26 Februari 2009

21 February 2009
Bukit Selambau...Oh...Bukit Selambau. (siri 1)
Assalammualaikum.....
Tak berapa lama lagi kita di Kedah akan melalui dan menghadapi pilihanraya kecil N25 Bukit Selambau. Tarikh penamaan calun dijadualkan sehari selepas persidangan agung Ameno iaitu pada 29hb Mac dan pengundian akan dibuat pada 7hb April 2009 ini. Kalau kita perhati dan nilai kan apakah kewajaran diakhir-akhir tarikh yang wajib diadakan pilihanraya kecil jika ada kekosongan DUN dibuat yang mana tidak pernah berlaku sebelum ini. Ini adalah satu tugasan pihak SPR setelah mendapat arahan untuk memastikan kemenangan BN di DUN tersebut. Sebagaimana kita tau sehebat mana pun perancangan puak2 BN dengan pertolongan SPR kita berharap dan berdoa agar mereka mengalami kekalahan dan kali ini kekalahan yang teramat memalukan mereka.Sebelum kita turun untuk berkempen di Bt Selambau terlebih dahulu saya ingin meberi sedikit info mengenai Bt Selambau.

Asal usul Bt Selambau ini mendapat nama dari orang2 tua dahulu semasa kerja2 pembukaan kampung dengan memugar hutan dan rimba dan diatas bukit2 yang dipugar terdapat banyaknya rumput sambau.....jadi dari sinilah nama Bt Selambau diperolehi. Lagi satu cerita kononnya ada selambak bukit iaitu bukit2 yang banyak terdapat disana. Walau bagaimana pun terpulanglah kepada pembaca untuk mempercayainya atau tidak.Tujuan saya menerangkan asal usul nama Bt Selambau ini adalah untuk kita bersemangat untuk turun berkempen telah kita tau cerita asal usulnya bak kata orang tak kenal maka tak cinta. Tetapi DUN N25 Bt Selambau merangkumi Pekan Bukit Selambau hingga ke Taman Ria Jaya dengan komposisi kaum 50% melayu,30% India dan 20% Cina secara kasarnya.Terdapat juga pengundi Siam di sekitar perkampungan Bt Selambau yang mana kita ketahui pengundi Siam ini adalah pengundi tegar BN.Bagi Pakatan Rakyat umum telah tahu bahawa kerusi ini adalah kerusi yang akan ditandingi oleh PKR.Dan yang nyata pihak PKR akan meletakkan calun berbangsa India dan ini disahkan sendiri oleh Ketua Umum PKR DSAI baru2 ini. Bagi BN masih lagi menjadi Perebutan diantara Ameno dan MIC..Ameno kata MIC takkan menang kerana berpecah tiga dan MIC kata Ameno takkan menang kerana faktor kemenangan adalah ditangan pengundi India. Dan Pengundi India tidak menyukai Ameno dengan isu2 semasa yang dihadapi sekarang. Bagi saya baik Ameno atau MIC ke keduanya tak akan menang kerana rakyat tak kira apa bangsa pun cukup meluat dan jijik dengan BN sekarang.

Tambahan pula dengan isu apa yang sedang berlaku di Perak.Pihak BN tak kira apa Parti pun tak akan membantu rakyat cuma yang mereka bantu adalah untuk poket sendiri dan poket anak beranak. Kalau diimbas kembali kita lihat calun Ameno ditahun 90'an. Selama dua penggal Ameno dapat kerusi berkenaan apa yang rakyat setempat dapat?. Yang ada hanyalah kawasan perusahaan yang mencemarkan alam sekitar seperti kilang memproses kayu dan kilang2 yang mengeluarkan asap yang banyak yang dipindahkan dari Kawasan Perusahaan Sg. Petani. Yang untungnya hanyalah wakil rakyat dimasa itu dari Ameno iaitu Badri Yunus dan telah pun mendapat Dato' selepas tidak lagi menjadi Adun Bt Selambau tetapi menjadi Adun Tanjung Dawai. Dato' Badri ini kalau seingat orang Bt Selambau dulu cukup daif dan banyak berhutang denga koperasi kampung dan kediaman beliau dengan rumah kampung beratap nipah dengan keadaan yang cukup usang.Semasa nama beliau dicalunkan duit dipoket hanya ada cuma empat ringgit.Beliau menangis ditepi tangga macam mana nak bertanding pilihanraya dengan duit sebanyak itu. Tanya lah orang2 lama Bt Selambau terutama orang Ameno.Tapi dikala itu kalau diletakkan botol kicap sekali pun atas cap dacing mesti menang punya.Realitinya begitula diwaktu itu. Dan tak lama lepas menang kehidupannya terus berubah. Rumah usangnya diganti dengan Banglo hebat. Bayangkan dari mana beliau mendapat duit sekelip mata untuk membina banglo tersebut.Begitu juga dengan keluarga beliau anak beranak,berubah serta merta dengan cara hidup seperti pimpinan Ameno yang lain.Tetapi keadaan dah berubah.

Umno Merbok terutama cawangan Bt Selambau sendiiri pun berpecah dua. Ada geng Cikgu Arzemi Hamid mantan ketua bahagian Ameno dan ada puak Dato' Badri Yunus.Tetapi pengundi melayu terutama dipersekitaran Pekan Bt Selambau masih tegar Ameno.Jadi petugas2 Pakatan Rakyat perlu memberi penumpuan dikawasan melayu iaitu di Kampung tradisional melayu khasnya.Itu adalah cerita ringkas situasi di Bt Selambau. Tapi yang menariknya bagaimana kisahnya yang berlaku diwaktu ini iaitu pasca pilihanraya ke 12 yang lalu. Apabila berlaku sedikit pergolakan pada PKR Merbok apabila Peguam Syaiful di namakan akan bertanding di DUN Bt Selambau maka puak2 yang tidak sehaluan atau boleh dikata sipengacau parti yang diketuai oleh Zamil Ibrahim telah pun menaja seorang calun bebas untuk bertujuan memecahkan undi agar calun PKR yang bertanding akan kalah.Ini disahkan sendiri oleh Zamil dalam akhbar SINAR pada 18hb Feb yang lalu di muka N9. Dan apabila pencalonan peguan Syaiful ditolak kerana tidak mengistiharkan perbelanjaan pilihanraya lalu maka dari hari itulah sebenarnya telah bermula tawar menawar dengan BN agar calun bebas tajaan Zamil untuk menarik diri dan diberikan kemenangan percuma kepada calun BN. Tetapi oleh kerana tawaran yang mahu diberikan tidak lumayan dan memuaskan maka perkara jual beli tersebut tidak terjadi...Kebetulan waktu itu Zamil masih menjali ahli PKR lagi.Dan apabila pihak PKR berunding dengan Sdr. Arumugam agar mengistiharkan bahawa beliau adalah calun PKR sebagai gantian dan beliau telah pun menyetujui hasrat PKR dan dengan isu yang ada dan dimana bermula dari Merbuk sehingga lah ke Kulim boleh dikatakan sebagai koridor jajaran HINDRAF. Bila di istiharkan Sdr. Arumugam mewakili PKR dan menang pada pilihanraya umum ke 12 yang lalu menyebabkan kemarahan Zamil bermula..Dan kerja2 pengkianatan terhadap PKR dan Pakatan Rakyat Kedah pun mula membuka tirainya............................Tunggu episod seterusnya............................JIN BRABUS
ADMIN - KedahLaNie TIME - 7:44 AM Labels: Bukit Selambau, Penulis Tamu - JIN BRABUS

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...