus mengaut keuntungan.

Menurutnya, pengumuman Najib itu dilihat kesinambungan daripada keputusan mesyuarat Lembaga Pengarah Felda yang "dikuasai" Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad.

Ianya termasuk keputusan mencagarkan tanah Felda kepada FGVH yang dibuat tanpa kehadiran Pengarah Besar Felda, Datuk Dzulkifli Abdul Wahab.

"Saya yakin penyenaraian ini tidak lebih daripada menghidupkan kroni mereka kerana mereka tahu asas kekuatan Felda...dengan aset tanah, sektor komoditi yang kukuh, ini peluang terbaik mengumpul kekayaan.

"Bila mereka buat keputusan soal pelaburan, tanah yang dicagar, keputusan melantik Isa Samad sebagai Pengerusi Koperasi Permodalan Felda, ini perancangan mereka yang membawa kepada pengumuman Perdana Menteri," katanya.-HD

09 Oktober 2011

NAJIB VS MAHATHIR

Akhirnya, Mahathir vs Najib


Mahathir Mohamad bukanlah seorang yang boleh berdiam diri apabila berlaku sesuatu yang menarik perhatiannya. Selepas persaraannya pada tahun 2003, Mahathir menyepi buat seketika, memberi perhatian kepada perpustakaan peribadinya, dan malah membuka kedai kek di Langkawi. Tetapi itu tidak lama sebelum dia kembali semula.

Lawannya yang kurang bernasib baik adalah tidak lain dan tidak bukan, Abdullah Badawi, pengganti yang dipilihnya sendiri. Tetapi walaupun hubungan mereka baik sebelum ini, apabila Badawi mula memansuhkan projek-projek besar Mahathir, orang tua itu tidak menyukainya dan menunjukkan rasa tidak puas hatinya. Tetapi itu tidak mencukupi bagi Abdullah, yang ketika itu sedang menunjukkan imej reformnya. Badawi telah melakukan sesuatu yang tidak disangka, dengan melepaskan musuh ketat Mahathir, Anwar Ibrahim, yang Mahathir telah bersusah payah untuk memasukkannya ke dalam penjara. Dan penambahnya pula, Badawi mendakwa kawan lama Mahathir, Eric Chia, atas tuduhan jenayah penyelewengan.

Semua perbuatan-perbuatan ini melukakan Mahathir, tetapi yang menambah garam pada luka ialah apabila langkah-langkah ini disambut dengan hebat dan meriah. Tidak biasa diketepikan, Mahathir tidak dapat berdiam diri dan mula mengeluarkan kenyataan demi kenyataan, bertujuan untuk memperlekehkan dan akhirnya menjatuhkan penggantinya itu. Ia mengambil masa beberapa tahun dan kegagalan dalam pilihanraya pada tahun 2008 untuk akhirnya menyingkirkan Badawi, tetapi itu kerana sebelumnya Badawi telah membawa kemenangan besar untuk BN pada pilihanraya tahun 2004.

Begitu juga, pada April 2009, Abdullah digantikan oleh Najib Razak, seorang lagi pengganti Mahathir yang dipilihnya sendiri. Sekali lagi, Mahathir menyepi, timbul sekali-sekala seperti seekor jerung yang mengamati mangsanya pada majlis-majlis seperti pelancaran Perkasa dan lain-lain lagi badan-badan pro-Melayu. tetapi secara kasarnya, dia masih berdiam diri, memberi ruang kepada Najib untuk menjadi Perdana Menteri walaupun terdapat desas-desus yang Najib takut untuk melakukan apa-apa yang boleh menyinggung perasaan orang tua itu.

Mahathir kembali di atas pelana?

Tetapi hari-hari itu sudah mula berakhir. Kini Mahathir berada dalam berita hampir setiap hari. Apaila ada isu yang keluar, seperti pelancaran Belanjawan 2012 Pakatan Rakyat Selasa lepas, pemberita berpusu-pusu untuk mendapatkan pandangannya. Beberapa bulan kebelakangan ini, Mahathir juga telah memberi amaran keras kepada Najib Razak untuk menangguhkan pilihanraya atau UMNO akan "kalah besar". Amaran yang kelihatannya seperti tidak diendahkan oleh Najib Razak, dan ini menimbulkan kemarahan bekas Perdana Menteri itu.

"Senang untuk kita belanjakan wang yang bukan di bawah kawalan kita. Kita boleh buat apa sahaja seperti berjanji memberi 20 peratus royalti minyak. Ya, kiat boleh membuat janji-janji itu kerana kita bukan kerajaan. Berjanji, asalkan kamu menang pilihanraya," kata Mahathir kepada pemberita pada hari Selasa.

Dan sewaktu hujung minggu, ini yang dikatakan oleh Mahathir. "Jika pilihanraya umum diadakan sekarang, UMNO mungkin akan kalah besar kerana sokongan terhadapnya sudah pudar," lapor Bernama seperti yang dikatakan oleh Mahathir pada hari Ahad.

