06 September 2013

PANAS ! 3 PEMIMPIN BN TERLIBAT DENGAN KONGSI GELAP?


NGO tuntut siasat kaitan pemimpin BN dengan gengster

Sebuah NGO hari ini membuat laporan polis berhubung kewujudan sepucuk surat yang mendakwa tiga pemimpin BN hadir dalam sebuah majlis anjuran kumpulan kongsi gelap 'Geng 36'.

Misteri sekitar acara dikaitkan dengan 'Geng 36'
 
Sudah menjadi kebiasaan, bahkan tanggungjawab, kepada ahli politik untuk menerima undangan NGO ke sesebuah acara, menyerahkan cek besar, memberi ucapan ringkas atau bergambar sambil menggunting reben pelancaran.

Tetapi kontroversi melibatkan tiga pemimpin kanan BN baru-baru ini yang hadir dalam majlis yang dikaitkan dengan kumpulan kongsi gelap menimbulkan persoalan sama ada ahli politik patut lebih berhati-hati menerima undangan.

Pada Isnin, laporan polis dibuat ekoran penyebaran sepucuk surat di Internet, mendakwa tiga pemimpin BN terlibat dalam majlis "Geng 36" melibatkan 6,000 peserta di Seri Kembangan, Selangor pada 3 Disember lalu.

Laporan itu dibuat oleh anggota NGO bergelar Tamilar Action Force S Muralis. Malaysiakini kemudiannya difahamkan bahawa beliau juga timbalan ketua cabang PKR Puchong.

Dua pemimpin yang dinamakan daripada MIC, iaitu Dr S Subramaniam (timbalan presiden) dan T Mohan (ketua Pemuda).

Seorang lagi nama pemimpin Umno tidak disebut buat masa ini sementara menunggu ulasan daripadanya
.

Tiada rekod pendaftaran

Pada Isnin, Mohan mengaku hadir ke acara itu tetapi menjelaskan tidak tahu menahu sama ada ia berkaitan kumpulan kongsi gelap. Sebaliknya, beliau mendapat tahu ia dianjurkan oleh "Kelab Sukan dan Rekreasi Kajang".

Pada hari berikutnya, Subramaniam juga mengesahkan kehadirannya dan mengaku tidak tahu banyak mengenai penganjur melainkan ia sebuah badan berdaftar.

Bagaimanapun, katanya, beliau melihat laptop diedarkan kepada kanak-kanak dan wang diberikan kepada golongan miskin dalam majlis itu.

Semakan dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS) Selangor dan di ibu pejabatnya di Putrajaya mendapati tiada rekod pendaftaran untuk "Kelab Sukan dan Rekreasi Kajang".

Nama terdekat ditemui, "Kelab Rekreasi Kajang Selangor Baru" yang didaftarkan pada 1999. Bagaimanapun rekod pendaftarannya tidak lengkap dan tanpa nombor telefon untuk dihubungi.

Seorang pegawai The Mines, tempat majlis itu diadakan, yang enggan namanya disebut berkata, terdapat kumpulan dikenali sebagai "Kelab Rekeasi Kajang" menempah sebuah dewan untuk acara "majlis makan malam Deepavali".

'Saya urus, mereka bayar pada hotel'

Ini menjadi bertambah pelik apabila pada tahun lepas Deepavali sudah disambut lebih sebulan daripada tarikh tempatan itu, iaitu 26 Oktober.

Sebagai tambahan, pegawai itu juga berkata, untuk mengundang 6,000 tetamu, tiga dewan diperlukan dengan kos sebanyak RM100,000 - jumlah yang besar untuk sebuah "kelab rekreasi".

Pegawai itu tidak dapat memberikan maklumat perhubungan penganjur tetapi memperkenalkan Malaysiakini kepada seorang lelaki dikenali sebagai "Mr Parthiban" daripada syarikat pengurusan acara "Extreme Zone"

Ketika dihubungi, "Mr Parthiban" mengesakan bahawa acara itu dianjurkan oleh Kelab Rekreasi Kajang dan disertai ribuan orang.

Katanya, ini kali pertama beliau bekerja dengan kumpulan itu dan tidak dapat memberikan nombor telefon untuk dihubungi.

Ditanya berhubung dakwaan acara itu mempunyai kaitan dengan pertubuhan kongsi gelap, Parthiban berkata:

"Saya tidak rasa begitu. Semua orang pakai pakaian tradisional India. Saya uruskan tempat dan makanan. Mereka bayar terus pada hotel. Saya tidak tahu selain daripada itu," tambahnya.


RUPA-RUPA KETUA GANGSTER YANG MENJADI KETUA PARTI PERINGKAT BAHAGIAN ADALAH DARI MCA, RAKAN PALING KARIB UMNO!!!
Bekas ketua gangster yang didakwa kini menceburi dunia politik dalam MCA tidak lagi berada dalam parti tersebut, kata polis.

Penolong Ketua Pengarah Bahagian Kongsi Gelap dan Perjudian Bukit Aman Datuk Abdul Jalil Hassan berkata bekas ketua bahagian parti itu juga merupakan ketua gangster Sio Sam Ong.

Polis mendedahkan nama gangster tersebut Ong King Ee @ Jackie Chan bekas Ketua Bahagian Gurney MCA, Pulau Pinang dan juga ketua gangster.


Chan ditahan dibawah Akta Ordinan Darurat (EO) pada 1990 dan kemudiannya dibebaskan dua tahun selepas itu dia kemudiannya memasuki dunia politik," kata Abdul Jalil hari ini mengulas mengenai dakwaan yang dibuat Bekas Ketua Siasatan Jenayah Tan Sri Zaman Khan Rahim Khan.
Zaman memberitahu Bernama semalam bahawa beliau telah menangkap ketua gangster berkenaan di Thailand sebelum ia dibawa ke sini.

Identiti Chan dalam parti terdedah apabila terdapat satu gambar pada 2001 menunjukkan ketua gangster itu berjabat tangan dengan bekas Presiden MCA Tan Sri Ong Ka Ting sewaktu kemuncak krisis parti tersebut.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...