31 Oktober 2012

TUNTUTAN ROYALTI KELANTAN : Presiden UMNO/Barisan Nasional yang lidah pembelit lagi penipu.TUNTUTAN ROYALTI KELANTAN : Presiden UMNO/Barisan Nasional yang lidah pembelit lagi penipu.

Telaga minyak (PM307) dijumpai dalam perairan malaysia 160km bertentangan dengan negeri Pahang.

Najib terus isytihar untuk beri duit hasil minyak/gas kepada pahang dengan berkata -""Ini dasar kita untuk mengagihkan kekayaan minyak dengan lima peratus pembayaran tunai kepada Pahang," katanya."

Rujuk Mkini - http://www.malaysiakini.com/news/212954

Ehh..tu keputusan Jawatankuasa khas bayaran tunai hasil petroleum (rujuk: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Kajibayaranhasilpetroleum/Article/index) ke seperti yang DIJANJIKAN PM kepada rakyat kelantan yang bangkit tuntut hak kami/mereka selepas PM mula merasa panas punggung sejurus selepas dimaklumkan kewujudan program WALK FOR ROYALTI 2 anjuran NGO R di pusat bandar kota bharu.memang najib penipu besar.

WHY PAHANG SAHAJA? KELANTAN MACAMANA?KALAU KIRA,KELANTAN LAGI DEKAT TELAGA MINYAKNYA..BAWAH 150KM dari darat
 
Oleh : Asrol Affandi -FB


BERITA BERKAITAN :

Perdana Menteri, Najib  mengumumkan Petronas Carigali Sdn Bhd dan Lundin Oil menemui rizab minyak tambahan di medan minyak Bertam, yang terletak di Blok PM 307.

Beliau berkata, medan minyak yang terletak kira-kira 160km di luar pesisiran pantai Semenanjung Malaysia bertentangan Pahang, pada kedalaman air 76 meter.

"Penemuan ini sangat penting memandangkan kita belum pernah menemui minyak komersil dalam kuantiti yang tinggi di Lembangan Penyu, dan ia merupakan kejayaan besar.

"Bergantung kepada keputusan kajian kebolehlaksanaan teknikal dan komersial, pengeluaran minyak dijangka akan dicapai pada suku ketiga tahun 2014 dengan sasaran pengeluaran berjumlah antara 17,500 dan 20,000 tong sehari," kata Najib pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pelaksanaan Bioteknologi (ICM) di pejabat Perdana Menteri di Bangunan Perdana Putra di Putrajaya.

Dengan penambahan rizab ini, medan minyak Bertam kini dianggarkan mengandungi jumlah isi padu asal keseluruhan 64 juta tong.

Najib  yang juga Menteri Kewangan berkata, negeri Pahang dijangka menerima wang ehsan sekitar RM100 juta setahun, bergantung kepada anggaran pengeluaran, apabila pengeluaran bermula pada suku ketiga tahun 2014.

Beliau berkata, penemuan ini membuktikan kewujudan minyak dan gas di kawasan selatan Malay Basin ke arah Lembangan Penyu.

“Oleh itu, medan minyak tersebut adalah terletak di kawasan pelantar benua iaitu melepas tiga batu, dan terletak dalam bidang kuasa kerajaan persekutuan. “Ini dasar kita untuk mengagihkan kekayaan minyak dengan lima peratus pembayaran tunai kepada Pahang," katanya.


Kedahkini


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...