Bekas Perdana Menteri itu sudah pastinya mempunyai alsan yang kukuh untuk memberi amaran kepada Najib kerana Perdana Menteri itu sekarang ini sarat dengan skandal yang memalukan Malaysia. Najib akan membentangkan Belanjawan 2012 BN pada hari Jumaat tetapi peluangnya untuk meneggelamkan Belanjawan Pakatan adalah sangat tipis, walaupun kita boleh menjangka media yang dikawal kerajaan akan menggembar-gemburkannya.

Kehilangan kepercayaan rakyat

Tetapi mungkin Mahathir benar. Tentunya ini bukan waktu yang sesuai untuk Najib mengadakan pilihanraya. Semangat rakyat tidak bersamanya. Rakyat Malaysia mahukan perubahan dan ini tidak diberikan oleh Najib. Sebaliknya, mereka terpaksa akur dengan apa yang Mahathir mahu atau apa yang difikirnya adalah yang terbaik kerana Najib terlalu lemah untuk melawannya.

Oleh itu, adalah agak terlambat untuk Najib mendapat kembali tumpuan dan melakukan sedaya-upayanya. Sentimen awam bertentangan dengannya, dan rakyat menyalahkan Najib. Yang sering terngiang-ngiang di minda mereka adalah skandal-skandalnya dan sememangnya, tidak pernah ada dalam sejarah Malaysia seorang Perdana Menteri yang dibebani dengan begitu banyak skandal seperti Najib Razak. Dan kerana ini, tiada orang lain yang patut dipersalahkan selain dirinya sendiri.

Saga kes Altantuya-Scorpene yang berterusan menyebabkan pemerhati-pemerhati internasional menggeleng kepala tidak percaya. Tetapi di Malaysia, UMNO dan kuncu-kuncunya berpura-pura tidak tahu menahu tentang perkara ini, walaupun mereka mengikuti perkembangannya. Skandal rasuah yang melibatkan wang imbuhan untuk pembelian dua kapal selam Scorpene ini sedang menunggu perlantikan hakim penyiasat Perancis.

Kes pembunuhan Altantuya ini menunggu penyudahannya, kerana hakim yang menjatuhkan hukuman gantung ke atas dua pengawal peribadi Najib masih belum menulis penghakimannya lagi; membuatkan ramai yang bertanya - adakah ini penututpan kes bunuh yang terbesar dalam sejarah Malaysia yang melibatkan sistem kehakiman dan kerajaan?

Kemudian ada pula isu cincin berlian bernilai RM24 juta, yang dikaitkan dengan isterinya Rosmah

Mansor. Bersama dengan desas-desus mengenai pembelian barangan mewah, percutian ke luar negara bersama kuncu-kuncunya yang menggunakan wang rakyat, Rosmah Mansor merupakan tanggungan berat tabung negara dan juga untuk imej politik Najib.

Kemudian ada juga kes perbicaraan Sodomi II yang sedang berlangsung, dengan adegan 'beri kami sepina kalau mahu lihat kami di mahkamah' yang dimainkan oleh Najib dan Rosmah. Adalah mencabar logik akal sekiranya paasngan itu alah kepada mahkamah untuk membersihkan nama mereka daripada tuduhan memerangkap Anwar Ibrahim. Halim dijangka membuat keputusan mengenai alasan bertulis Najib yang beliau tidak tahu-menahu tentang kes perbicaraan Sodomi II itu pada hari Khamis, alasan yang sama yang diberikan oleh Rosmah.

Mahathir memberi amaran kepada Najib

Sudah pastinya Mahathir sedang marah. Ekonomi yang merudum, kos sara hidup yang meningkat dan pergolakan dalaman UMNO sudah pastinya membebankan fikirannya tetapi tidak pada Najib. Sebaliknya, Najib kelihatan seperti hanyut ke sana-sini.

Dan yang terbaru sekali, Najib yang berumur58 tahun itu sedang berusaha keras untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia yang paling 'cool'. Mudah sahaja untuknya, yang tidak merasa apa-apa dengan membazirkan berjuta-juta wang rakyat untuk publisiti palsu.

Patutlah berpendapat sekiranya pilihanraya diadakan pada tahun ini, BN dan UMNO akan hilang kuasa dalam kerajaan. Jadi sekarang, Mahathir Mohamad bertindak dengan serupa seperti apa yang beliau lakukan terhadap Abdullah Badawi - untuk memastikan Najib masuk balik ke dalam botol, seperti jin buruk, dan jika perlu, digantikan sebelum pilihanraya akan datang.

Najib lawan balik

Barangkali inilah puncanya Najib tidak mengambil peduli. Dia masih berusaha keras untuk meraih kembali sokongan untuk menang dalam PRU-13 dengan seberapa besar majoriti yang mungkin. Ya, Najib mempunyai alasan yang kukuh untuk mengadakan pilihanraya sebelum mesyuarat agung UMNO pada bulan Disember. Dia merupakan seorang Perdana Menteri tanpa mandat rakyat, mengambil kuasa daripada Abdullah Badawi di atas pengundurannya daripada kerusi Presiden UMNO pada tahun 2009. Jika Najib meraih mandat rakyat sebelum mesyuarat agung UMNO pada bulan Disember nanti, adalah lebih sukar untuk menyingkirnya daripada kerusi Presiden UMNO.

