30 Oktober 2012

Panas ! Kos Langat 2 RM3.0 Bilion..teknologi membran cuma RM800 Juta

Teknologi membran lebih murah dari Langat 2

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim mahu mengadakan pertemuan dengan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum sidang Dun bermula bagi membincangkan isu air di Selangor.

Salah satu perkara yang akan dibincangkan dengan Muhyiddin yang merupakan ketua jawatankuasa kabinet untuk Projek Langat 2 adalah mengenai teknologi membran bagi menggantikan Langat 2.

Khalid menegaskan, kos teknologi membran yang dapat meningkatkan penghasilan air jauh lebih rendah berbanding Langat 2 yang hanya dapat menyelesaikan masalah air pada 2016.

"Saya sudah tulis surat kepada beliau tapi belum ada jawapan tapi saya akan tulis surat lagi dan akan bertemu beliau sebelum sidang Dun pada 19 November ini kerana saya akan menjawab semua soalan berhubung isu air di Selangor.

"Saya sudah siapkan kertas kerja teknologi membran ini dan kalau cadangan saya diterima pakar, saya akan buat penyusunan semula industri air di Selangor," kata beliau dalam sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Ahli Parlimen Bandar Tun Razak itu juga berkata, kos teknologi membran hanya menelan belanja RM800 juta berbanding Langat 2 RM3,000 juta.

“Kos lebihan (projek Langat 2) terlalu tinggi sebab itu kerajaan negeri jaga hak rakyat,” katanya.


Turut bersama dalam sidang media ialah Dzulkifly Ahmad (PAS-Kuala Selangor) dan Azmin Ali (PKR-Gombak).

Terdahalu, Ahli Parlimen Rembau dalam sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat menuduh Kerajaan Negeri Selangor degil kerana tidak mahu membenarkan Kerajaan Persekutuan melaksanakan Langat 2.

Suasana menjadi kecoh seketika apabila Khalid bangun memberikan penjelasan.

“Adakah Timbalan Menteri pernah baca kertas kerja untuk menentukan pilihan air dari Pahang? Bagaimana unjuran dan kos bandingan dibuat?

“Ada pilihan lain lebih baik dari segi kos dan kecekapan pengurusan. keluaran air terawat melebihi 5 juta liter sehari, yang dipakai 3.5 juta liter dan 1.5 juta liter bocor,” katanya.

Berita berkaitan Teknologi MEMBRAN

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...