24 September 2014

KATA NEGARA MAJU, RAKYAT KENA BINA JALAN SENDIRI....


15 tahun tunggu, orang kampung bina sendiri jalan


Bayangkan pelajar sekolah rendah yang perlu bangun dinihari, lama sebelum matahari terbit.

Kemudian dengan berjalan kaki mereka merentasi hutan, mendaki bukit, melalui beberapa ladang kelapa sawit dan menyeberangi beberapa sungai menerusi jambatan gantung untuk sampai ke sebuah tempat perhimpunan utama di sebuah sungai yang besar.


Selepas itu mereka perlu pula menaiki bot ke jeti terdekat sebelum berjalan merentasi beberapa lagi ladang kelapa sawit untuk ke sekolah setiap hari.

Inilah yang dihadapi pelajar dari enam kampung di Pitas, Kudat di Sabah kerana jalan yang dijanjikan 15 tahun lalu masih tidak terbina.

Bosan dengan janji kosong, enam penduduk kampung nekad nekad mengeluarkan simpanan mereka sendiri untuk membina sebatang jalan balak.

Projek membina jalan sepanjang 7.5 kilometer itu turut meminta sokongan semangat, publisiti dan derma wang tunai bagi membantu kira-kira 3,000 penduduk kampung yang rata-ratanya bekerja sebagai petani dan pemungut hasil hutan keluar dari kepompong kemiskinan.

Laman web mereka www.pitasroad.org menyatakan jalan balak tersebut akan menghubungkan enam kampung iaitu – Kampung Dowokon, Kampung Mandamai, Kampung Kobon, Kampung Perupok, Kampung Maliau Pusat and Kampung Maliau Layung – ke pekan Pitas.


Keenam mereka kini sedang galak mendapatkan sokongan dari orang ramai kerana mempunyai peralatan dan tenaga yang amat terbatas, selain tiada pengalaman melakukan pembinaan tersebut .

Menurut laman web itu, penduduk kampung memerlukan kira-kira RM85,000 lagi selepas menggunakan wang simpanan mereka sebanyak RM5,000 menyelenggara sebuah mesin pengorek terpakai, dua buah gergaji berantai dan menyewa sebuah mesin jengkaut berharga RM150 setiap hari bagi membina jalan tersebut.

Akhbar The Star Sabtu lalu melaporkan seorang penduduk Maklin Masiau berkata kerajaan negeri Sabah telah berjanji membina jalan melalui kampung tersebut pada tahun 1999.

"Saya fikir kesusahan dan kesengsaraan penduduk kampung akan berakhir dan keadaan akan menjadi lebih baik," kata beliau sambil menunjukkan laporan akhbar Daily Express pada 5 Ogos 1999 yang melaporkan "berita baik" tersebut.Beliau berkata kerajaan memulakan pembinaan Jalan Pitas Pandan Pinapak pada tahun 2000 sebelum berhenti tanpa sebab selepas membina jalan batu sepanjang dua kilometer.

Penduduk enam kampung tersebut kini hanya mengharapkan Sungai Bengkoka yang bermasalah untuk dilalui sekiranya paras air naik atau ketika musim hujan.
Mereka yang mahu membantu boleh menghubungi komuniti tersebut di emel mereka pgks7@yahoo.com.my atau ikuti perkembangan lanjut di laman Facebook mereka dihttps://www.facebook.com/pitasroad .

Laman kempen itu menggunakan slogan “Orang kampung mau bikin jalan raya”.
Malaysiakini/-

1 ulasan:

Awanama berkata...

Rakyat didahulukan...dahulukan dengan kesusahan le.. Pencapaian diutamakan..pencapaian untuk kaya kan poket sendiri diutamakan le..

Kerana perkara seperti inilah maka akan ada sentimen pergerakan untuk Sabah keluar dari Mesia ni..pemimpin BN buat apa? Negeri kaya hasil bumi tapi rakyat sengsara hidup dalam ketakutan dan kesusahan.. Menteri menteri dan wakil rakyat dari Sabah yg cakap berdegar degar di parlimen buat apa...sudah sudahlah hidup dgn mengkaya kan diri sendiri..lihatlah pada keperluan rakyat yg susah ni...

Rakyat Sabah kamu jangan marahkan sesiapa pun kerana kesusahan ini...kerana kamu yg pilih wakil rakyat dan kerajaan yg tak menolong kamu..nah rasakan sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...