01 Ogos 2013

Hot! 90% Wanita Masih Sokong Kak Jat, Dia Pakai Ilmu Apa ha?Azalina Othman Sedia Mencabar Untuk Jawatan Ketua Wanita:

Saya menawarkan diri bertanding Ketua Wanita kerana sudah tiba masanya ada Generasi Kepimpinan Wanita UMNO yang Bijak, Berani Dan Benar.


Exco dakwa 90% Wanita Umno sokong Shahrizat

Barisan penyokong Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berpendapat, ketua Wanita Umno tersebut masih merupakan tokoh terbaik untuk memimpin sayap parti berkenaan walau timbul gesaan demi gesaan agar bekas menteri tersebut berundur.

Antaranya ialah ketua Wanita Umno Pahang Datuk Rosni Zahari yang berpendapat bahawa individu yang menimbulkan perkara tersebut tidak layak menyuarakan gesaan seperti itu.

Beliau berkata demikian bagi membidas kenyataan bekas setiausaha pergerakan tersebut, Datuk Faridah Abu Hassan yang turut membangkitkan mengenai prestasi Wanita Umno bawah pimpinan Shahrizat.

Faridah dalam kenyataannya kepada Malaysiakini pada Ahad lalu juga dengan keras mempersoalkan kewibawaan Shahrizat untuk memimpin Wanita Umno dengan membangkitkan mengenai skandal pinjaman RM250 juta bagi National Feedlot Corporation (NFC) yang diusahakan keluarga Shahrizat.

Rosni ketika ditanya mengenai skandal NFC menegaskan bahawa isu berkenaan hanyalah "pandangan peribadi" Faridah.

Rosni seterusnya memuji ketokohan Shahrizat dan usaha yang dilakukan oleh bekas MP tersebut dalam memimpin Wanita Umno.

"Gerak kerja, programnya beliau (Shahrizat) yang tersusun, kerja dengan penuh kasih sayang. Beliau mengambil tahu hal berkaitan dengan semua ketua wanita (negeri, bahagian dan cawangan). Hampir semua ketua Wanita bersependapat dengan saya," katanya.

'Eranya sudah berakhir'

Beliau seterusnya mempersoalkan prestasi yang ditunjukkan Faridah semasa berkhidmat bawah kepimpinan ketua Wanita Umno pada masa itu, Tan Seri Rafidah Aziz.

"Era dia untuk memberi komen mengenai gerak kerja (Wanita) telah berlalu. Kenapa beliau semasa menjadi setiausaha, beliau tidak mengatur program yang lebih hebat daripada Shahrizat.

"(Kalau hebat) mengapa Rafidah (Aziz) kalah (pada pemilihan ketua Wanita) dulu," kata Rosni lagi ketika dihubungi Malaysiakini semalam.

Faridah dalam kenyataannya menggesa agar Shahrizat berundur daripada jawatan ketua Wanita dan tidak menggunakan alasan "perlawanan ibu dan anak" untuk mengelak daripada dicabar oleh bekas ketua Puteri Umno Datuk Azalina Othman Said.

Mengulas lanjut mengenai dakwaan itu, seorang rakan sejawatan Rosni, Datuk Maznah Abdul Hamid menjelaskan semula kenyataan Shahrizat berhubung "perpecahan antara ibu dan anak" dalam pertandingan itu kelak.

Jelasnya, Shahrizat hanya ingin mengelakkan perpecahan berlaku di dalam parti dan bukannya menghalang daripada dicabar.

"Tidak timbul (menghalang untuk bertanding). Sebab Shahrizat kata 'silakan'. Cuma dia bimbang orang (provokasi) hingga berlaku pepecahan (dalam Wanita) di bahagian, itu maksud beliau," kata Maznah.

90% sokongan

Beliau juga yakin bahawa 191 bahagian Wanita Umno akan memberi 90 peratus sokongan kepada Shahrizat sekiranya berlaku pertandingan.

