13 Disember 2014

TERHOT! SKANDAL 1MDB KINI BERUBAH KEPADA " ISU SENSASI & BERBAHAYA" KINI NAJIB DISERANG DARI DALAM DAN LUAR?


Skandal 1MDB kini dalam bahaya, kata wartawan veteranBekas ketua pengarang New Straits Times Datuk A. Kadir Jasin berkata laporan polis yang dibuat terhadap 1Malaysia Development Berhad (1MDB) oleh seorang pemimpin Umno menyebabkan skandal itu kini berubah kepada satu ‘isu sensasi dan berbahaya’.

Wartawan veteran Datuk A. Kadir Jasin menyifatkan laporan polis yang dibuat terhadap 1Malaysia Development Berhad (1MDB) oleh seorang pemimpin Umno menyebabkan skandal itu kini berubah kepada satu "isu sensasi dan berbahaya".

Beliau mengulas laporan polis yang dibuat timbalan ketua bahagian Umno Batu Kawan Pulau Pinang, Datuk Khairuddin Abu Hassan terhadap 1MDB atas salah urus yang dikatakan dalam aspek kewangan.

"Laporan polis ini merupakan kemuncak kepada kontroversi seminggu sekitar dana yang dipanggil berdaulat," kata Kadir, bekas ketua pengarang New Straits Times, dalam satu catatan di blognya hari ini.

Terdahulu, ahli parlimen DAP Tony Pua berkata, tindakan Khairuddin membuat laporan terhadap para pemimpin partinya sendiri termasuk Datuk Seri Najib Razak, yang juga Pengerusi 1MDB adalah bukti kewangan syarikat itu adalah tenat.

1MDB ketika memberi maklum balas kepada laporan polis berkata, mereka yakin laporan itu tidak mempunyai asas undang-undang.

"Kami mengalu-alukan apa-apa penyiasatan ke dalam urusan kami dan ia memberi peluang untuk menangkis tuduhan berniat jahat."

Kadir hari ini mendedahkan sebelum laporan yang dikemukakan, Tun Dr Mahathir Mohamad – salah satu pengkritik tegar 1MDB – bertemu dengan pengurusan tertinggi dana kekayaan berdaulat itu dan "menyerang" mereka tentang modus operandi syarikat itu.

"Pada 4 Disember, delegasi peringkat tertinggi syarikat yang diketuai oleh Pengerusinya, (Tan Sri) Lodin Wok Kamaruddin dikatakan diserang oleh Dr Mahathir.

"Beliau dikatakan ingin tahu tentang cara syarikat membiayai perniagaannya, mengingatkan ia mempunyai modal berbayar hanya AS$1 juta (RM3.4 juta)," tambah Kadir.

Beliau berkata, rakyat juga bertanya 1MDB mengenai harga dua bidang tanah di Pulau Pinang yang mana syarikat itu dikatakan membayar harga lebih tinggi dari harga pasaran – 1MDB membeli tanah itu kira-kira RM1.4 bilion daripada dua hartawan Cina tahun lepas.

"Sumber itu berkata Dr Mahathir berasa bertanggungjawab untuk berbincang perkara ini dengan 1MDB dan bercakap secara terbuka mengenainya kerana banyak pihak yang datang menemui beliau untuk memberitahu tentang kejadian yang aneh di dalam syarikat tersebut.

"Beliau kecewa isu-isu 1MDB tidak dibincangkan dengan serius oleh perwakilan pada Perhimpunan Agung Umno bulan lepas.

"Bagaimana sikap mereka apabila Presiden Umno dan Perdana Menteri adalah orang di belakang 1MDB dan resolusi terhadap ekonomi telah digubal untuk pendebat?" katanya.

Selain Dr Mahathir, pasukan pengurusan 1MDB juga mengadakan mesyuarat dengan Gabenor Bank Negara Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz mengenai pinjaman dan hutang syarikat, Kadir berkata, sambil menambah pertemuan itu disimpan begitu sahaja.
"Menurut sumber itu, 1MBD meminta Bank Negara untuk melanjutkan tempoh pinjaman tidak berbayar (NPL) dari tiga hingga enam bulan dan ia dipersetujui.

“Ia dapat difahami. Walaubagaimana tidak gembira Zeti pun dengan pinjaman 1MDB, lanjutan itu diperlukan,” tulisnya.

"Jika ia tidak diberikan, ada akan menjadi lalai besar-besaran dan Tahap 1 bank-bank yang melanjutkan pinjaman akan perlu membuat peruntukan yang besar. Ini boleh membawa kepada penurunan taraf sistem perbankan tempatan," kata wartawan veteran.

Katanya, "kata-kata kasar" dan "amaran menakutkan" seperti "seseorang akan ke penjara" dilemparkan semasa mesyuarat itu, dengan sumber mendedahkan Lodin menawarkan untuk meletak jawatan dalam pertemuan dengan Zeti itu.


"Tetapi itu bukan isu bagi Bank Negara. Lodin dilantik oleh PM. Jika benar dia menawarkan untuk meletakkan jawatan, beliau perlu memberitahunya kepada Najib," kata Kadir.

1MDB adalah dana kekayaan negara Malaysia yang kedua selepas Khazanah Nasional Bhd.

Pengkritik lama mempersoalkan hutang dana itu yang banyak, penggunaan wang dan operasi yang meragukan.

