03 Oktober 2013

Panas! Isa Samad Digasak Oleh Penyandang Naib Presiden Dan Peneroka?


SPRM siasat pembelian apartmen mewah Felda di London, Isa goyang...!!Apartmen mewah Grand Plaza di Bayswater, London, kini kepunyaan Felda. - 3 Oktober, 2013.

Pembelian kompleks apartmen mewah Felda bernilai £98 juta (RM497 juta) sedang disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan dijangkakan menjejaskan peluang Tan Sri Isa Samad dalam perebutan jawatan naib presiden Umno.

The Malaysian Insider difahamkan terdapat ketidakpuashatian dikalangan pemimpin Umno berhubung perbelanjaan besar dibayar oleh Felda Investment Corp (FIC) UK Properties untuk Grand Plaza Serviced Apartments di kawasan Bayswater, London yang terkenal dikalangan rakyat Malaysia menetap di ibukota United Kingdom (UK) itu.

“Harganya imenjadi buah mulut orang Umno kerana ianya terlalu mahal dan sesuatu yang tidak seharusnya Felda laburkan,” kata seorang “warlord” Umno kepada The Malaysian Insider.

“Terdapat cukup kontroversi berhubung penyenaraian FGVH, jadi kita tidak mahu satu lagi peluru untuk pembangkang gunakan,” katanya merujuk kepada penyenaraian Felda Global Ventures Holdings Bhd tahun lepas.
Difahamkan juga SPRM sedang mengkaji perkara ini untuk melihat sama ada terdapat unsur rasuah dalam perjanjian yang dimuktamadkan 4 September lepas.

Sumber memberitahu SPRM sedang bekerjasama dengan pihak-pihak lain untuk menyiasat perkara ini.

“Ini merupakan perkara sensitif kerana ia melibatkan agensi yang dipengerusikan oleh pemimpin Umno yang bertanding. Ia tidak seharusnya dilihat sebagai cara untuk mengalahkan Isa,” kata satu sumber kepada The Malaysian Insider.

Isa merupakan salah seorang daripada tiga pencabar kepada tiga penyandang jawatan naib presiden Umno iaitu Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Shafie Apdal dan Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein.
Isa (gambar) yang popular itu dinamakan sebagai pengerusi Felda dua tahun lalu dan FGVH tetap disenaraikan walaupun terdapat bantahan daripada sesetengah peneroka yang takut mereka kehilangan kawalan terhadap tanah mereka.

Beliau mempertahankan pembelian itu apabila Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng mempersoalkan jumlah dibayar untuk membeli Grand Plaza Serviced Apartments minggu lepas dan apa untungnya terhadap sejuta peneroka Felda.
“Ini bukan isu luar biasa. Tabung Haji juga beli beberapa bangunan di London,” kata bekas menteri besar Negeri Sembilan itu bulan lepas merujuk kepada Lembaga Tabung Haji.

“Kami membeli kerana kami mahukan asset,” tambah beliau.
Felda dan anak syarikatnya FGVH sebelum ini membelanjakan RM86 juta untuk membeli Grand Borneo Hotel di Kota Kinabalu, RM110 juta untuk pembuat kad pintar dan pemaju pertanian kampung Iris Corp dan hartanah di UK.
Grand Plaza merupakan apartmen mewah terbesar di London yang mempunyai 198 unit apartmen dan seluas 105,044 kaki persegi.

Terletak berhampiran dengan stesen subway Bayswater, 90% daripada unit penuh setiap bulan dan Isa mengatakan ianya di tangga pertama dalam carian Google dan 75% daripada penjualan berlaku secara atas talian.

Akan tetapi pengkritik mengatakan Felda seharusnya melabur kepada sektor perladangan berbanding dengan hartanah atau berkaitan dengan pelancongan.
“Terdapat untung lebih besar jika ia melakukan kajian dan pembangunan untuk produk kelapa sawit berbanding dengan urusan hartanah,” kata seorang pegawai dari syarikat berkait kerajaan.

“Agak menghairankan melihat Felda membeli asset bukan teras apabila Khazanah Nasional Bhd dan Permodalan Nasional Bhd melepaskannya untuk menggalakkan keusahawanan,” tambahnya.
LAPORAN POLIS DI IPD DANG WANGI OLEH NGO ANAK DAN PENEROKA HARI INI :


Sebagaimana makluman dalam Sidang Media minggu lalu, pimpinan ANAK akan mengetuai Laporan Polis isu Pajakan Tanah Peneroka di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi pada hari khamis ini, 3 okt jam 12.30 tengahari.

Wakil2 peneroka dari beberapa Tanah Rancangan Felda yang telah menghadiri taklimat oleh Felda akan membuat laporan yg serupa. Meskipun ia baru diperingkat cadangan, jika tiada sebarang tentangan; Lembaga Pengarah Felda dijangka akan bermesyuarat untuk tindakan selanjutnya.

Felda dilihat sangat terdesak akibat kekangan kewangan yg kian kritikal. Kenyataan media oleh Dr Rosli Yaakop, Bekas Pengarah Kanan Bank Negara yg mendedahkan bagaimana pelaburan Felda membeli 198 unit apartment bernilai RM499.8 di London, Hotel Grand Borneo Kota Kinabalu dll adalah kurang bijak mengikut perhitungan semasa.


1 ulasan:

Awanama berkata...

Apa nak herankan budak I S ni ingat ii duit bapak dia, labur di UK sampai puak-puak yang sama waktu dengannya juga tak puas hati.

SPRM pula kalau puak PR merungut mereka jadi sibuk untuk menyiasat segera, tapi bila puak naji(b)s yang berbunyi segera buat penyiasatan.

Syukur Alhamdulillah, cuma haqrap siasatan telus dan berintergriti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...