16 Ogos 2011

PENDEDAHAN PENYELEWENGAN SPR PERLU BERTERUSAN SEHINGGA PRU13

Pendedahan penyelewengan SPR perlu diteruskan setiap hari dan berkala terutama kepada Media Baru yang mana ketika ini rakyat terutama golongan muda sudah tidak yakin lagi media yang dikawal oleh kerajaan. Pendedahan dengan bukti-bukti akan meyakin Rakyat tentang segala penafian dan komplot SPR menepulasi sistem Pendaftaran penggundi secara membabi-buta.

Tekanan oleh Unit IT Pemuda PAS harus diteruskan dan dipuji bagi mendedahkan penyelewengan tersebut.


Berita berkaitan dibawah:

PM umum JK reformasi sistem pilihan raya

Kerajaan akan menubuhkan jawatankuasa khas parlimen bagi mengkaji cadangan-cadangan bagi mengadakan reformasi dalam sistem pilihan raya negara ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, jawatankuasa itu bakal dianggotai wakil daripada parti kerajaan dan pembangkang.

"Ia akan ditubuhkan dalam masa terdekat. Kita akan bincang segala reformasi pilihan raya supaya tidak ada pihak lagi syak wasangka terdapat manipulasi kerajaan.

Beliau bagaimanapun tidak mengulas lanjut butiran terperinci berhubung cadangan awal itu.

Tindakan Najib itu sebahagiannya dilihat ekoran desakan berterusan reformasi pilihan raya yang mencapai kemuncaknnya melalui perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai lalu.

Tidak cukup dengan itu, kerajaan dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) diasak teruk oleh pembangkang, terutamanya PAS yang hampir setiap hari mendedahkan apa yang didakwanya sebagai kepincangan dalam daftar pemilih.

Berucap dalam majlis berbuka puasa dengan media di Wisma Bernama di ibu negara hari ini, Najib menegaskan sekali lagi bahawa beliau berharap berjaya dalam pilihan raya melalui sistem yang bersih.

"Seperti yang sering saya sebut, hari ini saya ulang sekali lagi, saya dan jemaah menteri tidak rela menjadi perdana menteri dan menteri tanpa sokongan rakyat.

"Jadi, jangan ada yang salah anggap kita tak ingin proses pilihan raya yang bersih," katanya di hadapan kira-kira beberapa ratus petugas media.

Sehubungan itu, katanya, beliau mahu memberikan rakyat peluang memilih pihak yang mereka suka tidak kira daripada parti mana.

"Saya serahkan nasib kepada rakyat. Kalau untuk sabut timbul, kalau untuk batu tenggelam," katanya.-MK

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...