04 Oktober 2014

HARGA GULA SEBENAR RM1.40 SEKILO, MENGAPA PENGGUNA DI MALAYSIA PERLU BAYAR RM2.85?Moresugar menjual kurang daripada RM2 sekilogram

Peniaga gula ditapis Moresugar Sdn Bhd telah mendedahkan bahawa ia telah menjual komoditi itu kepada empat daripada 13 pengguna komersil terbesar di Malaysia kurang daripada RM2 sekilogram.

Menurut pengarah, Datuk Sazmi Miah, syarikat itu berjaya mendapatkan permit diluluskan (AP) untuk membekalkan gula halus untuk ini 13 syarikat selepas kerajaan menarik balik subsidi gula cara kembali pada tahun 2011.

"Apabila kerajaan mengambil keputusan untuk menghapuskan subsidi, ia memberikan kebebasan kepada syarikat-syarikat besar untuk mendapatkan gula mereka sendiri dengan AP mereka sendiri.

"Bagaimanapun, kami juga datang untuk memohon AP kita sendiri untuk membekalkan gula kerana kita menyedari bahawa ini pengilang besar tidak pengimport gula dan mungkin memerlukan bantuan.

"Oleh itu, sejak Januari tahun ini, kami telah membekalkan kira-kira 30,000 tan metrik gula bertapis kurang daripada RM2 sekilogram kepada empat syarikat," katanya memberitahu StarBizWeek.

Ini 13 syarikat, yang sebahagian besarnya terlibat dalam pembuatan minuman ringan dan produk pengguna yang lain, mengambil kira-kira 300,000 tan metrik gula setahun, kira-kira 33% daripada jumlah gula yang digunakan oleh negara setiap tahun.

Sazmi menjelaskan bahawa harga pasaran semasa gula putih bertapis sebanyak AS $ 428,30 (RM1,398) bagi setiap tan boleh diterjemahkan ke dalam hampir RM1.40 sekilogram.

Ini menimbulkan soalan mengapa pengguna di Malaysia membayar RM2.85 per kg bagi gula.

Walaupun Kerajaan telah menghapuskan subsidi gula, sesetengah pihak adalah pada hujah bahawa langkah ke arah liberalisasi industri gula perlu lebih selaras dengan harga pasaran komoditi itu di peringkat antarabangsa.

Pemeriksaan dengan Kementerian Perdagangan dan Industri Antarabangsa mendedahkan bahawa harga gula halus di negara ini tidak dipengaruhi oleh harga pasaran bebas, kerana ia dianggap sebagai item keperluan dengan harga terkawal di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 dan Akta Kawalan Bekalan 1961.


Setakat yang orang ramai memakan adalah berkenaan, Kerajaan telah menghapuskan subsidi gula akhir tahun lalu yang menyaksikan harga jualan domestik gula meningkat kepada RM2,680 satu tan berbanding RM2,300-RM2,340 setan sebelumnya.

Minggu lalu, MSM Malaysia Holdings Bhd, syarikat gula terbesar di negara ini, mengesahkan bahawa dekad berusia kontrak jangka panjang (LTC) untuk mengimport gula mentah akan dihapuskan menjelang akhir tahun.

Langkah ini adalah selaras dengan inisiatif Kerajaan untuk meliberalisasikan sektor gula yang juga termasuk meningkatkan bilangan AP untuk mengimport gula halus. Liberalisasi ini memberi kesan gergasi gula seperti MSM dan Tradewinds (M) Bhd, yang telah dilindungi oleh polisi 'komoditi itu dikawal dalam negara.


1 ulasan:

tausuo berkata...

SALAAM, SOALAN MENGAPA RAKYAT MEMBAYAR DGN HARGA BERLIPAT KALI GANDA MENAGIHKAN SOALAN BAGAIMANA ANTARA LAIN 'SUGAR KING' MALAYSIA BOLEH JADI BILIOWAN PERTAMA DGN KHABARNYA MEMPUNYAI RANGKAIAN HOTEL MEWAH DI PULAU PINANG, SINGAPURA DAN HONGKONG DAN BANK2 DI AMERIKA, DI SAMPING MNJALIN HUBUNGAN RAPAT DGN PEMIMPIN2 POLITIK. MODUS OPERANDI INI DI DUPLIKAT PEMODAL2 BESAR YG LAIN DGN MENYUBURKAN LAGHO DAN KEJAHILAN DIKALANGAN RAKYAT DAN CENGKAMAN INI JUGA MENYUMBANG KPD KELESUAN SISTEM POLITIK DAN EKONOMI.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...