12 November 2010

ERTI PERJUANGAN...

Menjejak reformis
Posted by Admin on 11/11/10 • Categorized as Esei,msk

Sebaik saja aku ambik cuti dari terlibat dengan Pemilihan PKR, terus saja orang perli aku. “Dah merajuk…macam ni ka pejuang?”
Merajuk dari apa? dari perjuangan apa? hangpa pejuang apa?

Perjuangan” aku bukan untuk merebut jawatan dalam parti. Perjuangan aku bukan nak menaikkan atau menjatuhkan sesiapa. Perjuangan aku ialah untuk mengubah sistem. Dari sistem yang korup kepada sistem yang bersih. Dari sistem yang berat sebelah kepada sistem yang lebih adil. siapa yang melakukannya, itu tidak penting. Aku tolak Umno kerana mereka gagal. Aku sokong PKR kerana mengharapkan mereka melakukan sesuatu yang lebih baik dari Umno. Tapi kalau PKR pun macam umno, aku tak kan sokong. Hangpa boleh kata aku bukan pejuang, sebab aku bukan pejuang parti. Sapa nak pegang jawatan dalam parti pun, mampuih pi la. Tapi sistemnya perlu telus dan adil. Sistem yang korup akan menghasilkan pemimpin yang korup.

Aku dah sain borang cuti, dan aku tak mau campur apa-apa lagi. Apa nak jadi pun…mampuih pi la.
Minggu lepas, aku dapat panggilan telefon dari seorang wanita. Menangis terisak-isak dalam telefon minta tolong. Aku pun heran macam mana dia dapat nombor handphone aku dan pasai apa dia panggil aku?
Rupa-rupanya, ada orang lain bagi nombor aku kat dia. Dan bila dia tanya kat aku..”Ini Encik Mat Saman ka?”, aku dapat rasakan, hanya orang yang baca blog akan panggil aku macam tu. Tapi dia bagi tau, ada jirannya yang bagi nombor aku kat dia.
Jirannya bagi tau kat dia, Mat Saman Kati adalah pengasas Ureka.Selangor. Dulu Ureka.Perak. Mat Saman Kati sekarang buat kerja membantu orang susah di Selangor. Dan dia nak minta bantuan dari aku kerana sudah hampir putus asa.
Semua yang dikatakan oleh jiran wanita tersebut langsung tak betul. Aku boleh kategorikan sebagai fitnah kalau aku mau. Dan apa yang diperkatakan oleh jiran wanita tersebut menyusahkan aku. Aku boleh minta kat dia apa buktinya aku ini pengasas Ureka.Selangor. Aku boleh minta bukti kat dia sapa yang dah aku tolong? Itu kalau aku nak memuaskan ego aku. Tapi isunya disini…wanita tersebut meminta bantuan.
Hari Isnin lepas, aku pergi rumah dia disebuah unit dalam sarang merpati di Kota Damansara. Oleh kerana unit tersebut luas, boleh memuatkan lima manusia, maka ianya dinamakan pangsapuri.

Wanita tersebut baru kehilangan suami kira-kira tujuh bulan lalu. Suaminya mula jatuh sakit sejak 2001. Mungkin kerana kesan mandi air asid yang disembur oleh FRU. Mungkin juga kerana terhidu terlalu banyak asap beracun. Dan mungkin juga kerana teruk dibelasah dengan cota FRU. Suaminya adalah seorang pejuang reformasi.
Sepuluh tahun dia “berjuang” untuk perubahan. Sepuluh tahun dia “berjuang’ untuk mendapatkan “keadilan”. Dan akhirnya, dia puashati kerana Selangor berjaya ditawan dan Umno berjaya ditumbangkan.

Tetapi selepas itu, dia kecewa. Dia cuba mendapatkan bantuan untuk rawatan penyakitnya. Dia cuba mendapatkan bantuan untuk anak-anaknya…dengan harapan, pemimpin yang diangkatnya dapat membantu.

