28 Disember 2014

KEHILANGAN PESAWAT AIRASIA INDONESIA : BERITA TERKINI DARI INDONESIA

Pesawat AirAsia saat mendarat di bandara Ngurah Rai Denpasar Bali.

Pautan kekal imej terbenam

Pesawat AirAsia Indonesia dari Surabaya ke Singapura hilang

KUALA LUMPUR: Pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 yang membawa 162 penumpang dan anak kapal dari Bandara Juanda Surabaya ke Singapura, terputus hubungan pagi ini, menurut media Indonesia.

Menurut laporan Detik.com, pesawat itu yang berlepas pada 5.20 pagi Waktu Indonesia Barat (WIB), dilaporkan hilang di perairan Belitung.
Kompas.com turut melaporkan insiden itu.

Menurutnya, pesawat berkenaan sepatutnya tiba di Singapura pada jam 8.30 pagi waktu tempatan.

Agensi Mencari dan Menyelamat Republik Indonesia pula menyatakan ia menerima laporan bahawa pesawat Airbus dengan nombor pendaftaran PK-AXC itu terputus hubungan pada jam 6.17 pagi (7.17 pagi waktu Malaysia) ketika berada di ruang udara di Teluk Kumai, Kalimantan Tengah.

Bantu Carian AirAsia, 13 Penyelam Dari Unit Brigade mobil

Pangkalpinang - Unit Brigade Mobil (Brimob) Polis Daerah Pangkalpinang menerjunkan 13 penyelam untuk membantu pencarian pesawat AirAsia QZ8501 yang hilang kenalan dan diduga jatuh di sekitar perairan Belitung Timur, Wilayah PangkalPinang.

"Kami menerjunkan 13 ahli kami yang mempunyai kemampuan menyelam terbaik untuk membantu pencarian pesawat di perairan Belitung Timur. Mereka sudah diberangkatkan menumpang kapal Basarnas Babel dan akan memulakan carian pada esok pagi," ujar Dansat Brimob Polda Babel, Kombes Pol Iman Wahyudi di Pangkalpinang, Minggu (28/12).

Ia berkata, selain menerjunkan penyelam pihaknya juga menyiagakan 35 anggota dari Detasemen B Brimob Polres Belitung Timur untuk membantu pencarian dan proses pengosongan pesawat tersebut.

"Kami juga telah mendirikan posko di Kecamatan Manggar, Kabupaten Belitung Timur untuk membantu baik petugas, sukarelawan dan korban jika ditemui. Ahli kami menyertai bersama kepolisian setempat dan juga TNI," katanya.

Ia menyebutkan, guna membantu pencarian pesawat AirAsia itu pihaknya juga akan merebak 50 kakitangan di kawasan bukit di Kabupaten Belitung Timur. Carian juga akan dilakukan pada Isnin pagi.

"Kami akan menyisir kawasan berbukit kerana kemungkinan boleh saja tidak hanya di laut, namun juga di kawasan bukit," ujarnya.

Pesawat AirAsia dengan nombor penerbangan QZ8501 yang berangkat Minggu pagi dari Johor Bahru ke Singapura hilang kenalan dari radar dan diduga jatuh di sekitar perairan Belitung dengan titik koordinat 03.22.46 LS dan 108.50.07 BT.

Hingga saat ini pesawat yang membawa kira-kira 155 penumpang, di mana 16 orang di antaranya anak-anak dan seorang bayi itu belum ditemui. ~SUMBER


Kronologi Kehilangan Pesawat AirAsia QZ8501

KUALA LUMPUR, 28 Dis (Bernama) -- Berikut kronologi kehilangan pesawat AirAsia QZ8501 yang dimaklumkan pada sidang akhbar di pejabat Pihak Berkuasa Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta di Jakarta hari ini sebagaimana dilaporkan portal berita Kompas.com.

Waktunya mengikut waktu Indonesia bahagian Barat (WIB) iaitu satu jam lewat dari waktu Malaysia.

Butiran kronologi perkembangan di Malaysia berkaitan kejadian itu pula mengikut waktu Malaysia.

- 0536 (WIB): Pesawat berlepas dari Surabaya menuju Singapura dengan ketinggian 32,000 kaki mengikuti laluan biasa Surabaya-Singapura, M635.

- 0612 (WIB): Pesawat berhubung kali terakhir dengan menara Kawalan Trafik Udara (ATC) Jakarta dan juruterbang memohon untuk membelok ke kiri dan meningkatkan ketinggian kepada 38,000 kaki. Permintaan juruterbang dibenarkan oleh pihak ATC.

- 0616 (WIB): Pesawat masih dapat dikesan di skrin radar

- 0617 (WIB): Pesawat hanya tinggal isyarat dalam radar ATC

- 0618 (WIB): Pesawat hilang dari radar namun hanya ada data jadual penerbangan yang masih tercatat di radar.

- 0708 (WIB): Pesawat dinyatakan INCERFA, iaitu tahap awal putus hubungan. Pihak Ketua Pengarah Perhubungan menghubungi Badan Mencari dan Menyelamat Nasional (Basarnas).

- 0728 (WIB): Pesawat dinyatakan ALERFA, iaitu tahap berikut dalam menyatakan pesawat putus hubungan.

- 0755 (WIB): pesawat dinyatakan DETRESFA atau hilang secara rasmi.

- 1141 (waktu Malaysia): AirAsia dalam akaun twitter dan facebook rasminya mengumumkan mengenai pesawat berkenaan yang terputus hubungan dengan ATC pada 0724 (waktu Indonesia)

- 1441 (waktu Malaysia): Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada sidang akhbar di Kuala Lipis, Pahang berkata Malaysia sedia membantu dalam operasi mencari dan menyelamat

- 1556 (waktu Malaysia): Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai pada sidang akhbar di Sepang berkata Malaysia telah mengerahkan tiga buah kapal dan sebuah pesawat C130 Hercules untuk membantu dalam pasukan mencari dan menyelamat pesawat AirAsia itu, yang diterajui pihak berkuasa Indonesia.

- 1743 (WIB): Setakat pukul 1700 pasukan pencarian SAR Indonesia belum dapat mengesan isyarat pesawat AirAsia QZ8501.

- 1840 (Waktu Malaysia): Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam satu sidang akhbar di Kuala Lumpur meminta anggota keluarga dan waris penumpang bersabar dan terus berdoa operasi SAR dapat diselesaikan secepat mungkin.

- 1900 (WIB): Ketua Basarnas, Soelistyo mengumumkan operasi SAR pesawat AirAsia QZ8501 dihentikan sementara kerana cuaca gelap dan akan disambung semula pagi esok.

Pesawat AirAsia jenis Airbus A320-200 dengan nombor pendaftaran PK-AXC itu membawa 162 orang penumpang yang terdiri daripada 138 orang dewasa, 16 kanak-kanak dan seorang bayi, dua orang juruterbang dan empat anak kapal.

Juruterbang bertugas ialah Kapten Irianto dan pegawai penerbangan, Remi Emmanuel Plesel.

Warganegara penumpang pesawat ialah: 155 dari Indonesia, tiga dari Korea Selatan, temasuk seorang bayi, satu dari Malaysia, satu dari Singapura, satu dari Perancis dan satu dari United Kingdom.

-- BERNAMA

#airasia QZ8501
#airasia indonesia

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...