17 September 2012

BERITA GEMPAR ! MAHATHIR MUNGKIN AKAN RAMPAS KUASA DARI NAJIB...???Nizar Bongkar Tsunami Dalaman Umno


PAS mendakwa bahawa Umno sedang menghadapi tsunami politik yang lebih besar dalam parti tersebut daripada apa yang dialami sepanjang tahun 2008.


Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, Mohammad Nizar Jamaluddin memberitahu bahawa kegawatan politik dalam Umno semasa tsunami politik 2008 adalah pada tahap yang rendah tetapi kini ia telah menjadi lebih ganas.

Pada tahun 2008, politiking dalaman Umno yang diketuai oleh bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad menyebabkan perdana menteri Abdullah Ahmad Badawi dipaksa untuk meletakkan jawatan.

Terdapat juga dakwaan bahawa ahli Umno yang kecewa kerana tidak dipilih sebagai calon pada pilihanraya umum telah mensabotaj Umno dengan menyokong pembangkang.

"Terdapat maklumat dari sumber dalaman bahawa tiga pemimpin Umno - Mahathir (Mohamad), Tengku Razaleigh (Hamzah) dan (Timbalan Perdana Menteri) Muhyiddin (Yassin) (bersaing sesama sendiri) cuba untuk menggantikan Najib Altantuya sebagai Presiden Umno sebelum pilihanraya umum akan datang, "kata Nizar.

Beliau berkata ketiga-tiga pemimpin Umno ini takut bahawa parti itu mungkin hancur dan BN akan kehilangan pilihanraya umum akan datang jika Najib Altantuya terus memimpin.Bagi membuktikan hujah beliau, Nizar berkata beliau telah mendapat maklumat bahawa poster Muhyiddin menggantikan Najib telah secara meluas diedarkan di Johor.

Mahathir memberi Motovasi kepada jentera Pilihanraya Umno Kedah di Jitra baru-baru ini.

Beliau juga mendapat maklumat bahawa Mahathir sudah bersedia untuk keluar dari persaraannya bagi meneruskan jawatan Perdana Menteri jika diminta untuk berbuat demikian.

Pemimpin vokal PAS ini juga tidak menolak kemungkinan Angkatan Amanah Rakyat (Amanah) pimpinan Razaleigh bakal menggantikan Umno sekarang.

Nizar meramalkan bahawa ia akan menjadi "perang politik paling kotor" dalam Umno menafikan perjuangan ahli semata-mata untuk keuntungan peribadi dan bukannya memastikan BN menang dalam pilihanraya umum akan datang.

Kemarahan di Umno Perak


Bercakap dalam satu ceramah di Perak minggu lepas, Nizar berkata, Umno juga menghadapi dilema politik di peringkat negeri.

"Saya diberitahu bahawa Najib telah menuntut bahawa 90% daripada calon-calon Umno di Perak mesti terdiri daripada muka-muka baru, profesional, yang mempunyai latar belakang pendidikan dan tidak semestinya ahli jawatankuasa Umno untuk menjadi calon boleh menang dalam pilihanraya umum akan datang.

"Seorang Timbalan Ketua Umno bahagian memberitahu saya bahawa kebanyakan ahli kecewa dengan keputusan ini.

Jadi mereka hanya menunggu tarikh apabila Najib mengisytiharkan pembubaran Parlimen dan ramai ahli Umno dari Perak akan keluar dan menyertai Amanah.


"Ku Li telah datang ke Perak pada bulan April dan beliau mendapat beberapa momentum (dalam ahli merekrut bagi Amanah). Jadi dalam Umno ada lagi Umno, "katanya.

Pemimpin PAS juga mendedahkan bahawa terdapat perbalahan sengit dalam Umno Perak bagi beberapa kerusi parlimen dan DUN yang masih belum selesai.


Nizar, yang lengan kirinya beranduh, memberitahu orang ramai bahawa pada petang Khamis, beliau telah memetik kelapa di pekarangan rumahnya, apabila kelapa jatuh dan mencederakan bahu kirinya.

Dalam ucapannya, Nizar juga menunjukkan slaid dan rakaman video mengenai salah laku yang dikatakan dilakukan ahli Umno.

Beliau juga menunjukkan video klip kontroversi di YouTube bagaimana Najib Altantuya dan isterinya Rosmah Mansor menari pada hari pertama sambutan Hari Raya Aidilfitri di kediaman rasmi mereka di Putrajaya. -Kedahkini

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...