03 September 2014

Ahli PAS sedia wadah alternatif jika Abdul Hadi degil heret parti keluar PakatanABDUL Hadi Awang

Penyokong Datuk Fadhil Mohd. Noor dalam PAS sejak minggu lepas telahpun memulakan kempen untuk mengekalkan kedudukan parti masa depan itu dalam Pakatan Rakyat, jika Presiden PAS hari ini Datuk Seri Abdul Hadi Awang masih berdegil mahu mewujudkan kerjasama tidak langsung dengan Umno, khususnya dalam menangani krisis politik di Selangor kini.

100 ahli PAS telahpun menubuhkan Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PAS Malaysia) - nama mirip pada Parti Islam Se-Malaysia (PAS) - untuk menghadapi onar dan kepemimpinan konservatif Abdul Hadi, selain, mahu mengekalkan posisi kumpulan Islamik dalam Pakatan Rakyat.

The Malaysian Insider melaporkan,Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) telah ditubuhkan selepas kira-kira 100 ahli PAS bertemu di Kota Baru pada hari Ahad, kata sumber, dengan tujuan untuk menangani kemungkinan yang semakin meningkat PAS meninggalkan pakatan itu memihak kepada perkongsian kuasa dengan Umno.

"Dalam pertemuan pada Hari Merdeka, kami berkumpul lebih daripada 100 orang dari seluruh negara untuk satu tujuan: untuk membuat pertempuran memastikan PAS berada di landasan yang betul," kata salah seorang pengasas pergerakan itu kepada The Malaysian Insider.

Beliau enggan dikenali sebagai pihak konservatif tidak apa-apa perbezaan pendapat Brook kepada kepimpinan.

Pergerakan itu telah dimulakan selepas Hadi memberitahu mesyuarat jawatankuasa pusat pada 25 Ogos bahawa beliau mahu bekerjasama dengan Umno untuk membentuk kerajaan negeri Selangor.

Ia masih belum diketahui bagaimana kepimpinan PAS atas bertindak balas kepada pergerakan yang baru.

The Malaysian Insider minggu lalu melaporkan mengenai cadangan Hadi bahawa PAS, Umno dan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bekerjasama, dengan Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali sebagai Menteri Besar yang baru.

Setiausaha politik Hadi, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar, telah menafikan laporan itu dan menegaskan bahawa tidak ada apa-apa perbincangan antara Azmin dan Hadi telah berlaku. The Malaysian Insider berdiri dengan laporan asalnya.

Satu sumber memberitahu The Malaysian Insider bahawa PasMa akan menjalankan taklimat di seluruh negara untuk menjelaskan mengapa PAS mesti kekal dengan PR dan menolak Umno.

Taklimat pertama akan diadakan di sebuah hotel di Shah Alam pada 8 September, dan akan dijalankan oleh tiga ahli panel: Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa, ahli jawatankuasa pusat Datuk Mujahid Yusof Rawa dan bekas ahli majlis Shura Ahmad Awang.

"Kami akan melibatkan semua pihak dalam acara ini, terutamanya golongan profesional dan ulama," kata sumber itu.

Hubungan antara ketiga-tiga parti dalam PR telah tegang sejak kebelakangan ini, berikutan Pindah Kajang yang PKR kejuruteraan untuk menghapuskan Khalid sebagai Menteri Besar Selangor.

Presiden PAS, penasihat rohani dan majlis Syura yang pada mulanya menentang langkah itu dan memberikan sokongan di belakang Khalid.

Tetapi selepas PKR Khalid dipecat dari parti, PAS menerima keputusan sekutunya bahawa beliau berundur dari jawatan tertinggi.

Walau bagaimanapun, parti Islam itu tidak selesa dengan cadangan PKR untuk menggantikan Khalid dengan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, walaupun keputusan jawatankuasa sendiri pusat pada 17 Ogos untuk menamakan kedua-dua beliau dan Azmin untuk jawatan tersebut.

Dalam usaha untuk memastikan Dr Wan Azizah menjadi MB, PKR mendapat sokongan dua wakil rakyat PAS untuk mendapatkan sokongan majoriti dewan undangan negeri.

Beberapa pihak dalam PAS tidak berpuas hati dengan langkah ini, dan cuba untuk memujuk Azmin untuk menyertai mereka dalam satu pakatan yang terdiri daripada 13 PAS dan 12 ADUN Umno, Azmin dan beberapa wakil negeri PKR.

Khabar angin baru-baru ini muncul daripada mesyuarat yang dikatakan antara pemimpin PAS kanan, tiga wakil rakyat PKR Selangor dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Mesyuarat itu didakwa diadakan untuk membuka jalan bagi kerjasama antara ketiga-tiga wakil PKR, PAS dan Umno untuk membentuk kerajaan baru di Selangor.

Husam berkata semalam bahawa Umno mahu bekerjasama dengan PAS Selangor dengan harapan bahawa parti Islam akan membantu menjamin majoriti dua pertiga yang diperlukan dalam merangka sempadan semula pada akan datang pilihan raya parlimen.

"Selangor adalah umpan terdekat mereka," Husam telah menulis dalam sebuah artikel dalam penerbitan PAS, Harakah, sambil menambah bahawa beliau yakin bahawa usaha Umno akan bertemu jalan buntu.

7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Tubuhkan saja Kelab Penyokong Pakatan Rakyat di setiap negeri... AHLI = ahli-ahli PAS dan yang tidak berparti.

Tanpa Nama berkata...

Ya....aku setuju dengan pandangan di atas...AHLI = penyokong PR + ahli-ahli PAS yang tak bersetuju dengan UG dan yang tidak berparti.

al azmi hassan berkata...

Idea terbaik

Tanpa Nama berkata...

biar pas tinggal ug dan geng t'ganu saja!!

Tanpa Nama berkata...

bila dah tubuh kelab tersebut.kita lantik Mat sabu,Husam Musa,Dr,Zulkifli.Suhaizan Khalid Samad,hanipah Maidin,tinggalkan dulu Salehudin Ayob,menjadi pemipin kita,Insyaalh berjaya

Tanpa Nama berkata...

Kalau PAS keluar PR, Ahli se umur hidup PAS pun akan tinggal kan dia dan masuk PAS ma. Kita tak mahu bersama parti yg keliru & mengelirukan. Ada kah kita nak pisang berbuah 2x? ????

Tanpa Nama berkata...

Akhirnya cita2 jahat umno bn hampir trlaksana kerana presiden pas sudah penat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...