01 Februari 2013

Panas ! Sapa Pulak Pedajai Shafie nie...SPRM Dah Buka Kes Zahida..?Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dijangka memanggil Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Shafie Apdal untuk menyiasat pemberian RM1.5 juta kepada seorang artis terkenal, Zahida Rafik.

Pengarah Biro Guaman KEADILAN, Latheefa Koya berkata, seorang pegawai SPRM memberitahu akan memanggil Shafie selepas mendapat keterangan daripada Ketua Wanita KEADILAN, Zuraida Kamaruddin.

“Memang sepatutnya amalan neutral mana-mana siasatan, kedua pihak pengadu dan yang diadu dipanggil memberi keterangan.

“Peranan SPRM yang sepatutnya ialah menyiasat mana-mana transaksi yang mencurigakan, tanpa perlu menunggu aduan orang ramai,” katanya kepada Keadilandaily.


Bekas pemandu Zahida Rafik dipanggil ke SPRM

Bekas pemandu kepada pelakon Zahida Rafik hari ini dipanggil ke Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Beliau yang ditemani Pengerusi Biro Undang-undang PKR Latheefa Koya serta ibu saudaranya, yang juga penyanyi terkenal tahun 1980-an, Dayangku Intan memasuki bangunan SPRM di Putrajaya kira-kira jam 10 pagi.

Latheefa yang ditemui pemberita di luar bangunan SPRM berkata, beliau percaya Azman dipanggil berhubung kes dakwaannya sebelum ini yang melibatkan Zahida (kiri) dan Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Shafie Apdal.

"Saya tak tahu kenapa dia dipanggil. Tapi saya percaya benda ni ada kaitan dengan dakwaan dia sebelum ini tentang Shafie dan Zahida. Kena tunggulah," katanya.

Pada 16 Mei tahun lalu, Azman (tengah) dilaporkan mendakwa, beliau pernah menemani Zahida untuk memasukkan duit berjumlah RM1 juta yang didakwa diberikan oleh Shafie.

Shafie dan Zahida sebelum ini telah menafikan dakwaan Azman dan PKR serta mengugut akan menyaman pihak-pihak yang didakwa cuba menfitnah mereka.

Sementara itu, Azman bersama Latheefa keluar dari bangunan SPRM kira-kira jam 1.17 tengahari. Pada sidang media yang diadakan selepas itu, Latheefa memberitahu, Azman dipanggil ke SPRM sebagai saksi dalam kes melibatkan dakwaan Zahida terhadap bekas pemandunya itu.

Menurut Latheefa lagi, Azman memberi keterangan kira-kira satu jam setengah.Bagaimanapun, beliau berkata, kandungan keterangan itu tidak boleh didedahkan kerana terikat dengan Akta Anti Penggubahan Wang Haram (AMLA).

"Keterangan telah diambil selama kira-kira satu jam setengah. Tapi kita tak boleh dedahkan sebab terikat dengan AMLA."Saya percaya Azman dipanggil hari ini berkaitan dengan pendedahan Azman mengenai wang RM1 juta tahun lalu.

"Tetapi sehingga hari ini beliau belum didakwa atau dituduh di mahkamah," kata Latheefa.

Menurut Latheefa lagi, Azman telah dipanggil untuk memberi keterangan pada 29 Januari lalu tetapi memilih pada hari cuti am, hari ini kerana kesibukan masa. Katanya lagi, Azman dipanggil ke SPRM berkemungkinan daripada laporan yang dibuat oleh Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin berhubung isu tersebut sebelum ini.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...