19 Ogos 2011

Bekas pegawai kanan polis sahkan pertalian Tajudin


Sebarang penyelesaian dengan Tan Sri Tajudin Ramli atau arahan kepada syarikat berkaitan kerajaan (GLC) untuk menarik balik saman undang-undang ke atas bekas pengerusi Penerbangan Malaysia (MAS) itu perlu dikaji semula.

Menurut bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Mat Zain Ibrahim, tindakan itu perlu bagi menjamin bahawa kepentingan awam terpelihara bukannya mengambil-kira kepentingan Tajudin atau individu yang mempunyai perhubungan rapat dengan ahli politik tertentu.

"Saya berpendapat ada 'tangan ghaib dan pemain lama' terbabit dalam skandal Penerbangan Malaysia dan yang sekali lagi terlibat pula dalam 'penggabungan' MAS dan AirAsia, baru-baru ini.

"Pelantikan Wan Azmi Wan Hamzah sebagai pengarah MAS selepas menghilangkan diri dari dunia korporat sejak tahun 1998 menguatkan lagi spekulasi bahawa Wan Azmi dikatakan terlibat memegang RM150 juta bagi pihak (bekas menteri kewangan) Daim Zainuddin (kanan).

"Tidak salah bagi rakyat mengesyaki sesuatu yang tidak kena atau bimbang bahawa apa yang telah berlaku dengan Tajudin boleh berulang lagi dengan tindakan terbaru ini. Rakyat berhak mengetahui secara terperinci terma dan syarat-syarat perjanjian (MAS-AirAsia) ini, " kata Mat Zain dalam satu kenyataan kepada Malaysiakini.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...