20 September 2013

GEMPAR ! LINTAH GERGASI DITEMUI DI SUNGAI SIPUT....

Sungai Siput: Beberapa pekerja binaan yang sedang menggali longkang berhampiran kawasan perindustrian di Kampung Muhibbah, di sini, bertempiaran melarikan diri sejurus terserempak haiwan aneh seperti ‘lintah gergasi’, pagi semalam.


Haiwan bertubuh lembik seberat 25 kilogram dan panjang hampir dua meter itu menggerunkan penduduk berikutan turut mempunyai bentuk muka menyerupai anjing.
Pekerja yang enggan namanya disiarkan berkata, haiwan itu ditemui di dalam longkang yang digali mereka pada jam 10.15 pagi.

Menurutnya, dia yang terkejut dengan penemuan haiwan itu menghubungi Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) Sungai Siput untuk menangkap haiwan itu.

“Saya tidak pasti sama ada ia ular berikutan tubuhnya lembik seperti lintah. Malah, kulit haiwan itu agak kasar seperti kulit biawak.

“Ini kali pertama saya melihat haiwan pelik seumpama itu. Saya memang terkejut dan hairan bagaimana haiwan itu berada di dalam lubang yang digali,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Angkatan dan Latihan Operasi JPAM Leftenan A Balasubramaniam berkata, tiga anggotanya dihantar ke lokasi kejadian untuk menangkap haiwan aneh itu.

Menurutnya, petugas JPAM turut terkejut berikutan tidak pernah berjumpa haiwan seumpama itu sebelum menangkap dan membawanya pulang ke pejabat JPAM, di sini.

“Kami sendiri pelik dengan haiwan itu berikutan ia tidak agresif sebaliknya mempunyai tubuh lembik dan menggerutu.

“Namun, akhirnya kami dimaklumkan ia sejenis ular air dipanggil ular guni buruk atau ular karung guni yang dikategorikan sebagai ular air tawar,” katanya


ular ni..ular ni banyak kt belah utara, terutamanya dikawasan yg ada sawah padi..selalu jumpa. Ular ni, kalau belah kedah, kami panggil ular 'guni buruk',sebabnya pattern sisiknya berbentuk mcm guni baja yg dah lama dibuang..

Ular ni memang penghuni dikawasan yg berair, so kat sawah padi, tali air sekitar sawah padi dan paya-paya memang ada..ular ni kalau tak silap takdak bisa, dan memburu haiwan yg duduk dikawasan sawah padi mcm tikus, anak ikan dan sebagainya..

Biasanya ular ni selalu terperangkap dlm jala (time orang menjala), atau termakan tajur @ taut yang orang kampung buat utk tangkap ikan

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...