17 November 2011

BN MERUPAKAN KERAJAAN HARAM-DIDIRIKAN TANPA MANDAT RAKYAT


Nama Maximus mungkin hebat, tapi belum setanding Ambiga

Apakah sebenarnya yang bermain di minda Maximus Ongkili apabila dia memaksa Ambiga Sreenivasan, pengerusi Bersih untuk tampil dihadapan persidangan Jawatankuasa Terpilih Parlimen?

Maximus telah terdahulu menegaskan bahawa Ambiga tidak boleh mewakili Bersih atas sebab ia merupakan organisasi tidak berdaftar. Maximus mungkin belum sedar bahawa sekarang, BN sudah tiada upaya untuk mengharamkan mana-mana pertubuhan hanya kerana kejumudan agenda parti itu. Tiada siapa pun peduli pendapat Hishamuddin Hussein tentang apa yang haram atau halal.

Dalam pada itu, Ambiga menegaskan bahawa beliau sememangnya mewakili Bersih dan Maximus terpaksa membenarkannya untuk berhujah. Pilihan lain adalah Ambiga berserta Bersih meninggalkan mereka dan ini akan memalukan jawatankuasa pimpinan Maximus. Tanpa kerjasama Bersih, dan jika diperlekehkan Bersih, PSC hanyalah sekumpulan MP BN yang tidak berguna.

Ini menunjukkan pengaruh Bersih dikalangan rakyat Malaysia, sememangnya BN tidak mampu lagi untuk bersemuka dengan Bersih secara terbuka.

Percubaan yang sinis

Lebih kurang dua jam, Ambiga berserta beberapa orang yang lain dibenarkan berhujah. Namun, ini belum tentu akan membuahkan apa-apa hasil. BN sememangnya boleh mengadakan pilihanraya pada bila-bila masa dan PSC tidak mungkin ada lagi selepas Parlimen dibubarkan. Andainya PSC boleh menjalankan kerja dalam masa 6 bulan, masih ada lagi isu kritikal iaitu mengimplimentasikan cadangan.

Jawatankuasa Pilihanraya yang sememangnya agensi BN tidak boleh diharapkan untuk melaksanakan reformasi yang membolehkan pilihanraya bebas dan adil diadakan. Jika pilihanraya kita adil dan bebas, sudah lama BN pasti jatuh tersungkur.

Sememangnya sesuatu yang agak sinis, PSC untuk reformasi pilihanraya adalah cubaan untuk BN menunjukkan yang mereka bersungguh-sungguh untuk melaksanakan perubahan. Namun demikian, mereka akan tetap melangsungkan pilihanraya sebelum PSC menyelesaikan tugas mereka.

Sehingga kini, Najib masih enggan melaksanakan pilihanraya selepas PSC menyelesaikan tugas. Namun, Najib juga yang menubuhkan jawatankuasa itu. Jadi, mengapakah Najib menubuhkan PSC tetapi enggan membiarkan mereka membereskan tugas? Jawapan nya sudah pasti untuk mengalih perhatian sekaligus memperbodohkan pengundi.

Sibodoh turut serta

Antara yang menjadi ahli jawatankuasa PSC adalah P Kamalanathan, pemenang pilihanraya terkotor dalam sejarah Malaysia itu sendiri. Mungkin namanya diletakkan didalam JK tersebut pada awalnya sebagai gurauan sahaja tetapi kemudian terlupa dikeluarkan semula.

Bukan sahaja dikenali rakan sekolah sebagai si bodoh, sehinggakan ijazahnya juga diragui. Hanya orang kurang siuman sahaja yang boleh mengeluarkan senarai untuk menggesa pilihanraya adil dan bebas dan menujukan ia kepada komiti yang bakal dinilainya dari segi permintaan yang sama.

Apa yang lebih memalukan, dia telah meniru bulat-bulat dari 8 tuntutan Bersih. Namun begitu, hanya satu sahaja yang boleh dibanggakannya iaitu pemenang anugerah tweet paling membosankan dan menjengkelkan didalam senarai “Newsmakers”.

Cubaan menyekat pengundi luar negara

Pada masa yang sama, MCA, sayap BN yang lumpuh diketuai oleh si pemimpin rosak akhlak Chua Soi Lek telah menyarankan agar rakyat Malaysia diluar Negara dilarang daripada mengundi.

Agak pelik bagi MCA, sebuah parti yang mewakili kaum Cina di Malaysia untuk mencadangkan agar rakyat di luar Negara tidak boleh mengundi. Ini kerana, sebahagian besar jumlah mereka terdiri dari kaum Cina sendiri.

MCA tahu bahawa orang Cina diluar Negara tidak akan mengundi calon parti BN. Ini sama seperti orang Cina yang berada didalam Malaysia. MCA sememangnya hanya boleh bergantung harap kepada undi orang Melayu yang menyokong UMNO. Mereka sudah sepatutnya bertukar haluan untuk menjaga kepentingan orang Melayu UMNO yang sudah semestinya mengundi mereka.

Pilihanraya paling korup dan kotor

Malaysia tidak akan pernah menyaksikan pilihanraya yang adil dan bebas dibawah pemerintahan BN. Pada tahun 2008, pilihanraya yang adil dan bebas sudah semestinya telah menguburkan BN. Mereka masih berkuasa dengan adanya pengundi hantu, pengundi pos tipu, undi paksa (kakitangan beruniform) dan di Sabah dan Sarawak, pembelian undi.

Kita boleh menyimpulkan bahawa kerajaan BN di Malaysia merupakan kerajaan haram, iaitu didirikan tanpa mandat rakyat. Seperti lintah yang besar, BN melekat pada Malaysia dan menyedut dengan gelojoh sumber kekayaan ekonomi dan institusi disini.

BN tidak akan puas sehinggalah ia menjadikan Negara ini seperti padang jarak padang tekukur dengan titisan petroleum terakhir, tanah diracuni projek seperti Lynas, hutang yang tidak diurus dengan betul, matawang yang tiada harga dan rakyatnya papa kedana.

Sandiwara sinis PSC untuk mereformasikan pilihanraya akan terus ditayangkan sehingga Najib atau Muhyiddin (jika dia menang dalam konflik kuasa untuk menewaskan Najib), membubarkan Parlimen (berserta PSC) dan mengumumkan pilihanraya umum ke-13.

Sehingga saat itu, kita bolehlah menyaksikan pilihanraya yang paling kotor dan korup di dalam sejarah Malaysia, ditajakan khas oleh penyangak Barisan Nasional
.-mc

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...