29 Oktober 2014

RAJA MLM & ' BAKAL ORANG TERKAYA DIDUNIA ' JUGA PENGASAS YSLM DI MALAYSIA DITANGKAP DI THAILAND !!!
Papan iklan gergasi memaparkan Jian yang dipasang di Butterworth.

GEORGE TOWN: Lelaki warganegara China, Zhang Jian yang menggelarkan dirinya 'Bakal orang Terkaya Di Dunia' telah ditahan di Thailand.

Jian Ditahan oleh Polis Thailand berkaitan dengan skim piramid yang melibatkan mangsa di China dan Malaysia dengan jumlah lebih kurang 6 Bilion baht (RM600juta) dan 3 bilon baht (RM300 juta).

Mengikut The Nation, pihak polis juga turut mencari warga Thai yang terlibat dengan skim yang dilancarkan pada Jun lalu.

Laporan akhbar itu juga berkata, polis Bangkok turut menahan Song Miqui,37, dan Wang Wenfang,29, dalam sebuah kondominium di Pathumwan pada Isnin dan merampas wang tunai dalam pelbagai matawang.

Pihak polis juga turut merampas lima kontrak penjualan tanah di Phuket bernilai 22.3 juta baht (RM2.23juta), dua perjanjian tanah di Phuket serta akaun bank berjumlah 1.5 juta bath (RM150,000) dan kad pengenalan Thailand.

Jian,26, pengasas YSLM atau turut dikenali Yun Shu Mao-'multi-level marketing' turut dilaporkan menyertai 100 hari program di kuil, Phuket sejak awal bulan Ogos.

Pun begitu, menurut sumber, dia terpaksa berhenti separuh jalan kerana kuil tersebut dipenuhi dengan orang ramai yang mahu menjadi pengikutnya dan menyertai YSLM.

Jelas Jiang, dia telah menyumbang RM394,330 kepada kuil itu selepas syarikatnya mencapai sasaran RM50 juta.

Awal Julai lalu, Jian menjadi perhatian media Malaysia apabila mukanya muncul dipapan iklan gergasi yang mendakwa dia adalah 'Bakal Orang Terkaya Di Dunia'.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan telah membuat siasatan dan mendapati YSLM berikatan dengan skim cepat kaya sebelum Jian meninggalkan negara ini pergi ke Thailand.

YSLM selepas itu menawarkan untuk mengembalikan wang kepada ahli-ahlinya yang belum memperkenalkan skim ini kepada orang lain. ~mstarSuspek dalam penipuan B9bn Ponzi tertangkap -BERITA DARI THAILAND.....

Polis telah menahan tiga suspek Cina dituduh mendalangi skim Ponzi bernilai 9 bilion baht di China dan Malaysia.
Tiga suspek Cina dituduh mendalangi skim Ponzi bernilai 9 bilion baht di China dan Malaysia telah dibawa ke sidang akhbar di Bangkok. (Gambar oleh Somchai Poomlard)

Ketua Polis Somyot Phumphanmuang pada Selasa mengumumkan penangkapan Chong Mee Chew, yang juga dikenali dengan nama Thai Supachai Rujathorn; Keng Lean Pao, juga dikenali sebagai Surin Sophonsukson; dan Wang Wen Fan, juga dikenali sebagai Pachaowchew Saeyang. Mereka adalah antara 10 suspek didakwa menjalankan skim Ponzi dan dikehendaki oleh polis Cina.

Polis turut merampas wang kertas dalam pelbagai mata wang bernilai lebih 900,000 baht, lima kontrak pembelian tanah di Phuket bernilai 22 juta baht, dua surat hak milik untuk hartanah tepi pantai di daerah Muang Phuket, buku simpanan dan dua kad pengenalan palsu.

Polis mengesan Encik Supachai dan menangkapnya di sebuah kuil di Phuket di mana beliau ditahbiskan sebagai sami. Beliau telah menyumbangkan 30 juta baht ke kuil, menurut polis. Dua lagi suspek ditahan di luar sebuah kondominium di Rajadmari Road di Bangkok. Tidak jelas apabila tiga ditangkap.

Pol Gen Somyot berkata ketiga-tiga dan tujuh ahli-ahli kumpulan yang lain telah membuka Yum Shu Mao Syarikat untuk menjalankan skim Ponzi di China. Kira-kira 100,000 orang di China telah ditipu untuk melabur kira-kira 1.3 bilion yuan China, atau kira-kira 9 bilion baht.

Kumpulan itu juga telah menubuhkan sebuah syarikat di Malaysia dan kononnya memikat lebih daripada 80,000 orang di negara itu untuk melabur kira-kira 300 juta ringgit Malaysia atau kira-kira 3 bilion baht, dalam usaha itu, kata polis.

Pemangku Timbalan Ketua Polis Pol Lt Gen Chakthip Chaichinda berkata kumpulan itu telah cuba untuk menubuhkan sebuah syarikat di Thailand, tetapi tiga ditangkap sebelum mereka boleh berbuat demikian.

Pol Mej Jen Ronnasin Phusara, Bahagian Strategi Polis, mengatakan penahanan ini adalah hasil daripada kerjasama antara China, Malaysia dan polis Thai. Polis kata Supachai telah menggunakan ID palsu untuk membeli aset bernilai 240 juta baht di Thailand.

Kapten Pol Suwanee Sawaengpon, Timbalan Ketua Setiausaha Akta Pencegahan Pengubahan Pejabat Anti-Money, berkata kakitangan telah memeriksa aset trio dan urus niaga kewangan. ~Bangkok Post

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...