14 Jun 2013

TERKINI : PEMILIK DAN PUNCA TRAGEDI DI MENARA UMNO TERBONGKAR ! [ + VIDEO ]


Rasuk diturun, pembersihan Menara Umno bermula

Ketua Pegawai Eksekutif JKP Adzmi Ariffin berkata pihaknya telah menyewa sebuah kren untuk tujuan itu dan meminta semua pihak bersabar sehingga kerja-kerja mengalih rasuk itu selesai.
GEORGE TOWN: Pemilik bangunan Menara Umno, JKP Sdn Bhd (JKP) akan mengalihkan sisa rasuk yang masih tergantung di bangunan itu hari ini bagi membolehkan kerja pembersihan jalan di kawasan bangunan itu.

Lewat petang semalam, sebuah penebat kilat sepanjang 20 meter yang terletak di atas bangunan menara itu di Jalan Macalister di sini runtuh akibat angin kencang mengakibatkan jalan rosak selain menghempap beberapa kenderaan.

Ketua Pegawai Eksekutif JKP Adzmi Ariffin berkata pihaknya telah menyewa sebuah kren untuk tujuan itu dan meminta semua pihak bersabar sehingga kerja-kerja mengalih rasuk itu selesai.

Adzmi berkata bangunan 21 tingkat itu yang siap dibina pada 1997 dan dibeli daripada Amanah Capital Bhd pada 2005 itu kukuh kerana kerja penyelenggaraan dilakukan secara berkala dan menyifatkan insiden runtuhan itu sebagai bencana alam.

Bangunan itu yang menempatkan pejabat, syarikat dan kolej swasta dijadual beroperasi seperti biasa pada Isnin ini kerana bahagian yang terjejas hanyalah penebat kilat itu sahaja, katanya kepada pemberita ketika ditemui di lokasi kejadian.

Kerja pembersihan

Terdahulu, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata kerja pembersihan akan hanya dijalankan selepas kerja mengalih rasuk itu selesai dan jalan terlibat sepanjang satu kilometer masih ditutup kepada orang awam sebagai langkah keselamatan.

Beliau turut melahirkan rasa simpati kepada mereka yang terjejas dalam kejadian ribut yang melanda 21 lokasi di seluruh negeri ini semalam.

“Kerajaan negeri akan menghulur bantuan kepada rumah terjejas akibat dipukul ribut. Beberapa batang jalan terpaksa ditutup sementara waktu kerana banyak pokok dan tiang lampu tumbang,” katanya.

Kejadian itu turut menyebabkan penduduk sekitar Datuk Keramat, Kampung Jawa, Komtar dan Jalan Anson, di sini, mengalami gangguan bekalan air kerana paip bawah tanah pecah.

Petugas Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang, Indah Water Konsortium, Majlis Perbadanan Pulau Pinang (MPPP) dan Jabatan Kerja Raya sedang memantau keadaan. ~Bernama


PEMILIK MENARA UMNO PULAU PINANG BUKAN KEPUNYAAN UMNO TETAPI MILIK SEPENUHNYA OLEH MENTERI KEWANGAN DIPERBADANKAN IAITU JKP SDN BHD.!!!!!


Rupa-rupanya menara UMNO Pulau Pinang yang antena runtuh semalam mengakibat seorang terkorban dan beberap lain cedera parah dan berpuluh kenderaan rosak bukannya milik UMNO tetapi JKP Sdn Bhd yang di pengerusikan oleh Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Pulau Pinang, Dato' Zainal Abidin Osman.

JKP Sdn. Bhd. (JKPSB) telah ditubuhkan pada 12 Julai 1995 dan dimiliki sepenuhnya oleh Menteri Kewangan Diperbadankan (MKD). JKPSB juga merupakan agensi pelaksana kepada Majlis Pembangunan Ekonomi Bumiputera Pulau Pinang yang dulunya dikenali sebagai Jawatankuasa Pemandu Penyertaan Bumiputera Pulau Pinang (JKP). Peranan JKPSB meliputi fungsinya sebagai Pemilik Tanah, Agen Pembangunan dan Pengurus Harta.

Penubuhan JKPSB adalah bertujuan untuk melaksanakan program dan projek sosio-ekonomi Majlis Pembangunan Bumiputera Pulau Pinang yang bertujuan untuk kepentingan masyarakat Bumiputera di Negeri Pulau Pinang supaya tidak tersisih dari arus pembangunan ekonomi negeri yang berkembang dengan pesat.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...