23 Julai 2013

HoT : Harga Minyak Bakal Turun....Apa Puncanya....

Minyak Petrol RON 91 Bakal Gantikan Minyak RON 95. Usaha Kerajaan Turun Harga Minyak Dan…Minyak petrol RON 91 : Dilaporkan tidak lama lagi, kerajaan Malaysia bakal memperkenalkan RON 91 sekaligus menggantikan RON 95 seperti yang anda gunakan sekarang yang dijual RM1.90 seliter. Dalam erti kata lain, pengenalan minyak petrol RON 91 adalah salah satu ikhtiar kerajaan untuk menurunkan harga minyak petrol untuk anda semua. Dalam bahasa halusnya….

Dalam bahasa halusnya, pengenalan minyak petrol RON 91 sendiri ada merupakan salah satu langkah yang dapat mengurangkan lagi bebanan tinggi kos subsidi yang ditanggung kerajaan setiap tahun. (KLIK SINI)
Perbezaan Minyak Petrol RON 91 VS RON 95?

RON 91 dicipta untuk enjin yang mampu menerima petrol berplumbum
RON 95 untuk petrol tanpa plumbum yang juga disebut petrol premium

Jikalau di Eropah, dibahagikan kelas minyak petrol kepada 3 :

RON 91
RON 95
RON 98

Pembahagian jenis minyak petrol dibuat berdasarkan jenis keperluan bahan bakar yang diperlukan pada setiap jenis enjin berlainan pengeluar.

Seperti biasa apabila diperkenalkan sesuatu yang baru, kerisauan mula timbul apabila pemerhati industri automotif masih lagi tidak pasti minyak petrol RON 91 itu kelak boleh digunakan atau untuk jenama kereta Malaysia, Jepun.

Alasan yang diberikan mereka, rata-rata memberitahu :

kereta Jepun memerlukan kandungan oktana yang lebih tinggi
RON yang lebih rendah akan menyebabkan “knocking” bunyi bising daripada enjin

Sekadar informasi untuk anda semua :

RON berkaitan dengan campuran dua unsur asas iaitu oktana dan pentana yang melengkapkan sifatnya menjadi bahan bakar petrol.

Dan….berita baiknya berdasarkan sumber yang Berita Semasa terima, minyak petrol RON 917 ini sesuai untuk :

Jenama kereta Malaysia
BWM, Mercedes juga dilaporkan turut sesuai menggunakan RON91 (bergantung kepada model)
Perbandingan Harga Minyak Petrol RON91?

Jika diperkenalkan minyak petrol RON 91 ini kelak, Malaysia bakal menyertai negara Thailand, Australia :

Thailand 43.75 baht/liter (RM4.50 seliter)
Australia A$1.454/liter (RM5.12 seliter)

Minyak petrol RON 97 mengandungi hanya 3 peratus pentana dan selebihnya oktana. Manakala minyak petrol yang kami, anda dan kita semua gunakan sekarang iaitu RON 95, mengandungi oktana sekitar 95 peratus dan selebihnya pentana. 

Dan untuk minyak petrol RON 91 yang akan datang, pastinya kandungan oktana lebih rendah daripada biasa. Apa kata anda pula? 


~Mediaterkini

3 ulasan:

Awanama berkata...

InsyaAllah, kerajaan BN akan tumbang dari pemerintahan Malaysia sikit masa lagi akibat dari tangan-tangan mereka sendiri.

Awanama berkata...

Hukum akal....Saya fikir susah nak tumbang selagi pemikiran orang melayu tak berubah yg hanya UMNO saja yg dapat memerintah Malaysia dan menjaga kepentingan melayu.

Awanama berkata...

Hukum akal....Saya fikir susah nak tumbang selagi pemikiran orang melayu tak berubah yg hanya UMNO saja yg dapat memerintah Malaysia dan menjaga kepentingan melayu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...