Apa yang diperolehi, hanyalah alasan. “Kita masih baru”. ‘Beri kami masa.” Dan apabila dia hilang kesabaran kerana perubahan yang diharapkan terlalu lambat, dia naik berang. Dan apabila dia berang, “pemimpin” yang diharapkan itu berkata..”kalau masuk parti untuk mendapat balasan..pergi masuk Umno la.” That’s it.
Kita berjaya menyelesaikan masalah dengan memotong bahagian yang bermasalah. Tangan sakit..potong. Kaki berkudis…potong. Apa kesudahannya?

Apa perjuangan kita? Apakah perjuangan itu untuk merebut jawatan dalam parti?
Pemilihan parti hanyalah satu proses birokrat. Ia bukan satu perjuangan. Dan berundur dari proses pemilihan atau tidak mahu terlibat dalam proses pemilihan bukan bererti lari dari perjuangan. Itu bukan perjuangan aku.
Aku tidak menangis bila Zaid tarik diri. Aku tak marah kalau ada orang kutuk aku.
Tapi aku tak dapat menahan sebak apabila wanita tersebut menangis dihadapan aku. Anak kecil minum teh o kerana ibu tak mampu membeli susu. Manakala “pejuang” reformasi menghabiskan ratusan ribu ringgit untuk merebut jawatan dalam parti. “Pejuang” reformasi bertelagah untuk membuktikan bahawa merekalah “pejuang” sebenar.

Semalam, aku dan seorang tukang komen dalam blog ini, Priory of Jenin, berjumpa pula dengan seorang ibu. Dia menangkap anak kecil yang mencuri coklat di kedai runcit. Apabila ditanya, kanak-kanak tersebut memberitahu dia mencuri kerana tidak ada apa-apa yang boleh dimakan dirumahnya. Ibu tersebut sebak menceritakan kisah ini, sedangkan budak yang ditangkapnya itu bukan anaknya.
Apakah anak kecil itu bersalah mencuri sekeping coklat untuk mengisi perutnya? Atau kita yang bersalah kerana gagal memimpin?
Who cares??
Look. This is our real struggle. Inilah perjuangan kita yang sebenarnya.
Dua belas tahun kita “berjuang”, dan sepanjang perjuangan itu…ramai yang terkorban. Ramai yang tersiksa kehidupan mereka. Ada isteri kehilangan suami. Ada suami kehilangan isteri. Ada yang jatuh bankrap dan ada yang jatuh papa. Apakah sumbangan kita?
Aku bukan pengasas Ureka. Kerja aku bukan jadi Santa Claus. Tapi aku ada tanggungjawab.
Orang yang memberi maklumat salah tentang aku tak penting. Persepsi wanita yang mengharapkan aku boleh membantu itu juga tak penting. Yang penting ialah membantu menyelesaikan masalah mereka.
Itu tanggungjawab pemimpin… dan pemimpin itu bukan hanya mereka yang memegang jawatan dalam parti atau dalam kerajaan. Semua orang boleh jadi pemimpin.
Dua kes yang aku sebut diatas hanyalah sebahagian kecil dari permasalahan sebenar. Beratus..atau beribu lagi pejuang reformasi yang memerlukan. Undi adalah tanda sokongan. Undilah pejuang-pejuang reformasi yang terpinggir ini.
Aku tak mampu untuk melakukan perkara ini bersaorangan. Setakat ini, aku meminta bantuan Kulup Sakah dan isteri untuk membantu aku. Apa yang kami buat?
Bagi pejuang reformasi yang terkorban, kami mahu mengenali keluarga mereka. Bagi pejuang reformasi yang tercedera, kami cuba mencari ubat untuk mereka.
Itu tanggungjawab Ureka.asia. Dan itulah juga tanggungjawab sesiapa yang mahu menggelarkan diri mereka sebagai pejuang.
Cuba lihat disekeliling hangpa. Mungkin hangpa kenal keluarga yang sedang menderita. Mungkin hangpa kenal keluarga yang perlu dibantu.
Bagi tau kat aku. email aku…matsamankati@gmail.com atau telefon aku.. 013-4686435. Kalau tak dapat aku, hubungi Kulup Sakah di ronasina@gmail.com.
Oooppss!! Aku setakat mampu berusaha disekitar Selangor buat masa ini. Jangan la bagi tau kat aku keluarga miskin di Seberang Takir. Yang tu aku pun tak mampu nak tolong.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...