Dalam masa lima tahun operasinya, dana itu dikatakan mengumpul RM38 bilion hutang tetapi kebimbangan terhadap kedudukan kewangannya diketepikan oleh Lodin, yang berkata asetnya berjumlah RM51.4 bilion, kira-kira RM2.5 bilion lebih daripada liabilitinya daripada RM48.9 bilion, pada 31 Mac tahun ini
. ~ TMI


Ahli UMNO buat laporan Polis terhadap 1MDB, mahu Polis siasat transaksi-transaksi ini..


Semakin menarik isu 1MDB ni.. selepas ada laporan mengatakan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mempengerusikan mesyuarat Kabinet minggu ini Rabu lepas membincangkan isu ini.. satu laporan Polis telah dibuat..

Ahli UMNO sendiri membuat laporan Polis mengenainya. Isu 1Malaysia Development Bhd (1MDB) yang kontroversi dikatakan dibincangkan selepas ia dibangkitkan seorang Menteri.

Selain itu beberapa Menteri turut melahirkan kebimbangan kerana mereka tidak tahu menahu mengenai 1MDB dan tidak dapat memberi penerangan yang jelas mengenai syarikat pelaburan itu.

Ahli UMNO yang dikatakan telah membuat satu laporan Polis mengenai 1MDB ini ialah Naib Ketua Umno Bahagian Batu Kawan Dato' Sri Khairuddin.

Beliau membuat laporan setelah 1MDB gagal untuk memberikan penjelasan meyakinkan atau menafikan perkara-perkara mengenai isu pengurusan dana mereka kepada umum..

Baca ni..

Ahli Umno mahu polis siasat kepincangan 1MDB

Berikutan pendedahan demi pendedahan yang dibuat berkaitan syarikat 1 Malaysia Development Berhad (1MDB), Naib Ketua Umno Bahagian Batu Kawan, Dato’ Sri Khairuddin Abu Hassan hari ini membuat laporan polis di Balai Polis Dang Wangi bagi menggesa satu siasatan dijalankan terhadap syarikat terbabit.

“Setelah membaca, meneliti dan mengkaji pelbagai laporan-laporan atau pendedahan mengenai kepincangan pentadbiran kewangan syarikat 1MDB melalui artikel-artikel yang ditulis di dalam akhbar-akhbar tempatan, luar negara serta blog-blog telah membuktikan secara jelas berbagai kelemahan di dalam sistem meminjam dana serta keraguan dalan perbelanjaan dana khususnya yang membabitkan wang rakyat.”

Khairuddin juga meminta pihak polis supaya menyiasat secara mendalam dan menyeluruh semua kakitangan pentadbiran, pegawai, ahli-ahli Lembaga Pengarah serta keseluruhan personaliti ataupun mana-mana syarikat yang terbabit dengan urusniaga meragukan dengan 1MDB.

Beliau mengambil keputusan berkenaan setelah mendapati bahawa pihak 1MDB gagal untuk memberikan penjelasan meyakinkan atau menafikan perkara-perkara mengenai isu pengurusan dana mereka kepada rakyat selaku pembayar cukai.

Beliau menggesa siasatan menyeluruh dilakukan terhadap ketelusan transaksi-transaksi perniagaan 1MDB seperti:

- Kaedah dan cara 1MDB meminjam dana dari luar serta kaedah perbelanjaan dana serta kewangan mereka

- Mengapa 1MDB membayar faedah yang lebih tinggi dari amalan kadar pasaran atas setiap pinjaman dana yang dibuat syarikat terbabit

- Pembayaran yuran yang telalu tinggi kepada Goldman Sachs

- Simpanan dana yang tidak telus di Cayman Island (USD2.32 bilion)

- Nilai hutang yang terlalu tinggi (RM41.9bilion)

- Penerimaan ‘Letter of Support’ dari Kementerian Kewangan yangmenjamin pinjaman dana 1MDB

- Pembelian aset janakuasa dengan harga yang lebih tinggi dari harga pasaran membabitkan pembayaran kepada Powertek Energy dan Sanyen Power Sdn Bhd

- Pembayaran RM10.5bilion sejak 3 tahun lalu keatas pembelian aset janakuasa yang memberikan pulangan rendah

- Pembelian tanah di Air Itam, Pulau Pinang

- Pelaburan yang meragukan terhadap PetroSaudi International Ltd

- Pembelian tanah di Pulau Indah dari Tadmax Resources Bhd melibatkan pembayaran RM317 juta

- Pembelian pada kadar ‘premium’ tapak projek TRX di Jalan Tun Razak dan projek Bandar Malaysia

Selain itu, beliau juga meminta siasatan dilakukan ke atas anak-anak syarikat di bawah 1MDB iaitu 1MDB Global Investment Ltd dan 1MDB Energy Ltd.

1MDB merupakan syarikat pembangunan strategik milik penuh kerajaan Malaysia yang ditubuhkan bagi memacu inisiatif strategik dalam pembangunan ekonomi jangka panjang negara melalui perkongsian global dan menggalakkan pelaburan langsung dari luar.

Walaubagaimanapun, kepincangan pengurusan kewangan 1MDB mula dipersoal apabila ia dikatakan menaggung beban hutang sebanyak RM41.9 bilion yang memungkinkan syarikat terbabit berhadapan dengan kebankrapan lapor Free Malaysia Today

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...