25 Disember 2011

EKSKLUSIF!! TANGAN-TANGAN GHAIB DI DALAM PENYENARAIAN FELDA GLOBAL (AKHIR 1)


Berdasarkan soalan yang diberikan di dalam Part III, antara soalan yang sangat menarik perhatian adalah benarkah Isa Samad begitu berkuasa ke atas Najib dan kenapa musuh politik Isa Samad seperti KJ tidak mengambil peluang membelasah Isa Samad di atas huru-hara dalam Felda?

Jawapannya adalah DALANG UTAMA penyenaraian Felda Global adalah Ethos Consulting, juga dalang yang menyebabkan kerugian beratus juta ringgit wang Felda di dalam pelaburan Felda luar negara.DSAI pernah menyebut soal bayaran Felda Global untuk perkhidmatan Ethos sedangkan pelaburan Felda luar Negara kerugian.Siapakah peneraju Ethos Consulting? Ingat nama ini baik-baik, Omar Mustapha Ong dan Rohana Mahmood.

Siapa Omar Mustapha Ong (OMO)? Nama ini muncul dimana-mana juga GLC Kerajaan yang mempunyai potensi disedut wang keluar.Ethos terlibat dalam keruntuhan PROTON, krisis MAS dan pertukaran saham dengan Air Asia, krisis Malaysia Airport Berhad, pinjaman keluar wang EPF bernilai berbilion ringgit untuk hedge fund dan yang paling melonjakkan nama OMO adalah kejayaan OMO menyingkirkan keluar Tan Sri Hassan Merican daripada Petronas.

Mereka yang mengikuti rapat skrip pergolakan di Petronas, akan mengakui bahawa apa dilalui pengurusan dan kakitangan Felda adalah sama dengan apa dilalui oleh Petronas tidak lama dahulu. Jangan terkejut bahawa blogger sama yang menentang perlantikan OMO oleh Najib di dalam Petronas adalah blogger sama yang menyokong usaha OMO hari ini. Kenapakah apabila gerombolan anjing besar, rocky bru dan ABIW menentang perlantikan OMO dalam Petronas tidak lama dahulu, mereka tidak menganggap diri mereka sebagai pengkhianat kepada Perdana Menteri. Mungkin Jawapannya mereka ini sanggup menjilat kembali ludah mereka demi sejumlah wang yang amat besar dan pink form Felda Global.

Menariknya, antara artikel paling baik menyatakan keburukan pengaruh Ethos ini adalah dari blogger ABIW. (Lihat http://anotherbrickinwall.blogspot.com/2008/10/nausea-of-reading-edge-on-ethoss-rohana.html, http://anotherbrickinwall.blogspot.com/2008/10/if-pak-lah-is-leaving-why-is-level-four.html , sertahubung kait OMO dan KJ di http://anotherbrickinwall.blogspot.com/2008/10/if-pak-lah-is-leaving-why-is-level-four.html) .

Di sini terjawabnya persoalan kenapa KJ tidak mengambil peluang membelasah Isa Samad dalam isu penyenaraian Felda Global. Semua tahu bahawa KJ dan Pak Lah yang merestui tindakan terhadap penggantungan Isa Samad dalam UMNO dan apabila Isa membuat comeback di sisi Najib, KJ berasa terancam. KJ juga berdendam dengan blogger gerombolan Isa iaitu bigdog, rockybru dan ABIW yang telah membelasah budak-budaknya di dalam BOD J-Corp. Apabila OMO dan Rohana Mahmood diketahui di belakang Felda Global, KJ bukan sahaja mendiamkan diri, malah mengarahkan budaknya, Anuar Manap, Ketua Pemuda UMNO Sekijang yang juga Presiden Majlis Belia Felda Malaysia (MBFM) untuk memberikan sokongan penuh kepada usaha penyenaraian Felda Global.

Persoalan yang bermain di dalam kepala ramai orang adalah kenapa Isa Samad dilantik sebagai Pengerusi Felda?Perlantikan Isa Samad bukan sahaja dikecam Pakatan malah dikecam oleh CEO Maybank Investment, Tengku Zafrul dan pakar ekonomi negara, Allahyarham Datuk Zainal Aznam.Kenapa Tengku Zafrul meminta maaf kepada Isa Samad kemudiannya, tetapi tidak Allahyarham Datuk Zainal Azam yang lebih keras kritikannya?Jawapannya mudah, Tengku Zafrul terlewat menyedari bahawa Isa Samad dipilih dan dicadangkan oleh Ethos Consulting membabitkan OMO yang juga melibatkan kawan baik KJ.