Dakwanya, tinjauannya menunjukkan bahawa akar umbi Wanita Umno lebih menyukai calon yang mempunyai "pengalaman sebagai wanita, ibu, isteri dan serta mempunyai sifat keibuan dan pengalaman cabaran dalam menguruskan rumah tangga".

"(Mereka) beranggapan bukan sahaja politik tetapi juga mempunyai kefahaman daripada pelbagai aspek seperti kekeluargaan, spiritual dan emosional. Bukan fizikal dan (faham) politik semata-mata.

"Kalau tidak ada kriteria itu, agak sukar untuk menyaingi dan memenangi (jawatan tersebut), sebab Wanita Umno memilih kriteria itu," katanya.

Maznah berkata sokongan 90 peratus di kalangan 191 bahagian Wanita akan membuka peluang kepada Shahrizat bagi memenangi dalam pemilihan sayap parti itu September ini berbanding 10 peratus yang didakwanya tidak memihak kepada Shahrizat.

Sementara itu, seorang lagi exco sayap tersebut, Datuk Norhayati Omar pula berkata Shahrizat seharusnya diberi peluang sekurang-kurangnya untuk satu penggal lagi untuk memantapkan parti.

"Saya fikir beliau pun tidak akan memegang lama, kalau dia nak tinggal, mesti tinggal Wanita dalam keadaan kuat.

"Menang sepenggal lagi untuk memantapkan Wanita dan beliau akan meninggalkan satu legasi untuk diteruskan (selepas itu)," katanya.


Apa Pulak Kak Pidah Nak Kata :

Pertandingan jawatan tertinggi Umno cara terbaik ukur populariti, kata RafidahPertandingan bagi merebut jawatan tertinggi parti adalah cara terbaik untuk barisan kepimpinan Umno mengukur kekuatan masing-masing di kalangan ahli, kata bekas Ketua Wanita Umno, Tan Sri Rafidah Aziz (gambar) kepada The Malaysian Insider.

Pemimpin veteran itu berkata, langkah untuk membuka pertandingan kepada semua jawatan adalah cara terbaik mengukuhkan perpaduan dan kekuatan parti.

“Hanya selepas itu anda dapat menyaksikan siapa yang mempunyai kemahiran kepimpinan lebih baik untuk memegang parti bersama dan membuat keputusan bagi kebaikan keseluruhan jentera, dan bukan untuk kroni mereka sahaja,” katanya dalam satu temubual khas.

Beliau berkata, bekas Timbalan Presiden parti, Tun Musa Hitam pernah mencadangkan supaya semua jawatan tertinggi Umno dipertandingkan untuk mengekalkan prinsip asas demokrasi.

Pemilihan Umno akan berlangsung pada Oktober iaitu lebih awal daripada tarikh mesyuarat agungnya yang dijangka bermula pada Disember depan.

“Alasan menyatakan jika kamu bertanding, ia akan memecahbelahkan parti itu adalah mengarut,” Musa pernah dipetik berkata demikian kepada Singapore Straits Times dan menambah:”Ia semata-mata alasan berunsur politik oleh penyandang atau mereka yang bimbang dengan jawatan masing-masing.”

Pernah dilabelkan sebagai `wanita besi’ dalam arena politik negara, Rafidah berkata, jika cadangan Musa dilaksanakan, Umno tidak akan kerugian apa-apa.

“Seperti yang saya kata tadi, jika ini dilakukan demi kebaikan parti, mengapa perlu takut?

“Lebih pun, pertandingan itu memang diwujudkan, jadi teruskan saja (bertanding),” katanya yang memimpin Wanita Umno selama 22 tahun.

2 ulasan:

otaklunyai berkata...

ilmu makan berak lembu... jadi muka berseri2 macam taik lembu... sebab tu wanita umgok sayang

Tanpa Nama berkata...

PEDULI APE,
TAK ADA BERITA LAIN, PIDAH KE, KAK JAT KE atau MAT LINA KE TAK PENTING LANGSUNG DALAM HIDUP PENDOKONG PR...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...