23 Mac 2015

GAMBAR-GAMBAR SEKITAR IPD KELANA JAYA - FRU HALANG HIMPUNAN SOLIDARITI KEPADA PENDEMO BANTAH GST

Pautan kekal imej terbenam

Pautan kekal imej terbenam

Pautan kekal imej terbenam

FRU mula kepung dpn IPD Kelana Jaya halang aktivis dari himpun solidariti kpd 70 yg di tangkap kerana demo Bantah GST 


BERITA BERKAITAN:

79 peserta demonstrasi bantah GST ditangkap polisPautan kekal imej terbenam

Segelintir peserta demonstrasi bantah GST ditahan polis di Wisma Kastam di Petaling Jaya hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 23 Mac, 2015.

Seramai 79 peserta demonstrasi membantah cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang berhimpun di Wisma Kastam Diraja Malaysia, Kelana Jaya sejak pagi tadi ditangkap polis petang ini.

Mereka termasuk Setiausaha Agung PSM S Arutchelvan, Ahli Parlimen PAS Kuala Krai Dr Mohd Hatta Ramli, Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shahrin dan Ahli Parlimen PSM Sungai Siput Jeyakumar Devarah.


Turut ditahan aktivis DAP Sefura Othman, aktivis Muhammad Safwan Anang@Talib dan Khairol Najib Hashim.

"Kesemuanya 79 yang ditahan, kami semua dalam trak sekarang ini dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Kelana Jaya oleh 3 trak polis," kata Arutchelvan ketika dihubungi The Malaysian Insider kira-kira 6.30 petang tadi.

Sebelum itu, polis mula bertindak menahan peserta demonstrasi Bantah GST anjuran PSM itu selepas mereka enggan berundur daripada kawasan itu apabila tamat waktu pejabat.

Kekecohan mula terjadi apabila Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Azmi Abu Kassim menyatakan wisma itu akan ditutup.

"Kesemua kakitangan dan pegawai kastam sudah balik, dah hampir tamat waktu pejabat, jadi anda perlu beredar," katanya kepada peserta demonstrasi.

Sejurus selepas kenyataan Azmi, kekecohan mula berlaku dan pihak berkuasa mula menangkap peserta demonstrasi dan berlaku pergelutan.

Protes "duduk dan bantah" yang bermula sekitar jam 11 pagi bertujuan menuntut pihak kastam menjawab sebanyak 106 soalan mengenai GST, tetapi bertukar menjadi kecoh ekoran halangan pihak berkuasa.

Salah seorang peserta demonstrasi anti-GST cuba menenangkan pihak yang menghalang kehadiran mereka di pejabat cukai Jabatan Kastam di Petaling Jaya hari ini.

Terdahulu pagi ini, seorang peserta demonstrasi, Khalid Ismath, ditahan polis semasa mereka beramai-ramai masuk ke bangunan Wisma Kastam itu.

Ia disahkan Arutchelvan yang berkata aktivis itu memaklumkan kepadanya yang dia ditangkap oleh Azmi.

"Khalid ditangkap ketika mahu memasuki kaunter penerangan awam. Beliau sendiri hantar sistem pesanan ringkas (SMS) kepada saya," kata Arutchelvan kepada The Malaysian Insider.

Arutchelvan berkata mereka tidak tahu ke mana Khalid dibawa kerana panggilan yang dibuat ke telefon bimbitnya tidak berjawab.

Selain PSM yang merupakan penggerak utama, protes turut disertai Pemuda PAS dan pertubuhan bukan kerajaan belia seperti SAMM, Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia, Lensa Anak Muda Malaysia dan Angkatan Pemuda Bangsa Malaysia. – 23 Mac, 2015.
Polis menahan peserta demonstrasi anti-GST selepas bergelut.

~TMI

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...