Dalam kemeriahan gerombolan anjing besar membelasah Zafrul, ABIW telah menerbitkan satu artikel menghentam Zafrul yang sangat baik.Lihat betul-betul artikel ABIW ini http://anotherbrickinwall.blogspot.com/2011/02/tengku-zafrul-maybanks-wrong-signal-to.html. Cuba perhatikan ayat Haji ABIW yang dalam menghentam Zafrul, telah menuduh Zafrul semasa di Avenue Asset telah bersekongkol dengan Dato Seri Jamaluddin Jarjis yang pada masa itu adalah Menteri Kewangan Kedua dan ibu Zafrul, Raja Zaharaton pada masa itu KP EPU untuk menyenaraikan Felda Holdings Berhad.

Haji ABIW juga mendesak MACC menyiasat balik perkara ini.Seterusnya Haji ABIW mendakwa Zafrul berniat jahat sebelum ini kerana berniat mengecilkan pegangan saham Koperasi Permodalan Felda dalam Felda Holding untuk dibahagikan kepada tikus dan binatang. Haji ABIW juga mengatakan KJ juga terlibat dalam proses ini. Seterusnya, Haji ABIW terus memburukkan usaha penyenaraian sebelum ini dengan mendakwa terdapat pakatan jahat supaya Felda Holding membeli aset luar negara yang mahal sebagai justifikasi mendapatkan modal dari penyenaraian.Haji ABIW juga menyatakan bahawa pengurusan dan kakitangan Felda Holding berasa pelik dengan perkara ini dan mereka berpendapat Felda kaya dengan tunai dan tidak perlu wang tambahan.

Artikel ini diterbitkan oleh Haji ABIW di bawah tajuk “Tengku Zafrul, Maybank’s Wrong Signal To The Market” pada 13 Februari 2011. Haji ABIW pada masa itu tidak mengetahui langsung bahawa segala kutukan di dalam artikel tersebut adalah PERANCANGAN UTAMA Ethos Consulting yang membawa masuk Isa Samad yang dinilai mempunyai kualiti kesetiaan, bermuka tebal, berciri kekampungan bagi menarik perhatian peneroka di kampung Felda dan punya ramai pengikut ekstrimis melayu. Isa Samad juga didapati cepat menyesuaikan diri dan boleh berkeras apabila perlu untuk melaksanakan sesuatu misi.Isa Samad dan pengikutnya hanyalah BONEKA Ethos Consulting di hadapan segala usaha penyenaraian Felda Global.

Kembali kepada artikel Haji ABIW di atas. Jelas, jika artikel Haji ABIW dikeluarkan pada saat ini, pasti Haji ABIW akan berkerat arang dengan gerombolan anjing besar dan Rocky Bru yang menyokong kuat Isa Samad dan usaha Ethos Consulting ini. Gerombolan Anjing Besar telah mendapat upah sangat lumayan dari Ethos Consulting melalui Isa Samad untuk menerajui promosi penyenaraian Felda Global yang kini telah berubah menjadi kempen menyerang peribadi kakitangan kerajaan dan ketua peneroka Felda.

Jom kita lihat penerangan dari anjing besar yang mendapat akses penuh kepada maklumat penyenaraian Felda Global daripada Ethos Consulting dan Felda Global Venture. Kita lihat artikel anjing besar bertarikh 25 November 2011 bertajuk “FGVH Listing On Track, Investment Abroad Geared For Winnings”. Pada Para 7, anjing besar menyatakan untuk penyenaraian Felda Global, PM Najib mengarahkan Koperasi Permodalan Felda memiliki 35% daripada saham FGVH, hasil daripada “share swap”, “business razionalization” dan “unlocking assets”. Ini patut disyukuri kerana sebagai pemegang saham 51% dalam FHB, Koperasi Permodalan Felda cuma layak memiliki sekitar 22.5% - 25% sahaja dalam saham FGVH selepas penyenaraian. Ayat yang bertujuan mengelirukan dan memperbodohkan Felda ini diberikan oleh Ethos Consulting dan APCO (jangan lupa, OMO dan Ethos yang memperkenalkan APCO untuk digunakan Kerajaan Malaysia).Anjing Besar hanya bertugas menampal ayat-ayat ini di blognya sahaja.