Terdapat juga spekulasi bahawa majlis tertinggi UMNO mahukan rancangan pemindahan kuasa yang terperinci daripadanya kepada Muhyiddin. Najib tidak dijangka untuk menghabiskan tahun 2012 sebagai PM walaupun BN berjaya mengalahkan Pakatan pada PRU-13. Oleh itu, adalah lebih penting lagi buat Najib untuk meraih mandat rakyat untuk mempunyai apa-apa kuasa dalam kepimpinan UMNO.

Untuk Mahathir pula, persembangan-persembangan di kedai-kedai kopi di seluruh negara adalah untuk membuang masa sehingga pilihanraya parti diadakan pada Oktober 2012, di mana Najib dijangkamendapat tentangan keras daripada timbalannya, Muhyiddin Yassin. Alternatifnya, Mahathir mahukan rancangan pemindahan kuasa bermula semasa pertemuan delegasi parti pada minggu pertama Disember tahun ini. Bagi Mahathir, kemenangan PRU-13 adalah segala-galanya. Lebih baik kehilangan seorang individu daripada mengalami kekalahan di tangan Pakatan Rakyat yang dipimpin oleh musuh yang paling dibencinya, Anwar Ibrahim.

Inilah pergolakan Mahathir vs Najib, dan ia semakin menjadi-jadi setiap hari. Najib mahu tetap berkuasa melaui persepsi rakyat, manakala Mahathir mahukan BN tetap berkuasa dengan mengorbankan seorang individu. Dan pada akhirnya, pihak yang kalah itu bukanlah pihak yang melawan tetapi pihak yang direbutkan. Dan pihak ini adalah rakyat yang sentiasa diketepikan untuk hanya menonton perlawanan politik UMNO.-MC

PERAK : PEMIMPIN BN BERMASALAH

Perak lambakan pemimpin bermasalah

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak melihat rundingan kerusi BN negeri Perak menunjukkan mereka tidak lagi sebarisan kerana komponennya tidak lagi mempercayai kewibawaan pengerusinya dan mematuhi arahannya.

Rakyat patut membuat perubahan dengan menilai slogan mereka, dimanakah letaknya "1malaysia rakyat didahulukan pencapaian diutamakan".

Pengerusi BN Perak sudah menyatakan perasaan cemas beliau dengan tuntutan pelbagai dari komponennya. Malah berhadapan dengan ragam bakal calon dalam mengatur strategik pada pilihan raya umum (PRU) ke-13 akan datang.

Kami melihat Perak adalah tempat lambakan pemimpin BN yang bermasalah kerana negeri ini jatuh di tangan kudeta yang disokong oleh tiga ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) bebas yang bermasalah, bukan dari parti kompenan BN.

Komponen BN Perak tidak punya pemimpin yang berkaliber dan berkredibilti sehingga kini. Rotation calon BN untuk PRU akan datang berlaku hanya sekadar mengubah selera bukan membela nasib rakyat kerana amalan ini hanya dilakukan demi menjaga kroni-kroni mereka, penindasan tetap juga berlaku dan perpecahan tercetus yang hanya menanti belah sahaja.

Kawasan yang dimenangi BN pada PRU ke-12 yang lalu sudah tidak selamat lagi. Kita lihat siapakah yang bakal menjadi mangsa dan dikambing hitamkan dalam percaturan politik kronisme BN yg diketuai kudeta kini.

Dengan melihat komen bekas Presiden Umno Tun Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini yang mengakui bahawa Umno adalah parti yang lemah dan kekuatannya hanya bergantung dengan jentera kerajaan sejak ia ditubuhkan adalah pengakuan yang berlaku di negeri Perak.

Jelas sebenarnya jentera Umno lumpuh akibat kronisme yang menebal serta budaya amalan rasuah yang tidak boleh dipinggirkan. Malah sepertimana yang berlaku di Perak pada awal Februari 2009 yang lalu menunjukkan perundangan atau Perlembagaan sedia ada tidak dipatuhi.

Budaya Umno yang korup dan makin membarah ini tidak lagi boleh diterima oleh masyarakat kini kerana masyarakat kini sudah celik dan berpendidikan tinggi bukan lagi dijajah seperti perumpamaan 'katak di bawah tempurung'.

Kami mengharapkan rakyat Perak terus bersama Pakatan Rakyat untuk tegakkan keadilan dan bersama kebenaran, jauhkan dari sebarang persengketaan, berpadu demi perlembagaan untuk tolak segala penipuan Umno/ BN yang sudah banyak penyelewengan dalam 54 tahun emerintahan lalu.

Penulis merupakan ketua Pemuda PAS Perak. -MK
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...