11 Mei 2012

MALANG BAGI MALAYSIA, PM KITA BERTARAF JKKKP ?


Isu Air: Bukti Perdana Menteri Ahli Politik Bukan Negarawan

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kecewa dengan kenyataan tidak bertanggungjawab Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak tentang isu air.

Beliau berkata, kenyataan itu jelas membuktikan Perdana Menteri hanyalah seorang ahli politik, bukannya negarawan sebenar yang sepatutnya mengutamakan kepentingan dan kebajikan rakyat.

Katanya, kenyataan Najib itu juga bertentangan dengan titah DYMM Sultan Selangor yang menyeru semua pihak tidak mempolitikkan isu air demi kepentingan rakyat dan pembangunan negeri.

"Kita telah mengadakan beberapa siri perbincangan dan tawaran kepada syarikat konsesi termasuk menggunakan arbitari antarabangsa.

"Bagaimanapun, kita tidak menerima maklum balas malah kerajaan Pusat berdolah-dalih untuk melaksanakan Akta Industri Perkhidmatan Air yang memberi kuasa kepada kerajaan negeri menguruskan air.

"Jika Perdana Menteri negarawan sejati, beliau sepatutnya mengarahkan penstrukturan semula industri air di Selangor diselesaikan dengan segera",
katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Visit Kuala Langat 2012 di Pantai Morib sempena Program Mesra Khas Terima Kasih Rakyat peringkat Daerah Kuala Langat, hari ini.

Abdul Khalid berkata beliau berjanji kepada rakyat Selangor yang tarif air hanya akan dinaikkam pada kadar munasabah sekitar 12 peratus dan pemberian air percuma 20 meter padu pertama setiap bulan diteruskan, jika selesai penstrukturan semula air.

Kadar kenaikan air mengikut pelan Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) adalah melebihi 70 peratus.

"Rancangan kerajaan Selangor adalah menjaga kebajikan rakyat keseluruhan. Justeru, Perdana Menteri perlu mengotakan janji untuk mengutamakan rakyat dengan mempercepatkan penstrukturan air," katanya.


Menteri Besar berkata, Kerajaan Selangor kosisten dengan pendirian bahawa projek Langat 2 dibina selepas rundingan penstrukturan semula diselesaikan.

Sementara itu, Setiausaha Politik kepada Menteri Besar, Faekah Husin berkata, laporan Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) yang diterima setiap bulan menunjukkan bekalan air mentah di Selangor pada tahap lebih dari mencukupi.

"Masalah ialah bekalan air bersih kerana kegagalan syarikat konsesi mengguna sepenuhnya loji-loji rawatan air yang sedia ada, tidak menaiktaraf paip-paip air dan gagal mengurangkan kadar air tidak berhasil (NRW)," katanya.

Disediakan oleh

SEKRETARIAT AKHBAR
PEJABAT DATO' MENTERI BESAR SELANGOR

komen: Najib hanya mengutamakan Syarikat kroni dari mengutamakan rakyat, apa ingat rakyat bodoh dalih dan alasan beliau hanya setaraf jkkkp saja...

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...