31 Disember 2014

TERKINI ! BANJIR TERPELIK, TEKA TEKI MASIH BELUM TERJAWAB, ADAKAH PROJEK TNB JADI PUNCANYA??Teka teki masih lagi belum terjawab - Husam

HARAKAHDAILY | 31 Disember 2014.


KUALA LUMPUR: "Banjir pergi dengan sebahagian penduduk kehilangan rumah sepenuhnya. Tentunya pula mereka kehilangan pakaian dan lainnya," tulis Datuk Husam Musa.

Menurut Naib Presiden PAS itu, sebahagian besar mereka dari Kuala Krai.

Beliau difahamkan sebahagian kuarters anggota polis yang baru siap di Bandar Kuala Krai masih lagi kosong.

Justeru, katanya Kementerian Dalam Negeri wajar mengizinkan mereka menginap di situ sementara rumah mereka dibina semula.

Menurut beliau lagi, Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Hatta Ramli sudah membangkitkan cadangan itu.

"Teka teki masih lagi belum terjawab. Adakah TNB penyumbang terbesar banjir terpelik ini?" tanya Husam menerusi facebooknya pagi tadi.

Kalau sebelum ini beliau memanjangkan sebutan orang kampung mengenai Empangan Jajar, ada pihak yang membetulkan.

Baginya, orang kampung mungkin tersalah dalam menamakan tetapi syak mereka adalah pada empangan dalam pembinaan.

Beliau menambah, ada satu lagi empangan dalam pembinaan yang hampir siap iaitu Kenyir Dua.

Menurutnya, info mula muncul limpahan dari situ menjadi punca.

Justeru, beliau yang juga Adun Salor memohon TNB memberikan penjelasan segera.

Kerajaan negeri juga, ujar beliau patut menubuhkan jawatankuasa menyiasat.


"Insya Allah selepas ini saya cuba dapatkan imej satelit dari sebuah stesen satelit di China. TNB mesti berani untuk telus," tulis beliau selanjutnya. 

- HARAKAHDAILY 31/12/2014ADAKAH PEMBALAKAN MELAMPAU JADI PENYUMBANG BANJIR BESAR ...FIKIRLAH SENDIRI


Kerajaan Kelantan salah pembalakan haram antara punca banjir burukKOTA BHARU: Kerajaan Kelantan hari ini menyalahkan mereka yang melakukan pembersihan tanah dan pembalakan secara haram sebagai antara punca banjir buruk di negeri ini tahun ini.

Menteri Besar Datuk Ahmad Yakob berkata, kerajaan negeri mengehadkan pembalakan kepada 5,960 hektar setahun, seperti ditetapkan oleh Lembaga Tanah Kebangsaan.

“Amalan pengurusan perhutanan kita juga menerima pengiktirafan MC&I SFM daripada badan dunia bebas manakala sebarang kawasan pembakalan baru diwajibkan menyediakan penilaian kesan alam sekitar (EIA), kata Ahmad dalam satu kenyataan media di sini.

“Pembalakan tidak terkawal mungkin disebabkan oleh pembersihan hutan secara haram oleh mereka yang tidak bertanggungjawab,” ujarnya.

Ahmad juga berjanji kerajaan negeri akan meningkatkan penguatkuasaan bagi membasmikan kegiatan haram ini.

Ketika lebih 100,000 orang rakyat Kelantan terpaksa dipindahkan akibat bencana banjir terburuk di negeri ini, ada pihak yang juga menyalahkan pembalakan tidak terkawal yang menggondol hutan sekitar Gua Musang.

Selepas melawat mangsa banjir di Gua Musang, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak juga menyebut pembersihan hutan yang berleluasa sebagai faktor yang boleh memburukkan lagi banjir tahun ini. ~ANTARAPOS

1 ulasan:

Awanama berkata...

Warga keja tnb seluruh malaysia hantar bntuan mkanan mean tnb bsalah ka? Tkt lpas ni byk syrkt swasta xhantar dah lh bntuan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...