24 Februari 2009

PR TETAP PILIHAN RAKYAT BUKIT SELAMBAU.
oleh ybars. 24feb,09 : http://pkrl.blogspot.com

Pengundi Bukit Selambau tetap memilih PR kerana memandangkan PR dapat memerintah Kedah dengan baik juga dapat menyelesaikan banyak masalah yang sebelum ini tidak diambil berat oleh kerajaan terdahulu. Pendapat dari penduduk kedah dan kakitangan kerajaan negeri mereka lebih selesa dengan pentadbiran sekarang kerana lebih telus juga kurang kerenah atau campurtangan ahli politik. Dan tentu bakal calun PR dari kaum india dapat mewakili seluruh permasalahan Kaum India di Kedah. Tentu sekali sekiranya calun PR akan menang ianya akan dilantik sebagai ahli majlis mesyuarat kerajaan.

Kita akan membantu untuk memberikan maklumat untuk pengundi Kawasan Bukit Selambau
melalui blog ini.
Saiful Izham sah tidak bertanding di Bkt Selambau
Abdul Rahim Sabri Feb 24, 09 7:34am - Malaysiakini.com

Ketua AMK Kedah, Saiful Izham Ramli hari ini mengesahkan bahawa beliau tidak akan bertanding dalam pilihanraya kecil Bukit Selambau 7 April ini.Dihubungi Malaysiakini semalam, Saiful berkata, beliau tidak menawarkan diri untuk bertanding sebaliknya mengambil keputusan untuk memikul tanggungjawab sebagai pengarah pilihanraya kecil tersebut.Semalam, Pengerusi PKR Kedah, Ahmad Kassim berkata pihaknya telah mengenal pasti empat calon untuk pertimbangan pucuk pimpinan bertanding di situ.

Mengulas perkara tersebut, Saiful berkata, terserah kepada PKR pusat untuk menentukan calon yang sesuai.Kerusi DUN tersebut kosong selepas penyandangnya, V Arumugam meletak awal bulan ini.Dalam pilihanraya 8 Mac tahun lalu, Arumugam yang bertanding atas tiket bebas menang dengan majoriti 2,362 undi. Beliau mendapat 13,225 undi, menewaskan calon Barisan Nasional (BN) dari MIC, S Krishnan yang mendapat 10,863 undi.

Tempoh penggantunganManakala kertas pencalonan Saiful Izham yang mewakili PKR ditolak SPR atas sebab-sebab teknikal.Arumugam kemudiannya menyertai PKR dan dilantik sebagai anggota exco kerajaan negeri.Terdapat 35,140 pengundi layak mengundi di DUN Bukit Selambau, dengan lebih 50 peratus merupakan pengundi Melayu.Menurut Saiful Izham, pilihanraya kecil di Bukit Selambau melibatkan 22 daerah mengundi dengan 64 peti undi.

Mengulas mengenai kesilapan teknikal tersebut, Saiful berkata, ia berlaku kerana SPR menganggap beliau masih dalam tempoh penggantungan.Menurutnya, ia kerana SPR mendakwa beliau melakukan kesalahan kerana tidak menghantar penyata perbelanjaan pilihanraya bagi tahun 2004.Ceramah bermulaBerikutan itu, jelas Saiful, kertas pencalonannya ditolak dalam pilihanraya umum Mac tahun lalu.Penggantungan tersebut berkuatkuasa untuk tempoh lima tahun mulai 2004, tambahnya.

Saiful berkata PKR dan PAS telah membuat persediaan termasuk membuka bilik gerakan dan memulakan siri ceramah sejak tiga minggu lalu.Ditanya mengenai 'mood' pengundi di Bukit Selambau, beliau mendakwa, mereka, termasuk pengundi atas pagar, kini dalam kemarahan ekoran rampasan kuasa BN terhadap kerajaan Pakatan Rakyat di Perak."Kita begitu yakin untuk menang walaupun BN meletakkan calon Umno atau MIC. Tidak ada perbezaaannya."PAS dan DAP memberikan komitmen sepenuhnya untuk memenangkan calon PKR," kata Saiful

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...