Tanpa membaca ayat dan terma Public Relation Caca Marba tersebut, kita mengetahui bahawa KPF akan menukarkan pegangan 51% dalam FHB kepada maksimum 35% dalam FGVH dan diminta bersyukur kerananya. Inilah yang akan berlaku SELEPAS PENYENARAIAN. Terdapat satu lagi struktur PRA-PENYENARAIAN di mana menampakkan KPF memegang 61% daripada saham FGVH tetapi sewajarnya peneroka berpegang kepada struktur selepas penyenaraian iaitu KPF cuma memegang sebanyak 35% sahaja. Disini dicabar Haji ABIW yang baru sahaja selesai menunaikan Haji menyatakan pendirian beliau apabila melihat kepentingan Koperasi Permodalan Felda dikurangkan daripada 51% di dalam Felda Holdings Berhad kepada 35% di dalam Felda Global Venture (sebuah syarikat pasti rugi jika tidak memiliki 49% dalam Felda Holding sekarang) yang bakal menelan 100% Felda Holdings Berhad selepas penyenaraian.

Siapa bakal menguasai baki 65% di dalam Felda Global Ventures yang telah menelan 100% Felda Holdings yang sangat menguntungkan itu?Bak kata Haji ABIW, tikus dan binatang barangkali. Pengurangan pemilikan saham KPF daripada 51% di dalam Felda Holdings kepada 35% ini boleh didapati lagi buktinya di dalam beberapa posting anjing besar pada awal postingnya yang penuh berwarna warni dengan tampalan slaid diberikan oleh Ethos dan Felda Global di mana slaid yang sama digunakan oleh Sabri Ahmad untuk memberikan penerangan di sana sini. Sabri Ahmad sendiri adalah bukti bahawa pentadbiran selepas penyenaraian juga terdedah kepada ketidaktelusan dan kerugian lebih besar sepertimana kontroversi Sabri Ahmad mengakibatkan kerugian Golden Hope Plantation, sebuah syarikat perladangan yang telah disenaraikan sebanyak RM120 juta.

Haji ABIW juga sebelum ini menuduh Zafrul terlibat mereka keperluan Felda Holdings Berhad membeli aset luar negara yang mahal demi justifikasi untuk penyenaraian. Ya Haji ABIW, saksikan sendiri kejahatan Ethos Consulting melalui Isa Samad dan Sabri Ahmad yang melakukan perkara yang dituduh ente terhadap Zafrul . Lihat pengumuman tawaran pembelian aset luar negara disini:

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0629&pub=Utusan_Malaysia&sec=Korporat&pg=ko_02.htm .

Malah, Ethos dan APCO juga telah membocorkan cerita rekaan kepada media baru-baru ini bahawa Felda berminat membeli KFC dan QSR Brands dari J-Corp demi mendapatkan lebih justifikasi bahawa pengumpulan modal daripada penyenaraian Felda Global sangat diperlukan.

Akhir sekali, Haji ABIW menyatakan bahawa pengurusan dan kakitangan Felda Holding berasa pelik dengan usaha penyenaraian kerana mereka berpendapat Felda kaya tunai dan tidak perlu tambahan.Apa sudah jadi Haji ABIW? Tiba-tiba Felda miskin tunaikah atau tiba-tiba pengurusan dan kakitangan Felda Holding kini berkehendak penyenaraian atau apa sekarang yang membuatkan Haji ABIW beria-ia menyokong gerombolan anjing besar yang mendapat upah lumayan daripada Ethos melalui Isa Samad bagi mendokong usaha penyenaraian ini. Sebagai seorang blogger yang kritis dan dihormati, pendirian jujur ABIW berkenaan perkara ini yang bertentangan dengan apa yang ditulis dahulu amat dinantikan para peminat ABIW. Semoga hanya Allah sahaja tempat Haji ABIW bergantung harap dan bukannya kepada para makhluknya.

Pendedahan lebih ramai lagi tangan ghaib di belakang penyenaraian Felda Global selepas ini.Dijamin kecut perut kepada mereka yang berhajat menentang usaha Ethos ini. Diseru sementara itu, rakyat Felda yang kental untuk hadir ke program seniman rakyat di Felda Sungai Tengi pada 23 Disember 2011. Perwakilan KPF juga diseru menggunakan sebaiknya undi pada 5 Januari 2011 ini untuk melingkupkan usaha jahat Ethos Consulting daripada berjaya melingkupkan Felda sepertimana mereka telah berjaya melingkupkan Proton, MAS, Air Asia, Malaysia Airport Berhad, NCER, Petronas dan banyak lagi. Milo Suam satu!

sumber: gayapeneroka.blogspot.com

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...